প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া ২০২৫ দা ৱা ঙাংখ্রে
খেন্নবা, পোৎ-চৈ লৈবা অমসুং পাক-চাউবগী মপাঙ্গল অহুম ভারতকী লৈরি: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারত্ত মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, চীঞ্জাক অমসুং লৌউ-শিংউগী হিরমশিংদা ষ্টার্দ-অপ কয়া থবক তৌদুনা, ষ্টার্দ-অপ ইকোসিষ্টেম খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা মালেমগী অহুমসুবা লৈবাক ভারতনা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী চীঞ্জাক ৱাৎহন্দনবা ভারতনা লেপ্তনা মতেং পাংলি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, কৈথেলদা অপীকপা লৌমীশিংনা অচৌবা শাফু অমা ওইরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ভারত্ত, কোওপরেতিপশিংনা ঐখোয়গী দাইরি সেক্তর শেমগৎলে অমসুং ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা অনৌবা মপাঙ্গল অমা হাপ্লে: প্রধান মন্ত্রী
25 SEP 2025 8:41PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী ভারত মন্দপামদা ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া ২০২৫ দা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসিদা লৌমীশিং, ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং, ইনভেষ্টরশিং, ইন্নোবেতরশিং অমসুং কঞ্জুমরশিং শরুক য়াদুনা ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া অনৌবা উনবা, অনৌবা খঙনবা অমসুং অনৌবা থবক্কী মফম অমা ওইরে। মহাক একজিবিসন য়েংলুরে অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক, থাউ চাবা হন্থহনবা অমসুং য়োম্লবা পোৎথোকশিং হকচাং ফবা হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং চঙবদা অপেনবা ফাওই। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেন থাদবা মীওই খুদিংমক্না শেন থাদদ্রিঙৈদা মফম অমগী মহৌশাগী ওইবা খুদোংচাবশিং য়েংই। ঙসিদি মালেমগী ইনভেষ্টরশিং- মরুওইনা চীঞ্জাক্কী লমদা থবক তৌরিবশিংনা অচৌবা থাজবগা লোয়ননা ভারতকী মাইকৈদা য়েঙলি। খেন্নবা, পোৎ-চৈ লৈবা অমসুং পাক-চাউবগী মপাঙ্গল অহুম ভারতকী লৈরি। ভারতনা মখল খুদিংমক্কী মহৈ-মরোং, উহৈ অমসুং মনা-মশিং পুথোক্লি অমসুং মখল কয়াগী পোৎথোকশিং অসিনা মালেমগী ওইনা লৈবাক অসি তোপ-তোপ্পা মফম অমা কল্লে। কিলোমিতর ১০০ খুদিংগী, ইন্সাং মথেল অমসুং মসিগী মহাও হোংই, ভারতকী ইনাকখুল্লবা মথেল-লুকোইবগী মমি তারি। লৈবাক মনুংগী ওইনা পোৎ-চৈ য়াম্না শীজিন্নবা অসিনা ভারতকী খুদোংচাবা অমা ওইরি অমসু মসিনা ইনভেষ্টরশিংনা য়াম্না পাম্নবা মফম অমা ওইহল্লে। ভারতনা য়াম্না পাক-চাউনা থবক তৌরি। হৌখিবা চহি ১০ দা, মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে অমসুং হৌজিক ভারতকী খ্বাইদগী মপাঙ্গল কনবা কাংবু-নিও মিদল ক্লাসকী শরুক ওইরে। কাংলুপ অসিগী অপাম্বশিংনা চীঞ্জাক্কী চৎনবীশিং অমসুং শীজিন্নবা হেনগৎলে। ভারতকী হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিংনা হিরম কয়াদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলি অমসুং চীঞ্জাক্কী হিরম অসিসু অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি, চীঞ্জাক অমসুং লৌউ-শিংউগী হিরমশিংদা ষ্টার্দ-অপ কয়া থবক তৌদুনা, ষ্টার্দ-অপ ইকোসিষ্টেম খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা মালেমগী অহুমসুবা লৈবাক ভারতনা ওইরে। হিরম অসিদা এ.