କ୍ୟାବିନେଟ
ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଅର୍ଥଯୋଗାଣ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଚାରି ସ୍ତମ୍ଭ ଆଭିମୁଖ୍ୟ
24 SEP 2025 3:08PM by PIB Bhubaneswar
- ଭାରତର ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ 69,725 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ୟାକେଜକୁ ଅନୁମୋଦନ କଲା କ୍ୟାବିନେଟ
- 24,736 କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ କର୍ପସ ସହିତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଜନାକୁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2036 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଗଲା
- 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାମୁଦ୍ରିକ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ସହିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠିକୁ ମଞ୍ଜୁରି
- 19,989 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଘରୋଇ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷମତାକୁ ମୋଟ 4.5 ନିୟୁତ ଟନ୍‌ ଭାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରିବା
ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରର ରଣନୀତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ଭାରତର ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ 69,725 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ୟାକେଜକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହି ପ୍ୟାକେଜରେ ଘରୋଇ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବ୍ରାଉନଫିଲ୍ଡ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବୈଷୟିକ କ୍ଷମତା ଓ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼ ସାମୁଦ୍ରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆଇନଗତ, ଟିକସ ଓ ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଚାରି-ସ୍ତମ୍ଭ ଆଧାରିତ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ପ୍ୟାକେଜ ଅଧୀନରେ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଜନା (ଏସବିଏଫଏଏସ) 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2036 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ଯାହାର ମୋଟ କର୍ପସ 24,736 କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ। ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାରତରେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏଥିରେ 4,001 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ଏକ ଶିପବ୍ରେକିଂ କ୍ରେଡିଟ୍ ନୋଟ୍ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି । ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
ଏହାସହିତ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ 25,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ସହିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି (ଏମଡିଏଫ) କୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ 49% ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସାମୁଦ୍ରିକ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଋଣର ପ୍ରଭାବୀ ଖର୍ଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ତଥା ପ୍ରକଳ୍ପ ବ୍ୟାଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ 5,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସୁଧ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଣ୍ଠି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, 19,989 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଏସବିଡିଏସ)ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଘରୋଇ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷମତାକୁ ବାର୍ଷିକ 4.5 ନିୟୁତ ମୋଟ ଟନ୍‌ ଭାରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, ମେଗା ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କ୍ଲଷ୍ଟରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିସ୍ତାର କରିବା, ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ଜାହାଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବୀମା ସହାୟତା ସମେତ ବିପଦ କଭରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ 4.5 ନିୟୁତ ମୋଟ ଟନ ଭାର ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷମତାକୁ ଉଜାଗର କରିବା, ପ୍ରାୟ 30 ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାୟ 4.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥିରତା ଆଣି ଜାତୀୟ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହା ଭାରତର ଭୂରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ରଣନୀତିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବ ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ପରିବହନ ଓ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବ।
ଭାରତର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ଗୌରବଶାଳୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ଇତିହାସ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଯାତ୍ରା ଏହି ଉପମହାଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି। ଆଜି, ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧାର ପାଲଟିଛି, ଯାହା ପରିମାଣ ଅନୁସାରେ ଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ 95% ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ 70%କୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଏହାର ମୂଳରେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ରହିଛି, ଯାହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ ‘‘ଭାରୀ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ଜନନୀ’’ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ କରାଯାଏ। ଏହା କେବଳ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦିଏ ନାହିଁ ବରଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା, ରଣନୀତିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ସ୍ଥିରତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ।

Cabinet
Comprehensive 4-Pillar Approach to Strengthen Shipbuilding, Maritime Financing, and Domestic Capacity
Cabinet approves Rs.69,725 crore Package to Revitalize India’s Shipbuilding and Maritime Sector
Shipbuilding Financial Assistance Scheme extended until 31st March 2036 with a total corpus of Rs.24,736 crore
Maritime Development Fund approved with Maritime Investment Fund of Rs.20,000 crore
Shipbuilding Development Scheme with an outlay of Rs.19,989 crore aims to expand domestic shipbuilding capacity to 4.5 million Gross Tonnage
24 SEP 2025 3:08PM by PIB Delhi
Recognizing the strategic and economic importance of the maritime sector, the Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved a comprehensive package of Rs.69,725 crore to revitalize India’s shipbuilding and maritime ecosystem. The package introduces a four-pillar approach designed to strengthen domestic capacity, improve long-term financing, promote greenfield and brownfield shipyard development, enhance technical capabilities and skilling, and implement legal, taxation, and policy reforms to create a robust maritime infrastructure.
Under this package, the Shipbuilding Financial Assistance Scheme (SBFAS) will be extended until 31 March 2036 with a total corpus of Rs.24,736 crore. The scheme aims to incentivize ship building in India and includes a Shipbreaking Credit Note with an allocation of Rs.4,001 crore. A National Shipbuilding Mission will also be established to oversee the implementation of all initiatives.
In addition, the Maritime Development Fund (MDF) has been approved with a corpus of Rs.25,000 crore to provide long-term financing for the sector. This includes a Maritime Investment Fund of Rs.20,000 crore with 49% participation from the Government of India and an Interest Incentivization Fund of Rs.5,000 crore to reduce the effective cost of debt and improve project bankability. Furthermore, the Shipbuilding Development Scheme (SbDS), with a budgetary outlay of Rs.19,989 crore, aims to expand domestic shipbuilding capacity to 4.5 million Gross Tonnage annually, support mega shipbuilding clusters, infrastructure expansion, establish the India Ship Technology Centre under the Indian Maritime University, and provide risk coverage, including insurance support for shipbuilding projects.
The overall package is expected to unlock 4.5 million Gross Tonnage of shipbuilding capacity, generate nearly 30 lakh jobs, and attract investments of approximately Rs.4.5 lakh crore into India’s maritime sector. Beyond its economic impact, the initiative will strengthen national, energy, and food security by bringing resilience to critical supply chains and maritime routes. It will also reinforce India’s geopolitical resilience and strategic self-reliance, advancing the vision of Aatmanirbhar Bharat and positioning India as a competitive force in global shipping and shipbuilding.
India has a long and illustrious maritime history, with centuries of trade and seafaring that connected the subcontinent to the world. Today, the maritime sector remains a backbone of the Indian economy, supporting nearly 95% of the nation’s trade by volume and 70% by value. At its core lies shipbuilding, often described as the “mother of heavy engineering,” which not only contributes significantly to employment and investment but also enhances national security, strategic independence, and the resilience of trade and energy supply chains.