প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গান্ধীনগরদা গুজরাত অর্বান গ্রোথ ষ্টোরিগী চহি ২০ শুবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
27 MAY 2025 4:48PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়! ভারত মাতা কি জয়!
করিগীদমক মচু অহুমগী ফিরালশিং থাদরিবনো?
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
গুজরাতকী রাজ্যপাল অচার্য়া দেবব্রত জি, গুজরাতকী চীফ মিনিষ্টর শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং, মনোহর লাল জি, সি.আর পতিল, গুজরাত সরকারগী অতোপ্পা মিনিষ্টরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং গুজরাতকী মফম কয়াদগী লাকপা ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
ঐ নুমিৎ নিনি গুজরাত্ত লৈরি। ঐ ঙরাং বদোদারা, দাহোদ, ভুজ, অহমেদবাদতা চৎখ্রে অমসুং ঙসি অয়ুক অঙনবদা গান্ধীনগরদা চৎকনি। ঐনা চৎলুবা মফম খুদিংদা, মরৈবাক নুংশিবা অসি সিন্দুরিয়া সাগরগী ইরাওখোলগুম্না ফাওখি। সিন্দুরিয়া সাগর অমসুং মচু অহুম ফিরাল পাইবগী ইরাওখোল, মীয়ামগী থম্মোয়শিংদা মমা লৈবাক নুংশিবা, মসি গুজরাত খক্ত উবা খক নত্তনা ভারতকী মফম খুদিংমক্ত উবা ফংলে। মসি ভারতমচা খুদিংমক্কী থম্মোয়দা উৎবা ফংলে। করিগুম্বা তিংখং অমা য়ুরবদি, হকচাং ফবা নত্ত্রগা ফত্তবা হায়বা থিদনা, হকচাং শীনবা থুংনা নুংঙাইতে। হৌজিক ঐখোয়না তিংখং লৌথোক্নবা ঐখোয়না খনবা মতম য়ৌরে।
মরুপশিং,
১৯৪৭ দা ইমা ভারত মচেৎ কয়া থোক্নবা খায়দোকপা মতমদা, মসিগী য়োৎহিং ককথৎখি, মসিগী খুৎশিং ককথৎখি। লৈবাক অসি অহুম থোক্না খায়দোকখি। নুমিৎ অদুগী অহানবা অহিংদা, কাস্মিরদা অহানবা ওইনা তেরোরিষ্টশিংনা লান্দারকখি। মুজাহিদিনগী মিংদা তেরোরিষ্টশিংগী মতেংদগী পাকিস্তান্না ইমা ভারতকী শরুক অমা লৌশিনখ্রে। করিগুম্বা হায়রিবা মুজাহিদিনশিং অদু নুমিৎ অদুদা হাৎলম্লবদি অমসুং পি.ও.কে অমুক হন্না লৌশিন্দ্রি ফাওবা লান্মীশিং লেপ্লোইদবনি হায়না সরদার পতেলনা খনখি। অদুবু সরদার পতেলগী ৱাহৈশিং তাবীখিদে অমসুং হায়রিবা মুজাহিদিনশিংগী ঈশিংগী মশক খঙখি, মদুগী থবক অদু চহি ৭৫ চৎথরি। মসি পহালগামদা থোকখিবা অদুগা চপ মান্নবা মওং অমনি। ঐখোয় চহি ৭৫ অৱাবা থেংনরে অমসুং ভারতকী লান্মীনা অহুমলক পাকিস্তান মাইথিবা পীখ্রে। লালদা লৈবাক অসিনা ভারত মাইথিবা পীবা ঙম্লোই হায়বা পাকিস্তান্না খঙই অমসুং মরম অসিনা লৈবাক অসিনা প্রোক্সি ৱার অমা হৌরকখি। তেরোরিষ্টশিং মিলিতরিগী ত্রেনিং পীরবা মতুংদা ভারত্ত থাজিল্লকখি অমসুং মখোয়না মীচম মীয়াম হাৎখি। মসি হৌজিক ঐখোয়না খাঙদুনা লৈথোক্কদরা, অদোম হায়বীয়ু? নোংমৈ মরুশিংগী পাউখুম সেলশিংনা পীগদরা? চেক্কী পাউখুম নুঙনা পীগদরা? মসিগী তিংখং অসি মখোঙদগী ফুক্কদরা?
মরুপশিং,
ফজরবা নাৎ অমসুং চৎনবীশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিল্লি, বসুধাইবা কুতুম্বকম, মসি ঐখোয়গী গুনশিংনি, মসি ঐখোয়গী লমচৎনি, মসি চহি চা কয়া ঐখোয়না হিংহল্লি। মালেম শীনবা থুংনা ইমুং অমনি হায়না ঐখোয়না খল্লি। ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবশিংগা হরাওনা লৈমিন্নবা ঐখোয়না পাম্মী। মখোয়সু হরাওনা লৈসনু, ঐখোয়সু হরাওনা লৈজগে। মসি চহি লিশিং কয়াগী ঐখোয়গী ৱাখল্লোনি। অদুবু ঐখোয়গী পাঙ্গল অসি হঞ্জিন হঞ্জিন শিংরকপা মতমদা, লৈবাক অসি থৌনা ফরবা অথৌবশিংগী লমদম অমনি। হৌজিক ফাওবদা, ঐখোয়না মসি প্রোক্সি ৱার অমনি হায়রি, অদুবু মে ৬ গী মতুংদা থৌদোকশিং উরবা মতুংদা, মসি প্রোক্সি ৱার অমনি হায়বা লৌবদা ঐখোয় অরানবা ওইররোই। মসিগী তুংদা তেরোরিষ্টশিংগী লোৎফম ৯ খঙদোকখি, মখোয় মিনিত ২২ গী মনুংদা থুগায়খি, শুপ্নগী মিনিত ২২ খক্তদা। হন্দক্তি থবক খুদিংমক কেমেরাগী মমাঙদা পাংথোকখি, ঐখোয়গী হাওসদা কনাগুম্বা অমতনা প্রমান পীনবা হংলক্তনবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। মসি প্রোক্সি ৱার অমা নত্তে মরমদি মে ৬ গী মতুংদা হাৎখিবা তেরোরিষ্টশিংগী অরোইবা মথৌ-মঙম পাংথোকপদা ইকায়খুম্নবা উৎখি, মখোয়গী কুশিংদা পাকিস্তানগী ফিরালশিং কুপখি, মখোয়গী লান্মীগী সেলুত পীখি, মসিনা তাকপদি তেরোরিষ্টশিংগী থবকশিং অসি প্রোক্সি ৱার অমা নত্তে তাকপনি। মসি ফজনা থৌরাং তৌরবা অদোমগী লাল অমনি। করিগুম্বা অদোম্না লাল অমা শোক্নরবদি, মতম অদুদা অদোম চপ মান্নবা পাউখুম ফংগনি। ঐখোয়গী থবক অমসুং ঐখোয় চাউখৎপগী লম্বীদা চৎলিবা মরমনা ঐখোয় থবক চিনখি। ঐখোয়না মীওই খুদিংমক্ত য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং অৱাবা মতমদা মতেং পাংখি। মদুগী লমন ওইনা, তুরেলশিংদা ঈ ওইনা চেনখি।
