প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গান্ধীনগৰত গুজৰাটৰ নগৰীয়া বিকাশৰ কাহিনীৰ ২০ বছৰ উদযাপন কাৰ্য্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
27 MAY 2025 4:48PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
মঞ্চত উপৱিষ্ট গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য্য দেৱব্ৰত ডাঙৰীয়া, এই ৰাজ্যৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল ডাঙৰীয়া, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সতীৰ্থ মনোহৰ লাল ডাঙৰীয়া, চিআৰ পাটিল ডাঙৰীয়া, গুজৰাট চৰকাৰৰ আন-আন মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু গুজৰাটৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ ​​পৰা ইয়াত উপস্থিত হোৱা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
মই দুদিন গুজৰাটত আছোঁ। কালি বদোদৰা, দহোদ, ভূজ, আহমেদাবাদ আৰু আজি পুৱাই গান্ধীনগৰলৈ আহিছোঁ। য’লৈকে গৈছোঁ, তাতেই দেশপ্ৰেমৰ সাগৰ দেখা যেন লাগিছে। উৰি থকা ত্ৰিৰংগা, ৰাইজৰ হৃদয়ত মাতৃভূমিৰ প্ৰতি থকা অপৰিসীম প্ৰেম, সেয়া আছিল অনন্য। এয়া কেৱল গুজৰাটতে নহয়, ভাৰতৰ চুকে-কোণে দৃশ্যমান হৈছে। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বুকুত আছে। শৰীৰ যিমানেই সুস্থ নহওঁক কিয়, কাঁইটে বিন্ধিলে গোটেই শৰীৰটোৱে অশান্তি পাই থাকে। এতিয়া আমি সিদ্ধান্ত লৈছোঁ যে আমি সেই কাঁইটসমূহ আঁতৰাম।
বন্ধুসকল,
১৯৪৭ চনত যেতিয়া মা ভাৰতীক টুকুৰা টুকুৰ কৰা হৈছিল, তেতিয়া শিকলিবোৰেই কাটিব লাগিছিল, কিন্তু বাহুবোৰ কাটি পেলোৱা হৈছিল। দেশখন তিনিটা ভাগত বিভক্ত হৈছিল। আৰু সেই নিশাই কাশ্মীৰৰ মাটিত প্ৰথম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ সংঘটিত হয়। পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদীৰ সহায়ত, মুজাহিদীনৰ নামত মা ভাৰতীৰ এটা অংশ নিজৰ অধীনলৈ আনে। কিন্তু চৰ্দাৰ চাহাবৰ কথাত কোনেও গুৰুত্ব নিদিলে আৰু এই মুজাহিদীনে যি তেজৰ সোৱাদ লৈছিল, সেই চক্ৰটো ৭৫ বছৰ ধৰি চলি আছে। পেহেলগামত একেই বিকৃত ৰূপ আছিল। আমি ৭৫ বছৰ ধৰি কষ্ট পাইছোঁ আৰু যেতিয়াই পাকিস্তানৰ সৈতে যুদ্ধৰ পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছিল, তিনিওটা সময়তে ভাৰতৰ সামৰিক শক্তিয়ে পাকিস্তানক পৰাস্ত কৰিছিল। আৰু পাকিস্তানে বুজি পাইছিল যে যুদ্ধত ভাৰতক পৰাস্ত কৰিব নোৱাৰে আৰু সেয়েহে প্ৰক্সি যুদ্ধ আৰম্ভ কৰিছিল। সামৰিক প্ৰশিক্ষণ হয়, সামৰিক প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত সন্ত্ৰাসবাদী ভাৰতলৈ পঠিওৱা হয় আৰু নিৰীহ-নিৰস্ত্ৰ মানুহ, কোনোবা ভ্ৰমণলৈ যোৱা, কোনোবা বাছত যাত্ৰা কৰা, কোনোবা হোটেলত থকা, কোনোবা পৰ্যটক হিচাপে যোৱা। য’তেই সুযোগ পালে হত্যা কৰি থাকিল, মাৰি থাকিল আৰু আমি সহ্য কৰি থাকিলোঁ৷ এতিয়া এয়া সহ্য কৰিব লাগেনে? গুলীৰ উত্তৰ গোলাৰে দিব লাগেনে? ইটাৰ উত্তৰ শিলেৰে দিব লাগেনে? এই কাঁইটবোৰ শিপাৰ পৰা উভালি পেলোৱা উচিত নহয় নে?
বন্ধুসকল,
এই দেশখন সেই মহান সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰে আগবাঢ়িছে, বসুধৈৱ কুটুম্বকম, এইবোৰ আমাৰ মূল্যবোধ, এইটোৱেই আমাৰ চৰিত্ৰ, আমি ইয়াক যুগ যুগ ধৰি লালন কৰি আহিছোঁ। আমি সমগ্ৰ বিশ্বক এক পৰিয়াল বুলি গণ্য কৰোঁ। আমি আমাৰ ওচৰ-চুবুৰীয়াৰ বাবেও সুখ বিচাৰোঁ। তেওঁলোকে সুখেৰে জীয়াই থাকক, আমিও সুখেৰে জীয়াই থাকোঁ। হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি এইটোৱেই আমাৰ চিন্তা। কিন্তু যেতিয়া আমাৰ শক্তিক বাৰে বাৰে প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা হয়, তেতিয়া এই দেশখনো সাহসী বীৰৰ দেশ। আজিলৈকে আমি ইয়াক প্ৰক্সি ৱাৰ বুলি কৈছিলোঁ, কিন্তু ৬ মে’ৰ পিছত দেখা পোৱা দৃশ্যবোৰৰ পিছত আমি ইয়াক প্ৰক্সি ৱাৰ বুলি কৈ ভুল কৰিব নোৱাৰোঁ। আৰু ইয়াৰ কাৰণ হ’ল ৯ টা সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মগোপনৰ স্থান চিনাক্ত কৰাৰ পিছত ২২ মিনিটতে ধ্বংস হৈ গ’ল বন্ধুসকল, মাত্ৰ ২২ মিনিটতে। আৰু এইবাৰ কেমেৰাৰ সন্মুখত সকলো কামেই কৰা হ’ল, আমাৰ ঘৰত যাতে কোনেও প্ৰমাণ নিবিচাৰে তাৰ সকলো ব্যৱস্থা কৰা হ’ল। এতিয়া আমি প্ৰমাণ দিব নালাগে, সিটো পক্ষই দি আছে। আৰু সেইবাবেই মই কওঁ যে এতিয়া এইটোক প্ৰক্সি ৱাৰ বুলি ক’ব নোৱাৰি কাৰণ ৬ মে’ৰ পিছত নিহত হোৱা সন্ত্ৰাসবাদীৰ অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়া পাকিস্তানত ৰাষ্ট্ৰৰ সন্মান দিয়া হৈছিল, তেওঁলোকৰ কফিনত পাকিস্তানী পতাকা ৰখা হৈছিল, তেওঁলোকৰ সেনাই সিহঁতক চেলুট দিছিল, এইটোৱে প্ৰমাণ কৰে যে এই সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপবোৰ প্ৰক্সি যুদ্ধ নহয়। এইটো সিহঁতৰ সুচিন্তিত যুদ্ধ কৌশল। যদি আপুনি যুদ্ধ কৰি আছে, তেন্তে আপুনিও একে সঁহাৰি পাব। আমি নিজৰ কামত ব্যস্ত হৈ আছিলোঁ আৰু প্ৰগতিৰ পথত আছিলোঁ। আমি সকলোৰে বাবে মংগল কামনা কৰোঁ আৰু বিপদৰ সময়তো সহায় কৰোঁ।
নতুন প্ৰজন্মক কব বিচাৰিছোঁ, দেশ কেনেকৈ ধ্বংস হৈছে? ১৯৬০ চনত স্বাক্ষৰিত হৈছিল সিন্ধু জল সন্ধি। ইয়াৰ সবিশেষলৈ গ’লে আপুনি স্তম্ভিত হ’ব। আনকি জম্মু-কাশ্মীৰৰ আন নদীত নিৰ্মাণ কৰা মথাউৰিৰ চাফাই কামো নহ’ব বুলিও সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। ডিচিলটিং কৰা নহ’ব। চাফাইৰ বাবে তলৰ গেটবোৰ খোলা নহ’ব। ৬০ বছৰে এই গেটবোৰ খোলা নাছিল আৰু ১০০% পানীৰে ভৰোৱা পানী ক্ৰমান্বয়ে ২%-৩% লৈ হ্ৰাস পাইছিল। মোৰ দেশবাসীৰ পানীৰ ওপৰত অধিকাৰ নাই নেকি? তেওঁলোকে নিজৰ উচিত অংশৰ পানী পাব লাগে নে নাপাব লাগে? আৰু মই এতিয়াও বেছি কাম কৰা নাই। বৰ্তমান আমি কৈছোঁ যে আমি ইয়াক স্থগিত ৰাখিছোঁ। তাত তেওঁলোক আতংকিত হৈ পৰিছে আৰু আমি মথাউৰিটো অলপ খুলি চাফা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছোঁ, তাত থকা জাবৰবোৰ আমি আঁতৰাইছো।
বন্ধুসকল,
