প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দীপাৱলী উদযাপন কৰিলে আই এন এছ বিক্ৰান্তত
আই এন এছ বিক্ৰান্ত কেৱল এখন যুদ্ধ জাহাজ নহয়, ই একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, প্ৰতিভা, প্ৰভাৱ আৰু দায়বদ্ধতাৰ সাক্ষ্য: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আই এন এছ বিক্ৰান্ত হৈছে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ আৰু মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ এক শক্তিশালী প্ৰতীক : প্ৰধানমন্ত্ৰী
তিনিটা সেৱাৰ মাজত একেলগে থকা অসাধাৰণ সমন্বয়ে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত পাকিস্তানক আত্মসমৰ্পন কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল: প্ৰধানমন্ত্ৰী
যোৱা দশকত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীয়ে ক্ৰমাগতভাৱে আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতক বিশ্বৰ অন্যতম প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিকাৰী দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত মহাসাগৰৰ ৰক্ষক হিচাপে থিয় দিছে ভাৰতীয় নৌসেনাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ সাহস আৰু দৃঢ়তাক ধন্যবাদ জনাইছো, ইয়াৰ বাবেই দেশ খনে এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে, আমি মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদ নিৰ্মূল কৰিছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
20 OCT 2025 12:53PM by PIB Guwahati
আজি আই এন এছ বিক্ৰান্তত দীপাৱলী উদযাপনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বিষয়া-জোৱানক সম্বোধন কৰে। আজি এটা উল্লেখযোগ্য দিন, এটা উল্লেখযোগ্য মুহূৰ্ত আৰু এটা উল্লেখযোগ্য পৰিঘটনা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এফালে বিশাল মহাসাগৰ আৰু আনফালে ভাৰত মাতৃৰ বীৰ সৈনিকৰ অপৰিসীম শক্তি। তেওঁ কয় যে এটা পক্ষই অসীম দিগন্ত আৰু সীমাহীন আকাশক উপস্থাপন কৰিলেও আনটো পক্ষই অসীম শক্তিক মূৰ্ত কৰি আই এন এছ বিক্ৰান্তৰ বিশাল শক্তিক প্ৰদৰ্শন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে সাগৰৰ ওপৰত পৰা সূৰ্যৰ পোহৰৰ জিলিকনিয়ে দীপাৱলীৰ সময়ত বীৰ সৈনিকে জ্বলোৱা দীপৰ দৰে হৈ পোহৰৰ এক ঐশ্বৰিক মালাৰ সৃষ্টি কৰিছে। ভাৰতীয় নৌসেনাৰ সাহসী জোৱানসকলৰ মাজত এই দীপাৱলী উদযাপন কৰিবলৈ পোৱাৰ সৌভাগ্যৰ কথাও তেওঁ প্রকাশ কৰে৷
আই এন এছ বিক্ৰান্তত কটোৱা নিশাটো স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অভিজ্ঞতাক শব্দৰে প্ৰকাশ কৰাটো কঠিন। তেওঁ সাগৰৰ গভীৰ নিশা আৰু সূৰ্য্য উদয়ে এই দীপাৱলীক বহু দিশত বিশেষভাৱে স্মৰণীয় কৰি তোলা বুলি উল্লেখ কৰে। আই এন এছ বিক্ৰান্তৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকলৈ দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
আই এন এছ বিক্ৰান্তক দেশৰ নামত সমৰ্পন কৰাৰ মুহূৰ্তটো স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সেই সময়ত তেওঁ মন্তব্য কৰিছিল— বিক্ৰান্ত গ্ৰেণ্ড, অপৰিসীম, পেনোৰামিক, অনন্য আৰু ব্যতিক্ৰমী। “বিক্ৰান্ত কেৱল যুদ্ধজাহাজ নহয়, ই একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, প্ৰতিভা, প্ৰভাৱ আৰু দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ সোঁৱৰাই দিয়ে যে যিদিনা দেশ খনে থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত আই এন এছ বিক্ৰান্ত লাভ কৰিছিল, সেইদিনা ভাৰতীয় নৌসেনাই ঔপনিৱেশিক উত্তৰাধিকাৰৰ এক প্ৰধান প্ৰতীক ত্যাগ কৰিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ নৌসেনাই নতুন পতাকা গ্ৰহণ কৰিছিল।
