ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ରଫଳରେ ୯ମ ସ୍ଥାନକୁ ପହଞ୍ଚିଲା ଭାରତ, ବାର୍ଷିକ ବୃଦ୍ଧି ହାରରେ ତୃତୀୟ
22 OCT 2025 10:42AM by PIB Bhubaneswar
ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ବାଲିରେ ପ୍ରକାଶିତ ବିଶ୍ୱ ବନ୍ୟ ସମ୍ପଦ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ (ଜିଏଫଆରଏ) ୨୦୨୫ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣରେ ଏକ ଗୁରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ମୋଟ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ୯ମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ଏକ୍ସର ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ଏହି ବିକାଶ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପୂର୍ବ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନରେ, ଭାରତ ଦଶମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା । ବାର୍ଷିକ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷେତ୍ର ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ ବଜାୟ ରଖିଛି, ଯାହାକି ସ୍ଥାୟୀ ଜଙ୍ଗଲ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସନ୍ତୁଳନ ପ୍ରତି ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରୁଛି । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଜଙ୍ଗଲ ସଂରକ୍ଷଣ, ବନୀକରଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପରିବେଶଗତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘ଏକ ପେଡ ମା’ କେ ନାମ’ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ପରିବେଶ ସଚେତନତା ଉପରେ ତାଙ୍କର ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି ।
ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏକ ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜଙ୍ଗଲ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଏବଂ ନୀତି ତଥା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଏହି ସଫଳତା ମିଳିଛି ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India moves up to 9th Position Globally in Forest Area; Continues to Rank 3rd in Annual Forest Gain
22 OCT 2025 10:42AM by PIB Delhi
India has achieved a significant milestone in global environmental conservation, moving up to the 9th position in terms of total forest area globally, as per the Global Forest Resources Assessment (GFRA) 2025, released by the Food and Agriculture Organization (FAO) in Bali.
Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav, informed about this development in a social media post on ‘X’.
In the previous assessment, India was ranked 10th. The country has also maintained its 3rd position worldwide in terms of annual forest area gain, reaffirming its commitment to sustainable forest management and ecological balance, the Minister informed.
Shri Yadav noted that this remarkable progress underscores the success of the Government of India’s policies and programmes under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, aimed at forest protection, afforestation, and community-led environmental action.
The Prime Minister’s call for ‘Ek Ped Ma Ke Naam’ and his continued emphasis on environmental consciousness have inspired people across the nation to participate actively in tree plantation and protection.
This growing public participation is fostering a strong sense of collective responsibility towards a greener and sustainable future. The achievement comes on the back of Modi government's planning and policies for protection and enhancement of the forest and massive plantation efforts by State Governments, the Minister stated.