আমি কাৰো লগত শত্ৰুতা নিবিচাৰোঁ। আমি এটা সুখী আৰু শান্তিপূৰ্ণ জীৱন যাপন কৰিব বিচাৰোঁ। আমিও আগবাঢ়িব বিচাৰোঁ যাতে আমিও বিশ্বৰ কল্যাণত অৰিহণা যোগাব পাৰোঁ। আৰু সেইবাবেই আমি কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ কল্যাণৰ বাবে একক মনোভাৱৰ দায়বদ্ধতাৰে কাম কৰি আছোঁ। কালি ২৬ মে', ২৬ মে'-২০১৪ ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে শপত লোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। আৰু সেই সময়ত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি বিশ্বৰ ১১ নম্বৰত আছিল। আমি ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছিলো, ওচৰ চুবুৰীয়াৰ পৰাও সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিলোঁ, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰো সন্মুখীন হৈছিলোঁ। এই সকলোবোৰৰ মাজতো ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে আমি ১১ নম্বৰ অৰ্থনীতিৰ পৰা ৪ নম্বৰ অৰ্থনীতিত উপনীত হ’লোঁ কাৰণ এয়াই আমাৰ লক্ষ্য, আমি উন্নয়ন বিচাৰোঁ, আমি প্ৰগতি বিচাৰোঁ।
আৰু বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ ওচৰত মই ঋণী। এই মাটিয়ে মোক ডাঙৰ-দীঘল কৰিছে। ইয়াৰ পৰা যি শিক্ষা পাইছোঁ, যি দীক্ষা পাইছোঁ, আপোনালোক সকলোৰে মাজত ইয়াত থাকি যি শিকিলোঁ, আপোনালোকে মোক দিয়া মন্ত্ৰ, মোৰ মাজত লালন-পালন কৰা সপোন, মই সেইবোৰ দেশবাসীৰ বাবে উপযোগী কৰি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ। মই সুখী যে আজি গুজৰাট চৰকাৰে নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ, ২০০৫ চনত এই কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰিছে। ২০ বছৰ উদযাপন কৰিবলৈ। এই ২০ বছৰত গুজৰাট চৰকাৰে যিখিনি অৰ্জন কৰিছে আৰু শিকিছে তাৰ আধাৰত নগৰ উন্নয়নৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে এখন ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিছে আৰু আজি সেই ৰোডমেপ গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ সন্মুখত দাখিল কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰ, মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ টীমটোক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি আমি বিশ্বৰ চতুৰ্থ অৰ্থনীতি হৈ পৰিছোঁ। আমি এতিয়া জাপানক অতিক্ৰম কৰি আগবাঢ়িছোঁ। মনত আছে যেতিয়া আমি ৬ ৰ পৰা ৫ হৈছিলো, তেতিয়া দেশত এক বেলেগ ধৰণৰ উৎসাহ আছিল, বহুত উত্তেজনা আছিল, বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত আৰু তাৰ কাৰণ আছিল যে আমি ২৫০ বছৰ ধৰি আমাক শাসন কৰা যুক্তৰাজ্যক অতিক্ৰমেৰে ৫ হৈ পৰিছিলোঁ। কিন্তু এতিয়া আমি কেতিয়া তিনি হ’ম তাৰ হেঁচা চাৰি হোৱাৰ আনন্দতকৈ বেছি। এতিয়া দেশ ৰৈ থাকিবলৈ সাজু হোৱা নাই আৰু কোনোবাই যদি ৰৈ থাকিবলৈ কয়, তেন্তে পিছফালৰ পৰা অহা শ্ল’গানটো হ’ল, মোদী হ্যে তু মমকিন হ্যায়।
আৰু সেইবাবেই বন্ধুসকল,
প্ৰথমতে আমাৰ লক্ষ্য-২০৪৭, ভাৰতৰ বিকাশ হব লাগিব, কোনো আপোচ নাই... আমি স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ ঠিক তেনেকৈয়ে কটাব নোৱাৰো, স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ এনেদৰে উদযাপন কৰিম যে উন্নত ভাৰতৰ পতাকাখন বিশ্বত ওখকৈ উৰি থাকিব। কল্পনা কৰকচোন, ১৯২০, ১৯২৫, ১৯৩০, ১৯৪০, ১৯৪২ চনত যদি ভগত সিং, সুখদেৱ, ৰাজগুৰু, নেতাজী সুভাষ বাবু, বীৰ সাৱৰকাৰ, শ্যামজী কৃষ্ণ ভাৰ্মা, মহাত্মা গান্ধী বা চৰ্দাৰ পেটেলে সৃষ্টি কৰা আৱেগ সেই সময়ছোৱাত নাথাকিল হেঁতেন, যদিহে মানুহৰ মনত স্বাধীনতাৰ আকাংক্ষা নাথাকিল হেঁতেন, যদি স্বাধীনতাৰ বাবে জীয়াই থাকিব আৰু মৰিবলৈ কোনো সংকল্প নাথাকিলহেঁতেন, যদি স্বাধীনতাৰ বাবে সহ্য কৰাৰ ইচ্ছা নাথাকিলহেঁতেন, তেন্তে হয়তো ১৯৪৭ চনত আমি স্বাধীনতা নাপালোঁহেঁতেন। যদি ২৫-৩০ কোটি লোকে প্ৰতিশ্ৰুতি লৈ ইয়াৰ পৰা ২০, ২৫ বছৰৰ ভিতৰত ইংৰাজক খেদি পঠিয়াব পাৰে, তেন্তে আগন্তুক ২৫ বছৰত ১৪০ কোটি লোকেও ভাৰতক উন্নত কৰি তুলিব পাৰিব। আৰু সেইবাবেই ২০৩০ চনত যেতিয়া গুজৰাটৰ বয়স ৭৫ বছৰ হ’ব, মই ভাবোঁ যে আমি আগন্তুক ১০ বছৰৰ বাবে এটা পৰিকল্পনা কৰা উচিত যে যেতিয়া গুজৰাটৰ বয়স ৭৫ বছৰ হ’ব। ইয়াত উদ্যোগ হ’ব, ইয়াত কৃষিক্ষেত্ৰ হ’ব, ইয়াত শিক্ষা হ’ব, ইয়াত ক্ৰীড়া হ’ব, আমি এটা সংকল্প লোৱা উচিত আৰু যেতিয়া গুজৰাটে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব, তাৰ এবছৰৰ পিছত যি অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হ’ব, সেই অলিম্পিক ভাৰতত অনুষ্ঠিত হওঁক, দেশখনে বিচাৰে যে সেই অলিম্পিক ভাৰতত অনুষ্ঠিত হওঁক।
আৰু সেইবাবেই বন্ধুসকল,
আমাৰ এটা লক্ষ্য যে যেতিয়া গুজৰাটে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব তেতিয়া আপুনি গুজৰাট গঠন হোৱাৰ সময়ৰ বাতৰি কাকতবোৰ উলিয়াই আনিব, সেই সময়ৰ আলোচনাবোৰ উলিয়াই আনিব। কি আলোচনা হৈছিল যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হৈ গুজৰাটে কি কৰিব? গুজৰাটত কি আছে? আছে সাগৰ, লুণীয়া মাটি, ইয়াত মৰুভূমি, সিপাৰে পাকিস্তান, কি কৰিব? গুজৰাটত কোনো খনিজ পদাৰ্থ নাই, কেনেকৈ আগবাঢ়িব গুজৰাট? সকলোৱেই ব্যৱসায়ী... ইয়াৰ পৰাই সামগ্ৰী কিনে, তাত বিক্ৰী কৰে। মাজতে তেওঁলোকে দালালি কৰি জীৱিকা উপাৰ্জন কৰে। তেওঁলোকে কি কৰিব সেই সম্পৰ্কে আলোচনা হৈছিল। যিখন গুজৰাটত এসময়ত নিমখৰ বাহিৰে একো নাছিল, আজি বিশ্বই গুজৰাটক হীৰাৰ বাবে চিনি পায়। নিমখৰ পৰা হীৰালৈকে! আমি এই যাত্ৰাৰ মাজেৰে পাৰ হৈছোঁ। আৰু ইয়াৰ আঁৰত এটা সুচিন্তিত প্ৰচেষ্টা চলিছে। পৰিকল্পিতভাৱে পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। ইয়াত আমাৰ দেশত আমি যেতিয়া সাধাৰণতে চৰকাৰৰ আৰ্হিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰোঁ, তেতিয়া কোৱা হয় যে চৰকাৰৰ চাইল’বোৰেই আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকট। এটা বিভাগে আনটোৰ লগত কথা নাপাতে। এখন টেবুলত বহি থকা মানুহে আনখন টেবুলত বহি থকা মানুহৰ লগত কথা নাপাতে, এনে আলোচনা হয়। কিছুমান দিশত সঁচা হ’ব পাৰে, কিন্তু ইয়াৰ কোনো সমাধান আছেনে?
