প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দিল্লীগী লাল কিলাদা পাংথোকপা পরাক্রম দিবস্কী থৌরমদা ৱা ঙাঙখ্রে
ভারত পর্ব হৌদোকখ্রে, মসিনা রিপব্লিক দে তেব্লো অমসুং কলচর একজিবিসনগা লোয়ননা লৈবাক্কী ইনাক খুল্লবা দাইবর্সিতী উৎকনি
“পরাক্রম দিবস অসিদা, ঐখোয়না নেতাজীগী ৱাখল্লোন তুং ইন্দুনা মহাক্কী মঙলানগী ভারত অদু শেম্নবগীদমক্তা খোঙফম চেৎলিবা অসি ঙসিগী নুমিত্তা অমুক্কা হন্না নীংশিংলি”
“নেতাজী সুভাস সিদি লৈবাক্কী মতিক লৈবা অমৃত চারোন শুরোন অসিগী নীংথিনা ফীদম্নীংঙাই ওইবা মীওই অমনি”
নেতাজীগী পুন্সি অসিদি হোৎনবগী কনবগী খ্বাইদগী মতোন ওইবতা নত্তনা থৌনা লৈবগী মতাংদসু ওইরি”
“নেতাজীনা মালেমগী মমাংদা ভারত অসিদি গনতন্ত্রগী মমানি হায়না নম্ফুদা উৎখিবনি”
“নেতাজীনা নহাশিংগী ৱাখল্লোন্দগী মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন মুত্থৎনবা হোৎনখি”
“ঙসি, নহাশিংনা মশাগী চৎনবী, মশাগী ভেল্যু, মখোয়না ভারত মচা অমা ওইবগী চাংদা চাউথোকচবা পোকপগী মতৌ অসিদি মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রি”
“ঐখোয়গী নহা অমসুং নুপীশিংখক্তনা লৈবাক্কী রাজনীতিবু শাগৈ-নাতৈদমক য়েংবা অমসুং শেঞ্জা থুমজাগী ফত্তবা অসিদগী কনবা ঙমগনি”
“ঐখোয়গী পান্দমদি শেন্মিৎলোনগী হীরমদা ৱাত্ত-পাদবা, নাৎ চৎনবীদা মপাঙ্গল লৈবা অমসুং মফম মতমগী মতুং ইন্না তৌবা ঙম্বগী মতিক লৈবা ভারত অম
23 JAN 2024 9:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিল্লীগী লাল কিলাদা পাংথোকপা পরাক্রম দিবস্তা শরুক য়াখ্রে। রিপব্লিক দে তেব্লো অমসুং কলচরেল একজিবিসন কয়াগা লোয়ননা ভারতকী ইনাক খুল্লবা দাইবর্সিতী উৎকদবা ভারত পর্ব অসিবুসু মহাক্না হৌদোকখি। তেক্নোলোজীনা তেংবাংদুনা পাংথোকপা নেতাজীগী ফোতো, পেন্তিং, লাইরিক অমসুং মীতম কয়া য়াওবা ইন্তরেক্তিব ওইবা একজিবিসন অমসু মহাক্না চত্তুনা য়েংখিবগা লোয়ননা প্রোজেক্সন মেপ্পিংগা সিঙ্ক তৌদুনা নেস্নেল স্কুল ওফ দ্রামানা নেতাজীগী পুন্সিদা য়ুম্ফম ওইদুনা শান্নবা দ্রামাসু মহাক্না মিৎয়েং তাখি। INAগী অমত্তা ঙাইরবা অমসুং হৌজিক হিংলিবা লেফতেনেন্ত আর মাধবনবু মহাক্না ইকায় খুম্নখি। পরাক্রম দিবস অসি ইং 2021দগী হৌদুনা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন্দা পাংথোকপা হৌরকপনি। থৌরম অসি প্রধান মন্ত্রীনা নিংতম ইহৌদা মশক থোকপা থৌদাগ য়াখিবা শক্নাইরবা মীওই কয়াবু মতিক চানা ইকায় খুম্নবা হায়বা পান্দমগা মরী লৈননা পাংথোকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন্দা পাংথোক্লিবা পরাক্রম দিবস অসিগীদমক্তা মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীখি। আজাদ হিন্দ ফৌজকী মথৌনাগী মতম অমদা শাখি ওইরম্বা লাল কিলানা ঙসিদি অনৌবা শক্তি কয়াগা লোয়ননা অমুক হন্না ঙাল্লরে হায়না মহাক্না হায়খি। নিংতম্বগী অমৃত কালগী অহৌবা মতমশিংবু ৱারেপ অমগা লোয়ননা ঐখোয়গী মায় পাকপশিংগী নুংঙাইবা ফোংদোকপনি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মিৎকুপ অসিদি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবনি হায়না পাউদম্লদুনা মালেম পুম্বনা ভারতকী কলচরেল কন্সিয়সনেসনা য়াইকাইরকপগী মওং উখিবা ঙরাংগী থৌরমদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। “প্রান প্রতিস্থাগী ইনর্জী অমসুং থাজবগী মতৌবু মীওইনা খুন্নাই অপুনবা অমসুং মালেম্না ফাওবা ঙমখি”, নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওনগী থৌরম পাংথোক্লিঙৈ মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। পরাক্রম দিবস হেক লাউথোকখিবদগী, মসিনা রিপব্লিক দে পাংথোকপগী মতম্বু