প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ সেন্তিনরীগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
পি.এম.না লৈবাক অসিদা আর.এস.এস.না শরুক তমখিবশিং উৎলিবা অখন্ননা দিজাইন তৌবা কম্মেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্প অমসুং কোইন ফোংখ্রে
চহি চা অমগী মমাংদা লিংখৎখিবা আর.এস.এস.না চহিচা খুদিংমক্তা শীংনবশিং থেংননবা থোরকখীবা নেস্নেল কন্সিয়সনেসকী লেংদ্রবা থৌনা অদু উৎলি: পি.এম.
ঐহাক্না পরম পুজ্যা দা. হেদরেৱারজীদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি: পি.এম.
আর.এস.এস. ভোল্যুন্তীয়রশিংনা লৈবাক অসিগী শেবা অমসুং খুন্নাইবু শক্তি পীবদা চোকথবা লৈতনা কত্থোকখি: পি.এম.
ঙসি ফোংখিবা কোম্মেমোরেতিব স্তাম্প অসি ১৯৬৩ রিপব্লিক দে পরেদতা আর.এস.এস. ভোল্যুন্তীয়রশিংনা চাউথোকচবগা লোয়ননা মার্চ তৌখিবা অদু নীংশিংলদুনা ইকাই খুম্নবা অমনি: পি.এম.
মসি হৌদোকখিবদগী হৌদুনা আর.এস.এস.না জাতি শেমগৎপদা মীৎয়েং থমদুনা লাকখি: পি.এম.
আর.এস.এস. শাখা অসি ‘ঐহাক’ হায়বা অসিদগী ‘ঐখোয়’ হায়বা খোঙচৎ অসি ফাওবগী ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরি: পি.এম.
আর.এস.এস.না থবক তৌরকপগী চহি চা অমা শুবগী য়ুম্ফম অসি লৈবাক শেমগৎপা, পর্সনেল দিবেলপমেন্তগী ময়েক শেংবা লম্বেল অমা, অমসুং শাখাগী ভাইব্রেন্ত প্রেক্তিসকী পান্দমদা য়ুম্ফম ওই: পি.এম.
আর.এস.এস.না মশিং থিঙমদনা কত্থোকখ্রে, প্রিন্সিপল অমা – ‘নেসন ফার্স্ত’ অমসুং পান্দম অমা – ‘এক ভারত, শ্রেস্থা ভারত’না লমজিংখি: পি.এম.
সংঘ ভোল্যুন্তীয়রশিংনা কনস্তিত্যুস্নেল ভেল্যুশিংদা থাজবা থম্বনা লমজিংদুনা খুন্নাইগীদমক খোঙফম চেৎনা লেপখি অমসুং কত্থোকখি: পি.এম.
সংঘ অসি পেত্রিওতিজম অমসুং সর্ভিসকী খুদম অমনি: পি.এম.
অতোপ্পশিংগী অৱাবা কোকহন্নবা লনাইগী অৱাবা মায়োক্নবা অসিনা স্বয়মসেবক খুদিংমক মশক তাক্লি: পি.এম.
সংঘ অসিনা পুন্সিগী লম পুম্বদগী লাকপা মীওইশিংগী মরক্তা মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবা পোকহনখি অমসুং সোসিএল এৱেরনেস পীখি: পি.এম.
পঞ্চ পরিভর্তননা লৈবাক অসিগী শীংনবশিং থেংননবা অমসুং কোকহন্নবা স্বয়মসেবক খুদিংমক্তা ইথিল পীখি: পি.এম.
01 OCT 2025 1:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা লৈবা অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তরদা পাংথোকপা রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ (আর.এস.এস.)গী চহি চামা শুবগী কুমওন থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইদুনা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা নবরত্রিগী থৌরম অসিদা লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি অসি মহা নবমী অমসুং দেবী সিদ্ধিধত্রিগী নুমিৎনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি হয়েং বিজয়া দশমীগী চাউরবা কুমহৈনি। মসিনা ভারতকী চৎনবীগী অরিবা প্রোক্লেমেসন হায়বদি - অরানবা ৱায়েলবু অচুম্বা ৱায়েলনা মাইথিবা পীবা, অরানববু অচুম্বনা মাইথিবা পীবা, অমসুং অমম্ববু অঙানবনা মাইথিবা পীবা অসিনি। অসিগুম্বা অখন্নবা থৌরম অমদা, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ অসি চহি চামাগী মমাংদা লিংখৎখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা অরিবা চৎনবী অমা অমুক হন্না শেমগৎপনি। চহিচা খুদিংদা শীংনবশিং মায়োক্নবা ঙম্নবা অনৌবা মওং অমদা নেস্নেল কন্সয়সন্স উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্কী মতম অসিদা, সংখ অসি মতম চুপ্পগী ওইবা নেস্নেল কন্সয়সন্স অদুগী মগুন লৈরবা শক্তম অমনি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘকী চহি ১০০শুবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসি হৌজিক্কী মীরোলগী স্বয়মসেবকশিংগীদমক খুদোংচাবা অমনি হায়না পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী সেবা তৌবগী ৱারেপ লৌরিবা মশিং য়াম্লবা স্বয়মসেবকশিংদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা এসোসিয়েসন অসিগী ফাউন্দর অমসুং ইকাই খুম্নরবা মীওই, দোক্তর হেদরেৱারদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। সংঘগী চহি ১০০ শুরকপা অসি নীংশিংনবা ভারত সরকারনা অখন্নবা পোস্তেজ স্তাম্প অমসুং কোমেমোরেতিব কোইন অমা রিলিজ তৌরে হায়না মহাক্না লাউথোকখি। লুপা ১০০গী শেনয়েক অসিদা নাকল অমদা নেস্নেল এমব্লেম অমসুং অতোপ্পা নাকল অমদা নোংশাগা লোয়ননা ভরদ মুদ্রাদা ভারত মাতাগী শিংথানীংঙাই ওইরবা ইমেজ অমা স্বয়মসেবকশিংনা ইকাই খুম্নবা উৎলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী পুৱারীদা ভারত মাতাগী মমি অসি ভারতকী শেনয়েক্তা ইহান হানবা ওইনা উবা ফংলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি কোইন অসিদা সংঘগী লমজিং-লমতাক্লিবা মোতোসু য়াওরি: "রাস্ত্রয় স্বহা, ইদম রাস্ত্রয়, ইদম না মাম্মা।"
ঙসি রিলিজ তৌখিবা মপুং ওইবা পোস্তেজ স্তাম্পকী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, মসিগী পুৱারীগী ওইবা মরুওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জনুৱারী ২৬তা পাংথোকখিবা গনতন্ত্র নুমিৎকী পেরেদকী মরুওইবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ১৯৬৩দা আর.এস.এস. স্বয়মসেবকশিংনা পেরেদ অদুদা চাউথোকচনীংঙাই ওইনা শরুক য়াখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি স্তাম্প অসিনা পুৱারী ওইরবা তাঙ্কক অদুগী নীংশিংবা অদু উৎলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কোমেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্প অসিনা আর.এস.এস.গী স্বয়মসেবকশিংনা লৈবাক অসিবু সেবা তৌদুনা অমসুং খুন্নাই অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা অদু উৎলি। কোমেমোরেতিব কোইনশিং অমসুং পোস্তেজ স্তাম্পশিং অসি ফোঙবদা ভারতকী মীয়ামদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অচৌবা তুরেলশিংনা মখোয়গী তোর্বানশিংদা মীওইবগী সিভিলাইজেসনশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবগুম্না, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘনসু মশিং য়াম্লবা পুন্সিশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। লমদম, খুঙ্গংশিং অমসুং রিজনশিংদা থৌজাল পীরিবা তুরেল অমনা চেনবগুম্না ভারতকী খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা সংঘ অসিনা য়ৌশিল্লি হায়না চাংদম্নরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসি লেপ্পা লৈতনা হোৎনবগী মহৈনি অমসুং লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল কনবা ঈচেল ওইরি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ অমসুং তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ঈশিং ফংহন্দুনা শাফু কয়া পীরিবা তুরেলগী মরক্তা মান্নবা অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সংঘগী খোঙচৎ অসিনা মসি ময়েক শেংনা উৎলি। মসিগী তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবা ওর্গনাইজেসনশিংনা পুন্সিগী হীরম খুদিংমক্তা – এজুকেসন, এগ্রিকলচর, সোসিএল ৱেল্ফিয়র, ত্রাইবেল চাউখৎহনবা, নুপীদা শক্তি পীবা, আর্তস অমসুং সাইন্সেসে অমদি লেবর সেক্তরদা লৈবাক্কী সেবাদা শরুক য়ারি। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি সংঘনা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা থবক তৌরিবা স্ত্রিম খুদিংমক, ওর্গনাইজেসন খুদিংমক্না মান্নবা পান্দম অমসুং ৱাখল্লোন অমখক্তমক থম্লি: নেসন ফার্স্ত, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংগনা লিংখৎলকপা মতমদগী হৌরগা "জাতি শেমগৎপা" হায়বা অচৌবা পান্দম অমা চংশিল্লি। মসিগী পান্দম অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক, সংঘ অসিনা লৈবাক চাউখৎনবগী য়ুম্ফম ওইনা ইন্দিভিজুএল দিবেলপমেন্তকী লম্বী খনখি। মসিগী লম্বী অসিদা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক, সংঘ অসিনা দিসিপ্লিন লৈনা থবক তৌবগী থৌওং অমা লৌখৎখি: নুমিৎ খুদিংগী অমসুং চাং নাইনা শাখা পাঙথোকপা।
ইকাই খুম্নরবা দা. হেদরেৱারনা খঙখি মদুদি লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী থৌদাংশিং খঙলকপা মতমদা লৈবাক অসি তশেংনা মপাঙ্গল কনখৎলগনি। লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না লৈবাক অসিগীদমক হিংবা তম্লকপা মতমদা ভারতনা চাউখৎলগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মরম অসিনা দোক্তর. হেদরেৱারনা অখন্নবা থৌওং অমা শিজিন্নদুনা ইন্দিভিজুএল দিবেলপমেন্তদা লেপ্পা লৈতনা থাজবা থম্লি। শ্রী মোদীনা দা. হেদরেৱারগী লমজিং-লমতাক্লিবা কাংলোনদি: "মীওইবশিংবু মখোয়না ওইরিবা মওং অদুদা লৌশিনবীয়ু, মখোয়বু মখোয়না ওইগদৌবা মওং অদুদা শেম্বা।" মহাক্না দোক্তর হেদরেৱারগী পব্লিক এঙ্গেজমেন্তগী থৌওং অসি চফু মীওই শাবা অমগী থৌওংগা মান্নৈ - অচম্বা ক্লেদগী হৌদুনা, মদুদা কন্না থবক তৌদুনা, শেম্বদা অমসুং মৈ থাবদা, অমসুং অরোইবদা অচৌবা স্ত্রকচর অমা শানবগীদমক্তা চেকশিং ওইনা শীজিন্নৈ। মান্নবা মওংদা, দোক্তর হেদরেৱারনা মীচম মীয়াম্বু খনখি, মখোয়বু ত্রেনিং পীখি, মখোয়দা মীৎয়েং অমা পীখি, অমসুং মখোয়বু লৈবাক অসিগীদমক্তা অখন্নবা স্বয়মসেবক ওইহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা এসোন্সীগী মরমদা হায়নরি মদুদি মীচম প্রজাশিংনা অখন্নবা অমসুং মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থবকশিং পাংথোক্নবগীদমক পুন্না চৎমিন্নরি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘগী শাখাশিংদা ইন্দিভিজুএল দিভেলপমেন্তকী অফবা থৌওং অসি লেপ্তনা চাউখৎলক্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা শাখাগ্রাউন্দবু ইন্সপিরেশনগী অশেংবা মফম অমা ওইনা শন্দোক্না তাকখি। মফম অসিদা স্বয়মসেবক অমনা 'ঐহাক'দগী 'ঐখোয়' ফাওবগী খোঙচৎ হৌই। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা শাখাশিং অসি শক্তম শেমগৎনবা, হকচাং, ৱাখল, অমসুং খুন্নাইদা চাউখৎনবা হোৎনবদা কৎথোকপা য়াবা থৌদাংশিংনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি শাখাকী মনুংদগী, লৈবাক্কী সেবাগী থৌনা অমসুং লিংজেল অসি হৌরকই, কত্থোকপা অমসুং থৌনা অসি মহৌশানা ওইরকই, পার্সনেল ক্রেদিতকী অপাম্বা মাংখি, অমসুং স্বয়মসেবকশিংনা অপুনবা ৱারেপ লৌবা অমসুং তীম ৱার্ক্কী মগুনশিংবু মপুং ফাহল্লি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘকী চহি ১০০গী খোঙচৎ অসি য়ুম্ফম ওইবা য়ুম্বী অহুমদা য়ুম্ফম ওইরি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শেমগৎপগী অচৌবা মীৎয়েং অমা, ইন্দিভিজুএল দিবেলপমেন্তকী ময়েক শেংবা লম্বী অমা, অমসুং শক্তিগী মওংদা অচম্বা অদুবু দাইনামিক ওইবা ৱার্কিং মেথদ অমা লৈরি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ অসি হৌরকপদগী লৈবাক অসিগী মরুওইবশিংগা লোয়ননা চৎমিন্নদুনা লাক্লি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহিচা খুদিংগী সাঘ অসিনা লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা মরুওইবা শিংনবশিং মায়োক্নদুনা লাক্লি। নীংতম লান্থেং অদু নীংশিংলদুনা মহাক্না পনখি মদুদি ইকাই খুম্নরবা দোক্তর. হেদরেৱার অমসুং অতোপ্পা কার্য়াকর্তা কয়ানা নীংতম লানফমদা থৌনা লৈনা শরুক য়াখি। মহাক অসি কয়ারক হন্না জেলদা থম্বা ফাওবা য়াওখি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি সংঘনা নীংতম লান্মী কয়াদা মতেং পাংখি অমসুং মখোয়গা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা থবক তৌখি। মহাক্না ১৯৪২গী চিমুরগী খোংজং অদু পনখি, মফম অদুদা স্বয়মসেবক কয়ানা ব্রিতিশকী অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। নীংতম্লবা মতুংদা, সংঘনা হায়দ্রাবাদতা নিজামগী অকিবা মায়োক্নবদগী হৌরগা গোৱা অমসুং দাদরা অমসুং নগর হাভেলীগী নীংতম্নবা হোৎনবদা শরুক য়াবা ফাওবদা মহাক্কী কত্থোকপশিং মখা চত্থখি হায়না মহাক্না হায়খি। পুম্নমক্তা, লমজিং-লমতাক্লিবা ৱাখল্লোন অসি 'নেসন ফার্স্ত' ওইদুনা লৈখি অমসুং লেপ্পা ঙমদবা পান্দমদি 'এক ভারত, শ্রেস্থা ভারত' ওইখি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘনা লৈবাক অসিগী সেবাগী খোঙচৎতা লান্থেং অমসুং থৌনাগী মায়োক্তা থেংনখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা নীংতম্লবা মতুংদসু সংঘ অসি করম্না নমথহন্নবা অমসুং মরুওইবা থোংদা পুনশিনবা থিংনবা হোৎনখিবগে হায়বদু নৌহৌনা নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইকাই খুম্নরবা গুরুজীবু লান্না মরাল শীখি অমসুং জেলদা থমখি। অদুম ওইনমক, মহাকপু থাদোরকপদা গুরুজীনা য়াম্না কনবা মওংদা পাউখুম পীখি, "করিগুম্বা মতমদা লৈ অসি য়ানা চিক্লগা তৎলি। অদুবু ঐখোয়না য়া অদু থুদেকখি, মরমদি য়া অমসুং লৈ অনিমক ঐখোয়গীনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গুরুজীনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু, মহাক্কা নীংহন্নবা অমত্তা লৈখিদে। মহাক্না গুরুজীগী পুক্নিংগী মতিক মগুন অমসুং ৱাখল্লোনগী ময়েক শেংবা অসি স্বয়মসেবক খুদিংমক্কী লমজিং-লমতাকপা মঙাল অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মসিনা খুন্নাইগীদমক অপুনবা অমসুং নুংশিবা মগুনশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি অথিংবা, কন্সপিরেসীশিং, নৎত্রগা অরানবা কেসশিং থেংনরবসু, স্বয়মসেবকশিংনা অরানবগী মফম অমত্তা পীখিদে, মরমদি মখোয়না খুন্নাইদগী তোঙান্না লৈতে হায়বা খঙই। খুন্নাই অসি মখোয়না শেম্মি। অফবা অসি মখোয়গীনি, অমসুং অফবা নত্তবসু মখোয়গীনি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘনা ফত্তবা অসিগী মফম পীদবগী মরুওইবা মরম অমা হায়রবদি, স্বয়মসেবক খুদিংমক্না দেমোক্রেসী অমসুং কন্সতিত্যুস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা থাজবা থম্লিবা অদুনি হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি মদুদি ইমর্জেন্সীগী মতমদা, মাগী থাজবা অসিনা স্বয়মসেবকশিংবু শক্তি পীখি অমসুং মখোয়বু মায়োক্নবগী শক্তি পীখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মরুওইবা ভেল্যু অনী - খুন্নাইগা লোয়ননা অমত্তা ওইবা লৈবা অমসুং কন্সতিত্যুসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা থাজবা অসিনা খুদোংচাদবা খুদিংমক্তা স্বয়মসেবকশিংবু পুক্নিং থৌগৎতুনা অমসুং খুন্নাইগী মথৌ তাবশিংগী মতাংদা সেন্সিতিব ওইনা থম্লি। মতমগী মতুং ইন্না অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু, সংঘ অসি লৈবাক অমসুং খুন্নাইগীদমক লেপ্তনা থবক তৌদুনা, অচৌবা খোংনাং পাম্বী অমগুম্না লেংদনা লেপ্তুনা লৈরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ অসি হৌরকপদগী হৌনা লৈবাক নুংশিবা অমসুং সেবাগী ৱাহন্থোক অদুগা চপ মান্নৈ। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি পার্তিসনগী অৱাবা মতমগী মনুংদা, ইমুং মিলিয়ন কয়া অমা দিস্প্লে তৌখিবা মতমদা, স্বয়মসেবকশিংনা রিফ্যুজীশিংদা মতেং পাংনবা অকক্নবা রিসোর্সশিংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি মতেং পীবগী থবক খক্তা নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী থম্মোয়বু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ১৯৫৬তা গুজরাতকী অঞ্জারদা থোকখিবা অকনবা য়ুহার হাবগী মতাংদসু পনখি। মতম অদুদসু, স্বয়মসেবকশিংনা রিলিফ অমসুং রেসক্যু ওপরেসনশিংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। মহাক্না হায়খি মদুদি গুজরাতকী মতমদুগী সংঘগী মকোক ওইরম্বা ৱাকিল সাহেবতা ইকাই খুম্নরবা গুরুজীনা চিথী অমা ইদুনা হায়খি মদুদি অতোপ্পগী অৱা-অনা কোকহন্নবগীদমক্তা ইশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা হোৎনবা অসি অথোইবা থম্মোয় অমা পানবা মীওইবগী মশক অমনি।
"অতোপ্পা মীওইশিংগী অৱাবা কোকহন্নবগীদমক মতম চুপ্পগী ওইনা হোৎনবা অসি স্বয়মসেবক খুদিংমক্কী মগুন অমনি," হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না ১৯৬২গী লান অদু নীংশিংখি, মদুদা আর.এস.এস.গী স্বয়মসেবকশিংনা লান্মীশিংদা মতেং পাংনবা লেপ্পা লৈতনা লেপখি, মখোয়গী থৌনা হেনগৎহনখি অমসুং ঙমখৈগী মনাক নকপদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা মতেং পাংখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা ইস্ত পাকিস্তানদগী শিন্মী মিলিয়ন কয়ানা য়ুম অমসুং রিসোর্স লৈতনা ভারত্তা লাকখিবা ১৯৭১গী অৱাবা অদু পনখি। অরুবা মতম অদুদা, স্বয়মসেবকশিংনা চানবা ফংহনখি, লৈফম পীখি, হকশেলগী খুদোংচাবা ফংহনখি, মখোয়গী অৱাবা অদুদা শরুক য়াখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি স্বয়মসেবকশিংনা ১৯৮৪দা থোকখিবা ইহৌদা শিখ ময়াম অমদা চংজফম পীখি।
হান্নগী রাস্ত্রপতি দোক্তর. এ.পি.জে. অব্দুল কলামনা চিত্রাকুতকী নানাজী দেশমুখকী আশ্রমদা মহাক্না উখিবা সর্ভিস এক্তিবিতীশিং অদুদা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি। শ্রী মোদীনা হান্নগী রাস্ত্রপতি প্রনব মুখর্জিনা নাগপুরদা চৎলুবা মতমদা সংঘগী দিসিপ্লিন অমসুং অচম্বা মতৌনা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি হায়না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিসু পঞ্জাবকী ঈশিং-ঈচাউ, হিমাচল অমসুং উত্তরাখন্দগী খুদোংচাদবশিং অমসুং কেরলাগী ৱায়ানাদকী খুদোংথিবা থৌদোকশিংদা, স্বয়মসেবকশিংনা অহানবা রেস্পোন্সরশিংগী মরক্তা য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা, মালেম পুম্বনা সংঘ অসিগী থৌনা অমসুং সেবাগী থৌনা অসি উবা ফংখি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘগী চহি ১০০গী খোঙচৎ অসিদা খ্বাইদগী মরুওইবা থৌদাং অমা ওইরিবা অসি খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা কাংলুপশিংগী মরক্তা সেল্ফ-এৱেরনেস অমসুং চাউথোকচবা পোকহনবা অদুনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সংঘ অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অরাপ্পা অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা, মরুওইনা ভারতকী ত্রাইবেলগী মীওই করোর ১০ রোমগী মরক্তা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। মথং মথং লাক্লিবা সরকারশিংনা হায়রিবা কাংলুপশিং অসিবু কয়ারক হন্না য়েংখিদ্রবসু, সংঘনা মখোয়গী নাৎ, কুমহৈশিং, লোলশিং, অমসুং চৎনবীশিংবু মরুওইনা লৌখি। সেবা ভারতী, বিদ্যা ভারতী, অমসুং ভনৱসী কল্যান আশ্রমগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিং অসি ত্রাইবেল এম্পাৱরমেন্তকী য়ুম্বী ওইনা থোরক্লে। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি ঙসিদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা সেল্ফ-কনফিদেন্স অসিনা মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সঙ্ঘকী ভোলুন্তিয়র লাখ কয়ানা ভারতকী অরাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয়গী থৌনা অসিনা লৈবাক অসিগী নাৎকী ওইবা শক্তম ঙাক্তুনা থম্বদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা পুৱারীগী ওইনা ত্রাইবেল লমদমশিংবু পান্দম থমদুনা চত্থরিবা চেলেঞ্জশিং অমসুং এক্সপ্লোইতেতিব কেম্পেনশিং অদু শকখঙখি। মহাক্না সংঘনা তুমিন্না অমসুং লেপ্পা লৈতনা মখোয়গী কৎথোকপা অমসুং মখোয়গী মথৌশিং অসি অসিগুম্বা ক্রাইসিসশিং অসিদগী লৈবাক অসিবু ঙাকথোক্নবগীদমক চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী তৌদুনা লাক্লি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি কাংলুপকী মতুং ইন্না খেন্নবা থম্বা অমসুং রিগ্রেসিব প্রেক্তিসশিং অসিগুম্বা মরা তারবা খুন্নাইগী লাইনা-লাইচৎশিং অসিনা হিন্দু খুন্নাইদা মতম শাংনা অচৌবা শীংনবা অমা ওইদুনা