প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী দ্বারকাদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
25 FEB 2024 4:42PM by PIB Imphal
দ্বারকাধিস কি-জয় !
দ্বারকাধিস কি-জয় !
দ্বারকাধিস কি-জয় !
দাইজতা লেংশিল্লিবা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, সংসদতা ঐগী মরুপ অমসুং গুজরাত স্তেত ভারতীয় জনতা পার্তিগী প্রসিদেন্ত শ্রী সি.আর পতি, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং গুজরাতকী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং।
অহানবদা, ঐ তরাম্না ওকখিবা ঐগী অহির ইচলশিং ঐনা ইকায়খুম্নবা অমসুং তৌবীমল খঙবা উৎচরি। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা, সোসিএল মেদিয়াদা ভিদিও অমা ভাইরেল চৎখি। অহির ইচল ৩৭,০০০ রোম দ্বারকাদা গর্বা পাংথোকখি অমসুং মীয়াম্না ঐঙোন্দা হায়খি, সার, দ্বারকাদা অহির ইচল ৩৭,০০০ লৈরে। ঐনা হায়খি ‘অদোম গর্বা উরে, অদুবু মসিদা তোপ-তোপ্পা অমা য়াওরি। অহির ইচল ৩৭,০০০ না গর্বা পাংথোকপা মতমদা, মখোয়গী মশাদা য়ামদ্রবদা সনা কিলোগ্রাম ২৫,০০০ শিরমগনি। গর্বা মনুংদা মখোয়গী হকচাংদা সনা কিলোগ্রাম ২৫,০০০ শিরমগনি হায়বা মীয়াম্না খঙবা মতমদা, মখোয় অঙকপা ফাওগনি। ইমাগুম্লবশিংনা ঐ তরাম্না ওকখিবা অমসুং ঐঙোন্দা বর পীখিবগীদমক ঐনা ঐগী কোক নোঞ্জরি অমসুং ঐগী অহির ইচলশিংদা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ভাগবান শ্রী কৃষ্ণগী লমদম দ্বারকা ধামদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ভাগবান শ্রী কৃষ্ণ দেবভুমি দ্বারকাদা দ্বারকাধিস ওইনা লৈখি। মফম অসিদা থোক্লিবা খুদিংমক দ্বারকাধিসকী অনিংবশিং মতুংইন্না পাংথোকপনি। অয়ুক্তা, ঐ লাইশঙদা চৎতুনা লাই খুরুমখ্রে। দ্বারকা অসি চার ধাম অমসুং সাপতা পুরিগী শরুক অমনি। আদি সঙ্করাচার্য়না মফম অসিদা পীথ মরিগী মনুংদা অমা ওইরিবা সরাদা পিথ লিংখৎখি। নাগেশ্বর জয়তিরলিং, রুকমনি দেবী মন্দির মফম অসিদা লৈরি। হন্দক, ঐগী ‘দেস কাজ’(লৈবাক্কী থৌদাংশিং) মরক্তা, ঐ লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা লাইফমশিংদা ‘দেব কাজ’ পাংথোকপগী খুদোংচাবা অমা ফংখ্রে।
ঙসি, ঐ দ্বারকা ধামদা ঈশ্বরগী মঙাল ফংলে। হৌজিক অয়ুক, ঐগী পুন্সিদা লেংদনা লৈহৌরগদবা অতোপ্পা থৌদোক অমা থেংনরে। ইরোন্নুংদা লৈখ্রবা দ্বারকা সহরদা লাই খুরুম্নবা সমুদ্রগী ঈশিং মনুংদা কুমথবগী খুদোংচাব অমা ঐ ফংলে। আর্কিলোজিস্তশিংনা ইরোন্নুংদা লৈখ্রবা দ্বারকা সহরগী মরমদা ইখ্রে। ঐখোয়গী অরিবা লাইরিকশিংদা দ্বারকাগী মরমদা ইখি-
भविष्यति पुरी रम्या सुद्वारा प्रार्ग्य-तोरणा
चयाट्टालक केयूरा पृथिव्याम् ककुदोपमा
অতোপ্পা ৱাহৈশিংদা, সহর অসিদা ফজরবা হোরজংশিং অমসুং অৱাংবা বিল্দিংশিং লৈদুনা মালেমদা খ্বাইদগী ফজবা মফম অমগুম লৈরি। দ্বারকা অসি ভাগবান বিশ্বকর্মা মশামক্না শেমগৎখিবনি হায়না থাজরি। দ্বারকা সহর অসি সহর প্লান তৌবগী অচৌবা খুদম অমনি। ঈশিং মনুংদা লৈখ্রবা দ্বারকা সহরদা লাই খুরুম্নবা ঐনা লুপখিবদা অসি ঈশ্বরগী ওইবা অচৌবা শক্তি অমনা ঐ য়োমশিনবগুম ফাওখি। অধ্যাতিক অমসুং মুৎপা নাইদ্রবা ভক্তিগী অরিবা যুগ অমগা শম্নবগুম ফাওখি। ঐ লাই খুরুমখি অমসুং ঐনা পুরকপা ৱাহোং মতু ঐনা ভাগবান শ্রী কৃষ্ণ দ্বারকাধিসকী মফমদা কৎখি।
চহি কয়া, ঐনা আর্কিওলোজিস্তশিংদগী খঙলকপা মতমদা ঐনা অচৌবা খঙনিংবা অমা ফাওখি। চহি কয়া নিংজরকপা অদু থুংলে। ইরোন্নুংদা লুপখ্রবা দ্বারকা সহরগী মরমদা হেক খঙলকপদগী, ঐ মতম পুম্নমক্তা চৎনিংবা অমসুং খুরুমনিংবগী অপাম্বা লৈখি। চহি কয়া মঙ মঙজরক্লবা মতুংদা অরোইবদা ঐনা শেংলবা লমদম অদু শোকপা ফংবদা ঐ কয়া য়াম্না হরাওরমগনি হায়বদু খন্দুনা য়েংউ।
মরুপশিং,
মহাক্না ইরোন্নুংদা লুপখ্রবা দ্বারকা সহরদা লাই খুরুম্বা মতমদা ঐগী মাঙদা ২১শুবা চহিচাদা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং শক্তমশিং ওইনা চোংথোরকখি। ঐ ঈশিং মনুংদা মতম খর শাংনা লৈখিবদগী ঙসিগী থৌরম অসি থেংখিবনি। সমুদ্রদা লৈরিবা দ্বারকা উরুবদগী, মসিনা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা মহাক্কী ৱাশক অমুক্কা হেন্না চেৎশীনহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐ সুদর্সন সেতু শঙ্গাবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে। চহি ৬গী মমাঙদা ঐনা থোং অসি শানবা উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা অমা ফংখি। ঐনা সুদর্সন সেতু ঙসি অয়ুক শঙ্গাখ্রে। থোং অসিনা ওখা মেনলেন্দ অমসুং বৈত দ্বারকা ইথৎ শম্নহনগনি অমসুং দ্বারকাধেস দর্সনগী চৎথোক-চৎশিন হেন্না নুংঙাইহল্লগনি। ঙসি শঙ্গারিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লিবা প্রোজেকশিং অসি মোদীগী গরেন্তিনি। সুদর্সন সেতু অসিনা খুদোংচাহনবা খক নত্তনা, সুদর্সন সেতু অসি ইঞ্জিনিয়ারিংগী অঙকপা অমনি। ইঞ্জিনিয়ারশিংনা থোং অসিগী তেক্নিকেলগী ওইবা হিরমশিং নৈনগদবনি। থোং অসি ভারত্তা খ্বাইদগী শাংবা কেবলগী থোংনি। মসিগী অনৌবা অমসুং ফজরবা থোং অসিগীদমক ঐনা লৈবাক অসিগী মীয়াম থাগৎচরি।
ঙসি, অসিগুম্বা ফজরবা থবক অমা পাংথোক্লিঙৈদা, ৱাখলদা অরিবা নিংশিংবা অমা লাক্লে। রুসিয়াদা অস্ত্রাখান কৌবা লৈবাক অমা লৈরমখি অমসুং গুজরাতকা অস্ত্রাখানগা মরী অমা লৈনখি। ঐনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা, মখোয়না ঐ রুসিয়াগী অস্ত্রাখান্দা বার্ত্তন তৌরিকখি। ঐনা মফম অদুদা চৎপা মতমদা, খ্বাইদগী ফবা কৈথেল, খ্বাইদগী চাউবা মোল, ওখা হায়না মমিং থোল্লম্বদা ঐ অঙকপা ফাওখি। খুদিংমক ওখা হায়না মমিং থোনখি।
