ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଦ୍ୱାରକାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
25 FEB 2024 4:42PM by PIB Bhubaneswar
ଦ୍ୱାରକାଧୀଶ କି - ଜୟ!
ଦ୍ୱାରକାଧୀଶ କି - ଜୟ!
ଦ୍ୱାରକାଧୀଶ କି - ଜୟ!
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ସି. ଆର. ପାଟିଲ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ମୋର ଆହିର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମ୍ମାନପୂର୍ଣ୍ଣ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏକ ଭିଡିଓ ଭାଇରାଲ ହୋଇଥିଲା। ଦ୍ୱାରକାରେ ପ୍ରାୟ ୩୭,୦୦୦ ଆହିର ଭଉଣୀ ଗରବା କରୁଥିଲେ, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମୋତେ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଥିଲେ, "ମହାଶୟ, ଦ୍ୱାରକାରେ ୩୭,୦୦୦ ଆହିର ଭଉଣୀ ଥିଲେ!" ମୁଁ କହିଲି, "ତୁମେ ଗରବା ଦେଖିଛ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ ଦିଗ ଥିଲା; ଯେତେବେଳେ ସେହି ୩୭,୦୦୦ ଆହିର ଭଉଣୀ ଗରବା କରୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ଶରୀରରେ ଅତି କମରେ ୨୫,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ସୁନା ଥିଲା।" ଏହା ହେଉଛି ରକ୍ଷଣଶୀଳ ସଂଖ୍ୟା ଯାହା ମୁଁ କହୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ସେମାନେ ଗରବା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଶରୀରରେ ପ୍ରାୟ ୨୫,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ସୁନା ପିନ୍ଧିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲେ। ମୋତେ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ମାତୃପୁରୁଷଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ମୁଁ ମୋର ମସ୍ତକ ନତମସ୍ତକ କରେ, ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଆହିର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରେ।
ମୁଁ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଭୂମି ଦ୍ୱାରକା ଧାମକୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ପ୍ରଣାମ କରେ। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଦେବଭୂମି ଦ୍ୱାରକାରେ ଦ୍ୱାରକାଧିଶ ଭାବରେ ବାସ କରନ୍ତି। ଏଠାରେ ଯାହା ଘଟେ ତାହା ଦ୍ୱାରକାଧିଶଙ୍କ ଇଚ୍ଛାରେ ହୁଏ। ସକାଳେ, ମୁଁ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। କୁହାଯାଏ ଯେ ଦ୍ୱାରକା ଚାରି ଧାମ ଏବଂ ସପ୍ତ ପୁରୀ ଉଭୟର ଏକ ଅଂଶ। ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଏଠାରେ ଚାରୋଟି ପୀଠ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଶାରଦା ପୀଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଏଠାରେ ନାଗେଶ୍ୱର ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ, ରୁକ୍ମଣୀ ଦେବୀଙ୍କ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଅନେକ ବିଶ୍ୱାସର କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି। ସମ୍ପ୍ରତି, ମୋର 'ଦେଶ କାଜ' (ଜାତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ) ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ 'ଦେବ କାଜ' (ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା) କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଆଜି, ମୁଁ ଦ୍ୱାରକା ଧାମରେ ​​ସେହି ଦିବ୍ୟ ଆଭା ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଆଜି ସକାଳେ, ମୋର ଆଉ ଏକ ଅଭିଜ୍ଞତା ହେଲା, ଯାହା ଜୀବନ ସାରା ମୋ ସହିତ ରହିବ। ମୋତେ ସମୁଦ୍ରର ଗଭୀରତାରେ ବୁଡ଼ି ପ୍ରାଚୀନ ଦ୍ୱାରକା ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱବିତ୍ମାନେ ସମୁଦ୍ରରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ଦ୍ୱାରକା ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି ଲେଖିଛନ୍ତି। ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱାରକା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି --
भविष्यति पुरी रम्या सुद्वारा प्रार्ग्य-तोरणा
चयाट्टलक केयूरा पृथ्वीव्याम् ककुदोपमा
ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ, ସୁନ୍ଦର ଦ୍ୱାର ଏବଂ ଉଚ୍ଚ କୋଠା ସହିତ ଏହି ସହର ନିଶ୍ଚୟ ପୃଥିବୀର ଏକ ଶିଖର ପରି ଥିଲା। କୁହାଯାଏ ଯେ ଭଗବାନ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ନିଜେ ଏହି ଦ୍ୱାରକା ନଗରୀ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ। ଦ୍ୱାରକା ନଗରୀ ଏହାର ସଂଗଠନ ଏବଂ ବିକାଶର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଥିଲା। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରର ଗଭୀରତାରେ ଦ୍ୱାରକା ଜିଙ୍କୁ ଦେଖୁଥିଲି, ମୁଁ ମୋ ଭିତରେ ସେହି ପ୍ରାଚୀନ ମହିମା, ସେହି ଦିବ୍ୟ ଆଭା ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି। ମୁଁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ, ଦ୍ୱାରକାଧୀଶଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ ଜଣାଇଲି। ମୁଁ ମୋ ସହିତ ଏକ ମୟୂର ପର ମଧ୍ୟ ବହନ କରିଥିଲି, ଯାହାକୁ ମୁଁ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି ସେଠାରେ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲି। ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱବିତ୍ଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିଥିଲି, ମୋର ଏକ ବଡ଼ କୌତୁହଳ ଥିଲା। ମୋର କେବେ ସମୁଦ୍ର ଭିତରକୁ ଯିବାକୁ ଏବଂ ସେହି ଦ୍ୱାରକା ସହରର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା। ଆଜି, ମୋର ସେହି ଇଚ୍ଛା ବହୁ ବର୍ଷ ପରେ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଅଭିଭୂତ ଏବଂ ମୋର ମନ ଭାବନାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୋଷଣ କରିବା ଏବଂ ଶେଷରେ ସେହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ପରେ ମୁଁ ଏବେ କେତେ ଗଭୀର ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଥିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ଗୌରବର ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ମୋ ଆଖିରେ ଘୂରି ବୁଲୁଛି, ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭିତରେ ରହିଲି। ଏବଂ ଆଜି ଏଠାକୁ ବିଳମ୍ବରେ ପହଞ୍ଚିବାର କାରଣ ହେଉଛି ମୁଁ ବହୁତ ସମୟ ପାଣି ଭିତରେ ରହିଥିଲି। ସମୁଦ୍ର ଦ୍ୱାରକା ଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ମୁଁ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ) ର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମୁଁ ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଛଅ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ଏହି ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଏହି ସେତୁ ଓଖାକୁ ବେଟ୍ ଦ୍ୱାରକା ଦ୍ୱୀପ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହା କେବଳ ଦ୍ୱାରକାଧୀଶଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବା ସହଜ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହି ସ୍ଥାନର ଦିବ୍ୟ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ମୁଁ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲି, ଏହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲି ଏବଂ ଆଜି ଏହାକୁ ସାକାର କରିଥିଲି - ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଲୋକଙ୍କ ସେବକ, ଯେଉଁମାନେ ଦିବ୍ୟତାର ଅବତାରଣା କରନ୍ତି। ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ କେବଳ ଏକ ସୁବିଧା ନୁହେଁ; ଏହା ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ। ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚରାଲ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ଛାତ୍ରମାନେ ଏହି ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତୁ। ଏହା ଭାରତରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କେବୁଲ-ଷ୍ଟେଡ୍ ସେତୁ। ମୁଁ ଏହି ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଚମତ୍କାର ସେତୁ ପାଇଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି, ଏକ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତି ମନେ ପଡ଼େ। ରୁଷରେ ଆଷ୍ଟ୍ରାଖାନ ନାମକ ଏକ ରାଜ୍ୟ ଅଛି, ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟର ଆଷ୍ଟ୍ରାଖାନ ସହିତ ଏକ ଭଉଣୀ-ରାଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ (ଗୁଜରାଟର) ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ସେମାନେ ମୋତେ ଋଷର ଆଷ୍ଟ୍ରାଖାନ ରାଜ୍ୟକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଏହା ଦେଖି ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲି ଯେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବଜାର, ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମଲ୍, ଓଖା ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଥିଲା। ସବୁକିଛି ଓଖା ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଥିଲା। ମୁଁ ପଚାରିଲି, "ଏହାର ନାମ କାହିଁକି ଓଖା ରଖାଯାଇଛି?" ତେଣୁ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ, ଲୋକମାନେ ଏଠାରୁ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଯାଉଥିଲେ, ଏବଂ ଏଠାରୁ ଯାହା ପଠାଯାଉଥିଲା ତାହାକୁ ସେଠାକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତା ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ଦୋକାନ ଏବଂ ମଲ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଓଖା ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଏ, ଲୋକମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସେଠାରେ ବହୁତ ଉଚ୍ଚମାନର ଜିନିଷ ପାଇପାରିବେ। ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଓଖା ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ପାଇଥିଲା ତାହା ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପରେ ପୁଣି ଥରେ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏବଂ ଓଖାର ନାମ ଆହୁରି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁକୁ ଦେଖୁଛି, ଅନେକ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତି ପୁଣି ଥରେ ଉଡ଼ି ଆସୁଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଦ୍ୱାରକା ଏବଂ ବେଟ୍ ଦ୍ୱାରକାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଫେରି ଡଙ୍ଗା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ଏବଂ ପରେ ସଡ଼କ ପଥରେ ବହୁତ ଦୂର ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଯାତ୍ରୀମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ, ଏବଂ କେତେବେଳେ ସମୁଦ୍ରର ଉଚ୍ଚ ଢେଉ ଯୋଗୁଁ ଡଙ୍ଗା ସେବା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଉଥିଲା। ଏହା ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ କରୁଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଏଠାରୁ ମୋ ପାଖକୁ ଆସୁଥିବା ସାଥୀମାନେ ସର୍ବଦା ସେତୁର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଥିଲେ। ଏବଂ ଆମର ଶିବ-ଶିବ, ଆମର ବାବୁବାଙ୍କର ଏକ ଏଜେଣ୍ଡା ଥିଲା ଯେ ଏହି କାମ ମୁଁ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି, ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ବାବୁବା ସବୁଠାରୁ ଖୁସି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ବାରମ୍ବାର ଉଠାଇଥିଲି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ କେବେ ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନଥିଲେ। ଏହି ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ମୋ ଭାଗ୍ୟରେ ଲେଖିଥିଲେ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୁଁ ଭଗବାନଙ୍କ ଆଜ୍ଞା ପାଳନ କରି ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିପାରିଛି। ଏହି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ଏବେ ସାରା ଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ସେତୁର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ​​ହେଉଛି ଏହାର ଚମତ୍କାର ଆଲୋକୀକରଣ, ଯାହା ସେତୁରେ ସ୍ଥାପିତ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ। ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁରେ ବାରଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ୟାଲେରୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି, ମୁଁ ଏହି ଗ୍ୟାଲେରୀଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛି। ସେଗୁଡ଼ିକ ଚମତ୍କାର ଏବଂ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ତିଆରି। ଲୋକମାନେ ଏହି ଗ୍ୟାଲେରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଅସୀମ ନୀଳ ସମୁଦ୍ର ଦେଖିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ମୁଁ ଦ୍ୱାରକାର ପବିତ୍ର ଭୂମିର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସେମାନେ ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମିଶନ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକାରେ ଚାଲିଥିବା ମହାନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଲୋକମାନେ ମୋତେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ପଠାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଭିଡିଓଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଖୁସି କି? ଏବେ ସବୁକିଛି ଏତେ ସଫା ଦେଖାଯାଉଛି ଯେ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରୟାସରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କି? କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ କ'ଣ? ମୋତେ ପୁଣି ସଫା କରିବାକୁ ଫେରିବାକୁ ପଡିବ କି? ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ସଫା ରଖିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ କି? ହାତ ଉଠାଇ କୁହନ୍ତୁ, "ଏବେ ଆମେ ଦ୍ୱାରକାକୁ ମଇଳା ହେବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ।" ଦେଖନ୍ତୁ, ବିଦେଶରୁ ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିବେ। ଅନେକ ଭକ୍ତ ଆସିବେ। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦେଖିବେ, ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟର ଅଧା ତୁମ ଦ୍ୱାରା ଜିତିଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଭାରତର ବିକାଶର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଥିଲି, ଏହି ବିରୋଧୀ ସଦସ୍ୟମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ମୋ ଉପରେ ଗାଳି ଦେବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ପରିହାସ କରୁଥିଲେ। ଆଜି ଲୋକମାନେ ନିଜ ଆଖିରେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଅଭାବ ଥିଲା; ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା; ଯଦି କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ ସବୁକିଛି କରିବାକୁ ପଡ଼େ, ତେବେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଚିନ୍ତାଧାରା ମନକୁ କିପରି ଆସିବ? ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସରକାର କିପରି ଚଲାଇବେ ଏବଂ ଘୋଟାଲାଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଦମନ କରିବେ ସେଥିରେ ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ, ଭାରତ କେବଳ ୧୧ତମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହୋଇପାରିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଅର୍ଥନୀତି ଏତେ ଛୋଟ ଥିଲା, ଏତେ ବିଶାଳ ଦେଶର ଏତେ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ନଥିଲା। ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଯେତେ ଟିକିଏ ବଜେଟ୍ ରଖାଯାଇଥିଲା, ସେମାନେ ଦୁର୍ନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ରହୁଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଟେଲିକମ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସମୟ ଆସିଥିଲା, ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ 2G ଘୋଟାଲା କରିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆସିଲା, କଂଗ୍ରେସ କମନୱେଲ୍ଥ ଦୁର୍ନୀତି କଲା। ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ସମୟ ଆସିଲା, କଂଗ୍ରେସ ହେଲିକପ୍ଟର ଏବଂ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଦୁର୍ନୀତି କଲା। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ, କଂଗ୍ରେସ କେବଳ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରିପାରିବ।
୨୦୧୪ ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଥିଲେ, ମୁଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଦେଶକୁ ଲୁଟିବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସ ଯୁଗରେ ହେଉଥିବା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ଏବେ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ୫ମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛୁ, ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ସାରା ଦେଶରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଚମତ୍କାର, ମହାନ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମର ଦିବ୍ୟ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଆଧୁନିକ ଅବତାରରେ ଦେଖାଯାଉଛି, ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ, ମେଗା ପ୍ରୋଜେକ୍ଟଗୁଡ଼ିକରୁ ଭାରତର ଏକ ନୂତନ ପ୍ରତିଛବି ଉଭା ହେଉଛି। ଆଜି, ଆପଣ ଗୁଜରାଟରେ ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କେବୁଲ-ଷ୍ଟେଡ୍ ସେତୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ, ମୁମ୍ବାଇରେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ସମୁଦ୍ର ସେତୁ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ଚେନାବ ନଦୀ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଚମତ୍କାର ସେତୁ ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ। ତାମିଲନାଡୁରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଭୂଲମ୍ବ ଲିଫ୍ଟ ସେତୁ, ନୂତନ ପାମ୍ବନ ସେତୁ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଆସାମରେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ନଦୀ ସେତୁ ମଧ୍ୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ପୂର୍ବ, ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣରେ ବଡ଼ ଧରଣର ନିର୍ମାଣ ଚାଲିଛି। ଏହି ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏକ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନର ପଥ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆସେ, ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ପଡ଼ିଥାଏ। ଗୁଜରାଟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରୁଛି। ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ୨୨ ଟି ଅଭୟାରଣ୍ୟ ଏବଂ ୪ ଟି ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଅଛି। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବନ୍ଦର ନଗରୀ ଲୋଥାଲ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସହର, ରାଣୀ କି ଭାଭ, ଚମ୍ପାନେର ଏବଂ ଧୋଲାବୀରା ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟସ୍ଥଳ ପାଲଟିଛି। ଦ୍ୱାରକାର ଶିବରାଜପୁର ବେଳାଭୂମିରେ ନୀଳ ପତାକା ଅଛି। ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସହର। ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ରୋପୱେ ଆମର ଗିର୍ନାର ପର୍ବତରେ ଅଛି। ଏସୀୟ ସିଂହ ଆମର ଗିର୍ ଜଙ୍ଗଲରେ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମା, ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଅଫ୍ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହବ, ଗୁଜୁରାଟର ଏକତା ନଗରରେ ଅଛି। ରଣ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ, ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ମେଳା ଲାଗିଥାଏ। କଚ୍ଛର ଧୋର୍ଡୋ ଗ୍ରାମକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ ଗଣନା କରାଯାଏ। ନାଡା ବେଟ୍ ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। 'ବିକାଶ' (ବିକାଶ) ଏବଂ 'ବିରାସତ' (ଐତିହ୍ୟ) ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରି ଗୁଜରାଟରେ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କରାଯାଉଛି। ଦ୍ୱାରକା, ସୋମନାଥ, ପାବାଗଡ଼, ମୋଧେରା, ଅମ୍ବାଜୀ ଭଳି ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳରେ ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଅମ୍ବାଜୀରେ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ୫୨ଟି ଶକ୍ତି ପୀଠର ଦର୍ଶନ କରାଯାଇପାରିବ।
ଆଜି, ଗୁଜୁରାଟ ଭାରତକୁ ଆସୁଥିବା ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପସନ୍ଦ ପାଲଟିଛି। ୨୦୨୨ ରେ ଭାରତ ଆସିଥିବା ୮୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତି ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଗୁଜୁରାଟ ଆସିଥିଲେ। ଗତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧.୫ ନିୟୁତ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଗୁଜୁରାଟ ଆସିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ଇ-ଭିସା ସୁବିଧାରୁ ମଧ୍ୟ ଗୁଜୁରାଟ ଲାଭ ପାଇଛି। ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଗୁଜୁରାଟରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଆସେ, ମୁଁ ଏଠାରୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ନେଇ ଫେରେ। ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଭୂମି 'ସଂକଳ୍ପ' (ସଂକଳ୍ପ) ରୁ 'ସିଦ୍ଧି' (ସଫଳତା) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ମହାନ ପ୍ରେରଣା। ଆଜି, ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ଦେଖି, କେହି କେବେ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଜୀବନ କେତେ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଆମେ ସେହି ଦିନ ଦେଖିଛୁ ଯେତେବେଳେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ପାଣି ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲେ। ଲୋକମାନେ ଏଠାରୁ ବହୁ ଦୂରକୁ ଚାଲି ଚାଲି ଚାଲି ଆସୁଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କହୁଥିଲି ଯେ ବର୍ଷସାରା ପ୍ରବାହିତ ନଦୀର ପାଣି ସେଠାରୁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କଚ୍ଛକୁ ଅଣାଯିବ, କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ମୋତେ ଉପହାସ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ସୌନି ଏକ ଯୋଜନା ଯାହା ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, 1300 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ପାଇପଲାଇନ ବିଛାଯାଇଛି, ଏବଂ ଏହି ପାଇପଲାଇନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଛୋଟ ନୁହେଁ, ପାଇପ ଭିତରେ ଏକ ମାରୁତି କାର ଚାଲିପାରିବ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଶହ ଶହ ଗାଁରେ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏବେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଷୀ, ଗୋପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସମୃଦ୍ଧ ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଦ୍ୱାରକାଧିଶଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସହିତ ଅଛି। ଏକାଠି, ଆମେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ କରିବୁ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ହେବ, ଭାରତ ବିକାଶ କରିବ।
ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଏହି ଚମତ୍କାର ସେତୁ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟର ଗଭୀରତାରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଏବେ ମୁଁ ମୋର ଦ୍ୱାରକାବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଦୟାକରି ଏବେ ଆପଣମାନେ ମନ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ କିପରି ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବେ। ସେମାନେ ଆସିବା ପରେ, ସେମାନେ ଏଠାରେ ରହିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ କରେ। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ:
ଦ୍ୱାରକାଧିଶ କି – ଜୟ!
