ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡାରେ ‘ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ’କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
25 SEP 2025 11:55AM by PIB Bhubaneswar
- ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଏକ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ମଞ୍ଚ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, "ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତି": ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ବିଶ୍ୱରେ ବାଧାବିଘ୍ନ ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ; ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦ ଭାରତରେ ତିଆରି ହେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଭାରତରେ, ଆମେ ଏକ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ବିକଶିତ କରୁଛୁ, ଏପରି ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଯାହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପାଦାନ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ପ୍ରତୀକ ବହନ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଜିଏସଟିରେ ସାଂରଚନିକ ସଂସ୍କାର ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡାରେ ‘ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ -୨୦୨୫’କୁ ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ, ନିବେଶକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ଯୁବ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୨,୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶକ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ସଂସ୍କରଣ ପାଇଁ ଋଷ ଦେଶ ଅଂଶୀଦାର ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକ ପରୀକ୍ଷିତ ସହଭାଗୀ ସୁଦୃଢ଼ତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଛି। ସେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ସରକାରୀ ସହକର୍ମୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅବସରଟି ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ଜନ୍ମଜୟନ୍ତୀ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଟେ, ଯିଏ ସମାଜର ସବୁଠୁ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ - ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ପଥ ଉପରେ ଦେଶକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିକାଶକୁ ତ୍ରୁଣମୂଳସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା, ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଭେଦଭାବକୁ ଦୂର କରିବା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସମାବେଶୀମୂଳକ ଉନ୍ନତିର ମଡେଲ୍‌କୁ ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନାରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି।
ଏକ ଉଦାହରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ସମାବେଶୀ ବିକାଶରେ ଏହାର ଅବଦାନ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଖୋଲା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିର୍ମାଣ କରିଛି - ଯେପରିକି ୟୁପିଆଇ, ଆଧାର, ଡିଜିଲକର ଏବଂ ଓଏସ୍‌ଡିସି - ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ "ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତି" ନୀତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ମଲ୍ ଦୋକାନୀ ଏବଂ ରାସ୍ତା କଡ଼ ଚା ବିକ୍ରେତା ଉଭୟ ୟୁପିଆଇ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା, ଏବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି।
ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (GeM)କୁ ଆଉ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରାଇଛନ୍ତି ଯେ, ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସରକାରଙ୍କୁ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରୟ କେବଳ ବଡ଼ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଖରେ ସୀମିତ ଥିଲା। ଆଜି, ପ୍ରାୟ ୨୫ ଲକ୍ଷ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ। ଏଥିରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ଦୋକାନୀ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ବିକ୍ରୟ କରିପାରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରାୟ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ଅକଳ୍ପନୀୟ ଥିଲା। ଏବେ, ଦେଶର ଏକ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ କୋଣରେ ଜଣେ ଛୋଟ ଦୋକାନୀ ମଧ୍ୟ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ମୂଳସାର ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ମଡେଲର ମୂଳଦୁଆ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, “ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବାଧାବିଘ୍ନ ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକର୍ଷଣୀୟ ରହିଛି”। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ବାଧାବିଘ୍ନ ଭାରତକୁ ବିପଥଗାମୀ କରେ ନାହିଁ - ଏହା ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଅପେକ୍ଷା ବଡ଼ ଅସହାୟତା ଆଉ କିଛି ନାହିଁ। ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱରେ, ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଯେତେ ଅଧିକ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ତାହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସେତେ ଅଧିକ ସଂକଟରେ ପଡ଼ିଥାଏ। “ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତରେ ତିଆରି ହୋଇପାରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବା ଉଚିତ”, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କ ବିଶାଳ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର, ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ଡିଜାଇନ୍ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
