ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ ଜରୁରିକାଳୀନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠରେ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
20 OCT 2025 2:16PM by PIB Bhubaneswar
- 24 ଘଣ୍ଟିଆ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ କଲେ ପ୍ରଶଂସା, ଦୀପାବଳିର ଜଣାଇଲେ ଶୁଭେଚ୍ଛା
- ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅକ୍ଟୋବର 1 ରୁ 19 ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନରେ 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗାଇଛି ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା; ଏକ ଆରାମଦାୟକ ଉତ୍ସବ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ, ଅତିରିକ୍ତ ଟିକେଟ କାଉଣ୍ଟର, ସଫା ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ସହିତ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନାକୁ କରାଗଲା ସୁଗମ
- ପାର୍ବଣ ଋତୁର ଯାତ୍ରା ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅକ୍ଟୋବର 1 ରୁ 19 ମଧ୍ୟରେ 3,960ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ସଫଳତାର ସହ ପରିଚାଳନା କରିଛି; ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଠ୍‌ ଯାତ୍ରା ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ 8,051 ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
- ଉତ୍ତର (1919), କେନ୍ଦ୍ରୀୟ (1998), ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ (1501) ସମସ୍ତ ଜୋନରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ସହିତ ପାର୍ବଣ ଯାତ୍ରୀ ପରିଚାଳନାରେ ଅଗ୍ରଣୀ
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ରେଳ ବୋର୍ଡର ଜରୁରିକାଳୀନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ପରିଦର୍ଶନ କରି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗତିବିଧିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ସେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଦିନରାତି କାମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଚଳିତ ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି। ଦୁର୍ଗା ପୂଜା, ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଠ୍‌ ସମୟରେ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ 12,011 ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ସମାନ ସମୟରେ ପରିଚାଳିତ 7,724 ଟି ଟ୍ରେନ ତୁଳନାରେ ଢେର୍‌ ଅଧିକ।
ପାର୍ବଣ ଭିଡ଼ ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ ସେବା ବ୍ୟତୀତ, ପାର୍ବଣ ସମୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯାତ୍ରା ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ 1 ଅକ୍ଟୋବରରୁ 19 ଅକ୍ଟୋବର 2025 ମଧ୍ୟରେ 3,960 ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ସଫଳତାର ସହ ଚଳାଚଳ କରିଛି।
ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଠ୍‌ ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରାୟ 8,000 ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି।
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସମସ୍ତ ଜୋନରେ ଚଳାଚଳ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ (1919 ଟ୍ରେନ୍), କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ (1918 ଟ୍ରେନ୍), ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ (1501 ଟ୍ରେନ୍) ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ (1217) ଏବଂ ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ (1217) ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜୋନ୍ ମଧ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଯାତ୍ରା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିଛନ୍ତି। ଏହି 12,011 ଟ୍ରେନ୍‌ର ଜୋନ୍-ୱାରି ସଂଖ୍ୟା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
Zone
No of Specials
CR
1998
ECOR
367
ECR
1217
ER
310
KR
3
NCR
438
NER
442
NFR
427
NR
1919
NWR
1217
SCR
973
SECR
106
SER
140
SR
527
SWR
325
WCR
101
WR
1501
Grand Total
12011
2025ରେ ସମସ୍ତ ପାର୍ବଣ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିସୂଚିତ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା:
1 ଅକ୍ଟୋବରରୁ 19 ଅକ୍ଟୋବର 2025 ମଧ୍ୟରେ, 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେବାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସୁବିଧା ପାଇସାରିଛନ୍ତି। ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ, ଅତିରିକ୍ତ ଟିକେଟ କାଉଣ୍ଟର, ପାନୀୟ ଜଳ ସୁବିଧା ଏବଂ ସଫା ଶୌଚାଳୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁଗମ କରାଯାଇଛି।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଆନନ୍ଦ ବିହାର, ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ ଏବଂ ଶାକୁର ବସ୍ତି ଷ୍ଟେସନକୁ ନେଇ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଅଞ୍ଚଳରେ 2025 ଅକ୍ଟୋବର 16 ରୁ 19 ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ 15.17 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । ଗତ ବର୍ଷ ସମାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 13.66 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ। ଏ ବର୍ଷ ଅଧିକ 1.51 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି।
ଏଥିପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଆନନ୍ଦ ବିହାର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ମତାମତ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ। ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ, ଅଧିକ ଟିକେଟ କାଉଣ୍ଟର, ପାନୀୟ ପାନୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଟ୍ରେନର ସମୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ଯାହାକୁ ନେଇ ଯାତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପାର୍ବଣ ଭିଡ଼ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ, ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ବାଧାମୁକ୍ତ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧା ଏବଂ ଏକ ସୁଖଦ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ 12 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ଦିନରାତି ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି।

Ministry of Railways
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw Reviews Passenger Movement at Railway Board War Room; Commends Staff for 24x7 Efforts and Extends Diwali Greetings
Indian Railways Facilitates Travel for Over 1 Crore Passengers in special trains Between 1st and 19th October; Streamlines Crowd Management with Holding Areas, Extra Ticket Counters, Clean Washrooms, and Potable Water to Ensure a Comfortable Festive Journey
Indian Railways Successfully Operates 3,960 Special Trains Between 1st and 19th October to Meet Festive Season Travel Demand; 8,051 More specials to Meet Diwali and Chhath Rush.
Northern (1919), Central (1998), and Western Railways (1501) Lead Festive Operations with Highest Number of Special Trains Across All Zones
20 OCT 2025 2:16PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, visited the War Room at the Railway Board and took stock of passenger movement during the festive season today. He appreciated the staff for working round the clock and extended his best wishes to them on the occasion of Diwali.
Indian Railways (IR) has made extensive arrangements to cater to the surge in passenger demand during the ongoing festive season. To ensure smooth travel during Puja, Diwali, and Chhath, IR is operating 12,011 special trains, a significant increase from 7,724 trains operated during the same period last year.
Indian Railways is operating at full strength to ensure smooth and comfortable travel for passengers during the ongoing festive rush. In addition to regular train services, IR has successfully operated 3,960 special trains between 1st October and 19th October 2025 to meet the increased travel demand during the festive period.
To further cater to the expected surge in passenger traffic for Diwali, and Chhath, Indian Railways plans to operate around 8,000 more special trains in the coming days.
These special trains are being run across all zones of Indian Railways, with Northern Railway (1919 trains), Central Railway (1998 trains), and Western Railway (1501 trains) operating the highest numbers. Other zones, including East Central Railway (1217) and North Western Railway (1217), have also deployed additional services to meet regional travel requirements. The zone-wise breakup of these 12,011 trains is under:
Zone
No of Specials
CR
1998
ECOR
367
ECR
1217
ER
310
KR
3
NCR
438
NER
442
NFR
427
NR
1919
NWR
1217
SCR
973
SECR
106
SER
140
SR
527
SWR
325
WCR
101
WR
1501
Grand Total
12011
List of all festival special notified trains in 2025:
Between 1st October and 19th October 2025, more than 1 crore passengers have already been facilitated by these special services. The management of passenger movement has been streamlined across stations, with the provision of dedicated holding areas, additional ticket counters, potable water facilities, and clean washrooms to ensure a comfortable travel experience.
In the New Delhi area — encompassing New Delhi, Delhi, Anand Vihar, Hazrat Nizamuddin, and Shakur Basti stations — a total of 15.17 lakh passengers travelled during 16th to 19th October 2025, as compared to 13.66 lakh passengers during the corresponding period last year, marking an increase of 1.51 lakh passengers.
Earlier, the Union Minister also visited New Delhi & Anand Vihar Railway stations and interacted with passengers to get feedback on arrangements made by Indian Railways for them. Special Arrangements include holding areas, more number of ticket counters, potable drinking arrangements, display of timing of trains & other comforts for the smooth travel of passengers.
Indian Railways remains committed to providing safe, comfortable, and hassle-free travel for all passengers during the festive rush. More than 12 lakh Railway employees are working tirelessly round the clock to ensure efficient operations and a pleasant journey experience for every traveller.