ঐনা হংখি ‘ করিগী ওখা হায়না মমিং থোল্লিবনো ?” চহি চা কয়াগী মমাঙদা, মফম অসিদগী মীওই খর ললোন-ইতিক্কী চৎখি অমসুং মফম অসিদগী পুখিবা পোৎ-চৈ খুদিংমক মফম অদুদা খ্বাইদগী ফবনি হায়না খন্নখি। মরম অদুনা, চহি চা কয়াগী মতুংদা ফাওবা, দুকানশিং অমসুং মোলশিং ওখাগী মমিং থোনখি, মফম অসিদগী খ্বাইদগী ফবা পোৎ-চৈ ফংগনি হায়না মীয়াম্না থাজনখি। চহি কয়াগী মমাংদা লৈখিবা ওখা ইকায়খুম্নবা অদু সুদর্সন সেতু শারবা মতুংদা মালেমগী মেপ্তা অমুক হন্না ঙান্থোইরগনি অমসুং ওখাগী মমিং মখা তানা খঙনরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐনা সুদর্সন সেতু উবদা, অরিবা থৌদোক কয়া নিংশিংহল্লে। মমাঙদা, দ্বারকা অমসুং বৈত দ্বারকাগী মীয়াম ফেরি হিশিংগী মপান তাংলমখি। মখোয় য়াম্না লাপ্না অহানবদা সমুদ্রদা অমসুং মথংদা লম্বীদা চৎখি। সমুদ্রগী ইথক য়াম্না ৱাংবা মতমদা ফেরি সর্বিস লেপ্পদগী দ্বারকা অমসুং বৈত দ্বারকাগী মীয়াম্না খুদোংচাদবা কয়া থেংনখি। মসিনা ভক্তশিংদা খুদোংচাদবা কয়া থোকহনখি। ঐনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা থোং অমা শানবা মীয়াম্না হায়জখি। মসিগী থবক অসি ঐনা পাংথোক্কদবনি হায়বগী ৱাখল অমা ঐখোয়গী সিব-সিব, ঐখোয়গী বাবুবাদা লৈখি। ঙসি বাবুবা য়াম্না হরাওবা ঐ উরে।
মরুপশিং,
মতম অদুগী কংগ্রেসনা লুচিংবা কেন্দ্র সরকারদা থোং অসি শানবা ঐনা কয়ারক হায়জখি। অদুবু মখোয়না পুক্নিং চঙনা তাখিদে। ঈশ্বরগী য়াথং ইন্দুনা ঐনা মসিগী থবক অসি পাংথোকপা ঙম্বগীদমক ঐ হরাওই। থোং অসি শাবদগী হৌজিক লৈবাক্কী মফম কয়াদগী লাকপা ভক্তশিং নুংঙাইরগনি। থোং অসিগী অতোপ্পা অখন্নবা শক্তম অমনা, থোং অসিদা পাল্লিবা সোলার পেনেলশিংদগী থোং অসি মৈ থান্নবা ইলেক্ত্রিসিতি শীজিন্নবা অসিনি। পাক্লবা সমুদ্র য়েংনবা থোং অসিদা তুরিস্ত গেল্লরি ১২ য়াওরে। ঙসি ঐনা হায়রিবা গেল্লরিশিং অদু য়েংলে অমসুং মসি তশেংনা সুদর্সানিয়ানি। মীয়াম্না গেল্লরিশিং অসিদগী মপান নাইদ্রবা হিগোক মচুগী সমুদ্র উবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী শেংলবা থৌরম অসিদা, ঐনা দ্বারকাগী মীয়াম থাগৎপা পাম্মী। মখোয়না মফম অসিদা পাংথোক্লিবা লু-নানবগী থবকশিংগী ভিদিওশিং মীওই খরনা ঐঙোন্দা থারকখি। অদোম হরাওবরা? হৌজিক অসুক য়াম্না লু-নানবগী থবকশিং পাংথোকপা অসিদা অদোম অপেনবা ফাওবরা? হৌজিক অদোমগী করি থৌদাং লৈরি? অমুক হেন্না লম শেংনবা ঐ লাক্কদরা? অদোম্না মসি লু-নান্না থমগদরা? অদোমগী খুৎশিং থাংগৎলগা হায়বীয়ু- হৌজিক ঐখোয়না দ্বারকা অমুক হন্না মোৎহল্লরোই। মফম অসিদা মপান লৈবাকশিংগী মীওইশিং লাক্লগনি। ভক্ত কয়া মফম অসিদা লাক্লগনি। মখোয়না লু-নানবা উবদা, মখোয়গী থম্মোয়শিংগী তঙ্খায় অমা অদোম্না জয় তৌরবনি।
চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐনা মীয়ামদা থাজবা পীবা মতমদা, ওপোজিসনগী মেম্বরশিংগী নুমিৎ খুদিংগী ঐঙোন্দা নোক্নখি। ঙসি মীয়াম্না মখোয়গী মীৎমাংদা অনৌবা ভারত অমা থোরকপা মীয়াম্না উরে। লৈবাক অসিদা মতম শাংনা পানখিবশিং মখোয়গী রাজনিতিগী ৱিল লৈখিদে অমসুং লায়রবশিং মতেং পাংনিংদবদগী মসিগী মাইপাকপশিং অসি হান্না উরমদে। কংগ্রেস দলগী পান্দমদি ইমুং অমা খক য়োকখৎপনি, ইমুং অমা খক্তগী থবক তৌরিবদি, কমদৌনা লৈবাক অমা শেমগৎনবা ৱাখল খনগনি।
কমদৌনা সরকার চহি ৫ চৎহনগনি অমসুং কমদৌনা স্কামশিং নমথগনি হায়বদা মখোয়গী অপুনবা শক্তি শীজিন্নখি। মরম অদুনা ২০১৪গী মমাঙদা, ভারত মালেমদা ১১শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরমখি। ইকোনোমি পীকচরবসু, অসিগুম্বা অচৌবা লৈবাক অমদা অচৌবা মঙলানশিং মঙফাওন্নবা থৌনা লৈরমদে। ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বজেত খজিক্তং থমখি অমসুং মখোয়না শেঞ্জা-থুমজা চৎথখি। লৈবাক অসিদা তেলিকোমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলকপা মতমদা, কংগ্রেসনা ২-জি স্কাম চৎথখি। লৈবাক অসিদা শান্নবগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎলকপা মতমদা, কংগ্রেসনা কম্মনৱেল্থ স্কাম চৎথখি। কংগ্রেসনা হেলিকোপ্তর অমসুং সবমেরিন স্কামশিং চৎথখি। লৈবাক অসিগী দরকার ওইরকপা খুদিংমক, কংগ্রেস খক্তনা থাজবা মাঙহনখি।
মরুপশিং,
২০১৪ দা অদোমগী থৌজালগা লোয়ননা ঐ দিল্লিদা থারকপা মতমদা, লৈবাক অসি শগুন তৌহল্লোই হায়না ঐনা ৱাশকখি। মমাঙগী সরকারশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী স্কামশিং থোকখিবা অদু হৌজিক থিংলে। চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইরে। মসিগী ফল ওইনা লাইনিংগী মফমশিং অমসুং লাইফমশিং অমুক হন্না শেমগৎলকপা উরে অমসুং অমরোমদা মেগা প্রোজেকশিংগী খুৎথাংদা অনৌবা ভারত চাউখৎলকপা উরে।
ঙসি,ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা কেবলগী থোং গুজরাত্তা লৈরে, লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী শাংবা সমুদ্রগী থোং মুম্বাইদা লৈরে, জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চেনাবতা নিংথিরবা থোং শারে, ভারতকী অহানবা ভর্তিকেল লিফ ব্রিজ ওইরিবা অনৌবা পামবান থোং তামিল নাদুদা শাগৎলি অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা থোং অসামদা লৈরে। অসিগুম্বা অনৌবা মতমগী লম্বী-থোং অসিনা নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা শেমগৎকনি।
