Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays the foundation stone, inaugurates various development works worth over Rs 5,100 crore in Itanagar, Arunachal Pradesh
Arunachal Pradesh is a confluence of peace and culture, it is the pride of India: PM
North East is the Ashtalakshmi of India: PM
The North East is becoming the driving force of the nation's development: PM
The success of the Vibrant Village Programme has made people's lives easier: PM
GST is now simplified to 5% and 18%, reducing taxes on most items: PM
22 SEP 2025 1:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated various development works worth over Rs 5,100 crore in Itanagar, Arunachal Pradesh today. Addressing the gathering on the occasion, he extended reverence to the Almighty Donyi Polo, praying for blessings upon all.
Prime Minister remarked that the journey from the helipad to the ground, meeting countless people along the way, and witnessing children and youth holding the national flag filled him with pride due to Arunachal Pradesh’s warm hospitality. He highlighted that Arunachal is not only the land of the rising sun but also a land of fervent patriotism. Just as the first colour of the national flag is saffron, Arunachal’s spirit too begins with saffron. Shri Modi noted that every individual in Arunachal is a symbol of valour and simplicity. He expressed his deep affection for the state, stating that every visit brings him immense joy and that every moment spent with the people is memorable. He acknowledged the love and affection shown to him as a great honour. “From the Tawang Monastery to the Golden Pagoda in Namsai, Arunachal Pradesh represents a confluence of peace and culture”, stated the Prime Minister saluting this sacred land, calling it the pride of Mother India.
Highlighting that his visit to Arunachal Pradesh today was special for three distinct reasons, the Prime Minister said that first, on the auspicious first day of Navratri, he had the privilege of witnessing the beautiful mountain ranges. He remarked that on this day, devotees worship Maa Shailputri, the daughter of the Himalayas. Second, he announced the implementation of next-generation GST reforms across the country and the launch of the GST Savings Festival. Shri Modi noted that during the festive season, citizens have received a double bonanza. Third, he emphasized the inauguration of numerous development projects in Arunachal Pradesh ranging across sectors including power, connectivity, tourism, and health. The Prime Minister stated that this reflects the double benefit of their Governments at the Union and the state and extended heartfelt congratulations to the people of Arunachal for these projects. He affirmed that the GST Savings Festival will bring in joy, prosperity and success to the people of India.
Mentioning that while Arunachal Pradesh is the first to receive the rays of the sun, it was unfortunate that the rays of rapid development took several decades to reach the region, Shri Modi recalled visiting Arunachal multiple times before 2014 and being among its people, noting that the state is abundantly blessed by nature—with its land, hardworking citizens, and immense potential. The Prime Minister highlighted that despite these strengths, those who governed from Delhi in earlier times consistently neglected Arunachal. He criticized few political parties for their mindset that Arunachal, with its small population and only two Lok Sabha seats, did not warrant attention. He stated that this approach caused significant harm to Arunachal and the entire Northeast, which was left far behind in the journey of development.
Shri Modi stated that after being given the opportunity to serve the nation in 2014, he resolved to free the country from the previous dispensation’s mindset. He emphasized that the guiding inspiration of his government is not the number of votes or seats in any state, but the principle of “Nation First.” He reiterated the government’s core mantra— ‘Nagarik Devobhava’. The Prime Minister remarked that those who were never acknowledged before are now revered by Modi. He highlighted that the Northeast, which was neglected during opposition rule, became central to development priorities post-2014. The budget for the region’s development was increased manifold, and last-mile connectivity and delivery were made hallmarks of our administration. He further asserted that governance would no longer be confined to Delhi; officers and ministers must frequently visit and stay in the Northeast.
Underlining that during the previous dispensation’s regime, a Union Minister would visit the Northeast only once in two to three months. In contrast, Shri Modi said, under our government, Union Ministers have visited the Northeast over 800 times. He emphasized that these visits are not symbolic; ministers make efforts to stay overnight and engage meaningfully with the region. The Prime Minister said that he himself has visited the Northeast more than 70 times, adding that just last week, he travelled to Mizoram, Manipur, and Assam, and spent the night in Guwahati. He expressed his deep affection for the Northeast, stating that his government has bridged the emotional gap and brought Delhi closer to the people.