কমদৌনা লৈবাক অসি মাঙহনখিবগে হায়বা অনৌবা মীরোলশিংদা ঐনা হায়নিংই। ১৯৬০ দা ইন্দস ৱাতর ত্রিতি খুৎয়েক পীনখি। করিগুম্বা অদোম কুপ্না খঙলবদি, অদোম ৱান্থগনি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী অতোপ্পা তুরেলশিংদা শাবা দামশিং শেংদোক্লোইবদনি হায়না ত্রিতি অদুনা ৱারেপ লৌখি। লৈনাং লৌথোকপগী থবক তৌরোইদবনি। শেংদোক্নবগীদমক গেতশিং হাংদোক্লোইদবনি। হায়রিবা গেতশিং অসি চহি ৬০ হাংদোক্তনা লৈখি অমসুং ঈশিং চাদা ১০০ থন্না লৈগদবা অদু চাদা ২-৩ দা হন্থরকখি। ঐগী লৈবাক্কী মীয়াম ঈশিং শীজিন্নবগী হক লৈতবরা? হৌজিক ঐখোয়না ত্রিতি অসি মতম খরগী ওইনা চৎনহন্দ্রে। মসিদা মখোয় অকিবা ফাওরে অমসুং দাম অসি খর হাংদোক্তুনা ঐখোয়না শেংদোকপা হৌরে, মফম অদুদা লৈরম্বা অমোৎপশিং ঐখোয়না শেংদোক্লে। মসি ফাওবদা ঈশিং ইচাউ থোক্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না কনা অমতগা খৎনবা পামদে। ঐখোয় শান্তি ওইনা অমসুং হরাওনা লৈবা পাম্মী। মালেমগী য়াইফনবা মতেং পাংনবা ঐখোয় চাউখৎপা পাম্মী। মরম অদুনা ঐখোয়না ভারতমচা করোর কয়াগী য়াইফনবা থবক পায়খৎলিবনি। মে ২৬, ২০১৪ দা ঐ লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌনবা খুদোংচাবা ফংখি। মতম অদুদা মালেমদা ভারতকী ইকোনোমি ১১শুবদা লৈরমখি। ঐখোয়না কোরোনা মায়োক্নখি, ঐখোয়না য়ুম্লোন্নবদগী খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি, ঐখোয়না মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিং থেংনখি। অসিগুম্বা খুদোংচাদবা কয়া অসিগী থেংনরবসু, অতেনবা মতমগী মনুংদা ঐখোয় ইকোনোমিদা ১১ শুবা মফমদগী ৪ শুবা মফমদা হাইগৎলকখি। মসি ঐখোয়গী পান্দম, ঐখোয়না চাউখৎপা পাম্বদগী ওইখিবনি।
মরুপশিং,
গুজরাত্ত ঐগী লমন তোল্লে। লমদম অসিনা ঐ শেম্বীরকপনি। মফম অসিদগী ঐ লাইরিক তম্লকখি, মফম অসিদা অদোমগী মরক্ত লৈদুনা ঐ তম্লকখি, অদোম্না ঐঙোন্দা লাইৱাশিং তাকপীখি, অদোম্না ঐঙোন্দা মঙলানশিং মঙহনখি, মখোয় লৈবাক্কীদমক কান্নবা ওইহন্নবা ঐনা হোৎনরি। অর্বান দিবলপমেন্ত,২০০৫ গী থৌরম গুজরাত সরকারনা শীনবদা ঐ হরাওই। সহর শেমগৎপগী চহি ২০ গী খোঙচৎ থাগৎনবা থৌরম অসি শীনবা নত্তবদা ঐ হরাওই। চহি ২০ দা গুজরাত সরকারনা ফংখিবা মাইপাকপা অমসুং তম্বদা য়ুম্ফম ওইদুনা, মসিনা তুংগী মীরোলগী সহর শেমগৎনবা লম্বী অমগী শেম-শারে অমসুং ঙসি লম্বী অদু গুজরাতকী মীয়াম মমাঙদা পুথোক্লে। মসিগীদমক ঐনা গুজরাতা সরকার, চীফ মিনিষ্টর অমসুং মহাক্কী কাংবু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয় মালেমদা ৪ শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। হৌজিক ঐখোয়না জপান্দগী হেনবদা অমসুং মাঙলোমদা চঙশিনবদা মীওই খুদিংমক হরাওগনি। ঐখোয়না ৫ শুবদগী ৬ শুবদা হাইগৎলকপা অদু ঐ নিংশিংলি, মতম অদুদা লৈবাক মখল অমগী হরাওবা লৈখি, ঐখোয়গী মথক্ত চহি ২৫০ পানখিবা য়ু.কে মনিংদা থম্লমদুনা ঐখোয়না ৫ শুবদা হাইগৎলকপদা নহারোলশিং য়াম্না হরাওখি। মরিশুবা মফমদা লৈবগী হরাওবগী মথক্ত করম্বা মতমদা ঐখোয় ৩ শুবদা হাইগৎলক্কনি হায়বগী হৌজিক তকশিল্লে। হৌজিক লৈবাক অসি ঙাইদুনা লৈনবা থৌরাং তৌদুনা লৈত্রে অমসুং করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ঙাইনবা ঐখোয়দা হায়রবদি, মতম অদুদা খোউল্লাউশিং লাক্লে, মোদী হাই তো মুমকিন হাই।
মরুপশিং,
অহানবদা ঐখোয়গী পান্দমদি ২০৪৭ দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনবনি। বিকসিত ভারত অমগী ফিরাল মালেমদা ৱাংনা পাইহন্দুনা ঐখোয়না নিংতম্বা চহি ১০০ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোক্কনি। খন্দুনা য়েংউ, ১৯২০, ১৯২৫, ১৯৩০, ১৯৪০, ১৯৪২, ভগৎ সিংহ, সুখদেব, রাজগুরু, নেতাজি সুভাস বাবু, বীর সরভারকর,শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্মা, মহাত্মা গান্ধী নত্ত্রগা সরদার পতেলগী ৱাখল্লোনশিং মতম অদুদা লৈরমদ্রবদি, মীয়ামগী ৱাখলদা নিংতম্নিংবগী অপাম্বা লৈরমদ্রবদি. নিংতম্নবগীদমক হিংনবা অমসুং শিনবা ফিরেপ লৈরমদ্রবদি, মতম অদুদা ঐখোয় ১৯৪৭ দা নিংতম্বা ফংলম্লোই। মতম অদুদা মীওই করোর ২৫-৩০ কৎথোক্নবগীদমক শেম-শাদুনা লৈবদগী ঐখোয় নিংতম্বা ফংখিবনি। করিগুম্বা মীওই করোর ২৫-৩০ না চহি ২০ গী মনুংদা লৈবাক অসিদগী বৃতিস তান্থোক্নবা ৱাশকপা ঙম্লবদি, লাক্লিবা চহি ২৫ অসিদা, মীওই করোর ১৪০ না বিকসিত ভারত অমা শেম্বা ঙমগনি। মরম অদুনা গুজরাত ২০৩০ দা চহি ৭৫ মপুংফারগনি, গুজরাতনা চহি ৭৫ শুরকপা মতমদা মথং চহি ১০ গী ঐখোয়না থৌরাং অমা শেমগদবনি হায়না ঐনা খল্লি। মসি উদ্যোগকী ওইবা য়াই, লৌউ-শিংউগী ওইবা য়াই, লাইরিক-লাইশুগী ওইবা য়াই, শান্নবগী ওইবা য়াই, ঐখোয়না ৱারেপ অমা লৌগদবনি অমসুং গুজরাতনা চহি ৭৫ মপুংফারকপা চহি অমগী মতুংদা ওলেম্পিক্স পাংথোক্কনি, ভারত্ত ওলেম্পিক্স পাংথোকপা লৈবাক অসিনা পাম্লি।
মরুপশিং,
গুজরাতনা চহি ৭৫ মপুংফারকপদা ঐখোয়গী পান্দম অমা লৈরি, গুজরাত করম্বা মতমদা শেমখিবগে হায়বা অদোম উগনি, মতম অদুগী পাউ-চেশিং য়েংউ, মতম অদুদা খন্নখিবশিং য়েংউ। মহারাষ্ট্রাদগী গুজরাত খায়দোকখিবদা করি খন্নখিবগে? গুজরাতকী করি লৈখিবগে? রাজ্য অসিগী সমুদ্র, থুমগী লমদম, মরুভুমি লৈখি, অতোপ্পা নাকল অমদা পাকিস্তান লৈখি, রাজ্য অসি কমদৌগনি? গুজরাতকী মিনরেলশিং অমত লৈতে, কমদৌনা গুজরাত চাউখৎকনি? মখোয় লোইনমক ললোনবশিংনি, মখোয়না মফম অসিদগী পোৎ-চৈশিং লৈগনি, মখোয়না মফম অসিদা য়োনগনি। শেন্দোং খর অদুনা মখোয়গী হিংনবা লম্বী অমা ওইগনি। মখোয় করি শুগনি হায়না মতম অদুদা খন্নখি। মতম অমদা থুমদগী হেন্না লৈরমদবা গুজরাত, ঙসিদি মালেম্না দাইমন্দশিংগীদমক মশক খঙলে। থুমদগী দাইমন্দশিং য়ৌরকপা! খোঙচৎ অসি লান্দুনা ঐখোয় লাকখ্রবনি। মসিগী মনিংদা অফবা ৱাখল্লোন অমা লৈরি। থৌরাং তৌরবা মওং অমদা থবকশিং পায়খৎখি। ঐখোয়গী লৈবাক্ত, ঐখোয়না সরকারগী নমুনাগী খন্নরকপা মতমদা, সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্ত পাউ ফাওনদবা অসি অচৌবা খুদোংচাদবা ওইখি। দিপার্তমেন্ত অমগা অমগা ৱারি শানদে। তেবল অমদা ফম্লিবা মীওইনা অতোপ্পা তেবলদা ফম্লিবা মীওইগা ৱারি শানদে, খন্ন-নৈনদে। মসিগী করি কান্নবা লৈবগে?
