Ministry of Home Affairs
Rashtriya Ekta Diwas to commemorate the birth anniversary of the Iron Man of India, Sardar Vallabhbhai Patel, is celebrated every year on 31st October
This year’s celebration is particularly special to mark the 150th birth anniversary of Sardar Patel
This year’s unique celebrations of the Rashtriya Ekta Diwas will include, a grand parade and cultural festival in Ekta Nagar, Narmada district, Gujarat
During the Parade, CAPFs and State Police forces will showcase their skills, discipline, and valor
Parade will also highlight the participation of women police officers and personnel, Guard of Honor presented to the Prime Minister will be led by a female officer
This year, the parade will feature 5 Shaurya Chakra awardees from CRPF and 16 gallantry medal winners from BSF
The major attractions will be a marching contingent comprising exclusively Indian breed dogs of the BSF, Gujarat Police’s Horse Contingent, Assam Police’s Motorcycle Daredevil Show and BSF’s Camel Contingent and Camel Mounted Band
NCC cadets and school bands will add to the grandeur of the ceremony with their eye-catching performances
To emphasize the message of unity in diversity, tableaux from different states and union territories will also be part of the parade
A cultural program organized by the Ministry of Culture will showcase 900 artists performing India’s classical dances, highlighting the rich diversity of our culture and national unity
24 OCT 2025 4:09PM by PIB Delhi
Rashtriya Ekta Diwas to commemorate the birth anniversary of the Iron Man of India, Sardar Vallabhbhai Patel, is celebrated every year on 31st October. Rashtriya Ekta Diwas symbolizes India’s unity, integrity and national solidarity. This year’s celebration of the Rashtriya Ekta Diwas is particularly special to mark the 150th birth anniversary of Sardar Patel. This year’s celebrations are unique in many ways which will make the occasion one to remember.
The annual celebrations of the Rashtriya Ekta Diwas reminds the countrymen of the pivotal role that Sardar Patel played in the formation of an independent India and uniting 562 princely states, laying the foundation of modern India. Due to his leadership and unwavering commitment to national unity, Sardar Patel is revered as the Architect of National Unity and the Iron Man of India.”
Nestled between the Satpura and Vindhyachal mountain ranges, the Ekta Nagar reflects the concept of “Unity in Diversity”, blending natural beauty with cultural richness.
This year’s unique celebrations of the Rashtriya Ekta Diwas will include, a grand parade and cultural festival in Ekta Nagar, Narmada district, Gujarat. During the Parade, Central Armed Police Forces (CAPFs) and State Police forces will showcase their skills, discipline, and valor. This year’s National Unity Day parade will include contingents from Border Security Force (BSF), Central Reserve Police Force (CRPF), Central Industrial Security Force (CISF), Indo-Tibetan Border Police (ITBP) and Sashstra Seema Bal (SSB) along with police forces from states of Assam, Tripura, Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Punjab, Jammu & Kashmir, Kerala, Andhra Pradesh and the NCC. The parade will also feature cavalry and camel-mounted contingents, demonstrations by indigenous dog breeds and various martial arts and unarmed combat drills.
The parade will also highlight the participation of women police officers and personnel. The Guard of Honor presented to the Prime Minister will be led by a female officer. Women personnel of CISF and CRPF will demonstrate Martial Arts and Unarmed Combat drills, showcasing the strength and courage of India’s daughters.
This year’s parade will also feature a marching contingent comprising exclusively Indian breed dogs of the BSF, Gujarat Police’s Horse Contingent, Assam Police’s Motorcycle Daredevil Show and BSF’s Camel Contingent and Camel Mounted Band, which will be major attractions. Additionally, indigenous dog breeds — Rampur Hounds and Mudhol Hounds — will demonstrate their skills. These breeds have made significant contributions as force multipliers during BSF operations, embodying the spirit of Aatmanirbhar Bharat. Recently, at the All India Police Dog Competition, the Mudhol Hound “Riya” won first place and will lead the dog squad in this year’s parade.
National Cadet Corps (NCC) cadets and school bands will add to the grandeur of the ceremony with their eye-catching performances. Young NCC cadets will convey the message “Unity is Strength” through their discipline and enthusiasm. A spectacular air show by the Indian Air Force’s Surya Kiran Team will further enhance the parade.
To emphasize the message of unity in diversity, tableaux from different states and union territories will also be part of the parade. This year’s National Unity Day parade will feature 10 tableaux from National Security Guard (NSG), NDRF, Gujarat, Jammu & Kashmir, Andaman & Nicobar Islands, Manipur, Maharashtra, Chhattisgarh, Uttarakhand and Puducherry, reflecting the theme “Unity in Diversity.”
