Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays the foundation stone, inaugurates various development works worth over Rs 5,100 crore in Itanagar, Arunachal Pradesh
Arunachal Pradesh is a confluence of peace and culture, it is the pride of India: PM
North East is the Ashtalakshmi of India: PM
The North East is becoming the driving force of the nation's development: PM
The success of the Vibrant Village Programme has made people's lives easier: PM
GST is now simplified to 5% and 18%, reducing taxes on most items: PM
22 SEP 2025 1:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated various development works worth over Rs 5,100 crore in Itanagar, Arunachal Pradesh today. Addressing the gathering on the occasion, he extended reverence to the Almighty Donyi Polo, praying for blessings upon all.
Prime Minister remarked that the journey from the helipad to the ground, meeting countless people along the way, and witnessing children and youth holding the national flag filled him with pride due to Arunachal Pradesh’s warm hospitality. He highlighted that Arunachal is not only the land of the rising sun but also a land of fervent patriotism. Just as the first colour of the national flag is saffron, Arunachal’s spirit too begins with saffron. Shri Modi noted that every individual in Arunachal is a symbol of valour and simplicity. He expressed his deep affection for the state, stating that every visit brings him immense joy and that every moment spent with the people is memorable. He acknowledged the love and affection shown to him as a great honour. “From the Tawang Monastery to the Golden Pagoda in Namsai, Arunachal Pradesh represents a confluence of peace and culture”, stated the Prime Minister saluting this sacred land, calling it the pride of Mother India.
Highlighting that his visit to Arunachal Pradesh today was special for three distinct reasons, the Prime Minister said that first, on the auspicious first day of Navratri, he had the privilege of witnessing the beautiful mountain ranges. He remarked that on this day, devotees worship Maa Shailputri, the daughter of the Himalayas. Second, he announced the implementation of next-generation GST reforms across the country and the launch of the GST Savings Festival. Shri Modi noted that during the festive season, citizens have received a double bonanza. Third, he emphasized the inauguration of numerous development projects in Arunachal Pradesh ranging across sectors including power, connectivity, tourism, and health. The Prime Minister stated that this reflects the double benefit of their Governments at the Union and the state and extended heartfelt congratulations to the people of Arunachal for these projects. He affirmed that the GST Savings Festival will bring in joy, prosperity and success to the people of India.
Mentioning that while Arunachal Pradesh is the first to receive the rays of the sun, it was unfortunate that the rays of rapid development took several decades to reach the region, Shri Modi recalled visiting Arunachal multiple times before 2014 and being among its people, noting that the state is abundantly blessed by nature—with its land, hardworking citizens, and immense potential. The Prime Minister highlighted that despite these strengths, those who governed from Delhi in earlier times consistently neglected Arunachal. He criticized few political parties for their mindset that Arunachal, with its small population and only two Lok Sabha seats, did not warrant attention. He stated that this approach caused significant harm to Arunachal and the entire Northeast, which was left far behind in the journey of development.
Shri Modi stated that after being given the opportunity to serve the nation in 2014, he resolved to free the country from the previous dispensation’s mindset. He emphasized that the guiding inspiration of his government is not the number of votes or seats in any state, but the principle of “Nation First.” He reiterated the government’s core mantra— ‘Nagarik Devobhava’. The Prime Minister remarked that those who were never acknowledged before are now revered by Modi. He highlighted that the Northeast, which was neglected during opposition rule, became central to development priorities post-2014. The budget for the region’s development was increased manifold, and last-mile connectivity and delivery were made hallmarks of our administration. He further asserted that governance would no longer be confined to Delhi; officers and ministers must frequently visit and stay in the Northeast.
Underlining that during the previous dispensation’s regime, a Union Minister would visit the Northeast only once in two to three months. In contrast, Shri Modi said, under our government, Union Ministers have visited the Northeast over 800 times. He emphasized that these visits are not symbolic; ministers make efforts to stay overnight and engage meaningfully with the region. The Prime Minister said that he himself has visited the Northeast more than 70 times, adding that just last week, he travelled to Mizoram, Manipur, and Assam, and spent the night in Guwahati. He expressed his deep affection for the Northeast, stating that his government has bridged the emotional gap and brought Delhi closer to the people.
