প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীৰ লালকিল্লাত পৰাক্ৰম দিৱস উদযাপনৰ কাৰ্যসূচী উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
গণৰাজ্য দিৱসৰ প্ৰতীকপট আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনীৰ সৈতে দেশৰ চহকী বৈচিত্ৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰা ভাৰত পৰ্বৰ শুভাৰম্ভ
“পৰাক্ৰম দিৱস উপলক্ষে আমি নেতাজীৰ আদৰ্শ পূৰণ আৰু তেওঁৰ সপোনৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছো”
“দেশৰ সক্ষম অমৃত প্ৰজন্মৰ বাবে নেতাজী সুভাষ এক ডাঙৰ আদৰ্শ”
“নেতাজীৰ জীৱন কেৱল কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰেই নহয়, সাহসৰো এক শিখৰ”
“নেতাজীয়ে বলপূৰ্বকভাৱে ভাৰতক গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে দাবী বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰিলে”
23 JAN 2024 9:01PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দিল্লীৰ লালকিল্লাত পৰাক্ৰম দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। তদুপৰি তেওঁ ভাৰত পৰ্ব অনুষ্ঠানৰো শুভাৰম্ভ কৰে, যিয়ে গণৰাজ্য দিৱসৰ প্ৰতীকপট আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনীৰ জৰিয়তে দেশৰ চহকী বৈচিত্ৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নেতাজীৰ সন্দৰ্ভত ফটো, চিত্ৰ, কিতাপ আৰু ভাস্কৰ্য্যৰে গঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্কাইভৰ প্ৰযুক্তি নেতৃত্বাধীন ইণ্টাৰেক্টিভ প্ৰদৰ্শনীৰ পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে প্ৰজেকচন মেপিঙৰ সৈতে প্ৰস্তুত কৰা নেতাজীৰ জীৱনসম্বলিত এখন নাটক প্ৰত্যক্ষ কৰে৷ তেওঁ লগতে একমাত্ৰ জীৱিত ইণ্ডিয়ান নেচনেল আৰ্মি (আইএনএ) জ্যেষ্ঠ লেফটেনেণ্ট আৰ মাধৱনক সম্বৰ্ধনা জনায়। স্বাধীনতা সংগ্ৰামত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ অৱদানক উপযুক্তভাৱে সন্মান জনোৱাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ২০২১ চনৰ পৰা নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ জন্ম জয়ন্তীত পৰাক্ৰম দিৱস উদযাপন কৰা হয়।
এই উপলক্ষে সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত উদযাপন কৰা পৰাক্ৰম দিৱস উপলক্ষে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে এসময়ত আজাদ হিন্দ ফৌজৰ সাহস আৰু বীৰত্বৰ সাক্ষী লালকিল্লাই পুনৰবাৰ নতুন শক্তিৰে ভৰি পৰিছে। আজাদী কা অমৃত কালৰ প্ৰাৰম্ভিক সময়ছোৱাক সংকল্পৰ জৰিয়তে সাফল্যৰ উদযাপন বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই মুহূৰ্তক অভূতপূৰ্ব বুলি অভিহিত কৰি কালিৰ পৰিঘটনাৰ কথা স্মৰণেৰে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতত সাংস্কৃতিক চেতনা জাগৰণৰ সাক্ষী হৈছিল। “প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠাৰ শক্তি আৰু বিশ্বাস সমগ্ৰ মানৱতা আৰু বিশ্বই অনুভৱ কৰিলে”, আজি নেতাজী সুভাষৰ জয়ন্তী উদযাপনৰ কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। পৰাক্ৰম দিৱসৰ সন্দৰ্ভত ঘোষণাৰ পিছৰে পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে ২৩ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৩০ জানুৱাৰীত মহাত্মা গান্ধীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীলৈকে গণৰাজ্য দিৱস বিস্তৃত কাৰ্যসূচীৰে উদযাপন আৰু এতিয়া ২২ জানুৱাৰীৰ শুভ উৎসৱো এক গণতন্ত্ৰৰ এই উৎসৱৰ অংশ। “জানুৱাৰী মাহৰ শেষৰ কেইটামান দিন ভাৰতৰ বিশ্বাস, সাংস্কৃতিক চেতনা, গণতন্ত্ৰ আৰু দেশপ্ৰেমৰ বাবে প্ৰেৰণাদায়ক”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনুষ্ঠানৰ আয়োজনৰ লগত জড়িত সকলোকে প্ৰশংসা কৰে। ইয়াৰ পূৰ্বে দিনটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰুস্কাৰৰে সন্মানিত শিশুসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। তেওঁ কয়, ‘যেতিয়াই ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মক লগ পাওঁ তেতিয়াই বিকশিত ভাৰতৰ সপোনৰ প্ৰতি মোৰ আস্থা আৰু অধিক দৃঢ় হৈ উঠে। নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু দেশৰ এই ‘অমৃত’ প্ৰজন্মৰ বাবে এক বিশাল আদৰ্শ”, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি তেওঁ মুকলি কৰা ভাৰত পৰ্বৰ কথাও উল্লেখ কৰি আগন্তুক ৯ দিনত হ’বলগীয়া অনুষ্ঠান আৰু প্ৰদৰ্শনৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। ‘ভাৰত পৰ্ব নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ আদৰ্শৰ প্ৰতিফলন। ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ গ্ৰহণ কৰা, পৰ্যটনক প্ৰসাৰ কৰা, বৈচিত্ৰ্যক সন্মান জনোৱা আৰু ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ক নতুন উচ্চতা প্ৰদানৰ এয়া ‘পৰ্ব’ ’ তেওঁ কয়।