Emphasising that the eight states of the Northeast are revered as Ashtalakshmi, the Prime Minister said therefore cannot be left behind in the journey of development. He stressed that the Central Government is allocating substantial funds for the region’s progress. Citing an example, he explained that a portion of the taxes collected by the Centre is distributed to the states. During the previous regime, Arunachal Pradesh received only ₹6,000 crore from central taxes over ten years. In contrast, Shri Modi emphasised that under our government, Arunachal has received over ₹1 lakh crore in the same period—16 times more. He clarified that this figure pertains only to the tax share, and does not include additional expenditures under various schemes and major infrastructure projects being implemented in the state. The Prime Minister remarked that this is why Arunachal is witnessing such extensive and rapid development today.
Emphasizing that when intentions are noble and efforts are honest, results are visible, Shri Modi stated that the Northeast is emerging as a driving force in the nation’s development, with a strong focus on good governance. He affirmed that for his government, nothing is more important than the welfare of citizens. Shri Modi underscored that to make life easier, the government is working on Ease of Living; to reduce travel difficulties, Ease of Travel; to improve healthcare access, Ease of Medical Treatment; to support education, Ease of Education; and to facilitate business, Ease of Doing Business is being worked upon. The Prime Minister highlighted that their governments at Union and State are actively pursuing these goals. Areas where roads were once unimaginable are now witnessing the construction of quality highways. Infrastructure like the Sela Tunnel, which was once considered impossible, has now become a symbol of Arunachal’s progress, the PM stated.
Highlighting that the Union Government is working to establish heliports in remote areas of Arunachal Pradesh and the Northeast, integrating these regions under the UDAN scheme, Shri Modi noted that a new terminal building has been constructed at Hollongi Airport, which now offers direct flights to Delhi. This development benefits not only regular passengers, students, and tourists, but also supports local farmers and small industries. The Prime Minister remarked that transporting fruits, vegetables, and other produce to major markets across the country has now become much easier.
Prime Minister stated that the nation is collectively working towards the goal of becoming a developed country by 2047, and this vision can only be realized when every state progresses in alignment with national objectives. He expressed satisfaction that the Northeast is playing a significant role in achieving these goals. Citing the power sector as a prime example, the PM said that India has set a target of generating 500 GW of electricity from non-conventional sources by 2030, including solar, wind, and hydro power. Shri Modi highlighted that Arunachal Pradesh is actively contributing to this mission. He announced the foundation stone laying of two new power projects that will strengthen Arunachal’s position as a power producer, generate employment for thousands of youth, and provide affordable electricity for developmental activities. The PM criticized the opposition party for its longstanding tendency to avoid difficult development tasks, which adversely impacted Arunachal and the entire Northeast. He noted that challenging terrains—mountainous regions, forested areas—were often declared backward and neglected by opposition party. Shri Modi further added that tribal regions and districts in the Northeast suffered the most, and villages near the border were dismissed as “last villages,” allowing the previous dispensations to evade responsibility and conceal its failures. This neglect led to continuous migration from tribal and border areas.
Stating that their government has transformed the earlier approach towards regional development, Shri Modi said districts previously labelled as “backward” by previous dispensations have been redefined as “aspirational districts” and prioritized for growth. Border villages once dismissed as “last villages” have now been recognized as the nation’s “first villages.” The Prime Minister highlighted the positive outcomes of this shift, noting the accelerated pace of development in border areas. The success of the Vibrant Villages Programme has significantly improved the quality of life. In Arunachal Pradesh alone, over 450 such border villages have witnessed rapid progress, with essential infrastructure like roads, electricity, and internet now reaching these regions. The Prime Minister remarked that while migration from border areas to cities was once common, these villages are now emerging as new hubs of tourism.
Highlighting the immense potential for tourism in Arunachal Pradesh, the Prime Minister noted that as connectivity expands to newer regions, tourism is steadily increasing. He expressed satisfaction that the number of tourists visiting Arunachal has doubled over the past decade. He emphasized that Arunachal’s tourism strength goes beyond nature and culture, pointing to the global rise of conference and concert tourism. In this context, Shri Modi announced that the upcoming modern convention centre in Tawang will add a new dimension to the state’s tourism landscape. He further stated that the Vibrant Villages Programme launched by the Government of India is proving to be a milestone for villages located along the border, significantly aiding Arunachal’s development.
Underlining that the rapid development visible in Arunachal Pradesh today is a result of their governments working in both Delhi and Itanagar, the Prime Minister remarked that the combined energy of the Centre and the State is being channelled into development. He cited the commencement of work on a cancer institute and the establishment of medical colleges in the region. Shri Modi added that under the Ayushman Bharat scheme, numerous citizens have received free medical treatment. He affirmed that these achievements have been made possible through their governments at Union and the state.
