প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অষ্ট্ৰেলিয়া, ভাৰত, জাপান আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ নেতাসকলৰ উইলমিংটন ঘোষণা পত্ৰৰ যুটীয়া বিবৃতি
22 SEP 2024 8:15AM by PIB Guwahati
আজি, আমি- অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এন্থনী আলবানিজ, ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী, জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশিদা ফুমিও, আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি জোচেফ আৰ. বাইডেন জুনিয়ৰ- ডেলাৱেৰৰ উইলমিংটনত ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে আয়োজন কৰা চতুৰ্থ ব্যক্তিগত কোৱাড নেতৃবৰ্গৰ সন্মিলনৰ বাবে মিলিত হ’লো।
কোৱাডক নেতা-পৰ্যায়ৰ ৰূপলৈ উন্নীত কৰাৰ চাৰি বছৰৰ পিছত, কোৱাড পূৰ্বতকৈ অধিক কৌশলগতভাৱে সংলগ্ন আৰু হিত সাধনৰ বাবে এক শক্তি, যি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে প্ৰকৃত, ইতিবাচক আৰু স্থায়ী প্ৰভাৱ প্ৰদান কৰে। আমি এই কথাটো উপলব্ধি কৰোঁ যে মাত্ৰ চাৰি বছৰত কোৱাড দেশসমূহে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু স্থায়ী আঞ্চলিক গোট গঠন কৰিছে, যি অনাগত দশকবোৰলৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলসমূহক শক্তিশালী কৰি তুলিব।
অংশীদাৰী মূল্যবোধৰ দ্বাৰা আবদ্ধ হৈ, আমি আইনৰ শাসনৰ ওপৰত আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শৃংখলা বৰ্তাই ৰাখিব বিচাৰো। আমি একেলগে প্ৰায় দুই বিলিয়ন লোকক আৰু বিশ্বৰ মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ এক তৃতীয়াংশতকৈও অধিক লোকক প্ৰতিনিধিত্ব কৰো। আমি অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু স্থিতিস্থাপক এটা মুক্ত আৰু মুকলি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি আমাৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমাৰ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে, কোৱাডে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ জনসাধাৰণক স্পষ্ট লাভালাভ প্ৰদান কৰি অঞ্চলটোৰ বহনক্ষম উন্নয়ন, সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিক সমৰ্থন কৰিবলৈ চৰকাৰৰ পৰা ব্যক্তিগত খণ্ডলৈকে, জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্কলৈ আমাৰ সকলো সামূহিক শক্তি আৰু সম্পদ ব্যৱহাৰ কৰি আছে।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ চাৰিখন আগশাৰীৰ সামুদ্ৰিক গণতন্ত্ৰ হিচাপে, আমি বিশ্ব সুৰক্ষা আৰু সমৃদ্ধিৰ এক অপৰিহাৰ্য উপাদান হিচাপে এই গতিশীল অঞ্চলত শান্তি আৰু সুস্থিৰতা বৰ্তাই ৰখাৰ বাবে দ্ব্যর্থহীনভাৱে থিয় দিছো। বলপূৰ্বক বা জোৰ-জুলুমকৈ স্থিতি সলনি কৰিব বিচৰা যিকোনো অস্থিৰ বা একপক্ষীয় পদক্ষেপৰ আমি তীব্ৰ বিৰোধিতা কৰো। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ প্ৰস্তাৱ উলংঘা কৰা অঞ্চলটোত শেহতীয়াকৈ চলোৱা অবৈধ ক্ষেপণাস্ত্ৰ উৎক্ষেপণক আমি গৰিহণা দিছো। সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত শেহতীয়া বিপজ্জনক আৰু আক্ৰমণাত্মক পদক্ষেপত আমি গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছো। আমি এনে এটা অঞ্চল বিচাৰো য'ত কোনো দেশে আধিপত্য বিস্তাৰ নকৰে আৰু কোনো দেশে আধিপত্য স্বীকাৰ নকৰে- য' ত সকলো দেশ জোৰ-জুলুমৰ পৰা মুক্ত আৰু তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ সংস্থা ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। মানৱ অধিকাৰ, স্বাধীনতাৰ নীতি, আইনৰ শাসন, গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতা, বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ নিষ্পত্তি আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি ভাবুকি বা শক্তিৰ ব্যৱহাৰত নিষেধাজ্ঞাৰ সৈতে এক সুস্থিৰ আৰু মুকলি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা বৰ্তাই ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত আমি ঐক্যবদ্ধ।
২০২৩ চনৰ কোৱাড সন্মিলনত নেতাসকলে জাৰি কৰা ভিজন ষ্টেটমেণ্টক প্ৰতিফলিত কৰি, আমি কি কৰোঁ তাৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্ট হৈ আছো আৰু হৈ থাকিম। দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সংগঠন (এছিয়ান), প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জ মঞ্চ (পিআইএফ), আৰু ভাৰত মহাসাগৰ ৰিম সংস্থা (আইঅ"আৰএ)ৰ দৰে আঞ্চলিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নেতৃত্বৰ প্ৰতি সন্মান কোৱাডৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু আৰু এয়া অব্যাহত থাকিব।
সু-স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী শক্তি
ক"ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে বিশ্বক মনত পেলাই দিছিল যে আমাৰ সমাজ, আমাৰ অৰ্থনীতি আৰু আমাৰ অঞ্চলৰ সুস্থিৰতাৰ বাবে স্বাস্থ্য সুৰক্ষা কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। ২০২১ আৰু ২০২২ চনত, কোৱাডে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দেশসমূহক ৪০০ নিযুতৰো অধিক আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰায় ৮০০ নিযুত সুৰক্ষিত আৰু কাৰ্যকৰী ক"ভিড-১৯ প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছিল, আৰু নিম্ন আৰু মধ্য আয়ৰ দেশসমূহক প্ৰতিষেধক যোগানৰ বাবে কোভেক্স এডভান্স মাৰ্কেট প্ৰতিশ্ৰুতিক ৫.৬ বিলিয়ন ডলাৰ প্ৰদান কৰিছিল। ২০২৩ চনত, আমি কোৱাড স্বাস্থ্য সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্ব ঘোষণা কৰিছিলো, যাৰ জৰিয়তে কোৱাডে সমগ্ৰ অঞ্চলৰ অংশীদাৰসকলৰ বাবে মহামাৰীৰ প্ৰস্তুতি প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান অব্যাহত ৰাখিছিল।
ক্লেড ৱান এমপক্সৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ লগতে বৰ্তমান ক্লেড টু এমপক্সৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই, আমি নিৰাপদ, ফলপ্ৰসূ, মানদণ্ডৰ নিশ্চয়তা থকা এমপক্স প্ৰতিষেধকৰ ন্যায়সংগত প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আমাৰ প্ৰয়াসৰ সমন্বয় কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছো, য"ত নিম্ন আৰু মধ্য আয়ৰ দেশসমূহত প্ৰতিষেধক উৎপাদনৰ উপযুক্ত সম্প্ৰসাৰণ অন্তৰ্ভুক্ত।
আজি আমি ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত জীৱন ৰক্ষাৰ বাবে এক যুগান্তকাৰী অংশীদাৰিত্ব কোৱাড কেঞ্চাৰ মুনশ্বট ঘোষণা কৰি গৌৰৱান্বিত। ক"ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত কোৱাডৰ সফল অংশীদাৰিত্ব, অঞ্চলটোত কৰ্কট ৰোগৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আমাৰ সামূহিক বিনিয়োগ, আমাৰ বৈজ্ঞানিক আৰু চিকিৎসা ক্ষমতা, আৰু আমাৰ ব্যক্তিগত আৰু অলাভজনক খণ্ডৰ অৱদানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, আমি এই অঞ্চলত কৰ্কট ৰোগৰ বোজা হ্ৰাস কৰিবলৈ অংশীদাৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিম।
কোৱাড কেঞ্চাৰ মুনশ্বটে প্ৰাৰম্ভিকভাৱে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব- এক প্ৰতিৰোধযোগ্য কৰ্কট ৰোগ যি অত্যাধিক প্ৰাণ হানি কৰি আছে- লগতে অন্যান্য প্ৰকাৰৰ কৰ্কট ৰোগৰ সমাধানৰ বাবেও ভেটি স্থাপন কৰিব। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই এই পদক্ষেপক সমৰ্থন কৰিব বিচাৰে, যাৰ ভিতৰত আছে ২০২৫ চনৰ পৰা অঞ্চলটোত আৰম্ভ হোৱা ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ নৌবাহিনীৰ চিকিৎসা প্ৰশিক্ষণ আৰু পেছাদাৰী বিনিময় আৰু ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগকে ধৰি কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ, চিনাক্তকৰণ আৰু চিকিৎসাৰ বাবে যোগ্য ব্যক্তিগত খণ্ড-পৰিচালিত প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে বিত্ত যোগান ধৰা আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন বিত্ত নিগম (ডি. এফ. চি.)ৰ অৱদান।