To make this year’s parade more spectacular, brass bands from BSF, CRPF, CISF, SSB, Delhi Police, Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat, and Jammu & Kashmir will also participate. This year, the parade will feature five Shaurya Chakra awardees from CRPF and 16 gallantry medal winners from BSF. These brave individuals demonstrated exceptional courage in anti-Naxal operations in Jharkhand and counter-terror operations in Jammu & Kashmir. BSF personnel showcased their unmatched valor and heroism during Operation Sindoor on the western border.
Alongside the parade, a cultural program organized by the Ministry of Culture, GoI, will showcase 900 artists performing India’s classical dances, highlighting the rich diversity of our culture and national unity.
The Rashtriya Ekta Diwas celebrations aim at highlighting the spirit of national unity, harmony and patriotism, inspiring citizens to embrace these values. All citizens are encouraged to actively participate and be part of this grand and auspicious celebration.
From November 1 to 15, 2025, Ekta Nagar will host the Bharat Parv, featuring cultural performances and a food festival from different states. The festival will culminate on November 15 with special programs celebrating God Birsa Munda Jayanti, highlighting the glorious culture and resilient spirit of our tribal communities.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ লৌহ পুৰুষ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে প্ৰতি বছৰে ৩১ অক্টোবৰত ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস পালন কৰা হয়
চৰ্দাৰ পেটেলৰ ১৫০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে এইবাৰৰ উদযাপনে বিশেষ গুৰুত্ব লাভ কৰিছে
এইবাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱসৰ অনন্য উদযাপনৰ ভিতৰত থাকিব, গুজৰাটৰ নৰ্মদা জিলাৰ একতা নগৰত এক গ্ৰেণ্ড পেৰেড আৰু সাংস্কৃতিক উৎসৱ
পেৰেডৰ সময়ত চিএপিএফ আৰু ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীয়ে নিজৰ দক্ষতা, অনুশাসন, আৰু সাহস প্ৰদৰ্শন কৰিব
পেৰেডত মহিলা আৰক্ষী বিষয়া আৰু কৰ্মীসকলৰ অংশগ্ৰহণকো আলোকপাত কৰা হ’ব, প্ৰধানমন্ত্ৰীক অভিবাদন জনোৱা দলৰ নেতৃত্বত থাকিব এগৰাকী মহিলা বিষয়া
এইবাৰ এই পেৰেডত চিআৰপিএফৰ ৫ গৰাকী শৌৰ্য্য চক্ৰ বঁটা আৰু বিএছএফৰ ১৬গৰাকী বীৰত্বৰ পদক বিজয়ীক অংশগ্ৰহণ কৰিব
প্ৰধান আকৰ্ষণ হ’ব বিএছএফৰ একচেটিয়া ভাৰতীয় জাতৰ কুকুৰ, গুজৰাট আৰক্ষীৰ অশ্বাৰোহী দল, অসম আৰক্ষীৰ মটৰচাইকেল ডেয়াৰডেভিল শ্ব’ আৰু বিএছএফৰ কেমেল কণ্টিজেণ্ট আৰু কেমেল মাউণ্টেড বেণ্ড
এনচিচিৰ কেডেট আৰু স্কুল বেণ্ডসমূহে তেওঁলোকৰ প্ৰদৰ্শনেৰে অনুষ্ঠানটোৰ ভব্যতা বৃদ্ধি কৰিব
বৈচিত্ৰ্যতাৰ মাজত ঐক্যৰ বাৰ্তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰতীকপটে পেৰেডৰ অংশ ল’ব
সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰা এক সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানত ৯০০ শিল্পীয়ে ভাৰতৰ শাস্ত্ৰীয় নৃত্য প্ৰদৰ্শন কৰি আমাৰ সংস্কৃতিৰ চহকী বৈচিত্ৰ্য আৰু জাতীয় ঐক্যক উজ্জ্বলাই তুলিব