মহাত্মা গান্ধী লৈখিদবগী কুমওন ওইরিবা জনুৱারী 23দগী হৌদুনা জনুৱারী 30 ফাওবা পাংথোক্তুনা হেন্না পাকথোক চাউথোকহনখি, অদুগা, জনুৱারী 22গে য়াইফরবা থৌরম অসিসু হৌজিক্তি ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী চাউরবা কুহ্মৈ অসিগী মনুং চল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। “হৌখিবা নুমিত খরনি অসিদি ভারতকী থাজবা, কলচরেল কন্সিয়সনেস, গনতন্ত্র অমসুং লৈবাক নীংবগী মতৌগী ওইনা ইথিল য়াম্না পীনিংঙাই ওইখি”, প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ পাউজেল পীরদুনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরম অসিবু শিন লাঙবগী শরুক ওইরিবা মীওই খুদিংবু থাগৎখি। ঙসিগী নুমিৎকী অঙনবদা, রাস্ত্রিয় বাল পুরস্কার পীখ্রবা নহাশিংগা প্রধান মন্ত্রীগা উন্নখি। “ঐহাক্না ভারতকী নহা ওরিবা চারোন শুরোনশিংগা উন্নবা খুদিংদা, ঐহাক্কী বিকশিৎ ভারতকী মঙলানগী মপাঙ্গল অসি হেনগৎলি। নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস অসিদি মখোয়গুম্বা অমৃত চারোন শুরোন অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ফীদম্নিংঙাই ওইবা মীশক অমা ওইরে”, পি.এম.না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না ঙসি হৌদোকখিবা ভারত পর্বগী মতাংদা পল্লদুনা, মথংগী নুমিৎ 9নিদা পাংথোক্কদৌরিবা ইভেন্ত অমসুং দিস্প্লে কয়াগী মতাংদা পাউদমখি। “ভারত পর্ব অসিদি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ৱাখল্লোনগী শক্তম অমনি। মসিদি ‘ভোকেল ফোর লোকেল’, তুরিজম খুমাং চাউশিলহনবা, দাইবর্সিতীবু ইকায় খুম্নবা অমসুং ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’পু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা থাংগৎপগী ‘পর্ব’ অমনি”, মহাক্না হায়খি।
চপ মান্নবা লাল কিলাগী ফম্বাক অসিদগী মহাক্না INAগী চহি 75 মপুং ফাবগী থৌরমদা মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎখিবগী মতাংদা নীংশিংলদুনা, পি.এম. মোদীনা অসুম্না হায়খি, “নেতাজীগী পুন্সি অসিদি হোৎনবা কনবা অমসুং থৌনা লৈবগী খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্নি”। নেতাজীনা কত্থোকখিবশিংবু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না ব্রিতিশকী মাইয়োক্তা লেপ্পা খক্তা নত্তনা মহাক্না ভারতকী সিভিলাইজেসনগী মাইয়োক্তা ৱা ঙাঙখিবা মীপুম খুদিংগী মফমদা মতিক চাবা পাউখুম পীখি হায়খি। নেতাজীনা মালেমগী মমাংদা ভারতপু গনতন্ত্রগী মমানি হায়না থমখিবনি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন লৈবগী মাইয়োক্তা নেতাজীনা লান্থেংনবগী মতৌশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নেতাজীনা ঙসিগী ভারতকী নহারোলগী চারোন শুরোনশিংগী মরক্তা লাক্লিবা অনৌবা কন্সিয়সনেস অমসুং চাউথোকচবা অসিদা নেতাজীনা শোইদনা চাউথোকচরমগনি হায়খি। মসিগী অনৌবা কন্সিয়সনেস অসিনা বিকশিৎ ভারত অমা শেম্বগী পাঙ্গল ওইরে। ঙসিগী নহাশিংনা পাঞ্চ প্রনবু শাগোন্নরি অমসুং মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন্দগী মপান থোক্লক্লে হায়না মহাক্না হায়খি। “নেতাজীগী পুন্সি অমসুং মহাক্কী থবকশিংনা ভারতকী নহাশিংগী ইথিল ওইরি”, পি.এম. মোদীনা হায়খি অমসুং ইথিল অসি মখা তানা অদুমক লৈখিগনি হায়বগী থাজবসু ফোংদোকখি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, পি.