Underscoring that due to the efforts of their governments at Union and state, Shri Modi remarked that Arunachal Pradesh is making significant strides in agriculture and horticulture. He noted that local produce such as kiwi, oranges, cardamom, and pineapples are giving the state a new identity. He remarked that the PM-Kisan Samman Nidhi scheme is proving highly beneficial for farmers in the region.
The Prime Minister emphasized that empowering mothers, sisters, and daughters is a major priority for his government. He reiterated his mission to create three crore “Lakhpati Didis” across the country and expressed satisfaction that Chief Minister Pema Khandu and his team are actively advancing this mission. He also mentioned the commencement of numerous working women hostels in the state, which will greatly benefit young women.
Acknowledging the large presence of women at the event and extended congratulations once again for the GST Savings Festival, Shri Modi emphasized that the benefits of the next-generation GST reforms will significantly impact them. He stated that households will now experience substantial relief in their monthly budgets. Essential items such as kitchen supplies, educational materials for children, and footwear and clothing have become more affordable, the PM said.
Urging the citizens to recall the pre-2014 period, highlighting the numerous challenges faced at the time, the Prime Minister remarked that inflation was soaring, major scams were rampant, and the then government continued to increase the tax burden on the public. He pointed out that even an annual income of ₹2 lakh was subject to income tax, and many essential items were taxed at rates exceeding 30 percent under the pre-2014 regime.
Recalling his commitment to enhancing both the income and savings of citizens, Shri Modi noted that despite facing major challenges over the years, his government consistently reduced income tax rates. This year, annual income up to ₹12 lakh has been made completely tax-free. He announced that GST has now been simplified to just two slabs—5 percent and 18 percent. Shri Modi emphasised that many items have become tax-free, and taxes on other goods have been significantly reduced. He highlighted that building a home, purchasing a scooter or bike, dining out, and travelling have all become more affordable. He affirmed that the GST Savings Festival will be a memorable milestone for the people.
Lauding Arunachal Pradesh for its patriotic spirit, Shri Modi noted that people here say “Jai Hind” even before “Namaskar,” placing the nation above self. He emphasized that as the country collectively strives to build a developed India, there is a national expectation of self-reliance. He stated that India will become developed only when it becomes self-reliant, and for that, the mantra of “Swadeshi” is essential. The Prime Minister urged citizens to adopt Swadeshi, stressing the importance of buying and selling only products made in India and proudly declaring them as Swadeshi. He affirmed that following this mantra will accelerate the development of the nation, Arunachal Pradesh, and the entire Northeast. He concluded by extending his best wishes for the newly launched development projects.
Governor of Arunachal Pradesh, Lt Gen K T Parnaik (Retd), Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, Union Minister Shri Kiren Rijiju were present among other dignitaries at the event.
Background
Harnessing the vast hydroelectric potential and promoting sustainable energy generation in the region, Prime Minister laid the foundation stone of two major hydropower projects worth over Rs 3,700 crore in Itanagar. The Heo Hydro Electric Project (240 MW) and Tato-I Hydro Electric Project (186 MW) will be developed in the Siyom sub-basin of Arunachal Pradesh.
Prime Minister also laid the foundation stone of a state-of-the-art Convention Center at Tawang. Located at over 9,820 feet in the frontier district of Tawang, the centre will serve as a landmark facility to host national and international conferences, cultural festivals, and exhibitions. With a capacity to host over 1,500 delegates, the Center will meet global standards and support the tourism and cultural potential of the region.
Prime Minister also launched multiple key infrastructure projects worth over Rs 1,290 crore, catering to various sectors including connectivity, health, fire safety, working women hostels among others. These initiatives are expected to catalyze economic activity, improve quality of life, and enhance connectivity in the region.