আজি মই আপোনালোকক এটা কথা ক'ম, এই নগৰ উন্নয়ন বছৰটোৱেই একমাত্ৰ নহয়, সেই সময়ত আমি প্ৰতি বছৰে কিছুমান বিশেষ কামত উৎসৰ্গা কৰিছিলোঁ, যেনে ২০০৫ চনক নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। এটা বছৰ আছিল যেতিয়া আমি ছোৱালী শিক্ষাৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিলো, এটা বছৰ আছিল যেতিয়া আমি গোটেই বছৰটো পৰ্যটনৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিলো। ইয়াৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আমি বাকী সকলো কাম বন্ধ কৰি দিলোঁ, কিন্তু সেই বছৰ চৰকাৰৰ সকলো বিভাগকে সোধা হৈছিল, যদি বন বিভাগ আছে, তেন্তে ই নগৰ উন্নয়নত কি অৰিহণা যোগাব পাৰে? যদি স্বাস্থ্য বিভাগ আছে তেন্তে নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষত ইয়াৰ অৰিহণা কি? যদি জল সংৰক্ষণ মন্ত্ৰালয় আছে, তেন্তে ই নগৰ উন্নয়নত কি অৰিহণা যোগাব পাৰে? যদি পৰ্যটন বিভাগ আছে, তেন্তে ই নগৰ উন্নয়নত কি অৰিহণা যোগাব পাৰে? অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে এই বছৰটো চৰকাৰী দৃষ্টিকোণৰ পৰাই উদযাপন কৰা হৈছিল আৰু আপোনালোকে মনত ৰাখিব লাগিব, যেতিয়া আমি পৰ্যটন বছৰ উদযাপন কৰিছিলো, তাৰ আগতে সমগ্ৰ ৰাজ্যখনৰ কোনেও গুজৰাটৰ পৰ্যটনৰ কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিল। বিশেষ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হ’ল, একে সময়তে বিজ্ঞাপন প্ৰচাৰ চলোৱা হ’ল, কিছুদিন গুজৰাটত কটালোঁ, তাৰ পৰা প্ৰতিটো কথা ওলাই আহিল। তাৰ পৰা ওলাই আহিল ৰন উৎসৱ, তাৰ পৰাই ষ্টেচু অৱ ইউনিটি স্থাপন হ’ল।
আজি সোমনাথৰ বিকাশ হৈছে, গীৰৰ বিকাশ হৈছে, অম্বাজীৰ বিকাশ হৈছে। দুঃসাহসিক ক্ৰীড়া আহি আছে। অৰ্থাৎ ইটোৰ পিছত সিটোকৈ কথাবোৰ বিকশিত হ’বলৈ ধৰিলে। একেদৰে যেতিয়া নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ উদযাপন কৰা হৈছিল। আৰু মনত আছে, ৰাজনীতিত মই নতুন আছিলোঁ। আৰু কিছু দিনৰ পাছত আমি প্ৰথমবাৰৰ বাবে আহমেদাবাদ পৌৰ নিগমত জয়ী হওঁ। তেতিয়ালৈকে আমাৰ ৰাজকোট পৌৰসভা আছিল, কিন্তু সেই সময়ত সেয়া নিগম নাছিল। আৰু আমাৰ এজন প্ৰহ্লাদ ভাই পেটেল আছিল, তেওঁ আছিল দলৰ অতি জ্যেষ্ঠ নেতা। তেওঁ আছিল অতি উদ্ভাৱনীমূলক; নতুন নতুন কথা চিন্তা কৰাটো তেওঁৰ স্বভাৱ আছিল। মই মাত্ৰ ৰাজনীতিত সোমাইছিলোঁ, গতিকে প্ৰহ্লাদ ভাই এদিন মোক লগ কৰিবলৈ আহিছিল, তেওঁ কয়, সেই সময়ত চিমানভাই পেটেলৰ চৰকাৰ আছিল। গতিকে আমি চিমানভাইক লগ কৰি বুজাব লাগে যে আহমেদাবাদৰ এই ৰঙা বাছখন আহমেদাবাদৰ বাহিৰলৈ যাবলৈ দিয়া উচিত। গতিকে, প্ৰহ্লাদ ভাই আৰু মই চিমান ভাইক লগ কৰিবলৈ গৈছিলো। আমি বহুত চিন্তা-চৰ্চা কৰিলোঁ, আমি ক’লোঁ যে ৰঙা বাছখন আহমেদাবাদৰ বাহিৰত গোৰা, গুম্মা, লাম্বা, নৰোৰাৰ ফালে আৰু অধিক দহেগামৰ ফালে আৰু অধিক কালোলৰ ফালে যাবলৈ দিয়া উচিত। পৰিবহণ ব্যৱস্থা সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগে। এবাৰ এজন কংগ্ৰেছ নেতাক সোধা হৈছিল যে কেনেকৈ দেশৰ সমস্যা সমাধান কৰিব পাৰি, দুটা বাক্যত কওক। এজন কংগ্ৰেছ নেতাই এটা উত্তৰ দিছিল, যিটো এতিয়াও মোৰ ভাল লাগে। এয়া প্ৰায় ৪০ বছৰ আগৰ কথা। তেওঁ কয়, দেশত দুটা কথা হ’ব লাগে। এটা, ৰাজনীতিবিদসকলে না ক’বলৈ শিকিব লাগে আৰু আমোলাসকলে হয় বুলি ক’বলৈ শিকিব লাগে! তেতিয়া সকলো সমস্যা সমাধান হব। ৰাজনীতিবিদে কাকো না নকয় আৰু আমোলাসকলে কাকো হয় বুলি নকয়। গতিকে, সেই সময়ত আমি চিমানভাইৰ ওচৰলৈ গ’লোঁ, তেওঁ সকলোকে সুধিলে, আমি আকৌ গ’লোঁ, তৃতীয়বাৰৰ বাবে গ’লোঁ। এছ টিয়ে লোকচান ভোগ কৰিব, এছ টিৰ উপাৰ্জন বন্ধ হ’ব, এছ টি বন্ধ হ’ব, এছ টি লোকচানত চলি আছে। তালৈ ৰঙা বাছ পঠিয়াব নোৱাৰি; এইদৰে বহুদিন ধৰি চলি থাকিল। তিনি-চাৰি মাহ ধৰি আমি চিন্তা কৰিছিলোঁ। যিয়েই নহওক, আমাৰ চাপ ইমানেই আছিল যে অৱশেষত ৰঙা বাছৰ লম্বা, গোৰা, গুম্মা আদিলৈ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছিল, যাৰ ফলত আহমেদাবাদৰ দ্ৰুতগতিত সাৰণৰ ফালে, দহেগামৰ ফালে, কালোলৰ ফালে, আহমেদাবাদৰ ফালে সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছিল, গতিকে আহমেদাবাদৰ প্ৰতি হেঁচা, যিটো অতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হ’ল, ত্বৰান্বিত হ’ল, আমি ৰক্ষা পালোঁ, এয়া এটা সৰু কথা আছিল। সেই সময়ত মই ৰাজনীতিত নতুন আছিলোঁ। এইবোৰৰ বিষয়ে মই বিশেষ একো নাজানিছিলো। কিন্তু তেতিয়াই বুজা গ’ল যে যদি আমি সাহস আৰু দীৰ্ঘম্যাদী চিন্তাৰে ৰাষ্ট্ৰ আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰোঁ, তেতিয়াহ’লে ডাঙৰ লাভ হ’ব। আৰু মোৰ মনত আছে যেতিয়া নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ উদযাপন কৰা হৈছিল, তেতিয়া প্ৰথম কামটো আহিছিল বেদখল আঁতৰোৱা। এতিয়া বেদখল আঁতৰোৱাৰ কথা আহিলে প্ৰথম বাধাৰ সৃষ্টি কৰে এজন ৰাজনৈতিক ব্যক্তিয়ে, তেওঁ যি দলৰেই নহওক কিয়, তেওঁ আহি থিয় হৈ থাকে কাৰণ তেওঁ অনুভৱ কৰে যে এইসকল মোৰ ভোটাৰ আৰু আপুনি সেইবোৰ ভাঙিছে। আৰু বিষয়াসকলো বৰ চতুৰ। যেতিয়া তেওঁলোকক কোৱা হয় যে এই সকলোবোৰ ভাঙিব লাগিব, তেতিয়া প্ৰথমে তেওঁলোকে গৈ ভগৱান হনুমানৰ মন্দিৰ ভাঙি পেলায়। গতিকে এনেকুৱা এটা ধুমুহাৰ সৃষ্টি হয় যে যিকোনো ৰাজনীতিবিদে ভয় খায়, তেওঁৰ অনুভৱ হয় যে আমি যদি ভগৱান হনুমানৰ মন্দিৰ ভাঙি পেলাইছো, তেন্তে সেয়াই হওক... আমি বৰ সাহস দেখুৱালোঁ। সেই সময়ত আমাৰ ....(নাম স্পষ্ট নহয়) আছিল নগৰ মন্ত্ৰী। আৰু ফলত ৰাস্তাবোৰ বহল হ’বলৈ ধৰিলে আৰু যাৰ ২ ফুট বা ৪ ফুট কাটি যোৱা মানুহজনে কান্দিব, কিন্তু সমগ্ৰ চহৰখন সুখী হ’ব। ইয়াৰ মাজতে এনে এক পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ল যিটো অতি আমোদজনক। এতিয়া ২০০৫ চনক নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণা কৰিছো। সেইবোৰ আছিল অতি আকৰ্ষণীয় কথা। গতিকে, মই দলৰ লগত আলোচনা কৰিছিলোঁ যে নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ হ’ব, সকলোৱে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আদি কামৰ লগত জড়িত হ’ব লাগিব। কিন্তু যেতিয়া এইটো ভাঙিবলৈ ধৰিলে, মোৰ দলৰ মানুহ আহিল, মই আপোনালোকক এটা ডাঙৰ গোপন কথা কৈছো, তেওঁলোকে ক’লে ছাৰ, ২০০৫ চনত নগৰীয়া সংস্থাৰ নিৰ্বাচন হৈছিল, আমাৰ অৱস্থা আৰু বেয়া হ’ব। এই সকলোবোৰ ভাঙি পেলোৱা কাম সকলোতে চলি আছে। মই কলো বন্ধু ভাই এয়া মোৰ মনত নাছিল। এতিয়া মই অনুষ্ঠানটো গঢ়িলোঁ, এতিয়া ছাৰ, মোৰো এটা স্বভাৱ আছে। আমি সৰুৰে পৰাই শিকি আহিছো যে এবাৰ এখোজ আগুৱাই গ’লে পিছুৱাই যোৱা উচিত নহয়। গতিকে মই ক’লো চাওঁক ভাই, আপোনাৰ চিন্তা ঠিকেই আছে, কিন্তু এতিয়া আমি পিছুৱাই যাব নোৱাৰো। এতিয়া এয়া হ’ব নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ। আমি হাৰি যাম, নিৰ্বাচন কি? যিয়েই নহওক, আমি কাৰো ক্ষতি কৰিব নিবিচাৰো, কিন্তু গুজৰাটৰ চহৰৰ ৰূপ সলনি কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