ঙসি ঐনা নুঙগী ৱাফম অদু হায়গনি, মসিগী অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়র অসি খক্ত নত্তে, ২০০৫ অসি অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়র হায়না খঙনবগুম মতম অদুদা ঐখোয়না চহি খুদিং অখন্নবা থবক খরদা কৎথোকখি। চহি অমদা ঐখোয়না নুপীমচাশিংগী লাইরিক তম্বদা কৎথোকখি, চহি অমনা ঐখোয়না তুরিজমদা কৎথোকখি। মসিদা ঐখোয়না অতোপ্পা থবকশিং লেপ্পা নত্তে, অদুবু দরকারগী দিপার্তমেন্তশিংনা হংগনি, করিগুম্বা ফোরেষ্ট দিপার্তমেন্ত অমা লৈরবদি, মসিনা সহর শেমগৎপদা করি মতেং পাংগনি? করিগুম্বা হেল্থ দিপার্তমেন্ত অমা লৈরবদি, মসিনা অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়রদা করি পাংথোক্কনি? করিগুম্বা ৱাতর কঞ্জর্বেসন দিপার্তমেন্ত অমা লৈরবদি, মসিনা সহর শেমগৎপদা করি থবক পাংথোক্কনি? মতৌ অসুম্না, চহি অসি সরকারনা থৱায়-হকচাং য়াওনা শরুক য়াদুনা পাংথোক্লে অমসুং অদোম নিংশিংলমগনি, ঐখোয়না তুরিজম ইয়র পাংথোকপা মতমদা, রাজ্য শীনবা থুংবগী মীওই অমতা গুরাত্ত তুরিজমগী ৱাখল খনখিদে। অখন্নবা থবকশিং পায়খৎখি, মতম অদুদা এদ কম্পেনশিং পাংথোকখি, গুরাত্ত মফম খর লৈবীয়ু, মসিগী থবক খুদিংমক্কী কান্নবা ফংখি। মসিগী রন্ন উৎসব থোক্লকখি, মসিদগী ষ্টেচু ওফ য়ুনিতি লাকখিবনি।
ঙসিদি, সোমনাথ, গির অমসুং অম্বাজি শেমগৎলে। এদভেঞ্চর স্পোর্তশিং পাংথোক্লে। থবক অমগী মথংদা অমা শেমগৎলে। মসিগা লোয়ননা অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়র পাংথোক্লে। ঐনা রাজনিতি চঙলকপা নৌরিঙৈগী নিংশিবা অমা লৈরে। ঐখোয়না অহানবা ওইনা অহমেদবাদ ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন মাইপাকখি। মতম অদুদা ঐখোয়গী রাজকোত ম্যুনিসিপালিতি অমা লৈখি, অদুবু মতম অদুদা মদু কোর্পোরেসন অমা নত্তে। প্রাহলাদভাই পতেল কৌবা দলগী অহল অমা লৈরমখি। মহাক অনৌবা থবক য়াম্না পাংথোকপা মীওই অমনি। ঐনা রাজনিতিদা হেক চঙলকপগা, প্রাহলাদভাই পতেলনা ঐ উনবা লাকখি, মহাক্না হায়খি, মতম অদুদা চিমনভাই পতেলগী সরকার লৈরি, মরম অদুনা চিমনভাই অমসুং বি.জে.পীগী মীওইসিং অপীকপা মরুপশিংনি।
মরম অদুনা ঐখোয়না চিমনভাই উনগদবনি অমসুং অহমেদবাদকী রেদ বস অহমেদবাদকী ৱাংমদা চেনবা য়াহন্নবা মহাক ৱাখল তাহনগদবনি। মরম অদুনা ঐ অমসুং প্রাহলাদভাইনা চিমনভাই উনবা চৎখি। ঐখোয় য়াম্না কুপ্না খন্নখি অমসুং ঐখোয়না হায়খি মদুদি রেদ বস অসি অহমেদবাদকী ৱাংমদা গোরা,গুমমা, লাম্বা, নারোরা,অমসুং দেহাগাম ফাওবা য়ৌহন্নবগী অয়াবা পীগদবনি। চৎথোক-চৎশিনগী থবক পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি, মসি মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা সরকারগী সেক্রেরিশিংগী মমাঙদা হায়খিবনি। নোংম কংগ্রেসকী লুচিংবা অমনা হায়খি করিগুম্বা লৈবাক্কী খুদোংচাদবশিং কোকহনবা তারবদি, ৱাহৈ পরেং অনিদা হায়য়ু। কংগ্রেসকী লুচিংবা অমনা পাউখুম অমা পীখি, মদু ঐনা হৌজিক ফাওবা য়ানিংলি। মদু চহি ৪০ গী মমাঙদনি। মহাক্না হায়খি, লৈবাক অসিদা থবক অনি পাংথোক্কদবনি। অহানবদা, রাজনিতিৱালাশিংনা ঙম্লোই হায়বা তমগদবনি অমসুং ফম্নাইবশিংনা হোই হায়বা তমগদবনি। মদুদগী খুদোংচাদবা খুদিংমক কোক্লে। রাজনিতিৱালাশিংনা কনাগুম্বা অমদা ঙম্লোই হায়রোইদবনি অমসুং ফম্নাইবশিংনা কনাগুম্বা অমদা হোই হায়রোইদবনি। মরম অদুনা ঐখোয় চিমনভাইগী মনাক্ত চৎখি, মহাক্না মীওই খুদিংমক্ত হংখি, অহুমশুবা ওইনা চৎখি, য়ারোই, ষ্টেৎ ত্রান্সপোর্তকী শেন মাঙগনি, ষ্টেৎ ত্রান্সপোর্ত লেপখিগনি। মফম অদু য়ৌবা ফাওবা রেদ বস চেনবা ঙম্লোই, মসি মতম শাংনা লৈখি। ঐখোয় থা ৩-৪ কুপ্না খন্নখি। ঐখোয়না কন্না তকশিনবদগী রেদ বস লাম্বা, গোরা, গুমমা য়ৌখি অমসুং মসিগী ফল ওইনা অহমেদবাদকী পাক-চাউবা সারন, দাহেগাম, কালোল ফাওবা য়ৌখি। মসিনা য়াংনা চৎথোক-চৎশিন ঙমহনখি, শেন অমসুং মতম কনখি, মসি অপীকপা থবক অমা ওইখি, অদুবু মতম অদুদা ঐ রাজনিতিদা চঙলকপা নৌরি।
অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়র পাংথোকখিবা মতম অদু ঐ নিংশিংলি, অহানবা পাংথোকখিবা থবক্তি লম খোপচিনবা লৌথোকপনি। হৌজিক লম খোপচিনবা তকথোকপা মতমদা অহানবা অথিংবা পীরক্কদৌরিবা অসি, দলগী খেন্নবা লৈতনা, রাজনিতিগা শম্নবা মীওই অমনা ওইগনি, মহাক লাক্কনি অমসুং মখোয় ঐগী ভোত্তরশিংনি হায়রক্কনি। অমসুং ওফিসারশিংসু য়াম্না শিংলে। মসিগী ফল ওইনা লম্বীশিং পাকথোকপা হৌখি অমসুং মখোয়গী ফিত ২ নত্ত্রগা ৪ কক্কনি হায়বা মীওইশিং কপকগনি, অদুবু সহর শীনবা থুংনা হরাওগনি। অসিগুম্বা ফিবম অসি য়াম্না নুংঙাই। ঐনা ২০০৫ অসি অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়র ওইনা লাউথোকখি। মতম অদুদা পোইন্ত ৮০-৯০ পুথোকখি, মখোয় য়াম্না নুংঙাইবা পোইন্তশিংনি। মরম অদুনা, অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়র অমা লৈগদবনি হায়না ঐনা দলগা লোয়ননা খন্নখি অমসুং লু-নানবগী থবকশিংগুম্না মীওই খুদিংমক শরুক য়ানবা হায়খি। মসি থবক হৌরকপদা অকায়বা পীবা হৌরকখি, ঐগী দলগী মীওইশিং লাকখি, ২০০৫ দা সহরগী মীখল অমা লৈ হায়না মখোয়না হায়খি, ঐখোয়গী ফিবম য়াম্না শোক্কনি। মসিগী লম তকথোকপা অসি মফম খুদিংমক্ত পাংথোক্কনি। ঐনা হায়খি মরুপ মসি ঐ খন্দে অমসুং মীখলগী মতাং অসি ঐ খন্দে। হৌজিক ঐনা থৌরম অসি শেম্লে, সার, ঐগী থবক মওং অমা লৈ। করিগুম্বা অদোমধনা খোঙথাং অমা থাংজিল্লবদি, অদোম তুং হল্লোইদবনি হায়না ঐনা অঙাং ওইরিঙৈদগী তম্লকখি। মরম অদুনা ঐনা হায়খি, অদোম্না ৱারিবা অদু অচুম্বনি, অদুবু হৌজিক ঐখোয় হল্লোই। চহি অসি অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়র ওইগনি। ঐখোয় মাইথিগনি, মীখল হায়বসি করিনো? ওইনিংবা ওইজসনু, ঐখোয়না কনাগুম্বা মাঙহনবা নত্তে, মসি গুজরাতকী সহরশিংগী শক্তমশিং অহোংবা পুরক্নবা য়াম্না মরুওইবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় থবক পায়খৎখি। য়ানিংদবা কয়া খোঙজং কয়া লাকখি, ইরাং কয়া থোকখি অমসুং খুদোংথিবা কয়া থোকখি। হৌজিক মোদী চৈবা হৌরক্লে হায়না মেদিয়াগী মীওইশিংসু হরাওখি, মরম অদুনা মখোয়না অকনবা থৌনাগা লোয়ননা মাঙজিল থাখি। মদুগী তুংদা মীখল পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক শীনবা থুংবগী রাজনিতিৱালাশিংদা ঐনা হায়খি, করিগুম্বা অদোম্না পুকচেল শেংনা, মীয়ামগী য়াইফনবা ৱারেপ অমা লৌরবদি, করিগুম্বা মদু ফত্তবা মতমদা লৌবা ওইরবসু, মীয়াম্না অদোমগা লোয়ননা চৎমিন্নগনি। মতম অদুদা মীখল পাংথোকপদা, বি.জে.পি চাদা ৯০ মাইপাকখি।
মরুপশিং,
