প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা চিলিগী রাস্ত্রপতি উনখ্রে
20 NOV 2024 8:36PM by PIB Imphal
ব্রাজিলগী রিও দে জেনিরোদা নবেম্বর ১৯,২০২৪ দা পাংথোকখিবা জি-২০ মীফমগী নাকলদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চিলিগী রাস্ত্রপতি গাব্রিয়েল বোরিক ফোন্ত উনখ্রে। হন্দক্কী অসিনা লুচিংবা অনি উনবা অহানবনি।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী মরীশিং খন্নখ্রে অমসুং মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিং মশক খঙদোক্লে। দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, অনা-লায়েং, আই.তি, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, স্পেস, রিন্যুএবল ইনর্জি অমসুং দিফেন্সকী লমদা ভারতকী শক্তি প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখ্রে অমসুং হায়রিবা হিরমশিং অসিদা লৈবাক অসিনা খঙবশিং শরুক য়ানবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
মরুওইবা মিনরেলশিংগী হিরমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা অমসুং লৈবাক অনিমক কান্নবা ফংনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়না নাকল অনিনা য়ানরে। ইন্দিয়া-চিলি প্রিফেরেন্সিএল ত্রেদ এগ্রিমেন্ত (পি তি এ) পাকথোক-চাউথোক্লবা মতুংদা মখা তানা ললোন-ইতিক্কী মরীশিং ফগৎলকপদা লুচিংবা অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মখা তানা পি.তি.এ পাকথোক-চাউথোক্নবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা হায়না য়ানরে। চিলিগী ইন্দস্ত্রিশিং মতেং শৌগৎনবা ভারতনা মখা তানা অফবা মখলগী অমসুং মমল হোংবা ফার্মাসিউতিকেলগী পোৎথোকশিং, ইঞ্জিনিয়ারিংগী পোৎলমশিং, ওতোমোবাইলশিং অমসুং কেমিকেলশিং পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
লাইরিক-লাইশু, নাত অমসুং মমাংঙৈগী লৌশিংগী লমশিংদা মতেং পাংনবগী ওইথোকপশিংগী মতাংদা লুচিংবশিং খন্নখ্রে। মখা তানা পাউ ফাউনবা অমসুং হৌজিক লৈবাক অনি মতেং পাংনরিবা অসি মখা তানা ফগৎহনবা হায়না মখোয়না য়ানখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with President of Chile
20 NOV 2024 8:36PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met on 19 November with the President of the Republic of Chile, H.E. Mr. Gabriel Boric Font, on the sidelines of the G-20 Summit in Rio de Janeiro, Brazil. This was their first meeting.
The two leaders discussed bilateral relations and identified several initiatives for strengthening cooperation. Prime Minister highlighted India’s prowess in digital public infrastructure, healthcare, IT, science & technology, space, renewable energy and defence and expressed India’s readiness to share its experience with Chile in these areas.
Both sides agreed to enhance cooperation in the critical minerals sector and work together for mutual benefit. The two leaders expressed satisfaction at the continued growth in trade ties following expansion of the India-Chile Preferential Trade Agreement [PTA] and agreed to explore opportunities to further expand the PTA. Prime Minister also conveyed India’s continued interest in supplying high quality and affordable pharmaceutical products, engineering goods, automobiles and chemicals to support Chilean industry.
The leaders also discussed possibilities of cooperation in the fields of education, culture and traditional knowledge. They agreed to stay in close touch and further strengthen the existing bilateral cooperation.