গৃহ মন্ত্ৰালয়
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত ষ্টাৰ্টআপ কনক্লেভ ২০২৫ উদ্বোধন কৰিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
এই কনক্লেভে উদীয়মান ষ্টাৰ্টআপসমূহক বিনিয়োগকাৰীৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য মঞ্চ প্ৰদান কৰিব আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘মাইণ্ড টু মাৰ্কেট’ মন্ত্ৰক বাস্তৱায়িত কৰিব
দেশৰ যুৱক-যুৱতী আৰু ষ্টাৰ্টআপ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নতুন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ মেৰুদণ্ড
ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক চাকৰি প্ৰত্যাশীৰ পৰা চাকৰি সৃষ্টিকাৰীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে
‘ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া’ আৰম্ভ হোৱাৰ আঠ বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেম হিচাপে পৰিগণিত হৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ষ্টাৰ্টআপক কেৱল লাভজনক সত্তাৰ বাহিৰলৈ উন্নীত কৰি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এক উল্লেখযোগ্য আহিলা কৰি তুলিছে
দেশৰ ৪৮% ষ্টাৰ্টআপ মহিলাই প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৯০০টা ষ্টাৰ্টআপ মহিলাৰ নেতৃত্বত আছে
23 SEP 2025 5:01PM by PIB Guwahati
আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ষ্টাৰ্টআপ কনক্লেভ ২০২৫ উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ পেটেলৰ লগতে কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।9B7A6702.JPG
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ষ্টাৰ্টআপ জগতত ভাৰতৰ পৰিচয় প্ৰতিষ্ঠা আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ অভিযানৰ সকলো দিশত আলোচনা কৰা হ’ব। উদ্ভাৱন, উন্নীতকৰণ আৰু ত্বৰান্বিত কৰাৰ তিনিটা মন্ত্ৰৰ বিষয়বস্তুকলৈ এই সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দুদিনৰ ভিতৰত বিভিন্ন বিষয়ত সাতখন অধিৱেশনত অনুষ্ঠিত হ’ব, যিয়ে উদীয়মান ষ্টাৰ্টআপসমূহক বিনিয়োগকাৰীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য মঞ্চ প্ৰদান কৰিব আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ‘মাইণ্ড টু মাৰ্কেট’ মন্ত্ৰক বাস্তৱায়িত কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে আলোকপাত কৰে যে এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থাৰ সংকলনো মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই ব্যৱস্থাত আয়ুৰ্বেদ, ধ্ৰুপদী কলা, স্থাপত্য, গণিত, দৰ্শন, বিজ্ঞান, মহাকাশ, পৰিৱেশ আদি ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ উন্নত জ্ঞানক সামৰি লোৱা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নতুন শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গৱেষণা আৰু অধ্যয়নৰ বাবে এটা ধাৰা সৃষ্টি কৰিছে, যাৰ ফলত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এই সম্পদ মুকলি হৈছে। এই জ্ঞানৰ সহায় লৈ ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে বিশ্বমানৰ গৱেষণা কৰিব পাৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে নতুনত্ব আনিবলৈ, গৱেষণা কৰিবলৈ বা ষ্টাৰ্টআপ খণ্ডত নিজৰ ধাৰণাসমূহ কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ দেশৰ বাহিৰলৈ যাবলগীয়া হৈছিল। ২০০০ চনত ভাৰতত ষ্টাৰ্টআপ, ছিষ্টেম, ইক’ছিষ্টেমৰ কোনো ধাৰণা নাছিল। ২০১৪ চনলৈকে ৫০০ টাতকৈও কম ষ্টাৰ্টআপ আছিল আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ সপোন দেখাটো কেৱল ধনী পৰিয়ালৰ পটভূমিৰ সন্তানৰ বাবেহে সম্ভৱপৰ আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত দহ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০১৬ চনত ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া আৰম্ভ কৰিছিল আৰু আজি ভাৰত বিশ্বমানৰ ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেম গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক চাকৰি প্ৰত্যাশীৰ পৰা চাকৰি সৃষ্টিকাৰীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ সপোন পূৰণ কৰিছে। তেওঁ ষ্টাৰ্টআপসমূহক কেৱল লাভজনক সত্তাৰ বাহিৰলৈও উন্নীত কৰিছে, যাৰ ফলত এইবোৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এক উল্লেখযোগ্য আহিলা হৈ পৰিছে। ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেম দেশৰ বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ, উদ্ভাৱনক ত্বৰান্বিত কৰাৰ, আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৃষ্টিশীলতাৰ বাবে সুযোগ প্ৰদানৰ এক মঞ্চত পৰিণত হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৬ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈকে আঠ বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেম হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তদুপৰি বিগত দহ বছৰত ভাৰতেও ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেমক শক্তিশালী কৰি তৃতীয় বৃহত্তম ডিজিটেল ইক’চিষ্টেম হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ডিজিটেল পৰিৱেশ তন্ত্ৰই যুৱক-যুৱতীসকলৰ ধাৰণা, দৃষ্টিভংগী আৰু সাহসক দ্ৰুতগতিত দেশ আৰু বিশ্বৰ আগস্থানলৈ আনিছে। তেওঁ কয় যে ২০১৫ চনত গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্সত ভাৰতৰ ৰেংকিং আছিল ৯১ নম্বৰ আৰু আজি ই ৩৮ নম্বৰত উপনীত হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে অহা তিনি বছৰৰ ভিতৰত ভাৰতে গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্সত শীৰ্ষ দহখন দেশৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিব আৰু আহি থকা বছৰবোৰত গ্ল’বেল ইনোভেচনৰ নেতৃত্ব দিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰৰ ১১ বছৰত দেশত উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন দেখা গৈছে, ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেম সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ডতে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। এই সম্প্ৰসাৰণৰ কৃতিত্ব প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সৃষ্টি কৰা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ লগতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰো আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ২০১৪ চনত ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা ৫০০ৰ পৰা আজি ১.৯২ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো ৩৮০গুণ বৃদ্ধি। একেদৰে ইউনিকৰ্ণ ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা ২০১৪ চনত মাত্ৰ ৪ টাৰ পৰা আজি ১২০ টাতকৈও অধিক হৈছে, যাৰ মুঠ মূল্যই ৩৫০ বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰমাণিত হয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সৃষ্টি কৰা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সহায় লৈ প্ৰতিভাৰ ব্যৱহাৰ কৰি ইউনিকৰ্ণ ষ্টাৰ্টআপ সৃষ্টি কৰিব পাৰি। তেওঁ উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা ৰক্ষা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতত বৰ্তমান আই টি খণ্ডত ২১ হাজাৰ আৰু স্বাস্থ্যসেৱাত ১৭ হাজাৰ ষ্টাৰ্টআপ আছে। তদুপৰি কৃষি, সেৱা খণ্ড, শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ১১ হাজাৰকৈ ষ্টাৰ্টআপ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰি ষ্টাৰ্টআপসমূহে ভাৰতৰ ৭৭০খন জিলালৈ নিজৰ প্ৰসাৰতা বৃদ্ধি কৰিছে। তদুপৰি ৪৮% ষ্টাৰ্টআপ মহিলাই প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৯০০টা ষ্টাৰ্টআপ মহিলাৰ নেতৃত্বত আছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেমে এতিয়ালৈকে ১৭.৯ লাখ লোকক বহনক্ষম কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে এক সহায়ক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছে আৰু এইবোৰৰ বৃদ্ধিৰ বাবে বিত্তীয়, নীতি, আন্তঃগাঁথনি, বেংকিং, আৰু উদ্যোগৰ সহায় আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ পূঁজি গঠন কৰা হৈছে, ৯৪৫ কোটি টকাৰ কৰ্পাছৰ সৈতে ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া ছিড ফাণ্ড আৰম্ভ কৰা হৈছে, সৰ্বোচ্চ ঋণৰ সীমা ১০ কোটিৰ পৰা ২০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, প্ৰুফ অৱ কনচেপ্টৰ বাবে ২০ লাখ টকা পৰ্যন্ত সাহায্য অনুমোদন কৰা হৈছে আৰু ৫০ লাখ টকা পৰ্যন্ত প্ৰট’টাইপ নিৰ্মাণৰ বাবে পূঁজিৰ অনুমোদন দিয়া হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰম্ভ কৰিছিল, ১৪টা মূল খণ্ডত পিএলআই আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল, ৪০ হাজাৰৰো অধিক অনুপালন আঁতৰাইছিল আৰু অপৰাধমূলক আইনৰ শ্ৰেণীৰ পৰা ৩৪০০ৰো অধিক আইন আঁতৰাই পেলাইছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ বাহিৰে আন কোনোৱেও জি এছ টি সৰল আৰু সংস্কাৰ কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন। বহুদিনৰ মূৰত দেশত দেখা গৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দৰে এজন নেতাক , যাৰ ওপৰত কৰদাতা আৰু জনসাধাৰণ উভয়ে আস্থা ৰাখিব পাৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অতি সাহসেৰে আৰু সকলো ৰাজ্যকে লগত লৈ জি এছ টি সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰিলে। জি এছ টি সংগ্ৰহ ৮০ হাজাৰ কোটি টকাৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল আৰু আজি ২ লাখ কোটি টকাৰ ঘৰো অতিক্ৰম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে জি এছ টি সংস্কাৰৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বহু সামগ্ৰীৰ মূল্য আধা, এক তৃতীয়াংশ, আনকি কিছু ক্ষেত্ৰত শূন্যলৈও হ্ৰাস কৰিছে। জি এছ টি সংস্কাৰৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জনসাধাৰণক দেখুৱাই দিছে যে চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য দেশ চলাবলৈ ৰাজহ সংগ্ৰহ কৰা, জনসাধাৰণক শোষণ কৰা নহয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা জনসাধাৰণে প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে বৃহৎ পৰিমাণৰ কৰ হ্ৰাসৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে জি এছ টি সংস্কাৰ হৈছে কৰদাতা আৰু চৰকাৰৰ মাজত আস্থাৰ সেতু। শ্ৰী শ্বাহে স্মৰণকৰে যে যেতিয়া মোদী চৰকাৰ ক্ষমতালৈ আহিছিল তেতিয়া ২.৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ ওপৰত কৰ ৰেহাই দিয়া হৈছিল, কিন্তু আজি ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ ওপৰত শূন্য কৰ আৰোপ কৰা হৈছে। এই দুটা উদাহৰণে প্ৰমাণ কৰে যে চৰকাৰে শোষণৰ বাবে নহয়, জনসাধাৰণৰ বাবে, দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে কৰ আৰোপ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁৰ এই পদক্ষেপে আগন্তুক দশকবোৰত কৰদাতা আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ মাজত আস্থাৰ সেতু হিচাপে কাম কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিগত চাৰি বছৰে গুজৰাটে ষ্টাৰ্টআপৰ ক্ষেত্ৰত ধাৰাবাহিকভাৱে দেশৰ ভিতৰতে প্ৰথম স্থান লাভ কৰি আহিছে। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলক প্ৰশংসা কৰি কয় যে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দৃষ্টিভংগীক ফলপ্ৰসূভাৱে কাৰ্যকৰী কৰি গুজৰাটক ষ্টাৰ্টআপ বিপ্লৱৰ কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। ১৬,০০০ টা ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে গুজৰাট দেশৰ শীৰ্ষ পাঁচখন ৰাজ্যৰ ভিতৰত আৰু ৬,৬৫০ টা ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে আহমেদাবাদ শীৰ্ষ চাৰিখন চহৰৰ ভিতৰত আছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ উদীয়মান উদ্যোগসমূহৰ ভিতৰত ষ্টাৰ্টআপসমূহেই হৈছে অগ্ৰণী খণ্ড আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই খণ্ডৰ গতি, আকাৰ, পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ কল্পনা কৰিছিল — যি দৃষ্টিভংগী এতিয়া বাস্তৱায়িত হৈছে। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে য’ত প্ৰতিভাক ব্যৱহাৰ কৰাৰ সামৰ্থ্য আছে তাত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰে আৰু শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলৰ অধীনত গুজৰাট চৰকাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে। তেওঁ লগতে কয় যে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন বাস্তৱত পৰিণত কৰিবলৈ দুয়োগৰাকী নেতাই সম্ভৱপৰ সকলো সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। শ্ৰী শ্বাহে এই সিদ্ধান্তত উপনীত হয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নতুন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ মেৰুদণ্ড হৈছে যুৱক-যুৱতী আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates Startup Conclave 2025 in Gandhinagar, Gujarat
