প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ দ্বাৰকাত ভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 FEB 2024 4:42PM by PIB Guwahati
দ্বাৰকাধীশ কী – জয়!
দ্বাৰকাধীশ কী – জয়!
দ্বাৰকাধীশ কী – জয়!
মঞ্চত উপস্থিত আছে গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ তথা গুজৰাট প্ৰদেশ ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীৰ সভাপতি শ্ৰী চিআৰ পাটিল, আন-আন সন্মানীয় বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু গুজৰাটৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল।
প্ৰথমে মোক আদৰণি জনোৱাৰ বাবে সকলোকে মোৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। কিছুদিন পূৰ্বে ছ’চিয়েল মিডিয়াত এটা ভিডিঅ’ ভাইৰেল হৈছিল। প্ৰায় ৩৭,০০০ আহিৰ ভগ্নীয়ে দ্বাৰকাত গৰ্বা পৰিবেশন কৰিছিল আৰু জনতাই মোক গৌৰৱেৰে কৈছিল, “ছাৰ, দ্বাৰকাত ৩৭,০০০ আহিৰ ভগ্নী সমবেত হয়!” মই কৈছিলোঁ, “আপোনাসৱে গৰ্বা দেখিছিল, কিন্তু ইয়াৰ আন এটা বিশেষ দিশ আছিল; সেই ৩৭,০০০ আহিৰ ভগ্নীয়ে যেতিয়া গৰ্বা কৰি আছিল, তেতিয়া তেওঁলোকে কমেও ২৫,০০০ কিলোগ্ৰাম সোণ পৰিধান কৰিছিল।” ইয়াৰ বাবে সকলো আহিৰ ভগ্নীলৈ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ।
ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ ভূমি দ্বাৰকা ধামক শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছোঁ। ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণই দেৱভূমি দ্বাৰকাত দ্বাৰকাধীশ হিচাপে বসবাস কৰিছিল। ইয়াত যি হয়, সেয়া দ্বাৰকাধীশৰ ইচ্ছা। পুৱা মন্দিৰ দৰ্শন আৰু পূজা কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। কোৱা হয় যে দ্বাৰকা চাৰ ধাম আৰু সপ্তপুৰী উভয়ৰে অংগ। আদি শংকৰাচাৰ্য্যই ইয়াৰ চাৰি পীঠৰ ভিতৰত এটা পীঠ শাৰদ পীঠ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। ইয়াত নাগেশ্বৰ জ্যোতিৰ্লিংগ, ৰুক্মিণী দেৱীৰ মন্দিৰ আৰু একাধিক বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰ আছে। শেহতীয়াকৈ মোৰ ‘দেশ কাজ’ (ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্তব্য)ৰ মাজতে সমগ্ৰ দেশৰ ভিন্ন পবিত্ৰ স্থানলৈ ‘দেৱ কাজ’ (তীৰ্থযাত্ৰা) কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে। আজি মই দ্বাৰকা ধামত সেই ঐশ্বৰিক আভা অনুভৱ কৰিছোঁ। আজি পুৱা মোৰ আন এটা অভিজ্ঞতা হ’ল, যি মোৰ সৈতে আজীৱন থাকিব। সাগৰৰ গভীৰতাত ডুব গৈ প্ৰাচীন দ্বাৰকা প্ৰত্যক্ষৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। সাগৰত ডুব যোৱা দ্বাৰকাৰ বিষয়ে পুৰাতত্ত্ববিদসকলে বহু কথা লিখিছে। আমাৰ শাস্ত্ৰতো দ্বাৰকাৰ বিস্তৃত উল্লেখ আছে --
भविष्यति पुरी रम्या सुद्वारा प्रार्ग्य-तोरणा।
चयाट्टालक केयूरा पृथिव्याम् ककुदोपमा॥
অৰ্থাৎ ধুনীয়া-ধুনীয়া তোৰণ আৰু ওখ অট্টালিকা থকা এই চহৰখন নিশ্চয় বিশ্বৰ শিখৰৰ দৰে আছিল। কোৱা হয় যে ভগৱান বিশ্বকৰ্মাই নিজেই এই দ্বাৰকা নগৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল। এয়া দ্বাৰকা চহৰৰ সংগঠন আৰু উন্নয়নৰ এক উৎকৃষ্ট নিদৰ্শন। আজি গভীৰ সাগৰত দ্বাৰকা জীক প্ৰত্যক্ষ কৰি থাকোঁতে মোৰ ঐশ্বৰিক আভা অনুভূত হয়। ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণ, দ্বাৰকাধীশক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনালোঁ। মই লগত ময়ূৰৰ পাখি এটাও লৈ গৈছিলোঁ, যি মই ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণক স্মৰণ কৰি তাতেই আগবঢ়াইছিলোঁ। মোৰ মনত এটা হেঁপাহ আছিল যে কোনোবাদিনা সাগৰৰ তললৈ গৈ সেই দ্বাৰকা চহৰৰ যিখিনি বাকী আছে, তাত শ্ৰদ্ধাৰে সেৱা জনাম। আজি বহু বছৰৰ মূৰত মোৰ সেই হেঁপাহ পূৰণ হৈছে। মই আপ্লুত হৈছোঁ আৰু মনটো আৱেগেৰে ভৰি পৰিছে। কল্পনা কৰকচোন, দশক-দশক ধৰি সেই সপোনটোক লালন-পালনেৰে অৱশেষত সেই পবিত্ৰ ভূমিখন স্পৰ্শকৰণৰ পিছত মই গভীৰ আনন্দ অনুভৱ কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ গৌৰৱৰ দৰ্শনো মোৰ চকুৰ আগত ভাঁহি আছিল আৰু মই বহু সময় তাতে থাকিছিলোঁ। আৰু আজি দেৰিকৈ ইয়াত উপস্থিত হোৱাৰ কাৰণটো হ’ল মই যথেষ্ট সময় পানীৰ তলত আছিলোঁ। সাগৰীয় দ্বাৰকা দৰ্শনৰ জৰিয়তে মই ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত)ৰ সংকল্পক অধিক সুদৃঢ় কৰি তুলিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি সুদৰ্শন সেতু উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে। ছবছৰ আগতে এই দলঙৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। এই দলংখনে ওখাক বেইট দ্বাৰকা দ্বীপৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। ই কেৱল দ্বাৰকাধীশ ভ্ৰমণ সহজ কৰি তোলাই নহয়, বৰঞ্চ এই অঞ্চলৰ ঐশ্বৰিক সৌন্দৰ্য্যৰো বৰ্ধন ঘটাব। এই সপোনটো মই কল্পনা কৰিছিলোঁ, ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলোঁ আৰু আজি উপলব্ধি কৰোঁ -- এয়াই হৈছে ঐশ্বৰিকতাক মূৰ্ত কৰি তোলা জনসাধাৰণৰ সেৱক মোদীৰ নিশ্চয়তা। সুদৰ্শন সেতু কেৱল সুবিধা নহয়; ই অভিযান্ত্ৰিকতাৰ এক আশ্চৰ্য্যও। আৰু ষ্ট্ৰাকচাৰেল ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে এই সুদৰ্শন সেতু সম্পৰ্কে অধ্যয়ন কৰক। এইখনেই ভাৰতৰ এতিয়ালৈকে দীৰ্ঘতম কেবল-আধাৰিত দলং। এই আধুনিক আৰু বিশাল দলংখনৰ বাবে দেশৰ সকলো নাগৰিককে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
আজি এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম অব্যাহত থাকোতে এটা পুৰণি স্মৃতি মনলৈ আহিছে। ৰাছিয়াত অষ্ট্ৰাখান নামৰ এখন ৰাজ্য আছে। মই যেতিয়া (গুজৰাটৰ) মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, তেতিয়া তেওঁলোকে মোক ৰাছিয়াৰ অষ্ট্ৰাখান ৰাজ্যলৈ নিমন্ত্ৰণ জনাইছিল। আৰু তালৈ যাওঁতে মই আচৰিত হৈছিলোঁ তাৰ শ্ৰেষ্ঠ বজাৰখন, আটাইতকৈ ডাঙৰ মলখনৰ নাম শুনি। ইয়াৰ নাম আছিল ওখা। সকলো বস্তুৰ নাম ওখাৰ নামেৰে ৰখা হৈছিল। মই সুধিছিলোঁ, “ওখা নাম কিয়?” গতিকে কেইবা শতিকাৰ পূৰ্বে মানুহে ইয়াৰপৰা ব্যৱসায়ৰ বাবে গৈছিল আৰু ইয়াৰ পৰা যি পঠিওৱা হৈছিল, সেয়া সৰ্বোত্তম মানদণ্ডৰ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। সেইবাবেই যুগ-যুগৰ পিছতো যেতিয়া দোকান-মলবোৰৰ নাম ওখাৰ নামেৰে ৰখা হয়, তেতিয়া মানুহে বিশ্বাস কৰে যে তাত অতি উচ্চমানৰ বস্তু বিচাৰি পাব পাৰি। শতিকা আগতে ওখাই যি সন্মান লাভ কৰিছিল, সেই সন্মান সুদৰ্শন সেতু নিৰ্মাণৰ পিছত আকৌ এবাৰ বিশ্বৰ মানচিত্ৰত জিলিকি উঠিব।
বন্ধুসকল,
আজি সুদৰ্শন সেতুলৈ চাই থাকোঁতে বহু পুৰণি স্মৃতি মনলৈ আহিছে। ইয়াৰ পূৰ্বে দ্বাৰকা আৰু বেত দ্বাৰকাৰ ৰাইজে ফেৰী নাওৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল। প্ৰথমে সাগৰীয় পথেৰে আৰু তাৰ পিছত স্থল-পথেৰে বহু দূৰ যাত্ৰা কৰিবলগীয়া হৈছিল। যাত্ৰীসকলে অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল আৰু কেতিয়াবা সাগৰৰ ঢৌৰ বাবে নাও সেৱা বন্ধ হৈ পৰিছিল। ইয়াৰ ফলত ভক্তসকলৰ যথেষ্ট অসুবিধাৰ সৃষ্টি হয়। মই যেতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, তেতিয়া ইয়াৰপৰা মোৰ ওচৰলৈ অহা সংগীসকলে সদায় দলংখনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা কৈছিল।