এম. মোদীনা সরকার অসিনা মমাংগী চহি 10দা হোৎনখিবশিংদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি অমসুং মশাগী থৌদাংদা খোঙফম চেৎকদবনি হায়না লৈবাক মীয়ামদা নীংশিংহনবা কর্তব্যা পথতা লৈরিবা নেতাজীগী মীতম অসিদা চুনবা ইকায় খুম্নবা উৎখিবগী ৱাফমসু মহাক্না থমখি। আজাদ হিন্দ ফৌজনা মচু অহুমগী ফিরাল হায়হনখিবা অহানবা মফম, অন্দমান অমসুং নিকোবরগী ইথৎ কয়াগী নৌনা মিংথোনখিবা, নেতাজীগীদমক্তা শারিবা মেমোরিএল, নেতাজী অমসুং আজাদ হিন্দ ফৌজতা কত্থোকপা ম্যুজিয়ম অমা লাল কিলাদা লৈরিবা, অমসুং নেস্নেল দিজাজতর রিলীফ এৱার্দ অমবু নেতাজীগী মিংদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা লাউথোকপগী ৱাফম কয়া মহাক্না পনবদা য়াওখি। “নিংতম্বা ভারত্তা পাল্লম্বা সরকারশিংগা চাংদম্নবদা, হৌজিক্কী সরকার অসিনা আজাদ হিন্দ ফৌজতা কত্থোকপা থবক মশিং খ্বাইদগী হেন্না পাংথোক্লি অমসুং মসিদি ঐহাক্না ঐখোয়গী থৌজালনি হায়না খল্লি”, শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
নেতাজীনা ভারতকী শিংনবশিংবু মমুৎ তানা খঙলম্বগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নেতাজীনা গনতন্ত্রা চৎপা খুন্নাইগী ফম্বাক্তা য়ুম্বী ওইদুনা ভারতকী রাজনীতিগী গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি থাজবা থমখিবগী মতাংদা পনখি। অদুবু, নিংতম্লবা মতুংদা নেতাজীগী ৱাখল্লোনগী মাইয়োক্তা লান্দাখিববু পেন্দবা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নেপোতিজমগী ফত্তবশিংনা ভারতকী গনতন্ত্রগী মনুংদা খোঙদাখিবদগী লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা থিন্থহনখিবনি হায়না ফোংদোকখি। খুন্নাইগী চাউরবা কাঙলুপ খরদা মখোয়গী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা ফংহনখিবা খুদোংচাবা কয়া ফংদনা লাকখি, মসিগী মরক অসিদা, খনগৎলবা ইমুং খরগী মীওইশিংনা খুদোংচাবা পুম্নমক লৌখি, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অমসুং লৈবাক্কী নহাশিংনা য়াম্না চাউনা মাঙজখ্রিবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মতমদুগী নহা অমসুং নুপীশিংনা মাইয়োক্নখিবা খুদোংচাবা কয়া প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না নীংশিংখি অমসুং হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিবু ইং 2014দা হেক খনখিবদগী লাকখিবা ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস’কী ইথিলদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। “হৌখিবা চহি 10গী মহৈদি মীয়াম্না উবা ফংলে”, শ্রী মোদীনা হায়খি অমসুং হৌজিক মতমগী লাইরবা ইমুংশিংগী মচানুপা অমসুং মচানুপীশিংনা মতিক চাবা খুদোংচাবা পুম্নমক ফংলগনি হায়না মখা তাখি। লৈবাক্কী নুপীশিংগী অপাম্বা খুদিংদা সরকারনা মিৎয়েং চঙবীবদগী মখোয়গী মশাদা লাক্লিবা থাজবগী চাং অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখিবগা লোয়ননা মতম কয়াগী মতুংদা নারি শক্তি অধিনিয়ম শেমখিবগী মতাংদসু পনখি। “নহাশিংগী পাঙ্গল অমসুং নারি শক্তিনা বিকশিৎ ভারতকী রাজনীতিদা অহোংবা পুরকপদা অচৌবা থৌদাং য়াগনি অমসুং লৈবাকপু নেপোতিজম অমসুং শেঞ্জা থুমজাগী ফত্তবশিংদগী কনবা ঙমগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা ফত্তবশিং অসিবু মুত্থৎনবা থৌনা ফবগী মথৌ তাই হায়না ফোংদোক্লদুনা হায়খি।
হৌজিক্কী মতমসিদি ইশাবু রামগী থবক্তগী লৈবাক্কী থবক্তা খোঙফম চেৎপগী মতম্নি হায়না প্রান প্রতিস্থাদা হায়খিবা অদুবু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মালেম্না ভারত্তা থম্লিবা থাজবশিংগী মতাংদা পাউদমখি। “ঐখোয়গী পান্দমদি ভারতপু ইং 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি ভারতপু শেন্মিৎলোন্দা মপাঙ্গল কনবা, নাৎ লিংবা অমসুং স্ত্রেতজিক ওইনা কেপেবল ওইহনবনি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়না মথংগী চহি 5তা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন অমা ওইহনবগী মথৌ তাই। মসিগী পান্দম অসি য়াম্না থাপ্পদি নত্ত্রে। হৌখিবা চহি 10দা, লৈবাক মীয়াম্না হোৎনবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপীবদগী, ভারত মচা করোর 25না লাইরবগী খয়াত্তগী মপান থোক্লকখি। মমাংদা ফংবা ঙমগনি থাজরমদবা পান্দম কয়া ভারতনা ঙসি ফংলি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
