ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ମରିସସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ: ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ
29 FEB 2024 3:06PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରବିନ୍ଦ ଜଗନ୍ନାଥ ଜୀ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ମରିସସ କ୍ୟାବିନେଟର ସଦସ୍ୟ,
ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜୟଶଙ୍କର,
ଆଜି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ଆଗାଲେଗାର ବାସିନ୍ଦା,
ଏବଂ ମୋର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ,
ନମସ୍କାର!
ଗତ ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥ ଏବଂ ମୋ ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଚମ ବୈଠକ। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ମରିସସ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ, ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ସହଭାଗୀତାର ପ୍ରମାଣ। ମରିସସ ଆମର ପଡ଼ୋଶୀ ପ୍ରଥମ ନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର। ମରିସସ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ "ସାଗର" ଅଧୀନରେ ଆମର ବିଶେଷ ଅଂଶୀଦାର। ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ, ଆମର ସାଧାରଣ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ଆସିଛି। ଆମେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିଛୁ। ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ଆକାର ଦିଆଯାଇଛି। ଆମର ଲୋକମାନେ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୂତ୍ରରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇସାରିଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ UPI ଏବଂ RuPay କାର୍ଡ ଭଳି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକାଶ ସହଭାଗୀତା ଆମର ରଣନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆମର ବିକାଶ ସହଭାଗୀତା ମରିସସର ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ। ମରିସସର ଇଇଜେଏଡ଼ ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉ, କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଭାରତ ସର୍ବଦା ମରିସସର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଆସିଛି। କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ସଙ୍କଟ ହେଉ କିମ୍ବା ତେଲ ପ୍ରବାହିତ ହେଉ, ଭାରତ ସର୍ବଦା ତା'ର ବନ୍ଧୁ ମରିସସର ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକାରୀ ହୋଇଆସିଛି। ଆମର ପ୍ରୟାସର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ମରିସସର ସାଧାରଣ ମାନବ ଜୀବନରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମରିସସର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ଏକ ହଜାର ନିୟୁତ ଡଲାରର କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ୪୦୦ ନିୟୁତ ଡଲାରର ସହାୟତା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ମରିସସରେ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ, ସାମାଜିକ ଗୃହ, ଇ ଏନ ଟି ହସ୍ପିଟାଲ, ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ କଲେଜ ଏବଂ କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ବିକାଶ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦିନ ଆମର ବିକାଶ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖେ। ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଆମେ ୨୦୧୫ ରେ ଆଗାଲେଗାର ଲୋକଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ମୁଁ ଯେଉଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଇଥିଲି ତାହା ପୂରଣ ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛୁ। ଆଜି ଭାରତରେ ଏହାକୁ "ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି" କୁହାଯାଏ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଉଦ୍ଘାଟିତ କରିଥିବା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ମରିସସର ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ମୁଖ୍ୟଭୂମିରୁ ପ୍ରଶାସନିକ ସହଯୋଗ ସହଜ ହେବ। ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଗମ କରାଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଅଣ-ପାରମ୍ପରିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଦେଖାଯାଉଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆମର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ଏଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ, ଭାରତ ଏବଂ ମରିସସ୍ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଅଂଶୀଦାରଆମେ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରର ତଦାରଖ, ମିଳିତ ପାଟ୍ରୋଲିଂ, ଜଳଗ୍ରାଫି ଏବଂ ମାନବୀୟ ସହାୟତା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହାୟତା ଭଳି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରୁଛୁ। ଆଜି, ଆଗାଲେଗାରେ ଏୟାରଷ୍ଟ୍ରିପ୍ ଏବଂ ଜେଟିର ଉଦଘାଟନ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ଏହା ମରିସସରେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମରିସସରେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ଆମର ଜନ ଔଷଧି ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହେବାରେ ମରିସସ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ହେବ। ଏହା ସହିତ, ମରିସସର ଲୋକମାନେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉନ୍ନତ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜେନେରିକ୍ ଔଷଧର ଲାଭ ପାଇବେ।
ମହାମହିମ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରବିନ୍ଦ ଜଗନ୍ନାଥ ଜୀ, ଆପଣଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଏକାଠି, ଆମେ ଭାରତ ଏବଂ ମରିସସ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ନେଇଯିବୁ।
ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି!
ଅସ୍ୱୀକାର - ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Address at the India-Mauritius: Virtual launch of projects
29 FEB 2024 3:06PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Pravind Jugnauth ji,
Present members of the Mauritius Cabinet,
External Affairs Minister of India Dr. Jaishankar,
The Residents of Agaléga who have joined the event today,
And all my friends,
Namaskar !
This is the fifth meeting between Prime Minister Jugnauth and me in the last 6 months. This is a testament to the vibrant, strong and unique partnership between India and Mauritius. Mauritius is an important partner of our Neighborhood First Policy. Mauritius is our special partner under our vision "SAGAR”. As members of the Global South, we have common priorities. There has been an unprecedented momentum in our relations in the last 10 years. We have achieved new heights in mutual cooperation. Cultural and historical relations have been given a new shape. Our people are already connected by the golden threads of language and culture. Just a few days ago, we have provided modern digital connectivity through efforts like UPI and RuPay Card.
Friends,
Development partnership has been an important pillar of our strategic relations. Our development partnership is based on the priorities of Mauritius. Be it Mauritius's EEZ security needs, or health security, India has always respected the needs of Mauritius. Be it the crisis of Covid pandemic or oil spill, India has always been the first responder to its friend Mauritius. The basic objective of our efforts is to bring about meaningful changes in the common human lives of Mauritius. Over the past 10 years, approximately one thousand million dollars of credit line and 400 million dollars of assistance has been made available to the people of Mauritius. I have had the privilege of participating in infrastructure projects ranging from the development of metro lines, community development projects, social housing, ENT hospitals, civil service colleges and sports complexes in Mauritius.
Friends,
Today holds a special significance for our development partnership. I am extremely happy that today we are seeing the completion of the commitment I had made in 2015 for the development of the people of Agaléga. Nowadays in India it is being called as "Modi's Guarantee”. I am confident that the facilities that we have jointly inaugurated will boost the ease of living. Connectivity will increase in the north and south regions of Mauritius. Administrative cooperation from the mainland will be easier. Social and economic development will get a boost. Emergency evacuation for medical treatment, and travel of school children for education will be facilitated.
Friends,
Many traditional and non-traditional challenges are emerging in the Indian Ocean Region. All these challenges affect our economy. To deal with these, India and Mauritius are natural partners in the field of maritime security. We are actively working to ensure security, prosperity and stability in the Indian Ocean Region. We are cooperating together in all areas like monitoring of Exclusive Economic Zone, joint patrolling, hydrography, and humanitarian assistance and disaster relief. Today, the inauguration of the airstrip and jetty at Agaléga will further advance our cooperation. This will also strengthen the blue economy in Mauritius.
Friends,
I appreciate Prime Minister Jugnauth ji for his decision to open Jan Aushadhi Center in Mauritius. Mauritius will be the first country to join our Jan Aushadhi initiative. With this, the people of Mauritius will get the benefit of better quality generic medicines made in India.
Excellency,
Prime Minister Pravind Jugnauth ji, I congratulate you for your far-sighted vision and dynamic leadership. I am confident that in the times to come, together, we will take India and Mauritius relations to new heights.
Once again I thank you very much!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Address. Original Address was delivered in Hindi.