মরুপশিং,
লম্বী-থোং ফগৎলকপদগী গুজরাত তুরিজমগী মফম অমা ওইরক্লে। হৌজিক গুজরাত্তা সেঙ্কচুরি ২২ অমসুং নেসনেল পার্ক ৪ লৈরি। চহি লিশিং কয়া শুরবা হিথাংফমগী সহর লোথালগী মরমদা মালেম শীনবা থুংনা ৱারিনরে। ঙসি অহমেদবাদ সহর, রানি কি ৱাব, চাম্পানর অমসুং ধোলাবিরা ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত ওইরে। দ্বারকদা সিবপুরি অসি ব্লু ফ্লেগ বিচ অমনি। গিরনারদা এসিয়াদা খ্বাইদগী শাংবা রোপৱে লৈরে। গির উমং অসি এসিয়াতিক নোংশাগী অমতা ঙাইরবা লৈফমনি। এক্তা নাগরদা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম, সাদার সাহেবকী স্তেচু ওফ য়ুনিতি লৈরে। হৌজিক মালেম শীনবা থুংবগী লমকোয়বা মীওইশিংগী মেলা অমা রনোতসবতা পাংথোক্লি। মালেমদা খ্বাইদগী ফবা তুরিস্ত ভিলেজগী মনুংদা কুছকী ধোরদো খুঙ্গং য়াওরে। নাদেবেত অসি মরৈবাক নুংশিবা অমসুং তুরিজমগী মরুওইবা মফম অমা ওইরে।
‘বিকাস ভি বিরাসত ভি’ লাইৱাগী মতুংইন্না, লাইনিংগী মফমশিং শেমগৎলে। দ্বারকা, সোমনাথ, পবাগাধ, মোধেরা অমসুং অম্বাজি য়াওনা মরুওইবা লাইনিংগী মফমশিংদা খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। ভারত্তা লমকোয়বা লাকপা মীওইশিংগী মনুংদা মীওই ৫ দি গুজরাত্তা লাকই। হৌখিবা চহিদা গুজরাত্তা লমকোয়বা মীওই লাখ ১৫.৫ লাকখি। ই-ভিসাগী খুদোংচাবশিংনা গুজরাত্তা লমকোয়বা মীওইশিং য়াম্না লাকহল্লে।
মরুপশিং,
সৌরাস্ত্রাগী লমদম অসি ৱাশক ঙাক্তুনা থবক পাংথোকখিবগী অচৌবা খুদম অমনি। লমদম অসিদা লাকপা খোঙচৎ খুদিংদা অনৌবা থৌনা হাপখি। মতম অমদা সৌরাস্ত্রাগী মীয়াম ঈশিং মরিক অমা ফাওবা ফংনবা হোৎনবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং নমদুনা য়ুম হোংহনখি। সাউনি য়োজনাগী মখাদা সৌরাস্ত্রাগী খুঙ্গং লিশিং কয়াদা লৌউ-শিংউগী অমসুং থক্নবা ঈশিং পীনবা কিমি ১৩০০ শাংবা পাইপলাইনশিং ফুমদুনা থবক হৌবদগী অনৌবা মঙাল ফংলে। লাক্লিবা চহিশিংদা গুজরাতকা লোয়ননা সৌরাস্ত্রা লমদম শীনবা থুংনা চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরগনি। ঐখোয় খুদিংমক্তা দ্বারকাধিসকী থৌজাল ফংলে। অপুনবা ওইনা ঐখোয়না বিকসিত সৌরাস্ত্রা অমসুং বিকসিত গুজরাত শেমগৎকনি।
ঐনা অমুক হন্না ময়াম পুম্নমক মসিগী ফজরবা থোং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। মালেম শীনবা থুংবগী লমকোয়বা মীওইশিং মশিং হেন্না পুক্নিং চিংশিন্নবা ঐনা দ্বারকাগী মীয়ামদা হায়জরি। ঐনা অদোমগী ৱাখল্লোনশিং ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
দ্বারকাধিস কি-জয় !
