Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates Startup Conclave 2025 in Gandhinagar, Gujarat
This conclave will provide a significant platform to connect emerging startups with investors and realize Prime Minister Shri Narendra Modi’s mantra of ‘mind to market’
The youth and startups of the country are the backbone of PM Modi’s vision of a New India
Through Startup India, PM Modi has transformed Indian youth from job seekers to job creators
In the eight years since the launch of ‘Startup India,’ India has become the world’s third-largest startup ecosystem
PM Modi has elevated startups beyond mere profit-making entities, making them a significant tool for self-reliance
48% of the country’s startups are founded by women, and 900 startups in the Northeast are led by women
Startups in the health and agriculture sectors are becoming a source of blessings for millions of poor people
The startup ecosystem has provided sustainable employment to 17.9 lakh people so far
In 2014, there were only 500 startups and 4 unicorns, but today there are 1.92 lakh startups and over 120 unicorns with a valuation exceeding $350 billion
Gujarat has consistently ranked first in the country for startups for four consecutive years, and Chief Minister Shri Bhupendra Patel has brought PM Modi's vision to reality
The Modi government’s Next Gen GST reforms will serve as a bridge of trust between taxpayers and the government
23 SEP 2025 5:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurated the Startup Conclave 2025 in Gandhinagar, Gujarat today. The Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel and several dignitaries were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the conclave will deliberate on all aspects of Prime Minister Shri Narendra Modi’s mission to establish India’s identity in the startup world and find solutions to challenges. The conclave is organized on the theme of three mantras: innovate, elevate, and accelerate. He mentioned that over two days, discussions will be held in seven sessions on various topics, providing a significant platform to connect emerging startups with investors and realize Prime Minister Modi’s mantra of "mind to market." Shri Shah highlighted that the compilation of the Indian Knowledge System was also launched during the event. He said that this system encompasses the finest knowledge from around the world in fields such as Ayurveda, classical arts, architecture, mathematics, philosophy, science, space, and the environment. Shri Shah added that Prime Minister Modi, through the New Education Policy, has created a vertical for research and study on the Indian Knowledge System, opening this treasure trove for India’s youth. By leveraging this knowledge, young Indians can conduct world-class research.
Union Home Minister remarked that before 2014, Indian youth had to leave the country to innovate, conduct research, or implement their ideas in the startup sector. In 2000, there was no concept of startups, systems, or ecosystems in India. By 2014, there were fewer than 500 startups, and dreaming of startups was only feasible for children from affluent backgrounds. He emphasized that over the past ten years, Prime Minister Modi launched Startup India in 2016, and today, India has become the fastest-growing country in building a world-class startup ecosystem. Shri Shah said that through Startup India, PM Modi has fulfilled the dream of transforming Indian youth from job seekers to job creators. He has elevated startups beyond mere profit-making entities, making them a significant tool for self-reliance. The startup ecosystem has become a platform to address many of the country’s challenges, accelerate innovation, and provide opportunities for youth creativity.
Shri Amit Shah said that in the eight years from 2016 to 2024, India has become the world’s third-largest startup ecosystem. Furthermore, over the past ten years, India has also emerged as the third-largest digital ecosystem, empowering the startup ecosystem. The digital ecosystem rapidly brings the ideas, vision, and courage of the youth to the forefront of the nation and the world. He said that in 2015, India’s ranking in the Global Innovation Index was 91st, and today it has reached 38th. The Home Minister expressed confidence that within the next three years, India will rank among the top ten countries in the Global Innovation Index and, in the coming years, will lead global innovation.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that in the 11 years of the Modi government, significant transformations have been witnessed in the country, with efforts made in every sector to expand the startup ecosystem. The credit for this expansion goes to the ecosystem created by Prime Minister Modi, as well as to students and youth. He highlighted that the number of startups has grown from 500 in 2014 to 1.92 lakh today, a 380-fold increase. Similarly, the number of unicorn startups has risen from just 4 in 2014 to over 120 today, with a total valuation exceeding $350 billion. Shri Shah emphasized that this demonstrates how, by leveraging the ecosystem created by Prime Minister Modi, talent can be harnessed to create unicorn startups. He urged industry stakeholders to collaborate with startups to expand in every dimension.