আই, ই-কম্মর্স, দ্রোনশিং অমসুং এপ্পশিংগুম্বা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নরে, সপ্লাই চেনশিং, রিতেল অমসুং শেম-শাবগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্লে। হিরম অসিদা শেন য়াম্না থাদনবা ভারতনা মখল কয়া, পোৎ-চৈ য়াম্না লৈবা অমসুং অনৌবা থবকশিংগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। ভারত্ত শেন থাদনবা অমসুং থবক পাকথোক-চাউথোক্নবা মতম চপ চারে হায়না মহাক্না লাল কিলাদগী লাউথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১ শুবা চহিচাগী খুদোংচাদবশিং মীয়াম্না খঙনরে অমসুং মালেমগী অৱাবা তারকপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌনবা ভারতনা মাঙলোমদা চোংথোরক্লি। মালেমগী চীঞ্জাক ৱাৎহন্দনবা ভারতনা মখা তানা মতেং পাংগনি। লৌমীশিং, শা-ষন লোইরিবশিং অমসুং ঙামীশিংনা থবক কন্না শুবদগী অমসুং সরকারগী থৌশিলশিংনা মতেং পাংবদগী ভারতকী লৌউ-শিংউগী থবক চাউখৎলকপনি। হৌখিবা চহি ১০ দা মহৈ-মরোং পুথোকপা শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে। ভারত শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক্নি, মালেমগী শঙ্গোম ফংহনবগী চাদা ২৫ মতেং পাংলি অমসুং মিল্লেতশিং পুথোকপা মাঙজিল থারি। চেঙ অমসুং গেহু পুথোকপদা ভারতনা মালেমগী ওইনা অনিশুবদা লৈরি অমসুং উহৈশিং, মনা-মশিং অমসুং ঙা মশক থোক্না পুথোক্লি। মালেমগী মহৈ-মরোংগী অৱাবা নত্ত্রগা ফংহনবগী থবকশিংদা অপনবা লাকপা মতমদা, ভারতনা লেংদনা লৈরি অমসুং লৈবাক অসিগী থৌদাং পাংথোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরী লৈনবা খুদিংমক্কা থবক তৌমিন্নদুনা চীঞ্জাক অমসুং মচি ওইবা পোৎলমশিংগী থবকশিং সরকারনা ফগৎহল্লি। এফ.দি.আই চাদা ১০০ অয়াবা পীদুনা চীঞ্জাক শেম-শাবগী হিরম মপুংফানা য়োকখৎলে। হিরম অসি পি.এল.আই স্কিম অমসুং অচৌবা ফুদ পার্কশিংগী কান্নবা ফংলে। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ষ্টোরেজ ইনফ্রাষ্ট্রকচর স্কিম হৌজিক ভারত্ত পায়খৎলি। সরকারগী থবকশিং অসিগী মহৈ ফংলে, হৌখিবা চহি ১০ দা ভারতকী শেম-শাবগী থবক শরুক ২০ হেনগৎলে অমসুং শেম-শারবা চীঞ্জাক মপান্দা থাদোকপা শরুক অনি হেল্লে।
ভারতকী চীঞ্জাক ফংহনবা অমসুং ভেলু চেন্দা লৌমীশিং, শা-ষন লোইরিবশিং, ঙামীশিং অমসুং অপীকপা প্রোসেসিং য়ুনিতশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। হৌখিবা চহি ১০ দা সরকারনা মরী লৈনবা খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ভারত্ত লৌমীশিংগী চাদা ৮৫ লায়রবা লৌমীশিংনি অমসুং মরম অদুনা মখোয়গী ফিবম ফগৎনবা থৌশিলশিং শেম্লে অমসুং মতেং পাংনবা থবকশিং পায়খৎলে। ঙসিদি, কৈথেলদা অপীকপা লৌমীশিংনা অচৌবা শাফু অমা ওইরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত শীনবা থুংবগী খুঞ্জাশিং য়াওনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা অপীকপা চীঞ্জাক শেম-শাবগী য়ুনিতশিং থবক তৌরি। ক্রেদিদ-লিঙ্ক সবসিদিশিংগী খুৎথাংদা কাংবু অসি সরকারনা মতেং পাংলি অমসুং হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৮০০ ফংহনখ্রে। ২০১৪ দগী ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন ১০,০০০ লিংখৎখ্রে অমসুং লৌমী লাখ কয়া শম্নহল্লে। মখোয়গী পোৎথোকশিং অচৌবা কৈথেলশিংদা য়োনবদা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিংনা লৌমীশিংগী মতেং পাংলি অমসুং মমিং চৎখৎলক্লিবা ব্রান্দশিংনা চীঞ্জাক শেম-শাবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতকী ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিংগী মপাঙ্গল অঙকপনি, হৌজিক পোৎথোক ১৫,০০০ হেন্না ওনলাইন প্লেতফোর্মশিংদা ফংলে। খুদম ওইনা, বাসমতি চেঙ, সেফ্রোন অমসুং কাস্মিরগী ৱালনতশিং; হিমাচলগী জাম অমসুং এপল মহি; রাজস্থানগী মিল্লেত; মধ্য প্রদেসকী সোয়া নগ্গেতশিং; বিহারগী থাংজিং; মহারাষ্ট্রাগী পিনত থাউ অমসুং চিনি অঙাংবা; কেরলাগী লফোগী চিপশিং অমসুং য়ুবী থাউ য়াওরি। কাস্মিরদগী কন্যাকুমারি ফাওবা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিংনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং য়ুমথোং খুদিংদা ফংহল্লে। চহি অমদা লুপা করোর ১ হেনবগী ললোন-ইতিক পাংথোক্তুনা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন ১,১০০ হেন্না মিল্লিয়ন্নরিশিং ওইরে অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা অমসুং নহারোলশিংদা থবক ফংহন্নবা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিংগী মথক্ত, ভারত্ত কোওপরেতিপশিংগী অকনবা মপাঙ্গল লৈরি। চহি অসিদা মালেমগী কোওপরেতিপ চহি থোক্লে অমসুং ভারত মনুংদা কোওপরেতিপশিংনা দাইরি সেক্তর অমসুং খুঙ্গংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহল্লি। কোওপরেতিপশিংগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না থৌশিল শেম্নবা কৎথোক্লবা মিনিষ্ট্রি অমা লিংখৎলে। সেক্তর অসিদা তেক্স অমসুং অরোন-অথুপ লৈতনবগী অওনবশিং পুরক্লে। মসিগী ফল অমা ওইনা, কোওপরেতিপ সেক্তর ফগৎলে।
সমুদ্র অমসুং ঙা ফাবগী হিরমদা ভারত চাউখৎলে। হৌখিবা চহি ১০ দা সরকারনা ঙা য়োকপগা মরী লৈনবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎলে অমসুং সমুদ্রগী অরুবা ইরোন্নুংদা ঙা ফানবা হিশিংগী মতেং পাংবা য়াওনা ঙামীশিংআদ শেন্থং পীরে। মসিগী ফল ওইনা সমুদ্রগী পোৎথোকশিং অমসুং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে। সেক্তর অসিনা হৌজিক মীওই করোর ৩ রোম থবক ফংহল্লে। অনৌবা প্রোসেসিং প্লান্তশিং, কোল্দ চেন ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং স্মার্দ হর্বরশিং শেমগৎতুনা সমুদ্রগী পোৎথোকশিং শেম-শাবগী থবক ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎলি। মহৈ-মরোশিং ঙাক-শেন্নবা লৌমীশিং ফুদ ইরাদিএসন তেক্নিকশিং শীজিন্নরে, মসিনা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিংগী মপুন্সি শাংদোক্লে অমসুং চীঞ্জাক ৱাৎহন্দবা হেনগৎহল্লে। থবক অসি পায়খৎলিবা য়ুনিতশিং সরকারনা মতেং পাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংগী মীরোলশিংগী জি.এস.তিগী অওনবশিং য়াওনা ইন্নোবেসন অমসুং অওনবশিংগী অনৌবা লম্বী অমদা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। হায়রিবা অওনবশিং অসিনা লৌমীশিংগী শেন চঙবা হন্থহন্নবা অমসুং শেন্দোং য়াম্না ফংহন্নবা থাজবা পীরি। হৌজিক বত্তর অমসুং ঘীদা জি.এস.তি চাদা ৫ খক লৌরে, কৌতাগী শঙ্গোমদা চাদা ৫ লৌরে, মসিনা লৌমীশিং অমসুং প্রদুসরশিংদা হেন্না ফবা মমল ফংহল্লে। মসিনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসগীদমক অহোংবা মমলদা মচি ওইবা চীঞ্জাক হেন্না ফংহল্লগনি। অওনবশিং অসি লাকপদগী খুদক্ত চাবা য়ারবা অমসুং লিদুনা থম্বা উহৈশিং, মনা-মশিং অমসুং নতশিংদা হৌজিক জি.এস.তি চাদা ৫ লৌরে। শেম-শারবা চীঞ্জাকশিংগী চাদা ৯০ হেন্না জিরো নত্ত্রগা চাদা ৫ গী তেক্স লৌরে। বাইও-পেষ্টিসাইদশিং অমসু মাইক্রো-ন্যুত্রিয়েন্তশিংদা জি.এস.তি হন্থরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পোৎথোকশিং তেক তেক লাউনা অমসুং মগুন লৈনা থম্নবা তঙাইফদবা অমা ওইরিবা মশা মরোমদোম তুম্বা ঙমজবা পেকেজিংগী পোৎলমশিং য়াম্না পাম্নরে, মসি মহৌশাগী অকোয়বা ফিবমগীদমক ঐখোয়গী থৌদাংগীদমকসু য়াম্না মরুওই। বাইওদিগ্রেদেবল পেকেজিংগা মরী লৈনবা অনৌবা থবকশিংদা মরী লৈনবা উদ্যোগশিংনা শেন থাগদবনি। ভারতনা পুকচেল তিংনা মসিগী থোঙ মালেমগীদমক হাংদোক্লে অমসুং ফুদ চেন শীনবা থুংবগী ইনভেষ্টরশিং তরাম্না ওক্কনি। পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরে অমসুং থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা খুদিমক অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবশিংগী মনুংদা রুসিয়াগী দিপুতি প্রাইম মিনিষ্টর দিমিত্রি পাত্রুসেভ, য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং শ্রী চিরাগ পাসৱান, শ্রী রবনিত সিংহ, শ্রী প্রাতাপ্রাউ যদব য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