একেটা লালকিল্লাত আইএনএৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে, “নেতাজীৰ সেই জীৱনটোৱেই আছিল কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ লগতে সাহসৰ শিখৰ”। নেতাজীৰ ত্যাগক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ কেৱল ব্ৰিটিছৰ বিৰোধিতা কৰাই নহয় ভাৰতীয় সভ্যতাৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা লোকসকলকো উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, নেতাজীয়ে বিশ্বৰ আগত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতৰ ভাবমূৰ্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছিল।
দাসত্বৰ মানসিকতাৰ বিৰুদ্ধে নেতাজীৰ যুঁজৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজিৰ ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মত বিয়পি পৰা নতুন চেতনা আৰু গৌৰৱক লৈ নেতাজীয়ে গৌৰৱ কৰিলেহেঁতেন। এই নতুন সচেতনতাই বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ শক্তি হৈ পৰিছে। আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলে পঞ্চপণ গ্ৰহণ কৰি দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহিছে বুলিও তেওঁ কয়। “নেতাজীৰ জীৱন আৰু তেওঁৰ অৱদান ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক প্ৰেৰণা”, এই প্ৰেৰণা সদায় আগুৱাই নিয়া বুলি আশা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সজোৰে কয়। এই বিশ্বাসত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত ১০ বছৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰি কৰ্তব্য পথত নেতাজীৰ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰি প্ৰাপ্য সন্মান দিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে প্ৰতিজন নাগৰিকক তেওঁৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে। তেওঁ আজাদ হিন্দ ফৌজে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰা আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপসমূহৰ নাম সলনি কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে৷ প্ৰথম বাৰৰ বাবে নেতাজীৰ নামত বঁটা প্ৰদান, নেতাজীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত এক স্মৃতিসৌধ, লালকিল্লাত নেতাজী আৰু আজাদ হিন্দ ফৌজৰ বাবে নিবেদিত সংগ্ৰহালয়ৰ বিকাশ চলি থকা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সাহায্য ঘোষণাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। “বৰ্তমানৰ চৰকাৰে স্বাধীন ভাৰতৰ আন যিকোনো চৰকাৰতকৈ আজাদ হিন্দ ফৌজৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত কাম অধিক কৰিছে আৰু মই এইটো আমাৰ বাবে আশীৰ্বাদ বুলি গণ্য কৰোঁ”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
ভাৰতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে নেতাজীৰ গভীৰ বুজাবুজিৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গণতান্ত্ৰিক সমাজৰ ভেটিত ভাৰতৰ ৰাজনৈতিক গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়ে তেওঁৰ বিশ্বাসৰ কথা স্মৰণ কৰে। কিন্তু স্বাধীনতাৰ পিছৰ নেতাজীৰ মতাদৰ্শৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আক্ষেপ প্ৰকাশ কৰি ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰত আত্মীয়তা আৰু পক্ষপাতিত্বৰ আগ্ৰাসনৰ কু-অভ্যাসৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে শেষত ভাৰতৰ বিকাশ লেহেমীয়া কৰে। সমাজৰ এক বিশাল শ্ৰেণীয়ে তেওঁলোকৰ উত্থানৰ বাবে উদ্দেশ্য কৰা সুযোগ আৰু মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা বুলি আঙুলিয়াই দি শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজনৈতিক, অৰ্থনৈতিক আৰু উন্নয়ন নীতিৰ ওপৰত এমুঠিমান পৰিয়ালৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ইয়াৰ ফলত দেশৰ মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে দুখ-কষ্টৰ সন্মুখীনৰ লগতে বিশাল লোকচানৰ হ’বলগীয়া হয়। সেই সময়ৰ মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাৰ কথা সোঁৱৰাই তেওঁ ২০১৪ চনত বৰ্তমানৰ চৰকাৰখন নিৰ্বাচিত হোৱাৰ পিছত কাৰ্যকৰী হোৱা ‘সবকা সাথ সবকা বিকাশ’ৰ মনোভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।