In line with his vision of ensuring ease of doing business and fostering a vibrant entrepreneurial ecosystem, Prime Minister also interacted with local taxpayers, traders, and industry representatives to discuss the impact of the recent GST rate rationalisation.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ইটানগৰত ৫,১০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন তথা আধাৰশিলা স্থাপন
অৰুণাচল প্ৰদেশ শান্তি আৰু সংস্কৃতিৰ সংগম, ই ভাৰতৰ গৌৰৱঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতৰ অষ্টলক্ষ্মীঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল হৈ পৰিছে দেশৰ উন্নয়নৰ চালিকা শক্তিঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ প্ৰগ্ৰেমৰ সফলতাই মানুহৰ জীৱন সূচল কৰি তুলিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
জি এছ টি এতিয়া ৫% আৰু ১৮% লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সৰহসংখ্যক বস্তুৰ কৰ হ্ৰাস হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
22 SEP 2025 1:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ইটানগৰত ৫,১০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন তথা উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে সভাত ভাষণ দি তেওঁ সৰ্বশক্তিমান দঃঞি প’লোক শ্ৰদ্ধা জনাই সকলোৰে বাবে আশীৰ্বাদ বিচাৰি প্ৰাৰ্থনা কৰে।
হেলিপেডৰ পৰা সভালৈ যোৱা যাত্ৰা, বাটত অগণন লোকক লগ পোৱা আৰু শিশু আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে জাতীয় পতাকা লৈ থকা প্ৰত্যক্ষ কৰি মন গৌৰৱেৰে ভৰি পৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ উষ্ম আতিথ্যৰ শলাগ লয়। তেওঁ অৰুণাচল কেৱল সূৰ্য্য উঠা প্ৰদেশেই নহয় বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে এই ৰাজ্য উগ্ৰ দেশপ্ৰেমৰ ৰাজ্য। তেওঁ কয় যে জাতীয় পতাকাৰ প্ৰথম ৰং যেনেকৈ কেশৰ, অৰুণাচলৰ আত্মাও কেশৰেৰে আৰম্ভ হয়। অৰুণাচলৰ প্ৰতিজন ব্যক্তি বীৰত্ব আৰু সৰলতাৰ প্ৰতীক বুলি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে। প্ৰতিটো অৰুণাচল ভ্ৰমণে তেওঁৰ বাবে অপৰিসীম আনন্দ কঢ়িয়াই আনে বুলি প্ৰকাশ কৰি তেওঁ কয় যে ৰাজ্যখনৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে কটোৱা প্ৰতিটো মুহূৰ্ত তেওঁৰ বাবে স্মৰণীয়। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ প্ৰতি গভীৰ মৰম প্ৰকাশ কৰে। তেওঁক দেখুওৱা মৰম আৰু ভালপোৱাক তেওঁ এক বৃহৎ সন্মান বুলি স্বীকাৰ কৰে। “টাৱাঙৰ বৌদ্ধ মঠৰ পৰা নামছাইৰ সোণালী পেগোডালৈকে অৰুণাচল প্ৰদেশে শান্তি আৰু সংস্কৃতিৰ সংগমৰ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে” বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই পবিত্ৰ ভূমিক প্ৰণাম জনাই ৰাজ্যখনক ভাৰত মাতৃৰ গৌৰৱ বুলি অভিহিত কৰে।
আজি তেওঁৰ অৰুণাচল প্ৰদেশ ভ্ৰমণ তিনিটা সুকীয়া কাৰণত বিশেষ আছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নৱৰাত্ৰিৰ শুভ প্ৰথম দিনটোত তেওঁ মনোমোহা পৰ্বতমালা প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজিৰ দিনটোত ভক্তসকলে হিমালয়ৰ কন্যা মা শৈলপুত্ৰীক পূজা কৰে। দ্বিতীয়তে, তেওঁ সমগ্ৰ দেশতে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি সংস্কাৰ ৰূপায়ণ আৰু জি এছ টি সঞ্চয় মহোৎসৱ আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে উৎসৱৰ বতৰত নাগৰিকে দুগুণ উপকাৰ লাভ কৰিছে। তৃতীয়তে, তেওঁ অৰুণাচল প্ৰদেশত শক্তি, সংযোগ, পৰ্যটন আৰু স্বাস্থ্যকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডৰ অসংখ্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনীত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ চৰকাৰসমূহৰ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত থকাৰ দ্বৈত লাভৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে তেওঁ অৰুণাচলবাসীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। জি এছ টি সঞ্চয় মহোৎসৱে ভাৰতবাসীৰ বাবে আনন্দ, সমৃদ্ধি আৰু সফলতা কঢ়িয়াই আনিব বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়।
