ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଆସାମରେ ଏନଏଚ-୭୧୫ର କାଲିବୋର-ନୁମାଲିଗଡ଼ ବିଭାଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ୪ ଲେନକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ
01 OCT 2025 3:26PM by PIB Bhubaneswar
ଏଥିରେ କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ (କେଏନପି) ବିଭାଗରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
କ୍ୟାରେଜୱେର ମୋଟ ଲମ୍ବ ୮୫.୬୭୫ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ୬୯୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ହେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି (ସିସିଇଏ) ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୭୧୫ର କାଳିଆବୋର-ନୁମାଲିଗଡ଼ ସେକ୍ସନର ବିଦ୍ୟମାନ କ୍ୟାରେଜୱେକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ ଏବଂ ଚାରି ଲେନ କରିବା ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି, ଯାହା ଆସାମର କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ (କେଏନପି) ସେକ୍ସନରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅନୁକୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ପ୍ରୋକ୍ୟୁରମେଣ୍ଟ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ (ଇପିସି) ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ଯାହାର ମୋଟ ଲମ୍ବ ୮୫.୬୭୫ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ମୋଟ ପୁଞ୍ଜି ମୂଲ୍ୟ ୬୯୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ।
ଏନଏଚ-୭୧୫(ପୁରୁଣା ଏନଏଚ-୩୭)ର ବିଦ୍ୟମାନ କାଳିବୋର-ନୁମାଲିଗଡ଼ ସେକ୍ସନ ହେଉଛି ଏକ ୨-ଲେନ୍ ରାସ୍ତା ଯାହା ପକ୍କା କାନ୍ଧ ସହିତ/ବିନା, ଜାଖଲାବନ୍ଧ (ନାଗାଓଁ) ଏବଂ ବୋକାଖାଟ (ଗୋଲାଘାଟ) ସହରର ଘନ ଜନବସତି ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଯାଇଥାଏ। ବିଦ୍ୟମାନ ରାଜପଥର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ କିମ୍ବା ପାର୍କର ଦକ୍ଷିଣ ସୀମା ଦେଇ ଯାଇଥାଏ, ଯାହାର ୧୬ ରୁ ୩୨ ମିଟର ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ରାଇଟ-ଅଫ୍-ୱେ (ଆରଓଡବ୍ଲୁ) ପ୍ରସ୍ଥ ସହିତ, ଏହାର ଦୁର୍ବଳ ଜ୍ୟାମିତିକ ରୂପରେଖ ଯୋଗୁଁ ଏହା ଆହୁରି ଖରାପ ହୋଇଯାଏ। ବର୍ଷା ସମୟରେ, ପାର୍କ ଭିତରର ଅଞ୍ଚଳ ଜଳମଗ୍ନ ହୋଇଯାଏ, ଯାହା ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟମାନ ରାଜପଥ ପାର କରିବାକୁ ଏବଂ ପାର୍କରୁ ଉଚ୍ଚ କାର୍ବି-ଆଙ୍ଗଲଙ୍ଗ ପାହାଡ଼କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରେ। ରାଜପଥରେ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଯାତାୟାତ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ଦୁର୍ଘଟଣା ଏବଂ ବନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟେ।
ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ, ପ୍ରକଳ୍ପଟି ପ୍ରାୟ ୩୪.୫ କିଲୋମିଟରର ଏକ ଉଚ୍ଚ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରିବ, ଯାହା କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନରୁ କାର୍ବି-ଆଙ୍ଗଲଙ୍ଗ ପାହାଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ରସ୍-ଫ୍ଲୋକୁ କଭର କରିବ । ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗମନାଗମନ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ୩୦.୨୨ କିଲୋମିଟରର ବିଦ୍ୟମାନ ରାସ୍ତାକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯିବ । ଏହା ସହିତ ଜାଖଲାବନ୍ଧ ଏବଂ ବୋକାଖତ ଚାରିପାଖରେ ୨୧ କିଲୋମିଟର ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବାଇପାସ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହା ବିଦ୍ୟମାନ କରିଡରରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ, ସୁରକ୍ଷାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଗୌହାଟି (ରାଜ୍ୟ ରାଜଧାନୀ), କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ (ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ) ଏବଂ ନୁମାଲିଗଡ଼ (ଶିଳ୍ପ ସହର) ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରକଳ୍ପଟିର ସଂଯୋଜନା ୨ଟି ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ (ଏନଏଚ-୧୨୭, ଏନେଚ-୧୨୯) ଏବଂ ୧ଟି ରାଜ୍ୟ ରାଜପଥ (ଏଚଏଚ-୩୫) ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବ, ଯାହା ଆସାମରେ ପ୍ରମୁଖ ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନୋଡଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଉନ୍ନତ କରିଡରଟି ୩ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ (ନାଗାଓଁ, ଜାଖଲାବନ୍ଧ, ବିଶ୍ୱନାଥ ଚାର୍ଲି) ଏବଂ ୩ଟି ବିମାନବନ୍ଦର (ତେଜପୁର, ଲିଆବାରି, ଜୋରହାଟ) ସହିତ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରି ବହୁ-ମୋଡାଲ ସମନ୍ୱୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବହନ ହୋଇପାରିବ। ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂଯୋଜନା ୦୨ଟି ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ନୋଡ୍, ୦୮ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, କାଳିବୋର-ନୁମାଲିଗଡ଼ ସେକ୍ସନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି, କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ ୧୫.୪୨ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତି-ଦିନର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ୧୯.୧୯ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତି-ଦିନର ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ।
ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ
ବିବରଣୀ
ପ୍ରକଳ୍ପ ନାମ
ଆସାମର କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ (KNP) ସେକ୍ସନରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସହିତ ଏନଏଚ-୭୧୫ ର କାଳିବୋର-ନୁମାଲିଗଡ଼ ସେକ୍ସନର ବିଦ୍ୟମାନ ଗାଡ଼ି ରାସ୍ତାକୁ ୪ଲେନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶସ୍ତ ଏବଂ ଉନ୍ନତିକରଣ।
କରିଡର
ଏନଏଚ-୭୧୫
ଦୈର୍ଘ୍ୟ (କିଲୋମିଟର)
୮୫.୬୭୫
କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଦେଇ ଯାଇଥିବା ଉଚ୍ଚ କରିଡରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ
୩୪.୪୫କି.ମି
ବାଇପାସ୍
ପୁଡୁଚେରୀ ବାଇପାସ୍ (ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ) – ୧୧.୫ କିଲୋମିଟର
ବୋକାଖାଟ୍ ବାଇପାସ୍ (ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ) – ୯.୫ କିଲୋମିଟର
ବିଦ୍ୟମାନ ରାସ୍ତାର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ (୨ ରୁ ୪ ଲେନ)
୩୦.୨୨ କି.ମି
ମୋଟ ନାଗରିକ ଖର୍ଚ୍ଚ (କୋଟି ଟଙ୍କା)
୪,୮୨୯
ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ମୂଲ୍ୟ (କୋଟି ଟଙ୍କା)
୬୨୨
ମୋଟ ପୁଞ୍ଜି ମୂଲ୍ୟ (କୋଟି ଟଙ୍କା)
୬,୯୫୭
ମୋଡ଼
ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ପ୍ରୋକ୍ୟୁରମେଣ୍ଟ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ (EPC)
ପ୍ରମୁଖ ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି
ଜାତୀୟ ରାଜପଥ - NH-127, NH-129
ରାଜ୍ୟ ରାଜପଥ - SH-35
ସଂଯୁକ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ/ସାମାଜିକ/ପରିବହନ କେନ୍ଦ୍ର/ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନ/ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନ
ବିମାନବନ୍ଦର: ତେଜପୁର, ଲିଆବାରି, ଜୋରହାଟ
ରେଳ ଷ୍ଟେସନ: ନାଗାଓଁ, ଜାଖାଲାବନ୍ଧ, ବିଶ୍ୱନାଥ ଚରିଆଲି
ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ର: ତେଜପୁର ମତ୍ସ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ନାଗାଓଁ ମତ୍ସ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର
ସାମାଜିକ କେନ୍ଦ୍ର: କାର୍ବି ଆଙ୍ଗଲଙ୍ଗ (ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା) ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ୱୋଖା (ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା)
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ: କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ, ଦେଓପାହାର ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ସ୍ଥଳ - ନୁମାଲିଗଡ଼, କାକୋଚାଙ୍ଗ ଜଳପ୍ରପାତ
ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନ: ବାବା ଥାନ (ଭଗବାନ ଶିବ ମନ୍ଦିର) - ନୁମାଲିଗଡ଼, ମହାମୃତ୍ୟୁଞ୍ଜୟ ମନ୍ଦିର - ନାଗାଓଁ, ହାତିମୁରା ମନ୍ଦିର - ନାଗାଓଁ
ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସହର/ନଗର
ଗୁଆହାଟି, ନାଗାଓଁ, ଗୋଲାଘାଟ, ନମାଲିଗଡ, ଜୋରହାଟ |
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା
୧୫.୪୨ ଲକ୍ଷ ମାନବ ଦିବସ (ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ) ଏବଂ ୧୯.୧୯ ଲକ୍ଷ ମାନବ ଦିବସ (ପରୋକ୍ଷ)
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ଦୈନିକ ଟ୍ରାଫିକ୍ (AADT)
ଆନୁମାନିକ ୧୩,୮୦୦ ଯାତ୍ରୀବାହୀ କାର୍ ୟୁନିଟ୍ (PCUs)

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves widening and improvement of existing highway to 4 lane of Kalibor- Numaligarh section of NH-715 in Assam
Includes implementation of Wildlife friendly Measures proposed on Kaziranga National Park (KNP) Stretch
Total length of carriageway is 85.675 km with financial implication of Rs.6957 crore
01 OCT 2025 3:26PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved widening and improvement of existing carriageway to 4 lane of Kalibor- Numaligarh section of NH-715 including Implementation of Wildlife friendly Measures Proposed on Kaziranga National Park (KNP) Stretch in Assam. The project will be developed on on Engineering, Procurement and Construction (EPC) Mode with a Total Length of 85.675 km and Total Capital Cost of Rs.6957 crore.