ସରକାର ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିବା ଏବଂ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା କଥାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଭିତରେ ଚିପ୍ସ ଠାରୁ ଜାହାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସୁଗମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ନିୟମାବଳୀକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟିକ ତ୍ରୁଟି ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଆଇନଗତ ମାମଲା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଶହ ଶହ ନିୟମକୁ ତ୍ରୁଟିଯୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଠିଆ ହୋଇଛି। ସେ ପ୍ରମୁଖ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦିତ ଉତ୍ପାଦ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତାର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ନାଗରିକମାନେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ନିରନ୍ତର ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା ଆଶା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ କୌଣସି ସାଲିସ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏବେ ସ୍ୱଦେଶୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି। "ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ" ବୋଲି ଗର୍ବର ସହିତ କହିବାର ଭାବନା ସାରା ଦେଶରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ସେ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତରେ ତିଆରି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗବେଷଣାର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଏହି ପ୍ରସାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇସାରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗବେଷଣାରେ ଘରୋଇ ନିବେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଏବଂ ଏହାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅନୁସରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଏହାକୁ ସମୟର ଚାହିଦା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗବେଷଣା, ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଅସାଧାରଣ ନିବେଶ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବିପ୍ଳବ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏବେ ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ରହିଛି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆଗରେ ଅଛି। ଏହା ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ଏବଂ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ରାଜ୍ୟକୁ କ୍ରୁଜ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ‘ଏକ ଦେଶ ଏକ ଉତ୍ପାଦ’ ସ୍କିମ୍ ୟୁପିର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ୟୁପି ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି, ବିଶେଷକରି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦକ ହୋଇସାରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୟୁପି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି - ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସମସ୍ତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ର ପ୍ରାୟ ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୟୁପି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ମଧ୍ୟ ମଝବୁତ କରିବ, ଯାହାର କିଛି କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସୁବିଧା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସ୍ୱଦେଶୀ ସମାଧାନ ଖୋଜନ୍ତି ଏବଂ ବାହ୍ୟ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖନ୍ତି। "ଭାରତରେ, ଆମେ ଏକ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ବିକଶିତ କରୁଛୁ, ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପାଦାନ 'ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ' ପ୍ରତୀକ ବହନ କରିବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଋଷ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏକ କାରଖାନାରେ ଏକେ-203 ରାଇଫଲର ଉତ୍ପାଦନ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇର ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ବିସ୍ତାରିତ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ କରେ। ସେ ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଉଭୟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି।
ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଏହାର ଶିଳ୍ପ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ବୋଲି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମାତ୍ର ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକର 'ସଂରଚନାଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ' ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଜିଏସ୍‌ଟି ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ସରଳ କରିବ, ଟିକସ ବିବାଦ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ପାଇଁ ଫେରସ୍ତକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଅଂଶୀଦାରମାନେ ତିନୋଟି ଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ – ପୂର୍ବର ଜିଏସ୍‌ଟି, ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜିଏସ୍‌ଟି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର - ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ କରିଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହାକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ବୁଝାଇଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ବହୁ ପରିମାଣର ଟିକସ ବ୍ୟବସାୟିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଘରୋଇ ବଜେଟ୍ ପରିଚାଳନା କରିବା କଷ୍ଟକର କରିଦେଇଥିଲା। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧,୦୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକ ସାର୍ଟ ପ୍ରାୟ ୧୭୦ ଟଙ୍କା ଟିକସ ଆକର୍ଷିତ କରୁଥିଲା। ୨୦୧୭ ରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ପ୍ରଚଳନ ପରେ, ଏହା ୫୦ ଟଙ୍କା କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଲା। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ ରୁ ସଂଶୋଧିତ ହାର ସହିତ, ସମାନ ଜିନିଷ ୧,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ସାର୍ଟ ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ୩୫ ଟଙ୍କା ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତାରିତ ଭାବରେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାରର ପ୍ରକୃତ ଲାଭକୁ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ ମସିହାରେ, ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସାମ୍ପୁ, କେଶ ତେଲ ଏବଂ ଶେଭିଂ କ୍ରିମ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ୧୦୦ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ଦ୍ୱାରା ୩୧ ଟଙ୍କା ଟିକସ ଲାଗୁଥିଲା, ଯାହାର ବିଲ୍ ୧୩୧ ହେଉଥିଲା। ୨୦୧୭ ରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ପ୍ରଚଳନ ପରେ, ସମାନ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ୧୧୮ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ସିଧାସଳଖ ୧୩ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଥିଲା। ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରର ନୂତନ ପିଢ଼ି ସହିତ, ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚ ଆହୁରି ହ୍ରାସ ପାଇ ୧୦୫ ହୋଇଛି - ଯାହା ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ହାର ତୁଳନାରେ ମୋଟ ୨୬ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ସାଧାରଣ ପରିବାର ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାସିକ ସଞ୍ଚୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଏକ ପରିବାର ଯାହା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିଲା ତାହା ପାଇଁ ୨୦,୦୦୦ – ୨୫,୦୦୦ ଟିକସ ହେଉଥିଲା। ଆଜି, ନୂତନ ଜିଏସ୍‌ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ, ସେହି ପରିବାରକୁ ବାର୍ଷିକ କେବଳ ୫,୦୦୦ – ୬,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡୁଛି, କାରଣ ଅଧିକାଂଶ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଏବେ ମାତ୍ର ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହୋଇଛି।
ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଟ୍ରାକ୍ଟରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଟ୍ରାକ୍ଟର କିଣିବା ପାଇଁ ୭୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ରୁ ଅଧିକ ଟିକସ ଲାଗୁଥିଲା। ଆଜି, ସେହି ଟ୍ରାକ୍ଟର ଉପରେ କେବଳ ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଚାଷୀମାନେ ସିଧାସଳଖ ୪୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ, ତିନି ଚକିଆ ଯାନ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ୫୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଟିକସ ଲାଗୁଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି - ଯାହା ଦ୍ୱାରା ୨୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି। ସେହିପରି, ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ, ୨୦୧୪ ମସିହା ତୁଳନାରେ ସ୍କୁଟର ୮,୦୦୦ ଏବଂ ମୋଟର ସାଇକେଲ ୯,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଶସ୍ତା ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସଞ୍ଚୟ ଗରିବ, ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ। ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଭ୍ରମିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ସେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଶାସନ ବିଫଳତାକୁ ଘୋଡାଇବା ପାଇଁ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାର କରୁଥିବାର ସମାଲୋଚନା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଟିକସ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ଟିକସକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟ ଏବଂ ସଞ୍ଚୟ ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ କରମୁକ୍ତ କରି ଏବଂ ନୂତନ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି, ନାଗରିକମାନେ କେବଳ ଏହି ବର୍ଷ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶ ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ସହିତ, ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରର ଗତି ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଭାରତରେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଅଛି, ଯାହାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନୀତିଗତ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତରେ ଏକ ବିଶାଳ କୁଶଳୀ କାର୍ଯ୍ୟଶକ୍ତି ଏବଂ ଏକ ଗତିଶୀଳ ଯୁବ ଗ୍ରାହକ ଆଧାର ଅଛି - ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତୁଳନୀୟ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତରେ ନିବେଶ ଯେକୌଣସି ନିବେଶକ କିମ୍ବା କମ୍ପାନୀ ପାଇଁ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତରେ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଶେଷ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ସେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଗହଣରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’, ‘ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ’ ଏବଂ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧ ନଗର ଜିଲ୍ଲାର ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡାରେ ‘ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ-୨୦୨୫’ (UPITS-୨୦୨୫) ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