This conclave will provide a significant platform to connect emerging startups with investors and realize Prime Minister Shri Narendra Modi’s mantra of ‘mind to market’
The youth and startups of the country are the backbone of PM Modi’s vision of a New India
Through Startup India, PM Modi has transformed Indian youth from job seekers to job creators
In the eight years since the launch of ‘Startup India,’ India has become the world’s third-largest startup ecosystem
PM Modi has elevated startups beyond mere profit-making entities, making them a significant tool for self-reliance
48% of the country’s startups are founded by women, and 900 startups in the Northeast are led by women
Startups in the health and agriculture sectors are becoming a source of blessings for millions of poor people
The startup ecosystem has provided sustainable employment to 17.9 lakh people so far
In 2014, there were only 500 startups and 4 unicorns, but today there are 1.92 lakh startups and over 120 unicorns with a valuation exceeding $350 billion
Gujarat has consistently ranked first in the country for startups for four consecutive years, and Chief Minister Shri Bhupendra Patel has brought PM Modi's vision to reality
The Modi government’s Next Gen GST reforms will serve as a bridge of trust between taxpayers and the government
23 SEP 2025 5:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurated the Startup Conclave 2025 in Gandhinagar, Gujarat today. The Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel and several dignitaries were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the conclave will deliberate on all aspects of Prime Minister Shri Narendra Modi’s mission to establish India’s identity in the startup world and find solutions to challenges. The conclave is organized on the theme of three mantras: innovate, elevate, and accelerate. He mentioned that over two days, discussions will be held in seven sessions on various topics, providing a significant platform to connect emerging startups with investors and realize Prime Minister Modi’s mantra of "mind to market." Shri Shah highlighted that the compilation of the Indian Knowledge System was also launched during the event. He said that this system encompasses the finest knowledge from around the world in fields such as Ayurveda, classical arts, architecture, mathematics, philosophy, science, space, and the environment. Shri Shah added that Prime Minister Modi, through the New Education Policy, has created a vertical for research and study on the Indian Knowledge System, opening this treasure trove for India’s youth. By leveraging this knowledge, young Indians can conduct world-class research.
Union Home Minister remarked that before 2014, Indian youth had to leave the country to innovate, conduct research, or implement their ideas in the startup sector. In 2000, there was no concept of startups, systems, or ecosystems in India. By 2014, there were fewer than 500 startups, and dreaming of startups was only feasible for children from affluent backgrounds. He emphasized that over the past ten years, Prime Minister Modi launched Startup India in 2016, and today, India has become the fastest-growing country in building a world-class startup ecosystem. Shri Shah said that through Startup India, PM Modi has fulfilled the dream of transforming Indian youth from job seekers to job creators. He has elevated startups beyond mere profit-making entities, making them a significant tool for self-reliance. The startup ecosystem has become a platform to address many of the country’s challenges, accelerate innovation, and provide opportunities for youth creativity.
