প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চিলিৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠক
20 NOV 2024 8:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৯ নৱেম্বৰত চিলি গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম মহোদয়ৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হয়। মিষ্টাৰ ব্ৰাজিলৰ ৰিঅ' ডি জেনেৰিঅ'ত জি-২০ সন্মিলনৰ সমান্তৰালভাৱে গ্যাব্ৰিয়েল বোৰিক ফণ্ট। এয়া তেওঁলোকৰ প্ৰথম সাক্ষাৎ আছিল।
দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে আৰু সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, স্বাস্থ্যসেৱা, তথ্য প্ৰযুক্তি, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, মহাকাশ, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দক্ষতাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে আৰু এই ক্ষেত্ৰত চিলিৰ সৈতে অভিজ্ঞতা বিনিময় কৰিবলৈ ভাৰতৰ প্ৰস্তুতি প্ৰকাশ কৰে।
উভয় পক্ষই গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ খণ্ডৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু পাৰস্পৰিক লাভালাভৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত আৰু চিলিৰ মাজত বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক সম্প্ৰসাৰিত হোৱাত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে আৰু এই সম্পৰ্ক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ সুযোগ গ্ৰহণৰ বাবে সহমত প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিলিৰ উদ্যোগক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে উচ্চ মানৰ আৰু সুলভ ঔষধ সামগ্ৰী, অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰী, অটোমোবাইল আৰু ৰাসায়নিক সামগ্ৰী যোগান ধৰিবলৈ ভাৰতৰ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে।
শিক্ষা, সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনীয়তাৰ বিষয়েও নেতাদ্বয়ে আলোচনা কৰে। তেওঁলোকে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ বজাই ৰাখিবলৈ আৰু বৰ্তমানৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with President of Chile
20 NOV 2024 8:36PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met on 19 November with the President of the Republic of Chile, H.E. Mr. Gabriel Boric Font, on the sidelines of the G-20 Summit in Rio de Janeiro, Brazil. This was their first meeting.
The two leaders discussed bilateral relations and identified several initiatives for strengthening cooperation. Prime Minister highlighted India’s prowess in digital public infrastructure, healthcare, IT, science & technology, space, renewable energy and defence and expressed India’s readiness to share its experience with Chile in these areas.
Both sides agreed to enhance cooperation in the critical minerals sector and work together for mutual benefit. The two leaders expressed satisfaction at the continued growth in trade ties following expansion of the India-Chile Preferential Trade Agreement [PTA] and agreed to explore opportunities to further expand the PTA. Prime Minister also conveyed India’s continued interest in supplying high quality and affordable pharmaceutical products, engineering goods, automobiles and chemicals to support Chilean industry.
The leaders also discussed possibilities of cooperation in the fields of education, culture and traditional knowledge. They agreed to stay in close touch and further strengthen the existing bilateral cooperation.