“ଅଲ୍ଟିମେଟ୍ ସୋର୍ସିଂ ବିଗିନସ୍ ହିୟର” ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ୨୫ ରୁ ୨୯ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହାର ତିନୋଟି ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିବ - ନବସୃଜନ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟକରଣ। ତ୍ରିମୁଖୀ କ୍ରେତା ରଣନୀତି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରେତା, ଘରୋଇ ବ୍ୟବସାୟ-ରୁ-ବ୍ୟବସାୟ (B2B) କ୍ରେତା ଏବଂ ଘରୋଇ ବ୍ୟବସାୟ-ରୁ-ବ୍ୟବସାୟ (B2C) କ୍ରେତାଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ରପ୍ତାନିକାରୀ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
‘ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ-୨୦୨୫’ ରାଜ୍ୟର ବିବିଧ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପରମ୍ପରା, ଆଧୁନିକ ଶିଳ୍ପ, ଦୃଢ଼ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ। ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ବୟନଶିଳ୍ପ, ଚମଡା, କୃଷି, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଆଇଟି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଆୟୁଷ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏଥିରେ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ କଳା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟପେୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ରୁଷ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିନିମୟ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ସହିତ ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ୨,୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶକ; ୧,୨୫,୦୦୦ B2B ପରିଦର୍ଶକ; ଏବଂ ୪,୫୦,୦୦୦ B2C ପରିଦର୍ଶକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Uttar Pradesh International Trade Show at Greater Noida in Uttar Pradesh
India has made Open Platforms providing opportunities for everyone, Platforms for All, Progress for All: PM
Despite global disruptions and uncertainty, India's growth remains remarkable: PM
India must become self-reliant; Every product that can be made in India should be made in India: PM
In India, we are developing a vibrant defence sector, creating an ecosystem where every component bears the mark of 'Made in India': PM
The structural reforms in GST are set to give new wings to India's growth story: PM
25 SEP 2025 11:55AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and addressed the Uttar Pradesh International Trade Show 2025 in Greater Noida, Uttar Pradesh today. Speaking on the occasion, Prime Minister welcomed all traders, investors, entrepreneurs, and young participants attending the UP International Trade Show. He expressed happiness that over 2,200 exhibitors are showcasing their products and services at the event. Shri Modi highlighted that Russia is the country partner for this edition of the trade show, underscoring the strengthening of a time-tested partnership. He congratulated Chief Minister Yogi Adityanath, government colleagues, and other stakeholders for organizing the event. The Prime Minister noted that the occasion coincides with the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya, who guided the nation on the path of Antyodaya—upliftment of the last person in the queue. He emphasized that Antyodaya means ensuring development reaches even the poorest, eliminating all forms of discrimination. He further remarked that India is now offering this very model of inclusive development to the world.
Citing an example, the Prime Minister noted the global recognition of India’s Fintech sector. He highlighted that its most significant feature is its contribution to inclusive development. Shri Modi emphasized that India has built open platforms that take everyone along—such as UPI, Aadhaar, DigiLocker, and ONDC—offering equal opportunities to all. He underscored the principle of “Platforms for All, Progress for All.” The Prime Minister remarked that the impact of these platforms is visible across India, with both mall shoppers and street-side tea vendors using UPI. He pointed out that formal credit, once accessible only to large companies, now reaches street vendors through the PM SVANidhi scheme.
Citing the Government e-Marketplace (GeM) as another transformative example, Shri Modi recalled that there was a time when selling goods to the government was limited to large players. Today, nearly 25 lakh sellers and service providers are connected to the GeM portal. These include small traders, entrepreneurs, and shopkeepers who are now able to sell directly to the Government of India. The Prime Minister highlighted that the government has procured goods and services worth ₹15 lakh crore through GeM so far. Of this, approximately ₹7 lakh crore worth of purchases have been made from MSMEs and small industries. He remarked that such a scenario was unimaginable under previous governments. Now, even a small shopkeeper in a remote corner of the country is selling products on the GeM portal. The Prime Minister emphasized that this is the essence of Antyodaya and the foundation of India’s development model.