ওইনিংবা ওইজসনু, মীওই খুদিংমক্না ঐ ইকায়খুম্নখি, অরোইবদা ঐখোয়গী মীয়াম্না থোঙদা তিক্কেত অমা থমখি। ঙসি ঐ তেক্কেত ফংলে, মীখলসু মাইপাক্লে অমসুং অতল থোঙ লাল্লে। ঐনা কনকারিয়া অমুক হন্না শেমগৎপগী থবক পায়খৎখি, মসিদা তিক্কেত অমা থমখি, মতম অদুদা কংগ্রেসনা য়াম্না চাউনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। মখোয় কোর্ততা চৎখি অমসুং অদুবু অপীকপা থবকশিংনা অপুনবা কনকারিয়া কনবা ঙমখি অমসুং ঙসিদি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক নুংঙাইরে। করিগুম্বা মতমদা, অপীকপা থবকশিংদা রাজনিতিৱালাশিং অকিবা ফাওই। খুন্নাই অসি খুন্নাইগী মায়োক্ত লৈবা নত্তে, মসি শন্দোক্না তাক্কদবনি। সহর শেমগৎপগী থবকশিং য়াম্না চেকশিন্না পায়খৎপনি অমসুং মসিগী ফল অদোম উরে। মোদী য়াম্না ফৈ, ঐখোয় ৪ শুবদা লৈরে, করম্বা মতমদা ঐখোয় ৩ শুবা মফমদা য়ৌগনি হায়বগী অকনবা তকশিনবা অমা ঐঙোন্দা লাক্লে। মসি কোক্নবা পাম্বৈ অমা অদোমগী লৈরে। হৌজিক ঐখোয়গী চাউখৎনবা মফমশিং অসি সহরশিংনি। সহরগী বোদিশিং শেন-থুম চাউখৎনবা মফমশিং ওইনবা ঐখোয়না থৌরাং তৌগদবনি। মখোয় মশাগী অপুনবা মীশিংনা মরম ওইদুনা সহরশিং চাউখৎলকপা ওইহল্লোইদবনি। সহরশিং শেন-থুমগী অফবা মফমশিং ওইহনগদবনি অমসুং হৌজিক ঐখোয়না তয়র-২, তয়র-৩ সহরশিংদা মীৎয়েং থমগদবনি অমসুং মখোয় শেন-থুমগী মফমশিং ওইহনগদবনি অমসুং ঐনা লৈবাক শীনবা থুংবগী নগরপালিকা অমসুং মহানগরপালিকাগী মীয়ামদা হায়নিংই।
চহি অমদা সহর অদুগী ইকোনোমি মখোয়না কদাইদা থমগনি হায়বা পান্দম থম্নবা সহরগী বোদিগী থবক তৌরিবা মীওইশিংদা ঐনা হায়নিংই। কমদৌনা মখোয়না মফম অদুগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি? মফম অদুদা শারিবা পোৎথোকশিংগী মগুন কমদৌনা হেনগৎহনগনি? মখোয়না মফম অদুদা পায়খৎপা য়াবা করম্বা শেন-থুমগী অনৌবা থবকশিং লৈরবগে। অনৌবা ম্যুনিসিপালিতিশিং শেম্বা মতমদা, মখোয়না করি শাগনি, মখোয়না অচৌবা সোপ্পিং সেন্তর অমা শাগনি। মখোয়না দুকান ৩০-৪০ শাগনি অমসুং চহি ১০ কনাগুম্বা অমতা লৈবা লাক্লরোই। মসিনা মতিক চাবা নত্তে। লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিংগী অখন্নবা থবক পায়খৎকদবনি। ঐনা হায়নিংবদি, তয়র ২ অমসুং তয়র ৩ সহরশিংগী ওইনা, ম্যুনিসিপালিতিশিংদগী হৌরগা লৌমীশিংগী পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহনগদবনি। মসিনা খুঙ্গং অমসুং সহর অনিমক কান্নবা ফংগনি।
মমাংঙৈদা ষ্টার্দঅপশিং অচৌবা সহরশিংগী অচৌবা উদ্যোগকী মফমশিংগী অকোয়বদা লৈরমখি, ঙসিদি লৈবাক অসিদা ষ্টার্দঅপ লাখ অনি হেন্না লৈরে। মখোয় অয়াম্বা তয়র ২ অমসুং তয়র ৩ সহরশিংদা লৈরি অমসুং মসিদা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা মখোয় লুচিংবগী থৌদাং চাউনা লৌরিবা অসি চাউথোকচনিঙাইনি। ষ্টার্দঅপশিং লুচিংবগী থবক ইচানুপীশিংনা ওইরে। মসিনা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্নবা থৌদাং হেনগৎহল্লে অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়না অর্বান দিবলপমেন্ত ইয়রগী চহি ২০ মপুংফারকপা থৌরম পাংথোক্লিবনি। ঐখোয়না তয়র ২ অমসুং তয়র ৩ সহরশিং মরুওইনা লৌগদবনি অমসুং চহি অসিদা তয়র ২ অমসুং তয়র ৩ সহরশিং ইজুকেসন্দা মাঙজিল থাবা উরে। ক্লাস ১০ অমসুং ক্লাস ১২ গী ফলশিং লাউথোকপদা মমিং চৎপা স্কুলশিংগী অঙাংশিংনা মকোক ১০ গী মনুং চনবা মতম অমা লৈরম্মী। হৌজিক তয়র ২ অমসুং তয়র ৩ সহরশিংগী স্কুলশিংগী অঙাংশিং মকোক ১০ গী মনুং চল্লে। মসিগা চপ মান্নবা অদোম্না গুজরাত্ত উবা ফংলগনি। মসিনা তাকপদি ঐখোয়গী অপীকপা সহরশিংগী মপাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বা হেনগৎলক্লে হায়বনি। অহানবদা ক্রিকেত য়েংসি, ভারতকী লম্বীশিং অমসুং লৈকায়শিংদা ক্রিকেত শান্নৈ। অদুবু ক্রিকে অসি অচৌবা সহরশিংগী ইনাকখুনবা ইমুংশিং খক্তগী ওইখি। ঙসিদি মালেমগী থাক্ত শান্নবা শান্নরোয়শিংগী তংখায় অমদি তয়র ২ অমসুং তয়র ৩ সহরশিংদগী ওইরে। মসিনা তাকপদি ঐখোয়গী সহরশিংদা তৌবা ঙম্বা কয়া লৈরি হায়বা ঐখোয় খঙগদবনি। ঐখোয়না ৪ শুবা ইকোনোমিদগী ৩ শুবা ইকোনোমিদা য়ৌনবা করিগুম্বা ঐখোয়না ভারতকী সহরশিংগী ইকোনোমিদা মীৎয়েং থম্লবদি, মসি ঐখোয়না য়াংনা য়ৌবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
মসি লৈবাক ঙাকপগী নমুনা অমনি। লাইবক থিবদি, ঐখোয়গী লৈবাক্ত, মতম পুম্নমক্ত ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং নমথবা হোৎনবগী অসিগুম্বা মরা তারবা অসিগুম্বা থবক অমা লৈরি। অসিগুম্বা অৱাখল্লোন্দা অপনবা পীবা অসি, থবকশিং পায়খঃৎপদা অপনবা পীবগী মখোয়গী চৎনবী ওইরক্লে। মীওই অমদা য়ানিংবা নত্ত্রগা য়ানিংবদা লৈবদগী, মহাক্না পাংথোকপা থবক খুদিংমক ফত্তবনি হায়বা অসি চৎনবী অমা ওইরক্লে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা অফবা থবকশিং মাঙহল্লে। মসি লৈবাক ঙাকপগী নমুনা অমনি। হৌজিক ঐখোয়না সহর শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি, মসিগা চপ মান্ননা অদোম্না ঐখোয় দিল্লিদা থাবা মতমদা, রাজ্য অমগী চাউরাকপা চাউখৎপগী থাক চিংথরিবা জিলা অমা নত্ত্রগা জিলা অনি, তেহসিল অমা নত্ত্রগা অনি রাজ্য খুদিংমক্কী লৈরিবা অসি ঐখোয়না এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক নত্ত্রগা এস্পিরেসনেল ব্লোক হায়না খঙনরে। অহানবা ঐখোয়না খুরৌ থাংলিবশিং অসি লৌথোক্কদবনি অমসুং লৈবাক অসিদা এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক ১০০ রোম মশক খঙদোক্লে। মখোয়গী করি দরকার ওইবগে হায়বা খঙদোক্নবা পেরামিতর ৪০ শীজিন্নরে। হৌজিক ব্লোক ৫০০ মশক খঙলে অমসুং সরকারনা অকনবা মীৎয়েং চঙলে। মতম শাংনা থবক তৌনবা নহা ওইরিবা ওফিসারশিং হাপ্লে। ঙসিদি মসি মালেমগী নমুনা অমা ওইরে অমসুং চাউখৎপগী মসিগী নমুনা অসিগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি হায়বা চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অয়াম্বসু খল্লে। ঐখোয়গী লাইরিক-লাইশুগী থবকশিংনা হায়রিবা থবকশিং অমসুং ভারতকী মাইপাক্লবা থবকশিং অসিগী মতাংদা খনগদবনি অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা মসিগী মরমদা ৱাখল খনবা মতমদা, মসি মালেমগী ওইনসু খুদম অমা ওইরক্কনি। তুংদা ঐখোয়না তুরিজমদা মীৎয়েং চঙগনি। গুজরাতনা অঙকপা থবক কয়া পায়খৎলে, কনাগুম্বা অমনা মসি ৱাখলদা শাগৎপা ঙমগনি। কনা অমতা চৎনিংলমদবা কুছকী মরুভুমি, ঙসিদি মফম অদুদা চৎনবা বুক্কিং লৈত্রে। থবকশিং হোংলে, মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম অসি অঙকপা অমা ওইরে। বাদনগরদা ম্যুজিয়ম শারে হায়বা ঐ খঙলে। ঙরাং ঐনা য়ু.