অৰুণাচল প্ৰদেশক প্ৰথমে সূৰ্যৰ ৰশ্মিয়ে স্পৰ্শ কৰিলেও দ্রুত উন্নয়নৰ ৰশ্মি অঞ্চলটোত উপস্থিত হ’বলৈ পূৰ্বে কেইবাটাও দশকৰ প্ৰয়োজন হোৱা বিষয়টো দুৰ্ভাগ্যজনক বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ২০১৪ চনৰ আগতে বহুবাৰ অৰুণাচল ভ্ৰমণ কৰি ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ মাজত থকাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ভূমি, কঠোৰ পৰিশ্ৰমী নাগৰিক আৰু অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰে ৰাজ্যখন প্ৰকৃতিৰ দ্বাৰা প্ৰচুৰ আশীৰ্বাদপুষ্ট। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই ইতিবাচক দিশসমূহ থকাৰ পাছতো পূৰ্বৰ সময়ত দিল্লীৰ পৰা শাসন কৰাসকলে অৰুণাচলক ধাৰাবাহিকভাৱে অবহেলা কৰিছিল। কম জনসংখ্যা আৰু মাত্ৰ দুখন লোকসভাৰ আসন থকা অৰুণাচলৰ মনোযোগৰ প্ৰয়োজন নাই বুলি ভবা তেওঁলোকৰ মানসিকতাৰ বাবে তেওঁ ৰাজনৈতিক দলবিশেষক সমালোচনা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই দৃষ্টিভংগীয়ে উন্নয়নৰ যাত্ৰাত বহু পিছ পৰি থকা অৰুণাচল আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ওপৰত যথেষ্ট নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত দেশক সেৱা কৰাৰ সুযোগ পোৱাৰ পাছত তেওঁ পূৰ্বৰ নেতিবাচক মানসিকতাৰ পৰা দেশখনক মুক্ত কৰাৰ সংকল্প লয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰৰ পথ প্ৰদৰ্শক প্ৰেৰণা কোনো ৰাজ্যৰ ভোট বা আসনৰ সংখ্যা নহয়, বৰঞ্চ ‘প্ৰথম জাতি’ৰ নীতি তেওঁলোকৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়। তেওঁৰ চৰকাৰৰ মূল মন্ত্ৰ— ‘নাগৰিক দেৱভাব’ৰ পুনৰাবৃত্তি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যিসকলক আগতে কেতিয়াও স্বীকৃতি দিয়া হোৱা নাছিল, তেওঁলোকক এতিয়া মোদীয়ে শ্ৰদ্ধা কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীৰ শাসনৰ সময়ত অৱহেলিত উত্তৰ-পূব ২০১৪ চনৰ পিছত উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছিল। অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ বাবে বাজেট বহুগুণে বৃদ্ধি কৰা হ’ল আৰু প্ৰান্তীয় অঞ্চলসমূহৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাক আমাৰ প্ৰশাসনৰ চিহ্ন হিচাপে গঢ়ি তোলা হ’ল। তেওঁ আৰু দৃঢ়তাৰে কয় যে শাসন ব্যৱস্থা আৰু দিল্লীতে সীমাবদ্ধ নাথাকিব; বিষয়া আৰু মন্ত্ৰীসকলে সঘনাই উত্তৰ-পূবলৈ যাব লাগিব আৰু থাকিব লাগিব।
পূৰ্বৰ শাসনকালত এজন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে দুমাহৰ পৰা তিনিমাহত এবাৰহে উত্তৰ-পূব ভ্ৰমণ কৰিছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে। ইয়াৰ বিপৰীতে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ চৰকাৰৰ দিনত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলে ৮০০ বাৰতকৈও অধিক উত্তৰ-পূব ভ্ৰমণ কৰিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই ভ্ৰমণসমূহ প্ৰতীকী নহয়; মন্ত্ৰীসকলে ৰাতিটো থাকিবলৈ আৰু অঞ্চলটোৰ সৈতে অৰ্থপূৰ্ণভাৱে জড়িত হ’বলৈ প্ৰচেষ্টা চলায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজে ৭০ বাৰতকৈও অধিক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভ্ৰমণ কৰা বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে মাত্ৰ যোৱা সপ্তাহত তেওঁ মিজোৰাম, মণিপুৰ আৰু অসম ভ্ৰমণ কৰিছিল আৰু গুৱাহাটীত নিশাটো কটাইছিল। তেওঁৰ চৰকাৰে আৱেগিক ব্যৱধান দূৰ কৰি দিল্লীক জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱা বুলি উল্লেখ কৰি উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ প্রতি গভীৰ মৰম প্রকাশ কৰে৷
