ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍‌ ବିଜେତାଙ୍କ ସହିତ ଭାବ ବିନିମୟ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
26 SEP 2024 4:30PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାଙ୍କ ବାସଭବନରେ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
ସେଫ୍-ଡି-ମିସନ୍, ଦିବ୍ୟେନ୍ଦୁ ବରୁଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଛି
ଯେଉଁଠାରେ ବାଳକ ଦଳ ୨୨ ପଏଣ୍ଟରୁ ୨୧ ପଏଣ୍ଟ ଏବଂ ବାଳିକା ଦଳ ୨୨ ପଏଣ୍ଟରୁ ୧୯ ପଏଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛିଯାହା ମୋଟ ୪୪ ପଏଣ୍ଟରୁ ୪୦ ପଏଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତା ପରେ, ଚେସ୍ ଖେଳାଳି ହାରିକା ଦ୍ରୋଣାଭଲ୍ଲୀବିଜୟ ପାଇଁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଉତ୍ସବ ପାଳନରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ବିଦିତ ଗୁଜରାଟୀଭାରତରେ ଚେସ୍‌ରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଲୋକପ୍ରିୟତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଅସୀମ ସମର୍ଥନ ଯୋଗୁଁ ଏକ ମହାନ ଅନୁଭବ। ତାନିଆ ସଚଦେବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ୧୮୦ ଦେଶର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେଚେନ୍ନାଇରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡର ଶେଷ ସଂସ୍କରଣକୁ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଦଳ କାଂସ୍ୟ ଜିତିଥିଲେଏବଂ ଆମେରିକା ବିପକ୍ଷରେ ପରାଜୟ ପରେ ମହିଳା ଦଳରୁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଖସିଯାଇଥିଲା। ସେଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପୁନର୍ବାର ଖେଳିବା ଏବଂ ଶେଷରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେଯଦିଓ ମ୍ୟାଚ୍ ବହୁତ ନିକଟତର ଥିଲା ଏବଂ ଅମୀମାଂସିତ ଭାବରେ ଖେଳ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ବିଜୟୀ ମାନସିକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯଥାକ୍ରମେ ୨୨ପଏଣ୍ଟରୁ ୨୧ଏବଂ ୧୯ପଏଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବା ପରେ ଆୟୋଜକଙ୍କ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ତାନିଆ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ - ଦଳର ନିଶ୍ଚିତ ବିଜୟ, ବିଶେଷକରି ଖୋଲା ଦଳରେ, ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ନିକଟତର ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ। - ସେ ପ୍ରଥମ ସାତଟି ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବା, ଏକ ଛୋଟ ପରାଜୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ଥିରତା ସହିତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇ ଫେରିବା - ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ଗୁକେଶ ଡୋମାରାଜୁ ମହାନ ଦଳଗତ ପ୍ରୟାସକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଫର୍ମରେ ଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୨ଅଲିମ୍ପିଆଡରେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ବ୍ୟବଧାନରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଯୋଗୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭରୁ ସମଗ୍ର ଦଳ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଖେଳରେ ଭୁଲ ସଂଶୋଧନ କରିବା କିମ୍ବା ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ଖେଳର ପ୍ରକୃତି ବୁଝିବା ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ପ୍ରୟୋଗ ବିଷୟରେ ପଚାରିବା ପରେ, ରମେଶବାବୁ ପ୍ରଜ୍ଞାନାନନ୍ଦା AI ସହିତ ଚେସର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉନ୍ନତ କମ୍ପ୍ୟୁଟରଚେସରେ ବହୁତ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଣିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାର ଅଛି। ବିଦିତ ଗୁଜରାଟୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ,AI ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି କାରଣ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି।
ଦିବ୍ୟ ଦେଶମୁଖ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦଳର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି।
ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପାରିବାରିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ବିଷୟରେ ଆହୁରି ଜାଣିବା ପରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଅଧିକାଂଶ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପିତାମାତା ଡାକ୍ତର। ବିଦିତ ଗୁଜରାଟୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଡାକ୍ତର। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିପୁଳ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ତାନିଆ ସଚଦେବ ତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ କ୍ରୀଡା ସହିତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ପଚାରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବୁଝାମଣା ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ ଦେଶ କେବଳ ଏହାର ସମ୍ପତ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ GDP ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହୁଏ ନାହିଁ ବରଂ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ଶିଳ୍ପ, ବିଜ୍ଞାନ କିମ୍ବା କ୍ରୀଡା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ଆବଶ୍ୟକ କରେ। ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କ ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ଯେତେବେଳେ ସେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଦେଖି ଏକ କ୍ରୀଡା ମହାକୁମ୍ଭ ଆୟୋଜନ କରୁଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଭାର ଉଦୟ ହେବାରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ସେ କେବଳ କ୍ରୀଡାରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ଏକ ସଂସ୍କୃତି ଭାବରେ କ୍ରୀଡାବାଦୀ ମନୋଭାବକୁ ଦେଶରେ ସାମାଜିକ ଜୀବନ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ସମୟରେ ଅନେକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଏବଂ ଚାପକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ବିଷୟରେ ବିଦିତ ଗୁଜରାଟୀ ଏବଂ ତାନିଆ ସଚଦେବଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ସହାୟକ ହେଉଥିବା ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଭଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ତଥ୍ୟତଥା ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ନକାରାତ୍ମକ ଉଭୟର ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । କେବଳ ଯାହା ସୁଖଦ ତାହା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ତାହା ମାନବ ସ୍ୱଭାବ, କିନ୍ତୁ ଏହା ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଭୁଲ କରିପାରେ।" ସେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସୂଚନା ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା, ବିଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିଧା ନକରି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ପଚାରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। "ଆପଣଙ୍କୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ସହଜ ହେବ।ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, କିଛି ଜିନିଷ ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ ଆସେ, ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଛି, ଯୋଗ ଏବଂ ଧ୍ୟାନରେ ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଅଛି"।ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, କେହି କେବେ ବି କୌଣସି ଜିନିଷରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କାରଣ ସେତେବେଳେ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ।ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, "ଆମ ଭିତରେ ସର୍ବଦା କିଛି ନୂଆ କରିବା, ଅଧିକ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷା ରହିବା ଉଚିତ"।
ଦିବ୍ୟେନ୍ଦୁ ବରୁଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିବା ଘୋଷଣା ବିଷୟରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ବସ୍‌ରେ ଫେରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣ ଦେଖିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ୧୯୯୮ ମସିହାରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍‌କୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ୟାରି କାସପାରୋଭ ଏବଂ କାର୍ପୋଭଙ୍କ ଭଳି ଖେଳାଳିଙ୍କ ହସ୍ତାକ୍ଷର ଲୋଡା ଯାଇଥିଲା, ଶ୍ରୀ ବରୁଆ ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ଗୁକେଶ, ବ୍ରହ୍ମାନନ୍ଦ, ଅର୍ଜୁନ, ଦିବ୍ୟା, ହାରିକା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାକ୍ଷର ବାଣ୍ଟିବାର ଦେଖି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ଖେଳାଳିଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କର ମୂଲ୍ୟ ନିହିତ ଅଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନେ ଚେସ୍ ଖେଳୁଥିବା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ମହାନ ଉତ୍ସ ହେବେ। ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ୨୦,୦୦୦ ଚେସ୍ ଖେଳାଳିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଖି ଏକ ବିଶାଳ ଚେସ୍ ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସଫଳତା କେତେକ ସମୟରେ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଚେସ୍ ଖେଳାଳି ଭାଣ୍ଟିକା ଅଗ୍ରୱାଲପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେହି ଇଭେଣ୍ଟରେ ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ପାଇଁ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା। ସେ ସେହି ଇଭେଣ୍ଟର ଏକ ଫଟୋଗ୍ରାଫ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରୁଥିବାର ଦୃଶ୍ୟ ନିହିତ ଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଆଲୋଚନା ଶେଷ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Chess Olympiad Winners
26 SEP 2024 4:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the winners of the Chess Olympiad at his residence today.
Chef-de-Mission, Dibyendu Barua informed the Prime Minister that India won gold medals for the first time where the boys' team secured 21 out of 22 points and the girls’ team secured 19 out of 22 points making a total of 40 out of 44 available points.