কেদগী মীওই অমা উনখি। মহাক্না হায়খি, ঐ বাদনগরদা ম্যুজিয়ম য়েংলবা চৎলিবনি। মসি মালেমগী থাক্ত শেমগৎপা অহানবা ম্যুজিয়ম অমনি অমসুং ভারত্ত কাসিগুম্বা মুৎপা নাইররোইদ্রবা মফম খর লৈরি। কৈদৌঙৈদা শিবা নাইদবা, চহি ২৮০০ ফাওবগী খুদম লৈবা মফমশিংগী মনুংদা বাদনগর অমনি। লমদম অসি মালেমগী লমকোয়বগী মেপ্তা য়াওহন্নবা থবক পায়খৎলে। ঐখোয়গী লোথালদা ঐখোয়না মেরিতাইম ম্যুজিয়ম অমা শেমগৎলে, চহি লিশিং ৫ গী মমাংদা ঐখোয় মেরিতাইমদা মালেমদা মমিং চৎখি। তপ্না তপ্না ঐখোয়না কাউথোকখি, লোথাল মদুগী অহিংবা খুদম অমনি। মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মেরিতাইম ম্যুজিয়ম লোথালদা শেমগৎলে। থবকশিং অসি কান্নবা কয়া য়াম্না পীগনি হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংউ অমসুং মরম অদুনা ঐনা হায়রিবনি, অহানবা ওইনা ২০০৫ দা গিফ সিতিগী ৱাখল্লোন শেমগৎপা হৌখি অমসুং মসি ঐখোয়না তেগোর হোলদা হৌদোকখিবা অদু ঐ নিংশিংলি। ঐখোয়না অচৌবা দিজাইনশিং অমসুং সহরগী শক্তমশিং থেৎখি, মরম অদুনা ঐগী মীয়াম্না হংগনি। করম্বা মতমদা মসি পাংথোক্কনি, অসিগুম্বা অচৌবা বিল্দিং শাবা ঙমগদরা? মসিগী মেপ ঐনা সেন্তরগী লুচিংবা খরদা উৎখি, মখোয়সু ঐঙোন্দা হংলকখি, ভারতগুম্বা লৈবাক অমদা অদোম্না তৌরিবা অসি করিনো? ঙসি ঐনা হায়রি মদুদি ভারতকী রাজ্য খুদিংমক্ত গিফ সিতি অমা লৈগদবনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা ঐখোয়না মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা হোৎনরবদি, কয়া য়াম্না চাউবগে অমসুং অফবা ফলশিং ফংবা ঙম্বগে হায়বা ঐখোয়না ময়েক শেংনা উগনি। মতম অদুদা ঐখোয়না তুরেল তোর্বান শেমগৎনবা থৌরাং তৌবা হৌখি, মতম অদুদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ষ্টদিয়ম শানবা মঙলান অমা মঙখি অমসুং থবক ওইনা পাংথোকখি। হায়রিবা মতম অদুদা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম শানবা ৱাখল খনখি অমসুং থবক ওইনা পাংথোকখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্কী তৌবা ঙম্বা কয়া লৈ অমসুং মপাঙ্গল য়াম্না কল্লি হায়বদা অদোম থাজগদবনি।
মরুপশিং,
করিগীনো হায়বা ঐ খঙদে, করিগুম্বা মতমদা ঐগী ৱাখলদা নিংবা কাইবগুম্বা লাক্তে। ঐ অফবতা উবা মীওই অমনি অমসুং ফক্লাংশিংগী ৱাংমদা লৈরিবা তৌবা ঙম্বশিং ঐনা উবা ফংখি। ঐনা ঐগী লৈবাক্কী শক্তি উবা ফংখি। ঐনা ঐগী লৈবাক্কী মীয়ামগী শক্তি উবা ফংখি অমসুং মসিগা শক্তি অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্লে অমসুং মরম অদুনা মফম অসিদা লাক্নবা খুদোংচাবা অমা পীবগীদমক ঐনা গুজরাত সরকার থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অরিবা ৱাফম খর ফোঙদোক্নবগী খুদোংচাবা অমা ঐ ফংলে। মরুপশিং থাজবীয়ু, গুজরাতকী অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি। ঐখোয় লৈবাক অসিগী থবক তৌরিবা মীওইশিংনি। ঐখোয়না গুজরাত অসিগুম্বা থাকশিংদা পুখৎকদবনি, গুজরাত লৈবাক অসিগী মীয়ামগী কান্নবা ওইনবা থাকশিংদা পুখৎকদবনি।
মরুপশিং,
মসিগী চৎনবী অসি ঐখোয়না মাঙলোমদা পুখৎকদবনি। অনৌবা মপাঙ্গল, অনৌবা ৱাখলশিং, অনৌবা থবকশিংগা লোয়ননা গুজরাত মাঙলোমদা চঙশিনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐগী ৱারোল শাংলম্নগনি হায়বা ঐ খঙই, করি ওইগনি হায়বা ঐ খঙদে। অদুবু হয়েং মেদিয়াদা ৱাফম অনি-অহুম উরগনি। মদুসু ঐ হায়গে, মোদীনা ওফিসারশিং চৈখ্রে অসিনচিংবা। ফরে, মদু করিগুম্বা মতমদা থোকই। মসি সিন্দিরিয়াগী থৌনানি, মে ৬, মে ৬ গী নুমিদাংদা। মিলিতরি ফোর্সনা ওপরেসন সিন্দুর হৌখি। হৌজিক ওপরেসন সিন্দুর মাঙলোমদা চঙশিল্লি অমসুং ঐনা মিলিতরি ফোর্স অমসুং মীয়ামগী মপাঙ্গল হায়রকপা মতমদা, ঐনা ফোঙদোক্লিবা অসিদি লৈবাক অসি চাউখৎনবা মীওই খুদিংমক থৌদাং লৌগদবনি হায়বনি।
২০৪৭ দা লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ১০০ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোক্নবা ঐখোয় ৱারেপ লৌরসি, বিকসিত ভারত অমা ওইহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী ইকোনোমি ৪ শুবা মফমদগী ৩ শুবা মফমদা হাইগৎলক্নবা, ঐখোয়না মপান লৈবাকশিংগী পোৎথোকশিং শীজিন্নরোইদবনি। লাইবক থিবদি, গনেস জি ফাওবা মপান লৈবাক্কী ওইরি। মমিৎ খুবা গনেস জি লাক্লগনি। গনেস জিগী মমিৎ ফাওবা পাংদে। অদোম্না য়ুমদা হনখিবদা পোৎথোকশিংগী মমিং পরেং অমা শেমগদবনি। নাগরিক অমা ওইনা অদোম্না ওপরেসন সিন্দুরগীদমক থবক অমা পাংথোক্কদবনি। অয়ুক্তগী নুমিদাং ফাওবা পুং ২৪ দা অদোমগী য়ুমশিংদা মপান লৈবাকশিংগী পোৎথোক কয়া য়াম্না শীজিন্নবগে হায়গী লিষ্ট অমা শেম্বীয়ু। অদোম্না খঙদবা কয়া লৈরি, অদোমগী শমফাবীসু মপান লৈবাক্কীনি, অদোমগী শমজেৎ মপান লৈবাক্কীনি, অদোমগী য়াগী পিনশিং ফাওবা মপান লৈবাক্কীনি। ঐখোয়না মরুপশিং মশক খঙদে। করিগুম্বা ঐখোয়না লৈবাক অসি কনবা পাম্লবদি, লৈবাক অসি শেমগৎকদবনি, লৈবাক চাউখৎহনগদবনি, মতম অদুদা ওপরেসন সিন্দুর অসি লান্মী খক্তগী থৌদাং নত্তে। ওপরেসন সিন্দুর অসি মীওই করোর ১৪০ গী থৌদাংনি। লৈবাক অসি মপাঙ্গল কনগদবনি, লৈবাক অসি তৌবা ঙমগদবনি, লৈবাক অসিগী মীয়াম তৌবা ঙমগদবনি অমসুং মসিগীদমক ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেল, ৱান দিষ্ট্রিক ৱান প্রদক হৌরে, অদোমগী লৈরিবা অদু লংথোকখিনবা ঐনা অদোমদা হায়বা নত্তে। অদোম খঙলমগনি, চহি ২৫-৩০ গী মমাংদা, কনাগুম্বা অমা মপান লৈবাক্তগী হল্লকপা মতমদা, মীয়াম পুরকপা পোৎলমশিংগী লিষ্ট অমা পীরক্নবা খঙহনখি।
ঙসিদি, মীয়াম মপান লৈবাক্তগী হল্লকপদা, মখোয় করিগুম্বা খর পুরকপরা হায়না হংবদা, মীয়াম্না পুরক্তে, খুদিংমক মফম অসিদা ফংলে, অদুনা পুরক্ত্রে। লৈবাক অসিদা পোৎলম খুদিংমক ফংলে, ঐখোয়গী ব্রান্দগীদমক ঐখোয় চাউথোকচগদবনি। ঐখোয়না মেদ ইন ইন্দিয়াগীদমক চাউথোকচগদবনি। ওপরেসন সিন্দুর অসি মিলিতরিগী শক্তি খক্তনা মাইপাক্কদবা নত্তে, মসি মীয়ামগী শক্তিনা মাইপাক্কদবনি। ইমা লৈবাক্কী লৈহাওদা হৌরিবা মহৈ-মরোং খুদিংমক্তগী মীয়ামগী শক্তি ফংই। করিগুম্বা ঐনা মীওই খুদিংমক, য়ুমথোং খুদিংমক্ত ওপরেসন সিন্দুর য়ৌহল্লবদি, লমদম অসিগী লৈহাওগী মনম চেনবা পোৎথোকশিং ঐনা শীজিন্নগনি, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী হুমাংগী মনম চেনবা পোৎলমশিং শীজিন্নগনি। ২০৪৭ গী মমাঙদা ঐখোয়না ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনগনি অমসুং মসি ঐখোয়গী মীৎশিংনা উগনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐগা লোয়ননা কন্না লাউমিন্নসি.
ভারত মাতা কি জয়! ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়! মচু অহুমগী ফিরাল ৱাংনা পাইহল্লু।
ভারত মাতা কি জয়! ভারত মাতা কি জয়! ভারত মাতা কি জয়!
বন্দে মাতরম! বন্দে মাতরম! বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম! বন্দে মাতরম! বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম! বন্দে মাতরম! বন্দে মাতরম!
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the celebrations of 20 years of Gujarat Urban Growth Story in Gandhinagar