লাক্লি। রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘনা মসিগী খন্ন-নৈনবগীদমক লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাত্মা গান্ধীনা বর্ধাদা লৈবা সংঘগী কেম্প অমদা চৎখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গান্ধীজীনা সংঘগী থোং মান্নবা, মীনুংশি চেনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোনবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দোক্তর হেদরেৱারনা ঙসি ফাওবদা, সংঘগী শক্নাইরবা মীহুৎ অমসুং সরসংঘচালাক খুদিংমক্না খেন্নবা লৈতবা অমসুং শোক্না শম্নবা য়াদবগী মায়োক্তা লান্থেংনরি।. শ্রী মোদীনা পনখি মদুদি ইকাই খুম্নরবা গুরুজীনা 'না হিন্দু পতিতো ভবেৎ'গী ৱাখল্লোন অসিবু লেপ্তনা শৌগৎখি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি হিন্দু খুদিংমক ইমুং অমগী শরুক অমনি অমসুং কনা অমত্তদগী তাবা লৈতে। মহাক্না পুজ্য বালাসাহেব দেওরাসকী ৱাফম পনখি, মহাক্না হায়খি, "করিগুম্বা শোক্না শম্নবা য়াদবা অসি পাপ অমা নত্ত্রবদি, মালেম অসিদা পাপ অমত্তা লৈতে।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি সরসংঘচালাক ওইরিঙৈ মতমদা, পুজ্য রাজজু ভৈয়া অমসুং পুজ্য সুদর্শনজীনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি মাংলোমদা পুখৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্কী সরসংঘচালাক, শ্রী মোহন ভাগৱত জীনা সমাজগীদমক সোসিএল হার্মোনিগীদমক ময়েক শেংবা পান্দম অমা থম্লি। মসিগী পান্দমদি 'গুৱা অমা, লাইশং অমা অমসুং পোৎলোইফম অমা' হায়বসিনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি সংঘ অসিনা মসিগী পাউজেল অসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা য়ৌহনখ্রে। মসিনা খেন্নবা লৈতবা, দিভিজন লৈতবা অমসুং দিসকোর্দ লৈতবা খুন্নাই অমা শেমগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি হার্মোনি অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা খুন্নাই অমা ওইহন্নবা ৱারেপ লৌবগী য়ুম্ফম্নি, মসিনা সংঘ অসিবু অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি চা অমগী মমাংদা রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ লিংখৎলকপা মতমদা, মতম অদুগী মথৌ তাবশিং অমসুং লান্থেংশিং অসি তোঙালম্মি। ভারতনা চহি চা কয়াগী ওইবা রাজনিতীগী সবজুকেসনদগী নীংতম্নবা অমসুং মাগী নাৎকী মগুনশিংবু ঙাক শেনবগীদমক হোৎনখি। ঙসিদি ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী মায়কৈদা চংশিল্লি অমসুং মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইনবা শেম-শারি। মীশিং য়াম্লবা শরুক অমনা লায়রবা কোকহল্লে, অনৌবা সেক্তরশিংনা নহারোলশিংগীদমক খুদোংচাবশিং শেমগৎলি, অমসুং ভারতনা দিপ্লোমেসীদগী ক্লাইমেৎ পোলিসী ফাওবদা মালেমগী থাক্তা মাগী ভোইস ফোংদোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক থেংনরিবা শীংনবশিংগী মনুংদা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা শেন্মিৎলোনগী ওইনা মখা পোনবা, নেস্নেল য়ুনিতী থুগাইবগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং দেমোগ্রাফিক মেনিপ্যুলেসন য়াওরি। প্রধান মন্ত্রী ওইনা মহাক্না সরকারনা হায়রিবা ৱাফমশিং অসি অথুবা মতমদা কোকহন্নবা হোৎনরিবা অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি। স্বয়মসেবক অমা ওইনা, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘনা হায়রিবা শীংনবশিং অসি মশক খঙদোকপতা নত্তনা মখোয়শিং অসি থেংননবা কংক্রিৎ রোদমেপ অমসু শেমখ্রে হায়না মহাক্না চাউথোকচবা ফোংদোকখি।
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘগী অহোংবা পুরক্নবা ৱারেপ মঙা – সেল্ফ-এৱেরনেস, খুন্নাইদা নুংশি চান্নবা, ইমুং মনুংগী ওইবা মঙাল ফংহনবা, সিভিক দিসিপ্লিন অমসুং অকোয়বগী ফিভমগী মতাংদা খঙবা অসি স্বয়মসেবকশিংনা লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা শিংনবশিং অসি থেংননবা অচৌবা ইথিলনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সেল্ফ-এৱেরনেস হায়বসিনা সর্ভিচুদকী ৱাখল্লোনদগী লান্থোকপা অমসুং মী অমগী হেরিতেজ অমসুং মশাগী লোলদা চাউথোকচবা পোকহনবা হায়বনি। সেল্ফ-এৱেরনেস হায়বসিনা স্বদেশীবু থৌগৎপা অদুবু তাকই হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি, মশা-মরোমদোম লেপচবা অসি হৌজিক্তি অপাম্বা নত্তে অদুবু তঙাইফদবা অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা খুন্নাই অসিদা স্বদেশীগী মন্ত্র অসি অপুনবা ৱারেপ অমা ওইনা লৌনবা হায়খি। মহাক্না মীপুম খুদিংমকপু "ভোকেল ফোর লোকেল" কেম্পেন অসি মাই পাকহনবদা মপুং ফানা হোৎননবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘনা খুন্নাইগী অপুনবগীদমক মতম পুম্নমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি” হায়না ফোংদোক্লদুনা সোসিএল হার্মোনি অসি শোত্থরবশিংদা মীৎয়েং চংদুনা অমসুং লৈবাক্কী অপুনবা শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা সোসিএল জস্তিস পীবনি হায়না তাক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা ঙসিদি অপুনবা শক্তম, চৎনবী অমসুং সেক্যুরিতীদা হকথেংননা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোন অমসুং লমদমগী ওইবা ৱাখল্লোনদগী হৌরগা কাংলুপ অমসুং লোলগী ৱাথোক ফাওবা, অমসুং মপানগী ফোর্সশিংনা থোকহল্লিবা খেন্নবা পুরকপগী থৌওংশিং ফাওবা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী থম্মোয় অসি মতম পুম্নমক্তা "মখল কয়াগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী" মরীদা য়ুম্ফম ওইদুনা লাক্লি। অমসুং করিগুম্বা মসিগী ৱাখল্লোন অসি থুগাইরবদি, ভারতকী শক্তি হন্থরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মরম অসিনা, মহাক্না মসিগী য়ুম্ফম ওইবা ইথোস অসিবু লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি খুন্নাইগী অপুনবা অসি দেমোগ্রাফিক মেনিপ্যুলেসন অমসুং ইনফিলত্রেসনদগী অরুবা শিংনবগী মায়োক্তা লৈরি, মসিনা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী অমসুং তুংগী শান্তিদা হকথেংননা অকায়বা পীরি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হায়রিবা ৱাফম অসিনা মরম ওইদুনা মহাক্না রেদ ফোর্ৎতগী দেমোগ্রাফী মিসন লাউথোকখি। মসিগী খুদোংথীবা অসি থেংননবা চেকশিন্না থৌরাং লৌখৎনবা মহাক্না তকশিনখি।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি ইমুং মনুংগী মঙাল ফংবা অসি হৌজিক্কী মতমগী মথৌ তাই। মহাক্না মসিবু ভারতকী সিভিলাইজেসনগী য়ুম্ফম ওইরিবা অমসুং ভারতকী ভেল্যুশিংনা ইথিল পীরিবা ইমুংগী চৎনবীবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়না ৱাহন্থোক পীখি। মহাক্না ইমুং-মনুংগী কাংলোনশিং ঙাক্না চৎপা, অহলশিংবু ইকায় খুম্নবা, নুপীশিংদা শক্তি পীবা, নহারোলশিংদা ভেল্যুশিং তম্বীবা অমসুং ইমুং-মনুংগীদমক থৌদাংশিং লৌবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না ইমুং মনুং অমসুং খুন্নাই অনিমক্তা মসিগী মতাংদা এৱেরনেস হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা অদু পনখি।