লৈবাক অসিনা মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগীদমক্তা মমাংগী চহি 10দা পায়খৎখিবা খোঙথাং কয়াবু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। এম্যুনিসন অমসুং ইক্বিপমেন্ত চাম্মা-চাম্মদা অথিংবা থমখিবা অমসুং মতিক লৈবা দোমেস্তিক দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অমা শেমখিবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স ইম্পোর্তর ওইরম্বা ভারত অসিনা ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স এক্সপোর্তরশিংগী মরক্তা চল্লে”।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী ভারতনা ‘বিশ্বা মিত্র’ অমা ওইনা মালেম পুম্ববু অমত্তা ওইহনবদা থবক য়াম্না চিল্লু অমসুং মালেমগী শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরক্নবা কন্না হোৎনরি হায়খি। ভারতনা নাকল অমদা মালেম্বু লান্দগী লাপ্না পুথোক্তুনা শান্তিগী লম্বীদা চৎনবা হোৎনরি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, লৈবাক্কী অপাম্বা ঙাক্নবা শেম-শাবগী থবকসু চত্থরি হায়না মহাক্না অমুক্কা হন্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, ভারতকী ওইনা মথংগী চহি 25কী মরু ওইবদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি অমসুং অমৃত কালগী মিৎকুপ খুদিংবু লৈবাক্কী য়াইফবগীদমক্তা কত্থোকফম থোকই হায়না ফোংদোকখি। “ঐখোয়না হোৎনবা কনবা তাবনি অমসুং ঐখোয়না থৌনা ফবা তাবনি। মসিদি বিকশিৎ ভারত অমা শেম্বদা য়াম্না মরু ওইবা থবক ওইগনি। পরাক্রম দিবসনা ঐখোয়দা ৱারেপ অসিবু চহি খুদিংগী নীংশিংহনগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগা লোয়ননা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দী; কলচরগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘ্বাল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্ষি লেখি অমসুং দিফেন্স অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় ভত অমসুং নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস INA ত্রস্তকী চেয়রমেন, ব্রিগেদিয়র (থবক্তগী পোত্থারবা) আর.এস. চিকারাসু ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
নিংতম ইহৌদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখিবা শক্নাইরবা মীওইশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা পায়খৎলকপা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক নুমিৎ অসি 2021দগী হৌনা পারাক্রম দিবস হায়না থৌরম পাংথোকপা হৌরকখিবনি। চহি অসিগী ওইনা লাল কিলাদা পাংথোক্কদৌরিবা থৌরম অসি পুৱারিগী থৌদোকশিংগী মমিশিং অমসুং নাৎকী ফজরবা শক্তমশিংগী অপুনবা অমা উবা ফংগনি। থৌরমশিংদা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস অমসুং অজাদ হিন্দ ফৌজগী অকুপ্পশিং উৎকনি। অয়েংবশিংনা আর্কাইবশিং, অতাংবা ফোতোশিং অমসুং চে-চাংশিংগী খুৎথাংদা নেতাজি অমসুং অজাদ হিন্দ ফৌজগী শিংথানিঙাই ওইরবা খোঙচৎ মশক খঙনবা খুদোংচাবা অমা ফংলগনি। থৌরমশিং অসি জনুৱারি 31, 2024 ফাওবা পাংথোক্কনি।