27 MAY 2025 4:48PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Why are all these Tricolours lowered?
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Governor of Gujarat Acharya Devvrat Ji seated on the stage, the popular Chief Minister of this state Mr. Bhupendra Bhai Patel, my colleagues in the cabinet at the Centre, Manohar Lal Ji, CR Patil Ji, other ministers of the Gujarat government, MPs, MLAs and my dear brothers and sisters present here from every corner of Gujarat,
I am in Gujarat for two days. Yesterday I went to Vadodara, Dahod, Bhuj, Ahmedabad and today early morning to Gandhinagar. Wherever I went, it felt like the answer to patriotism was the roaring Sindooriya Sagar. The roar of Sindooriya Sagar and the fluttering tricolor, the immense love for the motherland in the hearts of the people, it was such a sight, such a scene and this is not just in Gujarat, but in every corner of India. It is in the heart of every Indian. No matter how healthy the body is, if a thorn pricks, the entire body remains troubled. Now we have decided that we will remove that thorn.
Friends,
In 1947, when Maa Bharati was divided into pieces, it was the chains that should have been cut, but the arms were chopped off. The country was divided into three parts. And that very night, the first terrorist attack took place on the soil of Kashmir. Pakistan annexed a part of Maa Bharati with the help of terrorists, in the name of Mujahideen. If these Mujahideen had been killed that day and Sardar Patel had wished that the army should not stop until PoK was returned. But Sardar Sahib's words were not heeded and the blood that these Mujahideen had tasted, that cycle has been going on for 75 years. It was a distorted form of the same in Pahalgam. We have suffered for 75 years and whenever the situation of war with Pakistan arose, all three times India's military power defeated Pakistan. And Pakistan understood that it cannot defeat India in a war and hence it started a proxy war. Military training takes place, military trained terrorists are sent to India and innocent-unarmed people, someone going on a trip, someone travelling in a bus, someone sitting in a hotel, someone going as a tourist. Wherever they got a chance, they kept on killing, kept on killing and we kept on tolerating it. You tell me, should this be tolerated now? Should bullets be answered with shells? Should brick be answered with stone? Should this thorn be uprooted from its roots?
Friends,
This country has moved forward with that great culture and tradition, Vasudhaiva Kutumbakam, these are our values, this is our character, we have lived it for centuries. We consider the entire world as one family. We want happiness for our neighbors too. May they live happily, let us also live happily. This has been our thought for thousands of years. But when our strength is challenged again and again, then this country is also the land of brave heroes. Till date, we used to call it a proxy war, but after the scenes that were witnessed after 6 May, we cannot make the mistake of calling it a proxy war. And the reason for this is that after identifying 9 terrorist hideouts, they were destroyed in 22 minutes, friends, only in 22 minutes. And this time, everything was done in front of the camera, all the arrangements were made so that no one asks for proof in our house. Now we do not have to give proof, the other side is giving it. And that is why I say that now this cannot be called a proxy war because the funerals of the terrorists who were killed after 6 May were given state honours in Pakistan, Pakistani flags were placed on their coffins, their army saluted them, this proves that these terrorist activities are not a proxy war. This is your well thought out war strategy. If you are fighting a war, then you will get the same response. We were busy with our work and were on the path of progress. We wish well for everyone and also help in times of trouble. But in return, rivers of blood flow.
I want to tell the new generation, how has the country been ruined? The Indus Water Treaty was signed in 1960. If you go into its details, you will be shocked. It has even been decided that the cleaning work of the dams built on other rivers of Jammu and Kashmir will not be done. Desilting will not be done. The gates downstream for cleaning will not be opened. These gates were not opened for 60 years and the water that should have been filled with 100% water gradually reduced to 2%-3%. Don't my countrymen have a right over water? Should they get their rightful share of water or not? And I haven't done much yet. Right now, we have said that we have kept it in abeyance. They are terrified there and we have started cleaning by opening the dam a little bit, we are removing the garbage that was there. Even this much floods the place.
Friends,
We do not want enmity with anyone. We want to live a happy and peaceful life. We also want to progress so that we can also contribute to the welfare of the world. And that is why we are working with single-minded commitment for the welfare of crores of Indians. Yesterday was 26 May, 26 May 2014, I got the opportunity to take oath as the Prime Minister of the country for the first time. And at that time, India's economy was at number 11 in the world. We fought against Corona, we also faced problems from neighbors, we also faced natural disasters. Despite all this, in such a short time we reached from number 11 economy to number 4 economy because this is our goal, we want development, we want progress.
