Prime Minister's Office
PM addresses program marking Parakram Diwas celebrations at Red Fort, Delhi
Launches Bharat Parv, to showcase nation’s rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibitions
“On Parakram Diwas, we reiterate our commitment to fulfilling Netaji's ideals and building an India of his dreams”
“Netaji Subhash is a big role model for the capable Amrit generation of the country”
“Netaji's life is a pinnacle of not only hard work but also of bravery”
“Netaji forcefully showcased India's claim as Mother of Democracy before the world”
“Netaji worked to rid the youth of mentality of slavery”
“Today, the way the youth of India are taking pride in their culture, their values, their Indianness is unprecedented”
“Only our youth and women power can free the country's politics from the evils of nepotism and corruption”
“Our goal is to make India economically prosperous, culturally strong and strategically capable”
“We have to use every moment of Amrit Kaal in the national interest”
23 JAN 2024 9:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today participated in Parakram Diwas celebrations at the Red Fort in Delhi. He also launched Bharat Parv which will showcase the nation's rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibitions. The Prime Minister took a walkthrough of the technology-led interactive Exhibition of the National Archives comprising of photos, paintings, books and sculptures on NetaJi and also witnessed a drama, synced with projection mapping, on the life of Netaji presented by the National School of Drama. He also felicitated Lt. R Madhavan, the only living INA Veteran. Parakram Diwas is celebrated from 2021 onwards on the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, in line with the Prime Minister’s vision to duly honour the contribution of luminaries who played a significant role in the freedom struggle.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his best wishes on the occasion of Parakram Diwas which is celebrated on Netaji Subhash Chandra Bose’s birth anniversary. He said that Red Fort which was once a witness to the bravery and valor of Azad Hind Fauj has once again brimming with new energy. Referring to the initial period of Azadi Ka Amrit Kaal as a celebration of accomplishment through resolution, the Prime Minister called this moment unprecedented as he recalled yesterday’s event when the entire world witnessed a cultural consciousness awakening in India. “The energy and belief of the Pran Pratishtha was felt by the entire humanity and the world”, the Prime Minister said as the celebrations of the birth anniversary of Netaji Subhash are underway today. Since the announcement of the Prakram Diwas, the Prime Minister emphasized that it widens the Republic Day celebrations starting from the 23rd to the death anniversary of Mahatma Gandhi on the 30th of January, and now the auspicious festivities of the 22nd of January has also become a part of this festival of democracy. “The last few days of January are inspirational to India’s belief, cultural consciousness, democracy and patriotism”, the Prime Minister said as he conveyed his best wishes.
The Prime Minister praised everyone involved in the organization of the event. Earlier during the day, the Prime Minister interacted with the youths who were awarded Rashtriya Bal Puruskar. “Whenever I meet the young generation of India, my confidence in the dream of Viksit Bharat gets further strengthened. Netaji Subhas Chandra Bose is a huge role model for this ‘Amrit’ generation of the nation”, PM Modi said.
The Prime Minister also touched on Bharat Parv that he launched today and informed about the events and displays that will take place in the next 9 days. “Bharat Parv is a reflection of the ideals of Netaji Subhas Chandra Bose. This is a ‘parv’ of adopting ‘Vocal for Local’, promoting tourism, respecting diversity and to give new height to ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’' ' he said.
Recalling hoisting Tricolour on the occasion of 75 years of INA at the same Red Fort, PM Modi said, “that life of Netaji was the pinnacle of hard work as well as valour”. Remembering Netaji’s sacrifice, the Prime Minister said that he not only opposed the Britishers but also gave a suitable reply to the people who raised questions on Indian civilization. Netaji, Shri Modi continued, showcased India’s image as the mother of democracy before the world.
Referring to Netaji’s fight against the mentality of slavery, PM Modi said that Netaji would have been proud of the new consciousness and pride pervading the young generation of today’s India. This new awareness has become the energy for creating Viksit Bharat. Today’s youth is adopting Panch Pran and stepping out of the mentality of slavery, he said. “Netaji’s life and his contributions are an inspiration for the youth of India”, PM Modi emphasized, hoping that this inspiration is always carried forward. In this belief, the Prime Minister highlighted the efforts of the government in the last 10 years and mentioned giving the deserved respect by establishing Netaji’s statue on Kartavya Path which reminds every citizen about his dedication to duty. He also mentioned renaming the islands of Andaman & Nicobar where Azad Hind Fauj first hoisted the Tricolour, the ongoing development of a memorial dedicated to Netaji, a dedicated museum for Netaji and Azad Hind Fauj in Red Fort, and the declaration of a National Disaster Relief Award in Netaji’s name for the first time. “The present government has done more work dedicated to Azad Hind Fauj than any other government in independent India and I consider this to be a blessing for us”, Shri Modi added.