“যোৱা ১০ বছৰৰ ফলাফল সকলোৱে চাব পাৰে”। , শ্ৰী মোদীয়ে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ পুত্ৰ-কন্যাৰ বাবে আজি উপস্থিত থকা প্ৰচুৰ সুযোগৰ বিষয়ে আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰি কয়। বছৰ বছৰ ধৰি অপেক্ষাৰ অন্তত নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ামৰ গৃহীত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ মাজত চৰকাৰে তেওঁলোকৰ সৰু সৰু প্ৰয়োজনৰ প্ৰতি সংবেদনশীল বুলি যি আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰিছে, তাৰ প্ৰতিও দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ পুনৰ কয় যে অমৃত কালে সাহস প্ৰদৰ্শন আৰু দেশৰ ৰাজনৈতিক ভৱিষ্যতক নতুন ৰূপ দিয়াৰ সুযোগ নিজৰ লগত লৈ আহিছে। “যুৱ শক্তি আৰু নাৰী শক্তিয়ে বিকশিত ভাৰতৰ ৰাজনীতি সলনি কৰাত ডাঙৰ ভূমিকা ল’ব পাৰে আৰু আপোনাৰ ক্ষমতাই দেশৰ ৰাজনীতিক স্বজন-তোষণ আৰু দুৰ্নীতিৰ কু-অভ্যাসৰ পৰা মুক্ত কৰিব পাৰে”, এই দুষ্টতাৰ অন্ত পেলাবলৈ সাহস প্ৰদৰ্শন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় ।
প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠাত তেওঁৰ উপদেশ স্মৰণ কৰি যে এইটোৱেই হৈছে ৰাম কাজৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰ কাজৰ বাবে নিজকে উৎসৰ্গা কৰাৰ সময়- ৰামৰ কামৰ পৰা দেশৰ কামলৈকে, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ পৰা বৈশ্বিক আশাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ‘আমাৰ লক্ষ্য ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলা। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতক অৰ্থনৈতিকভাৱে সমৃদ্ধিশালী, সাংস্কৃতিকভাৱে শক্তিশালী আৰু কৌশলগতভাৱে সক্ষম কৰি তোলা। ইয়াৰ বাবে আগন্তুক ৫ বছৰৰ ভিতৰত আমি বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু এই লক্ষ্য আমাৰ পৰা বহু দূৰত নহয়। যোৱা ১০ বছৰত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰচেষ্টা আৰু উৎসাহৰ বাবে প্ৰায় ২৫ কোটি ভাৰতীয় দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। ভাৰতে আজি এনে লক্ষ্যত উপনীত হৈছে যিবোৰ আগতে লাভ কৰাৰ কথা কল্পনাও কৰা হোৱা নাছিল।’, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা স্বাৱলম্বী হোৱাৰ বাবে বিগত ১০ বছৰৰ ভিতৰত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়েও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশদভাৱে কয়। শ শ গোলাবাৰুদ আৰু সা-সৰঞ্জাম নিষিদ্ধ কৰাৰ লগতে এক সজীৱ ঘৰুৱা প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ সৃষ্টিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “এসময়ত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা আমদানিকাৰক দেশ ভাৰতে এতিয়া বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিকাৰক দেশত যোগদান কৰিছে।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক ‘বিশ্ব মিত্ৰ’ (বিশ্বৰ বন্ধু) হিচাপে সংযোগ কৰাত ব্যস্ত আৰু বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধানৰ বাবে আগবাঢ়িছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে এফালে ভাৰতে যুদ্ধৰ পৰা শান্তিৰ পথ বিশ্বৰ বাবে গঢ়ি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে যদিও দেশবাসীও ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থ ৰক্ষাৰ বাবে সাজু।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ বাবে আগন্তুক ২৫ বছৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি অমৃত কালৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব আৰু আমি সাহসী হ’ব লাগিব। বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে এয়া অতি জৰুৰী। পৰাক্ৰম দিৱসে প্ৰতি বছৰে আমাক এই সংকল্পৰ কথা সোঁৱৰাই দিব”, এই মন্তব্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষান ৰেড্ডী, কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল আৰু শ্ৰী মীনাক্ষী লেখী আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা আৰু পৰ্যটন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় ভাট আৰু নেতাজীৰ অধ্যক্ষ সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আইএনএ ট্ৰাষ্ট ব্ৰিগেডিয়াৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত) আৰ এছ চিকাৰা উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