দ্বারকাধিস কি-জয় !
দ্বারকাধিস কি-জয় !
ভারত মাতা কি- জয় !
ভারত মাতা কি- জয় !
ভারত মাতা কি- জয় !
অদোম থাগৎচরি !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Dwarka, Gujarat
25 FEB 2024 4:42PM by PIB Delhi
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Present on the dais are the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in Parliament and the President of the Gujarat State Bharatiya Janata Party, Shri C. R. Patil, other esteemed dignitaries, and my brothers and sisters from Gujarat,
First of all, I pay my respects to my Ahir sisters who welcomed me and I express my respectful gratitude to them. A few days ago, a video went viral on social media. About 37,000 Ahir sisters were performing Garba in Dwarka, and people were proudly telling me, “Sir, there were 37,000 Ahir sisters in Dwarka!” I said, “You saw the Garba, but there was another special aspect to it; when those 37,000 Ahir sisters were performing Garba, they were having at least 25,000 kilograms of gold on their bodies.” This is the conservative number which I am stating. When people found out that they were wearing about 25,000 kilograms of gold on their bodies during Garba, they were astonished. I bow my head in gratitude to all the motherly figures for welcoming me and blessing me, and I express my gratitude to all the Ahir sisters.
I respectfully bow to Dwarka Dham, the land of Lord Shri Krishna. Lord Krishna resides in Devbhoomi Dwarka as Dwarkadhish. Whatever happens here is willed by Dwarkadhish. In the morning, I was fortunate to visit and worship in the temple. It is said that Dwarka is a part of both the Char Dham and the Sapta Puri. Adi Shankaracharya established one of the four peeths here, the Sharada Peeth. Here lies the Nageshwar Jyotirlinga, the temple of Rukmani Devi, and many other centres of faith. Recently, amidst my ‘Desh Kaaj’ (national duties), I have been fortunate to embark on ‘Dev Kaaj’ (pilgrimages) to various holy places across the country. Today, I am experiencing that divine aura here in Dwarka Dham. This morning, I had another experience, one that will stay with me for life. I had the opportunity to dive into the depths of the ocean and witness the ancient Dwarka. Archaeologists have written much about the submerged Dwarka in the sea. Our scriptures also mention Dwarka extensively --
भविष्यति पुरी रम्या सुद्वारा प्रार्ग्य-तोरणा।
चयाट्टालक केयूरा पृथिव्याम् ककुदोपमा॥
In other words, this city with beautiful gates and tall buildings must have been like a pinnacle on earth. It is said that Lord Vishwakarma himself constructed this city of Dwarka. The city of Dwarka was an excellent example of its organization and development. Today, as I was witnessing Dwarka ji within the depths of the deep sea, I was experiencing deep within me that ancient grandeur, that divine aura. I paid my respects to Lord Shri Krishna, Dwarkadhish. I had also carried a peacock feather with me, which I offered there while remembering Lord Krishna. For many years, I had a great curiosity when I learned from archaeologists. I had a desire to go inside the sea someday and pay homage to whatever remains of that Dwarka city with reverence. Today, that desire of mine has been fulfilled after many years. I am overwhelmed and my mind is filled with emotions. Imagine how much profound joy I must be feeling now after nurturing that dream for decades and finally touching that holy land.
Friends,
The vision of Bharat’s glory in the 21st century was also revolving in my eyes, and I remained inside for a long time. And the reason for arriving here late today was that I stayed underwater for quite some time. Through the sight of the oceanic Dwarka, I have strengthened the resolve of ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat).