24 OCT 2025 4:09PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ লৌহ পুৰুষ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে প্ৰতি বছৰে ৩১ অক্টোবৰত ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস পালন কৰা হয়। ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস ভাৰতৰ ঐক্য, অখণ্ডতা আৰু জাতীয় সংহতিৰ প্ৰতীক। চৰ্দাৰ পেটেলৰ ১৫০সংখ্যক জয়ন্তী উপলক্ষে এইবাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱসে বিশেষ গুৰুত্ব লাভ কৰিছে। এইবাৰৰ উদযাপন বহু দিশত অনন্য যিয়ে এই অনুষ্ঠানটোক যুগমীয়া কৰি তুলিব।
ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱসৰ বাৰ্ষিক উদযাপন অনুষ্ঠানসমূহে দেশবাসীক সোঁৱৰাই দিয়ে যে চৰ্দাৰ পেটেলে স্বাধীন ভাৰত গঠন আৰু ৫৬২খন ৰাজকীয় ৰাজ্যক একত্ৰিত কৰি আধুনিক ভাৰতৰ ভেটি স্থাপন কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। নেতৃত্ব আৰু জাতীয় ঐক্যৰ প্ৰতি অদম্য দায়বদ্ধতাৰ বাবে চৰ্দাৰ পেটেলক “জাতীয় ঐক্যৰ স্থপতি আৰু ভাৰতৰ লৌহ পুৰুষ” হিচাপে শ্ৰদ্ধা কৰা হয়।
সাতপুৰা আৰু বিন্ধ্যাচল পৰ্বতমালাৰ মাজত অৱস্থিত একতা নগৰখনে “বৈচিত্ৰ্যতাৰ মাজত ঐক্য”ৰ ধাৰণাটো প্ৰতিফলিত কৰে, প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যৰ সৈতে সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ মিশ্ৰণ।
এইবাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱসৰ অনন্য উদযাপনৰ ভিতৰত থাকিব, গুজৰাটৰ নৰ্মদা জিলাৰ একতা নগৰত এক ভব্য পেৰেড আৰু সাংস্কৃতিক উৎসৱ। পেৰেডৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চিএপিএফ) আৰু ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীয়ে নিজৰ দক্ষতা, অনুশাসন আৰু সাহস প্ৰদৰ্শন কৰিব। চলিত বৰ্ষৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য দিৱসৰ পেৰেডত সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী (বিএছএফ), কেন্দ্ৰীয় সংৰক্ষিত আৰক্ষী বাহিনী (চিআৰপিএফ), কেন্দ্ৰীয় ঔদ্যোগিক নিৰাপত্তা বাহিনী (চিআইএছএফ), ভাৰত-তিব্বতী সীমান্ত আৰক্ষী (আইটিবিপি) আৰু সশস্ত্ৰ সীমা বল (এছ এছ বি)ৰ লগতে অসম, ত্ৰিপুৰা, ওড়িশা, ছত্তীশগড়, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, পঞ্জাৱ, জম্মু-কাশ্মীৰ, কেৰালা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু এনচিচি দৰে প্ৰদৰ্শন কৰিব। এই পেৰেডত অশ্বাৰোহী আৰু উট আৰোহী দল, থলুৱা কুকুৰৰ জাতৰ প্ৰদৰ্শন আৰু বিভিন্ন যুদ্ধ কলা আৰু নিৰস্ত্ৰ যুদ্ধ অনুশীলন আদিও অনুষ্ঠিত হ’ব।
পেৰেডত মহিলা আৰক্ষী বিষয়া আৰু কৰ্মীসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা অভিবাদনৰ নেতৃত্বত থাকিব এগৰাকী মহিলা বিষয়া। চিআইএছএফ আৰু চিআৰপিএফৰ মহিলা কৰ্মীসকলে ভাৰতৰ কন্যাসকলৰ শক্তি আৰু সাহস প্ৰদৰ্শন কৰি যুদ্ধ কলা আৰু অস্ত্ৰশস্ত্ৰ যুদ্ধ অনুশীলন প্ৰদৰ্শন কৰিব।
এইবাৰৰ পেৰেডত বিএছএফ, গুজৰাট আৰক্ষীৰ অশ্বাৰোহী দল, অসম আৰক্ষীৰ মটৰ চাইকেল ডেয়াৰডেভিল শ্ব’ আৰু বি এছ এফৰ কেমেল কণ্টিজেণ্ট আৰু কেমেল মাউণ্টেড বেণ্ডৰ ভাৰতীয় জাতৰ কুকুৰেৰে গঠিত মাৰ্চিং কণ্টিজেণ্টে প্ৰদৰ্শন কৰিব, যিবোৰ অনুষ্ঠানৰ প্ৰধান আকৰ্ষণ হ’ব। তদুপৰি, থলুৱা কুকুৰৰ জাত — ৰামপুৰ হাউণ্ড আৰু মুধোল হাউণ্ডে নিজৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিব। এই জাতবোৰে বি এছ এফৰ অভিযানৰ সময়ত বল বহুগুণক হিচাপে উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ মনোভাৱক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। শেহতীয়াকৈ সৰ্বভাৰতীয় আৰক্ষীৰ কুকুৰ প্ৰতিযোগিতাত মুধোল হাউণ্ড “ৰিয়া”ই প্ৰথম স্থান লাভ কৰি এইবাৰৰ পেৰেডত কুকুৰ দলটোক নেতৃত্ব দিব।