স্বাধীনতা সংগ্ৰামত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা দীপ্তিমানসকলৰ অৱদানক উপযুক্তভাৱে সন্মান জনোৱাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ২০২১ চনত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ জন্ম বাৰ্ষিকী পৰাক্ৰম দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰা হয়। এইবাৰ লালকিল্লাত এক বহুমুখী উৎসৱ অনুষ্ঠিত হয়, য’ত একেলগে ঐতিহাসিক প্ৰতিফলন আৰু সজীৱ সাংস্কৃতিক প্ৰকাশ পৰিস্ফুট হৈছে৷ এই কাৰ্যসূচীয়ে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আৰু আজাদ হিন্দ ফৌজৰ ​​উত্তৰাধিকাৰীসকলক প্ৰোজ্জ্বল কৰি তুলিব। দৰ্শকে আৰ্কাইভ প্ৰদৰ্শনী, বিৰল ফটোগ্ৰাফৰ প্ৰদৰ্শন আৰু নেতাজী আৰু আজাদ হিন্দ ফৌজৰ ​​উল্লেখযোগ্য যাত্ৰাৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়া নথি-পত্ৰৰ জৰিয়তে এক অভিজ্ঞতা লোৱাৰ সুযোগ পাব। এই কাৰ্যসূচী ৩১ জানুৱাৰীলৈকে চলি থাকিব।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৩ জানুৱাৰীৰ পৰা ৩১ জানুৱাৰীলৈ আয়োজন হ’বলগীয়া ভাৰত পৰ্বৰো শুভাৰম্ভ কৰে৷ ইয়াত ২৬টা মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ প্ৰচেষ্টা, নাগৰিককেন্দ্ৰিক পদক্ষেপ, স্থানীয়, বৈচিত্ৰময় পৰ্যটন আকৰ্ষণৰ পোষকতা আদিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি গণৰাজ্য দিৱসৰ প্ৰতীকপচ আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনেৰে দেশৰ চহকী বৈচিত্ৰ্য প্ৰদৰ্শিত হৈছে৷ লালকিল্লাৰ সন্মুখৰ ৰাম লীলা ময়দান আৰু মাধৱ দাস পাৰ্কত এই অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছে৷

Prime Minister's Office
PM addresses program marking Parakram Diwas celebrations at Red Fort, Delhi
Launches Bharat Parv, to showcase nation’s rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibitions
“On Parakram Diwas, we reiterate our commitment to fulfilling Netaji's ideals and building an India of his dreams”
“Netaji Subhash is a big role model for the capable Amrit generation of the country”
“Netaji's life is a pinnacle of not only hard work but also of bravery”
“Netaji forcefully showcased India's claim as Mother of Democracy before the world”
“Netaji worked to rid the youth of mentality of slavery”
“Today, the way the youth of India are taking pride in their culture, their values, their Indianness is unprecedented”
“Only our youth and women power can free the country's politics from the evils of nepotism and corruption”
“Our goal is to make India economically prosperous, culturally strong and strategically capable”
“We have to use every moment of Amrit Kaal in the national interest”
23 JAN 2024 9:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today participated in Parakram Diwas celebrations at the Red Fort in Delhi. He also launched Bharat Parv which will showcase the nation's rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibitions. The Prime Minister took a walkthrough of the technology-led interactive Exhibition of the National Archives comprising of photos, paintings, books and sculptures on NetaJi and also witnessed a drama, synced with projection mapping, on the life of Netaji presented by the National School of Drama. He also felicitated Lt. R Madhavan, the only living INA Veteran. Parakram Diwas is celebrated from 2021 onwards on the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, in line with the Prime Minister’s vision to duly honour the contribution of luminaries who played a significant role in the freedom struggle.