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারি 23 দগী জনুৱারি 31 ফাওবা পাংথোক্কদবা ভারত পর্ব হৌদোকখ্রে। মসিদা মিনিস্ত্রি অমসুং দিপার্তমেন্ত 26কী রিপব্লিক দে তেব্লো অমসুং নাৎকী থৌরমশিং, মীয়ামগী য়াইফনবা পায়খৎলিবা থবকশিং, ভোকেল ফোর লোকেল, লমকোয়বশিংনা পাম্বা মখল কয়া উৎকনি। থৌরম অসি লাল কিলা মমাঙদা লৈবা রাম লিলা মৈদান অমসুং মাধব দাস পার্কতা পাংথোক্কনি।

Prime Minister's Office
PM addresses program marking Parakram Diwas celebrations at Red Fort, Delhi
Launches Bharat Parv, to showcase nation’s rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibitions
“On Parakram Diwas, we reiterate our commitment to fulfilling Netaji's ideals and building an India of his dreams”
“Netaji Subhash is a big role model for the capable Amrit generation of the country”
“Netaji's life is a pinnacle of not only hard work but also of bravery”
“Netaji forcefully showcased India's claim as Mother of Democracy before the world”
“Netaji worked to rid the youth of mentality of slavery”
“Today, the way the youth of India are taking pride in their culture, their values, their Indianness is unprecedented”
“Only our youth and women power can free the country's politics from the evils of nepotism and corruption”
“Our goal is to make India economically prosperous, culturally strong and strategically capable”
“We have to use every moment of Amrit Kaal in the national interest”
23 JAN 2024 9:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today participated in Parakram Diwas celebrations at the Red Fort in Delhi. He also launched Bharat Parv which will showcase the nation's rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibitions. The Prime Minister took a walkthrough of the technology-led interactive Exhibition of the National Archives comprising of photos, paintings, books and sculptures on NetaJi and also witnessed a drama, synced with projection mapping, on the life of Netaji presented by the National School of Drama. He also felicitated Lt. R Madhavan, the only living INA Veteran. Parakram Diwas is celebrated from 2021 onwards on the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, in line with the Prime Minister’s vision to duly honour the contribution of luminaries who played a significant role in the freedom struggle.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his best wishes on the occasion of Parakram Diwas which is celebrated on Netaji Subhash Chandra Bose’s birth anniversary. He said that Red Fort which was once a witness to the bravery and valor of Azad Hind Fauj has once again brimming with new energy. Referring to the initial period of Azadi Ka Amrit Kaal as a celebration of accomplishment through resolution, the Prime Minister called this moment unprecedented as he recalled yesterday’s event when the entire world witnessed a cultural consciousness awakening in India. “The energy and belief of the Pran Pratishtha was felt by the entire humanity and the world”, the Prime Minister said as the celebrations of the birth anniversary of Netaji Subhash are underway today. Since the announcement of the Prakram Diwas, the