ন্যু দিল্লিগী ভারত মন্দপামদা সেপ্তেম্বর ২৫ দগী সেপ্তেম্বর ২৮ ফাওবা ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া ২০২৫ পাংথোক্লি। মসিদা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর, ফুদ ষ্টেনেবিলিতি অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক পুথোকপা অমসুং ওর্গনিক ফুদকী লমদা ভারতকী মপাঙ্গল উৎকনি।
ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়াদা, প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজেস (পি এম এফ এম ই) স্কিমগী মখাদা লুপা করোর ২,৫১০ হেনবগী ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা মাইক্রো প্রোজেক্তশিংগীদমক বেনিফিসরি ২৬,০০ রোমদা লুপা করোর ৭৭০ হেনবগী শেন্থং পীগনি।
ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়াদা সি.ই.ও রাউন্দ তেবলশিং, তেক্নিকেল সেসনশিং, একজিবিসনশিং অমসুং বি২বি (বিজিনেস-তু-বিজিনেস), বি২জি (বিজিনেস-তু-গবর্নমেন্ত), অমসুং জি২জি (গবর্নমেন্ত-তু-গবর্নমেন্ত) মীফমশিং য়াওনা ললোন-ইতিক মখল কয়াগী খন্ন-নৈনবা য়াওগনি। মসিদা ফ্রান্স, জর্মনি, ইরান, ওস্ত্রেলিয়া, খা কোরিয়া, দেনমার্ক, ইতালি, থাইলেন্দ, ইন্দোনেসিয়া, তাইৱান, বেলজিয়ম, তঞ্জানিয়া, ইরিত্রেয়া, সাইপ্রাস, অফগানিস্তান, চাইনা, অমসুং য়ু.এস.এ য়াওনা লৈবাক ২১ না শরুক য়াগনি অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংদগী মীওই ১৫০ সু শরুক য়াগনি।
ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়ানা ভারত অসি গ্লোবেল ফুদ প্রোসেসিং মফম অমা ওইনা, চীঞ্জাক শেম-শাবদা সস্তেনেবিলিতী অমসুং নেৎ জিরো, চীঞ্জাক শেম-শাবদা লৈরিবা হিরমশিং, ভারতকী পেৎ ফুদ ইন্দস্ত্রি, ন্যুত্রিসন অমসুং হকশেলগীদমক শেম-শারবা চীঞ্জাক, প্লান্ত-বেজ ফুদ, ন্যুত্রাস্যুতিকেল্স, স্পেসিএলিতী ফুদ, অমসুং অতোপ্পা হিরম কয়াগী মতাংদা থিমেতিক সেসন কয়া পাংথোক্কনি। মসিদা পেভিলিয়ন 14 য়াওগনি, মখোয় অমমমনা অখন্নবা থিমশিংদা উৎকনি অমসুং মসিদা য়েংবা লাকপা মীওই ১০০,০০০ রোমগী পুক্নিং চীংশিনগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses World Food India 2025
India has the triple strength of diversity, demand and scale: PM
In the last 10 years, 25 crore people in India have overcome poverty: PM
Today, India is the world's third-largest start-up ecosystem, with many start-ups working in the food and agriculture sectors: PM
India is continuously contributing to global food security: PM
Today, small farmers are becoming a major force in the market: PM
In India, cooperatives are giving our dairy sector and our rural economy a new strength: PM
25 SEP 2025 8:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a gathering during the World Food India 2025 at Bharat Mandapam in New Delhi today. Speaking at the occasion, the Prime Minister remarked that farmers, entrepreneurs, investors, innovators, and consumers were all present together at the event, making World Food India a platform of new contact, new connect, and creativity. He shared that he had just visited the exhibitions and expressed happiness that the primary focus was on nutrition, reducing oil consumption, and enhancing the healthiness of packaged products. The Prime Minister extended his congratulations and best wishes to all participants of the event.