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his best wishes on the occasion of Parakram Diwas which is celebrated on Netaji Subhash Chandra Bose’s birth anniversary. He said that Red Fort which was once a witness to the bravery and valor of Azad Hind Fauj has once again brimming with new energy. Referring to the initial period of Azadi Ka Amrit Kaal as a celebration of accomplishment through resolution, the Prime Minister called this moment unprecedented as he recalled yesterday’s event when the entire world witnessed a cultural consciousness awakening in India. “The energy and belief of the Pran Pratishtha was felt by the entire humanity and the world”, the Prime Minister said as the celebrations of the birth anniversary of Netaji Subhash are underway today. Since the announcement of the Prakram Diwas, the Prime Minister emphasized that it widens the Republic Day celebrations starting from the 23rd to the death anniversary of Mahatma Gandhi on the 30th of January, and now the auspicious festivities of the 22nd of January has also become a part of this festival of democracy. “The last few days of January are inspirational to India’s belief, cultural consciousness, democracy and patriotism”, the Prime Minister said as he conveyed his best wishes.
The Prime Minister praised everyone involved in the organization of the event. Earlier during the day, the Prime Minister interacted with the youths who were awarded Rashtriya Bal Puruskar. “Whenever I meet the young generation of India, my confidence in the dream of Viksit Bharat gets further strengthened. Netaji Subhas Chandra Bose is a huge role model for this ‘Amrit’ generation of the nation”, PM Modi said.
The Prime Minister also touched on Bharat Parv that he launched today and informed about the events and displays that will take place in the next 9 days. “Bharat Parv is a reflection of the ideals of Netaji Subhas Chandra Bose. This is a ‘parv’ of adopting ‘Vocal for Local’, promoting tourism, respecting diversity and to give new height to ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’' ' he said.
Recalling hoisting Tricolour on the occasion of 75 years of INA at the same Red Fort, PM Modi said, “that life of Netaji was the pinnacle of hard work as well as valour”. Remembering Netaji’s sacrifice, the Prime Minister said that he not only opposed the Britishers but also gave a suitable reply to the people who raised questions on Indian civilization. Netaji, Shri Modi continued, showcased India’s image as the mother of democracy before the world.
Referring to Netaji’s fight against the mentality of slavery, PM Modi said that Netaji would have been proud of the new consciousness and pride pervading the young generation of today’s India. This new awareness has become the energy for creating Viksit Bharat. Today’s youth is adopting Panch Pran and stepping out of the mentality of slavery, he said. “Netaji’s life and his contributions are an inspiration for the youth of India”, PM Modi emphasized, hoping that this inspiration is always carried forward. In this belief, the Prime Minister highlighted the efforts of the government in the last 10 years and mentioned giving the deserved respect by establishing Netaji’s statue on Kartavya Path which reminds every citizen about his dedication to duty. He also mentioned renaming the islands of Andaman & Nicobar where Azad Hind Fauj first hoisted the Tricolour, the ongoing development of a memorial dedicated to Netaji, a dedicated museum for Netaji and Azad Hind Fauj in Red Fort, and the declaration of a National Disaster Relief Award in Netaji’s name for the first time. “The present government has done more work dedicated to Azad Hind Fauj than any other government in independent India and I consider this to be a blessing for us”, Shri Modi added.