“আই এন এছ বিক্ৰান্ত আজি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ এক শক্তিশালী প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সাগৰৰ মাজেৰে ঢৌ ফালি যোৱা থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত আই এন এছ বিক্ৰান্তই ভাৰতৰ সামৰিক শক্তিক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে বিক্ৰান্তৰ নামটোৱেই পাকিস্তানৰ টোপনিত ব্যাঘাত জন্মাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আই এন এছ বিক্ৰান্ত এনে এখন যুদ্ধজাহাজ, যাৰ নামটোৱেই শত্ৰুৰ সাহসৰ অন্ত পেলাবলৈ যথেষ্ট।
এই উপলক্ষ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীক বিশেষ কৃতজ্ঞতা জনায় । তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতীয় নৌসেনাই জগাই তোলা ভয়, ভাৰতীয় বায়ুসেনাই প্ৰদৰ্শন কৰা অসাধাৰণ দক্ষতা, ভাৰতীয় সেনাৰ বীৰত্বৰ লগতে তিনিওটা সেৱাৰ মাজত থকা ব্যতিক্ৰমী সমন্বয়ৰ বাবেই অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত পাকিস্তানক ক্ষিপ্ৰতাৰে আত্মসমৰ্পণ কৰিবলৈ বাধ্য কৰাব পৰা গৈছিল । তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ইয়াৰ সৈতে জড়িত সকলো কৰ্মী সঁচাকৈয়ে অভিনন্দনৰ যোগ্য।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া শত্ৰু সন্মুখত থাকে আৰু যুদ্ধ আগতীয়া হয়, তেতিয়া স্বাধীনভাৱে যুঁজিবলৈ শক্তি থকা পক্ষই সদায় সুবিধা লাভ কৰে। তেওঁ কয় যে সশস্ত্ৰ বাহিনী শক্তিশালী হ’বলৈ হ’লে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অতি প্ৰয়োজনীয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে যে বিগত দশকত ভাৰতৰ শক্তিসমূহে স্বাৱলম্বীতাৰ দিশত ক্ৰমাগতভাৱে আগবাঢ়িছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে হাজাৰ হাজাৰ সামগ্ৰী চিনাক্ত কৰিছে যিবোৰ আৰু আমদানি কৰা নহ’ব, যাৰ ফলত এতিয়া বেছিভাগ অত্যাৱশ্যকীয় সামৰিক সঁজুলি ঘৰুৱাভাৱে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে যোৱা ১১ বছৰত ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে, যোৱা বছৰ ১.৫ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। আন এক উদাহৰণ দাঙি ধৰি শ্ৰী মোদীয়ে দেশবাসীক অৱগত কৰে যে ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাসমূহে নৌসেনালৈ ৪০খনতকৈও অধিক থলুৱা যুদ্ধজাহাজ আৰু চাবমেৰিন যোগান ধৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে বৰ্তমান গড়ে প্ৰতি ৪০ দিনৰ মূৰে মূৰে এখন নতুন থলুৱা যুদ্ধ জাহাজ বা চাবমেৰিন নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
‘ব্ৰাহ্মছ আৰু আকাশৰ দৰে ক্ষেপণাস্ত্ৰই অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত নিজৰ সামৰ্থ্যৰ প্ৰমাণ দিছে।বিশ্বৰ কেইবাখনো দেশে এতিয়া এই ক্ষেপণাস্ত্ৰ ক্ৰয়ৰ বাবে আগ্ৰহী হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতে তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বাবে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু সঁজুলি ৰপ্তানি কৰাৰ ক্ষমতা গঢ়ি তুলিছে। “ভাৰতৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বৰ শীৰ্ষ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিকাৰী হিচাবে পৰিগণিত হোৱা ”। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে যোৱা দশকত ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ৩০গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। এই সফলতাৰ কৃতিত্ব তেওঁ প্ৰতিৰক্ষা ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু থলুৱা প্ৰতিৰক্ষা গোটৰ অৱদানৰ বাবে বুলি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শক্তি আৰু সামৰ্থ্য সম্পৰ্কে ভাৰতৰ পৰম্পৰা সদায় এই নীতিত শিপাই আছে—“জ্ঞানয় দানয় চ ৰক্ষণায়,” অৰ্থাৎ আমাৰ বিজ্ঞান, সমৃদ্ধি আৰু ক্ষমতা মানৱতাৰ সেৱা তথা সুৰক্ষাৰ বাবে উৎসৰ্গিত। তেওঁ কয় যে আজিৰ আন্তঃসংযোগী পৃথিৱীখনত, য’ত দেশসমূহৰ অৰ্থনীতি আৰু অগ্ৰগতি সামুদ্ৰিক পথৰ ওপৰত বহু পৰিমাণে নিৰ্ভৰশীল, ভাৰতীয় নৌসেনাই বিশ্বৰ স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিশ্বৰ ৬৬ শতাংশ তেলৰ যোগান আৰু ৫০ শতাংশ কণ্টেইনাৰ চালান ভাৰত মহাসাগৰৰ মাজেৰে হয় । তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই পথসমূহ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ ভাৰত মহাসাগৰৰ ৰক্ষক হিচাপে ভাৰতীয় নৌসেনা নিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি মিছন ভিত্তিক নিয়োগ, জলদস্যু বিৰোধী টহল আৰু মানৱীয় অভিযানৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় নৌসেনাই সমগ্ৰ অঞ্চলটোত বিশ্বব্যাপী নিৰাপত্তা অংশীদাৰ হিচাপে কাম কৰিছে।
“ভাৰতৰ দ্বীপসমূহৰ নিৰাপত্তা আৰু অখণ্ডতা নিশ্চিত কৰাত ভাৰতৰ নৌসেনাই উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। কিছুদিনৰ পূৰ্বে ২৬ জানুৱাৰীত দেশৰ প্ৰতিটো দ্বীপত জাতীয় পতাকা উত্তোলন কৰাৰ সিদ্ধান্তৰ কথা তেওঁ স্মৰণ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে নৌসেনাই এই জাতীয় সংকল্প পূৰণ কৰিলে আৰু আজি ভাৰতৰ প্ৰতিটো দ্বীপত নৌসেনাই গৌৰৱেৰে ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে গ্ল’বেল চাউথৰ সকলো দেশ যাতে সমান্তৰালভাৱে আগবাঢ়ি যায় তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে ‘মহাসাগৰ সামুদ্ৰিক বিষয়ত কাম কৰি আছে আৰু বহু দেশৰ উন্নয়নৰ অংশীদাৰ হৈ পৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে যেতিয়াই প্ৰয়োজন হয় ভাৰতে বিশ্বৰ যিকোনো ঠাইতে মানৱীয় সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে সাজু হৈ থাকে। আফ্ৰিকাৰ পৰা দক্ষিণ-পূব এছিয়ালৈকে, দুৰ্যোগৰ সময়ত বিশ্বই ভাৰতক সংগী হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে । শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে ২০১৪ চনত যেতিয়া চুবুৰীয়া দেশ মালদ্বীপ জল সংকটৰ সন্মুখীন হৈছিল, তেতিয়া ভাৰতে ‘অপাৰেচন নীৰ’ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু নৌসেনাই দেশখনলৈ বিশুদ্ধ পানী যোগান ধৰিছিল। ২০১৭ চনত যেতিয়া শ্ৰীলংকাক ভয়াৱহ বানপানীয়ে বিধ্বস্ত কৰিছিল, তেতিয়া ভাৰতে প্ৰথমে সহায়ৰ হাত আগবঢ়াইছিল। ২০১৮ চনত ইণ্ডোনেছিয়াত হোৱা ছুনামীৰ দুৰ্যোগৰ পিছত ভাৰতে ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই সাহায্য তথা উদ্ধাৰ অভিযানত যোগ দিছিল। একেদৰে ম্যানমাৰৰ ভূমিকম্পৰ ফলত হোৱা ধ্বংসলীলাই হওক বা ২০১৯ চনত মোজাম্বিক আৰু ২০২০ চনত মাদাগাস্কাৰৰ সংকটৰ সময়তো ভাৰতে সেৱাৰ মনোভাৱেৰে সকলো ঠাইতে সহায়ৰ হাত আগবঢ়াইছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে সময়ে সময়ে বিদেশত আবদ্ধ হৈ থকা লোকসকলক নিৰাপদে ঘূৰাই অনাৰ বাবে অভিযান চলাই আহিছে। য়েমেনৰ পৰা চুডানলৈকে যেতিয়াই আৰু য’তেই প্ৰয়োজন হৈছিল, তেওঁলোকৰ সাহসে সমগ্ৰ বিশ্বতে বাস কৰা ভাৰতীয়সকলৰ আস্থাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতে এই অভিযানসমূহৰ জৰিয়তে হাজাৰ হাজাৰ বিদেশী নাগৰিকৰ জীৱনো ৰক্ষা কৰিছে।
“ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে সকলো ক্ষেত্ৰতে —স্থল, সাগৰ, আৰু আকাশ—আৰু প্ৰতিটো পৰিস্থিতিতেই দেশক সেৱা আগবঢ়াইছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয় । তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সীমা আৰু বাণিজ্যিক স্বাৰ্থ ৰক্ষাৰ বাবে নৌসেনাক সাগৰত নিয়োজিত কৰা হৈছে, আনহাতে বায়ুসেনাই আকাশ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে। স্থলভাগত অগ্নি বৰষি থকা মৰুভূমিৰ পৰা বৰফেৰে আবৃত হিমবাহলৈকে বি এছ এফ আৰু আই টি বি পিৰ জোৱানৰ সৈতে সেনাই শিলৰ দৰে দৃঢ়তাৰে থিয় দি আছে । তেওঁ স্বীকাৰ কৰে যে বিভিন্ন ফ্ৰণ্টৰ জড়িয়তে এছ এছ বি, আছাম ৰাইফলছ, চি আৰ পি এফ, চি আই এছ এফ, আৰু চোৰাংচোৱা সংস্থাৰ জোৱানসকলে অটলভাৱে ভাৰত মাতৃৰ সেৱা আগবঢ়াই আছে। ভাৰতৰ উপকূল নিৰাপত্তাৰ বাবে নৌসেনাৰ সৈতে দিনে-নিশাই নিৰন্তৰ সমন্বয়ৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ বাবেও প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ এই অভিযানত তেওঁলোকৰ অৱদান অপৰিসীম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ পৰাক্ৰম আৰু সাহসৰ বাবে দেশখনে এটা ডাঙৰ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে— মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদ নিৰ্মূল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰত এতিয়া নক্সাল-মাওবাদী উগ্ৰবাদৰ পৰা সম্পূৰ্ণ মুক্তিৰ পথত। ২০১৪ চনৰ আগতে প্ৰায় ১২৫খন জিলা মাওবাদী হিংসাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱান্বিত হৈছিল; আজি এই সংখ্যা মাত্ৰ ১১খনলৈ হ্ৰাস পাইছে, মাত্ৰ ৩খন জিলাহে যথেষ্ট প্ৰভাৱান্বিত হৈ আছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এতিয়া ১০০খনতকৈও অধিক জিলাই মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ হাতোৰাৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত হৈছে আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে মুক্তভাৱে উশাহ লৈ দীপাৱলী উদযাপন কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে লাখ লাখ মানুহে, প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি ভিগি অহা শংকাৰ পিছত, এতিয়া উন্নয়নৰ মূলসুঁতিত যোগদান কৰিছে। যিবোৰ অঞ্চলত এসময়ত মাওবাদীয়ে পথ, বিদ্যালয়, চিকিৎসালয়, ভ্ৰাম্যমাণ টাৱাৰ নিৰ্মাণত বাধা দিছিল, সেইবোৰ অঞ্চলত এতিয়া ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু নতুন উদ্যোগৰ উত্থান ঘটিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ নিষ্ঠা, ত্যাগ আৰু সাহসেৰে এই সফলতা লাভ কৰাটো সম্ভৱ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে এনে বহু জিলাত মানুহে প্ৰথমবাৰৰ বাবে দীপাৱলী উদযাপন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে জি এছ টি ৰাহি উৎসৱৰ সময়ত এই অঞ্চলসমূহ অভিলেখ পৰিমাণৰ বিক্ৰী আৰু ক্ৰয়ৰ সাক্ষী হৈছে । যিবোৰ জিলাত এসময়ত মাওবাদী সন্ত্ৰাসে সংবিধানকো দমন কৰি ৰাখিছিল, সেইবোৰ জিলাত এতিয়া স্বদেশীৰ মন্ত্ৰ প্ৰতিধ্বনিত হৈছে।