আমি কাম কৰি থাকিলোঁ। প্ৰতিবাদ, বহু আন্দোলন আৰু যথেষ্ট অশান্তিৰ সৃষ্টি হয়। ইয়াত সংবাদ মাধ্যমৰ লোকসকলেও এই কথা ভাবি ভাল পাইছিল যে এতিয়া মোডী টাৰ্গেট হৈছে, গতিকে তেওঁলোকো সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে আগবাঢ়ি গ’ল। আৰু তাৰ পিছত যেতিয়া নিৰ্বাচন হৈছিল, চাওক, মই ৰাজনীতিবিদসকলক কওঁ, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ৰাজনীতিবিদসকলে মোৰ কথা শুনা, গতিকে মই আপোনালোকক কওঁ যে চাওক, যদি আপুনি সততাৰে, সততাৰে ৰাইজৰ কল্যাণৰ বাবে সিদ্ধান্ত লয়, তেন্তে সেই সময়ত বেয়া যেন লাগিলেও মানুহ আপোনাৰ লগত যাব। আৰু সেই সময়ত হোৱা নিৰ্বাচনত বিজেপিৰ ৯০ শতাংশ জয় আছিল। এতিয়া এইখন অটল দলং যিখন ইয়াত, সবৰমতী নদীত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, মই নাজানো কিয় উদ্বোধনী অনুষ্ঠানলৈ মোক মাতিছিল।
বন্ধুসকল,
বন্ধুসকল আৰু সেই অটল দলংখন এতিয়া কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। কেতিয়াবা ৰাজনীতিবিদসকলে অতি সৰু সৰু কথাত ভয় খায়। সমাজ অসামাজিক নহয়, বুজাব লাগিব। ই সহযোগ কৰে। চাওক, নগৰ উন্নয়নৰ প্ৰতিটো কাম ইমান নিখুঁতভাৱে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল আৰু ইয়াৰ ফল এইটোৱেই আছিল আৰু মই আপোনালোকক কওঁ। মোৰ ওপৰত যি হেঁচা বাঢ়িবলৈ গৈ আছে সেয়া ইতিমধ্যে আৰম্ভ হৈছে। আমি ৪ নম্বৰত উপনীত হ’লোঁ, কওকচোন আমি কেতিয়া ৩ নম্বৰত উপনীত হ’ম? ইয়াৰ প্ৰতিকাৰ আপোনাৰ হাতত আছে। এতিয়া আমাৰ বৃদ্ধিৰ কেন্দ্ৰবোৰ হৈছে চহৰ অঞ্চল। আমি নগৰীয়া সংস্থাসমূহক অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ পৰিকল্পনা কৰিব লাগিব। চহৰবোৰ এনেকুৱা হ’ব নোৱাৰে যে জনসংখ্যাৰ বাবে বৃদ্ধি পাই থাকিব। চহৰবোৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ গতিশীল কেন্দ্ৰ হ’ব লাগে আৰু এতিয়া আমি টায়াৰ ২, টায়াৰ ৩ চহৰৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিব লাগে আৰু সেইবোৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ কেন্দ্ৰ হ’ব লাগে আৰু মই সমগ্ৰ দেশৰ নগৰপালিকা, মহানগৰপালিকাৰ ৰাইজক জনাব বিচাৰিছো। নগৰীয়া সংস্থাটোৰ লগত জড়িত সকলো লোককে ক’ব বিচাৰিছো যে তেওঁলোকে এবছৰৰ ভিতৰত সেই চহৰখনৰ অৰ্থনীতি ক’লৈ লৈ যাব সেইটো লক্ষ্য কৰি লওক। তাত নিৰ্মাণ কৰা বস্তুবোৰৰ মানদণ্ড কেনেকৈ উন্নত কৰিব? তাত তেওঁলোকে কি কি নতুন অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ পথ মুকলি কৰিব? বেছিভাগেই দেখিছোঁ যেতিয়া নতুন পৌৰসভা নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেওঁলোকে কি কৰে, তেওঁলোকে এটা ডাঙৰ শ্বপিং চেন্টাৰ নিৰ্মাণ কৰে। ৰাজনীতিবিদসকলৰো চুট, তেওঁলোকে ৩০-৪০ খন দোকান সাজিব আৰু ১০ বছৰলৈকে কোনেও কিনিবলৈ নাহে। এইখিনিয়েই যথেষ্ট নহ’ব। মই ক’ম টায়াৰ ২, টায়াৰ ৩ চহৰৰ বাবে কৃষকে উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজন পৌৰসভাৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব লাগে, কৃষিজাত সামগ্ৰী ওচৰৰ অঞ্চলৰ পৰা আহিব লাগে, ইয়াৰ পৰা কিছু মূল্য সংযোজন হ’ব লাগে, ইয়াৰ দ্বাৰা গাঁওখনৰ লগতে চহৰখনো উপকৃত হ’ব।
আপুনি নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে আগতে ষ্টাৰ্টআপবোৰ ডাঙৰ চহৰৰ ডাঙৰ ডাঙৰ ঔদ্যোগিক ভৱনসমূহৰ চাৰিওফালে চলিছিল, আজি দেশত প্ৰায় দুই লাখ ষ্টাৰ্টআপ আছে। আৰু ইয়াৰে বেছিভাগেই টায়াৰ ২, টায়াৰ ৩ চহৰত আছে আৰু ইয়াৰ মাজত বহুত নেতৃত্ব আমাৰ ছোৱালীবোৰৰ লগত থকাটোও গৌৰৱৰ কথা। ষ্টাৰ্টআপৰ নেতৃত্বত আছে কন্যাসকল। ইয়াৰ ফলত এটা বৃহৎ বিপ্লৱৰ সম্ভাৱনাৰ জন্ম হয় আৰু সেইবাবেই মই বিচাৰিম যে যেতিয়া আমি নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষৰ ২০ বছৰ উদযাপন কৰি আছো আৰু আমি এটা সফল পৰীক্ষাৰ কথা মনত ৰাখি ভৱিষ্যতৰ দিশ নিৰ্ণয় কৰোঁ, তেতিয়া আমি টায়াৰ ২, টায়াৰ ৩ চহৰক গুৰুত্ব দিয়া উচিত। শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো টায়াৰ ২, টায়াৰ ৩ চহৰবোৰ বহু আগবাঢ়িছে, এই বছৰ চাওক। এটা সময়ত দশম আৰু দ্বাদশৰ ফলাফল ওলাইছিল আৰু বিখ্যাত বিদ্যালয়ৰ ল'ৰা-ছোৱালীবোৰ শীৰ্ষ দহত আছিল। আজিকালি চহৰত ডাঙৰ ডাঙৰ স্কুলৰ লেখ-জোখ নাই, টায়াৰ ২ আৰু টায়াৰ ৩ চহৰৰ স্কুলৰ ল'ৰা-ছোৱালীয়ে শীৰ্ষ ১০ ত আহে। আপুনি নিশ্চয় গুজৰাটতো একেই হোৱা দেখিছে। অৰ্থাৎ আমাৰ সৰু চহৰবোৰৰ সম্ভাৱনা আৰু শক্তি বাঢ়িছে। ক্ৰীড়ালৈ চাওক, প্ৰথমে চাওক ক্ৰিকেট, ভাৰতৰ ৰাজপথ আৰু চুবুৰীত ক্ৰিকেট খেলা হয়। কিন্তু ক্ৰিকেট কেৱল ডাঙৰ চহৰৰ ধনী পৰিয়ালত সীমাবদ্ধ আছিল। আজি সকলো খেলুৱৈৰ আধাতকৈ অধিক টায়াৰ ২, টায়াৰ ৩ চহৰৰ গাঁৱৰ সন্তান যিয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া খেলি পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে। অৰ্থাৎ আমি বুজিব লাগে যে আমাৰ চহৰবোৰৰ বহুত সম্ভাৱনা আছে। আৰু যেনেকৈ মনোহৰ জীয়েও কৈছে আৰু ইয়াত ভিডিঅ’টোতো দেখুওৱা হৈছে, এইটো আমাৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ, যদি আমি ভাৰতৰ চহৰবোৰৰ অৰ্থনীতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিওঁ যাতে আমি ৪ নম্বৰৰ পৰা ৩ নম্বৰ অৰ্থনীতিত উপনীত হওঁ, তেন্তে আমি তাত অতি দ্ৰুতগতিত উপনীত হ’ব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
এয়া শাসন ব্যৱস্থাৰ আৰ্হি। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমাৰ দেশত তেনে এক পৰিবেশ তন্ত্ৰই মাটিত ইমানেই গভীৰ শিপাইছে যে ই সদায় ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক ভেঙুচালি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। মতাদৰ্শগত বিৰোধিতাৰ বাবে ব্যৱস্থাৰ বিকাশক নাকচ কৰাটো তেওঁলোকৰ স্বভাৱত পৰিণত হৈছে। এজন ব্যক্তিৰ প্ৰতি থকা ভালপোৱা আৰু অপছন্দৰ বাবেই তেওঁৰ দ্বাৰা কৰা সকলো কামকে বেয়া বুলি অভিহিত কৰাটো এটা ফেশ্বন হৈ পৰিছে আৰু তাৰ বাবেই দেশৰ ভাল কামবোৰৰ ক্ষতি হৈছে। এয়া শাসন ব্যৱস্থাৰ আৰ্হি। এতিয়া দেখিছে, আমি নগৰ উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছোঁ। দেশত প্ৰায় ১০০ খন আকাংক্ষী জিলা চিনাক্ত হ’ল। ইয়াত কি লাগে চাবলৈ ৪০ টা পেৰামিটাৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। এতিয়া ৫০০ টা ব্লক চিনাক্ত কৰা হৈছে আৰু সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী পন্থাৰে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। যুৱ বিষয়াসকলক কাম কৰিবলৈ নিযুক্তি দিয়া হৈছে। আজি ই বিশ্বৰ বাবে এক আদৰ্শ হৈ পৰিছে আৰু উন্নয়নশীল দেশসমূহেও অনুভৱ কৰিছে যে আমি এই উন্নয়নৰ আৰ্হিৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগে। আমাৰ শৈক্ষিক জগতখনে ভাৰতৰ এই