Speaking about Netaji’s deeper understanding of India’s challenges, the Prime Minister recalled his belief about strengthening India’s political democracy on the foundations of a democratic society. However, the Prime Minister lamented the attack on Netaji’s ideology post-independence as he mentioned the evils of nepotism and favouritism making inroads into Indian democracy which ultimately led to India’s slow development. Pointing out that a huge section of society was deprived of opportunities and basic necessities meant for their upliftment, Shri Modi highlighted the clout of a handful of families on political, economic and development policies and said that it led to women and youth of the country suffering huge losses. He recalled the difficulties faced by the women and youth of the time and emphasized the spirit of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’ which was implemented once the present government was chosen in 2014. “The results of the last 10 years can be seen by all”, Shri Modi said expressing confidence about the ample opportunities present today for the sons and daughters of poor families. The Prime Minister also drew attention to the confidence arising among the women of India about the government being sensitive to the smallest of their needs as he mentioned the passage of Nari Shakti Vandan Adhiniyam after years-long wait. He reiterated that Amrit Kaal has brought with itself the opportunity to showcase bravery and reshape the political future of the country. “Youth power and Nari Shakti can play a big role in changing the politics of Viksit Bharat and your power can free the country's politics from the evils of nepotism and corruption”, the Prime Minister said stressing the need to show courage to end these evils in politics as well.
Recalling his exhortation at the Pran Pratishtha that this is the time to devote oneself to the Rashtra Kaaj from Ram Kaaj- from Ram’s work to Nation’s work, PM Modi underlined the global expectations from India. “Our aim is to make India a developed nation by the year 2047. Our goal is to make India economically prosperous, culturally strong and strategically capable. For this, it is important that within the coming 5 years we become the third-largest economic power in the world. And this goal is not far from our reach. In the last 10 years, due to the efforts and encouragement of the entire country, about 25 crore Indians have come out of poverty. India is today achieving goals which were not even imagined to be achieved earlier.”, PM Modi added.
The Prime Minister also elaborated on the steps taken during the last 10 years for Indian defence self-reliant. Mentioning the prohibition of hundreds of ammunition and equipment and creation of a vibrant domestic defence industry, the Prime Minister said “India, which was once the world's largest defence importer, is now joining the world's largest defence exporters.”
The Prime Minister underlined that today's India is busy connecting the entire world as a ‘Vishwa Mitra’ (friend of the world) and it is working forward to provide solutions to the world's challenges. PM Modi reiterated that while on the one hand, India is trying to forge a path from war to peace for the world, the nation is also prepared to protect national interests.
Concluding the address, the Prime Minister highlighted the importance of the next 25 years for India and its people and stressed dedicating every moment of Amrit Kaal towards national interests. “We must work hard, and we must be brave. This is critical to building a Viksit Bharat. Parakram Diwas will remind us of this resolution every year”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Culture and Tourism, Shri G Kishan Reddy, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi and Union Ministers of State for Defence and Tourism, Shir Ajay Bhatt and Chairman of Netaji Subhash Chandra Bose INA Trust Brigadier (Retd) R S Chikara were present on the occasion among others.
Background
In line with the vision of the Prime Minister to take steps to duly honour the contribution of luminaries who played a significant role in the freedom struggle, the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose is being celebrated as Parakram Diwas from 2021 onwards. The program being held this year at Red Fort will be a multifaceted celebration seamlessly weaving together historical reflections and vibrant cultural expressions. The activities will delve into the profound legacy of Netaji Subhas Chandra Bose and the Azad Hind Fauj. Visitors will get an opportunity to engage with an immersive experience through archives exhibitions showcasing rare photographs and documents that chronicle the remarkable journey of Netaji and the Azad Hind Fauj. The celebrations will continue till 31st January, 2024.
During the program, the Prime Minister also launched Bharat Parv, to be held from the 23rd to the 31st of January. It will showcase the country’s rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibits, featuring efforts of 26 Ministries and Departments, highlighting citizen-centric initiatives, vocal for local, diverse tourist attractions, among others. It will take place in the Ram Leela Maidan and Madhav Das Park in front of Red Fort.