ଦ୍ୱାରକାଧିଶ କି – ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Dwarka, Gujarat
25 FEB 2024 4:42PM by PIB Delhi
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Present on the dais are the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in Parliament and the President of the Gujarat State Bharatiya Janata Party, Shri C. R. Patil, other esteemed dignitaries, and my brothers and sisters from Gujarat,
First of all, I pay my respects to my Ahir sisters who welcomed me and I express my respectful gratitude to them. A few days ago, a video went viral on social media. About 37,000 Ahir sisters were performing Garba in Dwarka, and people were proudly telling me, “Sir, there were 37,000 Ahir sisters in Dwarka!” I said, “You saw the Garba, but there was another special aspect to it; when those 37,000 Ahir sisters were performing Garba, they were having at least 25,000 kilograms of gold on their bodies.” This is the conservative number which I am stating. When people found out that they were wearing about 25,000 kilograms of gold on their bodies during Garba, they were astonished. I bow my head in gratitude to all the motherly figures for welcoming me and blessing me, and I express my gratitude to all the Ahir sisters.
I respectfully bow to Dwarka Dham, the land of Lord Shri Krishna. Lord Krishna resides in Devbhoomi Dwarka as Dwarkadhish. Whatever happens here is willed by Dwarkadhish. In the morning, I was fortunate to visit and worship in the temple. It is said that Dwarka is a part of both the Char Dham and the Sapta Puri. Adi Shankaracharya established one of the four peeths here, the Sharada Peeth. Here lies the Nageshwar Jyotirlinga, the temple of Rukmani Devi, and many other centres of faith. Recently, amidst my ‘Desh Kaaj’ (national duties), I have been fortunate to embark on ‘Dev Kaaj’ (pilgrimages) to various holy places across the country. Today, I am experiencing that divine aura here in Dwarka Dham. This morning, I had another experience, one that will stay with me for life. I had the opportunity to dive into the depths of the ocean and witness the ancient Dwarka. Archaeologists have written much about the submerged Dwarka in the sea. Our scriptures also mention Dwarka extensively --
भविष्यति पुरी रम्या सुद्वारा प्रार्ग्य-तोरणा।
चयाट्टालक केयूरा पृथिव्याम् ककुदोपमा॥
In other words, this city with beautiful gates and tall buildings must have been like a pinnacle on earth. It is said that Lord Vishwakarma himself constructed this city of Dwarka. The city of Dwarka was an excellent example of its organization and development. Today, as I was witnessing Dwarka ji within the depths of the deep sea, I was experiencing deep within me that ancient grandeur, that divine aura. I paid my respects to Lord Shri Krishna, Dwarkadhish. I had also carried a peacock feather with me, which I offered there while remembering Lord Krishna. For many years, I had a great curiosity when I learned from archaeologists. I had a desire to go inside the sea someday and pay homage to whatever remains of that Dwarka city with reverence. Today, that desire of mine has been fulfilled after many years. I am overwhelmed and my mind is filled with emotions. Imagine how much profound joy I must be feeling now after nurturing that dream for decades and finally touching that holy land.
Friends,
The vision of Bharat’s glory in the 21st century was also revolving in my eyes, and I remained inside for a long time. And the reason for arriving here late today was that I stayed underwater for quite some time. Through the sight of the oceanic Dwarka, I have strengthened the resolve of ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat).