প্ৰচেষ্টা আৰু সফল প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে চিন্তা কৰা উচিত আৰু শৈক্ষিক জগতখনে যেতিয়া এই বিষয়ে চিন্তা কৰে তেতিয়া ই বিশ্বৰ বাবেও এক আদৰ্শ উদাহৰণ হিচাপে কাম কৰে। অনাগত দিনত আমি পৰ্যটনৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া উচিত। গুজৰাটে আচৰিত কাম কৰিছে, কল্পনা কৰিব পাৰি। আগতে কোনেও নগৈছিল কচ্ছৰ মৰুভূমিলৈ। কিন্তু আজি যায়। কথাবোৰ সলনি কৰিব পাৰি, বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ মূৰ্তি, এয়া নিজৰ মাজতে আচৰিত। মোক বদনগৰত নিৰ্মাণ কৰা সংগ্ৰহালয়টোৰ কথা কোৱা হৈছে। কালি যুক্তৰাজ্যৰ এজন ভদ্ৰলোকক লগ পাইছিলো। তেওঁ ক’লে, মই বদনগৰৰ মিউজিয়াম চাবলৈ ওলাইছো। আন্তৰ্জাতিক পৰ্যায়ত নিৰ্মিত এনে বিশ্বমানৰ প্ৰথম সংগ্ৰহালয় আৰু ভাৰতবৰ্ষত কাশীৰ দৰে ঠাই অতি কমেইহে আছে যিবোৰ অক্ষয়। যিবোৰৰ কেতিয়াও মৃত্যু নহয়, য’ত প্ৰতিটো মুহূৰ্তত জীৱনৰ অস্তিত্ব আছে, তাৰ ভিতৰত এটা হৈছে বদনগৰ, য’ত ২৮০০ বছৰ পৰ্যন্ত প্ৰমাণ পোৱা গৈছে। এতিয়া আমাৰ কাম হ’ল ইয়াক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন মানচিত্ৰত স্থাপন কৰা। আমাৰ লোথাল য'ত আমি এটা সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰি আছো, সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয়, ৫ হাজাৰ বছৰৰ আগতে আমি সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত বিশ্বত বিখ্যাত আছিলো। লাহে লাহে আমি পাহৰিলোঁ, লোথাল তাৰ এক জীয়া উদাহৰণ। লোথালত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয়। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে এইবোৰে কিমান লাভ কঢ়িয়াই আনিব আৰু সেইবাবেই মই কওঁ বন্ধুসকল, ২০০৫ চনৰ কথা যেতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘গিফ্ট চিটি’-ৰ কল্পনা কৰা হৈছিল আৰু মোৰ মনত আছে, হয়তো আমি ইয়াক ঠাকুৰ হলত মুকলি কৰিছিলো। গতিকে, আমি চহৰৰ ডাঙৰ ডাঙৰ ডিজাইন আৰু ছবিবোৰ লগাই দিছিলোঁ, গতিকে মোৰ নিজৰ মানুহে সুধিছিল। এনেকুৱা হ’বনে, ইমান বিশাল বিল্ডিং টাৱাৰ নিৰ্মাণ হ’বনে? মোৰ স্পষ্টকৈ মনত আছে যে কেন্দ্রৰ কিছুমান নেতাক ইয়াৰ মানচিত্ৰ আৰু উপস্থাপন দেখুৱাই থাকোঁতে তেওঁলোকেও মোক সুধিছিল, হেৰা, ভাৰতৰ দৰে দেশত আপুনি কি কৰি আছে? আগতে শুনিছিলোঁ যে আজি হিন্দুস্তানৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যই কৈছে যে ইয়াতো এখন ‘গিফ্ট চিটি’ হ’ব লাগে।
বন্ধুসকল,
যদি আমি কল্পনা কৰি বাস্তৱত পৰিণত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰো তেন্তে আমি স্পষ্টকৈ দেখিবলৈ পাওঁ যে কিমান মহান আৰু ভাল ফলাফল লাভ কৰিব পাৰি। সেই সময়তে নদীৰ পাৰৰ কল্পনা কৰা হৈছিল, সেই একে সময়েই আছিল যেতিয়া বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ষ্টেডিয়াম নিৰ্মাণৰ সপোনটো সপোন দেখা আৰু সম্পন্ন হৈছিল। সেই একেটা সময়েই আছিল যেতিয়া বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ মূৰ্তিটোৰ কথা চিন্তা কৰা হৈছিল আৰু সম্পন্ন কৰা হৈছিল।
ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ দেশত অপৰিসীম সম্ভাৱনা আৰু অপৰিসীম শক্তি আছে বুলি আমি বিশ্বাস কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
কিয় নাজানো, কিন্তু হতাশাৰ দৰে কিবা এটা মোৰ মনলৈ কেতিয়াও নাহে। মই ইমান আশাবাদী আৰু সেই সম্ভাৱনা মই দেখিব পাৰো; দেৱালৰ সিপাৰে দেখা পাওঁ। মোৰ দেশৰ শক্তি মই দেখিবলৈ পাওঁ। মই মোৰ দেশবাসীৰ শক্তি দেখিবলৈ পাওঁ আৰু এই ক্ষমতাৰে আমি এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰো আৰু সেইবাবেই আজি মই গুজৰাট চৰকাৰৰ প্ৰতি অতিশয় কৃতজ্ঞ যে আপোনালোকে মোক ইয়ালৈ অহাৰ এই সুযোগ দিছে। পুৰণি কিছুমান কথা স্মৰণৰ এই সুযোগ পাইছোঁ। কিন্তু বিশ্বাস কৰক বন্ধুসকল, গুজৰাটৰ ওপৰত এক বৃহৎ দায়িত্ব আছে। আমি দিয়া মানুহ, আমি সদায় দেশক দিয়া উচিত। আৰু আমি গুজৰাটক ইমান উচ্চতালৈ লৈ যোৱা উচিত, ইমান উচ্চতালৈ লৈ যোৱা উচিত যে গুজৰাট দেশবাসীৰ বাবে উপযোগী হ’ব লাগে।
বন্ধুসকল, আমি এই মহান পৰম্পৰা আগবঢ়াই নিয়া উচিত। মোৰ বিশ্বাস যে গুজৰাট নতুন শক্তিৰে, বহু নতুন ধাৰণাৰে, বহু নতুন পদক্ষেপেৰে আগবাঢ়ি যাব। মই জানো যে মোৰ বক্তৃতা হয়তো ইমান দীঘল হৈ গ'ল, নাজানো কি হ'ল? কিন্তু কাইলৈ ​​দুটা-তিনিটা কথা আহিব সংবাদ মাধ্যমত। সেই বিষয়েও ক’ম, মোদীয়ে বিষয়াক বকাবকি কৰিলে, মোদীয়ে বিষয়াক সমালোচনা কৰিলে ইত্যাদি ইত্যাদি ইত্যাদি। বন্ধুসকল, ৬ মে’, ৬ মে’-ৰ নিশা। সামৰিক বাহিনীয়ে আৰম্ভ কৰিছিল অপাৰেচন সিন্দূৰ। কিন্তু এতিয়া অপাৰেচন সিন্দূৰ জনশক্তি লৈ আগবাঢ়ি যাব। মই বুজাব বিচাৰিছো যে প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে দেশৰ উন্নয়নৰ অংশীদাৰ হৈ দায়িত্ব ল’ব লাগে।
আমি সিদ্ধান্ত লওঁ যে ২০৪৭ চনত যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ এশ বছৰ উদযাপন কৰিব, ভাৰতক উন্নত কৰি তুলিবলৈ আৰু ইয়াৰ অৰ্থনীতি ৪ নম্বৰৰ পৰা ৩ নম্বৰলৈ লৈ যাবলৈ আমি কোনো বিদেশী সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ নকৰো। আমি প্ৰতিখন গাঁৱতে ব্যৱসায়ীক শপত বাক্য পাঠ কৰোৱা উচিত যে তেওঁলোকে যিমানেই লাভ নকৰক কিয়, তেওঁলোকে যাতে বিদেশী সামগ্ৰী বিক্ৰী নকৰে। কিন্তু দুৰ্ভাগ্য চাওক, আনকি গণেশ জীও বিদেশী হৈ আহে। হোলী, হোলী, আমি ৰং ছটিয়াই দিব লাগিব। আচলতে এজন নাগৰিক হিচাপে মই অপাৰেচন সিন্দূৰৰ বাবে এটা কাম কৰিব লাগিব। ঘৰলৈ গৈ ৰাতিপুৱাৰ পৰা পিছদিনা পুৱালৈকে ২৪ ঘন্টাত ঘৰত কিমান বিদেশী সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা হয় তাৰ তালিকা এখন প্ৰস্তুত কৰক। আপুনিও নাজানে, আপুনি বিদেশী পিন ব্যৱহাৰ কৰে, কম্বলো বিদেশী, দাঁতৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা পিনবোৰো বিদেশী, আমিও নাজানো। যদি আমি দেশ বচাব লাগে, দেশ গঢ়িব লাগে, দেশ বৃদ্ধি কৰিব লাগে, তেন্তে অপাৰেচন সিন্দূৰ কেৱল জোৱানৰ দায়িত্ব নহয়। অপাৰেচন সিন্দূৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ দায়িত্ব। দেশ শক্তিশালী হ'ব লাগে, দেশ সক্ষম হ'ব লাগে, দেশৰ নাগৰিকসকল সক্ষম হ'ব লাগে আৰু ইয়াৰ বাবে আমি ভকেল ফৰ লোকেল, এক জিলা এক পণ্য আৰম্ভ কৰিছো, মই আপোনালোকক কোৱা নাই যে আপোনাৰ ইয়াত যি আছে তাক পেলাই দিয়ক। কিন্তু এতিয়া আমি নতুন একো কিনিব নোৱাৰো আৰু হয়তো ১-২% বস্তু আছে যিবোৰ আপুনি হয়তো বাহিৰৰ পৰা কিনিব লাগিব যিবোৰ হয়তো ইয়াত নাপাব, নহ’লে আজি ভাৰতত এনেকুৱা একো নাই। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে, ২৫ বছৰ, ৩০ বছৰ আগতে যেতিয়া কোনোবাই বহিঃৰাজ্যৰ পৰা আহিছিল, মানুহে এইটো আনিব, সেইটো আনিব বুলি তালিকা এখন পঠাইছিল। আজি বহিঃৰাজ্যৰ পৰা মানুহ আহিলে কিবা এটা আনিব বিচাৰে নেকি বুলি সুধিছে, তেতিয়া ইয়াৰ মানুহে কয় নাই, নাই, সকলো ইয়াত আছে, নানিব। সকলো আছে, আমি আমাৰ ব্ৰেণ্ডক লৈ গৌৰৱ কৰা উচিত। আমি মেড ইন ইণ্ডিয়াক লৈ গৌৰৱ কৰা উচিত। অপাৰেচন সিন্দূৰ সামৰিক শক্তিৰে নহয় জনশক্তিৰে জয়ী হ’ব লাগিব বন্ধুসকল। মাতৃভূমিৰ মাটিত উৎপাদিত প্ৰতিটো শস্যৰ পৰাই জনশক্তি আহে। যিবোৰ বস্তুত এই মাটিৰ সুগন্ধি আছে, এই দেশৰ নাগৰিকৰ ঘামৰ সুগন্ধি আছে, সেইবোৰ বস্তু ব্যৱহাৰ কৰিম, যদিহে মই অপাৰেচন সিন্দূৰক প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ, প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ লৈ যাব খোজোঁ। ২০৪৭-ৰ পূৰ্বে ভাৰতক আমি এখনি উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিম। এই আশাৰেই সমস্বৰে কওঁচোন আহক,
ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the celebrations of 20 years of Gujarat Urban Growth Story in Gandhinagar
27 MAY 2025 4:48PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Why are all these Tricolours lowered?
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Governor of Gujarat Acharya Devvrat Ji seated on the stage, the popular Chief Minister of this state Mr. Bhupendra Bhai Patel, my colleagues in the cabinet at the Centre, Manohar Lal Ji, CR Patil Ji, other ministers of the Gujarat government, MPs, MLAs and my dear brothers and sisters present here from every corner of Gujarat,
I am in Gujarat for two days. Yesterday I went to Vadodara, Dahod, Bhuj, Ahmedabad and today early morning to Gandhinagar. Wherever I went, it felt like the answer to patriotism was the roaring Sindooriya Sagar. The roar of Sindooriya Sagar and the fluttering tricolor, the immense love for the motherland in the hearts of the people, it was such a sight, such a scene and this is not just in Gujarat, but in every corner of India. It is in the heart of every Indian. No matter how healthy the body is, if a thorn pricks, the entire body remains troubled. Now we have decided that we will remove that thorn.
Friends,
In 1947, when Maa Bharati was divided into pieces, it was the chains that should have been cut, but the arms were chopped off. The country was divided into three parts. And that very night, the first terrorist attack took place on the soil of Kashmir. Pakistan annexed a part of Maa Bharati with the help of terrorists, in the name of Mujahideen. If these Mujahideen had been killed that day and Sardar Patel had wished that the army should not stop until PoK was returned. But Sardar Sahib's words were not heeded and the blood that these Mujahideen had tasted, that cycle has been going on for 75 years. It was a distorted form of the same in Pahalgam. We have suffered for 75 years and whenever the situation of war with Pakistan arose, all three times India's military power defeated Pakistan. And Pakistan understood that it cannot defeat India in a war and hence it started a proxy war. Military training takes place, military trained terrorists are sent to India and innocent-unarmed people, someone going on a trip, someone travelling in a bus, someone sitting in a hotel, someone going as a tourist. Wherever they got a chance, they kept on killing, kept on killing and we kept on tolerating it. You tell me, should this be tolerated now? Should bullets be answered with shells? Should brick be answered with stone? Should this thorn be uprooted from its roots?
Friends,
This country has moved forward with that great culture and tradition, Vasudhaiva Kutumbakam, these are our values, this is our character, we have lived it for centuries. We consider the entire world as one family. We want happiness for our neighbors too. May they live happily, let us also live happily. This has been our thought for thousands of years. But when our strength is challenged again and again, then this country is also the land of brave heroes. Till date, we used to call it a proxy war, but after the scenes that were witnessed after 6 May, we cannot make the mistake of calling it a proxy war. And the reason for this is that after identifying 9 terrorist hideouts, they were destroyed in 22 minutes, friends, only in 22 minutes. And this time, everything was done in front of the camera, all the arrangements were made so that no one asks for proof in our house. Now we do not have to give proof, the other side is giving it. And that is why I say that now this cannot be called a proxy war because the funerals of the terrorists who were killed after 6 May were given state honours in Pakistan, Pakistani flags were placed on their coffins, their army saluted them, this proves that these terrorist activities are not a proxy war. This is your well thought out war strategy. If you are fighting a war, then you will get the same response. We were busy with our work and were on the path of progress. We wish well for everyone and also help in times of trouble. But in return, rivers of blood flow.
I want to tell the new generation, how has the country been ruined? The Indus Water Treaty was signed in 1960. If you go into its details, you will be shocked. It has even been decided that the cleaning work of the dams built on other rivers of Jammu and Kashmir will not be done. Desilting will not be done. The gates downstream for cleaning will not be opened. These gates were not opened for 60 years and the water that should have been filled with 100% water gradually reduced to 2%-3%. Don't my countrymen have a right over water? Should they get their rightful share of water or not? And I haven't done much yet. Right now, we have said that we have kept it in abeyance. They are terrified there and we have started cleaning by opening the dam a little bit, we are removing the garbage that was there. Even this much floods the place.