And friends,
I am indebted to Gujarat. This land has brought me up. The education that I received from here, the initiation that I got, what I learnt by staying here amongst all of you, the mantras that you gave me, the dreams that you nurtured in me, I am trying to make them useful for the countrymen. I am happy that today the Gujarat government has organized this program in the year of Urban Development, 2005. To celebrate 20 years and I am happy that this program was not made to sing praises of the 20-year journey of urban development. Based on what the Gujarat Government has achieved and learnt in those 20 years, it has prepared a roadmap for the next generation of urban development and today that roadmap has been presented before the people of Gujarat. For this, I heartily congratulate the Gujarat government, the Chief Minister and his team.
Friends,
Today we have become the fourth economy of the world. Anyone will be satisfied that we have now surpassed Japan and moved ahead. I remember when we became 5 from 6, there was a different kind of enthusiasm in the country, a lot of excitement, especially among the youth and the reason for that was that we became 5 leaving behind the UK which had ruled us for 250 years. But now the pressure of when we will become three is more than the joy of becoming four. Now the country is not ready to wait and if someone asks them to wait, then the slogan that comes from behind is, Modi hai toh Mumkin Hai.
And so, friends,
Firstly, our target is 2047, India must be developed, no compromise… We will not spend 100 years of independence just like that, we will celebrate 100 years of independence in such a way that the flag of developed India will be flying high in the world. Just imagine, in 1920, 1925, 1930, 1940, 1942, if the sentiments created by Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, Netaji Subhash Babu, Veer Savarkar, Shyamji Krishna Verma, Mahatma Gandhi or Sardar Patel were not there in that period, if there was no desire for independence in the minds of people, if there was no commitment to live and die for independence, if there was no will to endure for independence, then perhaps we would not have got independence in 1947. We got this because the population of 25-30 crore at that time was ready for sacrifice. If 25-30 crore people can take a pledge and drive out the British from here within 20, 25 years, then in the coming 25 years, 140 crore people can also make India developed, friends. And that is why in 2030 when Gujarat will be 75 years old, I think that we should make a plan for the next 10 years that when Gujarat will be 75 years old, in 30, 35… in 35 when Gujarat will be 75 years old, we should make a plan for the next 10 years that when Gujarat will be 75, then Gujarat will reach here. It will be here in industry, it will be here in agriculture, it will be here in education, it will be here in sports, we should take a resolution and when Gujarat turns 75, the Olympics which are going to be held after one year of that, the country wants that those Olympics should be held in India.
And so, friends,
We have a goal that when Gujarat completes 75 years, you can see that when Gujarat was formed, take out the newspapers of that time, take out the discussions of that time. What discussions were there that what will Gujarat do after separating from Maharashtra? What does Gujarat have? There is sea, salty land, here is desert, there is Pakistan on the other side, what will it do? Gujarat does not have any minerals, how will Gujarat progress? All of them are traders… they buy goods from here, sell them there. In between they earn their livelihood by brokerage. There was a discussion about what they will do. The same Gujarat which once had nothing more than salt, today the world knows Gujarat for diamonds. From salt to diamonds! We have gone through this journey. And there has been a well thought out effort behind this. Steps have been taken in a planned manner. Here in our country, when we usually discuss the model of government, it is said that silos in the government are the biggest crisis. One department does not talk to the other. People sitting at one table do not talk to people sitting at the other table, such discussions take place. It may be true in some aspects, but is there any solution for it?
Today I will tell you the background, this Urban Development Year is not the only one, at that time we used to dedicate every year to some special work, like 2005 was considered as Urban Development Year. There was a year when we dedicated it to girl education, there was a year when we dedicated the whole year to tourism. This does not mean that we stopped all other work, but all the departments of the government were asked that year, if there is a forest department, what can it contribute to urban development? If there is a health department, what can it contribute in the Urban Development Year? If there is a water conservation ministry, what can it contribute to urban development? If there is a tourism department, what can it contribute to urban development? That is, in a way, this year was celebrated from a whole of the government approach and you must remember, when we celebrated Tourism Year, before that no one in the entire state could even imagine tourism in Gujarat. Special efforts were made, ad campaign was run at the same time, spend some days in Gujarat, every single thing came out from it. Rann Utsav came out of it, Statue of Unity was made out of it.
Today, Somnath is being developed, Gir is being developed, Ambaji is being developed. Adventure sports are coming. That is, things started developing one after the other. Similarly, when Urban Development Year was celebrated. And I remember, I was new to politics. And after some time we won the Ahmedabad Municipal Corporation for the first time. Till then we had a Rajkot Municipality, but it was not a corporation at that time. And we had a Prahladbhai Patel, he was a very senior leader of the party. He was very innovative; it was his nature to think of new things. I had just entered politics, so Prahladbhai came to meet me one day, he said, at that time there was Chimanbhai Patel's government, so Chimanbhai and the BJP people were small partners. So we should meet Chimanbhai and make him understand that this red bus of Ahmedabad should be allowed to go outside Ahmedabad. So, he explained to me that Prahlad Bhai and I went to meet Chiman Bhai. We brainstormed a lot, we said that it is worth thinking that the red bus should be allowed to go outside Ahmedabad to Gora, Gumma, Lamba, towards Narora, further towards Dahegam, further towards Kalol. Transportation should be expanded, so this is the nature of secretaries of the government, all of them are sitting here, those of that time have retired. Once a Congress leader was asked if the problems of the country have to be solved, then tell in two sentences. A Congress leader had given an answer, which I still like. This was about 40 years ago. He said, two things should happen in the country. One, politicians should learn to say no and bureaucrats should learn to say yes! Then all the problems will be solved. Politicians do not say no to anyone and bureaucrats do not say yes to anyone. So, at that time, we went to Chimanbhai, he asked everyone, we went again, went for the third time, no-no ST will incur loss, ST will stop earning, ST will shut down, ST is running in loss. Lal Bus cannot be sent there; this went on for a long time. We brainstormed for three-four months. Anyway, our pressure was so much that finally Lal Bus got Lamba, Gora, Gumma, such extensions, the result of which was that Ahmedabad expanded rapidly towards Saran, towards Dahegam, towards Kalol, towards Ahmedabad, so the pressure towards Ahmedabad, which was going to increase very fast, accelerated, we were saved, it was a small thing, only then, I was new to politics at that time. I did not know much about these things. But then it was understood that if we rise above the immediate benefits and work for the welfare of the state and its people with courage and long-term thinking, then there will be great benefits. And I remember when the Urban Development Year was celebrated, the first task that came up was to remove encroachment. Now, when it comes to removing encroachment, the first hurdle is created by a political person, no matter which party he belongs to, he comes and stands there because he feels that these are my voters and you are breaking them. And the officers are also very clever. When they are told that all this has to be demolished, then first they go and demolish the temple of Lord Hanuman. So such a storm is created that any politician gets scared, he feels that if we have demolished the temple of Lord Hanuman, then so be it… We showed great courage. At that time our ….(name not clear) was the Urban Minister. And the result was that the roads started getting widened and the person whose 2 feet or 4 feet were cut would cry, but the entire city would be happy. In this, such a situation arose which is very interesting. Now I have declared 2005 as the Urban Development Year. Some 80-90 points were drawn for that; they were very interesting points. So, I had discussed with the party that there will be an urban development year, everybody will have to be involved in works like cleanliness etc. But when this started to be broken, people from my party came, I am telling you a big secret, they said sir, there were urban body elections in 2005, our condition will become worse. All this demolition is going on everywhere. I said friend brother this was not in my mind and in fact I did not have that election in my mind. Now I made the program, now Sir, I also have a nature. We have been learning since childhood that once you have taken a step, you should not step back. So I said look brother, your concern is right, but now we cannot step back. Now this will be the Urban Development Year. We will lose, what is the election? Whatever happens, we do not want to harm anyone, but it is very important to change the appearance of cities in Gujarat.
Friends,
We kept on working. There was a lot of protest, many agitations took place and a lot of trouble occurred. Here the media people also enjoyed thinking that now Modi was the target, so they too went ahead with full force. And after that when the elections happened, see, I tell the politicians, politicians from all over the country listen to me, so I tell you to see, if you take decisions with integrity, honesty for the welfare of the people, even if it may seem bad at the time, people will go with you. And in the elections that happened at that time, BJP had a 90 percent victory, 90 percent means people who believe that the public is not this and I remember. Now this Atal Bridge that has been built here, on the Sabarmati River Front, I don't know why I was called for the inauguration. There were many programmes, so I said let's go and see it. So I went for a walk on that Atal Bridge, and there I saw some people had thrown paan sprayers. The inauguration was to happen now, but the programme had already been done. So my mind, I said put a ticket on it. So, all these people came, sir, there are elections, the elections were after that, they said you cannot put a ticket, I said put a ticket or else your Atal Bridge will become useless. Then I went to Delhi, I called the next day and asked, I said what happened to the ticket, one should not travel without a ticket even for a day.