Emphasising that the eight states of the Northeast are revered as Ashtalakshmi, the Prime Minister said therefore cannot be left behind in the journey of development. He stressed that the Central Government is allocating substantial funds for the region’s progress. Citing an example, he explained that a portion of the taxes collected by the Centre is distributed to the states. During the previous regime, Arunachal Pradesh received only ₹6,000 crore from central taxes over ten years. In contrast, Shri Modi emphasised that under our government, Arunachal has received over ₹1 lakh crore in the same period—16 times more. He clarified that this figure pertains only to the tax share, and does not include additional expenditures under various schemes and major infrastructure projects being implemented in the state. The Prime Minister remarked that this is why Arunachal is witnessing such extensive and rapid development today.
Emphasizing that when intentions are noble and efforts are honest, results are visible, Shri Modi stated that the Northeast is emerging as a driving force in the nation’s development, with a strong focus on good governance. He affirmed that for his government, nothing is more important than the welfare of citizens. Shri Modi underscored that to make life easier, the government is working on Ease of Living; to reduce travel difficulties, Ease of Travel; to improve healthcare access, Ease of Medical Treatment; to support education, Ease of Education; and to facilitate business, Ease of Doing Business is being worked upon. The Prime Minister highlighted that their governments at Union and State are actively pursuing these goals. Areas where roads were once unimaginable are now witnessing the construction of quality highways. Infrastructure like the Sela Tunnel, which was once considered impossible, has now become a symbol of Arunachal’s progress, the PM stated.
Highlighting that the Union Government is working to establish heliports in remote areas of Arunachal Pradesh and the Northeast, integrating these regions under the UDAN scheme, Shri Modi noted that a new terminal building has been constructed at Hollongi Airport, which now offers direct flights to Delhi. This development benefits not only regular passengers, students, and tourists, but also supports local farmers and small industries. The Prime Minister remarked that transporting fruits, vegetables, and other produce to major markets across the country has now become much easier.
Prime Minister stated that the nation is collectively working towards the goal of becoming a developed country by 2047, and this vision can only be realized when every state progresses in alignment with national objectives. He expressed satisfaction that the Northeast is playing a significant role in achieving these goals. Citing the power sector as a prime example, the PM said that India has set a target of generating 500 GW of electricity from non-conventional sources by 2030, including solar, wind, and hydro power. Shri Modi highlighted that Arunachal Pradesh is actively contributing to this mission. He announced the foundation stone laying of two new power projects that will strengthen Arunachal’s position as a power producer, generate employment for thousands of youth, and provide affordable electricity for developmental activities. The PM criticized the opposition party for its longstanding tendency to avoid difficult development tasks, which adversely impacted Arunachal and the entire Northeast. He noted that challenging terrains—mountainous regions, forested areas—were often declared backward and neglected by opposition party. Shri Modi further added that tribal regions and districts in the Northeast suffered the most, and villages near the border were dismissed as “last villages,” allowing the previous dispensations to evade responsibility and conceal its failures. This neglect led to continuous migration from tribal and border areas.
Stating that their government has transformed the earlier approach towards regional development, Shri Modi said districts previously labelled as “backward” by previous dispensations have been redefined as “aspirational districts” and prioritized for growth. Border villages once dismissed as “last villages” have now been recognized as the nation’s “first villages.” The Prime Minister highlighted the positive outcomes of this shift, noting the accelerated pace of development in border areas. The success of the Vibrant Villages Programme has significantly improved the quality of life. In Arunachal Pradesh alone, over 450 such border villages have witnessed rapid progress, with essential infrastructure like roads, electricity, and internet now reaching these regions. The Prime Minister remarked that while migration from border areas to cities was once common, these villages are now emerging as new hubs of tourism.
Highlighting the immense potential for tourism in Arunachal Pradesh, the Prime Minister noted that as connectivity expands to newer regions, tourism is steadily increasing. He expressed satisfaction that the number of tourists visiting Arunachal has doubled over the past decade. He emphasized that Arunachal’s tourism strength goes beyond nature and culture, pointing to the global rise of conference and concert tourism. In this context, Shri Modi announced that the upcoming modern convention centre in Tawang will add a new dimension to the state’s tourism landscape. He further stated that the Vibrant Villages Programme launched by the Government of India is proving to be a milestone for villages located along the border, significantly aiding Arunachal’s development.
Underlining that the rapid development visible in Arunachal Pradesh today is a result of their governments working in both Delhi and Itanagar, the Prime Minister remarked that the combined energy of the Centre and the State is being channelled into development. He cited the commencement of work on a cancer institute and the establishment of medical colleges in the region. Shri Modi added that under the Ayushman Bharat scheme, numerous citizens have received free medical treatment. He affirmed that these achievements have been made possible through their governments at Union and the state.