Underlining that India is advancing toward its goal of becoming a developed nation by 2047, the Prime Minister emphasised, “Despite global disruptions and uncertainty, India’s growth remains attractive”. He remarked that disruptions do not divert India—they reveal new directions. Amidst these challenges, India is laying a strong foundation for the coming decades. Shri Modi reiterated that the nation’s resolve and guiding mantra is Aatmanirbhar Bharat. He asserted that there is no greater helplessness than dependence on others. In a changing world, the more a country relies on others, the more its growth is compromised. “India must become self-reliant. Every product that can be made in India must be produced in India”, stressed the Prime Minister. Addressing the large gathering of entrepreneurs, traders, and innovators, the Prime Minister noted that they are key stakeholders in the Aatmanirbhar Bharat campaign, urging them to design business models that strengthen India’s self-reliance.
Underscoring that the government is strongly focused on Make in India and boosting domestic manufacturing, the Prime Minister emphasized the vision to produce everything from chips to ships within the country. To support this, the government is continuously working to enhance Ease of Doing Business. Shri Modi highlighted that over 40,000 compliances have been eliminated, and hundreds of rules that previously led to legal cases over minor business errors have been decriminalized. He affirmed that the government stands shoulder to shoulder with entrepreneurs. However, he also shared key expectations, urging that all manufactured products must be of the highest quality. The Prime Minister noted that citizens increasingly expect consistent improvement in the quality of indigenous products and stressed that there must be no compromise on quality. He remarked that every Indian is now connecting with swadeshi and wants to buy local products. The sentiment of proudly saying “this is swadeshi” is being felt across the country. He called on traders to adopt this mantra and prioritize products that are made in India.
The Prime Minister underscored the critical importance of research, stating that investment in this domain must increase manifold. He affirmed that the government has already taken necessary steps to support this expansion. Shri Modi emphasized that private investment in research is now imperative and must be actively pursued. He described this as a demand of the times and called for the creation of a comprehensive ecosystem for indigenous research, design, and development.
Highlighting that Uttar Pradesh is brimming with extraordinary investment potential, the Prime Minister noted that the connectivity revolution in recent years has significantly reduced logistics costs. Uttar Pradesh now has the highest number of expressways in the country and leads in the number of international airports. It serves as a hub for two major dedicated freight corridors. Shri Modi remarked that UP ranks number one in heritage tourism, and initiatives like Namami Gange have placed the state on the cruise tourism map. He emphasized that the One District One Product scheme has enabled products from various districts in UP to reach international markets. In manufacturing, UP is setting new records, especially in electronics and mobile production. The Prime Minister stated that India has become the world’s second-largest mobile producer in the past decade, with UP playing a major role—producing nearly 55 percent of all mobile phones manufactured in the country. He added that UP will also strengthen India’s self-reliance in the semiconductor sector, with a major semiconductor facility set to begin operations just a few kilometers away.
Shri Modi cited the defence sector as another key example, stating that India’s armed forces seek indigenous solutions and aim to reduce external dependence. “In India, we are developing a vibrant defence sector, creating an ecosystem where every component bears the mark of 'Made in India'”, emphasised the Prime Minister highlighting Uttar Pradesh’s significant role in this transformation, noting that production of AK-203 rifles will soon commence at a factory established with Russian collaboration. He added that a Defence Corridor is being developed in UP, where manufacturing of BrahMos missiles and other weapon systems has already begun. The Prime Minister urged all stakeholders to invest and manufacture in Uttar Pradesh, which boasts a robust and expanding network of millions of MSMEs. He encouraged leveraging their capabilities to produce complete products within the state. He assured that both the Government of Uttar Pradesh and the Government of India stand ready to provide full support.
Affirming that India stands firmly with its industries, traders, and citizens, driven by the commitment to Reform, Perform, and Transform, Shri Modi highlighted that just three days ago, next-generation GST reforms were implemented, describing them as ‘structural changes that will propel India’s growth story’. These reforms will simplify GST registration, reduce tax disputes, and accelerate refunds for MSMEs, benefiting every sector. The Prime Minister noted that stakeholders have experienced three distinct phases—pre-GST, post-GST, and now the next-generation GST reforms—and emphasized the significant difference they have made. He illustrated this with examples, stating that before 2014, the multitude of taxes made it difficult to manage both business costs and household budgets. A shirt priced at ₹1,000 attracted nearly ₹170 in taxes before 2014. After the introduction of GST in 2017, this dropped to ₹50. With the revised rates effective from September 22, the same ₹1,000 shirt now incurs only ₹35 in tax.