বন্ধুসকল,
মই সেই সময়ত কংগ্ৰেছ নেতৃত্বাধীন কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আগত এই বিষয়টো বাৰে-বাৰে উত্থাপন কৰিছিলোঁ, কিন্তু তেওঁলোকে কেতিয়াও গুৰুত্ব নিদিলে। এই সুদৰ্শন সেতুৰ নিৰ্মাণৰ দায়িত্বও মোৰ ভাগ্যত ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণই লিখিছিল। ঈশ্বৰৰ আজ্ঞা পালনেৰে এই দায়িত্ব পালন কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাত মই সুখী হৈছোঁ। এই দলং নিৰ্মাণৰ ফলত এতিয়া দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা অহা ভক্তসকলে যথেষ্ট সুবিধা লাভ কৰিব। এই দলঙৰ আন এক বিশেষ বৈশিষ্ট্য হ’ল ইয়াৰ দৰ্শনীয় পোহৰ, যি দলঙত স্থাপন কৰা সৌৰ পেনেলৰদ্বাৰা চালিত হ’ব। সুদৰ্শন সেতুত বাৰ পৰ্যটন গেলেৰী নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজি মই এই গেলেৰীসমূহো পৰিদৰ্শন কৰিছোঁ। আচৰিত আৰু সুন্দৰকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই গেলেৰীসমূহৰপৰা অসীম সুনীল সাগৰখন চাব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই শুভ ক্ষণত পৱিত্ৰ দ্বাৰকা ভূমিৰ জনসাধাৰণকো প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰিছোঁ। ইয়াত তেওঁলোকে আৰম্ভ কৰা স্বচ্ছতা অভিযান আৰু দ্বাৰকাত চলি থকা ব্যাপক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ কামৰ বিষয়ে জনতাই মোক ছ’চিয়েল মিডিয়াত প্ৰেৰণ কৰা ভিডিঅ’বোৰ উল্লেখযোগ্য। আপোনালোক সকলো সুখী নে? আপোনালোক সকলোৱে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ প্ৰচেষ্টাত সন্তুষ্ট নে, কিয়নো এতিয়া সকলো ইমান পৰিষ্কাৰ দেখা গৈছে? কিন্তু এতিয়া আপোনালোকৰ দায়িত্ব কি? আকৌ চাফা কৰিবলৈ আহিব লাগিব নেকি? আপোনালোক সকলোৱে ইয়াক পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাটো নিশ্চিত কৰিবনে? হাত দাঙি কওঁ আহক, “এতিয়া আমি দ্বাৰকাক লেতেৰা হ’বলৈ নিদিওঁ।” চাওঁক, বহিঃৰাজ্যৰপৰা মানুহ আহিব ইয়ালৈ। বহু ভক্ত আহিব। যেতিয়া তেওঁলোকে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা দেখিব, তেতিয়া তেওঁলোকৰ অন্তৰৰ আধা অংশ আপোনালোকে জয় কৰিব।
বন্ধুসকল,
নব্য ভাৰতৰ উন্নয়নৰ কথা নাগৰিকক আশ্বাস দিওঁতে প্ৰতিদিনে মোৰ ওপৰত গালি-গালাজ নিক্ষেপ কৰি ভাল পোৱা এই বিৰোধী সদস্যসকলে ইয়াক উপহাস কৰিছিল। আজি মানুহে স্ব-চক্ষুৰে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে নব্য ভাৰতৰ উত্থান। দীৰ্ঘদিনে দেশ শাসন কৰাসকলৰ ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ আছিল; সাধাৰণ জনতাক সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য আৰু সমৰ্পণ ত্ৰুটিপূৰ্ণ আছিল। কংগ্ৰেছ দলৰ সমগ্ৰ শক্তি এটা পৰিয়ালক প্ৰসাৰিতকৰণত কেন্দ্ৰীভূত আছিল; যদি মাত্ৰ এটা পৰিয়ালেহে সকলো কাম কৰিবলগীয়া হয়, তেন্তে ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাৰ ধাৰণাটো কেনেকৈ মনলৈ আহিব? সেইবাবেই ২০১৪ৰ আগৰ ১০ বছৰত ভাৰত মাত্ৰ ১১ নং সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হ’ব পাৰিছিল। যেতিয়া অৰ্থনীতি ইমান সৰু আছিল, তেতিয়া ইমান বিশাল দেশৰ ইমানবোৰ সপোন পূৰণৰ সামৰ্থ্য নাছিল। আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে যি অলপ বাজেট নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল, তাতো দুৰ্নীতি হৈছিল। যেতিয়া দেশত টেলিকম আন্তঃগাঁথনি উন্নতকৰণৰ সময় আহিছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছে সংঘটিত কৰিছিল ২জি কেলেংকাৰি। দেশৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণৰ সুযোগ আহোতে কংগ্ৰেছে কমনৱেলথ কেলেংকাৰি সংঘটিত কৰিলে। যেতিয়া দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালীকৰণৰ সময় আহিছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছে হেলিকপ্টাৰ আৰু চাবমেৰিন কেলেংকাৰি সংঘটিত কৰিছিল। দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনৰ সৈতে কংগ্ৰেছে বিশ্বাসক বিশ্বাসঘাতকতাহে কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ত আপোনালোক সকলোৱে যেতিয়া মোক আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদেৰে দিল্লীলৈ পঠিয়াইছিল, তেতিয়া মই প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ যে মই দেশখনক লুটপাত কৰিবলৈ নিদিওঁ। কংগ্ৰেছৰ দিনত যি হাজাৰ কোটি কেলেংকাৰি সংঘটিত হৈছিল, এতিয়া বন্ধ হৈ গ’ল। যোৱা ১০ বছৰত আমি দেশখনক বিশ্বৰ ৫ম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিছোঁ আৰু ইয়াৰ ফল হৈছে সমগ্ৰ দেশতে আপুনি প্ৰত্যক্ষ কৰি থকা বিশাল নিৰ্মাণ কাৰ্য্য। এফালে আমাৰ ঐশ্বৰিক তীৰ্থস্থানসমূহে আধুনিক অৱতাৰ লৈছে, আনফালে মেগা প্ৰজেক্টৰপৰা ভাৰতৰ এক নতুন প্ৰতিচ্ছবি প্ৰতিফলিত হৈছে। আজি আপোনালোকে গুজৰাটৰ দীৰ্ঘতম কেবল-আধাৰিত দলংখন প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে মুম্বাইত দেশৰ দীৰ্ঘতম সাগৰীয় দলং নিৰ্মাণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছিল। জম্মু-কাশ্মীৰৰ চেনাব নদীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা বিশাল দলংখন এতিয়া বিশ্বৰ চৰ্চা। তামিলনাডুত দেশৰ প্ৰথমখন উলম্ব লিফ্ট দলং নিউ পাম্বন দলঙৰ কামো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ভাৰতৰ অসমৰ দীৰ্ঘতম নদী দলংখনো বিগত ১০ বছৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। পূব, পশ্চিম, উত্তৰ আৰু দক্ষিণত বৃহৎ পৰিসৰৰ নিৰ্মাণকাৰ্য্য চলি আছে। এই আধুনিক সংযোগেই হৈছে এক সক্ষম আৰু শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰ গঢ়াৰ পথ।
বন্ধুসকল,
যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন হ’লে দেশৰ পৰ্যটনত ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ অনুভৱ কৰা হয়। গুজৰাটত বৃদ্ধি পোৱা সংযোগে ৰাজ্যখনক এক বৃহৎ পৰ্যটন কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। আজি গুজৰাটত ২২ অভয়াৰণ্য আৰু ৪ খন ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আছে। হাজাৰ-হাজাৰ বছৰ পুৰণি বন্দৰ চহৰ লোথালৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা চলি আছে। আজি আহমেদাবাদ চহৰ, ৰাণী কী বাভ, চম্পানেৰ, ধোলাভিৰা বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আহমেদাবাদ এখন বিশ্ব ঐতিহ্য নগৰ। এছিয়াৰ দীৰ্ঘতম ৰ’পৱে আমাৰ মাউন্ট গিৰনাৰত আছে। আমাৰ গিৰ অৰণ্যত এছিয়াটিক সিংহ পোৱা যায়। বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰতিমূৰ্তি চৰ্দাৰ চাহাবৰ ঐক্যৰ মূৰ্তি গুজৰাটৰ একতা নগৰত। ৰণ উৎসৱৰ সময়ত বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা অহা পৰ্যটকৰ মেলা অনুষ্ঠিত হয়। কচ্ছৰ ধোৰদো গাঁওখনক বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ পৰ্যটন গাঁও হিচাপে গণ্য কৰা হয়। দেশপ্ৰেম আৰু পৰ্যটনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে নাডা বেট। ‘বিকাশ’ (উন্নয়ন) আৰু ‘বিৰাসত’ (ঐতিহ্য) মন্ত্ৰ পালনেৰেও গুজৰাটত বিশ্বাসৰ স্থানসমূহৰ সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰা হৈছে। দ্বাৰকা, সোমনাথ, পৱগধ, মধেৰা, আম্বাজী আদি সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ তীৰ্থস্থানত সুবিধাৰ বিকাশ কৰা হৈছে। আম্বাজীত এনে ব্যৱস্থা কৰা হৈছে যে ৫২ শক্তিপীঠৰ দৰ্শন একে ঠাইতে কৰিবপৰা যায়।
আজি গুজৰাট ভাৰতলৈ অহা বিদেশী পৰ্যটকৰ পছন্দ হৈ পৰিছে। ২০২২ত ভাৰতলৈ অহা ৮৫ লাখৰো অধিক পৰ্যটকৰ ভিতৰত প্ৰতি পঞ্চমজন পৰ্যটক গুজৰাটলৈ আহিছিল। যোৱা বছৰৰ আগষ্টৰ ভিতৰত প্ৰায় ১৫ লাখ পৰ্যটক গুজৰাটলৈ আহিছিল। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিদেশী পৰ্যটকক দিয়া ই-ভিছাৰ সুবিধাৰপৰাও গুজৰাট লাভৱান হৈছে। পৰ্যটকৰ এই সংখ্যা বৃদ্ধিয়ে গুজৰাটতো কৰ্মসংস্থাপন আৰু স্ব-নিয়োজনৰ নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
সৌৰাষ্ট্ৰলৈ আহিলেই ইয়াৰপৰা নতুন শক্তি লৈ সকলো উভতি যায়। সৌৰাষ্ট্ৰৰ ভূমি ‘সংকল্প’ (সংকল্প)ৰপৰা ‘সিদ্ধি’ (সফলতা)লৈকে এক বৃহৎ প্ৰেৰণা। আজি সৌৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশ দেখি কোনেও কেতিয়াও উপলব্ধি কৰিব নোৱাৰিব যে আগতে ইয়াত জীৱন কিমান কঠিন আছিল। আমি সেই দিনবোৰ দেখিছোঁ যেতিয়া সৌৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিটো পৰিয়াল, প্ৰতিজন কৃষকে, প্ৰতিটোপাল পানীৰ বাবে হাহাকাৰ কৰিছিল। আগতে মানুহে ইয়াৰপৰাই প্ৰব্ৰজন কৰিছিল, বহু দূৰলৈ গুচি গৈছিল। এতিয়া সৌৰাষ্ট্ৰৰ কৃষক, গো পালক আৰু মাছমৰীয়াসকল সমৃদ্ধিশালী হৈ পৰিছে। মোৰ বিশ্বাস, আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰত সমগ্ৰ সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটে সফলতাৰ নতুন শিখৰত উপনীত হ’ব। দ্বাৰকাধীশৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ লগত আছে। আমি একেলগে সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটৰ বিকাশ সাধন কৰিম আৰু যেতিয়া গুজৰাটৰ বিকাশ হ’ব তেতিয়া ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব।
আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে এই বিশাল দলংখনৰ বাবে অন্তৰৰপৰা অভিনন্দন জনাইছোঁ। আৰু এতিয়া মোৰ দ্বাৰকাবাসীসকলক আহ্বান জনাইছোঁ, অনুগ্ৰহ কৰি এতিয়াই মন কৰক যে কেনেকৈ সমগ্ৰ বিশ্বৰ অধিক সংখ্যক পৰ্যটকক আকৰ্ষণ কৰিব পাৰি। এতিয়া সমস্বৰে কওঁ আহকঃ
দ্বাৰকাধীশ কী – জয়!
দ্বাৰকাধীশ কী – জয়!
দ্বাৰকাধীশ কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Dwarka, Gujarat
25 FEB 2024 4:42PM by PIB Delhi
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Present on the dais are the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in Parliament and the President of the Gujarat State Bharatiya Janata Party, Shri C. R. Patil, other esteemed dignitaries, and my brothers and sisters from Gujarat,