মতম খুদিংদা, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা মপাঙ্গল কনবা সিভিক দিসিপ্লিনগী য়ুম্ফমগা লোয়ননা চাউখৎলক্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সিভিক দিসিপ্লিন হায়বসিনা থৌদাংগী ৱাখল্লোন লৈহনবা অমসুং নাগরিক খুদিংমক্না মখোয়গী থৌদাংশিং অদু খঙহনবা হায়বসিনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ক্লিনলিনেস প্রমোৎ তৌনবা, নেস্নেল এসেৎশিং ইকায় খুম্নবা অমসুং আইনশিং অমসুং রিগুলেসনশিং ঙাক্না চৎনবা হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নাগরিকশিংনা মখোয়গী মথৌশিং পাংথোকপা অসি সংবিধানগী ৱাখল্লোননি, অমসুং মসিগী সংবিধানগী ইথোস অসি লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি অকোইবগী ফিভম ঙাক শেনবা অসি হৌজিক্কী অমসুং তুংগী চারোন-শুরোন অনিমক্কীদমক য়াম্না মরু ওই অমসুং মসিনা মীওইবা খুন্নাইগী তুংগী পুন্সিগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। শেন্মিৎলোনদা নত্তনা ইকোলোজীদসু মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঈশিং কনবা, গ্রীন ইনর্জী অমসুং ক্লিন ইনর্জীগুম্বা কেম্পেনশিং অসি মসিগী মাইকৈ অসিদা মরুওইবা খোংথাং অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘগী অহোংবা পুরক্নবা ৱারেপ মঙা – সেল্ফ-এৱেরনেস, খুন্নাইদা নুংশি চান্নবা, ইমুং মনুংগী লৌশিং হেনগৎহনবা, সিভিক দিসিপ্লিন অমসুং অকোয়বগী ফিভমগী মতাংদা খঙবা অসি লৈবাক অসিগী শক্তি হেনগৎহনগদবা, ভারতনা তোঙান তোঙানবা শিংনবশিং থেংনবদা মতেং পাংগদবা অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা য়ুম্ফম ওইগদবা মরুওইবা খুৎলাইশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০৪৭তা ভারত অসি ফিলোসোফী অমসুং সাইন্স, সর্ভিস অমসুং সোসিএল হার্মোনিনা শেম্বা মশখ নাইরবা লৈবাক অমা ওইরগনি। মসি রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘগী ভিজননি, স্বয়মসেবক পুম্নমক্কী অপুনবা খোঙজংনি অমসুং মখোয়গী অচেৎপা ৱারেপনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা নীংশিংখি মদুদি সংঘ অসি লৈবাক অসিদা অচেৎপা থাজবা থমদুনা শেমখিবনি। সেবাগী অচেৎপা ৱাখল্লোননা লমজিংখি। কত্থোকপা অমসুং তপস্যাগী মৈ ওইনা পুনশিনখি। ভেল্যু অমসুং দিসিপ্লিনগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সংঘ অসি ভারত মাতাগী সেবা তৌবগী অচৌবা মঙলান অদুগা মরী লৈনৈ।
“সংঘগী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী চৎনবীগী হৌরকফমবু হেন্না চেৎশিলহনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবনি। মসিনা খুন্নাই অসিদা মশা-মশানা থাজবা অমসুং ইকাই খুম্নবা পোকহল্লি। মসিগী পান্দমদি মীয়ামগী সেবা তৌবগী মৈরি অদু মীওই খুদিংগী থম্মোয়দা চুখৎপা অসিনি। ভারতকী খুন্নাই অসি খুন্নাইগী ৱায়েল-পথাপকী খুদম অমা ওইহন্নবগীদমক মাগী ভিজন লৈ। মসিগী মিসন অসি মালেমগী থাক্তা ভারতকী ৱা ঙাংবগী শক্তি হেনগৎহনবনি। লৈবাক অসিগী তুংলমচৎকীদমক্তা ঙাকশেল অমসুং মঙাল ফংহন্নবা মখোয়গী ৱারেপ লৌরি," হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী কলচর মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেকৱাৎ, দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রীমতী রেখা গুপ্তা, আর.এস.এস.গী সরকারয়াভাহ (জেনরেল সেক্রেতরী), শ্রী দত্তাত্রেয় হোসাবলে অমসুং অতোপ্পা মশক নাইরবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
আর.এস.এস.কী চহি চামা শুবগী কুমওনগী শরুক অমা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা আর.এস.এস.না জাতিদা শরুক তমখিবশিং অদু উৎলিবা অখন্ননা দিজাইন তৌবা কোমেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্প অমসুং কোইন অমা ফোঙখ্রে।
১৯২৫দা মহারাস্ত্রগী নাগপুরদা দা. কেশব বালিরাম হেদজিৱরনা, আর.এস.এস. অসি নাগরিকশিংগী মরক্তা কলচরেল এৱেরনেস, দিসিপ্লিন, সর্ভিস অমসুং সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতি ফগৎহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা ভোলুন্তিয়রদা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গনাইজেসন অমা ওইনা লিংখৎখি।
আর.এস.এস. অসি লৈবাক অসিবু নৌনা শেমগৎ শাগৎপগীদমক্তা মীয়ামনা য়োকখৎপা তোপ তোপ্পা খোঙজং অমনি। মসিগী হৌরকফম অসি চহী চা কয়াগী মপান লৈঙাক্কী পাউখুম অমনি হায়না লৌনরি। মসিগী লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা মশক অসি ধর্মদা য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী নেস্নেল গ্লোরিগী মীৎয়েং অদুগী ইথিলনা ওইরি।
সংঘগী মরুওইবা অসি জাতিবু নুংশিবা অমসুং জাতিগী মশক শেমগৎপদা য়ুম্ফম ওই। মসিনা মমা লৈবাক্কীদমক্তা ইকায় খুম্নবা, দিসিপ্লিন, ইশা-ইরোমদোম চেকশিনবা, অমসুং থৌনা হাপচিনবা পাম্মি। সঙ্ঘকী তশেংবা পান্দমদি ভারতকী সর্বাঙ্গীন উনাতি (মায়কৈ খুদিংদা চাউখৎপা) অসিনি, মসিগীদমক্তা স্বয়মসেবক খুদিংমক্না মশামকপু কত্থোক্লি।
হৌখিবা চহি চা অসিদা, আর.এস.এস.না এজুকেসন, হকশেল, সোসিএল ৱেলফেয়র অমসুং দিজাস্তর রিলিফতা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। আর.এস.এস.গী ভোলুন্তিয়রশিংনা ঈশিং-ঈচাউ, জ্বার হাবা অমসুং সাইক্লোনশিং য়াওনা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথীবশিংগী মতমদা তেংবাং পীনবা অমসুং হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিনহন্নবা হোৎনবদা থৌনা হাপ্লি। মসিগী মথক্তা, আর.এস.এস.গী তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবা ওর্গনাইজেসনশিংনা নহাশিং, নুপীশিং অমসুং লৌমীশিংবু শক্তি লৈহন্নবা, মীয়ামগী শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি।
চহি ১০০ শুরকপগী থৌরমশিং অসিনা আর.এস.এস.কী পুৱারী ওইরবা মাইপাকপশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপতা নত্তনা ভারতকী নাৎকী খোঙচৎতা অমসুং জাতিগী অপুনবগী খোঙচৎতা মসিনা লৌরিবা থৌদাং অসিসু ময়েক শেংনা তাক্লি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Rashtriya Swayamsevak Sangh Centenary Celebrations