অষ্ট্ৰেলিয়াই অষ্ট্ৰেলিয়া চৰকাৰ আৰু মিণ্ডেৰু ফাউণ্ডেশ্যনৰ সমৰ্থনত ইণ্ডো-পেচিফিক ফৰ চাৰ্ভিকেল কেঞ্চাৰ প্ৰগ্ৰেম (ই. পি. আই. চি. চি.)-ত এলিমিনেশন পাৰ্টনাৰশ্বিপৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথা ঘোষণা কৰিছে, যিয়ে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ এঘাৰখন দেশলৈকে ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগ নিৰ্মূল অভিযানক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব আৰু কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ, ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া পৰিপূৰক পদক্ষেপসমূহক সমৰ্থন কৰিব। ভাৰতে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চললৈ ৭.৫ নিযুত ডলাৰ মূল্যৰ এইচ. পি. ভি. নমুনা সংগ্ৰহ কিট, চিনাক্তকৰণ সঁজুলি আৰু ডিঙিৰ কৰ্কটৰ প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ ওপৰত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ গোলকীয় পদক্ষেপৰ প্ৰতি ১০ নিযুত ডলাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ জৰিয়তে ভাৰতে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ আগ্ৰহী দেশসমূহক ইয়াৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি গ্ৰহণ আৰু স্থাপনৰ বাবে কাৰিকৰী সহায় আগবঢ়াব, যি কৰ্কট ৰোগৰ পৰীক্ষা আৰু যত্নত সহায় কৰে।
জাপানে কম্বোডিয়া, ভিয়েটনাম আৰু তিমোৰ-লেষ্টেকে ধৰি গাভি ভেকচিন এলায়েন্সৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহলৈ চিটি আৰু এমআৰআই স্কেনাৰকে ধৰি চিকিৎসা সঁজুলি আৰু প্ৰায় ২৭ নিযুত ডলাৰৰ অন্যান্য সহায় প্ৰদান কৰি আছে। কোৱাড অংশীদাৰসকলেও সংশ্লিষ্ট ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰসংগৰ ভিতৰত কৰ্কট ৰোগৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰিবলৈ আৰু অঞ্চলটোত ডিঙিৰ কৰ্কট ৰোগৰ বোজা হ্ৰাস কৰাৰ সমৰ্থনত ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু বেচৰকাৰী খণ্ডৰ কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰিবলৈ কাম কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে। আমি গাভিৰ অংশীদাৰিত্বত ছিৰাম ইনষ্টিটিউট অব ইণ্ডিয়াকে ধৰি বেচৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পৰা কেইবাটাও নতুন, উচ্চাভিলাষী প্ৰতিশ্ৰুতিক আদৰণি জনাইছো, যিয়ে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন সাপেক্ষে ৪০ নিযুত পৰ্যন্ত এইচপিভি প্ৰতিষেধকৰ অৰ্ডাৰক সমৰ্থন কৰিব, আৰু যিবোৰ চাহিদাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বৃদ্ধি কৰিব পাৰি। আমি দক্ষিণ-পূব এছিয়াত গৰ্ভাশয়ৰ কৰ্কট ৰোগৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ মহিলাৰ স্বাস্থ্য আৰু সবলীকৰণ নেটৱৰ্কৰ পৰা ১০০ নিযুত ডলাৰৰ নতুন প্ৰতিশ্ৰুতিক আদৰণি জনাইছো।
সামগ্ৰিকভাৱে, আমাৰ বিজ্ঞানী-বিশেষজ্ঞসকলে মূল্যায়ন কৰিছে যে কোৱাড কেঞ্চাৰ মুনশ্বটে আগন্তুক দশকবোৰত লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিব।
মানৱীয় সহায় আৰু দুৰ্যোগ সাহায্য (এইচ. এ. ডি. আৰ)
২০০৪ চনৰ ভাৰত মহাসাগৰৰ ভূমিকম্প আৰু চুনামীৰ বিশ বছৰৰ পিছত, যেতিয়া কোৱাডে প্ৰথমবাৰৰ বাবে মানৱীয় সহায় বৃদ্ধি কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছিল, আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ফলত হোৱা দুৰ্বলতাৰ প্ৰতি সঁহাৰি অব্যাহত ৰাখিছো। ২০২২ চনত, কোৱাডে " ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত মানৱীয় সহায় আৰু দুৰ্যোগ সাহায্যৰ ওপৰত কোৱাড অংশীদাৰিত্ব" প্ৰতিষ্ঠা কৰে আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত এইচ. এ. ডি. আৰ.ৰ ওপৰত কোৱাড অংশীদাৰিত্বৰ বাবে নিৰ্দেশনা স্বাক্ষৰ কৰে, যি কোৱাড দেশসমূহক প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সন্মুখীন হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত সমন্বয় সাধন কৰিবলৈ সক্ষম কৰে। আমি কোৱাড চৰকাৰসমূহক প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত অত্যাৱশ্যকীয় সাহায্য সামগ্ৰীৰ পূৰ্ব অৱস্থানৰ জৰিয়তে দ্ৰুতভাৱে সঁহাৰি জনাবলৈ সাজু হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ কাম কৰি থকাৰ বাবে আদৰণি জনাইছো; এই প্ৰচেষ্টা ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ পৰা দক্ষিণ-পূব এছিয়ালৈ, প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চললৈকে বিস্তৃত হৈ আছে।
২০২৪ চনৰ মে'ত পাপুৱা নিউগিনিত এক শোকাৱহ ভূমিস্খলনৰ পিছত, কোৱাড অংশীদাৰসকলে সামূহিকভাৱে মানৱীয় সাহায্যত ৫ নিযুত ডলাৰৰো অধিক অৰিহণা যোগাইছিল। কোৱাড অংশীদাৰসকলে টাইফুন য়াগীৰ বিধ্বংসী পৰিণামৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভিয়েটনামৰ জনসাধাৰণক সহায় কৰিবলৈ ৪ নিযুত ডলাৰৰো অধিক মানৱীয় সাহায্য প্ৰদান কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰি আছে। কোৱাডে অঞ্চলটোৰ অংশীদাৰসকলক তেওঁলোকৰ দীৰ্ঘম্যাদী সুদৃঢ় প্ৰচেষ্টালৈ সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা
২০২২ চনত, আমি অঞ্চলটোৰ অংশীদাৰসকলক প্ৰায়-বাস্তৱ-সময়, সংহত, আৰু ব্যয়বহুল সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতা তথ্য প্ৰদান কৰিবলৈ সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতাৰ বাবে ইণ্ডো-পেচিফিক পাৰ্টনাৰশ্বিপ (আই. পি. এম. ডি. এ) ঘোষণা কৰিছিলো। তেতিয়াৰ পৰা, অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি, আমি সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে পেচিফিক আইলেণ্ডছ ফ"ৰাম ফিছাৰিছ এজেন্সিৰ জৰিয়তে, গুৰুগ্ৰামৰ ডাটা ফিউজন চেণ্টাৰ-ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চললৈ সফলতাৰে এই কাৰ্যসূচী বৃদ্ধি কৰিছো। এনে কৰি, কোৱাডে দুই ডজনৰো অধিক দেশক ডাৰ্ক ভেচেল সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতা তথ্য লাভ কৰাত সহায় কৰিছে, যাতে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ বিশেষ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলত বেআইনী কাৰ্যকলাপকে ধৰি অন্যান্য কাৰ্যকলাপবোৰ ভালদৰে নিৰীক্ষণ কৰিব পাৰে। অষ্ট্ৰেলিয়াই উপগ্ৰহৰ তথ্য, প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে পেচিফিক আইলেণ্ডছ ফ"ৰাম ফিছাৰিছ এজেন্সিৰ সৈতে ইয়াৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
আজি আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰশিক্ষণৰ বাবে এক নতুন আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক পদক্ষেপ (এম. এ. আই. টি. আৰ. আই.) ঘোষণা কৰিছো, যাতে অঞ্চলটোত আমাৰ অংশীদাৰসকলে আই. পি. এম. ডি. এ. আৰু অন্যান্য কোৱাড অংশীদাৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা সঁজুলিবোৰ সৰ্বাধিক কৰিব পাৰে, তেওঁলোকৰ পানী নিৰীক্ষণ আৰু সুৰক্ষিত কৰিব পাৰে, তেওঁলোকৰ আইন বলবৎ কৰিব পাৰে, আৰু বেআইনী আচৰণ প্ৰতিহত কৰিব পাৰে। আমি ২০২৫ চনত ভাৰতে উদ্বোধনী মৈত্ৰী কৰ্মশালা আয়োজন কৰিবলৈ আগ্ৰহী। তদুপৰি, আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত নিয়ম-আধাৰিত সামুদ্ৰিক শৃংখলা বৰ্তাই ৰখাৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ কোৱাড সামুদ্ৰিক আইনী আলোচনাৰ শুভাৰম্ভক আদৰণি জনাইছো। ইয়াৰ উপৰি, কোৱাড অংশীদাৰসকলে আগন্তুক বছৰটোত আই. পি. এম. ডি. এ.-ত নতুন প্ৰযুক্তি আৰু তথ্য মজুত কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিছে, যাতে অঞ্চলটোত অত্যাধুনিক ক্ষমতা আৰু তথ্য প্ৰদান কৰাটো অব্যাহত থাকে।
আমি আজি এইটোও ঘোষণা কৰিছো যে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ উপকূল সুৰক্ষা বাহিনী, জাপান উপকূল সুৰক্ষা বাহিনী, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী আৰু ভাৰতীয় উপকূল সুৰক্ষা বাহিনীয়ে আন্তঃকাৰ্য্যকৰিতা উন্নত কৰা আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ২০২৫ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কোৱাড-এট-চি শ্বিপ অবজাৰ্ভাৰ মিছন আৰম্ভ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, আৰু ভৱিষ্যতে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত এনে অধিক অভিযান অব্যাহত ৰাখিব।
আমি আজি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰতি অসামৰিক সঁহাৰি অধিক দ্ৰুত আৰু কাৰ্য্যকৰীভাৱে সমৰ্থন কৰাৰ বাবে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত অংশীদাৰী এয়াৰলিফ্ট ক্ষমতা অনুসৰণ কৰিবলৈ আৰু আমাৰ সামূহিক লজিষ্টিক শক্তি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ কোৱাড ইণ্ডো-পেচিফিক লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক পাইলট প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰিছো।
গুণগত আন্তঃগাঁথনি
কোৱাড গুণগত মানৰ, স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোৰ সংযোগ উন্নত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
আমি কোৱাড প'ৰ্টছ অব দ্য ফিউচাৰ পাৰ্টনাৰশ্বিপ ঘোষণা কৰি আনন্দিত, যিয়ে আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলৰ সহযোগিতাত সমগ্ৰ ইণ্ডো-পেচিফিকত বহনক্ষম আৰু স্থিতিস্থাপক বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশক সমৰ্থন কৰিবলৈ কোৱাডৰ দক্ষতাক ব্যৱহাৰ কৰিব। ২০২৫ চনত, আমি মুম্বাইত ভাৰতে আয়োজন কৰা কোৱাড আঞ্চলিক বন্দৰ আৰু পৰিবহণ সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰাৰ ইচ্ছা ব্যক্ত কৰিছো। এই নতুন অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে, কোৱাড অংশীদাৰসকলে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত গুণগত মানৰ বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগ একত্ৰিত কৰিবলৈ সমন্বয়, তথ্যৰ আদান-প্ৰদান, অঞ্চলটোৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহৰ আদান-প্ৰদান, আৰু সম্পদৰ ব্যৱহাৰ কৰিব বিচাৰে।
আমি ২,২০০তকৈও অধিক বিশেষজ্ঞলৈ কোৱাড ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ ফেল'শ্বিপৰ সম্প্ৰসাৰণক প্ৰশংসা কৰো, আৰু মন কৰিব যে যোৱা বছৰ সন্মিলনত এই পদক্ষেপ ঘোষণা কৰাৰ পিছত কোৱাড অংশীদাৰসকলে ইতিমধ্যে ১৩০০তকৈও অধিক ফেল'শ্বিপ প্ৰদান কৰিছে। শক্তি খণ্ডৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰিবলৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ অংশীদাৰসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰি থকা ভাৰতৰ দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁটে আয়োজন কৰা কৰ্মশালাকো আমি প্ৰশংসা কৰোঁ।
কেবল সংযোগ আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ বাবে কোৱাড অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত গুণগত মানৰ সাগৰৰ তলৰ কেবল নেটৱৰ্কসমূহক সমৰ্থন আৰু শক্তিশালী কৰাটো অব্যাহত ৰাখিছো, যাৰ ক্ষমতা, দীৰ্ঘস্থায়িত্ব আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা অঞ্চলটো আৰু বিশ্বৰ নিৰাপত্তা তথা সমৃদ্ধিৰ সৈতে অবিচ্ছেদ্যভাৱে জড়িত। এই প্ৰচেষ্টাৰ সমৰ্থনত অষ্ট্ৰেলিয়াই জুলাইত কেবল সংযোগ আৰু স্থিতিস্থাপকতা কেন্দ্ৰ আৰম্ভ কৰিছিল, যি সমগ্ৰ অঞ্চলৰ অনুৰোধৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই কৰ্মশালা আৰু নীতি আৰু নিয়ন্ত্ৰক সহায় প্ৰদান কৰি আছে। জাপানে নৌৰু আৰু কিৰিবাটি সাগৰৰ তলৰ কেবলৰ বাবে ৰাজহুৱা আইচিটি আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থাপনা ক্ষমতা উন্নত কৰিবলৈ কাৰিকৰী সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ ২৫ খন দেশৰ টেলি-কমিউনিকেচন বিষয়া আৰু কাৰ্যবাহীসকলৰ বাবে ১৩০০ তকৈও অধিক সক্ষমতা নিৰ্মাণ প্ৰশিক্ষণ অনুষ্ঠিত কৰিছে; আজি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই কংগ্ৰেছৰ সৈতে কাম কৰি এই প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী সম্প্ৰসাৰণ আৰু বিস্তাৰৰ বাবে অতিৰিক্ত ৩৪ লাখ ডলাৰ বিনিয়োগ কৰাৰ ইচ্ছা ব্যক্ত কৰিছে।
কোৱাড অংশীদাৰসকলৰ দ্বাৰা কেবল প্ৰকল্পসমূহত বিনিয়োগ কৰিলে ২০২৫ চনৰ শেষৰ ফালে প্ৰাথমিক দূৰসংযোগ কেবল সংযোগ লাভ কৰাত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপৰ সকলো দেশক সহায় কৰিব। যোৱা কোৱাড নেতৃত্বৰ সন্মিলনৰ পিছৰে পৰা, কোৱাড অংশীদাৰসকলে অন্যান্য একে মানসিকতাৰ অংশীদাৰসকলৰ অৱদানৰ লগতে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ১৪০ নিযুত ডলাৰৰো অধিক ব্যয়ৰে সাগৰৰ তলৰ কেবল নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছে। নতুন সাগৰৰ তলৰ কেবলসমূহত এই বিনিয়োগসমূহ পূৰণ কৰি ভাৰতে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সাগৰৰ তলৰ কেবলৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু মেৰামতিৰ ক্ষমতাৰ সম্প্ৰসাৰণ পৰীক্ষা কৰিবলৈ এক সম্ভাৱনাময় অধ্যয়ন আৰম্ভ কৰিছে।
আমি প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় মানদণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনি নীতিৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো, যিবোৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় কণ্ঠস্বৰৰ এক অভিব্যক্তি।
আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত আমাৰ অংশীদাৰী সমৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, মুকলি, বহনক্ষম, নিৰপেক্ষ, নিৰাপদ, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সুৰক্ষিত ডিজিটেল ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো। এই সন্দৰ্ভত, আমি ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন আৰু প্ৰয়োগৰ বাবে কোৱাড নীতিসমূহক আদৰণি জনাইছো।
সমালোচনামূলক আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি
আজি, আমি বিস্তৃত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চললৈ বিশ্বস্ত প্ৰযুক্তি সমাধান প্ৰদান কৰিবলৈ আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ এক উচ্চাভিলাষী সম্প্ৰসাৰণ ঘোষণা কৰি গৌৰৱান্বিত।
যোৱা বছৰ, কোৱাড অংশীদাৰসকলে এক সুৰক্ষিত, স্থিতিস্থাপক আৰু আন্তঃসংযুক্ত দূৰসংযোগ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ পালাউত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰথম মুক্ত ৰেডিঅ' অভিগম নেটৱৰ্ক (আৰএএন) স্থাপনৰ বাবে এক যুগান্তকাৰী পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছিল। তেতিয়াৰ পৰা, কোৱাডে এই প্ৰচেষ্টাত প্ৰায় ২০ নিযুত ডলাৰ আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
কোৱাড অংশীদাৰসকলে দক্ষিণ-পূব এছিয়াত অতিৰিক্ত মুক্ত আৰএএন প্ৰকল্পসমূহ অন্বেষণ কৰাৰ সুযোগকো আদৰণি জনায়। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু জাপানে এই বছৰৰ আৰম্ভণিতে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া প্ৰাৰম্ভিক 8 নিযুত ডলাৰৰ সমৰ্থনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আমি ফিলিপাইনছত চলি থকা অ'পেন আৰএএন ফিল্ড ট্ৰায়েল আৰু এছিয়া অ'পেন আৰএএন একাডেমী (এঅ'আৰএ)ৰ বাবে সমৰ্থন সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছো। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই এঅ'আৰএৰ বিশ্বব্যাপী সম্প্ৰসাৰণক সমৰ্থন কৰিবলৈ ৭ নিযুত ডলাৰৰো অধিক বিনিয়োগ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অংশীদাৰিত্বত দক্ষিণ এছিয়াত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই ধৰণৰ মুক্ত আৰএএন কৰ্মশক্তি প্ৰশিক্ষণ উদ্যোগ স্থাপন কৰা।
কোৱাড অংশীদাৰসকলে দেশজোৰা ৫জি নেটৱৰ্ক স্থাপনৰ বাবে প্ৰস্তুতি নিশ্চিত কৰিবলৈ টুভালু টেলিকমিউনিকেচন কৰ্পোৰেচনৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিব।
আমি এখন বৈচিত্ৰ্যময় আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক বজাৰ লাভ কৰিবলৈ আৰু কোৱাডৰ ছেমিকণ্ডাক্টৰ যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আমাৰ পৰিপূৰক শক্তিৰ উন্নত ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে ছেমিকণ্ডাক্টৰৰ ওপৰত আমাৰ সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ছেমিকণ্ডাক্টৰ ছাপ্লাই চেইন কনটিজেন্সি নেটৱৰ্কৰ বাবে কোৱাড দেশসমূহৰ মাজত হোৱা সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিক আমি আদৰণি জনাইছো।
যোৱা বছৰৰ সন্মিলনত ঘোষণা কৰা এডভান্সিং ইনোভেচনছ ফৰ এম্পাৱাৰিং নেক্সটজেন এগ্রিকালচাৰ (এ. আই.-এ. এন. জি. এ. জি. ই.) পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমাৰ চৰকাৰসমূহে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ৰবটিক্স, আৰু সংবেদনশীলতাক ব্যৱহাৰ কৰি সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ কৃষকসকলৰ সবলীকৰণৰ বাবে অগ্ৰণী সহযোগী গৱেষণা গভীৰ কৰি তুলিছে। আমি যৌথ গৱেষণাৰ বাবে ৭.৫ মিলিয়ন ডলাৰৰ অধিক উদ্বোধনী পুঁজি ঘোষণা কৰি আনন্দিত হৈছো, আৰু আমাৰ গৱেষণা গোটসমূহক সংযোগ কৰিবলৈ আৰু অংশীদাৰী গৱেষণা নীতিবোৰ আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমাৰ বিজ্ঞান সংস্থাসমূহৰ মাজত শেহতীয়াকৈ স্বাক্ষৰিত এক সহযোগিতা বুজাবুজিৰ চুক্তিক আদৰণি জনাইছো।
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ, অষ্ট্ৰেলিয়া, ভাৰত আৰু জাপানে কোৱাড বায়" এক্সপ্লোৰ ইনিচিয়েটিভ আৰম্ভ কৰিবলৈ আগ্ৰহী- এয়া এক পুঁজি প্ৰদান কৰা প্ৰণালী, যি চাৰিওখন দেশৰ বিভিন্ন মানৱবিহীন জৈৱিক তথ্যৰ যুটীয়া এআই-চালিত অন্বেষণক সমৰ্থন কৰিব।
এই প্ৰকল্পটো গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সহযোগিতাৰ বাবে আগন্তুক কোৱাড নীতিৰ দ্বাৰাও আধাৰিত।
জলবায়ু আৰু স্বচ্ছ শক্তি
আমি জলবায়ু সংকটৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা গুৰুতৰ অৰ্থনৈতিক, সামাজিক আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক পৰিণামৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লগে লগে, আমি জলবায়ু আৰু স্বচ্ছ শক্তি সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ লগতে অভিযোজন আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কোৱাড জলবায়ু পৰিৱৰ্তন অভিযোজন আৰু প্রশমন পেকেজ (কিউ-চেম্প)ৰ জৰিয়তে ইণ্ডো-পেচিফিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে একেলগে কাম কৰি যাম। আমি আমাৰ জনসাধাৰণ, আমাৰ গ্ৰহ আৰু আমাৰ অংশীদাৰী সমৃদ্ধিৰ বাবে এক স্বচ্ছ শক্তি অৰ্থনীতিলৈ পৰিৱৰ্তনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ লাভালাভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো। আমাৰ দেশসমূহে আমাৰ সামূহিক শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব, সমগ্ৰ অঞ্চলটোত নতুন অৰ্থনৈতিক সুযোগ সৃষ্টি কৰিব আৰু বিশ্বজুৰি, বিশেষকৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ স্থানীয় শ্ৰমিক আৰু সম্প্ৰদায়সমূহক উপকৃত কৰিব পৰা উচ্চ মানদণ্ডৰ, বৈচিত্ৰ্যময় স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখল সৃষ্টিৰ বাবে নীতি, প্ৰেৰণা, মানদণ্ড আৰু বিনিয়োগৰ সংহতিৰ বাবে আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব বিচাৰে।
আমি নীতি আৰু ৰাজহুৱা বিত্তৰ জৰিয়তে সহযোগী আৰু অংশীদাৰ স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখলাত পৰিপূৰক আৰু উচ্চ মানদণ্ডৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগক অনুঘটক কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিম। এই লক্ষ্যত উপনীত হ"বলৈ অষ্ট্ৰেলিয়াই নৱেম্বৰত কোৱাড ক্লীন এনার্জি ছাপ্লাই চেইন ডাইভাৰ্ছিফিকেচন প্ৰগ্ৰেমৰ বাবে আবেদন মুকলি কৰিব, যিয়ে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সৌৰ পেনেল, হাইড্ৰ"জেন ইলেক্ট্ৰ"লাইজাৰ আৰু বেটাৰি যোগান শৃংখলৰ বিকাশ আৰু বৈচিত্ৰতা প্ৰদান কৰা প্ৰকল্পসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ ৫০ নিযুত অষ্ট্ৰেলিয়ান ডলাৰ প্ৰদান কৰিব। ভাৰতে ফিজি, কম"ৰছ, মাদাগাস্কাৰ আৰু ছেচিলছত নতুন সৌৰ প্ৰকল্পসমূহত ২০ লাখ ডলাৰ বিনিয়োগ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। জাপানে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দেশসমূহত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্পসমূহত ১২২ নিযুত ডলাৰৰ অনুদান আৰু ঋণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই ডি. এফ. চি.-ৰ জৰিয়তে যোগান শৃংখলৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু বৈচিত্ৰৰ বাবে সৌৰ, লগতে বায়ু, শীতলকৰণ, বেটাৰী আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত মূলধন একত্ৰিত কৰাৰ সুযোগ বিচাৰিব।
আমি শক্তি দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক কেন্দ্ৰীভূত কোৱাড প্ৰচেষ্টা ঘোষণা কৰি আনন্দিত হৈছো, যাৰ ভিতৰত আছে জলবায়ু-দুৰ্বল সম্প্ৰদায়সমূহক বৰ্ধিত উষ্ণতাৰ সৈতে খাপ খোৱাত সক্ষম কৰাৰ লগতে একে সময়তে বিদ্যুৎ গ্ৰীডৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে উচ্চ দক্ষতাৰ সুলভ, শীতল প্ৰণালী স্থাপন আৰু নিৰ্মাণ।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰা আৰু বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমি যুটীয়াভাৱে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰিছো। কোৱাড অংশীদাৰসকলে আমাৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতাক ব্যৱহাৰ কৰি বহনক্ষম আৰু স্থিতিস্থাপক বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দিশত এটা পথ প্ৰস্তুত কৰিব, যাৰ ভিতৰত আছে দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰতা(চিডিআৰআই)।
চাইবাৰ
চাইবাৰ ডমেইনত অৱনতিশীল সুৰক্ষা পৰিৱেশৰ সন্মুখীন হৈ, কোৱাড দেশসমূহে ৰাষ্ট্ৰ-পৃষ্ঠপোষকতা কৰা অভিনেতা, চাইবাৰ অপৰাধী আৰু অন্যান্য অ-ৰাষ্ট্ৰীয় বিদ্বেষপূৰ্ণ অভিনেতাৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা সাধাৰণ ভাবুকিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আমাৰ চাইবাৰ সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি কৰাৰ ইচ্ছা পোষণ কৰে। আমাৰ দেশসমূহে আমাৰ সামূহিক নেটৱৰ্ক প্ৰতিৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু অধিক ভাবুকিৰ তথ্যৰ আদান-প্ৰদান আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে কাৰিকৰী সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিবলৈ দৃঢ় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি দুৰ্বলতা চিনাক্তকৰণ, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা নেটৱৰ্ক আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি নেটৱৰ্ক সুৰক্ষিত কৰা, আৰু কোৱাডৰ অংশীদাৰী অগ্ৰাধিকাৰসমূহক প্ৰভাৱিত কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ চাইবাৰ সুৰক্ষা ঘটনাৰ নীতিগত সঁহাৰিকে ধৰি অধিক ঘনিষ্ঠভাৱে সমন্বয় কৰাৰ বাবে যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ সমন্বয় কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছো।
কোৱাডৰ ২০২৩ চনৰ সুৰক্ষিত ছফ্টৱেৰ যুটীয়া নীতিত অনুমোদন জনোৱা অনুসৰি সুৰক্ষিত ছফ্টৱেৰ বিকাশৰ মানদণ্ড আৰু প্ৰমাণপত্ৰ অনুসৰণৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ কোৱাড দেশসমূহে ছফ্টৱেৰ নিৰ্মাতা, উদ্যোগ বাণিজ্য গোট আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ সৈতেও অংশীদাৰিত্ব কৰিছে। আমি এই মানদণ্ডবোৰ সুসংগত কৰিবলৈ কাম কৰিম যাতে কেৱল চৰকাৰী নেটৱৰ্কৰ বাবে ছফ্টৱেৰৰ বিকাশ, ক্ৰয় আৰু অন্তিম ব্যৱহাৰ অধিক সুৰক্ষিত নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ যোগান শৃংখল, ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু সমাজৰ চাইবাৰ স্থিতিস্থাপকতা সামূহিকভাৱে উন্নত হয়। এই গোটেই শৰৎকালত, কোৱাড দেশসমূহে দায়বদ্ধ চাইবাৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰ, ৰাজহুৱা সম্পদ, আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষা সজাগতাৰ প্ৰচাৰ কৰা বাৰ্ষিক কোৱাড চাইবাৰ প্ৰত্যাহ্বান উপলক্ষে প্ৰচাৰ চলোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। আমি কেবল সংযোগ আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ বাবে কোৱাড অংশীদাৰিত্বৰ এক পৰিপূৰক প্ৰচেষ্টা হিচাপে কোৱাড জ্যেষ্ঠ চাইবাৰ গ্ৰুপে বিকশিত কৰা বাণিজ্যিক সাগৰৰ তলৰ দূৰসংযোগ কেবলসমূহ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে কোৱাড কাৰ্য্য পৰিকল্পনাত গঠনমূলকভাৱে জড়িত হৈ আছো। কাৰ্য্য পৰিকল্পনাৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত বিশ্ব দূৰসংযোগ আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে আমাৰ সমন্বিত কাৰ্য্যই ভৱিষ্যতৰ ডিজিটেল সংযোগ, বিশ্ব বাণিজ্য আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ অংশীদাৰী দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিব।
মহাকাশ
আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত মহাকাশ সম্পৰ্কীয় প্ৰয়োগ আৰু প্ৰযুক্তিৰ অত্যাৱশ্যকীয় অৱদানক স্বীকৃতি জনাইছো। আমাৰ চাৰিখন দেশে জলবায়ুৰ আগতীয়া সতৰ্কবাণী প্ৰণালী শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু অত্যধিক বতৰৰ ঘটনাৰ প্ৰভাৱবোৰ ভালদৰে পৰিচালনা কৰিবলৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ৰাষ্ট্ৰসমূহক সহায় কৰিবলৈ পৃথিৱী পৰ্যবেক্ষণ তথ্য আৰু অন্যান্য মহাকাশ-সম্পৰ্কীয় এপ্লিকেচন প্ৰদান কৰাটো অব্যাহত ৰখাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিছে। এই সন্দৰ্ভত, অত্যধিক বতৰৰ ঘটনা আৰু জলবায়ুৰ প্ৰভাৱৰ মহাকাশ-আধাৰিত নিৰীক্ষণৰ বাবে মুক্ত বিজ্ঞানৰ ধাৰণাক সমৰ্থন কৰিবলৈ মাৰিচাছৰ বাবে ভাৰতৰ মহাকাশ-আধাৰিত ৱেবপৰ্টেল স্থাপনক আমি আদৰণি জনাইছো।
কোৱাড ইনভেষ্টাৰ নেটৱৰ্ক (কিউইউআইএন)
আমি ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পদক্ষেপসমূহক আদৰণি জনাইছো- যাৰ ভিতৰত আছে কোৱাড ইনভেষ্টাৰ নেটৱৰ্ক (কিউইউআইএন), যিয়ে স্বচ্ছ শক্তি, ছেমিকণ্ডাক্টৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ আৰু কোৱাণ্টামকে ধৰি কৌশলগত প্ৰযুক্তিত বিনিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। কিউইউআইএনে যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি, যৌথ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ অগ্ৰগতি, নতুন প্ৰযুক্তিৰ বাণিজ্যিকীকৰণ, আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতৰ কৰ্মশক্তিত বিনিয়োগৰ বাবে কেইবাটাও বিনিয়োগ একত্ৰিত কৰিছে।
জনসাধাৰণৰ মাজৰ পদক্ষেপবোৰ
আমাৰ জনসাধাৰণ আৰু আমাৰ অংশীদাৰসকলৰ মাজত গভীৰ আৰু স্থায়ী সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিবলৈ কোৱাড প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। কোৱাড ফেল'শ্বিপৰ জৰিয়তে আমি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু নীতিৰ নেতাসকলৰ এটা নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিছো। কোৱাড ফেল'শ্বিপ ৰূপায়ণৰ নেতৃত্ব দিয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে একেলগে কোৱাড চৰকাৰে কোৱাড ফেল' ৰ দ্বিতীয় গোট আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে আছিয়ান দেশসমূহৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা কাৰ্যসূচীৰ সম্প্ৰসাৰণক আদৰণি জনায়। জাপান চৰকাৰে কোৱাড ফেল'ক জাপানত অধ্যয়ন কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে এই কাৰ্যসূচীক সমৰ্থন আগবঢ়াই আছে। কোৱাডে গুগল, প্ৰেট ফাউণ্ডেশ্যন আৰু ৱেষ্টাৰ্ণ ডিজিটেলকে ধৰি পৰৱৰ্তী সহযোগী গোটৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰসকলৰ উদাৰ সমৰ্থনক আদৰণি জনায়।
ভাৰত চৰকাৰে পুঁজি প্ৰদান কৰা কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠানত ৪ বছৰীয়া স্নাতক অভিযান্ত্ৰিক পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰিবলৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক ৫০০০০০ ডলাৰ মূল্যৰ পঞ্চাশটা কোৱাড বৃত্তি প্ৰদান কৰাৰ এক নতুন পদক্ষেপ ঘোষণা কৰি ভাৰত আনন্দিত হৈছে।
আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় সমস্যা সমাধানৰ বাবে একেলগে কাম কৰা
আজি আমি আছিয়ানৰ কেন্দ্ৰিকতা আৰু একতাৰ বাবে আমাৰ ধাৰাবাহিক আৰু অটল সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি আছিয়ান আউটলুক অন ইণ্ডো-পেচিফিক (এওআইপি)ৰ ৰূপায়ণলৈ সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিছো আৰু কোৱাডৰ কাম আছিয়ানৰ নীতি আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংলগ্ন হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
আমি পূব এছিয়া সন্মিলন, কৌশলগত আলোচনাৰ বাবে অঞ্চলটোৰ প্ৰধান নেতা-নেতৃত্বাধীন মঞ্চ, আৰু আছিয়ান আঞ্চলিক মঞ্চকে ধৰি আছিয়ানৰ আঞ্চলিক নেতৃত্বৰ ভূমিকাক গুৰুত্ব দিওঁ। আছিয়ানৰ ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰ হিচাপে, আমাৰ চাৰিখন দেশে আছিয়ানৰ সৈতে আমাৰ নিজ নিজ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰি ৰাখিবলৈ বিচাৰে আৰু এঅআইপিৰ সমৰ্থনত বৃহত্তৰ কোৱাড সহযোগিতাৰ সুযোগ বিচাৰে।
আমি প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বত কাম কৰিবলৈ পুনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যাতে অংশীদাৰী আকাংক্ষাত উপনীত হব পাৰি আৰু অংশীদাৰী প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিব পাৰি। আমি পি. আই. এফ.ক অঞ্চলটোৰ প্ৰধান ৰাজনৈতিক আৰু অৰ্থনৈতিক নীতি সংস্থা হিচাপে লৈ বহু বছৰ ধৰি অঞ্চলটোৰ সেৱা আগবঢ়োৱা প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আঞ্চলিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো আৰু ২০২৪-২০২৫ত বৰ্তমানৰ পি. আই. এফ.ৰ অধ্যক্ষ হিচাপে টংগাৰ নেতৃত্বক আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো। আমি নীল প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় মহাদেশৰ বাবে ২০৫০ৰ কৌশলৰ উদ্দেশ্যসমূহলৈ সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিছো। আমি আৰু আমাৰ চৰকাৰে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, মহাসাগৰৰ স্বাস্থ্য, স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু বিত্তীয় অখণ্ডতাকে ধৰি প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপৰ কথা শুনি থাকিম আৰু নিৰ্দেশনা লাভ কৰিম। বিশেষকৈ, আমি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনক প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ জীৱিকা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণৰ বাবে একমাত্ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ভাবুকি হিচাপে স্বীকাৰ কৰো আৰু জলবায়ু পদক্ষেপৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ গোলকীয় নেতৃত্বক প্ৰশংসা কৰো।
আমি ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি অঞ্চলটোৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ প্ৰধান মঞ্চ হিচাপে আই.অ".আৰ.এ.ক দৃঢ়ভাৱে সমৰ্থন কৰো। আমি ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ ওপৰত আই.অ".আৰ.এ.ৰ দৃষ্টিভংগী (আই.অ".আই.পি.) চূড়ান্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নেতৃত্বক স্বীকৃতি জনাইছো আৰু ইয়াৰ ৰূপায়ণৰ বাবে আমাৰ সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰিছো। এই বছৰটোত আই.অ".আৰ.এ.ৰ অধ্যক্ষ হিচাপে দিয়া নেতৃত্বৰ বাবে আমি শ্ৰীলংকাক ধন্যবাদ জনাইছো আৰু ২০২৫ চনত ভাৰতে আই.অ".আৰ.এ.ৰ অধ্যক্ষ পদ গ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰিছো।
নেতা হিচাপে, আমি আমাৰ দৃঢ় বিশ্বাসত অটল যে সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ প্ৰতি সন্মান, আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত শান্তি, সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু সুস্থিৰতা বৰ্তাই ৰখাৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু সমৃদ্ধিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো, বিশেষকৈ যিটো সামুদ্ৰিক দাবীকে ধৰি গোলকীয় সামুদ্ৰিক নিয়ম-আধাৰিত ব্যৱস্থাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সাগৰৰ আইনৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সন্মিলন (ইউ. এন. চি. এল. অ'. এছ)ত প্ৰতিফলিত হৈছে। পূব আৰু দক্ষিণ চীন সাগৰৰ পৰিস্থিতিক লৈ আমি গভীৰভাৱে চিন্তিত। আমি দক্ষিণ চীন সাগৰত বিতৰ্কিত বৈশিষ্ট্যসমূহৰ সামৰিকীকৰণ, আৰু বলপূৰ্বক তথা ভয়ংকৰ কৌশলৰ বিষয়ে আমাৰ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি আহিছো।
আমি বিপজ্জনক কৌশলৰ বৰ্ধিত ব্যৱহাৰকে ধৰি উপকূলৰক্ষী বাহিনী আৰু সামুদ্ৰিক মিলিচিয়া জাহাজৰ বিপজ্জনক ব্যৱহাৰক গৰিহণা দিছো। আমি আন দেশৰ উপকূলীয় সম্পদ শোষণ কাৰ্যকলাপ ব্যাহত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰো বিৰোধিতা কৰো। আমি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ যে সামুদ্ৰিক বিবাদবোৰ শান্তিপূৰ্ণভাৱে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি সমাধান কৰিব লাগিব, যিটো ইউ. এন. চি. এল. অ. এছ.ত প্ৰতিফলিত হৈছে। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি নৌ পৰিবহণ আৰু উৰণৰ স্বাধীনতা, সাগৰৰ অন্যান্য বৈধ ব্যৱহাৰ আৰু বাধাহীন বাণিজ্য বৰ্তাই ৰখা আৰু সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত পুনৰ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি ইউ. এন. চি. এল. অ". এছ.ৰ সাৰ্বজনীন আৰু একত্ৰিত চৰিত্ৰৰ ওপৰত পুনৰ গুৰুত্ব আৰোপ কৰো আৰু পুনৰ নিশ্চিত কৰো যে ইউ. এন. চি. এল. অ". এছে. আইনী পৰিকাঠামো নিৰ্ধাৰণ কৰে যাৰ ভিতৰত মহাসাগৰ আৰু সাগৰৰ সকলো কাৰ্যকলাপ সম্পন্ন কৰিব লাগিব। আমি এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যে দক্ষিণ চীন সাগৰৰ ওপৰত ২০১৬ চনৰ আৰ্বিট্ৰেল বঁটা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি আৰু পক্ষসমূহৰ মাজত শান্তিপূৰ্ণভাৱে বিবাদ সমাধানৰ আধাৰ।
আমাৰ গোলকীয় আৰু আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে একেলগে, আমি গোলকীয় শান্তি, সমৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ আধাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু পদক্ষেপসমূহলৈ সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিছো। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘ ব্যৱস্থাৰ তিনিটা স্তম্ভৰ প্ৰতি আমাৰ অটল সমৰ্থনৰ কথা পুনৰ দোহাৰো। আমাৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘ, ইয়াৰ চনদ আৰু ইয়াৰ সংস্থাসমূহৰ অখণ্ডতাক একপক্ষীয়ভাৱে দুৰ্বল কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সামূহিকভাৱে কাম কৰিম। আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰ সাধন কৰিম, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সদস্যপদৰ স্থায়ী আৰু অস্থায়ী শ্ৰেণীসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে ইয়াক অধিক প্ৰতিনিধিত্বমূলক, সামগ্ৰিক, স্বচ্ছ, দক্ষ, কাৰ্যকৰী, গণতান্ত্ৰিক আৰু দায়বদ্ধ কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰিম। স্থায়ী আসনৰ এই সম্প্ৰসাৰণত এক সংস্কাৰিত নিৰাপত্তা পৰিষদত আফ্ৰিকা, এছিয়া, লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ানৰ প্ৰতিনিধিত্ব অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব লাগে।
আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলা আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ নীতিৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰাৰ পক্ষত থিয় দিছো, যাৰ ভিতৰত আছে আঞ্চলিক অখণ্ডতা, সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধান। ভয়ানক আৰু দুখজনক মানৱীয় পৰিণামকে ধৰি ইউক্ৰেইনত সংঘটিত যুদ্ধত আমি আমাৰ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছো। যুদ্ধ আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা আমি প্ৰত্যেকেই ইউক্ৰেইন ভ্ৰমণ কৰি আহিছো আৰু ইয়াক প্ৰত্যক্ষভাৱে দেখিছো; আমি সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাক সন্মান জনোৱাকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ উদ্দেশ্য আৰু নীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এক ব্যাপক, ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ দোহাৰো। আমি বিশ্বব্যাপী খাদ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ইউক্ৰেইনৰ যুদ্ধৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱবোৰো লক্ষ্য কৰিছো, বিশেষকৈ উন্নয়নশীল আৰু স্বল্পোন্নত দেশসমূহৰ বাবে। এই যুদ্ধৰ সন্দৰ্ভত আমি এই দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে একমত যে পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰৰ ব্যৱহাৰ বা ব্যৱহাৰৰ ভাবুকি গ্ৰহণযোগ্য নহয়। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো, আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পুনৰ দোহাৰো যে সকলো ৰাষ্ট্ৰই যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ আঞ্চলিক অখণ্ডতা আৰু সাৰ্বভৌমত্ব বা ৰাজনৈতিক স্বাধীনতাৰ বিৰুদ্ধে ভাবুকি বা বল প্ৰয়োগৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগিব।
আমি উত্তৰ কোৰিয়াৰ বেলেষ্টিক ক্ষেপণাস্ত্ৰ উৎক্ষেপণ আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ একাধিক প্ৰস্তাৱ (ইউ. এন. এছ. চি. আৰ.) উলংঘন কৰি অস্থিৰ কৰা পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰৰ নিৰন্তৰ অনুসৰণক গৰিহণা জনাইছো। এই উৎক্ষেপণসমূহে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু সুস্থিৰতাৰ বাবে এক গুৰুতৰ ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিছে। আমি উত্তৰ কোৰিয়াক ইউ. এন. এছ. চি. আৰ.-ৰ অধীনত ইয়াৰ সকলো দায়বদ্ধতা মানি চলিবলৈ, অধিক প্ৰৰোচনাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনাত জড়িত হ'বলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি প্ৰাসংগিক ইউ. এন. এছ. চি. আৰ.ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কোৰিয়ান উপদ্বীপৰ সম্পূৰ্ণ পাৰমাণৱিকীকৰণৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো আৰু সকলো দেশক এই ইউ. এন. এছ. চি. আৰ.সমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি এই অঞ্চলটো আৰু ইয়াৰ বাহিৰত উত্তৰ কোৰিয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত পাৰমাণৱিক আৰু ক্ষেপণাস্ত্ৰ প্ৰযুক্তিৰ যিকোনো সম্প্ৰসাৰণ প্ৰতিৰোধ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
আমি উত্তৰ কোৰিয়াৰ প্ৰসাৰণ নেটৱৰ্ক, বিদ্বেষপূৰ্ণ চাইবাৰ কাৰ্যকলাপ আৰু বিদেশৰ শ্ৰমিকসকলক ইয়াৰ গণধ্বংসৰ বেআইনী অস্ত্ৰ আৰু বেলেষ্টিক ক্ষেপণাস্ত্ৰ কাৰ্যসূচীৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছো। সেই সন্দৰ্ভত, আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সকলো সদস্য ৰাষ্ট্ৰক উত্তৰ কোৰিয়ালৈ স্থানান্তৰ কৰাৰ নিষেধাজ্ঞা বা উত্তৰ কোৰিয়াৰ পৰা সকলো অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু সম্পৰ্কিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাকে ধৰি প্ৰাসংগিক ইউ. এন. এছ. চি. আৰ. মানি চলিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি উত্তৰ কোৰিয়াৰ সৈতে সামৰিক সহযোগিতা গভীৰ কৰি থকা দেশসমূহৰ প্ৰতি গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছো, যিয়ে প্ৰত্যক্ষভাৱে বিশ্বৰ অপ্ৰসাৰণ শাসনক দুৰ্বল কৰি তুলিছে। যিহেতু উত্তৰ কোৰিয়া সম্পৰ্কীয় ইউ. এন. এছ. চি. আৰ. নিষেধাজ্ঞাৰ উলংঘন নিৰীক্ষণৰ দায়িত্ব দিয়া ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বিশেষজ্ঞ পেনেলৰ আদেশ নৱীকৰণ কৰা হোৱা নাছিল, আমি প্ৰাসংগিক ইউ. এন. এছ. চি. আৰ.ৰ ৰূপায়ণৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰাবৃত্তি কৰোঁ যি সম্পূৰ্ণ বলৱৎ হৈ আছে। আমি অপহৰণৰ বিষয়টোৰ তাৎক্ষণিক সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো।
আমি ৰাখাইন ৰাজ্যকে ধৰি ম্যানমাৰৰ অৱনতিশীল ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতি, নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা আৰু মানৱীয় পৰিস্থিতিৰ বাবে গভীৰভাৱে চিন্তিত হৈ আছো, আৰু পুনৰ হিংসাৰ তাৎক্ষণিক বন্ধ, অন্যায়ভাৱে আৰু স্বেচ্ছাচাৰিতাৰে আটক কৰা সকলোকে মুকলি কৰি দিয়া, সুৰক্ষিত আৰু বাধাহীন মানৱীয় প্ৰৱেশাধিকাৰ, সকলো অংশীদাৰৰ মাজত গঠনমূলক আৰু সামগ্ৰিক আলোচনাৰ জৰিয়তে সংকটৰ সমাধান, আৰু সামগ্ৰিক গণতন্ত্ৰৰ পথলৈ উভতি অহাৰ আহ্বান জনাইছো। আমি আছিয়ান অধ্যক্ষ আৰু ম্যানমাৰত আছিয়ান অধ্যক্ষৰ বিশেষ দূতৰ কামকে ধৰি আছিয়ান নেতৃত্বাধীন প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি আমাৰ শক্তিশালী সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি আছিয়ানৰ পাঁচদফীয়া সন্মতিৰ অধীনত সকলো প্ৰতিশ্ৰুতি সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণৰ বাবে আহ্বান জনাইছো।
চলিত সংঘাত আৰু অস্থিৰতাৰ ফলত অঞ্চলটোৰ ওপৰত গুৰুতৰ প্ৰভাৱ পৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে চাইবাৰ অপৰাধ, অবৈধ ড্ৰাগছৰ ব্যৱসায় আৰু মানৱ সৰবৰাহৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ বৃদ্ধি। আমি সকলো ৰাজ্যক জেট ইন্ধনকে ধৰি অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু দ্বৈত ব্যৱহাৰৰ সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ পুনৰ আহ্বান জনাইছো। আমি ম্যানমাৰৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থনত দৃঢ় হৈ আছো আৰু ম্যানমাৰৰ জনসাধাৰণৰ নেতৃত্বত আৰু ম্যানমাৰক গণতন্ত্ৰৰ পথলৈ ঘূৰাই অনা প্ৰক্ৰিয়াটোত সংকটৰ এক বহনক্ষম সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ বাবে সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে এক বাস্তৱিক আৰু গঠনমূলক উপায়েৰে কাম কৰি থাকিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
আমি সকলো ৰাজ্যক মহাকাশৰ নিৰাপদ, শান্তিপূৰ্ণ, দায়িত্বশীল আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে বাহ্যিক মহাকাশৰ নিৰাপত্তা উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি বাহ্যিক মহাকাশ চুক্তিকে ধৰি বাহ্যিক মহাকাশ কাৰ্যকলাপৰ বাবে বিদ্যমান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনী পৰিকাঠামো বৰ্তাই ৰখাৰ গুৰুত্ব আৰু পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰ বা আন যিকোনো ধৰণৰ অস্ত্ৰ বহন কৰা যিকোনো বস্তুক পৃথিৱীৰ চাৰিওফালে কক্ষপথত স্থাপন নকৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা চুক্তিৰ সকলো ৰাষ্ট্ৰীয় পক্ষৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ।
কোৱাডে সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতাক সমৰ্থন কৰি আৰু অপপ্ৰচাৰকে ধৰি বিদেশী তথ্যৰ হেৰফেৰ আৰু হস্তক্ষেপক সম্বোধন কৰি ইয়াৰ কাউণ্টাৰিং ডিছইনফৰ্মেচন ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ জৰিয়তে এক স্থিতিস্থাপক তথ্য পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে, কিয়নো ই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰদায়ৰ ওপৰত বিশ্বাস হ্ৰাস কৰে আৰু বিভেদ ৰোপণ কৰে। আমি স্বীকাৰ কৰো যে এই কৌশলবোৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থত হস্তক্ষেপ কৰা আৰু আমি আমাৰ আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে একেলগে আমাৰ সামূহিক দক্ষতা আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াৰ সামৰ্থ্য ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱ অধিকাৰ আইনক সন্মান জনোৱা, নাগৰিক সমাজক শক্তিশালী কৰা, সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতাক সমৰ্থন কৰা, অনলাইন হাৰাশাস্তি আৰু অপব্যৱহাৰৰ মোকাবিলা কৰা, যাৰ ভিতৰত আছে প্ৰযুক্তি-সুবিধাজনক লিংগভিত্তিক হিংসা, আৰু অনৈতিক অনুশীলনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো।
আমি আন্তঃসীমান্ত সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক দ্ব্যর্থহীনভাৱে নিন্দা কৰো। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সন্ত্ৰাসবাদৰ উদ্দেশ্যে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা ভাবুকিৰ লগতে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা ভাবুকি প্ৰতিৰোধ, চিনাক্তকৰণ আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাবলৈ আমাৰ আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে এক ব্যাপক আৰু বহনক্ষম পদ্ধতিৰে কাম কৰিম। এনে সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ অপৰাধীসকলৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা বৃদ্ধিৰ বাবে আমি একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি মুম্বাই আৰু পাঠানকোটত হোৱা ২৬/১১ আক্ৰমণকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ নিন্দা কৰিছো আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা সমিতিৰ দ্বাৰা উপযুক্ত পদক্ষেপ অনুসৰণ কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিছো। আমি যোৱা বছৰ হনলুলুত সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী প্ৰথম কোৱাড ৱৰ্কিং গ্ৰুপ আৰু চতুৰ্থ টেবলটপ অনুশীলনত অনুষ্ঠিত গঠনমূলক আলোচনাক আদৰণি জনাইছো, আৰু ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰত জাপানে পৰৱৰ্তী বৈঠক আৰু টেবুলটপ অনুশীলনৰ আয়োজন কৰিব বুলি আশা কৰিছো।
