মন্ত্রীমন্দল
কমপ্রিহেন্সিব ৪-পিলর থৌওংনা সিপবিল্দিং, মেরিতাইম ফাইনেন্সিং, অমদি দোমেস্তিক কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি
মন্ত্রী মন্দলনা ভারতকী সিপবিল্দিং অমদি মেরিতাইম সেক্তর নৌনা মতিং হাপ্নবা লুপা করোর ৬৯,৭২৫ গী পেকেজ অয়াবা পীরে
সিপবিল্দিং ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স স্কীম লুপা করোর ২৪,৭৩৬ কী অপুনবা কোর্পসকা লোয়ননা মার্চ ৩১ল ২০৩৬ ফাওবা শাংদোকখ্রে
লুপা করোর ২০,০০০ গী মেরিতাইম ইনভেস্তমেন্ত ফন্দগা লোয়ননা মেরিতাইম দিভেলপমেন্ত ফন্দ অয়াবা পীখ্রে
সিপবিল্দিং দিভেলপমেন্ত স্কিম্না লুপা করোর ১৯,৯৮৯ গা লোয়ননা লমদমসিগী সিপবিল্দিং কেপাসিতী গ্রোস তোন্নেজ মিলিয়ন ৪.৫ দা পাকথোক চাউথোকহন্নবা পান্দম থম্লি
24 SEP 2025 3:08PM by PIB Imphal
মেরিতাইম সেক্তরগী স্ত্রেতেজিক অমদি শেন্মিৎলোনগী মরুওইব শকখঙদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ঙসি লুপা করোর ৬৯,৭২৫ গী কমপ্রিহেন্সিব পেকেজ অমা ভারতকী সিপবিল্দিং অমদি মেরিতাইম ইকোসিস্তেমদা নৌনা মতিং হাপ্নবা অয়াবা পীখ্রে। পেকেজ অসিনা দোমেস্তিক কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, লোং-তর্ম ফাইনেন্সিং ফগৎহন্নবা, গ্রীনফিল্দ অমদি ব্রাউনফিল্দ সিপয়ার্দ য়োকখৎনবা, তেক্নিকেল কেপেবিলিতীশিং অমদি স্কিলিং হেনগৎহন্নবা, অমদি অচৌবা মেরিতাইম ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎনবা লিগেল, তেক্সেসন, অমদি পোলিসী রিফোর্মশিং পায়খৎনবা য়ুম্বী মরিগী থৌওং অমা পুথোক্লি।
পেকেজ অসিগী মখাদা, সিপবিল্দিং ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স স্কিম (SBFAS) লুপা করোর ২৪,৭৩৬ কী অপুনবা কোর্পস অমগা লোয়ননা মার্চ ৩১, ২০৩৬ ফাওবা শাংদোক্লগনি। স্কীম অসিনা ভারত্তা জহাজ শাবদা ইন্সেন্তিভাইজ তৌনবা পান্দম থম্লি অমদি লুপা করোর ৪,০০১ গী চাকথুং অমা য়াওবা সিপব্রেকিং ক্রেদিত নোত অমা য়াওরি। থৌশিল পুম্নমক পায়খৎপগী থবক থৌওংশিং য়েংশিন্নবা নেস্নেল সিপবিল্দিং মিসন অমসু লিংখৎলগনি।
মসিগী মথক্তা, মেরিতাইম দিভেলপমেন্ত ফন্দ (MDF) সু লুপা করোর ২৫,০০০ গী কোর্পসকা লোয়ননা সেক্তর অসিদা লোং-তর্ম ফাইনেন্সিং ফংহন্নবা অয়াবা পীখ্রে। মসিদা ভারত লৈঙাক্তগী ৪৯% শরুক য়াবা অমদি শেন্দোলগী ইফেক্তিব কোস্ত হন্থহন্নবা অমদি প্রোজেক্ত বেঙ্কেবিলিতী হেনগৎহন্নবা লুপা করোর ৫,০০০ গী ইন্তরেস্ত ইন্সেন্তিভাইজেসন ফন্দ অমগা লোয়ননা লুপা করোর ২০,০০০ গী মেরিতাইম ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ অমা য়াওরি। মখা তানা, সিপবিল্দিং দিভেলপমেন্ত স্কিম (SbDS) না, লুপা করোর ১৯,৯৮৯ গী বজেতকী শেনফম অমগা লোয়ননা, দোমেস্তিক সিপবিল্দিং কেপাসিতী চহিদা গ্রোস তোন্নেজ মিলিয়ন ৪.৫ দা পাকথোক চাউথোকহন্নবা, মেগা সিপবিল্দং ক্লস্তরদা ঙাক্লৌ পীননবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহন্নবা, ইন্দিয়ন মেরিতাইম য়ুনিভর্সিতীগী মখাদা ইন্দিয়া সিপ তেক্নোলোজী সেন্তর লিংখৎনবা, অমদি সিপবিল্দিং প্রোজেক্তশিংগী ইন্স্যুরেন্স সপ্পোর্ত য়াওনা রিস্ক কভরেজ পীননবা পান্দম থম্লি।
মপুং ওইবা পেকেজ অসিনা গ্রোস তোন্নেজ মিলিয়ন ৪.৫ ফংহনগনি, থবক লাখ ৩০ রোম পীগনি, অমদি ভারতকী মেরিতাইম সেক্তরদা লুপা করোর লাখ ৪.৫ রোমগী ইনভেস্তমেন্ত পুরক্কনি হায়না থাজবা থম্লি। মসিনা শেন্মিৎলোন্দা পীগদবা ইথিলগী মথক্তা, থৌশিল অসিনা ক্রিতিকেল সপ্লাই চেনশিং অমদি মেরিতাইম রুতশিংদা রেজিলিএন্স পুরক্তুনা লৈবাক অসিগী, ইনর্জী, অমদি ফুদ সিক্যুরিতীগী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মসিনা ভারতকী জিওপোলিতিকেল রেজিলিএন্স অমদি স্ত্রেতেজিক সেল্ফ-রিলাইএন্স হেন্না চেৎশিনহন্দুনা, আত্মনিরভর ভারতকী মঙলান খুমাঙ চাওশিলহনগনি অমদি ভারতপু মালেমগী সিপ্পিং অমদি সিপবিল্দিংগী লমদা হিদান্নবা ঙম্বা শাফু অমা ওইনা থমগনি।
ভারতকী মফমদা, সবকন্তিনেন্ত অসিবু মালেমগী শম্নহল্লিবা চহিচা কয়াগী লল্লোন ইতিক অমদি সমুদ্রগী খোঙচৎকা লোয়ননা মতম শাংলবা অমদি শিংথানিংঙাই ওইরবা মেরিতাইমগী পুৱারী অমা লৈ। ঙসি মেরিতাইম সেক্তর অসিনা, লৈবাক্কী লল্লোন ইতিক্কী ভোল্যুমগী ৯৫% অমদি শেল ওইনা পাথোকপদনা ৭০% ঙাক্লৌ পীদুনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী য়াংলেন শরু ওইদুনা লৈরি। মসিগী নুংদা লৈরিবসিনা থবক পীবা অমদি শেল থাদবদা মশক থোক্না থৌদাং য়াবতা নত্তনা নেস্নেল সিক্যুরিতী, স্ত্রেতেজিক ইন্দিপেন্দেন্স, অমদি ত্রেদ অমসুং ইনর্জী সপ্লাই চেনগী রেজিলিএন্দ ফগৎহল্লিবা, “মাদর ওফ হেভী ইঞ্জিনিয়রিং” হায়না হেক হেক হাইনরিবা সিপবিল্দিং অসি লৈ।

