ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୯ ଫେବୃଆରୀରେ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
27 FEB 2024 6:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବେ
ଜଳସେଚନ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସଡ଼କ, ରେଳ, ଜଳ ଯୋଗାଣ, କୋଇଲା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସମେତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ
ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସାଇବର ତହସିଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ
ପ୍ରକାଶିତ ତାରିଖ : ୨୭ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ ସନ୍ଧ୍ୟା ୬:୪୨ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୯ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୪ ଦିନ ଅପରାହ୍ନ ୪ଟାରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ବିକ୍ଷିତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶକାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଜଳସେଚନ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସଡ଼କ, ରେଳ, ଜଳ ଯୋଗାଣ, କୋଇଲା, ଶିଳ୍ପ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସାଇବର ତହସିଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୫୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉପର ନର୍ମଦା ପ୍ରକଳ୍ପ, ରାଘବପୁର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପ, ବାସନିଆ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦିଣ୍ଡୋରୀ, ଅନୁପପୁର ଏବଂ ମଣ୍ଡଳା ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫୦୦୦ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ କୃଷି ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟରେ ୮୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଦୁଇଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏଥିରେ ପରସଦୋହ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଆଉଲିଆ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବେତୁଲ ଏବଂ ଖଣ୍ଡୱା ଜିଲ୍ଲାର ୨୬,୦୦୦ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ ଜମିର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ତିନୋଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବୀରାଙ୍ଗନା ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇ ଝାନ୍ସୀ - ଜାଖଲୌନ ଏବଂ ଧୌରା - ଆଗାସୋଡ ରୁଟରେ ତୃତୀୟ ଲାଇନ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ; ନୂତନ ସୁମାଓଲି-ଜୋରା ଆଲାପୁର ରେଳ ଲାଇନରେ ଗଜ୍ ରୂପାନ୍ତର ପ୍ରକଳ୍ପ; ଏବଂ ପାୱାରଖେଡା-ଜୁଝାରପୁର ରେଳ ଲାଇନ ଫ୍ଲାଏଓଭର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ରାଜ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ମୋରେନା ଜିଲ୍ଲାର ସୀତାପୁରରେ ମେଗା ଚମଡା, ଫୁଟୱେୟାର ଏବଂ ଆସେସୋରିଜ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର; ଇନ୍ଦୋରରେ ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ଲଗ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ପ୍ଲେ ପାର୍କ; ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ମଣ୍ଡସୋର (ଜଗ୍ଗାଖେଡି ଫେଜ୍-୨ ) ଏବଂ ଧାର ଜିଲ୍ଲାର ପିଥମପୁର ଶିଳ୍ପ ପାର୍କର ଉନ୍ନତିକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଓସିପି ସିଏଚ୍ପି ସାଇଲୋ, ଏନସିଏଲ ସିଙ୍ଗରୌଲି; ଏବଂ ଦୁଧିଚୁଆ ଓସିପି ସିଏଚ୍ପି-ସାଇଲୋ ସମେତ ୧୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାନ୍ନା, ରାଇସେନ, ଛିନ୍ଦୱାଡା ଏବଂ ନର୍ମଦାପୁରମ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଛଅଟି ସବଷ୍ଟେସନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ରଖିବେ। ଏହି ସବଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟର ଏଗାରଟି ଜିଲ୍ଲାର ଭୋପାଳ, ପାନ୍ନା, ରାଇସେନ, ଛିନ୍ଦୱାଡା, ନର୍ମଦାପୁରମ, ବିଦିଶା, ସାଗର, ଦାମୋହ, ଛତରପୁର, ହରଦା ଏବଂ ସେହୋର ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ସବଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମଣ୍ଡିଦୀପ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖାରଗୋନରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ସରକାରୀ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଇବର ତହସିଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖସର ବିକ୍ରୟ-କ୍ରୟର ମ୍ୟୁଟେସନର କାଗଜବିହୀନ, ଫେସଲେସ୍, ଶେଷରୁ ଶେଷ ଅନଲାଇନ୍ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ରାଜସ୍ୱ ରେକର୍ଡରେ ରେକର୍ଡ ସଂଶୋଧନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ୫୫ ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମଗ୍ର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ଏକକ ରାଜସ୍ୱ ଅଦାଲତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶର ପ୍ରମାଣିତ କପି ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଇମେଲ୍ / ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ।

Prime Minister's Office
PM to address ‘Viksit Bharat Viksit Madhya Pradesh’ programme on 29th February
PM to lay the foundation stone and dedicate to nation multiple development projects worth about Rs 17,000 crore across Madhya Pradesh
Sectors including irrigation, power, road, rail, water supply, coal and industry to get major impetus
In a step towards improving the delivery of government services to people, PM to launch the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh
Launch of these projects underscore PM’s vision to provide major boost to infrastructure, socioeconomic development and ease of living in Madhya Pradesh
27 FEB 2024 6:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the ‘Viksit Bharat Viksit Madhya Pradesh’ programme on 29th February, 2024 at 4 PM via video conferencing. During the programme, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to nation multiple development projects worth about Rs 17,000 crore across Madhya Pradesh. The projects cater to a number of important sectors including irrigation, power, road, rail, water supply, coal, industry, among others. Prime Minister will also launch the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh.