নেচনেল কেডেট কৰ্পছৰ কেডেট আৰু স্কুল বেণ্ডসমূহে আকৰ্ষণীয় অভিনয়েৰে অনুষ্ঠানটোৰ ভব্যতা বৃদ্ধি কৰিব। এন চি চিৰ যুৱ কেডেটসকলে তেওঁলোকৰ অনুশাসন আৰু উৎসাহৰ জৰিয়তে “ঐক্য শক্তি” বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব। ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ সূৰ্য কিৰণ দলৰ এক দৰ্শনীয় বিমান প্ৰদৰ্শনে পেৰেডক আৰু অধিক উন্নত কৰিব।
বৈচিত্ৰ্যতাৰ মাজত ঐক্যৰ বাৰ্তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰতীককটে পেৰেডত অংশ ল’ব। এইবাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য দিৱসৰ পেৰেডত ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা বাহিনীৰ (এন এছ জি), এন ডি আৰ এফ, গুজৰাট, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, মণিপুৰ, মহাৰাষ্ট্ৰ, ছত্তীশগড়, উত্তৰাখণ্ড আৰু পুডুচেৰীৰ পৰা ১০টা প্ৰতীকপট প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, য’ত “বৈচিত্ৰ্যতাৰ মাজত ঐক্য” বিষয়বস্তু প্ৰতিফলিত কৰা হ’ব।
এইবাৰৰ পেৰেডক অধিক দৰ্শনীয় কৰি তুলিবলৈ বিএছএফ, চিআৰপিএফ, চিআইএছএফ, এছএছবি, দিল্লী আৰক্ষী, মহাৰাষ্ট্ৰ, মধ্যপ্ৰদেশ, গুজৰাট, আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ ব্ৰাছ বেণ্ডেও অংশগ্ৰহণ কৰিব। এইবাৰ এই পেৰেডত চিআৰপিএফৰ ৫ গৰাকী শৌৰ্য্য চক্ৰ বঁটা বিজয়ী আৰু বি এছ এফৰ ১৬ গৰাকী বীৰত্ব পদক বিজয়ীক অংশগ্ৰহণ কৰিব। এই সাহসী ব্যক্তিসকলে ঝাৰখণ্ডত নক্সাল বিৰোধী অভিযান আৰু জম্মু-কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী অভিযানত ব্যতিক্ৰমী সাহস প্ৰদৰ্শন কৰে। পশ্চিম সীমান্তত অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত বিএছএফৰ জোৱানসকলে নিজৰ অতুলনীয় শৌৰ্য্য আৰু বীৰত্ব প্ৰদৰ্শন কৰে।
পেৰেডৰ সমান্তৰালভাৱে সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়, চৰকাৰে আয়োজন কৰা এক সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানত ৯০০ শিল্পীয়ে ভাৰতৰ শাস্ত্ৰীয় নৃত্য প্ৰদৰ্শন কৰি আমাৰ সংস্কৃতিৰ চহকী বৈচিত্ৰ্য আৰু জাতীয় ঐক্যক উজ্জ্বলতাই তুলিব।
ৰাষ্ট্ৰীয় একতা দিৱস উদযাপনৰ লক্ষ্য হৈছে জাতীয় ঐক্য, সম্প্ৰীতি আৰু দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱক উজ্জ্বল কৰি তোলা, নাগৰিকসকলক এই মূল্যবোধক আকোৱালি ল’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰা। সকলো নাগৰিককে এই ভব্য আৰু শুভ উদযাপনত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ আৰু অংশ হ’বলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
২০২৫ চনৰ ১ নৱেম্বৰৰ পৰা ১৫ নৱেম্বৰলৈ একতা নগৰত ভাৰত পৰ্বৰ আয়োজন কৰা হ’ব, য’ত বিভিন্ন ৰাজ্যৰ সাংস্কৃতিক পৰিবেশন আৰু খাদ্য উৎসৱ অনুষ্ঠিত হ’ব। ১৫ নৱেম্বৰত আমাৰ জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ গৌৰৱময় সংস্কৃতি আৰু সুস্থিৰ মনোভাৱক উজ্জ্বল কৰি ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা জয়ন্তী উদযাপনৰ বিশেষ কাৰ্যসূচীৰে এই উৎসৱৰ সামৰণি পৰিব।