First of all, I pay my respects to my Ahir sisters who welcomed me and I express my respectful gratitude to them. A few days ago, a video went viral on social media. About 37,000 Ahir sisters were performing Garba in Dwarka, and people were proudly telling me, “Sir, there were 37,000 Ahir sisters in Dwarka!” I said, “You saw the Garba, but there was another special aspect to it; when those 37,000 Ahir sisters were performing Garba, they were having at least 25,000 kilograms of gold on their bodies.” This is the conservative number which I am stating. When people found out that they were wearing about 25,000 kilograms of gold on their bodies during Garba, they were astonished. I bow my head in gratitude to all the motherly figures for welcoming me and blessing me, and I express my gratitude to all the Ahir sisters.
I respectfully bow to Dwarka Dham, the land of Lord Shri Krishna. Lord Krishna resides in Devbhoomi Dwarka as Dwarkadhish. Whatever happens here is willed by Dwarkadhish. In the morning, I was fortunate to visit and worship in the temple. It is said that Dwarka is a part of both the Char Dham and the Sapta Puri. Adi Shankaracharya established one of the four peeths here, the Sharada Peeth. Here lies the Nageshwar Jyotirlinga, the temple of Rukmani Devi, and many other centres of faith. Recently, amidst my ‘Desh Kaaj’ (national duties), I have been fortunate to embark on ‘Dev Kaaj’ (pilgrimages) to various holy places across the country. Today, I am experiencing that divine aura here in Dwarka Dham. This morning, I had another experience, one that will stay with me for life. I had the opportunity to dive into the depths of the ocean and witness the ancient Dwarka. Archaeologists have written much about the submerged Dwarka in the sea. Our scriptures also mention Dwarka extensively --
भविष्यति पुरी रम्या सुद्वारा प्रार्ग्य-तोरणा।
चयाट्टालक केयूरा पृथिव्याम् ककुदोपमा॥
In other words, this city with beautiful gates and tall buildings must have been like a pinnacle on earth. It is said that Lord Vishwakarma himself constructed this city of Dwarka. The city of Dwarka was an excellent example of its organization and development. Today, as I was witnessing Dwarka ji within the depths of the deep sea, I was experiencing deep within me that ancient grandeur, that divine aura. I paid my respects to Lord Shri Krishna, Dwarkadhish. I had also carried a peacock feather with me, which I offered there while remembering Lord Krishna. For many years, I had a great curiosity when I learned from archaeologists. I had a desire to go inside the sea someday and pay homage to whatever remains of that Dwarka city with reverence. Today, that desire of mine has been fulfilled after many years. I am overwhelmed and my mind is filled with emotions. Imagine how much profound joy I must be feeling now after nurturing that dream for decades and finally touching that holy land.