“ভাৰতে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে আৰু ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ সপোন পূৰণ কৰিছে। ভূমিৰ পৰা মহাকাশলৈকে এসময়ত কল্পনাৰ বাহিৰত বুলি ভবা কৃতিত্বসমূহ এতিয়া বাস্তৱত পৰিণত হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ গতিবেগ, অগ্ৰগতি, ৰূপান্তৰ আৰু ক্ৰমবৰ্ধমান বিকাশ তথা আত্মবিশ্বাসৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি এনেদৰে কয়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে দেশ গঠনৰ এই কামত সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে শক্তিসমূহ কেৱল সোঁতৰ অনুগামী নহয়; ইয়াৰ দিশ নিৰ্দেশনা দিয়াৰ ক্ষমতা, সময়ক নেতৃত্ব দিয়াৰ সাহস, অসীমক অতিক্ৰম কৰাৰ সাহস আৰু অতিক্ৰম কৰিব নোৱাৰাক জয় কৰাৰ আত্মা তেওঁলোকৰ আছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে আমাৰ সৈন্যসকল য’ত দৃঢ়ভাৱে থিয় দিছে, সেই পৰ্বতৰ চূড়াবোৰ ভাৰতৰ বিজয়ৰ স্তম্ভ হিচাপে থাকিব আৰু ইয়াৰ তলৰ সাগৰৰ প্ৰচণ্ড ঢৌৱে ভাৰতৰ বিজয়ৰ কথা প্ৰতিধ্বনিত কৰিব । এই গৰ্জনৰ মাজতে এটা ঐক্যবদ্ধ কণ্ঠ উচ্চাৰিত হ'ব —’ভাৰত মাতা কি জয়!’ এই উৎসাহ আৰু দৃঢ়তাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰবাৰ সকলোকে দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাই ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi celebrates Diwali on board the INS Vikrant
INS Vikrant is not just a warship, it is a testimony to 21st-century India's hard work, talent, impact and commitment: PM
INS Vikrant is a towering symbol of Aatmanirbhar Bharat and Made in India: PM
The extraordinary coordination among the three services together compelled Pakistan to surrender during Operation Sindoor: PM
Over the past decade, our defence forces have steadily moved towards becoming self-reliant: PM
Our goal is to make India one of the world's top defence exporters: PM
The Indian Navy stands as the guardian of the Indian Ocean: PM
Thanks to the valour and determination of our security forces, the nation has achieved a significant milestone, We are eliminating Maoist terrorism: PM
20 OCT 2025 12:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the armed forces personnel during Diwali celebration on board the INS Vikrant today. Mentioning that today is a remarkable day, a remarkable moment, and a remarkable sight, Shri Modi highlighted that on one side lies the vast ocean, and on the other, the immense strength of Mother India’s brave soldiers. He noted that while one side presents the infinite horizon and boundless sky, the other side showcases the colossal might of INS Vikrant, embodying infinite power. The Prime Minister observed that the sparkle of sunlight on the sea resembles the lamps lit by valiant soldiers during Deepavali, forming a divine garland of lights. He expressed his privilege in celebrating this Diwali among the brave personnel of the Indian Navy.