The existing Kalibor- Numaligarh section of NH-715 (old NH-37) has a configuration of 2-lane with/without paved shoulders, passing through densely built-up areas of Jakhlabandha (Nagaon) and Bokakhat (Golaghat) towns. A major part of the existing highway passes either through the Kaziranga National Park or along the southern boundary of the park, having restricted right of way (ROW) of 16 to 32 metres further aggravated by substantially poor geometrics. During the monsoons, the area inside the park gets flooded leading to the movement of the wildlife from the park towards the elevated Karbi-Anglong Hills by crossing the existing highway. The heavy round-the-clock traffic on the highway results in frequent accidents and deaths of wild animals.
To address these challenges, the project will involve construction of an elevated corridor of about 34.5 km, covering entire cross movement of wildlife from Kaziranga National Park to Karbi- Anglong Hills for free and un-interrupted passage of wildlife along with upgradation of 30.22 km of existing road and construct a 21 kms of greenfield bypasses around Jakhalabandha and Bokakhat. This will decongest the existing corridor, improve safety, and enhance the direct connectivity between Guwahati (the State Capital), Kaziranga National Park (tourism destination), and Numaligarh (an industrial town).
The project alignment integrates with 2 major National Highways (NH-127, NH-129) and 1 State Highways (SH-35), providing seamless connectivity to key economic, social, and logistics nodes across Assam. Additionally, the upgraded corridor will enhance multi-modal integration by connecting with 3 Railway Stations (Nagaon, Jakhalabandha, Vishwanath Charli), and 3 Airports (Tezpur, Liabari, Jorhat) thereby facilitating faster movement of goods and passengers across the region. The project alignment improves connectivity to 02 Socio-Economic Nodes, 08 Tourist and religious places, thereby strengthening regional economic growth and religious tourism.
Upon completion, the Kalibor- Numaligarh section will play a pivotal role in regional economic growth, strengthening connectivity between major tourism, industrial and economic centers, boosting tourism to Kaziranga National Park, and opening new avenues for trade and industrial development. The project will also generate approximately 15.42 lakh person-days of direct and 19.19 lakh person-days of indirect employment, and will open new avenues of growth, development and prosperity in surrounding regions.
Feature
Details
Project Name
Widening and Improvement of existing carriageway to 4 lane of Kalibor-Numaligarh section of NH-715 including Implementation of Wildlife friendly Measures Proposed on Kaziranga National Park (KNP) Stretch in Assam
Corridor
NH-715
Length (km)
85.675
Elevated Corridor Length passing through Kaziranga National Park
34.45 kms
Bypasses
Puducherry Bypass (Greenfield) – 11.5 km
Bokakhat Bypass (Greenfield)- 9.5 km
At- Grade widening of existing Road (2 to 4 lane)
30.22 kms
Total Civil Cost (Rs Cr.)
4,829
Land Acquisition Cost (Rs Cr.)
622
Total Capital Cost (Rs Cr.)
6,957
Mode
Engineering, Procurement and Construction (EPC)
Major Roads Connected
National Highways – NH-127, NH-129
State Highways – SH-35
Economic / Social / Transport Nodes/ Tourist Places/ Religious Places Connected
Airports: Tezpur, Liabari, Jorhat
Railway Stations: Nagaon, Jakhalabandha, Vishwanath Chariali
Economic Nodes: Tezpur Fishing cluster, Nagaon Fishing cluster
Social Nodes: Karbi Anglong (Tribal District) and Tribal Wokha (Tribal District)
Tourist places: Kaziranga National Park, Deopahar Archaeological Site- Numaligarh, Kakochang Waterfall
Religious places: Baba Than (Lord Shiva Temple)-Numaligarh, Maha Mrityunjay Temple- Nagaon, Hatimura Temple- Nagaon
Major Cities / Towns Connected
Guwahati, Nagaon, Golaghat, Numaligarh, Jorhat
Employment Generation Potential
15.42 lakh Man-Days (direct) & 19.19 lakh Man-Days (indirect)
Annual Average Daily Traffic (AADT) in FY-25
Estimated at 13,800 Passenger Car Units (PCU)
Map of Corridor