Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Chess Olympiad Winners
26 SEP 2024 4:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the winners of the Chess Olympiad at his residence today.
Chef-de-Mission, Dibyendu Barua informed the Prime Minister that India won gold medals for the first time where the boys' team secured 21 out of 22 points and the girls’ team secured 19 out of 22 points making a total of 40 out of 44 available points.
Upon the Prime Minister’s inquiry about the atmosphere in the arena, Chess player Harika Dronavalli expressed happiness for the victory and said even their opponents joined the celebration. Vidit Gujrathi highlighted the soaring popularity of chess in India and said it was a great feeling owing to the unending support. Tania Sachdev informed the Prime Minister about the participation of 180 countries. She recalled the last edition of the Chess Olympiad held in Chennai where both Indian teams had won bronze, and the gold medal had slipped out of the women's team after their defeat against the USA. She mentioned playing them again this edition with increased motivation and eventually winning gold even though the match was very close and ended in a draw.
The Prime Minister acknowledged their winning mentality with immense pride and enquired about the reaction of the organizers upon securing 21 and 19 out of 22 points respectively. Tania further mentioned the team’s convincing victory, especially in the open team, where no opponent could even come close. She spoke about the journey of winning the first seven matches, facing a small setback and coming back stronger with greater resilience. Gukesh Dommaraju credited the great team effort where every single player was in excellent form, and super motivated due to missing the gold medal by fine margins in the 2022 Olympiad. He said that the entire team was highly motivated from the start of the tournament.
Upon the Prime Minister’s enquiry about the application of artificial intelligence to correct mistakes in their game or understand the nature of the opponents’ game, Rameshbabu Praggnanandhaa highlighted the evolution of Chess with AI where new technology and better computers bring in a lot of new ideas in chess. He said that there is a lot to learn with the growing technology. Vidit Gujrathi further added that AI is being used in preparation as it has become available to everyone.
Divya Deshmukh acknowledged the hard work and dedication of the entire team to reach the final stage. Further delving into the family background of the players, the Prime Minister noted that the parents of most players are doctors. Vidit Gujrathi affirmed and added that even his sister is a doctor. Tania Sachdev thanked the Prime Minister for his immense support towards every sportsperson in the country and asked about his connection with sport. The Prime Minister explained his understanding that a country becomes developed not just with its wealth, industries and GDP but requires mastery in every field be it the film industry, science or sports. Recalling his time as the Chief Minister of Gujarat when he used to organize a sports Maha Kumbh witnessing the participation of lakhs of children, the Prime Minister expressed happiness with the emergence of talent among children. Shri Modi expressed the belief that the youth of our country have the potential. He also emphasized inculcating a sportsman spirit not just in sports players but as a culture in social life to create a good environment for social life in the country.
Replying to Vidit Gujrathi and Tania Sachedev’s questions about taking many huge decisions and handling pressure at the same time, the Prime Minister stressed the need to be physically fit and develop habits that aid performance. He said, “For good decision-making, you need a lot of information - both positive and negative. It's human nature to only want to hear what is pleasant, but that can lead to mistakes in decisions.” He suggested analyzing all types of information, understanding different perspectives and asking experts without hesitation. “You will find it easier to navigate challenges. Some things come with experience, and as I’ve said before, yoga and meditation have real power”, he added. The Prime Minister further added that one should never feel satisfied with anything because that’s when complacency starts emerging. “There should always be a hunger inside us to do something new, to do more”, he added.
Dibyendu Barua thanked the Prime Minister for his support and expressed happiness about the Prime Minister’s announcement on India winning two historic gold medals. He informed about witnessing the Prime Minister’s speech on their return journey on the bus. Recalling his first Chess Olympiad in 1998 where autographs of players like Garry Kasparov and Karpov were sought after, Shri Barua expressed immense happiness in witnessing Gukesh, Brahmananda, Arjun, Divya, Harika and others handing out autographs in this edition. He credited the Prime Minister's vision for the transformation of the confidence of the new generation of players.