Prime Minister emphasized that it widens the Republic Day celebrations starting from the 23rd to the death anniversary of Mahatma Gandhi on the 30th of January, and now the auspicious festivities of the 22nd of January has also become a part of this festival of democracy. “The last few days of January are inspirational to India’s belief, cultural consciousness, democracy and patriotism”, the Prime Minister said as he conveyed his best wishes.
The Prime Minister praised everyone involved in the organization of the event. Earlier during the day, the Prime Minister interacted with the youths who were awarded Rashtriya Bal Puruskar. “Whenever I meet the young generation of India, my confidence in the dream of Viksit Bharat gets further strengthened. Netaji Subhas Chandra Bose is a huge role model for this ‘Amrit’ generation of the nation”, PM Modi said.
The Prime Minister also touched on Bharat Parv that he launched today and informed about the events and displays that will take place in the next 9 days. “Bharat Parv is a reflection of the ideals of Netaji Subhas Chandra Bose. This is a ‘parv’ of adopting ‘Vocal for Local’, promoting tourism, respecting diversity and to give new height to ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’' ' he said.
Recalling hoisting Tricolour on the occasion of 75 years of INA at the same Red Fort, PM Modi said, “that life of Netaji was the pinnacle of hard work as well as valour”. Remembering Netaji’s sacrifice, the Prime Minister said that he not only opposed the Britishers but also gave a suitable reply to the people who raised questions on Indian civilization. Netaji, Shri Modi continued, showcased India’s image as the mother of democracy before the world.
Referring to Netaji’s fight against the mentality of slavery, PM Modi said that Netaji would have been proud of the new consciousness and pride pervading the young generation of today’s India. This new awareness has become the energy for creating Viksit Bharat. Today’s youth is adopting Panch Pran and stepping out of the mentality of slavery, he said. “Netaji’s life and his contributions are an inspiration for the youth of India”, PM Modi emphasized, hoping that this inspiration is always carried forward. In this belief, the Prime Minister highlighted the efforts of the government in the last 10 years and mentioned giving the deserved respect by establishing Netaji’s statue on Kartavya Path which reminds every citizen about his dedication to duty. He also mentioned renaming the islands of Andaman & Nicobar where Azad Hind Fauj first hoisted the Tricolour, the ongoing development of a memorial dedicated to Netaji, a dedicated museum for Netaji and Azad Hind Fauj in Red Fort, and the declaration of a National Disaster Relief Award in Netaji’s name for the first time. “The present government has done more work dedicated to Azad Hind Fauj than any other government in independent India and I consider this to be a blessing for us”, Shri Modi added.