Speaking about Netaji’s deeper understanding of India’s challenges, the Prime Minister recalled his belief about strengthening India’s political democracy on the foundations of a democratic society. However, the Prime Minister lamented the attack on Netaji’s ideology post-independence as he mentioned the evils of nepotism and favouritism making inroads into Indian democracy which ultimately led to India’s slow development. Pointing out that a huge section of society was deprived of opportunities and basic necessities meant for their upliftment, Shri Modi highlighted the clout of a handful of families on political, economic and development policies and said that it led to women and youth of the country suffering huge losses. He recalled the difficulties faced by the women and youth of the time and emphasized the spirit of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’ which was implemented once the present government was chosen in 2014. “The results of the last 10 years can be seen by all”, Shri Modi said expressing confidence about the ample opportunities present today for the sons and daughters of poor families. The Prime Minister also drew attention to the confidence arising among the women of India about the government being sensitive to the smallest of their needs as he mentioned the passage of Nari Shakti Vandan Adhiniyam after years-long wait. He reiterated that Amrit Kaal has brought with itself the opportunity to showcase bravery and reshape the political future of the country. “Youth power and Nari Shakti can play a big role in changing the politics of Viksit Bharat and your power can free the country's politics from the evils of nepotism and corruption”, the Prime Minister said stressing the need to show courage to end these evils in politics as well.
Recalling his exhortation at the Pran Pratishtha that this is the time to devote oneself to the Rashtra Kaaj from Ram Kaaj- from Ram’s work to Nation’s work, PM Modi underlined the global expectations from India. “Our aim is to make India a developed nation by the year 2047. Our goal is to make India economically prosperous, culturally strong and strategically capable. For this, it is important that within the coming 5 years we become the third-largest economic power in the world. And this goal is not far from our reach. In the last 10 years, due to the efforts and encouragement of the entire country, about 25 crore Indians have come out of poverty. India is today achieving goals which were not even imagined to be achieved earlier.”, PM Modi added.
The Prime Minister also elaborated on the steps taken during the last 10 years for Indian defence self-reliant. Mentioning the prohibition of hundreds of ammunition and equipment and creation of a vibrant domestic defence industry, the Prime Minister said “India, which was once the world's largest defence importer, is now joining the world's largest defence exporters.”
The Prime Minister underlined that today's India is busy connecting the entire world as a ‘Vishwa Mitra’ (friend of the world) and it is working forward to provide solutions to the world's challenges. PM Modi reiterated that while on the one hand, India is trying to forge a path from war to peace for the world, the nation is also prepared to protect national interests.
Concluding the address, the Prime Minister highlighted the importance of the next 25 years for India and its people and stressed dedicating every moment of Amrit Kaal towards national interests. “We must work hard, and we must be brave. This is critical to building a Viksit Bharat. Parakram Diwas will remind us of this resolution every year”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Culture and Tourism, Shri G Kishan Reddy, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi and Union Ministers of State for Defence and Tourism, Shir Ajay Bhatt and Chairman of Netaji Subhash Chandra Bose INA Trust Brigadier (Retd) R S Chikara were present on the occasion among others.
Background
In line with the vision of the Prime Minister to take steps to duly honour the contribution of luminaries who played a significant role in the freedom struggle, the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose is being celebrated as Parakram Diwas from 2021 onwards. The program being held this year at Red Fort will be a multifaceted celebration seamlessly weaving together historical reflections and vibrant cultural expressions. The activities will delve into the profound legacy of Netaji Subhas Chandra Bose and the Azad Hind Fauj. Visitors will get an opportunity to engage with an immersive experience through archives exhibitions showcasing rare photographs and documents that chronicle the remarkable journey of Netaji and the Azad Hind Fauj. The celebrations will continue till 31st January, 2024.