The Prime Minister underlined that his value lies in all of the players and expressed confidence that they will become a great source of inspiration for others who play chess. He informed about organizing a huge chess event that saw the participation of 20,000 chess players as the Chief Minister of Gujarat and said that the success of others sometimes acts as a motivating factor. Chess player Vantika Agrawal informed the Prime Minister about her presence at that event and said that his encouragement motivated her to win more medals for India. She also presented a photograph from the event where the Prime Minister can be seen awarding her. The Prime Minister concluded the interaction by conveying his best wishes for the future.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দবা অলিম্পিয়াডৰ বিজয়ী খেলুৱৈৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে
26 SEP 2024 4:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি তেওঁৰ বাসগৃহত দাবা অলিম্পিয়াডৰ বিজয়ী খেলুৱৈসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে।
মিছনৰ চেফ দিবেন্দু বৰুৱাই প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনায় যে ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সোণৰ পদক অৰ্জন কৰে য'ত ল'ৰা-ছোৱালীৰ দলে ২২ পইণ্টৰ ২১ পইণ্ট আৰু ছোৱালীৰ দলে ২২ পইণ্টৰ ১৯ পইণ্ট অৰ্জন কৰি ৪৪ পইণ্টৰ ভিতৰত মুঠ ৪০ পইণ্ট লাভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খেলপথাৰৰ পৰিৱেশৰ বিষয়ে সোধাত চেচ খেলুৱৈ হৰিকা দ্ৰোণাৱলীয়ে বিজয়ৰ বাবে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে আৰু কয় যে তেওঁলোকৰ প্ৰতিদ্বন্দ্বীসকলেও এই উৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰে। বিদিত গুজৰাটীয়ে ভাৰতত দাবা খেলৰ জনপ্ৰিয়তা বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ইয়াৰ অন্তহীন সমৰ্থনৰ বাবে এয়া এক মহান অনুভূতি। তানিয়া ছাচ্চদেৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ১৮০খন দেশৰ অংশগ্ৰহণৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ চেন্নাইত অনুষ্ঠিত শেহতীয়া চেছ অলিম্পিয়াডৰ কথা উল্লেখ কৰে য'ত দুয়োটা ভাৰতীয় দলে ব্ৰঞ্জৰ পদক লাভ কৰিছিল আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ বিৰুদ্ধে পৰাজয়ৰ পিছত মহিলাৰ দলটোৱে সোণৰ পদক হেৰুৱাইছিল। তেওঁ এই সংস্কৰণত তেওঁলোকৰ সৈতে পুনৰ খেলাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু অৱশেষত স্বৰ্ণ জয় কৰে যদিও মেচখন অতি ঘনিষ্ঠ আছিল আৰু ড্ৰ'ত সমাপ্ত হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অতিশয় গৌৰৱেৰে তেওঁলোকৰ বিজয়ী মনোভাৱক প্ৰশংসা কৰে আৰু ২২ পইণ্টৰ ২১ আৰু ১৯ পইণ্ট লাভ কৰাৰ পিছত আয়োজকসকলৰ প্ৰতিক্ৰিয়া জানিব বিচাৰে। তানিয়াই লগতে দলটোৰ বিশ্বাসযোগ্য বিজয়ৰ কথা উল্লেখ কৰে, বিশেষকৈ মুকলি দলত, য'ত কোনো প্ৰতিদ্বন্দ্বী ওচৰ চাপিব পৰা নাছিল। তেওঁ প্ৰথম সাতখন মেচত জয়লাভৰ যাত্ৰাৰ বিষয়ে কয়, য'ত তেওঁ সামান্য বিফলতাৰ সন্মুখীন হৈছিল আৰু অধিক দৃঢ়তাৰে শক্তিশালী হৈ উভতি আহিছিল। গুকেশ ডোমমৰাজুৱে ২০২২ চনৰ অলিম্পিকত স্বৰ্ণ পদক লাভৰ পৰা আঁতৰি থকাৰ বাবে প্ৰতিগৰাকী খেলুৱৈয়ে উৎকৃষ্ট ফৰ্মত থকাৰ বাবে দলটোৰ প্ৰচেষ্টাৰ কৃতিত্ব আখ্যা দিয়ে। তেওঁ কয় যে টুৰ্ণামেণ্টৰ আৰম্ভণিৰে পৰা সমগ্ৰ দলটো যথেষ্ট উৎসাহিত আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত ৰমেশবাবু প্ৰজ্ঞানানন্দই কয় যে নতুন প্ৰযুক্তি আৰু উন্নত কম্পিউটাৰে দাবা খেলত বহু নতুন ধাৰণা আনিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তিৰ ক্ৰমবিকাশৰ জৰিয়তে বহুতো কথা শিকিব পৰা যায়। বিদিত গুজৰাটীয়ে লগতে কয় যে এআইক প্ৰস্তুতিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে কিয়নো ই সকলোৰে বাবে উপলব্ধ হৈছে।