Friends,
Anyway, everyone respects me, in the end our people put a ticket on the bridge. Today, I got the ticket, won the election as well, friends, and that Atal Bridge is operational. I took up the reconstruction program of Kankaria, put a ticket on it, then Congress did a big protest. They went to the court, but that small effort has saved the entire Kankaria and today every section of the society goes there comfortably. Sometimes politicians get scared of very small things. Society is not anti-social, it has to be explained. It cooperates and good results are also achieved. See, each and every thing of urban development was made so meticulously and this was the result and I tell you. The pressure that is going to mount on me has already started that Modi is fine, we have reached number 4, tell us when will we reach number 3? You have a remedy for this. Now our growth centers are urban areas. We will have to plan to make urban bodies economic growth centers. Cities cannot be such that they keep on growing due to population on their own. Cities should be dynamic centers of economic activity and now we should also focus on tier 2, tier 3 cities and they should become centers of economic activity and I would like to tell the people of Nagarpalika, Mahanagarpalika of the whole country. I would like to tell all the people associated with the urban body to target where they will take the economy of that city in one year? How will they increase the stature of the economy there? How will they improve the quality of the things being manufactured there? What new avenues of economic activity will they open there. Mostly I have seen that when new municipalities are being built, what do they do, they build a big shopping center. It suits the politicians as well, they will build 30-40 shops and no one comes to buy them for 10 years. This won't be enough. After studying and especially for agro products. I would say for tier 2, tier 3 cities, value addition of the produce produced by the farmers should start in municipalities, agricultural products should come from nearby areas, there should be some value addition from it, it will benefit the village as well as the city.
Similarly, you must have noticed that in startups these days, you must have noticed that earlier startups were run around big industrial houses in big cities, today there are about two lakh startups in the country. And most of them are in Tier 2, Tier 3 cities and it is also a matter of pride that a lot of leadership in them is with our daughters. The leadership of startups is with the daughters. This gives rise to the possibilities of a big revolution and that is why I would like that when we are celebrating 20 years of Urban Development Year and we remember a successful experiment and decide the future direction, then we should give importance to Tier 2, Tier 3 cities. Tier 2, Tier 3 cities have been far ahead in education too, see this year. There was a time when the results of 10th and 12th were out, and the children of the famous schools were in the top 10. These days, there is no trace of big schools in cities, children from schools in tier 2 and tier 3 cities come in the top 10. You must have seen the same thing happening in Gujarat as well. This means that the potential and strength of our small cities is increasing. Look at sports, first look at cricket, cricket is played in the streets and neighbourhoods of India. But cricket was restricted to the wealthy families of big cities. Today, more than half of all the players are children from villages of Tier 2, Tier 3 cities who excel by playing international sports. That means we should understand that our cities have a lot of potential. And as Manohar ji also said and it was also shown in the video here, this is a huge opportunity for us, if we focus on the economy of Indian cities to reach the number 3 economy from number 4, then we will be able to reach there very fast.
Friends,
This is a model of governance. Unfortunately, in our country, one such ecosystem has taken such deep roots in the ground that it is always trying to undermine the potential of India. Due to ideological opposition, it has become their nature to reject the development of systems. Due to likes and dislikes towards a person, it has become a fashion to term everything done by him as bad and due to that the good things of the country have been harmed. This is a model of governance. Now you see, we emphasized on urban development, but similarly when you sent us to Delhi, we considered an aspirational district, an aspirational block that in every state there is one or two districts, one or two tehsils, which are so backward that they pull down the entire average of the state. You cannot jump at all, it is like shackles. I said, first we have to break these shackles and around 100 aspirational districts were identified in the country. 40 parameters were used to see what was needed here. Now 500 blocks have been identified and focus was laid with a whole of government approach. Young officers were appointed to work with full tenure. Today it has become a model for the world and the developing countries also feel that we should move towards this model of development. Our academic world should think about these efforts and successful efforts of India and when the academic world thinks about it, it serves as an exemplary example for the world as well. In the coming days, we should focus on tourism. Gujarat has done wonders, one can imagine. In the desert of Kutch, where no one used to go, today there is no booking to go there. Things can be changed, the world's tallest statue, this is amazing in itself. I was told about the museum that has been built in Vadnagar. Yesterday I met a gentleman from the UK. He said, I am going to see the museum of Vadnagar. This is the first museum of such a global standard built at the international level and there are very few places like Kashi in India that are imperishable. Which have never died, where life has existed every moment, one of them is Vadnagar, in which evidence of up to 2800 years has been found. Now our task is to bring it on the international tourist map. Our Lothal where we are building a museum, Maritime Museum, 5 thousand years ago we were famous in the world in maritime. Gradually we forgot, Lothal is a living example of that. The world's largest maritime museum is being built in Lothal. You can imagine how much benefit these things are going to bring and that is why I say friends, it was the year 2005 when the idea of ​​GIFT City was conceived for the first time and I remember, perhaps we launched it in Tagore Hall. So, we had put up the big designs and pictures of the city, so my own people were asking. Will this happen, will such huge building towers be constructed? I clearly remember that when I used to show its map and presentation to some leaders of the Centre, they too were asking me, hey, what are you doing in a country like India? I used to hear that today every state of Hindustan is saying that there should be a GIFT City here too.
Friends,
If we try to imagine and bring it to reality, we can clearly see how great and good results can be achieved. That was the same period when the riverfront was conceived, that was the same period when the dream of building the world's largest stadium was dreamt of and accomplished. That was the same period when the world's tallest statue was thought of and accomplished.
Brothers and sisters,
We should believe that our country has immense potential and immense strength.
Friends,
I don't know why, but something like despair never comes to my mind. I am such an optimist and I can see that potential; I can see beyond the walls. I can see the power of my country. I can see the power of my countrymen and with this power we can bring about a big change and that is why today I am very grateful to the Gujarat government that you have given me this opportunity to come here. I got this opportunity to refresh some old things. But believe me friends, Gujarat has a huge responsibility. We are people who give, we should always give to the country. And we should take Gujarat to such heights, take it to such heights that Gujarat should be useful for the countrymen.
Friends, we should carry forward this great tradition. I am confident that Gujarat will move forward with new strength, with many new ideas, with many new initiatives. I know that my speech might have become so long, I don't know what happened? But tomorrow two-three things will come in the media. I will tell you about that too, Modi scolded the officers, Modi thrashed the officers, etc. etc. Well, that happens sometimes, only this much should be understood, but the rest of the things that I have remembered, remember them and this Sindooriya mood! This Sindooriya spirit, friends, on 6 May, the night of 6 May. Operation Sindoor was started by the military force. But now Operation Sindoor will move forward with manpower and when I talk of military force and manpower, then by Operation Sindoor manpower I mean that every person should become a partner in the development of the country and take up responsibilities.
Let us decide that in 2047, when India will be celebrating its 100th year of independence, to make India developed and to take its economy from number 4 to number 3, we will not use any foreign product. We should make traders take an oath in every village that no matter how much profit they make, they will not sell foreign products. But see the misfortune, even Ganesh ji comes as a foreigner. Small eyed Ganesh ji will come. Ganesh ji's eyes are also not opening. Holi, Holi, we have to sprinkle colors, said the foreigner, we knew that you too should go to your home and make a list. Actually, as a citizen, I have to do one thing for Operation Sindoor. Go to your homes and make a list of how many foreign products are used in your homes in 24 hours from morning to the next morning. You do not even know, you use foreign hairpins, combs are also foreign, the pins used for teeth are also foreign, we do not even know. We don't know friends. If we have to save the country, build the country, grow the country, then Operation Sindoor is not the responsibility of the soldiers alone. Operation Sindoor is the responsibility of 140 crore citizens. The country should be strong, the country should be capable, the citizens of the country should be capable and for this we have started Vocal for Local, One District One Product, I am not asking you to throw away what you have here. But now we will not buy anything new and maybe there are 1-2% things which you might have to buy from outside which might not be available here, otherwise there is nothing like this in India today. You must have seen, 25 years, 30 years ago, when someone used to come from abroad, people used to send a list saying bring this, bring that. Today, when people come from abroad, they ask if they want to bring something, then people here say no, no, everything is here, don't bring it. Everything is there, we should be proud of our brand. We should be proud of Made in India. Operation Sindoor has to be won not by military power but by people's power, friends. People's power comes from every crop grown in the soil of the motherland. I will use the things that have the fragrance of this soil, the fragrance of the sweat of the citizens of this country, if I take Operation Sindoor to every person, every home. You see, we will make India a developed nation before 2047 and will go after seeing it with your own eyes, friends. With this expectation, say it with full force with me,
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai! The tricolour should fly high.
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you!