Underscoring that due to the efforts of their governments at Union and state, Shri Modi remarked that Arunachal Pradesh is making significant strides in agriculture and horticulture. He noted that local produce such as kiwi, oranges, cardamom, and pineapples are giving the state a new identity. He remarked that the PM-Kisan Samman Nidhi scheme is proving highly beneficial for farmers in the region.
The Prime Minister emphasized that empowering mothers, sisters, and daughters is a major priority for his government. He reiterated his mission to create three crore “Lakhpati Didis” across the country and expressed satisfaction that Chief Minister Pema Khandu and his team are actively advancing this mission. He also mentioned the commencement of numerous working women hostels in the state, which will greatly benefit young women.
Acknowledging the large presence of women at the event and extended congratulations once again for the GST Savings Festival, Shri Modi emphasized that the benefits of the next-generation GST reforms will significantly impact them. He stated that households will now experience substantial relief in their monthly budgets. Essential items such as kitchen supplies, educational materials for children, and footwear and clothing have become more affordable, the PM said.
Urging the citizens to recall the pre-2014 period, highlighting the numerous challenges faced at the time, the Prime Minister remarked that inflation was soaring, major scams were rampant, and the then government continued to increase the tax burden on the public. He pointed out that even an annual income of ₹2 lakh was subject to income tax, and many essential items were taxed at rates exceeding 30 percent under the pre-2014 regime.
Recalling his commitment to enhancing both the income and savings of citizens, Shri Modi noted that despite facing major challenges over the years, his government consistently reduced income tax rates. This year, annual income up to ₹12 lakh has been made completely tax-free. He announced that GST has now been simplified to just two slabs—5 percent and 18 percent. Shri Modi emphasised that many items have become tax-free, and taxes on other goods have been significantly reduced. He highlighted that building a home, purchasing a scooter or bike, dining out, and travelling have all become more affordable. He affirmed that the GST Savings Festival will be a memorable milestone for the people.
Lauding Arunachal Pradesh for its patriotic spirit, Shri Modi noted that people here say “Jai Hind” even before “Namaskar,” placing the nation above self. He emphasized that as the country collectively strives to build a developed India, there is a national expectation of self-reliance. He stated that India will become developed only when it becomes self-reliant, and for that, the mantra of “Swadeshi” is essential. The Prime Minister urged citizens to adopt Swadeshi, stressing the importance of buying and selling only products made in India and proudly declaring them as Swadeshi. He affirmed that following this mantra will accelerate the development of the nation, Arunachal Pradesh, and the entire Northeast. He concluded by extending his best wishes for the newly launched development projects.
Governor of Arunachal Pradesh, Lt Gen K T Parnaik (Retd), Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, Union Minister Shri Kiren Rijiju were present among other dignitaries at the event.
Background
Harnessing the vast hydroelectric potential and promoting sustainable energy generation in the region, Prime Minister laid the foundation stone of two major hydropower projects worth over Rs 3,700 crore in Itanagar. The Heo Hydro Electric Project (240 MW) and Tato-I Hydro Electric Project (186 MW) will be developed in the Siyom sub-basin of Arunachal Pradesh.
Prime Minister also laid the foundation stone of a state-of-the-art Convention Center at Tawang. Located at over 9,820 feet in the frontier district of Tawang, the centre will serve as a landmark facility to host national and international conferences, cultural festivals, and exhibitions. With a capacity to host over 1,500 delegates, the Center will meet global standards and support the tourism and cultural potential of the region.
Prime Minister also launched multiple key infrastructure projects worth over Rs 1,290 crore, catering to various sectors including connectivity, health, fire safety, working women hostels among others. These initiatives are expected to catalyze economic activity, improve quality of life, and enhance connectivity in the region.