মধ্য প্ৰাচ্যত শান্তি আৰু সুস্থিৰতা অৰ্জনৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ যথেষ্ট আগ্ৰহ আছে। ২০২৩ চনৰ ৭ অক্টোবৰত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক আমি দ্ব্যর্থহীনভাৱে নিন্দা কৰো। গাজাত বৃহৎ পৰিমাণৰ অসামৰিক লোকৰ প্ৰাণহানি আৰু মানৱীয় সংকট গ্ৰহণযোগ্য নহয়। আমি হামাচৰ দ্বাৰা বন্দী কৰি ৰখা সকলো পণবন্দীক মুকলি কৰি দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দৃঢ়তাৰে কওঁ, আৰু এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো যে পণবন্দীসকলক মুকলি কৰাৰ চুক্তিয়ে গাজাত তাৎক্ষণিক আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া যুদ্ধবিৰতি আনিব। আমি সমগ্ৰ গাজাত জীৱনৰক্ষক মানৱীয় সহায়ৰ যোগান উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আঞ্চলিক প্ৰসাৰ প্ৰতিৰোধ কৰাৰ গভীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি সকলো পক্ষক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৱীয় আইনকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। আমি ইউ. এন. এছ. চি. আৰ. এছ./আৰ. ই. এছ./ ২৭৩৫(২০২৪)ক আদৰণি জনাইছো, আৰু সংশ্লিষ্ট সকলো পক্ষক সকলো পণবন্দীৰ মুক্তি আৰু তাৎক্ষণিক যুদ্ধবিৰতিৰ দিশত তৎক্ষণাত আৰু স্থিৰভাৱে কাম কৰিবলৈ দৃঢ়তাৰে আহ্বান জনাইছো।
আমি সকলো পক্ষক সাহায্য কৰ্মীকে ধৰি সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱন সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিটো সম্ভৱপৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো, আৰু সাধাৰণ নাগৰিকসকলক দ্ৰুত, নিৰাপদ আৰু বাধাহীন মানৱীয় সাহায্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ দেশসমূহকে ধৰি আন দেশসমূহকো ভয়ংকৰ মানৱীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ সমৰ্থন বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰো। আমি গুৰুত্ব দিওঁ যে গাজাৰ ভৱিষ্যতৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু পুনৰ্গঠনক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা সমৰ্থন কৰা উচিত। ইজৰাইল আৰু পেলেষ্টাইন উভয়কে এক ন্যায়সংগত, স্থায়ী আৰু সুৰক্ষিত তথা শান্তিৰে বাস কৰিবলৈ সক্ষম কৰা দ্বি-ৰাষ্ট্ৰীয় সমাধানৰ অংশ হিচাপে ইজৰাইলৰ বৈধ নিৰাপত্তাৰ উদ্বেগবোৰ বিবেচনা কৰি আমি এখন সাৰ্বভৌম, ব্যৱহাৰযোগ্য আৰু স্বাধীন পেলেষ্টাইন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ইজৰাইলৰ বসতিৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু সকলো ফালৰ পৰা হিংসাত্মক উগ্ৰবাদকে ধৰি দ্বি-ৰাষ্ট্ৰীয় সমাধানৰ সম্ভাৱনাক দুৰ্বল কৰা যিকোনো একপক্ষীয় পদক্ষেপৰ অন্ত পৰিব লাগিব। আমি অঞ্চলটোত সংঘাত বৃদ্ধি আৰু সম্প্ৰসাৰণ হোৱাৰ পৰা বিৰত ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
লোহিত সাগৰ আৰু এডেন উপসাগৰৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বাণিজ্যিক জাহাজৰ বিৰুদ্ধে হাউথি আৰু তেওঁলোকৰ সমৰ্থকসকলে চলাই থকা আক্ৰমণক আমি গৰিহণা দিছো, যিয়ে অঞ্চলটো অস্থিৰ কৰি তুলিছে আৰু নৌ পৰিবহণৰ অধিকাৰ, স্বাধীনতা আৰু বাণিজ্যিক চলাচলত বাধা দি আছে, আৰু নাবিকসহ জাহাজ আৰু তাত থকা লোকসকলৰ সুৰক্ষা বিপদাপন্ন কৰিছে।
আমি ২০৩০ চনৰ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ আৰু ইয়াৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যসমূহত (এছডিজি) উপনীত হোৱাৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছো। আমি নিৰ্বাচিতভাৱে এনে লক্ষ্যসমূহৰ এক সংকীর্ণ স্থিতিক অগ্ৰাধিকাৰ নিদিয়াকৈ ব্যাপকভাৱে এছডিজিত উপনীত হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰো, আৰু পুনৰ নিশ্চিত কৰো যে দেশসমূহক সেইবোৰৰ ৰূপায়ণত সমৰ্থন কৰাত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ এক কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা আছে। ছয় বছৰ বাকী থকাৰ লগে লগে, আমি বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে ২০৩০ চনৰ এজেণ্ডাৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপায়ণ আৰু অৰ্থনৈতিক, সামাজিক তথা পৰিৱেশগত তিনিটা দিশত সন্তুলিতভাৱে সকলো এছডিজিৰ ব্যাপকভাৱে অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত অটল আছো।
বিশ্ব স্বাস্থ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনলৈকে তেতিয়াহে বিশ্ব সম্প্ৰদায় লাভান্বিত হয় যেতিয়া সকলো অংশীদাৰে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাত অৰিহণা যোগোৱাৰ সুযোগ পায়। আমি মহিলা, শান্তি আৰু সুৰক্ষা (ডব্লিউপিএছ) এজেণ্ডাত অৰিহণা যোগোৱা আৰু ইয়াক ৰূপায়ণ কৰাৰ লগতে লিংগ সমতা আৰু সকলো মহিলা আৰু ছোৱালীৰ সবলীকৰণৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰিছো। আমি ভৱিষ্যতৰ সন্মিলনকে ধৰি বহনক্ষম উন্নয়নৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে আলোচনাত গঠনমূলকভাৱে জড়িত হোৱাৰ আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক গুৰুত্ব দিওঁ। কোৱাডে এছডিজিৰ কেন্দ্ৰীয় ভিত্তিৰ ওপৰত আধাৰিতঃ "কাকো এৰি নিদিব"ৰ ভিত্তিত এক নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত পৃথিৱীৰ আশা ৰাখিছে, য'ত মানৱ অধিকাৰ আৰু মানৱ মৰ্যাদা সুৰক্ষিত।
আমি, কোৱাডৰ নেতাসকলে, ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দেশসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বত কাম কৰি আমাৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ণয় কৰিবলৈ আৰু আমি সকলোৱে বাস কৰিব বিচৰা অঞ্চলটো গঠন কৰিবলৈ সমৰ্পিত হৈ আছো।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ স্থায়ী অংশীদাৰসকল
যোৱা চাৰি বছৰত, কোৱাডৰ নেতাসকলে দুবাৰকৈ ভাৰ্চুৱেলকে ধৰি ছয়বাৰ মিলিত হৈছে, আৰু কোৱাডৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলে যোৱা পাঁচ বছৰত আঠবাৰ মিলিত হৈছে। কোৱাড দেশৰ প্ৰতিনিধিসকলে নিয়মীয়াভাৱে সকলো পৰ্যায়ত একেলগে মিলিত হয়, যাৰ ভিতৰত আছে চাৰিখন দেশৰ বিস্তৃত কূটনৈতিক নেটৱৰ্কৰ ৰাষ্ট্ৰদূতসকলৰ মাজত, ইজনে সিজনৰ সৈতে পৰামৰ্শ লোৱা, অংশীদাৰী অগ্ৰাধিকাৰসমূহক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে মনোভাব বিনিময় কৰা, আৰু সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আৰু তেওঁলোকৰ বাবে লাভালাভ প্ৰদান কৰা। আগন্তুক মাহবোৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে মিলিত হবলৈ সাজু হোৱা আমাৰ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰীসকলক আমি আদৰণি জনাইছো। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ চাৰিখন দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বিনিয়োগৰ অন্বেষণৰ বাবে এই বৈঠকৰ সিদ্ধান্ত লোৱা আমাৰ উন্নয়ন বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু সংস্থাৰ নেতাসকলক আমি আদৰণি জনাইছো। সামগ্ৰিকভাৱে, আমাৰ চাৰিখন দেশে অভূতপূৰ্ব গতি আৰু পৰিসৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই আছে।
আমাৰ প্ৰতিখন চৰকাৰে এক স্থায়ী প্ৰভাৱ নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত কোৱাড অগ্ৰাধিকাৰৰ বাবে শক্তিশালী পুঁজি সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আমাৰ নিজ নিজ বাজেট প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমি আন্তঃসংসদীয় বিনিময় গভীৰ কৰিবলৈ আমাৰ বিধানমণ্ডলসমূহৰ সৈতে কাম কৰাৰ ইচ্ছা কৰোঁ, আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলক কোৱাড সমকক্ষসকলৰ সৈতে সম্পৰ্ক গভীৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰোঁ।
আমি ২০২৫ চনত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই আয়োজন কৰা পৰৱৰ্তী কোৱাড বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠক আৰু ২০২৫ চনত ভাৰতে আয়োজন কৰা পৰৱৰ্তী কোৱাড নেতাসকলৰ সন্মিলনৰ বাবে আগ্ৰহী। কোৱাড ইয়াত থাকিব।