PM releases a specially designed commemorative postage stamp and coin highlighting the RSS’ contributions to the nation
The founding of the RSS a century ago reflects the enduring spirit of national consciousness that has risen to meet the challenges of every era: PM
I pay my tributes to Param Pujya Dr. Hedgewar Ji: PM
RSS volunteers have been tirelessly devoted to serving the nation and empowering society: PM
The commemorative stamp released today is a tribute, recalling RSS volunteers proudly marching in the 1963 Republic Day parade: PM
Since its founding, the RSS has focused on nation-building: PM
An RSS shakha is a ground of inspiration, where the journey from 'me' to 'we' begins: PM
The foundation of a century of RSS work rests on the goal of nation-building, a clear path of personal development and the vibrant practice of the Shakha: PM
RSS has made countless sacrifices, guided by one principle - 'Nation First' and one goal - 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat': PM
Sangh volunteers stay steadfast and committed to society, guided by faith in constitutional values: PM
The Sangh is a symbol of patriotism and service: PM
Enduring personal hardships to ease the suffering of others defines every Swayamsevak: PM
The Sangh has cultivated self-respect and social awareness among people from all walks of life: PM
The Panch Parivartan inspire every Swayamsevak to face and overcome the nation's challenges: PM
01 OCT 2025 1:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the centenary celebrations of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) as the Chief Guest at Dr. Ambedkar International Centre in New Delhi today. Speaking on the occasion, Shri Modi extended greetings to all citizens on the occasion of Navratri, noting that today marks Maha Navami and the day of Goddess Siddhidhatri. He remarked that tomorrow is the grand festival of Vijayadashami, which signifies the timeless proclamation of Indian culture—victory of justice over injustice, truth over falsehood, and light over darkness. The Prime Minister highlighted that on such a sacred occasion, the Rashtriya Swayamsevak Sangh was founded a hundred years ago, emphasizing that this was no coincidence. He stated that it was a restoration of an ancient tradition spanning thousands of years, wherein national consciousness manifests in new forms to meet the challenges of each era. In this age, he affirmed, the Sangh is a virtuous incarnation of that eternal national consciousness.
Highlighting that it is a privilege for the current generation of swayamsevaks to witness the centenary year of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, Shri Modi extended his best wishes to the countless swayamsevaks dedicated to the resolve of national service. The Prime Minister paid tribute at the feet of the Sangh’s founder and revered ideal, Dr. Hedgewar. He announced that, to commemorate the Sangh’s glorious 100-year journey, the Government of India has released a special postage stamp and commemorative coin. The ₹100 coin features the national emblem on one side and a majestic image of Bharat Mata in Varad Mudra with a lion, being saluted by swayamsevaks, on the other. Shri Modi highlighted that this is possibly the first time in independent India’s history that Bharat Mata’s image has appeared on Indian currency. He added that the coin also bears the Sangh’s guiding motto: “Rashtraya Swaha, Idam Rashtraya, Idam Na Mama.”
Underscoring the significance of the commemorative postage stamp released today, noting its deep historical relevance, the Prime Minister recalled the importance of the Republic Day parade on 26th January and highlighted that in 1963, RSS swayamsevaks had participated in the parade with great pride, marching in rhythm to patriotic tunes. He remarked that the stamp captures the memory of that historic moment.
“The commemorative postage stamp also reflects the unwavering dedication of RSS swayamsevaks who continue to serve the nation and empower society”, underlined Shri Modi extending heartfelt congratulations to the citizens of India on the release of these commemorative coins and postage stamp.
Prime Minister remarked that just as great rivers nurture human civilizations along their banks, the Rashtriya Swayamsevak Sangh has similarly nourished and enriched countless lives. Drawing a parallel between a river that blesses the land, villages, and regions it flows through, and the Sangh, which has touched every domain of Indian society and every region of the nation, Shri Modi emphasized that this is the result of uninterrupted dedication and a powerful national current.
Drawing a parallel between the Rashtriya Swayamsevak Sangh and a river that branches into multiple streams, each nourishing different regions, the Prime Minister remarked that the Sangh’s journey mirrors this, with its various affiliated organizations engaging in national service across all facets of life—education, agriculture, social welfare, tribal upliftment, women empowerment, arts and sciences, and the labour sector. Shri Modi highlighted that despite the Sangh’s expansion into multiple streams, there has never been division among them. “Each stream, each organization working in diverse fields, shares a singular purpose and sentiment: Nation First”, stressed the Prime Minister.