Friends,
The vision of Bharat’s glory in the 21st century was also revolving in my eyes, and I remained inside for a long time. And the reason for arriving here late today was that I stayed underwater for quite some time. Through the sight of the oceanic Dwarka, I have strengthened the resolve of ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat).
Friends,
Today, I am fortunate to inaugurate the Sudarshan Setu. Six years ago, I had the opportunity to participate in the foundation stone laying ceremony of this bridge. This bridge will connect Okha to the Beyt Dwarka Island. It will not only make it easier to visit Dwarkadhish but will also enhance the divine beauty of this place. I had envisioned this dream, laid its foundation, and realised it today -- this is the guarantee of Modi, the sevak of the people, who embody the divine. The Sudarshan Setu is not just a convenience; it is also a marvel of engineering. And I would like the students of structural engineering to study this Sudarshan Setu. This is the longest cable-stayed bridge so far in Bharat. I congratulate all the citizens of the country for this modern and magnificent bridge.
Today, when such significant work is underway, an old memory comes to mind. There is a state in Russia named Astrakhan, and Gujarat has a sister-state relationship with Astrakhan. When I was the Chief Minister (of Gujarat), they invited me to Astrakhan State in Russia. And when I went there, it was astonishing for me to find that the best market, the biggest mall, was named after Okha. Everything was named after Okha. I asked, “Why is it named Okha?” So centuries ago, people used to go from here for business, and whatever was sent from here was considered the best quality there. That's why even after centuries, when shops and malls are named after Okha, people believe that they can find very high-quality items there. The respect that Okha commanded centuries ago is once again going to shine on the world map after the construction of the Sudarshan Setu, and the name of Okha is going to flutter further.
Friends,
Today, as I look at the Sudarshan Setu, many old memories come flooding back. Earlier, the people of Dwarka and Beyt Dwarka had to rely on ferry boats. They had to travel a long distance first by sea and then by road. Travellers faced difficulties, and sometimes, the boat service would be suspended due to the high waves of the sea. This caused a lot of inconvenience to the devotees. When I was the Chief Minister, the companions from here visiting me would always talk about the need of the bridge. And our Shiv-Shiv, our Babuba, had an agenda that this work has to be done by me. Today, I see that Babuba is the happiest.
Friends,
I used to repeatedly bring up this issue before the Congress-led central government at that time, but they never paid attention to it. The construction of this Sudarshan Setu was also written in my destiny by Lord Shri Krishna. I am happy that I have been able to fulfil this responsibility by obeying the command of God. The construction of this bridge will now provide great convenience to devotees coming from all over the country. Another special feature of this bridge is its spectacular lighting, which will be powered by solar panels installed on the bridge itself. Twelve tourist galleries have been built in the Sudarshan Setu. Today, I have also visited these galleries. They are wonderful and beautifully crafted. People will be able to behold the boundless blue sea through these galleries.
Friends,
On this auspicious occasion today, I would also like to commend the people of the holy land of Dwarka. The cleanliness missions they have initiated here, and the videos people used to send me on social media about the tremendous cleanliness work going on in Dwarka, are remarkable. Are you all happy? Are you all pleased with the cleanliness efforts, as everything looks so clean now? But what is your responsibility now? Do I have to come back to clean again? Will you all ensure to keep it clean? Raise your hands and say, “Now we will not let Dwarka get dirty.” See, people from abroad will come here. Many devotees will come. When they see cleanliness, half of their hearts will be won by you.
Friends,
When I assured the citizens of the development of New Bharat, these opposition members, who are fond of hurling abuses at me every day, used to mock it. Today, people are witnessing the emergence of a new Bharat with their own eyes. Those who ruled the country for a long time lacked the will power; their intention and dedication to providing convenience to the common people were flawed. The entire strength of the Congress party was focused on promoting one family; if only one family had to do everything, then how would the idea of building a nation come to mind? Their entire power was invested in how to run the government for 5 years and how to suppress scandals. That's why in the 10 years before 2014, Bharat could only become the 11th largest economy. When the economy was so small, the capability to fulfil such grand dreams of such a vast country was not there. Whatever a little budget was earmarked for infrastructure, they would indulge in corruption. When it was time to enhance telecom infrastructure in the country, the Congress committed the 2G scam. When the opportunity arose to modernize sports infrastructure in the country, the Congress committed the Commonwealth scam. When it was time to strengthen defence infrastructure in the country, the Congress committed the helicopter and submarine scams. With every need of the country, the Congress can only betray trust.