Friends,
Today, I am fortunate to inaugurate the Sudarshan Setu. Six years ago, I had the opportunity to participate in the foundation stone laying ceremony of this bridge. This bridge will connect Okha to the Beyt Dwarka Island. It will not only make it easier to visit Dwarkadhish but will also enhance the divine beauty of this place. I had envisioned this dream, laid its foundation, and realised it today -- this is the guarantee of Modi, the sevak of the people, who embody the divine. The Sudarshan Setu is not just a convenience; it is also a marvel of engineering. And I would like the students of structural engineering to study this Sudarshan Setu. This is the longest cable-stayed bridge so far in Bharat. I congratulate all the citizens of the country for this modern and magnificent bridge.
Today, when such significant work is underway, an old memory comes to mind. There is a state in Russia named Astrakhan, and Gujarat has a sister-state relationship with Astrakhan. When I was the Chief Minister (of Gujarat), they invited me to Astrakhan State in Russia. And when I went there, it was astonishing for me to find that the best market, the biggest mall, was named after Okha. Everything was named after Okha. I asked, “Why is it named Okha?” So centuries ago, people used to go from here for business, and whatever was sent from here was considered the best quality there. That's why even after centuries, when shops and malls are named after Okha, people believe that they can find very high-quality items there. The respect that Okha commanded centuries ago is once again going to shine on the world map after the construction of the Sudarshan Setu, and the name of Okha is going to flutter further.
Friends,
Today, as I look at the Sudarshan Setu, many old memories come flooding back. Earlier, the people of Dwarka and Beyt Dwarka had to rely on ferry boats. They had to travel a long distance first by sea and then by road. Travellers faced difficulties, and sometimes, the boat service would be suspended due to the high waves of the sea. This caused a lot of inconvenience to the devotees. When I was the Chief Minister, the companions from here visiting me would always talk about the need of the bridge. And our Shiv-Shiv, our Babuba, had an agenda that this work has to be done by me. Today, I see that Babuba is the happiest.
Friends,
I used to repeatedly bring up this issue before the Congress-led central government at that time, but they never paid attention to it. The construction of this Sudarshan Setu was also written in my destiny by Lord Shri Krishna. I am happy that I have been able to fulfil this responsibility by obeying the command of God. The construction of this bridge will now provide great convenience to devotees coming from all over the country. Another special feature of this bridge is its spectacular lighting, which will be powered by solar panels installed on the bridge itself. Twelve tourist galleries have been built in the Sudarshan Setu. Today, I have also visited these galleries. They are wonderful and beautifully crafted. People will be able to behold the boundless blue sea through these galleries.
Friends,
On this auspicious occasion today, I would also like to commend the people of the holy land of Dwarka. The cleanliness missions they have initiated here, and the videos people used to send me on social media about the tremendous cleanliness work going on in Dwarka, are remarkable. Are you all happy? Are you all pleased with the cleanliness efforts, as everything looks so clean now? But what is your responsibility now? Do I have to come back to clean again? Will you all ensure to keep it clean? Raise your hands and say, “Now we will not let Dwarka get dirty.” See, people from abroad will come here. Many devotees will come. When they see cleanliness, half of their hearts will be won by you.
Friends,
When I assured the citizens of the development of New Bharat, these opposition members, who are fond of hurling abuses at me every day, used to mock it. Today, people are witnessing the emergence of a new Bharat with their own eyes. Those who ruled the country for a long time lacked the will power; their intention and dedication to providing convenience to the common people were flawed. The entire strength of the Congress party was focused on promoting one family; if only one family had to do everything, then how would the idea of building a nation come to mind? Their entire power was invested in how to run the government for 5 years and how to suppress scandals. That's why in the 10 years before 2014, Bharat could only become the 11th largest economy. When the economy was so small, the capability to fulfil such grand dreams of such a vast country was not there. Whatever a little budget was earmarked for infrastructure, they would indulge in corruption. When it was time to enhance telecom infrastructure in the country, the Congress committed the 2G scam. When the opportunity arose to modernize sports infrastructure in the country, the Congress committed the Commonwealth scam. When it was time to strengthen defence infrastructure in the country, the Congress committed the helicopter and submarine scams. With every need of the country, the Congress can only betray trust.