Prime Minister will lay the foundation stone of irrigation projects worth more than Rs 5500 crore in Madhya Pradesh. These projects include Upper Narmada Project, Raghavpur Multipurpose Project, Basaniya Multipurpose Project. These projects will irrigate over 75000 hectares of agricultural land in Dindori, Anuppur and Mandla districts and augment the power supply and drinking water in the region. Prime Minister will also dedicate to the nation two micro irrigation projects worth more than 800 crore in the state. These include Parasdoh Micro Irrigation project and Aulliya Micro irrigation project. These micro irrigation projects will cater to the needs of more than 26,000 hectares of land in Betul and Khandwa districts.
Prime Minister will also dedicate to nation three railway projects constructed at a cost of more than Rs 2200 crores. The projects include project for third line in Virangana Lakshmibai Jhansi – Jakhlaun & Dhaura – Agasod route; Gauge conversion project in New Sumaoli-Jora Alapur railway line; and project for Powarkheda-Jujharpur rail line flyover. These projects will improve rail connectivity and contribute to the socio-economic development of the region.
For providing impetus to industrial development in the state, Prime Minister will also lay the foundation stone of multiple industrial projects worth about Rs 1000 crore across Madhya Pradesh. The projects include Mega Leather, Footwear and Accessories Cluster at Sitapur in Morena district; Plug and Play Park for garment Industry in Indore; Industrial Park Mandsour (Jaggakhedi Phase-2); and upgradation of Industrial Park Pithampur in Dhar district.
Prime Minister will dedicate to nation coal sector projects worth more than 1000 crore including the Jayant OCP CHP Silo, NCL Singrauli; and Dudhichua OCP CHP-Silo.
Strengthening the power sector in Madhya Pradesh, Prime Minister will also lay the foundation stones for six substations located in Panna, Raisen, Chhindwara and Narmadapuram districts. These substations will benefit the people of the region in eleven districts of the state namely Bhopal, Panna, Raisen, Chhindwara, Narmadapuram, Vidisha, Sagar, Damoh, Chhatarpur, Harda and Sehore. The substations will also benefit the industries of Mandideep industrial area.
Prime Minister will be laying the foundation stone for various projects worth about Rs 880 crore under AMRUT 2.0 and other schemes for augmentation and strengthening of water Supply systems in several districts across the state. Prime Minister will also dedicate to nation project for augmenting water supply in Khargone.
In a step towards improving the delivery of government services, the Cyber Tehsil project in Madhya Pradesh will ensure paperless, faceless, end to end online disposal of mutation of sale-purchase of complete khasra and record correction in revenue records. The project, which is implemented in all 55 districts of the state, will also provide a single revenue court for the entire M.P. It also uses email/ WhatsApp for communicating certified copy of final order to the applicant.
Prime Minister will lay the foundation stone of several important road projects in Madhya Pradesh, among other projects.
The launch of these projects underscores the Prime Minister’s vision to provide a major boost to infrastructure, socioeconomic development and ease of living in Madhya Pradesh.