Cabinet
Comprehensive 4-Pillar Approach to Strengthen Shipbuilding, Maritime Financing, and Domestic Capacity
Cabinet approves Rs.69,725 crore Package to Revitalize India’s Shipbuilding and Maritime Sector
Shipbuilding Financial Assistance Scheme extended until 31st March 2036 with a total corpus of Rs.24,736 crore
Maritime Development Fund approved with Maritime Investment Fund of Rs.20,000 crore
Shipbuilding Development Scheme with an outlay of Rs.19,989 crore aims to expand domestic shipbuilding capacity to 4.5 million Gross Tonnage
24 SEP 2025 3:08PM by PIB Delhi
Recognizing the strategic and economic importance of the maritime sector, the Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved a comprehensive package of Rs.69,725 crore to revitalize India’s shipbuilding and maritime ecosystem. The package introduces a four-pillar approach designed to strengthen domestic capacity, improve long-term financing, promote greenfield and brownfield shipyard development, enhance technical capabilities and skilling, and implement legal, taxation, and policy reforms to create a robust maritime infrastructure.
Under this package, the Shipbuilding Financial Assistance Scheme (SBFAS) will be extended until 31 March 2036 with a total corpus of Rs.24,736 crore. The scheme aims to incentivize ship building in India and includes a Shipbreaking Credit Note with an allocation of Rs.4,001 crore. A National Shipbuilding Mission will also be established to oversee the implementation of all initiatives.
In addition, the Maritime Development Fund (MDF) has been approved with a corpus of Rs.25,000 crore to provide long-term financing for the sector. This includes a Maritime Investment Fund of Rs.20,000 crore with 49% participation from the Government of India and an Interest Incentivization Fund of Rs.5,000 crore to reduce the effective cost of debt and improve project bankability. Furthermore, the Shipbuilding Development Scheme (SbDS), with a budgetary outlay of Rs.19,989 crore, aims to expand domestic shipbuilding capacity to 4.5 million Gross Tonnage annually, support mega shipbuilding clusters, infrastructure expansion, establish the India Ship Technology Centre under the Indian Maritime University, and provide risk coverage, including insurance support for shipbuilding projects.
The overall package is expected to unlock 4.5 million Gross Tonnage of shipbuilding capacity, generate nearly 30 lakh jobs, and attract investments of approximately Rs.4.5 lakh crore into India’s maritime sector. Beyond its economic impact, the initiative will strengthen national, energy, and food security by bringing resilience to critical supply chains and maritime routes. It will also reinforce India’s geopolitical resilience and strategic self-reliance, advancing the vision of Aatmanirbhar Bharat and positioning India as a competitive force in global shipping and shipbuilding.
India has a long and illustrious maritime history, with centuries of trade and seafaring that connected the subcontinent to the world. Today, the maritime sector remains a backbone of the Indian economy, supporting nearly 95% of the nation’s trade by volume and 70% by value. At its core lies shipbuilding, often described as the “mother of heavy engineering,” which not only contributes significantly to employment and investment but also enhances national security, strategic independence, and the resilience of trade and energy supply chains.