Friends,
We do not want enmity with anyone. We want to live a happy and peaceful life. We also want to progress so that we can also contribute to the welfare of the world. And that is why we are working with single-minded commitment for the welfare of crores of Indians. Yesterday was 26 May, 26 May 2014, I got the opportunity to take oath as the Prime Minister of the country for the first time. And at that time, India's economy was at number 11 in the world. We fought against Corona, we also faced problems from neighbors, we also faced natural disasters. Despite all this, in such a short time we reached from number 11 economy to number 4 economy because this is our goal, we want development, we want progress.
And friends,
I am indebted to Gujarat. This land has brought me up. The education that I received from here, the initiation that I got, what I learnt by staying here amongst all of you, the mantras that you gave me, the dreams that you nurtured in me, I am trying to make them useful for the countrymen. I am happy that today the Gujarat government has organized this program in the year of Urban Development, 2005. To celebrate 20 years and I am happy that this program was not made to sing praises of the 20-year journey of urban development. Based on what the Gujarat Government has achieved and learnt in those 20 years, it has prepared a roadmap for the next generation of urban development and today that roadmap has been presented before the people of Gujarat. For this, I heartily congratulate the Gujarat government, the Chief Minister and his team.
Friends,
Today we have become the fourth economy of the world. Anyone will be satisfied that we have now surpassed Japan and moved ahead. I remember when we became 5 from 6, there was a different kind of enthusiasm in the country, a lot of excitement, especially among the youth and the reason for that was that we became 5 leaving behind the UK which had ruled us for 250 years. But now the pressure of when we will become three is more than the joy of becoming four. Now the country is not ready to wait and if someone asks them to wait, then the slogan that comes from behind is, Modi hai toh Mumkin Hai.
And so, friends,
Firstly, our target is 2047, India must be developed, no compromise… We will not spend 100 years of independence just like that, we will celebrate 100 years of independence in such a way that the flag of developed India will be flying high in the world. Just imagine, in 1920, 1925, 1930, 1940, 1942, if the sentiments created by Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, Netaji Subhash Babu, Veer Savarkar, Shyamji Krishna Verma, Mahatma Gandhi or Sardar Patel were not there in that period, if there was no desire for independence in the minds of people, if there was no commitment to live and die for independence, if there was no will to endure for independence, then perhaps we would not have got independence in 1947. We got this because the population of 25-30 crore at that time was ready for sacrifice. If 25-30 crore people can take a pledge and drive out the British from here within 20, 25 years, then in the coming 25 years, 140 crore people can also make India developed, friends. And that is why in 2030 when Gujarat will be 75 years old, I think that we should make a plan for the next 10 years that when Gujarat will be 75 years old, in 30, 35… in 35 when Gujarat will be 75 years old, we should make a plan for the next 10 years that when Gujarat will be 75, then Gujarat will reach here. It will be here in industry, it will be here in agriculture, it will be here in education, it will be here in sports, we should take a resolution and when Gujarat turns 75, the Olympics which are going to be held after one year of that, the country wants that those Olympics should be held in India.
And so, friends,
We have a goal that when Gujarat completes 75 years, you can see that when Gujarat was formed, take out the newspapers of that time, take out the discussions of that time. What discussions were there that what will Gujarat do after separating from Maharashtra? What does Gujarat have? There is sea, salty land, here is desert, there is Pakistan on the other side, what will it do? Gujarat does not have any minerals, how will Gujarat progress? All of them are traders… they buy goods from here, sell them there. In between they earn their livelihood by brokerage. There was a discussion about what they will do. The same Gujarat which once had nothing more than salt, today the world knows Gujarat for diamonds. From salt to diamonds! We have gone through this journey. And there has been a well thought out effort behind this. Steps have been taken in a planned manner. Here in our country, when we usually discuss the model of government, it is said that silos in the government are the biggest crisis. One department does not talk to the other. People sitting at one table do not talk to people sitting at the other table, such discussions take place. It may be true in some aspects, but is there any solution for it?
Today I will tell you the background, this Urban Development Year is not the only one, at that time we used to dedicate every year to some special work, like 2005 was considered as Urban Development Year. There was a year when we dedicated it to girl education, there was a year when we dedicated the whole year to tourism. This does not mean that we stopped all other work, but all the departments of the government were asked that year, if there is a forest department, what can it contribute to urban development? If there is a health department, what can it contribute in the Urban Development Year? If there is a water conservation ministry, what can it contribute to urban development? If there is a tourism department, what can it contribute to urban development? That is, in a way, this year was celebrated from a whole of the government approach and you must remember, when we celebrated Tourism Year, before that no one in the entire state could even imagine tourism in Gujarat. Special efforts were made, ad campaign was run at the same time, spend some days in Gujarat, every single thing came out from it. Rann Utsav came out of it, Statue of Unity was made out of it.
Today, Somnath is being developed, Gir is being developed, Ambaji is being developed. Adventure sports are coming. That is, things started developing one after the other. Similarly, when Urban Development Year was celebrated. And I remember, I was new to politics. And after some time we won the Ahmedabad Municipal Corporation for the first time. Till then we had a Rajkot Municipality, but it was not a corporation at that time. And we had a Prahladbhai Patel, he was a very senior leader of the party. He was very innovative; it was his nature to think of new things. I had just entered politics, so Prahladbhai came to meet me one day, he said, at that time there was Chimanbhai Patel's government, so Chimanbhai and the BJP people were small partners. So we should meet Chimanbhai and make him understand that this red bus of Ahmedabad should be allowed to go outside Ahmedabad. So, he explained to me that Prahlad Bhai and I went to meet Chiman Bhai. We brainstormed a lot, we said that it is worth thinking that the red bus should be allowed to go outside Ahmedabad to Gora, Gumma, Lamba, towards Narora, further towards Dahegam, further towards Kalol. Transportation should be expanded, so this is the nature of secretaries of the government, all of them are sitting here, those of that time have retired. Once a Congress leader was asked if the problems of the country have to be solved, then tell in two sentences. A Congress leader had given an answer, which I still like. This was about 40 years ago. He said, two things should happen in the country. One, politicians should learn to say no and bureaucrats should learn to say yes! Then all the problems will be solved. Politicians do not say no to anyone and bureaucrats do not say yes to anyone. So, at that time, we went to Chimanbhai, he asked everyone, we went again, went for the third time, no-no ST will incur loss, ST will stop earning, ST will shut down, ST is running in loss. Lal Bus cannot be sent there; this went on for a long time. We brainstormed for three-four months. Anyway, our pressure was so much that finally Lal Bus got Lamba, Gora, Gumma, such extensions, the result of which was that Ahmedabad expanded rapidly towards Saran, towards Dahegam, towards Kalol, towards Ahmedabad, so the pressure towards Ahmedabad, which was going to increase very fast, accelerated, we were saved, it was a small thing, only then, I was new to politics at that time. I did not know much about these things. But then it was understood that if we rise above the immediate benefits and work for the welfare of the state and its people with courage and long-term thinking, then there will be great benefits. And I remember when the Urban Development Year was celebrated, the first task that came up was to remove encroachment. Now, when it comes to removing encroachment, the first hurdle is created by a political person, no matter which party he belongs to, he comes and stands there because he feels that these are my voters and you are breaking them. And the officers are also very clever. When they are told that all this has to be demolished, then first they go and demolish the temple of Lord Hanuman. So such a storm is created that any politician gets scared, he feels that if we have demolished the temple of Lord Hanuman, then so be it… We showed great courage. At that time our ….(name not clear) was the Urban Minister. And the result was that the roads started getting widened and the person whose 2 feet or 4 feet were cut would cry, but the entire city would be happy. In this, such a situation arose which is very interesting. Now I have declared 2005 as the Urban Development Year. Some 80-90 points were drawn for that; they were very interesting points. So, I had discussed with the party that there will be an urban development year, everybody will have to be involved in works like cleanliness etc. But when this started to be broken, people from my party came, I am telling you a big secret, they said sir, there were urban body elections in 2005, our condition will become worse. All this demolition is going on everywhere. I said friend brother this was not in my mind and in fact I did not have that election in my mind. Now I made the program, now Sir, I also have a nature. We have been learning since childhood that once you have taken a step, you should not step back. So I said look brother, your concern is right, but now we cannot step back. Now this will be the Urban Development Year. We will lose, what is the election? Whatever happens, we do not want to harm anyone, but it is very important to change the appearance of cities in Gujarat.
