ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଦ୍ମବିଭୂଷଣ ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ରଙ୍କ ନିଧନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶୋକ
02 OCT 2025 3:44PM by PIB Bhubaneswar
-ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ରଙ୍କ ପରଲୋକକୁ ଭାରତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ଜଗତର ଅପୂରଣୀୟ କ୍ଷତି କହିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
-ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ର ବନାରସ ଘରାନାର ସଙ୍ଗୀତର ପରମ୍ପରାକୁ ନୂତନ ଶୀର୍ଷକୁ ନେଇଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
-କାଶୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ସବକୁ ସେ ନିଜ ସ୍ୱର ଓ ଗୀତରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
-ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍ଗୀତ ପ୍ରେମୀ ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ରଙ୍କ ଜୀବନରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ରଙ୍କ ପରଲୋକରେ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କି, ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ରଙ୍କ ପରଲୋକ ଭାରତର ସଙ୍ଗୀତ ଜଗତ ପାଇଁ ଏକ ଅପୂରଣୀୟ କ୍ଷତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ର ଜୀବନବ୍ୟାପୀ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଥିଲେ ଏବଂ ସେ ବନାରସ ଘରାନାର ସଙ୍ଗୀତ ପରମ୍ପରାକୁ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଦିଗରେ କାମ କରିଥିଲେ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି କି, କାଶୀର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଉତ୍ସବକୁ ପଣ୍ଡିତ ମିଶ୍ର ନିଜ ସ୍ୱର ଏବଂ ଗୀତରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ । ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ଘାଟରେ ହୋଲି ହେଉ କିମ୍ବା ବର୍ଷା ଦିନର କାଜରୀ ପରମ୍ପରା ହେଉ ତାଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତରେ କାଶୀ ସର୍ବଦା ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେଉଥିବ । ଲୋକଗୀତର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟାକୁ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବାରେ ପଣ୍ଡିତ ମିଶ୍ରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅନୁଭବ ସେୟାର କରି କହିଛନ୍ତି, ଅନେକ ଥର ପଣ୍ଡିତ ମିଶ୍ରଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ଏବଂ ତାଙ୍କ ସ୍ନେହ ପାଇବାର ଅବସର ମିଳିଛି । ୨୦୧୪ ନିର୍ବାଚନରେ ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ର ତାଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବକ ହୋଇଥିଲେ- ଏହି କଥାକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କି, କାଶୀ ପ୍ରତି ପଣ୍ଡିତ ମିଶ୍ରଙ୍କ ଆତ୍ମୀୟ ଭାବ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କି, କାଶୀ ବିକାଶ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ପଣ୍ଡିତ ମିଶ୍ର ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ଥର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି କି ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀରେ କିପରି ସେ ତାଙ୍କ ବାସଭବନକୁ ଯାଇଥିଲେ, ଯାହାକି ଆଜି ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀରେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଲେଖିବା ବେଳେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ୍ତ ହୋଇଉଠୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କି, ଯଦିଓ ପଣ୍ଡିତ ମିଶ୍ର ଆଜି ସଶରୀରେ ଆମ ଗହଣରେ ନାହାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍ଗୀତ ପ୍ରେମୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଚାଲିଥିବେ ଏବଂ କାଶୀ ତାଙ୍କ ଭଜନ ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ସବରେ ସ୍ମରଣ କରୁଥିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ମିଶ୍ରଙ୍କ ଶୋକ ସନ୍ତପ୍ତ ପରିବାର ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ସମବେଦନା ବ୍ୟକ୍ତି କରି କହିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ପରିଜନଙ୍କ ପୀଡ଼ା ତାଙ୍କପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପୀଡ଼ା । ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ପଣ୍ଡିତ ଛନ୍ନୁଲାଲ ମିଶ୍ରଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଚରଣରେ ସ୍ଥାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ଦୁଃଖର ସମୟରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରଶଂସକଙ୍କୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Modi’s Condolence Message on the Demise of Padma Vibhushan Pandit Chhannulal Mishra
The Prime Minister described the demise of Pandit Chhannulal Mishra as an irreparable loss for the world of Indian music
Pandit Chhannulal Mishra elevated the musical tradition of the Banaras Gharana to new heights: PM
Pandit Chhannulal Mishra enriched every festival of Kashi with his voice and songs: PM
The Prime Minister said that every music lover in Bharat will continue to draw inspiration from the life of Pandit Chhannulal Mishra
The grief of his family is my personal grief: PM
02 OCT 2025 3:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi has expressed deep sorrow at the passing away of Padma Vibhushan Pandit Chhannulal Mishra ji.
The Prime Minister said that the demise of Pandit Chhannulal Mishra ji is an irreparable loss to the world of Indian music. He remarked that Pandit Chhannulal Mishra dedicated his life to art and culture and played a key role in taking the musical tradition of the Banaras Gharana to new heights.
Shri Modi noted that Pandit Mishra enriched the traditions and festivals of Kashi with his voice and songs. Be it Holi at Manikarnika Ghat or his Kajri renditions in the month of Sawan, his music will forever resonate in Kashi. The Prime Minister also appreciated Pandit Mishra ji’s contribution in bringing recognition to important folk traditions on the global stage.
Sharing his personal experiences, the Prime Minister said that he had the privilege of meeting Pandit Mishra ji several times and receive his affection. Recalling that Pandit Chhannulal Mishra ji had been one of his proposer in the 2014 elections, the Prime Minister said that Pandit Mishra ji’s deep emotional connect with Kashi was truly unique.
The Prime Minister further said that Pandit Mishra ji had often given him valuable suggestions regarding the development and traditions of Kashi. Shri Modi also remembered how he had visited his residence during the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, a memory that feels especially vivid as he pens this message on Gandhi Jayanti.
The Prime Minister said that although Pandit Mishra ji is no longer physically present, every music lover in Bharat will continue to draw inspiration from his life, and Kashi will remember him through his bhajans in every celebration.
Expressing his condolences to the bereaved family of Pandit Mishra ji, the Prime Minister said that their grief is his personal grief. He prayed that Baba Vishwanath grant Pandit Chhannulal Mishra ji a place at His feet and give strength to his well-wishers in this hour of sorrow.