Prime Minister remarked that every investor evaluates the natural strengths of a location before making an investment. He highlighted that today, global investors—especially those in the food sector—are looking towards India with great optimism. “India possesses a triple strength of diversity, demand, and scale”, highlighted Shri Modi, stating that India produces every type of grain, fruit, and vegetable, and this diversity makes the country uniquely positioned in the global landscape. He noted that every hundred kilometers, the cuisine and its flavors change, reflecting India’s rich culinary variety. The Prime Minister underscored that this strong domestic demand gives India a competitive edge and makes it a preferred destination for investors.
“India is operating at an unprecedented and extraordinary scale. In the past ten years, 25 crore people have overcome poverty and are now part of the neo middle class—India’s most energetic and aspirational segment”, remarked the Prime Minister, stating that the aspirations of this class are shaping food trends and driving demand. He emphasized that India’s talented youth are innovating across sectors, and the food sector is no exception. “India is now the world’s third-largest start-up ecosystem, with many start-ups working in food and agriculture”, exclaimed Shri Modi, pointing out that technologies like AI, e-commerce, drones, and apps are being integrated into the sector, transforming supply chains, retail, and processing methods. He affirmed that India offers diversity, demand, and innovation—all key factors that make it the most attractive destination for investment. Reiterating his message from the Red Fort, the Prime Minister declared that this is the right time to invest and expand in India.
Acknowledging that the challenges of the twenty-first century are well known to all, and India has consistently stepped forward to play a positive role whenever global challenges have arisen, Shri Modi highlighted that India continues to contribute actively to global food security. He emphasized that the strength of India’s agriculture sector has grown due to the hard work of farmers, livestock rearers, and fishermen, supported by government policies. He noted that food grain production has seen significant growth over the past decade. The Prime Minister stated that India is the largest producer of milk, contributing 25% of the global milk supply, and is also the leading producer of millets. He added that India ranks second globally in rice and wheat production and has a substantial contribution in fruits, vegetables, and fisheries. The Prime Minister affirmed that whenever there is a global crop crisis or supply chain disruption, India stands firm and fulfills its responsibility.
Emphasizing that India is committed to expanding its capacity and contribution in the global interest, the Prime Minister stated that the government is strengthening the entire food and nutrition ecosystem by engaging every stakeholder. He highlighted that the food processing sector is being actively promoted, with 100% FDI now permitted. He noted that the sector has also benefited from the PLI scheme and the expansion of mega food parks. Shri Modi remarked that India is currently running the world’s largest storage infrastructure scheme. He affirmed that these government efforts are yielding results, with India’s processing capacity having increased twentyfold over the past ten years and exports of processed food more than doubling.
Highlighting the critical role of farmers, livestock rearers, fishermen, and small processing units in India’s food supply and value chain, Shri Modi remarked that over the past decade, the government has strengthened all these stakeholders. The Prime Minister noted that more than 85% of farmers in India are small or marginal, and therefore, policies and support systems were developed to empower them. He emphasized that today, these small farmers are emerging as a major force in the market.
Pointing out that micro food processing units are being operated by self-help groups, which include crores of villagers across India, Shri Modi stated that the government is supporting these groups through credit-linked subsidies, and ₹800 crore has already been transferred to beneficiaries. He emphasized that the government is also expanding Farmer Producer Organizations (FPOs), with 10,000 FPOs established since 2014, connecting lakhs of small farmers. He noted that these FPOs help farmers bring their produce to markets at scale and are also playing a major role in the food processing sector by developing branded products. The Prime Minister remarked that the strength of India’s FPOs is astonishing, with over 15,000 products now available on online platforms. He listed examples such as basmati rice, saffron, and walnuts from Kashmir; jams and apple juice from Himachal; millet cookies from Rajasthan; soya nuggets from Madhya Pradesh; superfood makhana from Bihar; peanut oil and jaggery from Maharashtra; and banana chips and coconut oil from Kerala. He affirmed that from Kashmir to Kanyakumari, FPOs are delivering India’s agricultural diversity to every household. The Prime Minister shared that over 1,100 FPOs have become millionaires, with annual turnovers exceeding ₹1 crore, and are playing a vital role in increasing farmers’ incomes and generating employment for youth.