Shri Amit Shah said that in the eight years from 2016 to 2024, India has become the world’s third-largest startup ecosystem. Furthermore, over the past ten years, India has also emerged as the third-largest digital ecosystem, empowering the startup ecosystem. The digital ecosystem rapidly brings the ideas, vision, and courage of the youth to the forefront of the nation and the world. He said that in 2015, India’s ranking in the Global Innovation Index was 91st, and today it has reached 38th. The Home Minister expressed confidence that within the next three years, India will rank among the top ten countries in the Global Innovation Index and, in the coming years, will lead global innovation.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that in the 11 years of the Modi government, significant transformations have been witnessed in the country, with efforts made in every sector to expand the startup ecosystem. The credit for this expansion goes to the ecosystem created by Prime Minister Modi, as well as to students and youth. He highlighted that the number of startups has grown from 500 in 2014 to 1.92 lakh today, a 380-fold increase. Similarly, the number of unicorn startups has risen from just 4 in 2014 to over 120 today, with a total valuation exceeding $350 billion. Shri Shah emphasized that this demonstrates how, by leveraging the ecosystem created by Prime Minister Modi, talent can be harnessed to create unicorn startups. He urged industry stakeholders to collaborate with startups to expand in every dimension.
Shri Amit Shah said that India currently has 21,000 startups in the IT sector and 17,000 in healthcare. Moreover, there are 11,000 startups each in agriculture, the service sector, and education. He added that startups have expanded their reach to 770 districts in India, showcasing the strength of India’s startup ecosystem. Furthermore, 48% of startups are founded by women, and 900 startups in the Northeast are led by women. Shri Shah stated that the startup ecosystem has provided sustainable employment to 17.9 lakh people so far.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that since 2014, Prime Minister Shri Narendra Modi has created a supporting environment for startups and provided financial, policy, infrastructure, banking, and industry support for their growth. He said that a Fund of Funds of ₹10,000 crore has been established, a Startup India Seed Fund with a corpus of ₹945 crore has been launched, the maximum loan limit has been increased from ₹10 crore to ₹20 crore, support of up to ₹20 lakh has been approved for Proof of Concept, and funding of up to ₹50 lakh has been approved for prototype development. He further said that Prime Minister Modi launched Make in India, introduced PLI schemes in 14 key sectors, removed over 40,000 compliances, and removed more than 3400 laws from the category of criminal laws.
Shri Amit Shah said that apart from Prime Minister Shri Narendra Modi, no one else could have simplified and reformed GST. After a long time, the country has seen a leader like Prime Minister Modi in whom both taxpayers and the public can place their trust. He noted that Prime Minister Modi, with great courage and by taking all states along, successfully implemented GST. GST collections began at ₹80,000 crore and today have crossed over ₹2 lakh crore. Shri Shah added that under GST reforms, Prime Minister Modi reduced the prices of many items by half, by one-third, and even to zero in some cases. Through GST reforms, Prime Minister Modi has shown the public that the government’s purpose is to raise revenue to run the country, not to exploit the people.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that since India’s independence, the public is witnessing such a massive tax reduction for the first time. He stated that GST reform is a bridge of trust between taxpayers and the government. Shri Shah recalled that when the Modi government came to power, income up to ₹2.5 lakh was tax-exempt, but today income up to ₹12 lakh is taxed at zero. These two examples, he said, demonstrate that the government levies taxes not for exploitation, but for the people, for the country’s development, and for self-reliance. Shri Shah said that his move will serve as a bridge of trust between taxpayers and the Government of India for decades to come.
Union Home Minister said that Gujarat has consistently ranked first in the country for startups for the past four years. He praised Chief Minister Shri Bhupendra Patel for effectively implementing Prime Minister Modi’s vision on the ground, turning Gujarat into the center of the startup revolution. With 16,000 startups, Gujarat is among the top five states in the country, and with 6,650 startups, Ahmedabad is among the top four cities. Shri Shah noted that startups are the leading sector among emerging industries in India, and that Prime Minister Modi had envisioned enhancing the speed, size, scope, and scale of this sector — a vision now being realized. He emphasized that where there is the capability to harness talent, the Government of India under Prime Minister Modi and the Government of Gujarat under Shri Bhupendra Patel stand firmly with the youth like a rock. He added that both leaders are providing every possible support to turn the dreams of young people into reality. Shri Shah concluded that the backbone of Prime Minister Modi’s vision of New India is the youth and the startup ecosystem.