Upon the Prime Minister’s inquiry about the atmosphere in the arena, Chess player Harika Dronavalli expressed happiness for the victory and said even their opponents joined the celebration. Vidit Gujrathi highlighted the soaring popularity of chess in India and said it was a great feeling owing to the unending support. Tania Sachdev informed the Prime Minister about the participation of 180 countries. She recalled the last edition of the Chess Olympiad held in Chennai where both Indian teams had won bronze, and the gold medal had slipped out of the women's team after their defeat against the USA. She mentioned playing them again this edition with increased motivation and eventually winning gold even though the match was very close and ended in a draw.
The Prime Minister acknowledged their winning mentality with immense pride and enquired about the reaction of the organizers upon securing 21 and 19 out of 22 points respectively. Tania further mentioned the team’s convincing victory, especially in the open team, where no opponent could even come close. She spoke about the journey of winning the first seven matches, facing a small setback and coming back stronger with greater resilience. Gukesh Dommaraju credited the great team effort where every single player was in excellent form, and super motivated due to missing the gold medal by fine margins in the 2022 Olympiad. He said that the entire team was highly motivated from the start of the tournament.
Upon the Prime Minister’s enquiry about the application of artificial intelligence to correct mistakes in their game or understand the nature of the opponents’ game, Rameshbabu Praggnanandhaa highlighted the evolution of Chess with AI where new technology and better computers bring in a lot of new ideas in chess. He said that there is a lot to learn with the growing technology. Vidit Gujrathi further added that AI is being used in preparation as it has become available to everyone.
Divya Deshmukh acknowledged the hard work and dedication of the entire team to reach the final stage. Further delving into the family background of the players, the Prime Minister noted that the parents of most players are doctors. Vidit Gujrathi affirmed and added that even his sister is a doctor. Tania Sachdev thanked the Prime Minister for his immense support towards every sportsperson in the country and asked about his connection with sport. The Prime Minister explained his understanding that a country becomes developed not just with its wealth, industries and GDP but requires mastery in every field be it the film industry, science or sports. Recalling his time as the Chief Minister of Gujarat when he used to organize a sports Maha Kumbh witnessing the participation of lakhs of children, the Prime Minister expressed happiness with the emergence of talent among children. Shri Modi expressed the belief that the youth of our country have the potential. He also emphasized inculcating a sportsman spirit not just in sports players but as a culture in social life to create a good environment for social life in the country.
Replying to Vidit Gujrathi and Tania Sachedev’s questions about taking many huge decisions and handling pressure at the same time, the Prime Minister stressed the need to be physically fit and develop habits that aid performance. He said, “For good decision-making, you need a lot of information - both positive and negative. It's human nature to only want to hear what is pleasant, but that can lead to mistakes in decisions.” He suggested analyzing all types of information, understanding different perspectives and asking experts without hesitation. “You will find it easier to navigate challenges. Some things come with experience, and as I’ve said before, yoga and meditation have real power”, he added. The Prime Minister further added that one should never feel satisfied with anything because that’s when complacency starts emerging. “There should always be a hunger inside us to do something new, to do more”, he added.
Dibyendu Barua thanked the Prime Minister for his support and expressed happiness about the Prime Minister’s announcement on India winning two historic gold medals. He informed about witnessing the Prime Minister’s speech on their return journey on the bus. Recalling his first Chess Olympiad in 1998 where autographs of players like Garry Kasparov and Karpov were sought after, Shri Barua expressed immense happiness in witnessing Gukesh, Brahmananda, Arjun, Divya, Harika and others handing out autographs in this edition. He credited the Prime Minister's vision for the transformation of the confidence of the new generation of players.
The Prime Minister underlined that his value lies in all of the players and expressed confidence that they will become a great source of inspiration for others who play chess. He informed about organizing a huge chess event that saw the participation of 20,000 chess players as the Chief Minister of Gujarat and said that the success of others sometimes acts as a motivating factor. Chess player Vantika Agrawal informed the Prime Minister about her presence at that event and said that his encouragement motivated her to win more medals for India. She also presented a photograph from the event where the Prime Minister can be seen awarding her. The Prime Minister concluded the interaction by conveying his best wishes for the future.