Shri Modi highlighted that alongside FPOs, cooperatives hold immense strength in India. He noted that this year marks the International Year of Cooperatives, and within India, cooperatives are empowering the dairy sector and rural economy. Recognizing their importance, the Prime Minister stated that a dedicated ministry has been established to tailor policies according to the specific needs of cooperatives. He added that tax and transparency reforms have also been implemented for this sector. As a result of these policy-level changes, the cooperative sector has gained renewed strength.
Highlighting India’s impressive growth in the marine and fisheries sector, Shri Modi stated that over the past decade, the government has expanded infrastructure related to fisheries and provided funding support to fishermen, including assistance for deep-sea fishing boats. As a result, both marine production and exports have increased. The Prime Minister noted that this sector now provides employment to nearly three crore people. He emphasized that efforts are underway to expand marine product processing, with investments being made in modern processing plants, cold chain infrastructure, and smart harbours.
Underlining that the government is investing in modern technology to safeguard crops, the Prime Minister highlighted that farmers are being connected with food irradiation techniques, which have extended the shelf life of agricultural products and strengthened food security. He affirmed that units engaged in this work are receiving comprehensive support from the government.
“India is advancing on a new path of innovation and reforms, with widespread discussion around the Next Generation GST reforms”, exclaimed the Prime Minister, highlighting that these reforms promise lower costs and higher returns for farmers. He noted that butter and ghee now attract only 5% GST, providing substantial relief, while milk cans are also taxed at just 5%, ensuring better prices for farmers and producers. He emphasized that this will guarantee more nutrition at lower prices for the poor and middle class. Shri Modi remarked that the food processing sector stands to gain significantly from these reforms, with ready-to-consume and preserved fruits, vegetables, and nuts now under the 5% GST slab. He added that over 90% of processed food products fall under the zero or 5% tax category. The Prime Minister further stated that GST on bio-pesticides and micro-nutrients has been reduced, making bio-inputs more affordable and directly benefiting small organic farmers and FPOs.
Emphasising that biodegradable packaging is a demand of the times, Shri Modi stated that while it is essential to keep products fresh and of high quality, it is equally important to uphold our responsibility towards nature. In this spirit, the government has reduced GST on biodegradable packaging from 18% to 5%. The Prime Minister urged all industry stakeholders to invest in innovations related to biodegradable packaging. He affirmed that India has opened its doors to the world with an open mind and is fully receptive to investors across the food chain. He concluded by reiterating India’s readiness for collaborations and once again extended congratulations to all participants of the event.
Russia’s Deputy Prime Minister H.E. Mr. Dmitry Patrushev, Union Ministers Shri Chirag Paswan, Shri Ravneet Singh, Shri Prataprao Jadhav were present among other dignitaries at the event.
Background
The 2025 edition of World Food India is being held from 25th to 28th September in Bharat Mandapam, New Delhi. It will showcase India’s strengths in the food processing sector, food sustainability and the production of nutritious and organic food.
At World Food India, credit linked support of over Rs 770 crore will be provided to around 26,000 beneficiaries for micro projects in food processing sector worth over Rs 2,510 crore under Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises (PMFME) Scheme.
World Food India will include CEO roundtables, technical sessions, exhibitions, and multiple business interactions including B2B (business-to-business), B2G (business-to-government), and G2G (government-to-government) meetings. It will also showcase 21 exhibiting countries, including France, Germany, Iran, Australia, South Korea, Denmark, Italy, Thailand, Indonesia, Taiwan, Belgium, Tanzania, Eritrea, Cyprus, Afghanistan, China, and the USA, along with 150 international participants.
World Food India will also have multiple thematic sessions covering a wide range of topics including India as a Global Food Processing Hub, Sustainability and Net Zero in Food Processing, Frontiers in Food Processing, India’s Pet Food Industry, Processed Foods for Nutrition and Health, Plant-Based Foods, Nutraceuticals, Specialty Foods, among others. It will feature 14 pavilions, each dedicated to specific themes and will attract around 100,000 visitors.