“Since its inception, the Rashtriya Swayamsevak Sangh has pursued a grand objective—nation building”, said Shri Modi, emphasising that to fulfill this purpose, the Sangh chose the path of individual development as the foundation for national development. To consistently advance on this path, the Sangh adopted a disciplined working method: the daily and regular conduct of shakhas.
“Revered Dr. Hedgewar understood that the nation would be truly strong only when every citizen awakened to their responsibility towards it; India would rise only when every citizen learns to live for the nation”, remarked the Prime Minister. He said that is why Dr. Hedgewar remained committed to individual development, adopting a unique approach. Shri Modi quoted Dr. Hedgewar’s guiding principle: “Take people as they are, shape them into what they should be.” He likened Dr. Hedgewar’s method of public engagement to that of a potter—starting with ordinary clay, working on it diligently, shaping and firing it, and ultimately using the bricks to build a grand structure. In the same way, Dr. Hedgewar selected ordinary individuals, trained them, gave them vision, and shaped them into dedicated swayamsevaks for the nation. The Prime Minister remarked that this is why it is said about the Sangh that ordinary people come together to accomplish extraordinary and unprecedented tasks.
Highlighting that the noble process of individual development continues to thrive in the shakhas of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, Shri Modi described the shakha ground as a sacred space of inspiration, where a swayamsevak begins his journey from “me” to “we” representing the collective spirit. He remarked that these shakhas are the sacrificial altars of character-building, fostering physical, mental, and social growth. The Prime Minister further elaborated that within the Shakhas, the spirit and courage for national service take root, sacrifice and dedication become natural, the urge for personal credit fades, and swayamsevaks imbibe the values of collective decision-making and teamwork.
Emphasising that the Rashtriya Swayamsevak Sangh’s hundred-year journey has been anchored in three foundational pillars—a grand vision of nation building, a clear path of individual development, and a simple yet dynamic working method in the form of shakhas, Shri Modi stated that standing on these pillars, the Sangh has shaped lakhs of swayamsevaks who are advancing the nation across diverse fields through dedication, service, and a committed pursuit of national excellence.
Affirming that since its inception, the Rashtriya Swayamsevak Sangh has aligned its priorities with those of the nation, Shri Modi stated that in every era, the Sangh has confronted the major challenges facing the country. Recalling the freedom struggle, he noted that revered Dr. Hedgewar and many other karyakartas actively participated in the independence movement, with Dr. Hedgewar even facing imprisonment multiple times. The Prime Minister highlighted that the Sangh supported numerous freedom fighters, working shoulder to shoulder with them. He cited the 1942 movement in Chimur, where many swayamsevaks endured severe British atrocities. Post-independence, he remarked, the Sangh continued its sacrifices—from resisting the Nizam’s oppression in Hyderabad to contributing to the liberation of Goa and Dadra & Nagar Haveli. Throughout, the guiding sentiment remained “Nation First,” and the unwavering goal was “Ek Bharat, Shreshtha Bharat.”
Acknowledging that the Rashtriya Swayamsevak Sangh has faced attacks and conspiracies throughout its journey of national service, Shri Modi recalled how, even after independence, attempts were made to suppress the Sangh and prevent its integration into the mainstream. He highlighted that revered Guruji was falsely implicated and sent to jail. Yet, upon his release, Guruji responded with profound composure, stating, “Sometimes the tongue gets caught under the teeth and is crushed. But we do not break the teeth, because both the teeth and the tongue are ours.” The Prime Minister emphasized that despite enduring severe torture and various forms of oppression, Guruji harbored no resentment or ill will. He described Guruji’s sage-like personality and ideological clarity as a guiding light for every swayamsevak, strengthening the values of unity and empathy towards society. He affirmed that whether faced with bans, conspiracies, or false cases, swayamsevaks never gave space to bitterness, because they understood that they are not separate from society—society is made of them. What is good belongs to them, and what is less good also belongs to them.
Highlighting that one of the key reasons the Rashtriya Swayamsevak Sangh has never harbored bitterness is the unwavering faith of every swayamsevak in democracy and constitutional institutions, the Prime Minister recalled that during the Emergency, this very belief empowered swayamsevaks and gave them the strength to resist. He emphasized that these two core values—oneness with society and faith in constitutional institutions—have kept swayamsevaks composed in every crisis and sensitive towards societal needs. Despite facing numerous challenges over time, the Sangh stands firm like a mighty banyan tree, continuously serving the nation and society.
Shri Modi stated that from its inception, the Rashtriya Swayamsevak Sangh has been synonymous with patriotism and service. He recalled that during the painful period of Partition, when millions of families were displaced, swayamsevaks stood at the forefront with limited resources to serve the refugees. He emphasized that this was not merely relief work—it was an act of strengthening the soul of the nation.
The Prime Minister further highlighted the devastating earthquake that struck Anjar in Gujarat in 1956, describing the widespread destruction. Even then, swayamsevaks were actively engaged in relief and rescue operations. He mentioned that revered Guruji had written a letter to Vakil Saheb, the then head of the Sangh in Gujarat, stating that to selflessly endure hardship for alleviating another’s suffering is the mark of a noble heart.
“The enduring hardship to alleviate the suffering of others is the hallmark of every swayamsevak”, described Shri Modi, recalling the 1962 war, when RSS swayamsevaks stood tirelessly to support the armed forces, boosted their morale, and extended aid to villages near the border. The PM further highlighted the 1971 crisis, when millions of refugees from East Pakistan arrived in India without shelter or resources. During that difficult time, swayamsevaks mobilized food, provided shelter, delivered healthcare services, wiped their tears, and shared in their pain. Shri Modi added that the swayamsevaks also gave shelter to many Sikhs during the 1984 riots.
Recalling that former President Dr. A.P.J. Abdul Kalam was deeply astonished by the service activities he witnessed at Nanaji Deshmukh’s ashram in Chitrakoot, Shri Modi also mentioned that former President Pranab Mukherjee was greatly impressed by the discipline and simplicity of the Sangh during his visit to Nagpur.
The Prime Minister highlighted that even today, in calamities such as the floods in Punjab, disasters in Himachal and Uttarakhand, and the tragedy in Wayanad, Kerala, swayamsevaks are among the first responders. He affirmed that during the COVID-19 pandemic, the entire world witnessed the Sangh’s courage and spirit of service firsthand.
Emphasising that one of the most significant contributions of the Rashtriya Swayamsevak Sangh over its 100-year journey has been awakening self-awareness and pride among diverse sections of society, the Prime Minister noted that the Sangh has consistently worked in the most remote and inaccessible regions of the country, especially among India’s nearly ten crore tribal brothers and sisters. While successive governments often overlooked these communities, the Sangh prioritized their culture, festivals, languages, and traditions. Organizations like Seva Bharati, Vidya Bharati, and Vanvasi Kalyan Ashram have emerged as pillars of tribal empowerment. Shri Modi affirmed that the growing self-confidence among tribal communities today is transforming their lives.
Expressing deep appreciation for the lakhs of Rashtriya Swayamsevak Sangh volunteers working tirelessly to improve the lives of tribal communities in India’s remotest corners, Shri Modi affirmed that their dedication has played a vital role in preserving the nation’s cultural identity. The PM acknowledged the challenges and exploitative campaigns that have historically targeted tribal regions, and emphasized that the Sangh has silently and steadfastly offered its sacrifice and fulfilled its duty for decades to protect the nation from such crises.