Friends,
Today, I am fortunate to inaugurate the Sudarshan Setu. Six years ago, I had the opportunity to participate in the foundation stone laying ceremony of this bridge. This bridge will connect Okha to the Beyt Dwarka Island. It will not only make it easier to visit Dwarkadhish but will also enhance the divine beauty of this place. I had envisioned this dream, laid its foundation, and realised it today -- this is the guarantee of Modi, the sevak of the people, who embody the divine. The Sudarshan Setu is not just a convenience; it is also a marvel of engineering. And I would like the students of structural engineering to study this Sudarshan Setu. This is the longest cable-stayed bridge so far in Bharat. I congratulate all the citizens of the country for this modern and magnificent bridge.
Today, when such significant work is underway, an old memory comes to mind. There is a state in Russia named Astrakhan, and Gujarat has a sister-state relationship with Astrakhan. When I was the Chief Minister (of Gujarat), they invited me to Astrakhan State in Russia. And when I went there, it was astonishing for me to find that the best market, the biggest mall, was named after Okha. Everything was named after Okha. I asked, “Why is it named Okha?” So centuries ago, people used to go from here for business, and whatever was sent from here was considered the best quality there. That's why even after centuries, when shops and malls are named after Okha, people believe that they can find very high-quality items there. The respect that Okha commanded centuries ago is once again going to shine on the world map after the construction of the Sudarshan Setu, and the name of Okha is going to flutter further.
Friends,
Today, as I look at the Sudarshan Setu, many old memories come flooding back. Earlier, the people of Dwarka and Beyt Dwarka had to rely on ferry boats. They had to travel a long distance first by sea and then by road. Travellers faced difficulties, and sometimes, the boat service would be suspended due to the high waves of the sea. This caused a lot of inconvenience to the devotees. When I was the Chief Minister, the companions from here visiting me would always talk about the need of the bridge. And our Shiv-Shiv, our Babuba, had an agenda that this work has to be done by me. Today, I see that Babuba is the happiest.
Friends,
I used to repeatedly bring up this issue before the Congress-led central government at that time, but they never paid attention to it. The construction of this Sudarshan Setu was also written in my destiny by Lord Shri Krishna. I am happy that I have been able to fulfil this responsibility by obeying the command of God. The construction of this bridge will now provide great convenience to devotees coming from all over the country. Another special feature of this bridge is its spectacular lighting, which will be powered by solar panels installed on the bridge itself. Twelve tourist galleries have been built in the Sudarshan Setu. Today, I have also visited these galleries. They are wonderful and beautifully crafted. People will be able to behold the boundless blue sea through these galleries.
Friends,
On this auspicious occasion today, I would also like to commend the people of the holy land of Dwarka. The cleanliness missions they have initiated here, and the videos people used to send me on social media about the tremendous cleanliness work going on in Dwarka, are remarkable. Are you all happy? Are you all pleased with the cleanliness efforts, as everything looks so clean now? But what is your responsibility now? Do I have to come back to clean again? Will you all ensure to keep it clean? Raise your hands and say, “Now we will not let Dwarka get dirty.” See, people from abroad will come here. Many devotees will come. When they see cleanliness, half of their hearts will be won by you.
Friends,
When I assured the citizens of the development of New Bharat, these opposition members, who are fond of hurling abuses at me every day, used to mock it. Today, people are witnessing the emergence of a new Bharat with their own eyes. Those who ruled the country for a long time lacked the will power; their intention and dedication to providing convenience to the common people were flawed. The entire strength of the Congress party was focused on promoting one family; if only one family had to do everything, then how would the idea of building a nation come to mind? Their entire power was invested in how to run the government for 5 years and how to suppress scandals. That's why in the 10 years before 2014, Bharat could only become the 11th largest economy. When the economy was so small, the capability to fulfil such grand dreams of such a vast country was not there. Whatever a little budget was earmarked for infrastructure, they would indulge in corruption. When it was time to enhance telecom infrastructure in the country, the Congress committed the 2G scam. When the opportunity arose to modernize sports infrastructure in the country, the Congress committed the Commonwealth scam. When it was time to strengthen defence infrastructure in the country, the Congress committed the helicopter and submarine scams. With every need of the country, the Congress can only betray trust.
Friends,
When all of you sent me to Delhi with your blessings in 2014, I had promised that I would not let the country be looted. The thousands of crores of scams that used to happen during the Congress era have now stopped. In the past 10 years, we have made the country the 5th largest economy in the world, and the result of this is the magnificent, grand, and divine construction work that you are witnessing all over the country. On one hand, our divine pilgrimage sites are coming up in a modern avatar, and on the other hand, a new image of Bharat is emerging from mega projects. Today, you are witnessing the longest cable-stayed bridge in Gujarat. Just a few days ago, the country's longest sea bridge was completed in Mumbai. The magnificent bridge built over the Chenab River in Jammu and Kashmir is now the talk of the world. Work is also progressing rapidly on the country’s first vertical lift bridge, the New Pamban Bridge, in Tamil Nadu. Bharat’s longest river bridge in Assam has also been built in the past 10 years. Large-scale construction is underway in the east, west, north, and south. This modern connectivity is the path to building a capable and strong nation.
Friends,
When connectivity improves, its direct impact is felt on the country's tourism. The increasing connectivity in Gujarat is turning the state into a major tourist hub. Today, Gujarat has 22 sanctuaries and 4 national parks. The thousands of years old port city of Lothal is being discussed all over the world. Today, the city of Ahmedabad, Rani ki Vav, Champaner, and Dholavira have become World Heritage Sites. Shivrajpur Beach in Dwarka has a Blue Flag. Ahmedabad is a World Heritage City. Asia's longest ropeway is on our Mount Girnar. Asiatic lions are found in our Gir forests. The world's tallest statue, the Statue of Unity of Sardar Sahab, is in Gujarat's Ekta Nagar. During the Rann Utsav, there is a fair of tourists from all over the world. The village of Dhordo in Kutch is counted among the best tourism villages in the world. Nada Bet is becoming an important centre for patriotism and tourism. Places of faith are also being beautified in Gujarat by following the mantra of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage). Facilities have been developed at all important pilgrimage sites such as Dwarka, Somnath, Pavagadh, Modhera, Ambaji. Such arrangements have been made in Ambaji that the darshan of 52 Shakti Peeths can be done at one place.
Today, Gujarat is becoming the choice of foreign tourists coming to Bharat. Out of more than 85 lakh tourists who came to Bharat in 2022, every fifth tourist came to Gujarat. Nearly 1.5 million tourists had come to Gujarat by August last year. Gujarat has also benefited from the facility of e-visa given to foreign tourists by the Central Government. This increase in the number of tourists is also creating new opportunities for employment and self-employment in Gujarat.
Friends,
Whenever I come to Saurashtra, I return with a new energy from here. The land of Saurashtra is a great inspiration from ‘Sankalp’ (determination) to ‘Siddhi’ (success). Today, seeing the development of Saurashtra, no one would ever realize how difficult life used to be here earlier. We have seen those days when every family, every farmer, in Saurashtra used to yearn for every drop of water. People used to migrate from here, walking far away. When I used to say that the water from the rivers which flowed throughout the year will be brought from there to Saurashtra and Kutch, Congress people used to make fun of me. But today, Sauni is a scheme that has changed the fate of Saurashtra. Under this scheme, pipelines of more than 1300 kilometers have been laid, and these pipelines are not small either, a Maruti car can run inside the pipe. As a result, water for irrigation and drinking has reached hundreds of villages in Saurashtra. Now the farmers, cattle rearers and fishermen of Saurashtra are becoming prosperous. I believe the whole of Saurashtra and Gujarat will reach new heights of success in the next few years. The blessings of Dwarkadhish are with us. Together, we will develop Saurashtra and Gujarat, and when Gujarat develops, Bharat will develop.
Once again, I congratulate all of you from the bottom of my heart for this magnificent bridge. And now I urge my Dwarka residents, please make up your mind now how to attract more and more tourists from all over the world. After they come, they should feel like staying here. I respect your sentiment. Say with me:
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.