Shri Amit Shah said that India currently has 21,000 startups in the IT sector and 17,000 in healthcare. Moreover, there are 11,000 startups each in agriculture, the service sector, and education. He added that startups have expanded their reach to 770 districts in India, showcasing the strength of India’s startup ecosystem. Furthermore, 48% of startups are founded by women, and 900 startups in the Northeast are led by women. Shri Shah stated that the startup ecosystem has provided sustainable employment to 17.9 lakh people so far.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that since 2014, Prime Minister Shri Narendra Modi has created a supporting environment for startups and provided financial, policy, infrastructure, banking, and industry support for their growth. He said that a Fund of Funds of ₹10,000 crore has been established, a Startup India Seed Fund with a corpus of ₹945 crore has been launched, the maximum loan limit has been increased from ₹10 crore to ₹20 crore, support of up to ₹20 lakh has been approved for Proof of Concept, and funding of up to ₹50 lakh has been approved for prototype development. He further said that Prime Minister Modi launched Make in India, introduced PLI schemes in 14 key sectors, removed over 40,000 compliances, and removed more than 3400 laws from the category of criminal laws.
Shri Amit Shah said that apart from Prime Minister Shri Narendra Modi, no one else could have simplified and reformed GST. After a long time, the country has seen a leader like Prime Minister Modi in whom both taxpayers and the public can place their trust. He noted that Prime Minister Modi, with great courage and by taking all states along, successfully implemented GST. GST collections began at ₹80,000 crore and today have crossed over ₹2 lakh crore. Shri Shah added that under GST reforms, Prime Minister Modi reduced the prices of many items by half, by one-third, and even to zero in some cases. Through GST reforms, Prime Minister Modi has shown the public that the government’s purpose is to raise revenue to run the country, not to exploit the people.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that since India’s independence, the public is witnessing such a massive tax reduction for the first time. He stated that GST reform is a bridge of trust between taxpayers and the government. Shri Shah recalled that when the Modi government came to power, income up to ₹2.5 lakh was tax-exempt, but today income up to ₹12 lakh is taxed at zero. These two examples, he said, demonstrate that the government levies taxes not for exploitation, but for the people, for the country’s development, and for self-reliance. Shri Shah said that his move will serve as a bridge of trust between taxpayers and the Government of India for decades to come.
Union Home Minister said that Gujarat has consistently ranked first in the country for startups for the past four years. He praised Chief Minister Shri Bhupendra Patel for effectively implementing Prime Minister Modi’s vision on the ground, turning Gujarat into the center of the startup revolution. With 16,000 startups, Gujarat is among the top five states in the country, and with 6,650 startups, Ahmedabad is among the top four cities. Shri Shah noted that startups are the leading sector among emerging industries in India, and that Prime Minister Modi had envisioned enhancing the speed, size, scope, and scale of this sector — a vision now being realized. He emphasized that where there is the capability to harness talent, the Government of India under Prime Minister Modi and the Government of Gujarat under Shri Bhupendra Patel stand firmly with the youth like a rock. He added that both leaders are providing every possible support to turn the dreams of young people into reality. Shri Shah concluded that the backbone of Prime Minister Modi’s vision of New India is the youth and the startup ecosystem.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫’ ଉଦଘାଟନ
23 SEP 2025 5:01PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ 'ମାଇଣ୍ଡ ଟୁ ମାର୍କେଟ୍ "ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ
ଉଦୀୟମାନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ମିଳନୀ କାର୍ଯ୍ୟକରିବ
ଦେଶର ଯୁବକ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନୂତନ ଭାରତ ପରିକଳ୍ପନାର ମେରୁଦଣ୍ଡ
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଜରିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଚାକିରି ସନ୍ଧାନକାରୀରୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଭାବେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିଛନ୍ତି
'ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାର ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି
ଦେଶର ୪୮ ପ୍ରତିଶତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୯୦୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦର ଉତ୍ସ ହେବାରେ ଲାଗିଛି
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୭.୯ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି
୨୦୧୪ ରେ, କେବଳ ୫୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ୪ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେଠାରେ ୧.୯୨ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ୧୨୦ ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଅଛି ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୩୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ
ଗୁଜରାଟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଚାରି ବର୍ଷ ଧରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ନେକ୍ସଟ ଜେନ୍‍ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଟିକସଦାତା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସର ସେତୁ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ‘ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫’ର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଜଗତରେ ଭାରତର ପରିଚୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମିଶନର ସମସ୍ତ ଦିଗ ଉପରେ ବିଚାର-ବିମର୍ଶ କରାଯିବ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ତିନୋଟି ମନ୍ତ୍ର: ନବସୃଜନ, ଆଗକୁବଢିବା ଏବଂ ଗତିଦେବା । ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ସାତଟି ଅଧିବେଶନରେ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯାହା ଉଦୀୟମାନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଶକଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ "ମାଇଣ୍ଡ ଟୁ ମାର୍କେଟ୍" ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ କରିଥିଲେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଂକଳନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟୁର୍ବେଦ, ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ, ଗଣିତ, ଦର୍ଶନ, ବିଜ୍ଞାନ, ମହାକାଶ ଏବଂ ପରିବେଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜ୍ଞାନ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଏକ ଭର୍ଟିକାଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଭଣ୍ଡାର ଖୋଲିଛି। ଏହି ଜ୍ଞାନର ଲାଭ ଉଠାଇ ଯୁବ ଭାରତୀୟମାନେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା କରିପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନ କରିବା, ଗବେଷଣା କରିବା କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ବିଚାରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ଛାଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ୨୦୦୦ ମସିହାରେ, ଭାରତରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ସିଷ୍ଟମ୍ କିମ୍ବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିଷୟରେ କୌଣସି ଧାରଣା ନଥିଲା। ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା, ୫୦୦ରୁ କମ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା, ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସ୍ୱପ୍ନ କେବଳ ସମୃଦ୍ଧ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭବ ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୬ରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଦେଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଜରିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସନ୍ଧାନକାରୀରୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀରେ ପରିଣତ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଦେଶର ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା, ନବସୃଜନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଯୁବ ସୃଜନଶୀଳତା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ୨୦୧୬ରୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଡିଜିଟାଲ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯାହା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି। ଡିଜିଟାଲ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ବିଚାର, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସାହସକୁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଭାଗକୁ ଆଣିଥାଏ। ୨୦୧୫ରେ ବିଶ୍ୱ ନବସୃଜନ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ୯୧ତମ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହା ୩୮ତମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ନବସୃଜନ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦଶଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱ ନବସୃଜନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ୧୧ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଶ୍ରେୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୪ରେ ୫୦୦ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆଜି ୧ ଲକ୍ଷ ୯୨ ହଜାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହାକି ୩୮୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେହିଭଳି, ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ମାତ୍ର ୪ ରୁ ଆଜି ୧୨୦ ରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୩୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିବା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଦ୍ୱାରା, ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ କିପରି ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଇ. ଟି. କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୧,୦୦୦ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୭,୦୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, କୃଷି, ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୧,୦୦୦ଟି ଲେଖାଏଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ୭୭୦ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରସାର ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ୪୮% ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୯୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୭.୯ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ, ନୀତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ୯୪୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସିଡ୍ ପାଣ୍ଠି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ସର୍ବାଧିକ ଋଣ ସୀମାକୁ ୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଧାରଣାର ପ୍ରମାଣ ପାଇଁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକାଶ ପାଇଁ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଣ୍ଠି ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ୧୪ଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୩୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଇନକୁ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ଶ୍ରେଣୀରୁ ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କେହି ଜିଏସଟିକୁ ସରଳ ଏବଂ ସଂସ୍କାର କରିପାରି ନଥିଲେ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ ଦେଶ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ନେତାଙ୍କୁ ଦେଖିଛି, ଯାହାଙ୍କ ଉପରେ ଉଭୟ ଟିକସଦାତା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିବେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସାହସର ସହିତ ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଜିଏସଟିକୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଆଜି ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ଅଧା, ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ଏବଂ ଏପରିକି କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶୂନ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି। ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ରାଜସ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଲୋକଙ୍କୁ ଶୋଷଣ କରିବା ନୁହେଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ, ଜନସାଧାରଣ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ଟିକସ ହ୍ରାସ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ହେଉଛି ଟିକସଦାତା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସର ସେତୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ସମୟରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଟିକସ ମୁକ୍ତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଶୂନ ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ଦୁଇଟି ଉଦାହରଣ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, ସରକାର ଶୋଷଣ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଟିକସ ଆଦାୟ କରନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଟିକସଦାତା ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସର ସେତୁ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ଧରି ଗୁଜରାଟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ଗୁଜରାଟକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିପ୍ଳବର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିବାରୁ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ୧୬,୦୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହିତ ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଏବଂ ୬୬୫୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହିତ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଚାରିଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଭାରତର ଉଦୀୟମାନ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହେଉଛି ଅଗ୍ରଣୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଗତି, ଆକାର, ପରିସର ଏବଂ ମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ-ଯାହା ଏବେ ସାକାର ହେଉଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତିଭାର ଉପଯୋଗ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି, ସେଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହିତ ପଥର ଭଳି ଦୃଢ ଭାବେ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି । ଯୁବକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନୂତନ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପର ମେରୁଦଣ୍ଡ ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ।