ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଭାରତ, ଜାପାନ ଏବଂ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରର ନେତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୱିଲମିଂଟନ୍ ଘୋଷଣାନାମା ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
22 SEP 2024 8:15AM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି, ଆମେ - ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଣ୍ଟୋନି ଆଲବାନିଜ୍, ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ, ଜାପାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦା ଫୁମିଓ ଏବଂ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୋସେଫ ଆର. ବାଇଡେନ, ଜୁନିଅର - ଡେଲାୱେରର ୱିଲମିଂଟନରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଚତୁର୍ଥ କ୍ବାଡ୍ ଲିଡର୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ସାକ୍ଷାତ କରିଛୁ।
କ୍ୱାଡ୍ କୁ ନେତା-ସ୍ତରୀୟ ଫର୍ମାଟରେ ଉନ୍ନୀତ କରିବାର ଚାରି ବର୍ଷ ପରେ, କ୍ବାଡ୍ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ସଂଲଗ୍ନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପାଇଁ ପ୍ରକୃତ, ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଭଲ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତି। ଆମେ ଏହି ସତ୍ୟକୁ ପାଳନ କରୁଛୁ ଯେ ମାତ୍ର ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କ୍ବାଡ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ।
ସାଧାରଣ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦ୍ୱାରା ଆବଦ୍ଧ, ଆମେ ଆଇନର ଶାସନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁ। ଏକାଠି ଆମେ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ବିଲିୟନ ଲୋକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମୋଟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁ। ଆମେ ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଖୋଲା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଆମର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥିର। ଆମର ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ, କ୍ୱାଡ୍ ଆମର ସମସ୍ତ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ବଳକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି, ସରକାରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳବାସୀଙ୍କୁ ଦୃଶ୍ଯମାନ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ।
ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଚାରିଟି ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ଏହି ଗତିଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଠିଆ। ଆମେ ବଳ କିମ୍ବା ବଳପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିତାବସ୍ଥା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯେକୌଣସି ଅସ୍ଥିରକାରୀ କିମ୍ବା ଏକପାଖିଆ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦୃଢ଼ ବିରୋଧ କରୁ। ଆମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଅବୈଧ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରକ୍ଷେପଣକୁ ନିନ୍ଦା କରୁ ଯାହା ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରେ। ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆମେ ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁ। ଆମେ ଏପରି ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ଚାହୁଁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ଦେଶ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବ ନାହିଁ ଏବଂ କୌଣସି ଦେଶ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବ ନାହିଁ - ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ଜବରଦଖଲରୁ ମୁକ୍ତ ହେବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଏଜେନ୍ସି ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ଆମେ ଏକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଖୋଲା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ଏକଜୁଟ, ମାନବାଧିକାର, ସ୍ୱାଧୀନତାର ନୀତି, ଆଇନର ଶାସନ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ଏହାର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ, ଏବଂ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ବିପଦ କିମ୍ବା ବଳପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ନିଷେଧ।
2023 କ୍ୱାଡ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ନେତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ଭିଜନ ବିବୃତ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ଆମେ ଯାହା କରୁ ସେଥିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅଛୁ ଏବଂ ଜାରି ରଖିବୁ। ଦକ୍ଷିଣପୂର୍ବ ଏସୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ସଂଘ (ଏସିଆନ୍), ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଫୋରମ୍ (ପିଆଇଏଫ), ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ (ଆଇଓଆରଏ) ସମେତ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ, କ୍ୱାଡ୍‌ର ପ୍ରୟାସର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି ଏବଂ ରହିବ।
ଭଲ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା
କୋଭିଡ୍-19 ମହାମାରୀ ବିଶ୍ୱକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲା ଯେ ଆମ ସମାଜ, ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଆମ ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। 2021 ଏବଂ 2022 ରେ, କ୍ୱାଡ୍ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ 400 ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ନିରାପଦ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କୋଭିଡ୍-19 ଡୋଜ୍ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରାୟ 800 ନିୟୁତ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ନିମ୍ନ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆୟକାରୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଟୀକା ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କୋଭାକ୍ସ ଆଡଭାନ୍ସ ମାର୍କେଟ୍ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ 5.6 ବିଲିୟନ ଡଲାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। 2023 ରେ, ଆମେ କ୍ୱାଡ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା ଘୋଷଣା କରିଥିଲୁ, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ୱାଡ୍ ମହାମାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସମେତ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନର କ୍ଲେଡ୍ ଆଇ ଏମପକ୍ସ ପ୍ରକୋପ ଏବଂ ଚାଲୁଥିବା କ୍ଲେଡ୍ II ଏମପକ୍ସ ପ୍ରକୋପର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ, ଆମେ ନିରାପଦ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଗୁଣବତ୍ତା-ନିଶ୍ଚିତ ଏମପକ୍ସ ଟିକା ପାଇଁ ସମାନ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ନିମ୍ନ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆୟକାରୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଟୀକା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆଜି ଆମେ କ୍ୱାଡ୍ କ୍ୟାନସର ମୁନସଟ୍ ଘୋଷଣା କରି ଗର୍ବିତ, ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ସହଭାଗୀତା। କୋଭିଡ୍-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ କ୍ୱାଡ୍ ର ସଫଳ ସହଭାଗୀତା, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କର୍କଟ ରୋଗର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମର ସାମୂହିକ ନିବେଶ, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷମତା ଏବଂ ଆମର ଘରୋଇ ଏବଂ ଅଣ-ଲାଭକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଆମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କର୍କଟ ରୋଗର ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବୁ।
କ୍ୱାଡ୍ କ୍ୟାନସର ମୁନସଟ୍ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କର୍କଟ ରୋଗ - ଏକ ପ୍ରତିରୋଧଯୋଗ୍ୟ କର୍କଟ ଯାହା ଅନେକ ଜୀବନ ନେଇ ଚାଲିଛି - ମୁକାବିଲା କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ, ଏବଂ କର୍କଟ ରୋଗର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରୂପକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବ। ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯେଉଁଥିରେ 2025 ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କର୍କଟ ରୋଗ ନିବାରଣ ପାଇଁ ଆମେରିକାର ନୌସେନା ଚିକିତ୍ସା ତାଲିମ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କର୍କଟ ସମେତ କର୍କଟ ରୋଗକୁ ରୋକିବା, ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର-ଚାଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦେବା ପାଇଁ ୟୁ.ଏସ୍. ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଫାଇନାନ୍ସ କର୍ପୋରେସନ (ଡିଏଫସି) ଖୋଲାପଣିଆ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସରକାର ଏବଂ ମିଣ୍ଡେରୁ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ସହାୟତାରେ ଏଲିମିନେସନ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଇନ୍ ଦ ଇଣ୍ଡୋ ପାସିଫିକ୍ ଫର ସର୍ଭାଇକାଲ କ୍ୟାନସର ଫର୍ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କ୍ୟାନସର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ (ଇପିଆଇସିସି) ରେ ବିସ୍ତାର ଘୋଷଣା କରୁଛି, ଯାହା ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କର୍କଟ ରୋଗ ନିବାରଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ କର୍କଟ ରୋଗ ନିବାରଣ, ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ପରିପୂରକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କର୍କଟ ରୋଗ ନିବାରଣରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏଗାର ଦେଶକୁ କଭର କରିବ। ଭାରତ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ 7.5 ମିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ଏଚପିଭି ନମୁନା କିଟ୍, ଚିହ୍ନଟ କିଟ୍ ଏବଂ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କର୍କଟ ଟୀକା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଭାରତ, ଡବ୍ଲୁଏଚ୍ଓର ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ପାଇଁ ୧୦ ନିୟୁତ ଡଲାରର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ମାଧ୍ୟମରେ, ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଆଗ୍ରହୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଏହାର ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯାହା କର୍କଟ ରୋଗ ସ୍କ୍ରିନିଂ ଏବଂ ଯତ୍ନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଜାପାନ ସିଟି ଏବଂ ଏମଆରଆଇ ସ୍କାନର ସମେତ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨୭ ନିୟୁତ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ କାମ୍ବୋଡିଆ, ଭିଏତନାମ ଏବଂ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ଗାଭି ଟୀକା ଆଲାଏନ୍ସ ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି। କ୍ୱାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନେ କର୍କଟ ରୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କର୍କଟ ରୋଗର ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅଣ-ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଜାତୀୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କାମ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଇଚ୍ଛୁକ। ଆମେ ଗାଭି ସହିତ ସହଭାଗୀତାରେ ସେରମ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସମେତ ଅଣ-ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରୁ ଅନେକ ନୂତନ, ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯାହା ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୪୦ ନିୟୁତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଚପିଭି ଟୀକା ଡୋଜ୍ ଅର୍ଡରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ, ଏବଂ ଯାହାକୁ ଚାହିଦା ସହିତ ସ୍ଥିର କରାଯାଇପାରେ। ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆରେ ଗର୍ଭାଶୟ କର୍କଟ ରୋଗର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମହିଳା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ନେଟୱାର୍କର ନୂତନ $100 ନିୟୁତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ସାମଗ୍ର ଭାବରେ, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ୱାଡ୍ କ୍ୟାନସର ମୁନସଟ୍ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବ।
ମାନବୀୟ ସହାୟତା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହାୟତା (ଏଚଏଡିଆର)
2004 ଭାରତ ମହାସାଗର ଭୂମିକମ୍ପ ଏବଂ ସୁନାମିର କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ପରେ, ଯେତେବେଳେ କ୍ୱାଡ୍ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମାନବିକ ସହାୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲା, ଆମେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟ ଦୁର୍ବଳତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଜାରି ରଖିଛୁ। 2022 ରେ, କ୍ୱାଡ୍ "ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ମାନବିକ ସହାୟତା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହାୟତା ଉପରେ କ୍ୱାଡ୍ ସହଭାଗୀତା" ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଏଚଏଡିଆର ଉପରେ କ୍ୱାଡ୍ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲା, ଯାହା କ୍ୱାଡ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ମୁକାବିଲାରେ ଦ୍ରୁତ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ରିଲିଫ୍ ଯୋଗାଣର ପୂର୍ବ-ସ୍ଥାନୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଥିବା କ୍ୱାଡ୍ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ; ଏହି ପ୍ରୟାସ ଭାରତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳରୁ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ, ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ।
ମେ 2024 ରେ, ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନିରେ ଏକ ଦୁଃଖଦ ଭୂସ୍ଖଳନ ପରେ, କ୍ୱାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ମିଳିତ ଭାବରେ 5 ନିୟୁତ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଟାଇଫୁନ୍ ୟାଗିର ବିନାଶକାରୀ ପରିଣାମକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭିଏତନାମ ଲୋକଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନେ $4 ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି। କ୍ୱାଡ୍ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରୟାସରେ ସମର୍ଥନ କରିଆସୁଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା
2022 ରେ, ଆମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ-ପ୍ରକୃତ-ସମୟ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ-ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ଡୋମେନ୍ ସଚେତନତା ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଫର ମାରିଟାଇମ୍ ଡୋମେନ୍ ସଚେତନତା (ଆଇପିଏମଡିଏ) ଘୋଷଣା କରିଥିଲୁ। ସେବେଠାରୁ, ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି, ଆମେ ସଫଳତାର ସହିତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମଗ୍ର ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ଅଞ୍ଚଳରେ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଫୋରମ୍ ମତ୍ସ୍ୟ ଏଜେନ୍ସି ମାଧ୍ୟମରେ, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ, ସୂଚନା ଫ୍ୟୁଜନ୍ କେନ୍ଦ୍ର - ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର, ଗୁରୁଗ୍ରାମକୁ ପହଞ୍ଚାଇଛୁ। ଏପରି କରି, କ୍ୱାଡ୍ ଦୁଇ ଡଜନରୁ ଅଧିକ ଦେଶଙ୍କୁ ଅନ୍ଧକାର ଜାହାଜ ସାମୁଦ୍ରିକ ଡୋମେନ୍ ସଚେତନତା ତଥ୍ୟ ପ୍ରବେଶ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ଜୋନରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିପାରିବେ - ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମେତ। ସାଟେଲାଇଟ୍ ତଥ୍ୟ, ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଫୋରମ୍ ମତ୍ସ୍ୟ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ଏହାର ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଆଜି ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ତାଲିମ (ମୈତ୍ରୀ) ଘୋଷଣା କରୁଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆମର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଆଇପିଏମଡିଏ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ବାଡ ସହଭାଗୀ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବା, ସେମାନଙ୍କର ଜଳକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା, ସେମାନଙ୍କର ଆଇନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ବେଆଇନ ଆଚରଣକୁ ରୋକିବାରେ ସକ୍ଷମ କରାଯିବ। ଆମେ 2025 ରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଥମ ମୈତ୍ରୀ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ନିୟମ-ଆଧାରିତ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କ୍ବାଡ଼ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନଗତ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଏହା ସହିତ, କ୍ବାଡ଼ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଆଇପିଏମଡିଏ ରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ତଥ୍ୟ ସ୍ତର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ଷମତା ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ।
ଆମେ ଆଜି ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରୁଛୁ ଯେ ଆମେରିକାର ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ, ଜାପାନ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ ସୀମା ବଳ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ, 2025 ରେ ପ୍ରଥମ କ୍ୱାଡ୍-ଆଟ୍-ସମୁଦ୍ର ଜାହାଜ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆଗେଇ ନିଆଯିବ ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆହୁରି ମିଶନ ଜାରି ରହିବ।
ଆମେ ଆଜି ଏକ କ୍ୱାଡ୍ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରୁଛୁ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀ ବିମାନ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ଅନୁସରଣ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଆମର ସାମୂହିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ନାଗରିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ସମର୍ଥନ କରାଯାଇପାରିବ।
ଗୁଣାତ୍ମକ ଭିତ୍ତିଭୂମି
କ୍ୱାଡ୍ ଗୁଣାତ୍ମକ, ସ୍ଥିର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଆମେ କ୍ୱାଡ୍ ପୋର୍ଟ ଅଫ୍ ଦି ଫ୍ୟୁଚର୍ ପାର୍ଟନର୍ସସିପ୍ ଘୋଷଣା କରି ଖୁସି, ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗରେ ସମଗ୍ର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ ର ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବ। 2025 ରେ, ଆମେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ କ୍ୱାଡ୍ ଆଞ୍ଚଳିକ ବନ୍ଦର ଏବଂ ପରିବହନ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଏହି ନୂତନ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ, କ୍ୱାଡ୍ ସହଭାଗୀମାନେ ସମନ୍ୱୟ, ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, କ୍ଷେତ୍ରର ସହଭାଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ନିବେଶକୁ ସଙ୍ଗଠିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
ଆମେ 2,200 ରୁ ଅଧିକ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ କ୍ୱାଡ୍ ଇନ୍ଫ୍ରାଷ୍ଟକ୍ଚର ଫେଲୋସିପ୍ସର ବିସ୍ତାରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛୁ ଯେ ଗତ ବର୍ଷର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା ହେବା ପରଠାରୁ କ୍ୱାଡ୍ ପାର୍ଟନରମାନେ 1,300 ରୁ ଅଧିକ ଫେଲୋସିପ୍ ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଭାରତରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ କର୍ମଶାଳାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ଯାହା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ସାରା ଅଂଶରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
କେବୁଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସମୁଦ୍ର ତଳ କେବୁଲ ନେଟୱାର୍କକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଜାରି ରଖିଛୁ, ଯାହାର କ୍ଷମତା, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ସହିତ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଭାବରେ ଜଡିତ। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ସମର୍ଥନରେ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଜୁଲାଇରେ କେବୁଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା କେନ୍ଦ୍ର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ଯାହା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନୁରୋଧର ଜବାବରେ କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ନୀତି ଏବଂ ନିୟାମକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ନାଉରୁ ଏବଂ କିରିବାଟିରେ ଏକ ସମୁଦ୍ର ତଳ କେବୁଲ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଆଇସିଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଜାପାନ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଆମେରିକା ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ର 25 ଟି ଦେଶର ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀଙ୍କ ପାଇଁ 1,300 ରୁ ଅଧିକ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିଛି; ଆଜି ଆମେରିକା କଂଗ୍ରେସ ସହିତ ମିଶି ଏହି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ 3.4 ନିୟୁତ ଡଲାର ନିବେଶ କରିବାକୁ ନିଜର ଅଭିପ୍ରାୟ ଘୋଷଣା କରୁଛି।
କ୍ବାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କେବୁଲ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନିବେଶ 2025 ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାଥମିକ ଦୂରସଂଚାର କେବୁଲ ସଂଯୋଗ ହାସଲ କରିବାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଗତ କ୍ବାଡ୍ ନେତାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ପରଠାରୁ, କ୍ବାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଅନ୍ୟ ସମାନ ମନୋଭାବ ଥିବା ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ସହିତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ସମୁଦ୍ର ଭୂତଳ କେବୁଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 140 ନିୟୁତ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ନୂତନ ସମୁଦ୍ର ଭୂତଳ କେବୁଲରେ ଏହି ନିବେଶକୁ ପରିପୂରକ କରି, ଭାରତ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ସମୁଦ୍ର ଭୂତଳ କେବୁଲ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ମରାମତି କ୍ଷମତାର ବିସ୍ତାର ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଅଧ୍ୟୟନ କରିଛି।
ଆମେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଗୁଣବତ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନୀତି ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରୁ, ଯାହା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ସ୍ୱରର ଏକ ପ୍ରକାଶନ।
ଆମେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଆମର ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ସ୍ଥାୟୀ, ନିରପେକ୍ଷ, ନିରାପଦ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ କ୍ବାଡ୍ ନୀତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା
ଆଜି, ଆମେ ବ୍ୟାପକ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସହଭାଗୀତାର ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ବିସ୍ତାର ଘୋଷଣା କରି ଗର୍ବିତ।
ଗତ ବର୍ଷ, କ୍ୱାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ଦୂରସଞ୍ଚାର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ପାଲାଉରେ ପ୍ରଥମ ଓପନ ରେଡିଓ ଆକ୍ସେସ ନେଟୱାର୍କ (ଆରଏଏନ୍) ନିୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେବେଠାରୁ, କ୍ୱାଡ୍ ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ $20 ନିୟୁତ ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଇଛି।
କ୍ୱାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆରେ ଅତିରିକ୍ତ ଓପନ ଆରଏଏନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାର ସୁଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରନ୍ତି। ଆମେ ଚଳିତ ଓପନ ଆରଏଏନ୍ କ୍ଷେତ୍ର ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଫିଲିପାଇନ୍ସରେ ଏସିଆ ଓପନ ଆରଏଏନ୍ ଏକାଡେମୀ (ଏଓଆରଏ) ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛୁ, ଯାହା ଏହି ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭରେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଜାପାନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିବା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ 8 ନିୟୁତ ଡଲାର ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟ ଏଓଆରଏ ର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିସ୍ତାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ 7 ନିୟୁତ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆରେ ସ୍କେଲରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରକାରର ଓପନ ଆରଏଏନ୍ କର୍ମଶକ୍ତି ତାଲିମ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ସହଭାଗୀତାରେ।
କ୍ୱାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ 5ଜି ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଟୁଭାଲୁ ଦୂରସଞ୍ଚାର ନିଗମ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ।
ଆମେ ଏକ ବିବିଧ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବଜାର ସାକାର କରିବା ଏବଂ କ୍ୱାଡର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପରିପୂରକ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର କରି ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀଯନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଆକସ୍ମିକ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ କ୍ୱାଡ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଗତ ବର୍ଷର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଘୋଷିତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜେନ କୃଷିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆଡଭାନ୍ସିଂ ଇନୋଭେସନ୍ସ (ଏଆଇ-ଏନଗେଜ୍) ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମର ସରକାରଗୁଡ଼ିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ରୋବୋଟିକ୍ସ ଏବଂ ସେନ୍ସିଂକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଅଗ୍ରଣୀ-ଧାରୀ ସହଯୋଗୀ ଗବେଷଣାକୁ ଗଭୀର କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପାଇଁ 7.5+ ନିୟୁତ ଡଲାର ପାଣ୍ଠି ସୁଯୋଗ ଘୋଷଣା କରି ଖୁସି, ଏବଂ ଆମର ଗବେଷଣା ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଗବେଷଣା ନୀତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମର ବିଜ୍ଞାନ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଏକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ କ୍ୱାଡ ବାୟୋଏକ୍ସପ୍ଲୋର ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି - ଏକ ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ପଦ୍ଧତି ଯାହା ଚାରିଟି ଦେଶରେ ବିବିଧ ଅଣ-ମାନବ ଜୈବିକ ତଥ୍ୟର ମିଳିତ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ଆଗାମୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଆଧାରିତ ହେବ।
ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି
ଜଳବାୟୁ ସଙ୍କଟ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟ ଗମ୍ଭୀର ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ପରିଣାମକୁ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଥିବାରୁ, ଆମେ ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଅନୁକୂଳନ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜାରି ରଖିଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ କ୍ୱାଡ୍ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁକୂଳନ ଏବଂ ପ୍ରଶମନ ପ୍ୟାକେଜ୍ (କ୍ୟୁ-ଚାମ୍ପ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ଆମର ଲୋକ, ଆମ ଗ୍ରହ ଏବଂ ଆମର ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ। ଆମର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା, ବିବିଧ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ନୀତି, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ, ଯାହା ଆମର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ନୂତନ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସ୍ଥାନୀୟ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଲାଭ ଦେବ, ବିଶେଷକରି ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ।
ଆମେ ନୀତି ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ, ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ପରିପୂରକ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ମାନର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ନିବେଶକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ନଭେମ୍ବରରେ କ୍ୱାଡ୍ କ୍ଲିନ୍ ଏନର୍ଜି ସପ୍ଲାଏ ଚେନ୍ସ ଡାଇଭର୍ସିଫିକେସନ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଆବେଦନ ଖୋଲିବ, ଯାହା ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ୍, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଜର ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିକାଶ ଏବଂ ବିବିଧତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ 50 ନିୟୁତ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆନ ଡଲାର ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଭାରତ ଫିଜି, କୋମୋରୋସ୍, ମାଡାଗାସ୍କର ଏବଂ ସେଚେଲ୍ସରେ ନୂତନ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପରେ 2 ନିୟୁତ ଡଲାର ନିବେଶ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଜାପାନ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପରେ 122 ନିୟୁତ ଡଲାର ଅନୁଦାନ ଏବଂ ଋଣ ଦେବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର, ଡିଏଫସି ମାଧ୍ୟମରେ, ସୌର ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପୁଞ୍ଜି, ଏବଂ ପବନ, ଶୀତଳୀକରଣ, ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିବିଧତା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ଜାରି ରଖିବ।
ଆମେ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିତ କ୍ୱାଡ୍ ପ୍ରୟାସ ଘୋଷଣା କରି ଖୁସି, ଯେଉଁଥିରେ ଉଚ୍ଚ-ଦକ୍ଷତା ସୁଲଭ, ଶୀତଳୀକରଣ ପ୍ରଣାଳୀର ନିୟୋଜନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ଜଳବାୟୁ-ଅସୁରକ୍ଷିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ତାପମାତ୍ରା ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବା ସହିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଗ୍ରୀଡ୍ ଉପରେ ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବ।
ଆମେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ କରୁ। କ୍ୱାଡ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଆମର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକ ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସିଡିଆରଆଇ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସାଇବର
ସାଇବର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବନତିଶୀଳ ସୁରକ୍ଷା ପରିବେଶର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ, କ୍ୱାଡ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟ-ପ୍ରାୟୋଜିତ ଅଭିନେତା, ସାଇବର ଅପରାଧୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଣ-ରାଜ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ଅଭିନେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ସାଧାରଣ ବିପଦକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ। ଆମର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ବିପଦ ସୂଚନା ବଣ୍ଟନ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ସାମୂହିକ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବୈଷୟିକ କ୍ଷମତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ଦୁର୍ବଳତା ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନେଟୱାର୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ କ୍ୱାଡ୍ ର ସହଭାଗୀ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର ନୀତିଗତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସମେତ ଅଧିକ ନିକଟରୁ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱୟ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛୁ।
କ୍ୱାଡ୍ ର 2023 ସୁରକ୍ଷିତ ସଫ୍ଟୱେର୍ ମିଳିତ ନୀତିରେ ଅନୁମୋଦିତ ସୁରକ୍ଷିତ ସଫ୍ଟୱେର୍ ବିକାଶ ମାନକ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଅନୁସରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସଫ୍ଟୱେର୍ ନିର୍ମାତା, ଶିଳ୍ପ ବାଣିଜ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସହଭାଗୀତା କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଏହି ମାନକଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିବୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ସଫ୍ଟୱେର୍‌ର ବିକାଶ, କ୍ରୟ ଏବଂ ଶେଷ-ବ୍ୟବହାର ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ହେବ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଆମର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସମାଜଗୁଡ଼ିକର ସାଇବର ସ୍ଥିରତା ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ହେବ। ଏହି ଶରତ කැම්ରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ୱାଡ୍ ଦେଶ ଦାୟିତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଇବର୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍, ସାର୍ବଜନୀନ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ବାର୍ଷିକ କ୍ୱାଡ୍ ସାଇବର୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି। କେବୁଲ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ପାଇଁ ଏକ ପରିପୂରକ ପ୍ରୟାସ ଭାବରେ କ୍ୱାଡ୍ ସିନିୟର ସାଇବର ଗ୍ରୁପ୍ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମୁଦ୍ର ତଳ ଦୂରସଂଚାର କେବୁଲ୍ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆମେ ଗଠନମୂଳକ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛୁ। କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ବିଶ୍ୱ ଦୂରସଂଚାର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆମର ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତର ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମର ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ।
ମହାକାଶ
ଆମେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ମହାକାଶ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ। ଆମର ଚାରି ଦେଶ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଅତି ପ୍ରବଳ ପାଣିପାଗ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମହାକାଶ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରୟୋଗ ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ମରିସସ ପାଇଁ ଏକ ମହାକାଶ-ଭିତ୍ତିକ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ, ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପାଣିପାଗ ଘଟଣା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଭାବର ମହାକାଶ-ଭିତ୍ତିକ ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମୁକ୍ତ ବିଜ୍ଞାନର ଧାରଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
କ୍ୱାଡ୍ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ନେଟୱାର୍କ (କ୍ୱିନ୍)
ଆମେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ପଦକ୍ଷେପକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ - କ୍ୱାଡ୍ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ନେଟୱାର୍କ (କ୍ୱିନ୍) ସମେତ, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ସମେତ ରଣନୈତିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନିବେଶକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। କ୍ୱାଡ୍ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ନେଟୱାର୍କ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବାଣିଜ୍ୟୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତର କର୍ମଶକ୍ତିରେ ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ନିବେଶକୁ ଏକତ୍ରିତ କରୁଛି।
ଲୋକ-ଲୋକ ପଦକ୍ଷେପ
ଆମ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ଆମର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। କ୍ୱାଡ୍ ଫେଲୋସିପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନୀତି ନେତାମାନଙ୍କର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। କ୍ୱାଡ୍ ଫେଲୋସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଥିବା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ ଏଜୁକେସନ୍ ସହିତ ମିଶି, କ୍ୱାଡ୍ ସରକାରମାନେ କ୍ୱାଡ୍ ଫେଲୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏସିଆନ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିସ୍ତାରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି। ଜାପାନ ସରକାର କ୍ୱାଡ୍ ଫେଲୋମାନଙ୍କୁ ଜାପାନରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ଗୁଗୁଲ୍, ପ୍ରାଟ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଏବଂ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମେତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଉଦାର ସମର୍ଥନକୁ କ୍ୱାଡ୍ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି।
ଭାରତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ଏକ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ 4 ବର୍ଷର ସ୍ନାତକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ 500,000 ୟୁଏ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ପଚାଶ କ୍ୱାଡ୍ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରି ଖୁସି ହେଉଛି।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବା
ଆଜି ଆମେ ଏସିଆନ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟତା ଏବଂ ଏକତା ପାଇଁ ଆମର ସ୍ଥିର ଏବଂ ଅଟଳ ସମର୍ଥନକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରୁଛୁ। ଆମେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର (ଏଓଆଇପି) ଉପରେ ଏସିଆନ୍ ଆଉଟଲୁକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଚାଲିଛୁ ଏବଂ କ୍ୱାଡ୍‌ର କାର୍ଯ୍ୟ ଏସିଆନ୍ ର ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଆମେ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ରଣନୈତିକ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ନେତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗଠିତ ଫୋରମ୍ ଏବଂ ଏସିଆନ୍ ଆଞ୍ଚଳିକ ଫୋରମ୍ ସମେତ ଏସିଆନ୍ ର ଆଞ୍ଚଳିକ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଏସିଆନ୍ ର ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ, ଆମର ଚାରି ଦେଶ ଏସିଆନ୍ ସହିତ ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏଓଆଇପି ସମର୍ଥନରେ ଅଧିକ କ୍ୱାଡ୍ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ।
ଆମେ ସମାନ ଆକାଂକ୍ଷା ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ସମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଦ୍ୱୀପ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଭାଗୀତାରେ କାମ କରିବାକୁ ପୁନର୍ବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସେବା କରିଥିବା ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରୁ, ପିଆଇଏଫ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ସଂଗଠନ ଭାବରେ, ଏବଂ 2024-2025 ରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଆଇଏଫ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଟୋଙ୍ଗାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ। ଆମେ ନୀଳ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପାଇଁ 2050 ରଣନୀତିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିଚାଲିଛୁ। ଆମେ ଏବଂ ଆମର ସରକାର ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ, ମହାସାଗର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସ୍ଥିର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଖଣ୍ଡତା ସମେତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକ ଶୁଣିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ। ବିଶେଷକରି, ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଜୀବିକା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକମାତ୍ର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିପଦ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ।
ଆମେ ଭାରତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ଆଇଓଆରଏ କୁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ କରୁ। ଆମେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର (ଆଇଓଆଇପି) ଉପରେ ଆଇଓଆରଏ ଆଉଟଲୁକ୍ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବାରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ। ଏହି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇଓଆରଏ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ନିରନ୍ତର ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଆମେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛୁ ଏବଂ 2025 ରେ ଭାରତ ଆଇଓଆରଏ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପଦ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ।
ନେତା ଭାବରେ, ଆମେ ଆମର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସରେ ଅଟୁ ଯେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି, ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଆଧାର କରେ। ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ପାଳନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ବିଶେଷକରି ଜାତିସଂଘ ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ସମ୍ମେଳନ (ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ) ରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାମୁଦ୍ରିକ ଦାବି ସମ୍ପର୍କରେ ସମେତ ବିଶ୍ୱ ସାମୁଦ୍ରିକ ନିୟମ-ଆଧାରିତ କ୍ରମ ପ୍ରତି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ। ଆମେ ପୂର୍ବ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ ସାଗରର ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଗମ୍ଭୀର ଭାବରେ ଚିନ୍ତିତ। ଆମେ ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ ସାଗରରେ ବିବାଦୀୟ ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକର ସାମରିକୀକରଣ ଏବଂ ଜବରଦସ୍ତି ଏବଂ ଭୟଭୀତ କରିବା ବିଷୟରେ ଆମର ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଚାଲିଛୁ। ଆମେ ତଟରକ୍ଷୀ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସାମରିକ ଜାହାଜର ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାରକୁ ନିନ୍ଦା କରୁ, ଯେଉଁଥିରେ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୁଦ୍ଧାଭ୍ୟାସର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଉପକୂଳ ସମ୍ବଳ ଶୋଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବାଧା ଦେବାର ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧ କରୁ। ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହୁଛୁ ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିବାଦ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସମାଧାନ ହେବା ଉଚିତ, ଯେପରି ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ ରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଆମେ ନୌଚାଳନା ଏବଂ ଉଡ଼ାଣର ସ୍ୱାଧୀନତା, ସମୁଦ୍ରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ ଅବାଧ ବାଣିଜ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବଜାୟ ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନଃ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ ର ​​ସାର୍ବଜନୀନ ଏବଂ ଏକୀକୃତ ଚରିତ୍ରକୁ ପୁନଃ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ ଯେ ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ ଏକ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରେ ଯାହା ମଧ୍ୟରେ ମହାସାଗର ଏବଂ ସମୁଦ୍ରରେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ ସାଗରରେ 2016 ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ପୁରସ୍କାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ପକ୍ଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଧାର।
ଆମର ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ଆଧାର କରୁଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଚାଲିଛୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ପାଇଁ ଆମର ଅଟଳ ସମର୍ଥନ ପୁନର୍ବାର କହୁଛୁ। ଆମର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି, ଆମେ ଜାତିସଂଘ, ଏହାର ଚାର୍ଟର ଏବଂ ଏହାର ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ଏକପାଖିଆ ଭାବରେ ଦୁର୍ବଳ କରିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ବର୍ଗ ସଦସ୍ୟତାରେ ବିସ୍ତାର ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ କରିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବୁ। ସ୍ଥାୟୀ ଆସନର ଏହି ବିସ୍ତାରରେ ଏକ ସଂସ୍କାରିତ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ଆଫ୍ରିକା, ଏସିଆ, ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ଏବଂ କାରିବିଆନ୍ ପାଇଁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ।
ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ପାଳନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ନୀତି ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଠିଆ ହେଉଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ୟୁକ୍ରେନରେ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ଉପରେ ଆମର ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଭୟଙ୍କର ଏବଂ ଦୁଃଖଦ ମାନବିକ ପରିଣାମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକେ ୟୁକ୍ରେନ୍ ଗସ୍ତ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଦେଖିଛୁ; ଆମେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ସମେତ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ବିଶେଷକରି ବିକାଶଶୀଳ ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ୟୁକ୍ରେନରେ ଯୁଦ୍ଧର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁ। ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଏହି ମତ ଦେଇଥାଉ ଯେ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ରର ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ବ୍ୟବହାରର ଧମକ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ। ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ସହିତ ଦୋହରାଉଛୁ ଯେ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ କିମ୍ବା ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗ କିମ୍ବା ବିପଦରୁ ବିରତ ରହିବା ଉଚିତ।
ଆମେ ଉତ୍ତର କୋରିଆର ଅସ୍ଥିରକାରୀ ବାଲିଷ୍ଟିକ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଉତ୍ କ୍ଷେପଣ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବ (ୟୁଏନଏସିଆର) ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ରର ନିରନ୍ତର ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ। ଏହି ଉତ୍ କ୍ଷେପଣଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆମେ ଉତ୍ତର କୋରିଆକୁ ୟୁଏନଏସିଆର ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଳନ କରିବାକୁ, ଆହୁରି ଉତ୍ତେଜନାରୁ ବିରତ ରହିବାକୁ ଏବଂ ବାସ୍ତବ ଆଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ। ଆମେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ୟୁଏନଏସିଆର ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ କୋରିଆନ୍ ଉପଦ୍ୱୀପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରମାଣୁ ନିରସ୍ତ୍ରୀକରଣ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ଏହି ୟୁଏନଏସିଆର ଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବାହାରେ ଉତ୍ତର କୋରିଆ ସହ ଜଡିତ ପରମାଣୁ ଏବଂ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଯେକୌଣସି ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ଉତ୍ତର କୋରିଆର ପ୍ରସାର ନେଟୱାର୍କ, କ୍ଷତିକାରକ ସାଇବର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ବେଆଇନ ଗଣବିନାଶକ ଅସ୍ତ୍ର ଏବଂ ବାଲିଷ୍ଟିକ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବା ଉପରେ ଆମର ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ। ସେହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ସମସ୍ତ ଜାତିସଂଘ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ତର କୋରିଆକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କିମ୍ବା ଉତ୍ତର କୋରିଆରୁ ସମସ୍ତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ଉପରେ ନିଷେଧ ସମେତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ୟୁଏନଏସିଆର ଗୁଡ଼ିକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ। ଆମେ ସେହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ ଯେଉଁମାନେ ଉତ୍ତର କୋରିଆ ସହିତ ସାମରିକ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସିଧାସଳଖ ବିଶ୍ୱ ଅପ୍ରସାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରେ। ଉତ୍ତର କୋରିଆ-ସମ୍ବନ୍ଧିତ ୟୁଏନଏସିଆର ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ଉଲ୍ଲଂଘନ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଥିବା ଜାତିସଂଘ ବିଶେଷଜ୍ଞ ପ୍ୟାନେଲର କାର୍ଯ୍ୟାଦେଶ ନବୀକରଣ କରାଯାଇ ନଥିବାରୁ, ଆମେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଳବତ୍ତର ଥିବା ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ୟୁଏନଏସିଆର ଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଅପହରଣ ସମସ୍ୟାର ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ପୁନର୍ବାର ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ରାଖାଇନ୍ ରାଜ୍ୟ ସମେତ ମିଆଁମାରରେ ବିଗିଡ଼ିଯାଉଥିବା ରାଜନୈତିକ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନବିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ଗଭୀର ଚିନ୍ତିତ ଅଛୁ ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ହିଂସା ବନ୍ଦ କରିବା, ଅନ୍ୟାୟ ଏବଂ ମନମୁଖୀ ଭାବରେ ଅଟକ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା, ନିରାପଦ ଏବଂ ଅବାଧ ମାନବିକ ପ୍ରବେଶ, ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଠନମୂଳକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପଥକୁ ଫେରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆସିଆନ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ମିଆଁମାର ଉପରେ ଏସିଆନ୍ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦୂତଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସମେତ ଏସିଆନ୍-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆମର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ଆସିଆନ ପାଞ୍ଚ-ସୂତ୍ରୀ ସହମତି ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଚାଲୁଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ସାଇବର ଅପରାଧ, ଅବୈଧ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ମାନବ ଚାଲାଣ ଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ବୃଦ୍ଧି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଆମର ନିବେଦନ ପୁନର୍ବାର ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ ଯେ ସେମାନେ ଜେଟ୍ ଇନ୍ଧନ ସମେତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଦ୍ୱୈତ-ବ୍ୟବହାର ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ରବାହକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ। ଆମେ ମିଆଁମାରର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ଥନରେ ଦୃଢ଼ ଅଛୁ ଏବଂ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ଉପାୟରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ କାମ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ମିଆଁମାରର ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସଙ୍କଟର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଖୋଜିବ ଏବଂ ମିଆଁମାରକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପଥରେ ଫେରାଇ ଆଣିବ।
ଆମେ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶର ନିରାପଦ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାରରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁ। ଆମେ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶର ସୁରକ୍ଷା ଉନ୍ନତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ-ନିର୍ମାଣ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଛୁ। ଆମେ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶ ଚୁକ୍ତିନାମା ସମେତ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟମାନ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନଃପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଚୁକ୍ତିର ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରପକ୍ଷଙ୍କ ବାଧ୍ୟତା ଯେ ସେମାନେ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ର କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଗଣବିଧ୍ୱଂସକାରୀ ଅସ୍ତ୍ର ବହନ କରୁଥିବା କୌଣସି ବସ୍ତୁକୁ ପୃଥିବୀ ଚାରିପାଖରେ କକ୍ଷପଥରେ ନ ରଖନ୍ତୁ, ମହାକାଶୀୟ ପିଣ୍ଡ ଉପରେ ଏପରି ଅସ୍ତ୍ର ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଉପାୟରେ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶରେ ଏପରି ଅସ୍ତ୍ର ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ।
କ୍ୱାଡ୍ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଏବଂ ବିଦେଶୀ ସୂଚନା ହେରଫେର ଏବଂ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ସମାଧାନ କରି ଏକ ସ୍ଥିର ସୂଚନା ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରେ, ଯାହା ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ମତଭେଦ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଏହି କୌଶଳଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଏବଂ ଆମେ ଆମର ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ଆମର ସାମୂହିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କ୍ଷମତାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆଇନକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା, ନାଗରିକ ସମାଜକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଗଣମାଧ୍ୟମ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସହଜ ଲିଙ୍ଗ-ଭିତ୍ତିକ ହିଂସା ସମେତ ଅନଲାଇନ୍ ଉତ୍ପୀଡ଼ନ ଏବଂ ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଅନୈତିକ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁ।
ଆମେ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ନିନ୍ଦା କରୁ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିପଦ ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିପଦକୁ ରୋକିବା, ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଆମର ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ କାମ କରିବୁ, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ। ଆମେ ଏପରି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଅପରାଧୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ପଠାନକୋଟରେ ହୋଇଥିବା 26/11 ଆକ୍ରମଣ ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ନିନ୍ଦା ଏବଂ ଯଥାସମ୍ଭବ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ 1267 ନିଷିଦ୍ଧୀକରଣ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ଗତ ବର୍ଷ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ପ୍ରଥମ କ୍ୱାଡ୍ ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ଏବଂ ହୋନୋଲୁଲୁରେ ଚତୁର୍ଥ ଟେବୁଲଟପ୍ ଅଭ୍ୟାସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ନଭେମ୍ବର 2024ରେ ଜାପାନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକ ଏବଂ ଟେବୁଲଟପ୍ ଅଭ୍ୟାସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ।
ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ହାସଲ କରିବାରେ ଆମେ ବହୁତ ଆଗ୍ରହୀ। ଆମେ 7 ଅକ୍ଟୋବର, 2023ରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ନିନ୍ଦା କରୁ। ଗାଜାରେ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନହାନି ଏବଂ ମାନବିକ ସଙ୍କଟ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ। ଆମେ ହମାସ ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଦୀ ଥିବା ସମସ୍ତ ବନ୍ଧକଙ୍କ ମୁକ୍ତିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ଆମେ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ ଏବଂ ଜୋର ଦେଉଛୁ ଯେ ବନ୍ଧକଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି ଗାଜାରେ ଏକ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ଆଣିବ। ଆମେ ସାରା ଗାଜାରେ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ମାନବିକ ସହାୟତାର ଯୋଗାଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଉତ୍ତେଜନାକୁ ରୋକିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁ। ଆମେ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରୁ ଯେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେଲେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବିକ ଆଇନ ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ପାଳନ କରନ୍ତୁ। ଆମେ ୟୁଏନଏସିଆର ଏସ/ଆରଇଏସ/2735 (2024)କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଏବଂ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧକଙ୍କ ମୁକ୍ତି ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ। ଆମେ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ସହାୟତା କର୍ମୀ ସମେତ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଦ୍ରୁତ, ନିରାପଦ ଏବଂ ଅବାଧ ମାନବିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଭୂମିରେ ଥିବା ଭୟଙ୍କର ମାନବିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ ଯେ ଗାଜାର ଭବିଷ୍ୟତ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥନ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଆମେ ଏକ ସାର୍ବଭୌମ, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ପାଲେଷ୍ଟାଇନୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟୁ ଯାହା ଦୁଇ-ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନର ଅଂଶ ଭାବରେ ଇସ୍ରାଏଲର ବୈଧ ସୁରକ୍ଷା ଚିନ୍ତାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଇସ୍ରାଏଲ ଏବଂ ପାଲେଷ୍ଟାଇନୀ ଉଭୟଙ୍କୁ ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ନିରାପଦ ଶାନ୍ତିରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ। ଇସ୍ରାଏଲର ବସତି ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦ ସମେତ ଦୁଇ-ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଏକପାକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟର ଅନ୍ତ ହେବା ଉଚିତ। ଆମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଘର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଏବଂ ପ୍ରସାରିତ ହେବାରୁ ରୋକିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ।
ଆମେ ହାଉଥି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲାଲ ସାଗର ଏବଂ ଆଡେନ୍ ଉପସାଗର ଦେଇ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ଆକ୍ରମଣକୁ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅସ୍ଥିର କରୁଛି ଏବଂ ନୌଚାଳନା ଅଧିକାର, ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରବାହକୁ ବାଧା ଦେଉଛି, ଏବଂ ନାବିକମାନଙ୍କ ସମେତ ଜାହାଜ ଏବଂ ଜାହାଜରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଛି।
ଆମେ 2030 ଏଜେଣ୍ଡାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ହାସଲ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏପରି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ସେଟ୍ ଚୟନ କରି ପ୍ରାଥମିକତା ନ ଦେଇ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଏସଡିଜି ହାସଲ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଏବଂ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ ଯେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଜାତିସଂଘର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ଅଛି। ଛଅ ବର୍ଷ ବାକି ଥିବାରୁ, ଆମେ 2030 ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏଜେଣ୍ଡାର ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଏସଡିଜି ଆଡକୁ ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ସ୍ଥିର ଅଟୁ ଯାହା ତିନୋଟି ଦିଗ - ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ - ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳିତ। ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଠାରୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଲାଭ ପାଏ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ। ଆମେ ମହିଳା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା (ଡବ୍ଲୁପିଏସ) ଏଜେଣ୍ଡାରେ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ମହିଳା ଏବଂ ବାଳିକାଙ୍କ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ। ଭବିଷ୍ୟତର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମେତ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଗଠନମୂଳକ ଭାବରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। କ୍ବାଡ୍ ଏକ ନିରାପଦ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ବିଶ୍ୱକୁ ସାକାର କରିଚାଲିଛି ଯେଉଁଠାରେ ମାନବାଧିକାର ଏବଂ ମାନବିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସୁରକ୍ଷିତ, ଏସଡିଜି ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଆଧାରିତ: "କାହାକୁ ପଛରେ ଛାଡିବେ ନାହିଁ।"
ଆମେ, କ୍ବାଡ୍ ନେତାମାନେ, ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ରହିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଗଠନ କରିବାରେ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଭାଗୀତାରେ କାମ କରିବାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅଟୁ।
ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଅଂଶୀଦାର
ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କ୍ବାଡ୍ ନେତାମାନେ ଛଅ ଥର ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇଥର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ସାମିଲ ଅଛି, ଏବଂ କ୍ବାଡ୍ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଠ ଥର ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି। କ୍ବାଡ୍ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଚାରି ଦେଶର ବ୍ୟାପକ କୂଟନୈତିକ ନେଟୱାର୍କର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ପରସ୍ପର ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବା, ସହଭାଗୀ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବୈଠକ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଚାରିଟି ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତର ନିବେଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ବୈଠକ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବା ଆମର ବିକାଶ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ନେତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ, ଆମର ଚାରିଟି ଦେଶ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ଏବଂ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି।
ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ୱାଡ୍ ପ୍ରାଥମିକତା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ପାଣ୍ଠି ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ନିଜ ନିଜ ବଜେଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ଆନ୍ତଃସଂସଦୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ବିଧାନସଭା ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ଏବଂ କ୍ୱାଡ୍ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ଆମେ 2025ରେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ୱାଡ୍ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ଏବଂ 2025 ରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ୱାଡ୍ ନେତାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛୁ। କ୍ୱାଡ୍ ଏଠାରେ ରହିବ।

Prime Minister's Office
The Wilmington Declaration Joint Statement from the Leaders of Australia, India, Japan, and the United States
22 SEP 2024 8:15AM by PIB Delhi
Today, we—Prime Minister Anthony Albanese of Australia, Prime Minister Narendra Modi of India, Prime Minister Kishida Fumio of Japan, and President Joseph R. Biden, Jr. of the United States—met for the fourth in-person Quad Leaders Summit, hosted by President Biden in Wilmington, Delaware.
Four years since elevating the Quad to a leader-level format, the Quad is more strategically aligned than ever before and is a force for good that delivers real, positive, and enduring impact for the Indo-Pacific. We celebrate the fact that over just four years, Quad countries have built a vital and enduring regional grouping that will buttress the Indo-Pacific for decades to come.
Anchored by shared values, we seek to uphold the international order based on the rule of law. Together we represent nearly two billion people and over one-third of global gross domestic product. We reaffirm our steadfast commitment to a free and open Indo-Pacific that is inclusive and resilient. Through our cooperation, the Quad is harnessing all of our collective strengths and resources, from governments to the private sector to people-to-people relationships, to support the region’s sustainable development, stability, and prosperity by delivering tangible benefits to the people of the Indo-Pacific.
As four leading maritime democracies in the Indo-Pacific, we unequivocally stand for the maintenance of peace and stability across this dynamic region, as an indispensable element of global security and prosperity. We strongly oppose any destabilizing or unilateral actions that seek to change the status quo by force or coercion. We condemn recent illicit missile launches in the region that violate UN Security Council resolutions. We express serious concern over recent dangerous and aggressive actions in the maritime domain. We seek a region where no country dominates and no country is dominated—one where all countries are free from coercion, and can exercise their agency to determine their futures. We are united in our commitment to upholding a stable and open international system, with its strong support for human rights, the principle of freedom, rule of law, democratic values, sovereignty and territorial integrity, and peaceful settlement of disputes and prohibition on the threat or use of force in accordance with international law, including the UN Charter.
Reflecting the Vision Statement issued by Leaders at the 2023 Quad Summit, we are and will continue to be transparent in what we do. Respect for the leadership of regional institutions, including the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), the Pacific Islands Forum (PIF), and the Indian Ocean Rim Association (IORA), is and will remain at the center of the Quad’s efforts.
A Global Force for Good
Health Security
The COVID-19 pandemic reminded the world how important health security is to our societies, our economies, and the stability of our region. In 2021 and 2022, the Quad came together to deliver more than 400 million safe and effective COVID-19 doses to Indo-Pacific countries and almost 800 million vaccines globally, and provided $5.6 billion to the COVAX Advance Market Commitment for vaccine supply to low and middle-income countries. In 2023, we announced the Quad Health Security Partnership, through which the Quad continues to deliver for partners across the region, including through the delivery of pandemic preparedness training.
In response to the current clade I mpox outbreak, as well as the ongoing clade II mpox outbreak, we plan to coordinate our efforts to promote equitable access to safe, effective, quality-assured mpox vaccines, including where appropriate expanding vaccine manufacturing in low and middle-income countries.
Today we are proud to announce the Quad Cancer Moonshot, a groundbreaking partnership to save lives in the Indo-Pacific region. Building on the Quad’s successful partnership during the COVID-19 pandemic, our collective investments to address cancer in the region, our scientific and medical capabilities, and contributions from our private and non-profit sectors, we will collaborate with partner nations to reduce the burden of cancer in the region.
The Quad Cancer Moonshot will focus initially on combatting cervical cancer—a preventable cancer that continues to claim too many lives—in the Indo-Pacific region, while laying the groundwork to address other forms of cancer as well. The United States intends to support this initiative, including through U.S. Navy medical trainings and professional exchanges around cervical cancer prevention in the region starting in 2025, and through U.S. International Development Finance Corporation (DFC) openness to finance eligible private sector-driven projects to prevent, diagnose, and treat cancer, including cervical cancer. Australia is announcing the expansion of the Elimination Partnership in the Indo-Pacific for Cervical Cancer Program (EPICC) with support of the Australian Government and the Minderoo Foundation to AUD 29.6 million, to cover up to eleven countries in the Indo-Pacific in helping advance the elimination of cervical cancer and support complementary initiatives focused on cancer prevention, diagnosis, and treatment. India commits to providing HPV sampling kits, detection kits, and cervical cancer vaccines worth $7.5 million to the Indo-Pacific region. India, through its $10 million commitment to the WHO’s Global Initiative on Digital Health, will offer technical assistance to interested countries in the Indo-Pacific region for the adoption and deployment of its Digital Public Infrastructure that helps in cancer screening and care. Japan is providing medical equipment, including CT and MRI scanners, and other assistance worth approximately $27 million, including in Cambodia, Vietnam, and Timor-Leste, and is contributing to international organizations such as the Gavi Vaccine Alliance. Quad partners also intend to work, within respective national contexts, to collaborate in advancing research and development in the area of cancer and to increase private sector and non-governmental sector activities in support of reducing the burden of cervical cancer in the region. We welcome a number of new, ambitious commitments from non-governmental institutions, including the Serum Institute of India, in partnership with Gavi, which will support orders of up to 40 million HPV vaccine doses, subject to necessary approvals, for the Indo-Pacific region, and which may be increased consistent with demand. We also welcome a new $100 million commitment from Women’s Health and Empowerment Network to address cervical cancer in Southeast Asia.
Altogether, our scientific experts assess that the Quad Cancer Moonshot will save hundreds of thousands of lives over the coming decades.
Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR)
Twenty years since the 2004 Indian Ocean earthquake and tsunami, when the Quad first came together to surge humanitarian assistance, we continue to respond to the vulnerabilities caused by natural disasters in the Indo-Pacific. In 2022, the Quad established the "Quad Partnership on Humanitarian Assistance and Disaster Relief in the Indo-Pacific” and signed Guidelines for the Quad Partnership on HADR in the Indo-Pacific, which enable Quad countries to rapidly coordinate in the face of natural disasters. We welcome Quad governments working to ensure readiness to rapidly respond, including through pre-positioning of essential relief supplies, in the event of a natural disaster; this effort extends from the Indian Ocean region, to Southeast Asia, to the Pacific.
In May 2024, following a tragic landslide in Papua New Guinea, Quad partners collectively contributed over $5 million in humanitarian assistance. Quad partners are working together to provide over $4 million in humanitarian assistance to support the people of Vietnam in light of the devastating consequences of Typhoon Yagi. The Quad continues to support partners in the region in their longer-term resiliency efforts.
Maritime Security
In 2022, we announced the Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA) to offer near-real-time, integrated, and cost-effective maritime domain awareness information to partners in the region. Since then, in consultation with partners, we have successfully scaled the program across the Indo-Pacific region—through the Pacific Islands Forum Fisheries Agency, with partners in Southeast Asia, to the Information Fusion Center—Indian Ocean Region, Gurugram. In doing so, the Quad has helped well over two dozen countries access dark vessel maritime domain awareness data, so they can better monitor the activities in their exclusive economic zones—including unlawful activity. Australia commits to boosting its cooperation with the Pacific Islands Forum Fisheries Agency to enhance regional maritime domain awareness in the Pacific through satellite data, training, and capacity building.
Today we are announcing a new regional Maritime Initiative for Training in the Indo-Pacific (MAITRI), to enable our partners in the region to maximize tools provided through IPMDA and other Quad partner initiatives, to monitor and secure their waters, enforce their laws, and deter unlawful behavior. We look forward to India hosting the inaugural MAITRI workshop in 2025. Furthermore, we welcome the launch of a Quad maritime legal dialogue to support efforts to uphold the rules-based maritime order in the Indo-Pacific. In addition, Quad partners intend to layer new technology and data into IPMDA over the coming year, to continue to deliver cutting edge capability and information to the region.
We are also announcing today that the U.S. Coast Guard, Japan Coast Guard, Australian Border Force, and Indian Coast Guard, plan to launch a first-ever Quad-at-Sea Ship Observer Mission in 2025, to improve interoperability and advance maritime safety, and continuing with further missions in future years across the Indo-Pacific.
We also announce today the launch of a Quad Indo-Pacific Logistics Network pilot project, to pursue shared airlift capacity among our nations and leverage our collective logistics strengths, in order to support civilian response to natural disasters more rapidly and efficiently across the Indo-Pacific region.
Quality Infrastructure
The Quad remains committed to improving the region’s connectivity through the development of quality, resilient infrastructure.
We are pleased to announce the Quad Ports of the Future Partnership, which will harness the Quad’s expertise to support sustainable and resilient port infrastructure development across the Indo-Pacific, in collaboration with regional partners. In 2025, we intend to hold a Quad Regional Ports and Transportation Conference, hosted by India in Mumbai. Through this new partnership, Quad partners intend to coordinate, exchange information, share best practices with partners in the region, and leverage resources to mobilize government and private sector investments in quality port infrastructure across the Indo-Pacific region.
We applaud the expansion of the Quad Infrastructure Fellowships to more than 2,200 experts, and note that Quad partners have already provided well over 1,300 fellowships since the initiative was announced at last year’s Summit. We also appreciate the workshop organized by the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure in India, working to empower partners across the Indo-Pacific to strengthen power sector resilience.
Through the Quad Partnership for Cable Connectivity and Resilience, we continue to support and strengthen quality undersea cable networks in the Indo-Pacific, the capacity, durability, and reliability of which are inextricably linked to the security and prosperity of the region and the world. In support of these efforts, Australia launched the Cable Connectivity and Resilience Centre in July, which is delivering workshops and policy and regulatory assistance in response to requests from across the region. Japan will extend technical cooperation to improve public ICT infrastructure management capacity for an undersea cable in Nauru and Kiribati. The United States has conducted over 1,300 capacity building trainings for telecommunication officials and executives from 25 countries in the Indo-Pacific; today the U.S. announces its intent, working with Congress, to invest an additional $3.4 million to extend and expand this training program.
Investments in cable projects by Quad partners will help support all Pacific island countries in achieving primary telecommunication cable connectivity by the end of 2025. Since the last Quad Leaders’ Summit, Quad partners have committed over $140 million to undersea cable builds in the Pacific, alongside contributions from other likeminded partners. Complementing these investments in new undersea cables, India has commissioned a feasibility study to examine expansion of undersea cable maintenance and repair capabilities in the Indo-Pacific.
We reaffirm our support for the Pacific Quality Infrastructure Principles, which are an expression of Pacific voices on infrastructure.
We underscore our commitment to an inclusive, open, sustainable, fair, safe, reliable and secure digital future to advance our shared prosperity and sustainable development across the Indo-Pacific. In this context, we welcome the Quad Principles for Development and Deployment of Digital Public Infrastructure.
Critical and Emerging Technologies
Today, we are proud to announce an ambitious expansion of our partnership to deliver trusted technology solutions to the broader Indo-Pacific region.
Last year, Quad partners launched a landmark initiative to deploy the first Open Radio Access Network (RAN) in the Pacific, in Palau, to support a secure, resilient, and interconnected telecommunications ecosystem. Since then, the Quad has pledged approximately $20 million to this effort.
Quad partners also welcome the opportunity to explore additional Open RAN projects in Southeast Asia. We plan to expand support for ongoing Open RAN field trials and the Asia Open RAN Academy (AORA) in the Philippines, building on the initial $8 million in support that the United States and Japan pledged earlier this year. The United States also plans to invest over $7 million to support the global expansion of AORA, including through establishing a first-of-its-kind Open RAN workforce training initiative at scale in South Asia, in partnership with Indian institutions.
Quad partners will also explore collaborating with the Tuvalu Telecommunications Corporation to ensure the country’s readiness for nationwide 5G deployment.
We remain committed to advancing our cooperation on semiconductors through better leveraging of our complementary strengths to realize a diversified and competitive market and enhance resilience of Quad’s semiconductor supply chains. We welcome a Memorandum of Cooperation between Quad countries for the Semiconductor Supply Chains Contingency Network.
Through the Advancing Innovations for Empowering NextGen Agriculture (AI-ENGAGE) initiative announced at last year’s Summit, our governments are deepening leading-edge collaborative research to harness artificial intelligence, robotics, and sensing to transform agricultural approaches and empower farmers across the Indo-Pacific. We are pleased to announce an inaugural $7.5+ million in funding opportunities for joint research, and welcome the recent signing of a Memorandum of Cooperation between our science agencies to connect our research communities and advance shared research principles.
The United States, Australia, India, and Japan look forward to launching the Quad BioExplore Initiative—a funded mechanism that will support joint AI-driven exploration of diverse non-human biological data across all four countries.
This project will also be underpinned by the forthcoming Quad Principles for Research and Development Collaborations in Critical and Emerging Technologies.
Climate and Clean Energy
As we underscore the severe economic, social, and environmental consequences posed by the climate crisis, we continue to work together with Indo-Pacific partners, including through Quad Climate Change Adaptation and Mitigation Package (Q-CHAMP), to enhance climate and clean energy cooperation as well as promote adaptation and resilience. We emphasize the significant benefits of transitioning to a clean energy economy for our people, our planet, and our shared prosperity. Our countries intend to strengthen our cooperation to align policies, incentives, standards, and investments around creating high-quality, diversified clean energy supply chains that will enhance our collective energy security, create new economic opportunities across the region, and benefit local workers and communities around the world, particularly across the Indo-Pacific.
We will work together, through policy and public finance, to operationalize our commitment to catalyzing complementary and high-standard private sector investment in allied and partner clean energy supply chains. To this end, Australia will open applications for the Quad Clean Energy Supply Chains Diversification Program in November, providing AUD 50 million to support projects that develop and diversify solar panel, hydrogen electrolyzer and battery supply chains in the Indo-Pacific. India commits to invest $2 million in new solar projects in Fiji, Comoros, Madagascar, and Seychelles. Japan has committed to $122 million grants and loans in renewable energy projects in Indo-Pacific countries. The United States, through DFC, will continue to seek opportunities to mobilize private capital to solar, as well as wind, cooling, batteries, and critical minerals to expand and diversify supply chains.
We are pleased to announce a focused Quad effort to boost energy efficiency, including the deployment and manufacturing of high-efficiency affordable, cooling systems to enable climate-vulnerable communities to adapt to rising temperatures while simultaneously reducing strain on the electricity grid.
We jointly affirm our commitment to addressing the challenges posed by climate change and ensure the resilience and sustainability of port infrastructure. Quad partners will leverage our learning and expertise to forge a path towards sustainable and resilient port infrastructure, including through the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
Cyber
In the face of a deteriorating security environment in the cyber domain, Quad countries intend to enhance our cybersecurity partnership to address common threats posed by state-sponsored actors, cybercriminals, and other non-state malicious actors. Our countries commit to taking concrete steps to increase our collective network defense and advance technical capabilities through greater threat information sharing and capacity building. We plan to coordinate joint efforts to identify vulnerabilities, protect national security networks and critical infrastructure networks, and coordinate more closely including on policy responses to significant cybersecurity incidents affecting the Quad’s shared priorities.
Quad countries are also partnering with software manufacturers, industry trade groups, and research centers to expand our commitmentto pursuing secure software development standards and certification, as endorsed in the Quad’s 2023 Secure Software Joint Principles. We will work to harmonize these standards to not only ensure that the development, procurement, and end-use of software for government networks is more secure, but that the cyber resilience of our supply chains, digital economies, and societies are collectively improved. Throughout this fall, Quad countries each plan to host campaigns to mark the annual Quad Cyber Challenge promoting responsible cyber ecosystems, public resources, and cybersecurity awareness. We are constructively engaging on the Quad Action Plan to Protect Commercial Undersea Telecommunications Cables, developed by the Quad Senior Cyber Group, as a complementary effort to the Quad Partnership for Cable Connectivity and Resilience. Our coordinated actions to protect global telecommunications infrastructure as guided by the Action Plan will advance our shared vision for future digital connectivity, global commerce, and prosperity.
Space
We recognize the essential contribution of space-related applications and technologies in the Indo-Pacific. Our four countries intend to continue delivering Earth Observation data and other space-related applications to assist nations across the Indo-Pacific to strengthen climate early warning systems and better manage the impacts of extreme weather events. In this context, we welcome India’s establishment of a space-based web portal for Mauritius, to support the concept of open science for space-based monitoring of extreme weather events and climate impact.
Quad Investors Network (QUIN)
We welcome private sector initiatives—including the Quad Investors Network (QUIN), which facilitates investments in strategic technologies, including clean energy, semiconductors, critical minerals, and quantum. The QUIN is mobilizing a number of investments to promote supply chain resilience, advance joint research and development, commercialize new technologies, and invest in our future workforce.
People-to-People Initiatives
The Quad is committed to strengthening the deep and enduring ties between our people, and among our partners. Through the Quad Fellowship, we are building a network of the next generation of science, technology, and policy leaders. Together with the Institute of International Education, which leads implementation of the Quad Fellowship, Quad governments welcome the second cohort of Quad Fellows and the expansion of the program to include students from ASEAN countries for the first time. The Government of Japan is supporting the program to enable Quad Fellows to study in Japan. The Quad welcomes the generous support of private sector partners for the next cohort of fellows, including Google, the Pratt Foundation, and Western Digital.
India is pleased to announce a new initiative to award fifty Quad scholarships, worth $500,000, to students from the Indo-Pacific to pursue a 4-year undergraduate engineering program at a Government of India-funded technical institution.
Working Together to Address Regional and Global Issues
Today we reaffirm our consistent and unwavering support for ASEAN centrality and unity. We continue to support implementation of the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) and are committed to ensuring the Quad’s work is aligned with ASEAN’s principles and priorities.
We underscore ASEAN’s regional leadership role, including in the East Asia Summit, the region’s premier leader-led forum for strategic dialogue, and the ASEAN Regional Forum. As comprehensive strategic partners of ASEAN, our four countries intend to continue to strengthen our respective relationships with ASEAN and seek opportunities for greater Quad collaboration in support of the AOIP.
We recommit to working in partnership with Pacific island countries to achieve shared aspirations and address shared challenges. We reaffirm our support for Pacific regional institutions that have served the region well over many years, with the PIF as the region’s premier political and economic policy organization, and warmly welcome Tonga’s leadership as the current PIF Chair in 2024-2025. We continue to support the objectives of the 2050 Strategy for the Blue Pacific Continent. We and our governments will continue to listen to and be guided at every step by Pacific priorities, including climate action, ocean health, resilient infrastructure, maritime security and financial integrity. In particular, we acknowledge climate change remains the single greatest threat to the livelihoods, security and wellbeing of the peoples of the Pacific and applaud Pacific island countries’ global leadership on climate action.
We remain committed to strengthening cooperation in the Indian Ocean region. We strongly support IORA as the Indian Ocean region’s premier forum for addressing the region’s challenges. We recognize India’s leadership in finalizing the IORA Outlook on the Indo-Pacific (IOIP) and express our support for its implementation. We thank Sri Lanka for its continued leadership as IORA Chair through this year and look forward to India’s assuming the IORA Chair in 2025.
As Leaders, we are steadfast in our conviction that international law, including respect for sovereignty and territorial integrity, and the maintenance of peace, safety, security and stability in the maritime domain, underpin the sustainable development, and prosperity of the Indo-Pacific. We emphasize the importance of adherence to international law, particularly as reflected in the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), to address challenges to the global maritime rules-based order, including with respect to maritime claims. We are seriously concerned about the situation in the East and South China Seas. We continue to express our serious concern about the militarization of disputed features, and coercive and intimidating maneuvers in the South China Sea. We condemn the dangerous use of coast guard and maritime militia vessels, including increasing use of dangerous maneuvers. We also oppose efforts to disrupt other countries’ offshore resource exploitation activities.We reaffirm that maritime disputes must be resolved peacefully and in accordance with international law, as reflected in UNCLOS. We re-emphasize the importance of maintaining and upholding freedom of navigation and overflight, other lawful uses of the sea, and unimpeded commerce consistent with international law. We re-emphasize the universal and unified character of UNCLOS and reaffirm that UNCLOS sets out the legal framework within which all activities in the oceans and the seas must be carried out. We underscore that the 2016 Arbitral Award on the South China Sea is a significant milestone and the basis for peacefully resolving disputes between the parties.
Together, with our global and regional partners, we continue to support international institutions and initiatives that underpin global peace, prosperity and sustainable development. We reiterate our unwavering support for the UN Charter and the three pillars of the UN system. In consultation with our partners, we will work collectively to address attempts to unilaterally undermine the integrity of the UN, its Charter, and its agencies. We will reform the UN Security Council, recognizing the urgent need to make it more representative, inclusive, transparent, efficient, effective, democratic and accountable through expansion in permanent and non-permanent categories of membership of the UN Security Council. This expansion of permanent seats should include representation for Africa, Asia, Latin America and the Caribbean in a reformed Security Council.
We stand for adherence to international law and respect for principles of the UN Charter, including territorial integrity, sovereignty of all states, and peaceful resolution of disputes. We express our deepest concern over the war raging in Ukraine including the terrible and tragic humanitarian consequences. Each of us has visited Ukraine since the war began, and seen this first-hand; we reiterate the need for a comprehensive, just, and lasting peace in line with international law, consistent with the purposes and principles of the UN Charter, including respect for sovereignty and territorial integrity. We also note the negative impacts of the war in Ukraine with regard to global food and energy security, especially for developing and least developed countries. In the context of this war, we share the view that the use, or threat of use, of nuclear weapons is unacceptable. We underscore the importance of upholding international law, and in line with the UN Charter, reiterate that all states must refrain from the threat of or use of force against the territorial integrity and sovereignty or political independence of any state.
We condemn North Korea’s destabilizing ballistic missile launches and its continued pursuit of nuclear weapons in violation of multiple UN Security Council resolutions (UNSCRs). These launches pose a grave threat to international peace and stability. We urge North Korea to abide by all its obligations under the UNSCRs, refrain from further provocations and engage in substantive dialogue. We reaffirm our commitment to the complete denuclearization of the Korean Peninsula consistent with relevant UNSCRs and call on all countries to fully implement these UNSCRs. We stress the need to prevent any proliferation of nuclear and missile technologies related to North Korea in the region and beyond. We express our grave concern over North Korea’s use of proliferation networks, malicious cyber activity and workers abroad to fund its unlawful weapons of mass destruction and ballistic missile programs. In that context, we urge all UN Member States to abide by the relevant UNSCRs including the prohibition on the transfer to North Korea or procurement from North Korea of all arms and related materiel. We express deep concern about countries that are deepening military cooperation with North Korea, which directly undermines the global nonproliferation regime. As the mandate of the UN Panel of Experts tasked with monitoring violations of North Korea-related UNSCR sanctions was not renewed, we reiterate our commitment to continued implementation of the relevant UNSCRs which remain in full force. We reconfirm the necessity of immediate resolution of the abductions issue.
We remain deeply concerned by the worsening political, security and humanitarian situation in Myanmar, including in Rakhine State, and again call for an immediate cessation of violence, the release of all those unjustly and arbitrarily detained, safe and unhindered humanitarian access, resolution of the crisis through constructive and inclusive dialogue among all stakeholders, and a return to the path of inclusive democracy. We reaffirm our strong support for ASEAN-led efforts, including the work of the ASEAN Chair and the Special Envoy of the ASEAN Chair on Myanmar. We call for full implementation of all commitments under the ASEAN Five-Point Consensus. The ongoing conflict and instability have serious implications for the region, including increases in transnational crime such as cybercrime, the illegal drug trade, and human trafficking. We restate our appeal to all States to prevent the flow of arms and dual-use material, including jet fuel. We remain resolute in our support for the people of Myanmar and commit to continuing to work with all stakeholders in a pragmatic and constructive way, to find a sustainable solution to the crisis in a process which is led by the people of Myanmar and returns Myanmar to the path of democracy.
We call upon all States to contribute to the safe, peaceful, responsible, and sustainable use of outer space. We remain committed to fostering international cooperation and transparency, as well as confidence-building measures with the goal of improving the security of outer space for all States. We reaffirm the importance of upholding the existing international legal framework for outer space activities, including the Outer Space Treaty, and the obligation of all States Parties to the Treaty not to place in orbit around the Earth any objects carrying nuclear weapons or any other kinds of weapons of mass destruction, install such weapons on celestial bodies, or station such weapons in outer space in any other manner.
The Quad reaffirms its commitment to fostering a resilient information environment including through its Countering Disinformation Working Group by supporting media freedom and addressing foreign information manipulation and interference, including disinformation, which undermines trust and sows discord in the international community. We recognize these tactics are intended to interfere with domestic and international interests, and we are committed, together with our regional partners, to leverage our collective expertise and capacity to respond. We reaffirm our commitment to respect international human rights law, strengthen civil society, support media freedom, address online harassment and abuse, including technology-facilitated gender-based violence, and counter unethical practices.
We unequivocally condemn terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. We are committed to international cooperation and will work with our regional partners in a comprehensive and sustained manner to strengthen their capability to prevent, detect and respond to threats posed by terrorism and violent extremism, including threats posed by the use of new and emerging technologies for terrorist purposes, consistent with international law. We are committed to working together to promote accountability for the perpetrators of such terrorist attacks. We reiterate our condemnation of terrorist attacks including the 26/11 attacks in Mumbai and in Pathankot, and our commitment to pursuing designations, as appropriate, by the UN Security Council 1267 Sanctions Committee. We welcome the constructive discussions held at the first Quad Working Group on Counter-Terrorism and the fourth tabletop exercise in Honolulu last year, and look forward to Japan hosting the next meeting and tabletop exercise in November 2024.
We share great interest in achieving peace and stability in the Middle East. We unequivocally condemn the terror attacks on October 7, 2023. The large-scale loss of civilian lives and the humanitarian crisis in Gaza is unacceptable. We affirm the imperative of securing the release of all hostages held by Hamas, and emphasize that the deal to release hostages would bring an immediate and prolonged ceasefire in Gaza. We underscore the urgent need to significantly increase deliveries of life-saving humanitarian assistance throughout Gaza as well as the crucial need to prevent regional escalation. We urge all parties to comply with international law, including international humanitarian law, as applicable. We welcome UNSCR S/RES/2735 (2024), and strongly urge all parties concerned to work immediately and steadily toward the release of all hostages and an immediate ceasefire. We call on all parties to take every feasible step to protect the lives of civilians including aid workers, and facilitate the rapid, safe and unimpeded humanitarian relief to civilians. We also encourage other countries, including those in the Indo-Pacific, to increase their support in order to address the dire humanitarian need on the ground. We underscore that the future recovery and reconstruction of Gaza should be supported by the international community. We remain committed to a sovereign, viable and independent Palestinian state taking into account Israel’s legitimate security concerns as part of a two-state solution that enables both Israelis and Palestinians to live in a just, lasting, and secure peace. Any unilateral actions that undermine the prospect of a two-state solution, including Israeli expansion of settlements and violent extremism on all sides, must end. We underscore the need to prevent the conflict from escalating and spilling over in the region.
We condemn the ongoing attacks perpetrated by the Houthis and their supporters against international and commercial vessels transiting through the Red Sea and Gulf of Aden, which are destabilizing the region and impeding navigational rights and freedoms and trade flows, and jeopardize the safety of vessels and people on board including sailors.
We reaffirm our commitment to the implementation of the 2030 Agenda and the achievement of its Sustainable Development Goals (SDGs). We underscore the importance of achieving the SDGs in a comprehensive manner without selectively prioritizing a narrow set of such goals, and reaffirm that the UN has a central role in supporting countries in their implementation. With six years left, we remain steadfast in our commitment to the full implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development and accelerating progress toward all the SDGs in a comprehensive manner that is balanced across three dimensions – economic, social and environmental. From global health to sustainable development and climate change, the global community benefits when all stakeholders have the opportunity to contribute to addressing these challenges. We affirm our commitment to contributing to and implementing the Women, Peace and Security (WPS) Agenda and to achieving gender equality and the empowerment of all women and girls. We underscore our commitment to strongly engaging constructively in the discussion on advancing sustainable development, including at the Summit of the Future. The Quad continues to realize a safe and secure world where human rights and human dignity are protected, based on the central premise of the SDGs: "Leave no one behind.”
We, the Quad Leaders, remain dedicated to working in partnership with Indo-Pacific countries in deciding our future and shaping the region we all want to live in.
Enduring Partners for the Indo-Pacific
Over the past four years, Quad Leaders have met together six times, including twice virtually, and Quad Foreign Ministers have met eight times in the last five years. Quad country representatives meet together on a regular basis, at all levels, including among ambassadors across the four countries’ extensive diplomatic networks, to consult one another, exchange ideas to advance shared priorities, and deliver benefits with and for partners across the Indo-Pacific region. We welcome our Commerce and Industry ministers preparing to meet for the first time in the coming months. We also welcome the leaders of our Development Finance Institutions and Agencies deciding to meet to explore future investments by the four countries in the Indo-Pacific. Altogether, our four countries are cooperating at an unprecedented pace and scale.
Each of our governments has committed to working through our respective budgetary processes to secure robust funding for Quad priorities in the Indo-Pacific region to ensure an enduring impact. We intend to work with our legislatures to deepen interparliamentary exchanges, and encourage other stakeholders to deepen engagement with Quad counterparts.
We look forward to the next Quad Foreign Ministers’ meeting hosted by the United States in 2025, and the next Quad Leaders’ Summit hosted by India in 2025. The Quad is here to stay.