In line with his vision of ensuring ease of doing business and fostering a vibrant entrepreneurial ecosystem, Prime Minister also interacted with local taxpayers, traders, and industry representatives to discuss the impact of the recent GST rate rationalisation.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଇଟାନଗରରେ ୫୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 SEP 2025 1:14PM by PIB Bhubaneshwar
ଅରୁଣାଚଳପ୍ରଦେଶ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳ, ଏହା ଭାରତର ଗର୍ବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ଭାରତର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶ ବିକାଶର ବାହକ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜିଏସଟି ବର୍ତ୍ତମାନ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୧୮ ପ୍ରତିଶତକୁ ସରଳୀକୃତ କରାଯାଇଛି, ଅଧିକାଂଶ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଇଟାନଗରରେ ପ୍ରାୟ ୫୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି, ସେ ପରମାତ୍ମା ଡୋନୟି ପୋଲୋଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ସହ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ତାଙ୍କର କୃପା ରହୁ ବୋଲି ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ହେଲିପ୍ୟାଡରୁ ସମାବେଶସ୍ଥଳୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରାରେ ଅଗଣିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପତାକା ଧରିଥିବା ପିଲା ଓ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବା, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଉଷ୍ମ ଆତିଥ୍ୟର ଅନୁଭୂତିକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିଦେଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅରୁଣାଚଳ କେବଳ “ଉଦୟମାନ ସୂର୍ଯ୍ୟର ଭୂମି” ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ “ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଦେଶପ୍ରେମର ଭୂମି” । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେପରି ଜାତୀୟ ପତାକାର ପ୍ରଥମ ରଙ୍ଗ କେଶର, ସେହିପରି ଅରୁଣାଚଳର ଆତ୍ମା ମଧ୍ୟ କେଶରରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଅରୁଣାଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ବୀରତ୍ୱ ଓ ସରଳତାର ପ୍ରତୀକ। ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ସ୍ନେହକୁ ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗସ୍ତ ତାଙ୍କୁ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ବିତାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସ୍ମରଣୀୟ। ସେ ଏହି ସ୍ନେହ ଓ ସମ୍ମାନକୁ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ “ମହାନ ସମ୍ମାନ” ଭାବେ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। “ତାୱାଙ୍ଗ ମଠରୁ ନାମସାଇର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପାଗୋଡା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସଙ୍ଗମକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ନମସ୍କାର କରି ଏହାକୁ “ଭାରତ ମାତାର ଗୌରବ” ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କର ଆଜିର ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ ତିନୋଟି ବିଶେଷ କାରଣରୁ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଥିଲା। ପ୍ରଥମତଃ, ପବିତ୍ର ନବରାତ୍ରିର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ସୁନ୍ଦର ପର୍ବତମାଳାକୁ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିବାରୁ ସେ ଆନନ୍ଦ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଦିନ ଭକ୍ତମାନେ ହିମାଳୟକନ୍ୟା ମା’ ଶୈଳପୁତ୍ରୀଙ୍କୁ ପୂଜା କରନ୍ତି। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ସେ ସାରା ଦେଶରେ ନେକ୍ସଟଜେନ୍‍ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସହିତ ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପର୍ବ-ପର୍ବାଣୀ ଋତୁରେ ନାଗରିକମାନେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି। ତୃତୀୟତଃ, ସେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସଂଯୋଗୀକରଣ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମେତ ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହା କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଲାଭକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ଆନନ୍ଦ, ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସଫଳତାର ନୂତନ ଅବସର ଆଣିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ କିରଣ ପାଇବାରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ହୋଇଥିଲେ ବି ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର କିରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ସମୟ ନେଇଥିଲା, ଯାହାକି ବେଶ୍ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଥର ଅରୁଣାଚଳ ଗସ୍ତ ଏବଂ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ନିଜର ଭୂମି, ପରିଶ୍ରମୀ ନାଗରିକ ଏବଂ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଏହି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରକୃତିର ପ୍ରଚୁର ଆଶୀର୍ବାଦପ୍ରାପ୍ତ। ବିପୁଳ ଶକ୍ତି ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଶାସନ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଅରୁଣାଚଳକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଅବହେଳା କରିଥିଲେ। ସେ ଅଳ୍ପ କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳଙ୍କ ମାନସିକତା ପାଇଁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ମନେ କରୁଥିଲେ ଯେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର କମ୍ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ କେବଳ ଦୁଇଟି ଲୋକସଭା ଆସନ ଥିବାରୁ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦ୍ଧତି ଅରୁଣାଚଳ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଯଥେଷ୍ଟ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି, ଯାହା ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ବହୁତ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ପରେ, ସେ ଦେଶକୁ ପୂର୍ବ ଶାସନର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶୀ ପ୍ରେରଣା ହେଉଛି କୌଣସି ରାଜ୍ୟର ଭୋଟ କିମ୍ବା ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ, ବରଂ "ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ" ନୀତି। ସେ ସରକାରଙ୍କ ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର - 'ନାଗରିକ ଦେବୋଭବ'କୁ ପୁନର୍ବାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇନଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନିତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବିରୋଧୀ ଶାସନ ସମୟରେ ଅବହେଳିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ୨୦୧୪ ପରେ ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଥିଲା। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ବଜେଟ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବିତରଣକୁ ଆମ ପ୍ରଶାସନର ପ୍ରମୁଖ ପରିଚୟ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଶାସନ ଆଉ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିବ ନାହିଁ; ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ରହିବାକୁ ପଡିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଜଣେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତି ଦୁଇରୁ ତିନି ମାସରେ କେବଳ ଥରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଗସ୍ତ କରୁଥିଲେ । ଆମ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଏହାର ବିପରୀତ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଥର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗସ୍ତ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ନୁହେଁ; ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ରାତ୍ରୀଯାପନ କରି ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଜଡିତ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ନିଜେ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଥର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଗତ ସପ୍ତାହରେ ସେ ମିଜୋରାମ, ମଣିପୁର ଏବଂ ଆସାମ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୌହାଟୀରେ ରାତ୍ରୀଯାପନ କରିଥିଲେ। ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ସ୍ନେହ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଭାବନାତ୍ମକ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିଛି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟତର କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଆଠଟି ରାଜ୍ୟ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଭାବରେ ପୂଜିତ, ତେଣୁ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ପଛରେ ରହିହେବ ନାହିଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଆବଣ୍ଟନ କରୁଛନ୍ତି। ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ସଂଗୃହୀତ ଟିକସର ଏକ ଅଂଶ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଏ। ପୂର୍ବ ଶାସନ ସମୟରେ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟିକସରୁ ମାତ୍ର ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଥିଲା। ଏହାର ବିପରୀତ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ଅରୁଣାଚଳ ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଇଛି - ୧୬ ଗୁଣ ଅଧିକ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା କେବଳ ଟିକସ ଅଂଶ ସହିତ ଜଡିତ, ଏବଂ ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଅତିରିକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନୁହେଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ଆଜି ଅରୁଣାଚଳ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି।
ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମହତ୍ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ସଚ୍ଚୋଟ ହୁଏ, ଫଳାଫଳ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସୁଶାସନ ଉପରେ ରହିଛି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ପାଇଁ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଅପେକ୍ଷା ଆଉ କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି; ଯାତ୍ରା ଅସୁବିଧା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ଯାତ୍ରାର ସହଜତା; ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ଚିକିତ୍ସାର ସହଜତା; ଶିକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ଶିକ୍ଷାର ସହଜତା; ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଅକଳ୍ପନୀୟ ଥିଲା, ସେଠାରେ ଏବେ ଗୁଣାତ୍ମକ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେଲା ଟନେଲ୍ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଯାହାକୁ ପୂର୍ବରୁ ଅସମ୍ଭବ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଅରୁଣାଚଳର ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ହେଲିପୋର୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଉଡାନ ଯୋଜନାରେ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଉଥିବା କଥା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ହୋଲୋଙ୍ଗି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଏକ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏହି ବିକାଶ କେବଳ ନିୟମିତ ଯାତ୍ରୀ, ଛାତ୍ର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ ନାହିଁ, ବରଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ବଜାରକୁ ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ପରିବହନ ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଅଗ୍ରଗତି କଲେ ହିଁ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସାକାର ହୋଇପାରିବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ସୌର, ପବନ ଏବଂ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ସମେତ ଅଣ-ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ସରୁ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏହି ମିଶନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି। ସେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯାହା ଅରୁଣାଚଳର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକ ଭାବରେ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ସୁଲଭ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିରୋଧୀ ଦଳର କଷ୍ଟକର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରବୃତ୍ତିକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅରୁଣାଚଳ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ପ୍ରତିକୂଳ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଭୂଖଣ୍ଡ - ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ଅଞ୍ଚଳ, ଜଙ୍ଗଲ ଅଞ୍ଚଳ - ପ୍ରାୟତଃ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପଛୁଆ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ "ଶେଷ ଗ୍ରାମ" ଭାବରେ ଖାରଜ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଏଡାଇବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବିଫଳତାକୁ ଲୁଚାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲା। ଏହି ଅବହେଳା ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଲୋକଙ୍କର ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ଜାରି ରଖିଥିଲା।
ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପୂର୍ବ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା "ପଛୁଆ" ଭାବରେ ବିବେଚିତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ "ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା" ଭାବରେ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ, ଯାହାକୁ ଥରେ "ଶେଷ ଗ୍ରାମ" ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଇଥିଲା, ଏବେ ଦେଶର "ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ" ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ଦ୍ରୁତ ଗତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି। କେବଳ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ, ୪୫୦ରୁ ଅଧିକ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଦେଖିଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ରାସ୍ତା, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଭଳି ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ସହରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପୂର୍ବରୁ ସାଧାରଣ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଅପାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅରୁଣାଚଳକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଥିବା ନେଇ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ କନସର୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅରୁଣାଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶକ୍ତି ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିଠାରୁ ଅଧିକ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ତୱାଙ୍ଗରେ ନିର୍ମିତ ଆଧୁନିକ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ରାଜ୍ୟର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ପରିମାଣ ଯୋଡ଼ିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି, ଯାହା ଅରୁଣାଚଳର ବିକାଶରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସହାୟକ ହେଉଛି।
ଆଜି ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଇଟାନଗର ଉଭୟରେ ତାଙ୍କ ସରକାର କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ପରିଣାମ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ବିକାଶରେ ଲାଗିଛି। ସେ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅଗଣିତ ନାଗରିକ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଉଭୟ ସ୍ତରରେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହି ସଫଳତା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କିୱି, କମଳା, କଞ୍ଚାଲଙ୍କା ଏବଂ ପଣସ ଭଳି ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା। ସେ ସାରା ଦେଶରେ ତିନି କୋଟି "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ତାଙ୍କର ମିଶନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପେମା ଖାଣ୍ଡୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଏହି ମିଶନକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳା ଛାତ୍ରାବାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏବଂ ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ପୁଣିଥରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିବାରମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କର ମାସିକ ବଜେଟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଅନୁଭବ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରୋଷେଇ ଘରର ଉପକରଣ, ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ, ପାଦୁକା ଏବଂ ପୋଷାକ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହୋଇଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ଯୁଗକୁ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ଏବଂ ସେହି ସମୟର ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଆକାଶଛୁଆଁ ହେଉଥିଲା, ବଡ଼ ବଡ଼ ଘୋଟାଲା ହେଉଥିଲା ଏବଂ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉପରେ ଟିକସ ବୋଝକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ସରକାରରେ ବାର୍ଷିକ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆୟକର ଲାଗୁ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ୩୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହାରରେ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା।
ନାଗରିକଙ୍କ ଆୟ ଏବଂ ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ଆୟକର ହାରକୁ ନିରନ୍ତର ହ୍ରାସ କରିଛି। ଏହି ବର୍ଷ, ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାର୍ଷିକ ଆୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଜିଏସଟି ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ଦୁଇଟି ସ୍ଲାବରେ ସୀମିତ ହୋଇଛି - ୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୧୮ ପ୍ରତିଶତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ଟିକସମୁକ୍ତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ଟିକସ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଘର ନିର୍ମାଣ, ସ୍କୁଟର କିମ୍ବା ବାଇକ୍ କିଣିବା, ବାହାରେ ଖାଇବା ଏବଂ ଭ୍ରମଣ କରିବା ସମସ୍ତ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ସଫଳତା ହେବ।
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଦେଶପ୍ରେମର ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ "ନମସ୍ତେ" ପୂର୍ବରୁ "ଜୟହିନ୍ଦ" କୁହନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ନିଜ ଉପରେ ରଖନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବାରୁ, ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଆଶା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ସେତେବେଳେ ବିକାଶ କରିବ ଯେତେବେଳେ ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ "ସ୍ୱଦେଶୀ" ମନ୍ତ୍ର ଜରୁରୀ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, କେବଳ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ କ୍ରୟ ଏବଂ ବିକ୍ରୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ଗର୍ବର ସହିତ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ। ସେ ସମ୍ପ୍ରତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ କେ.ଟି. ପରନାୟକ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ), ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପେମା ଖାଣ୍ଡୁ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଟାନଗରରେ ୩୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିଶାଳ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ହିଓ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ (୨୪୦ ମେଗାଓ୍ବାଟ୍) ଏବଂ ଟାଟୋ-୧ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ (୧୮୬ ମେଗାଓ୍ବାଟ) ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସିୟୋମ ଉପ-ବେସିନରେ ବିକଶିତ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତୱାଙ୍ଗରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସୀମାନ୍ତ ତୱାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାରେ ୯୮୨୦ ଫୁଟରୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚତାରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ, ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସୁବିଧା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ କରିବାର କ୍ଷମତା ସହିତ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୨୯୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସଂଯୋଗୀକରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଛାତ୍ରାବାସ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ କରଦାତା, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଜିଏସଟି ହାର ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତକରଣର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।