Friends,
When all of you sent me to Delhi with your blessings in 2014, I had promised that I would not let the country be looted. The thousands of crores of scams that used to happen during the Congress era have now stopped. In the past 10 years, we have made the country the 5th largest economy in the world, and the result of this is the magnificent, grand, and divine construction work that you are witnessing all over the country. On one hand, our divine pilgrimage sites are coming up in a modern avatar, and on the other hand, a new image of Bharat is emerging from mega projects. Today, you are witnessing the longest cable-stayed bridge in Gujarat. Just a few days ago, the country's longest sea bridge was completed in Mumbai. The magnificent bridge built over the Chenab River in Jammu and Kashmir is now the talk of the world. Work is also progressing rapidly on the country’s first vertical lift bridge, the New Pamban Bridge, in Tamil Nadu. Bharat’s longest river bridge in Assam has also been built in the past 10 years. Large-scale construction is underway in the east, west, north, and south. This modern connectivity is the path to building a capable and strong nation.
Friends,
When connectivity improves, its direct impact is felt on the country's tourism. The increasing connectivity in Gujarat is turning the state into a major tourist hub. Today, Gujarat has 22 sanctuaries and 4 national parks. The thousands of years old port city of Lothal is being discussed all over the world. Today, the city of Ahmedabad, Rani ki Vav, Champaner, and Dholavira have become World Heritage Sites. Shivrajpur Beach in Dwarka has a Blue Flag. Ahmedabad is a World Heritage City. Asia's longest ropeway is on our Mount Girnar. Asiatic lions are found in our Gir forests. The world's tallest statue, the Statue of Unity of Sardar Sahab, is in Gujarat's Ekta Nagar. During the Rann Utsav, there is a fair of tourists from all over the world. The village of Dhordo in Kutch is counted among the best tourism villages in the world. Nada Bet is becoming an important centre for patriotism and tourism. Places of faith are also being beautified in Gujarat by following the mantra of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage). Facilities have been developed at all important pilgrimage sites such as Dwarka, Somnath, Pavagadh, Modhera, Ambaji. Such arrangements have been made in Ambaji that the darshan of 52 Shakti Peeths can be done at one place.
Today, Gujarat is becoming the choice of foreign tourists coming to Bharat. Out of more than 85 lakh tourists who came to Bharat in 2022, every fifth tourist came to Gujarat. Nearly 1.5 million tourists had come to Gujarat by August last year. Gujarat has also benefited from the facility of e-visa given to foreign tourists by the Central Government. This increase in the number of tourists is also creating new opportunities for employment and self-employment in Gujarat.
Friends,
Whenever I come to Saurashtra, I return with a new energy from here. The land of Saurashtra is a great inspiration from ‘Sankalp’ (determination) to ‘Siddhi’ (success). Today, seeing the development of Saurashtra, no one would ever realize how difficult life used to be here earlier. We have seen those days when every family, every farmer, in Saurashtra used to yearn for every drop of water. People used to migrate from here, walking far away. When I used to say that the water from the rivers which flowed throughout the year will be brought from there to Saurashtra and Kutch, Congress people used to make fun of me. But today, Sauni is a scheme that has changed the fate of Saurashtra. Under this scheme, pipelines of more than 1300 kilometers have been laid, and these pipelines are not small either, a Maruti car can run inside the pipe. As a result, water for irrigation and drinking has reached hundreds of villages in Saurashtra. Now the farmers, cattle rearers and fishermen of Saurashtra are becoming prosperous. I believe the whole of Saurashtra and Gujarat will reach new heights of success in the next few years. The blessings of Dwarkadhish are with us. Together, we will develop Saurashtra and Gujarat, and when Gujarat develops, Bharat will develop.
Once again, I congratulate all of you from the bottom of my heart for this magnificent bridge. And now I urge my Dwarka residents, please make up your mind now how to attract more and more tourists from all over the world. After they come, they should feel like staying here. I respect your sentiment. Say with me:
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.