Friends,
We kept on working. There was a lot of protest, many agitations took place and a lot of trouble occurred. Here the media people also enjoyed thinking that now Modi was the target, so they too went ahead with full force. And after that when the elections happened, see, I tell the politicians, politicians from all over the country listen to me, so I tell you to see, if you take decisions with integrity, honesty for the welfare of the people, even if it may seem bad at the time, people will go with you. And in the elections that happened at that time, BJP had a 90 percent victory, 90 percent means people who believe that the public is not this and I remember. Now this Atal Bridge that has been built here, on the Sabarmati River Front, I don't know why I was called for the inauguration. There were many programmes, so I said let's go and see it. So I went for a walk on that Atal Bridge, and there I saw some people had thrown paan sprayers. The inauguration was to happen now, but the programme had already been done. So my mind, I said put a ticket on it. So, all these people came, sir, there are elections, the elections were after that, they said you cannot put a ticket, I said put a ticket or else your Atal Bridge will become useless. Then I went to Delhi, I called the next day and asked, I said what happened to the ticket, one should not travel without a ticket even for a day.
Friends,
Anyway, everyone respects me, in the end our people put a ticket on the bridge. Today, I got the ticket, won the election as well, friends, and that Atal Bridge is operational. I took up the reconstruction program of Kankaria, put a ticket on it, then Congress did a big protest. They went to the court, but that small effort has saved the entire Kankaria and today every section of the society goes there comfortably. Sometimes politicians get scared of very small things. Society is not anti-social, it has to be explained. It cooperates and good results are also achieved. See, each and every thing of urban development was made so meticulously and this was the result and I tell you. The pressure that is going to mount on me has already started that Modi is fine, we have reached number 4, tell us when will we reach number 3? You have a remedy for this. Now our growth centers are urban areas. We will have to plan to make urban bodies economic growth centers. Cities cannot be such that they keep on growing due to population on their own. Cities should be dynamic centers of economic activity and now we should also focus on tier 2, tier 3 cities and they should become centers of economic activity and I would like to tell the people of Nagarpalika, Mahanagarpalika of the whole country. I would like to tell all the people associated with the urban body to target where they will take the economy of that city in one year? How will they increase the stature of the economy there? How will they improve the quality of the things being manufactured there? What new avenues of economic activity will they open there. Mostly I have seen that when new municipalities are being built, what do they do, they build a big shopping center. It suits the politicians as well, they will build 30-40 shops and no one comes to buy them for 10 years. This won't be enough. After studying and especially for agro products. I would say for tier 2, tier 3 cities, value addition of the produce produced by the farmers should start in municipalities, agricultural products should come from nearby areas, there should be some value addition from it, it will benefit the village as well as the city.
Similarly, you must have noticed that in startups these days, you must have noticed that earlier startups were run around big industrial houses in big cities, today there are about two lakh startups in the country. And most of them are in Tier 2, Tier 3 cities and it is also a matter of pride that a lot of leadership in them is with our daughters. The leadership of startups is with the daughters. This gives rise to the possibilities of a big revolution and that is why I would like that when we are celebrating 20 years of Urban Development Year and we remember a successful experiment and decide the future direction, then we should give importance to Tier 2, Tier 3 cities. Tier 2, Tier 3 cities have been far ahead in education too, see this year. There was a time when the results of 10th and 12th were out, and the children of the famous schools were in the top 10. These days, there is no trace of big schools in cities, children from schools in tier 2 and tier 3 cities come in the top 10. You must have seen the same thing happening in Gujarat as well. This means that the potential and strength of our small cities is increasing. Look at sports, first look at cricket, cricket is played in the streets and neighbourhoods of India. But cricket was restricted to the wealthy families of big cities. Today, more than half of all the players are children from villages of Tier 2, Tier 3 cities who excel by playing international sports. That means we should understand that our cities have a lot of potential. And as Manohar ji also said and it was also shown in the video here, this is a huge opportunity for us, if we focus on the economy of Indian cities to reach the number 3 economy from number 4, then we will be able to reach there very fast.
Friends,
This is a model of governance. Unfortunately, in our country, one such ecosystem has taken such deep roots in the ground that it is always trying to undermine the potential of India. Due to ideological opposition, it has become their nature to reject the development of systems. Due to likes and dislikes towards a person, it has become a fashion to term everything done by him as bad and due to that the good things of the country have been harmed. This is a model of governance. Now you see, we emphasized on urban development, but similarly when you sent us to Delhi, we considered an aspirational district, an aspirational block that in every state there is one or two districts, one or two tehsils, which are so backward that they pull down the entire average of the state. You cannot jump at all, it is like shackles. I said, first we have to break these shackles and around 100 aspirational districts were identified in the country. 40 parameters were used to see what was needed here. Now 500 blocks have been identified and focus was laid with a whole of government approach. Young officers were appointed to work with full tenure. Today it has become a model for the world and the developing countries also feel that we should move towards this model of development. Our academic world should think about these efforts and successful efforts of India and when the academic world thinks about it, it serves as an exemplary example for the world as well. In the coming days, we should focus on tourism. Gujarat has done wonders, one can imagine. In the desert of Kutch, where no one used to go, today there is no booking to go there. Things can be changed, the world's tallest statue, this is amazing in itself. I was told about the museum that has been built in Vadnagar. Yesterday I met a gentleman from the UK. He said, I am going to see the museum of Vadnagar. This is the first museum of such a global standard built at the international level and there are very few places like Kashi in India that are imperishable. Which have never died, where life has existed every moment, one of them is Vadnagar, in which evidence of up to 2800 years has been found. Now our task is to bring it on the international tourist map. Our Lothal where we are building a museum, Maritime Museum, 5 thousand years ago we were famous in the world in maritime. Gradually we forgot, Lothal is a living example of that. The world's largest maritime museum is being built in Lothal. You can imagine how much benefit these things are going to bring and that is why I say friends, it was the year 2005 when the idea of ​​GIFT City was conceived for the first time and I remember, perhaps we launched it in Tagore Hall. So, we had put up the big designs and pictures of the city, so my own people were asking. Will this happen, will such huge building towers be constructed? I clearly remember that when I used to show its map and presentation to some leaders of the Centre, they too were asking me, hey, what are you doing in a country like India? I used to hear that today every state of Hindustan is saying that there should be a GIFT City here too.
Friends,
If we try to imagine and bring it to reality, we can clearly see how great and good results can be achieved. That was the same period when the riverfront was conceived, that was the same period when the dream of building the world's largest stadium was dreamt of and accomplished. That was the same period when the world's tallest statue was thought of and accomplished.
Brothers and sisters,
We should believe that our country has immense potential and immense strength.
Friends,
I don't know why, but something like despair never comes to my mind. I am such an optimist and I can see that potential; I can see beyond the walls. I can see the power of my country. I can see the power of my countrymen and with this power we can bring about a big change and that is why today I am very grateful to the Gujarat government that you have given me this opportunity to come here. I got this opportunity to refresh some old things. But believe me friends, Gujarat has a huge responsibility. We are people who give, we should always give to the country. And we should take Gujarat to such heights, take it to such heights that Gujarat should be useful for the countrymen.
Friends, we should carry forward this great tradition. I am confident that Gujarat will move forward with new strength, with many new ideas, with many new initiatives. I know that my speech might have become so long, I don't know what happened? But tomorrow two-three things will come in the media. I will tell you about that too, Modi scolded the officers, Modi thrashed the officers, etc. etc. Well, that happens sometimes, only this much should be understood, but the rest of the things that I have remembered, remember them and this Sindooriya mood! This Sindooriya spirit, friends, on 6 May, the night of 6 May. Operation Sindoor was started by the military force. But now Operation Sindoor will move forward with manpower and when I talk of military force and manpower, then by Operation Sindoor manpower I mean that every person should become a partner in the development of the country and take up responsibilities.
Let us decide that in 2047, when India will be celebrating its 100th year of independence, to make India developed and to take its economy from number 4 to number 3, we will not use any foreign product. We should make traders take an oath in every village that no matter how much profit they make, they will not sell foreign products. But see the misfortune, even Ganesh ji comes as a foreigner. Small eyed Ganesh ji will come. Ganesh ji's eyes are also not opening. Holi, Holi, we have to sprinkle colors, said the foreigner, we knew that you too should go to your home and make a list. Actually, as a citizen, I have to do one thing for Operation Sindoor. Go to your homes and make a list of how many foreign products are used in your homes in 24 hours from morning to the next morning. You do not even know, you use foreign hairpins, combs are also foreign, the pins used for teeth are also foreign, we do not even know. We don't know friends. If we have to save the country, build the country, grow the country, then Operation Sindoor is not the responsibility of the soldiers alone. Operation Sindoor is the responsibility of 140 crore citizens. The country should be strong, the country should be capable, the citizens of the country should be capable and for this we have started Vocal for Local, One District One Product, I am not asking you to throw away what you have here. But now we will not buy anything new and maybe there are 1-2% things which you might have to buy from outside which might not be available here, otherwise there is nothing like this in India today. You must have seen, 25 years, 30 years ago, when someone used to come from abroad, people used to send a list saying bring this, bring that. Today, when people come from abroad, they ask if they want to bring something, then people here say no, no, everything is here, don't bring it. Everything is there, we should be proud of our brand. We should be proud of Made in India. Operation Sindoor has to be won not by military power but by people's power, friends. People's power comes from every crop grown in the soil of the motherland. I will use the things that have the fragrance of this soil, the fragrance of the sweat of the citizens of this country, if I take Operation Sindoor to every person, every home. You see, we will make India a developed nation before 2047 and will go after seeing it with your own eyes, friends. With this expectation, say it with full force with me,
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai! The tricolour should fly high.
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you!