Prime Minister remarked that deep-rooted social ailments such as caste-based discrimination and regressive practices have long posed a serious challenge to Hindu society. He highlighted that the Rashtriya Swayamsevak Sangh has consistently worked to address this concern. Recalling Mahatma Gandhi’s visit to a Sangh camp in Wardha, the Prime Minister noted that Gandhiji openly praised the Sangh’s spirit of equality, compassion, and harmony. He stated that from Dr. Hedgewar to the present day, every eminent figure and Sarsanghchalak of the Sangh has fought against discrimination and untouchability. Shri Modi emphasized that revered Guruji continuously advanced the sentiment of “Na Hindu Patito Bhavet,” meaning every Hindu is part of one family and none is inferior or fallen. He quoted Pujya Balasaheb Deoras, who said, “If untouchability is not a sin, then nothing in the world is.” He added that during their tenure as Sarsanghchalak, Pujya Rajju Bhaiya and Pujya Sudarshan Ji also carried forward this sentiment. The Prime Minister stated that the current Sarsanghchalak, Shri Mohan Bhagwat Ji, has set a clear goal before society for social harmony, encapsulated in the vision of “one well, one temple, and one cremation ground.” He affirmed that the Sangh has taken this message to every corner of the country, promoting a society free of discrimination, division, and discord. This, he said, is the foundation of harmony and the resolve for an inclusive society, which the Sangh continues to strengthen with renewed vigour.
Shri Modi remarked that when the Rashtriya Swayamsevak Sangh was founded a century ago, the needs and struggles of the time were different. India was striving to break free from centuries of political subjugation and to safeguard its cultural values. He stated that today, as India moves towards becoming a developed nation and is poised to become the world’s third-largest economy, the challenges have evolved. A large section of the population is overcoming poverty, new sectors are creating opportunities for youth, and India is asserting its voice globally—from diplomacy to climate policies. He highlighted that today’s challenges include economic dependence on other nations, conspiracies to disrupt national unity, and demographic manipulation. As Prime Minister, he expressed satisfaction that the government is swiftly addressing these issues. As a swayamsevak, he also expressed pride that the Rashtriya Swayamsevak Sangh has not only identified these challenges but has also formulated a concrete roadmap to confront them.
Highlighting the Rashtriya Swayamsevak Sangh’s five transformative resolutions—self-awareness, social harmony, family enlightenment, civic discipline, and environmental consciousness—as powerful inspirations for swayamsevaks to confront the challenges facing the nation, Shri Modi elaborated that self-awareness means liberation from the mindset of servitude and taking pride in one’s heritage and native language. He emphasized that self-awareness also signifies embracing swadeshi. He asserted that self-reliance is no longer an option but a necessity. The Prime Minister called upon society to adopt the mantra of swadeshi as a collective resolve and urged everyone to dedicate their full energy towards making the “Vocal for Local” campaign a resounding success.
“The Rashtriya Swayamsevak Sangh has consistently prioritized social harmony”, exclaimed the Prime Minister, defining social harmony as establishing social justice by giving precedence to the marginalized and strengthening national unity. Shri Modi highlighted that the nation today faces challenges that directly target its unity, culture, and security—ranging from separatist ideologies and regionalism to disputes over caste and language, and divisive tendencies incited by external forces. The PM affirmed that India’s soul has always been rooted in “unity in diversity,” and warned that if this principle is broken, India’s strength will be diminished. Therefore, he stressed the need to continuously reinforce this foundational ethos.
Prime Minister stated that social harmony today faces a grave challenge from demographic manipulation and infiltration, which directly impacts internal security and future peace. He emphasized that this concern led him to announce the Demography Mission from the Red Fort. He called for vigilance and resolute action to confront this threat.
Shri Modi further highlighted that family enlightenment is the need of the hour. He defined it as nurturing the family culture that forms the foundation of Indian civilization and is inspired by Indian values. He stressed the importance of upholding family principles, respecting elders, empowering women, instilling values in youth, and fulfilling responsibilities towards one’s family. He underscored the urgent need to raise awareness in both families and society on this front.
Highlighting that in every era, nations that progressed did so with a strong foundation of civic discipline, the Prime Minister emphasized that civic discipline means cultivating a sense of duty and ensuring that every citizen is aware of their responsibilities. He called for promoting cleanliness, respecting national assets, and upholding laws and regulations. Shri Modi affirmed that it is the spirit of the Constitution that citizens fulfill their duties, and this constitutional ethos must be continuously strengthened.
The Prime Minister further highlighted that protecting the environment is essential for both present and future generations, and is directly linked to the future of humanity. He stressed the need to focus not only on the economy but also on ecology. Campaigns such as water conservation, green energy, and clean energy are vital steps in this direction.
“The Rashtriya Swayamsevak Sangh’s five transformative resolutions—self-awareness, social harmony, family enlightenment, civic discipline, and environmental consciousness—are vital instruments that will enhance the nation’s strength, help India confront diverse challenges, and serve as foundational pillars for building a developed India by 2047”, exclaimed the Prime Minister.
Prime Minister stated that India in 2047 will be a glorious nation shaped by philosophy and science, service and social harmony. He affirmed that this is the vision of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, the collective pursuit of all swayamsevaks, and their solemn resolve. He reminded the nation that the Sangh was built on unwavering faith in the nation, driven by a deep spirit of service, forged in the fire of sacrifice and penance, refined through values and discipline, and stands firm by considering national duty as the supreme duty of life. He added that the Sangh is intrinsically linked to the grand dream of serving Bharat Mata.
“The Sangh’s ideal is to deepen and strengthen the roots of Indian culture. Its effort is to instill self-confidence and pride in society. Its goal is to ignite the flame of public service in every heart. Its vision is for Indian society to become a symbol of social justice. Its mission is to amplify India’s voice on the global stage. Its resolve is to ensure a secure and radiant future for the nation”, remarked Shri Modi and concluded by extending his congratulations to all on this historic occasion.
Union Minister of Culture, Shri Gajendra Singh Shekawat, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta, Sarkaryavah(General Secretary) of RSS, Shri Dattatreya Hosabale were present among other dignitaries at the event.
Background
As part of the centenary celebrations of RSS, Prime Minister released a specially designed commemorative postage stamp and coin highlighting the RSS’ contributions to the nation.
Founded in 1925 in Nagpur, Maharashtra, by Dr. Keshav Baliram Hedgewar, the RSS was established as a volunteer-based organization with the goal of fostering cultural awareness, discipline, service, and social responsibility among citizens.
RSS is a unique people-nurtured movement for national reconstruction. Its rise has been seen as a response to centuries of foreign rule, with its continuing growth attributed to the emotional resonance of its vision of India’s national glory, rooted in Dharma.
A core emphasis of the Sangh is on patriotism and national character formation. It seeks to instil devotion to the motherland, discipline, self-restraint, courage, and heroism. The Sangh’s ultimate goal is the “Sarvangeena Unnati” (all-round development) of India, to which every Swayamsevak dedicates himself.
Over the past century, RSS has played a significant role in education, health, social welfare, and disaster relief. RSS volunteers have actively participated in relief and rehabilitation efforts during natural disasters, including floods, earthquakes, and cyclones. In addition, various affiliated organizations of the RSS have contributed to empowering youth, women, and farmers, promoting public participation, and strengthening local communities.
The centenary celebrations not only honour the historical achievements of the RSS, but also highlight its enduring contributions to India’s cultural journey and its message of national unity.