দিব্যা দেশমুখে ফাইনেল পৰ্যায়ত উপনীত হ'বলৈ সমগ্ৰ দলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিষ্ঠাক প্ৰশংসা কৰে। খেলুৱৈসকলৰ পৰিয়াল পৰম্পৰাৰ বিষয়ে বিশ্লেষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অধিকাংশ খেলুৱৈৰ পিতৃ-মাতৃ চিকিৎসক। বিদিত গুজৰাটীয়ে এই কথা স্বীকাৰ কৰি কয় যে তেওঁৰ ভগ্নীও এগৰাকী চিকিৎসক। তানিয়া ছাচ্চদেৱে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী খেলুৱৈৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা অসামান্য সমৰ্থনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু ক্ৰীড়াৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্ক সম্পৰ্কে প্ৰশ্ন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ বুজিছে যে এখন দেশ কেৱল ইয়াৰ সম্পদ, উদ্যোগ আৰু জিডিপিৰে বিকশিত নহয়, ইয়াৰ বাবে চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগ, বিজ্ঞান বা ক্ৰীড়াৰ দৰে সকলো ক্ষেত্ৰতে দক্ষতাৰ প্ৰয়োজন। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থকাৰ সময়ত তেওঁ এক ক্ৰীড়া মহা কুম্ভৰ আয়োজন কৰিছিল য'ত লাখ লাখ শিশুৱে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিশুসকলৰ মাজত প্ৰতিভাৰ উদ্ভৱ হোৱাৰ বাবে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্য আছে বুলি বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে। তেওঁ কেৱল ক্ৰীড়াবিদসকলৰ মাজত ক্ৰীড়াবিদ মানসিকতা প্ৰৱৰ্তন কৰাই নহয়, সামাজিক জীৱনৰ এটা সংস্কৃতি হিচাপে দেশৰ সামাজিক জীৱনৰ বাবে এক ভাল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বিদিত গুজৰাটী আৰু তানিয়া সাচেদেৱে একলগে বহুতো ডাঙৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু চাপ সামৰাৰ সন্দৰ্ভত সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শাৰীৰিকভাৱে সুস্থ হৈ থকাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, "ভাল সিদ্ধান্ত ল'বলৈ, আপোনাক বহুতো তথ্যৰ প্ৰয়োজন - ইতিবাচক আৰু নেতিবাচক দুয়োটাই। মানুহৰ এটা স্বভাৱ আছে যে কেৱল আনন্দদায়ক কথা শুনিব বিচাৰে, কিন্তু সেইটোৱে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত ভুল কৰিব পাৰে। ⁇ তেওঁ সকলো ধৰণৰ তথ্য বিশ্লেষণ, বিভিন্ন দৃষ্টিকোণৰ বুজ ল'বলৈ আৰু কোনো দ্বিধা নোহোৱাকৈ বিশেষজ্ঞসকলক প্ৰশ্ন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। ⁇ আপুনি প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সহজে মোকাবিলা কৰিব পাৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে কিছু কথা অভিজ্ঞতাৰ সৈতে আহে আৰু মই পূৰ্বেও কৈছো যে যোগ আৰু ধ্যানৰ প্ৰকৃত শক্তি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে কোনেও কেতিয়াও কোনো কথাত সন্তুষ্ট হ'ব নালাগে, কিয়নো তেতিয়াহে আত্মসন্তুষ্টিৰ ভাব উদ্ভৱ হ'ব। "আমাৰ মাজত সদায়েই নতুন কিবা কৰাৰ, অধিক কৰাৰ ক্ষুধা থকা উচিত", তেওঁ লগতে কয়।
দিবেন্দু বৰুৱাই সমৰ্থনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু ভাৰতৰ দুটা ঐতিহাসিক সোণৰ পদক জয় কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ঘোষণাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ বাছত যাত্ৰা কৰি উভতি অহাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ১৯৯৮ চনৰ তেওঁৰ প্ৰথম দাবা অলিম্পিয়াডৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী বৰুৱাই কয় যে তাত গেৰী কাস্পাৰভ আৰু কাৰপভৰ দৰে খেলুৱৈসকলৰ স্বাক্ষৰ বিচৰা হৈছিল। এই সংস্কৰণত গুকেশ, ব্ৰহ্মানন্দ, অৰ্জুন, দিব্যা, হৰিকা আদিয়ে স্বাক্ষৰ প্ৰদান কৰাত শ্ৰী বৰুৱাই সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ খেলুৱৈসকলৰ নতুন প্ৰজন্মৰ আত্মবিশ্বাসৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ শলাগ লয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ মূল্য সকলো খেলুৱৈৰ মাজত আছে আৰু তেওঁ আত্মবিশ্বাসী যে তেওঁলোকে আন খেলুৱৈসকলৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ উঠিব। তেওঁ গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে ২০,০০০ চেছ খেলুৱৈৰ অংশগ্ৰহণেৰে এক বিশাল চেছ প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু কয় যে আনসকলৰ সফলতাই কেতিয়াবা এক প্ৰেৰণাদায়ক কাৰক হিচাপে কাম কৰে। চে'ছ খেলুৱৈ ভান্তিকা আগৰৱালে প্ৰধানমন্ত্ৰীক এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু কয় যে তেওঁৰ উৎসাহে তেওঁক ভাৰতৰ বাবে অধিক পদক জয় কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ অনুষ্ঠানটোৰ এখন ফটোও দাখিল কৰে য'ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক বঁটা প্ৰদান কৰা দেখা যায়। ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে এই মত-বিনিময়ৰ সামৰণি মাৰে।