Friends,
When all of you sent me to Delhi with your blessings in 2014, I had promised that I would not let the country be looted. The thousands of crores of scams that used to happen during the Congress era have now stopped. In the past 10 years, we have made the country the 5th largest economy in the world, and the result of this is the magnificent, grand, and divine construction work that you are witnessing all over the country. On one hand, our divine pilgrimage sites are coming up in a modern avatar, and on the other hand, a new image of Bharat is emerging from mega projects. Today, you are witnessing the longest cable-stayed bridge in Gujarat. Just a few days ago, the country's longest sea bridge was completed in Mumbai. The magnificent bridge built over the Chenab River in Jammu and Kashmir is now the talk of the world. Work is also progressing rapidly on the country’s first vertical lift bridge, the New Pamban Bridge, in Tamil Nadu. Bharat’s longest river bridge in Assam has also been built in the past 10 years. Large-scale construction is underway in the east, west, north, and south. This modern connectivity is the path to building a capable and strong nation.
Friends,
When connectivity improves, its direct impact is felt on the country's tourism. The increasing connectivity in Gujarat is turning the state into a major tourist hub. Today, Gujarat has 22 sanctuaries and 4 national parks. The thousands of years old port city of Lothal is being discussed all over the world. Today, the city of Ahmedabad, Rani ki Vav, Champaner, and Dholavira have become World Heritage Sites. Shivrajpur Beach in Dwarka has a Blue Flag. Ahmedabad is a World Heritage City. Asia's longest ropeway is on our Mount Girnar. Asiatic lions are found in our Gir forests. The world's tallest statue, the Statue of Unity of Sardar Sahab, is in Gujarat's Ekta Nagar. During the Rann Utsav, there is a fair of tourists from all over the world. The village of Dhordo in Kutch is counted among the best tourism villages in the world. Nada Bet is becoming an important centre for patriotism and tourism. Places of faith are also being beautified in Gujarat by following the mantra of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage). Facilities have been developed at all important pilgrimage sites such as Dwarka, Somnath, Pavagadh, Modhera, Ambaji. Such arrangements have been made in Ambaji that the darshan of 52 Shakti Peeths can be done at one place.
Today, Gujarat is becoming the choice of foreign tourists coming to Bharat. Out of more than 85 lakh tourists who came to Bharat in 2022, every fifth tourist came to Gujarat. Nearly 1.5 million tourists had come to Gujarat by August last year. Gujarat has also benefited from the facility of e-visa given to foreign tourists by the Central Government. This increase in the number of tourists is also creating new opportunities for employment and self-employment in Gujarat.
Friends,
Whenever I come to Saurashtra, I return with a new energy from here. The land of Saurashtra is a great inspiration from ‘Sankalp’ (determination) to ‘Siddhi’ (success). Today, seeing the development of Saurashtra, no one would ever realize how difficult life used to be here earlier. We have seen those days when every family, every farmer, in Saurashtra used to yearn for every drop of water. People used to migrate from here, walking far away. When I used to say that the water from the rivers which flowed throughout the year will be brought from there to Saurashtra and Kutch, Congress people used to make fun of me. But today, Sauni is a scheme that has changed the fate of Saurashtra. Under this scheme, pipelines of more than 1300 kilometers have been laid, and these pipelines are not small either, a Maruti car can run inside the pipe. As a result, water for irrigation and drinking has reached hundreds of villages in Saurashtra. Now the farmers, cattle rearers and fishermen of Saurashtra are becoming prosperous. I believe the whole of Saurashtra and Gujarat will reach new heights of success in the next few years. The blessings of Dwarkadhish are with us. Together, we will develop Saurashtra and Gujarat, and when Gujarat develops, Bharat will develop.
Once again, I congratulate all of you from the bottom of my heart for this magnificent bridge. And now I urge my Dwarka residents, please make up your mind now how to attract more and more tourists from all over the world. After they come, they should feel like staying here. I respect your sentiment. Say with me:
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Dwarkadhish ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.