Recalling his night spent aboard INS Vikrant, the Prime Minister stated that the experience is difficult to put into words. He described the deep night at sea and the sunrise as making this Diwali especially memorable in many ways. From INS Vikrant, the Prime Minister extended heartfelt Diwali greetings to all 140 crore citizens of the country.
Recalling the moment when INS Vikrant was handed over to the nation, Shri Modi stated that at the time, he had remarked—Vikrant is grand, immense, panoramic, unique and exceptional. “Vikrant is not merely a warship; it is a testament to 21st-century India’s hard work, talent, impact, and commitment”, emphasised the Prime Minister. He reminded that on the very day the nation received the indigenously built INS Vikrant, the Indian Navy renounced a major symbol of colonial legacy. He highlighted that inspired by Chhatrapati Shivaji Maharaj, the Navy adopted a new flag.
“INS Vikrant today stands as a powerful symbol of Aatmanirbhar Bharat and Made in India”, exclaimed the Prime Minister, emphasising that the indigenously built INS Vikrant, slicing through the ocean, reflects India’s military prowess. He recalled that just a few months ago, Vikrant’s very name had disrupted the sleep of Pakistan. The Prime Minister asserted that INS Vikrant is a warship whose name alone is enough to put an end to the enemy’s audacity.
Prime Minister expressed his special salute to the Indian Armed Forces on this occasion. He highlighted that the fear instilled by the Indian Navy, the extraordinary skill demonstrated by the Indian Air Force, and the bravery of the Indian Army, along with the exceptional coordination among all three services, compelled Pakistan to surrender swiftly during Operation Sindoor. He affirmed that all personnel involved are truly deserving of congratulations.
Shri Modi stated that when the enemy is in front and war is imminent, the side that possesses the strength to fight independently always holds the advantage. He emphasized that for the armed forces to be strong, self-reliance is essential. The Prime Minister expressed pride that over the past decade, India’s forces have steadily advanced towards self-reliance. He noted that the armed forces have identified thousands of items that will no longer be imported, resulting in most essential military equipment now being manufactured domestically. He highlighted that in the last 11 years, India’s defence production has more than tripled, crossing ₹1.5 lakh crore last year. Citing another example, Shri Modi informed the nation that since 2014, Indian shipyards have delivered over 40 indigenous warships and submarines to the Navy. He added that currently, on average, a new indigenous warship or submarine is being inducted into the Navy every 40 days.
“Missiles like BrahMos and Akash have proven their capabilities during Operation Sindoor. Several countries around the world are now interested in purchasing these missiles”, said the Prime Minister, emphasising that India is building the capacity to export weapons and equipment for all three armed forces. “India’s goal is to be counted among the world’s top defence exporters”, affirmed Shri Modi, stating that over the past decade, India’s defence exports have increased more than 30-fold. He credited this success significantly to the contributions of defence start-ups and indigenous defence units.
Prime Minister stated that India’s tradition regarding strength and capability has always been rooted in the principle—“Gyanaya Daanaya Cha Rakshanaya,” meaning our science, prosperity, and power are dedicated to the service and protection of humanity. He emphasized that in today’s interconnected world, where nations’ economies and progress depend heavily on maritime routes, the Indian Navy plays a crucial role in ensuring global stability. Shri Modi highlighted that 66 percent of the world’s oil supply and 50 percent of container shipments pass through the Indian Ocean. He noted that the Indian Navy is deployed as the guardian of the Indian Ocean to secure these routes. Additionally, through mission-based deployments, anti-piracy patrols, and humanitarian operations, the Indian Navy serves as a global security partner across the region.