During the program, the Prime Minister also launched Bharat Parv, to be held from the 23rd to the 31st of January. It will showcase the country’s rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibits, featuring efforts of 26 Ministries and Departments, highlighting citizen-centric initiatives, vocal for local, diverse tourist attractions, among others. It will take place in the Ram Leela Maidan and Madhav Das Park in front of Red Fort.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାଠାରେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ପାଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ଼ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସହିତ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପର୍ବର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ପରାକ୍ରମ ଦିବସରେ ଆମେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ପୂରଣ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛୁ
ଦେଶର ଦକ୍ଷ ଅମୃତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଜଣେ ବଡ଼ ଆଦର୍ଶ
ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ କେବଳ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ସାହସିକତାର ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି
ନେତାଜୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମାତା ଭାବରେ ଭାରତର ଦାବିକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ
"ନେତାଜୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦାସତ୍ୱରୁ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିଥିଲେ"
ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ନିଜ ସଂସ୍କୃତି, ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଭାରତୀୟତା ଉପରେ ଯେଭଳି ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ
କେବଳ ଆମର ଯୁବ ଓ ନାରୀ ଶକ୍ତି ହିଁ ଦେଶର ରାଜନୀତିକୁ ପରିବାରବାଦ ଓ ଦୁର୍ନୀତିର କୁସଂସ୍କାରରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିବ
ଭାରତକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୃଦ୍ଧ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସୁଦୃଢ଼ ଓ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ
ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଆମକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରସ୍ୱାର୍ଥରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ
23 JAN 2024 9:01PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାଠାରେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଭାରତ ପର୍ବର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯାହା ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ଼ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସହିତ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନେତାଜୀଙ୍କ ଉପରେ ଫଟୋ, ଚିତ୍ର, ପୁସ୍ତକ ଏବଂ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ନେଇ ଜାତୀୟ ଅଭିଲେଖାଗାରର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପରିଚାଳିତ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଡ୍ରାମା ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉପରେ ପ୍ରୋଜେକ୍ସନ ମ୍ୟାପିଂ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏକ ନାଟକ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ। ସେ ଏକମାତ୍ର ଜୀବିତ ଆଇଏନଏ ଭେଟେରାନ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଆର ମାଧବନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀରେ ୨୦୨୧ ରୁ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ।
ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ରେ ପାଳିତ ହେଉଥିବା ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଅବସରରେ ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଏକଦା ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜର ସାହସିକତା ଓ ବୀରତ୍ୱର ସାକ୍ଷୀ ଥିବା ଲାଲକିଲ୍ଲା ଏବେ ପୁଣି ଥରେ ନୂଆ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସମୟକୁ ସଂକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସଫଳତାର ଉତ୍ସବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ଗତକାଲିର ଘଟଣାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯାହାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱବାସୀ ଦେଖିଥିଲେ। ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅନୁଭବ କରିଥିଲା । ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଘୋଷଣା ପରଠାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ୨୩ ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଜାନୁଆରି ୩୦ ତାରିଖରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧବାର୍ଷିକୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଉତ୍ସବକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବ ଏବଂ ଏବେ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖର ଶୁଭ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ପର୍ବର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି । ଜାନୁଆରୀ ମାସର ଶେଷ କିଛି ଦିନ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନା, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଭେଟିବି, ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଉପରେ ମୋର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ। ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଦେଶର ଏହି 'ଅମୃତ' ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଦର୍ଶ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିବା ଭାରତ ପର୍ବ ତଥା ଆଗାମୀ ୯ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ହେବାକୁ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତ ପର୍ବ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଆଦର୍ଶର ପ୍ରତିଫଳନ। 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍' ଗ୍ରହଣ କରିବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବିବିଧତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'କୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ 'ପର୍ବ' ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେହି ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ଆଇଏନଏର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ବୀରତାର ଶୀର୍ଷରେ ଥିଲା"। ନେତାଜୀଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କେବଳ ଇଂରେଜମାନଙ୍କୁ ବିରୋଧ କରିନଥିଲେ ବରଂ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନେତାଜୀ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମା' ଭାବରେ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲେ।
ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ବିରୋଧରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଲଢ଼େଇ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ନୂତନ ଚେତନା ଓ ଗୌରବ ବ୍ୟାପୁଛି ସେଥିପାଇଁ ନେତାଜୀ ଗର୍ବିତ ହୋଇଥାନ୍ତେ। ଏହି ନୂତନ ସଚେତନତା ବିକଶିତ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି । ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ବାହାରି ଆସୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ନେତାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଅବଦାନ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା। ଏହି ବିଶ୍ୱାସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରି ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ଦେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ତାଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥାଏ । ସେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରର ଯେଉଁ ଦ୍ୱୀପରେ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ ପ୍ରଥମେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ, ନେତାଜୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ସ୍ମାରକୀର ବିକାଶ, ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ନେତାଜୀ ଓ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନେତାଜୀଙ୍କ ନାମରେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ରିଲିଫ ପୁରସ୍କାର ଘୋଷଣା କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସରକାର ତୁଳନାରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜକୁ ସମର୍ପିତ କରି ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଆମ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଗଭୀର ଧାରଣା ବିଷୟରେ କହିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସମାଜର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଭାରତର ରାଜନୈତିକ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ତେବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣ କୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ପରିବାରବାଦ ଓ ପକ୍ଷପାତିତାର କୁସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଶେଷରେ ଭାରତର ଧୀରେ ଧୀରେ ବିକାଶ ର କାରଣ ହୋଇଥିଲା । ସମାଜର ଏକ ବିଶାଳ ବର୍ଗ ସେମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଜନୈତିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବିକାଶ ନୀତି ଉପରେ ହାତଗଣତି ପରିବାରର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ମହିଳା ଓ ଯୁବକମାନେ ବିପୁଳ କ୍ଷତି ସହିଛନ୍ତି। ସେ ତତ୍କାଳୀନ ମହିଳା ଓ ଯୁବପିଢ଼ି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ସହ ୨୦୧୪ ରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଚୟନ ହେବା ପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା 'ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ'ର ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଗରିବ ପରିବାରର ପୁଅ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ଫଳାଫଳ ସମସ୍ତେ ଦେଖିପାରିବେ"। ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷର ପ୍ରତୀକ୍ଷା ପରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ଗୃହୀତ ହେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ସରକାର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବୋଲି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ଅମୃତ କାଳ ସାହସିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ରାଜନୈତିକ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ଆଣିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ। ରାଜନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ଏହି କୁସଂସ୍କାରକୁ ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯୁବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତର ରାଜନୀତିକୁ ବଦଳାଇବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତି ଦେଶର ରାଜନୀତିକୁ ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର କୁସଂସ୍କାରରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିବ"।
ରାମକାଜଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର କାଜ ପାଇଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବାର ଏହି ସମୟ ବୋଲି ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସେ ଦେଇଥିବା ଉପଦେଶକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ ଠାରୁ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଭାରତକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୃଦ୍ଧ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସୁଦୃଢ଼ ଓ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଏଥିପାଇଁ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେବା ଜରୁରୀ । ଆଉ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମ ହାତରୁ ଦୂରରେ ନାହିଁ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ପ୍ରୟାସ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାୟ ୨୫ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳି ପାରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଆଜି ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ ହେବ ବୋଲି କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇ ନଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ପାଇଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଶତାଧିକ ଗୋଳାବାରୁଦ ଏବଂ ଉପକରଣ ଉପରେ ନିଷେଧାଦେଶ ଏବଂ ଏକ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଘରୋଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସୃଷ୍ଟି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକଦା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆମଦାନିକାରୀ ଥିବା ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଦେଶରେ ସାମିଲ ହେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ 'ବିଶ୍ୱ ମିତ୍ର' (ବିଶ୍ୱର ବନ୍ଧୁ) ଭାବରେ ଯୋଡ଼ିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଯୁଦ୍ଧରୁ ଶାନ୍ତି ର ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ବେଳେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆମକୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଆମକୁ ସାହସୀ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଆମକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏହି ସଂକଳ୍ପ କୁ ମନେ ପକାଇବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶିର ଅଜୟ ଭଟ୍ଟ ଏବଂ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଆଇଏନଏ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବ୍ରିଗେଡିୟର (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ) ଆରଏସ ଚିକାରା ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ବପ୍ନ ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୨୧ ରୁ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଲାଲକିଲ୍ଲା ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଐତିହାସିକ ପ୍ରତିଫଳନ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଉତ୍ସବ ହେବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଏବଂ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜର ଗଭୀର ପରମ୍ପରାକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବ । ନେତାଜୀ ଓ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିବା ବିରଳ ଫଟୋ ଓ ଦସ୍ତାବିଜ କୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଆର୍କାଇଭ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରି ୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଉତ୍ସବ ଚାଲୁ ରହିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାନୁଆରୀ ୨୩ ରୁ ୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଭାରତ ପର୍ବର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଟାବେଲକ୍ସ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସହିତ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ୨୬ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗର ପ୍ରୟାସ, ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ, ସ୍ଥାନୀୟ, ବିବିଧ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯିବ। ଏହା ଲାଲକିଲ୍ଲା ସମ୍ମୁଖରେ ରାମଲୀଳା ମୈଦାନ ଏବଂ ମାଧବ ଦାସ ପାର୍କରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।