Speaking about Netaji’s deeper understanding of India’s challenges, the Prime Minister recalled his belief about strengthening India’s political democracy on the foundations of a democratic society. However, the Prime Minister lamented the attack on Netaji’s ideology post-independence as he mentioned the evils of nepotism and favouritism making inroads into Indian democracy which ultimately led to India’s slow development. Pointing out that a huge section of society was deprived of opportunities and basic necessities meant for their upliftment, Shri Modi highlighted the clout of a handful of families on political, economic and development policies and said that it led to women and youth of the country suffering huge losses. He recalled the difficulties faced by the women and youth of the time and emphasized the spirit of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’ which was implemented once the present government was chosen in 2014. “The results of the last 10 years can be seen by all”, Shri Modi said expressing confidence about the ample opportunities present today for the sons and daughters of poor families. The Prime Minister also drew attention to the confidence arising among the women of India about the government being sensitive to the smallest of their needs as he mentioned the passage of Nari Shakti Vandan Adhiniyam after years-long wait. He reiterated that Amrit Kaal has brought with itself the opportunity to showcase bravery and reshape the political future of the country. “Youth power and Nari Shakti can play a big role in changing the politics of Viksit Bharat and your power can free the country's politics from the evils of nepotism and corruption”, the Prime Minister said stressing the need to show courage to end these evils in politics as well.
Recalling his exhortation at the Pran Pratishtha that this is the time to devote oneself to the Rashtra Kaaj from Ram Kaaj- from Ram’s work to Nation’s work, PM Modi underlined the global expectations from India. “Our aim is to make India a developed nation by the year 2047. Our goal is to make India economically prosperous, culturally strong and strategically capable. For this, it is important that within the coming 5 years we become the third-largest economic power in the world. And this goal is not far from our reach. In the last 10 years, due to the efforts and encouragement of the entire country, about 25 crore Indians have come out of poverty. India is today achieving goals which were not even imagined to be achieved earlier.”, PM Modi added.
The Prime Minister also elaborated on the steps taken during the last 10 years for Indian defence self-reliant. Mentioning the prohibition of hundreds of ammunition and equipment and creation of a vibrant domestic defence industry, the Prime Minister said “India, which was once the world's largest defence importer, is now joining the world's largest defence exporters.”
The Prime Minister underlined that today's India is busy connecting the entire world as a ‘Vishwa Mitra’ (friend of the world) and it is working forward to provide solutions to the world's challenges. PM Modi reiterated that while on the one hand, India is trying to forge a path from war to peace for the world, the nation is also prepared to protect national interests.
Concluding the address, the Prime Minister highlighted the importance of the next 25 years for India and its people and stressed dedicating every moment of Amrit Kaal towards national interests. “We must work hard, and we must be brave. This is critical to building a Viksit Bharat. Parakram Diwas will remind us of this resolution every year”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Culture and Tourism, Shri G Kishan Reddy, Union Ministers of State for Culture, Shri Arjun Ram Meghwal and Smt Meenakshi Lekhi and Union Ministers of State for Defence and Tourism, Shir Ajay Bhatt and Chairman of Netaji Subhash Chandra Bose INA Trust Brigadier (Retd) R S Chikara were present on the occasion among others.
Background
In line with the vision of the Prime Minister to take steps to duly honour the contribution of luminaries who played a significant role in the freedom struggle, the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose is being celebrated as Parakram Diwas from 2021 onwards. The program being held this year at Red Fort will be a multifaceted celebration seamlessly weaving together historical reflections and vibrant cultural expressions. The activities will delve into the profound legacy of Netaji Subhas Chandra Bose and the Azad Hind Fauj. Visitors will get an opportunity to engage with an immersive experience through archives exhibitions showcasing rare photographs and documents that chronicle the remarkable journey of Netaji and the Azad Hind Fauj. The celebrations will continue till 31st January, 2024.
During the program, the Prime Minister also launched Bharat Parv, to be held from the 23rd to the 31st of January. It will showcase the country’s rich diversity with Republic Day Tableaux and cultural exhibits, featuring efforts of 26 Ministries and Departments, highlighting citizen-centric initiatives, vocal for local, diverse tourist attractions, among others. It will take place in the Ram Leela Maidan and Madhav Das Park in front of Red Fort.