“Indian Navy plays a significant role in ensuring the security and integrity of India’s islands”, emphasised the Prime Minister. He recalled the decision taken some time ago to hoist the national flag on every island of the country on 26th January. Shri Modi affirmed that the Navy fulfilled this national resolve, and today, the tricolour is being proudly hoisted by the Navy on every Indian island.
Prime Minister stated that as India progresses rapidly, efforts are being made to ensure that all nations of the Global South advance alongside. He highlighted that India is working on the ‘Mahasagar Maritime Vision’ and is becoming a development partner for many countries. He emphasized that whenever needed, India stands ready to provide humanitarian assistance anywhere in the world. From Africa to Southeast Asia, during times of disaster, the world views India as a global companion. Shri Modi recalled that in 2014, when neighbouring Maldives faced a water crisis, India launched ‘Operation Neer’, and the Navy delivered clean water to the country. In 2017, when Sri Lanka was struck by devastating floods, India was the first to extend a helping hand. In 2018, following the tsunami disaster in Indonesia, India stood shoulder to shoulder with the people of Indonesia in relief and rescue operations. Similarly, whether it was the destruction caused by an earthquake in Myanmar or the crises in Mozambique in 2019 and Madagascar in 2020, India reached out everywhere with a spirit of service.
Shri Modi stated that India’s armed forces have, from time to time, conducted operations to safely evacuate people stranded abroad. From Yemen to Sudan, whenever and wherever the need arose, their valour and courage have reinforced the trust of Indians living across the world. He emphasized that India has also saved the lives of thousands of foreign nationals through these missions.
“India’s armed forces have served the nation across all domains—land, sea, and air—and under every circumstance”, exclaimed Shri Modi highlighting that the Navy is deployed in the seas to safeguard India’s maritime boundaries and trade interests, while the Air Force remains committed to securing the skies. On land, from scorching deserts to icy glaciers, the Army, along with BSF and ITBP personnel, stand firm like a rock. He further acknowledged that across various fronts, personnel from SSB, Assam Rifles, CRPF, CISF, and intelligence agencies are steadfastly serving Mother India. The Prime Minister also commended the Indian Coast Guard for their vital role in national defence, noting their continuous coordination with the Navy to secure India’s coastline day and night. He affirmed that their contribution to this grand mission of national security is immense.
Prime Minister stated that due to the valour and courage of India’s security forces, the nation has achieved a major milestone—the eradication of Maoist terrorism. He highlighted that India is now on the verge of complete freedom from Naxal-Maoist extremism. Before 2014, around 125 districts were affected by Maoist violence; today, this number has reduced to just 11, with only 3 districts remaining significantly impacted. Shri Modi noted that over 100 districts have now fully emerged from the shadow of Maoist terror and are breathing freely for the first time and celebrating Diwali. He emphasized that millions of people, after generations of fear, are now joining the mainstream of development. In regions where Maoists once obstructed the construction of roads, schools, hospitals, and mobile towers, highways are now being built and new industries are emerging. He affirmed that this success has been made possible by the dedication, sacrifice, and bravery of India’s security forces. The Prime Minister expressed joy that in many such districts, people are celebrating Diwali for the first time. He added that record sales and purchases are being witnessed in these areas during the GST Bachat Utsav. In districts where Maoist terror once suppressed even the mention of the Constitution, the mantra of Swadeshi now resonates.
“India is progressing rapidly and fulfilling the dreams of 140 crore citizens. From the ground to space, achievements once considered beyond imagination are now becoming reality”, emphasised the Prime Minister, highlighting the momentum, the progress, the transformation, and the growing development and confidence of the nation. He affirmed that the armed forces play a vital role in this grand task of nation-building. Shri Modi remarked that the forces are not mere followers of the current; they possess the ability to guide its direction, the courage to lead time, the valour to cross the infinite, and the spirit to overcome the insurmountable. He declared that the mountain peaks where our soldiers stand firm will remain as victory pillars of India, and the mighty waves of the ocean beneath them will echo India’s triumph. Amidst this roar, one unified voice will rise—’Bharat Mata Ki Jai!’ With this enthusiasm and conviction, the Prime Minister concluded by once again extending heartfelt Diwali greetings to all.