Elaborating further, the Prime Minister illustrated the tangible benefits of GST reforms with a relatable example. He noted that in 2014, spending ₹100 on essentials like toothpaste, shampoo, hair oil, and shaving cream incurred ₹31 in taxes, making the bill ₹131. After the introduction of GST in 2017, the same ₹100 worth of goods cost ₹118, resulting in a direct saving of ₹13. With the latest generation of GST reforms, this cost has further reduced to ₹105—yielding a total saving of ₹26 compared to pre-2014 rates. Shri Modi emphasized that this reflects significant monthly savings for ordinary families. He explained that a household spending ₹1 lakh annually on necessities in 2014 would have paid ₹20,000–₹25,000 in taxes. Today, under the new GST regime, the same family pays only ₹5,000–₹6,000 annually, as most essential items now attract just 5 percent GST.
Emphasising the pivotal role of tractors in India’s rural economy, the Prime Minister noted that prior to 2014, purchasing a tractor incurred over ₹70,000 in taxes. Today, the same tractor attracts only ₹30,000 in tax, resulting in a direct saving of more than ₹40,000 for farmers. He highlighted that three-wheelers, a major source of employment for the poor, previously attracted ₹55,000 in tax, which has now reduced to ₹35,000—yielding a ₹20,000 saving. Similarly, due to lower GST rates, scooters are now ₹8,000 cheaper and motorcycles ₹9,000 cheaper compared to 2014. Shri Modi remarked that these savings benefit the poor, neo-middle class, and middle class alike. Despite this, he cautioned that certain political parties are attempting to mislead the public. He criticised the opposition parties of spreading falsehoods to cover up their own governance failures, asserting that during their tenure, excessive taxation burdened ordinary citizens. The Prime Minister stated that his government has significantly reduced taxes, curbed inflation, and increased both income and savings for the people. He noted that by making income up to ₹12 lakh tax-free and implementing new GST reforms, citizens are set to save ₹2.5 lakh crore this year alone. He declared that the nation is celebrating the GST Savings Festival and affirmed that, with public support, the momentum of GST reforms will continue unabated.
The Prime Minister stated that India today possesses strong willpower for reforms, backed by democratic and political stability, along with policy predictability. He emphasized that India has a vast, skilled workforce and a dynamic young consumer base—an unmatched combination not found together in any other region globally. Shri Modi remarked that for any investor or company seeking to elevate their growth, investing in India presents the most attractive opportunity. He asserted that investing in India, and in Uttar Pradesh in particular, is a win-win situation. The Prime Minister concluded by affirming that through collective efforts, a developed India and a developed Uttar Pradesh will be realized. He extended his best wishes to all participants of the International Trade Show.
The Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath was present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to Make in India, Vocal for Local and Aatmanirbhar Bharat, Prime Minister inaugurated the Uttar Pradesh International Trade Show-2025 (UPITS-2025) at Greater Noida in Gautam Buddha Nagar district.
The trade show, under the theme “Ultimate Sourcing Begins Here”, will be held from 25th to 29th September. It will have three core objectives- innovation, integration, and internationalization. A three-pronged buyer strategy will target international buyers, domestic Business-to-business (B2B) buyers, and domestic Business-to-Consumer (B2C) buyers, providing opportunities for exporters, small businesses, and consumers alike.
UPITS-2025 will highlight the state’s diverse craft traditions, modern industries, robust MSMEs, and emerging entrepreneurs on a single platform. Key sectors that will be represented include handicrafts, textiles, leather, agriculture, food processing, IT, electronics, AYUSH among others. It will also feature Uttar Pradesh’s rich art, culture, and cuisine under one roof.
Russia will participate as a partner country adding strategic significance opening avenues for bilateral trade, technology exchange, and long-term cooperation. Over 2,400 exhibitors; 1,25,000 B2B visitors; and 4,50,000 B2C visitors will participate in the trade show.