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যক অষ্টলক্ষ্মী হিচাপে শ্ৰদ্ধা জনোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সেয়েহে উন্নয়নৰ যাত্ৰাত পিছ পৰি থাকিব নোৱাৰি। তেওঁ জোৰ দি কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অঞ্চলটোৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে যথেষ্ট ধন আবণ্টন দিছে। এটা উদাহৰণ দি তেওঁ বুজাই দিলে যে কেন্দ্ৰই সংগ্ৰহ কৰা কৰসমূহৰ এটা অংশ ৰাজ্যসমূহক বিতৰণ কৰা হয়। পূৰ্বৰ শাসন কালত অৰুণাচল প্ৰদেশে দহ বছৰৰ ভিতৰত কেন্দ্ৰীয় কৰৰ পৰা মাত্ৰ ৬,০০০ কোটি টকাহে লাভ কৰিছিল। ইয়াৰ বিপৰীতে শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে আমাৰ চৰকাৰৰ অধীনত অৰুণাচলে একে সময়ছোৱাত ১ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন লাভ কৰিছে—১৬ গুণ বেছি। তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে এই সংখ্যা কেৱল কৰ অংশৰ সৈতে জড়িত আৰু ইয়াত ৰাজ্যখনত ৰূপায়ণ হৈ থকা বিভিন্ন আঁচনি আৰু বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ অধীনত অতিৰিক্ত ব্যয় অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই কাৰণেই অৰুণাচল আজি ইমান ব্যাপক আৰু দ্ৰুত বিকাশৰ সাক্ষী হৈ আছে।
যেতিয়া উদ্দেশ্য উচ্চ আৰু প্ৰচেষ্টা সৎ হয় তেতিয়া ফলাফল দৃশ্যমান হয় বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে সুশাসনৰ ওপৰত প্ৰবল গুৰুত্ব আৰোপ কৰি জাতিটোৰ উন্নয়নৰ চালিকা শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰৰ বাবে নাগৰিকৰ কল্যাণতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ একোৱেই নাই। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে জীৱনটো সূচল কৰি তুলিবলৈ চৰকাৰে জীৱন-ধাৰণৰ সূচলতাৰ হকে কাম কৰি আছে, ভ্ৰমণৰ অসুবিধা হ্ৰাস কৰিবলৈ ভ্ৰমণৰ সূচলতা, স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা উন্নত কৰাৰ বাবে চিকিৎসাৰ সূচলতা, শিক্ষা ব্যৱস্থা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ শিক্ষাৰ সূচলতা আৰু ব্যৱসায়ৰ সুবিধাৰ বাবে ব্যৱসায়িক সূচলতাৰ হকে কাম কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰসমূহে সক্ৰিয়ভাৱে এই লক্ষ্য অভিমুখে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। এসময়ত যিবোৰ অঞ্চলত পথৰ ব্যৱস্থা কল্পনাতীত আছিল, সেইবোৰ অঞ্চলত এতিয়া মানসম্পন্ন ঘাইপথ নিৰ্মাণ পৰিলক্ষিত হৈছে। এসময়ত অসম্ভৱ বুলি গণ্য কৰা চেলা সুৰংগৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি এতিয়া অৰুণাচলৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে উড়ান আঁচনিৰ অধীনত এই অঞ্চলসমূহক একত্ৰিত কৰি অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দুৰ্গম অঞ্চলত হেলিপ’ৰ্ট স্থাপনৰ বাবে কাম কৰি আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে হোলংগী বিমানবন্দৰত নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, য’ত এতিয়া দিল্লীলৈ পোনপটীয়া বিমান সেৱা আগবঢ়োৱা হৈছে। এই উন্নয়নে কেৱল নিয়মীয়া যাত্ৰী, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, আৰু পৰ্যটকসকলক উপকৃত কৰাই নহয়, স্থানীয় কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহকো সহায় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সমগ্ৰ দেশৰ বৃহৎ বজাৰলৈ ফল-মূল, শাক-পাচলি আৰু অন্যান্য উৎপাদিত সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰাটো এতিয়া বহুত সহজ হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জাতিটোৱে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন বিকশিত দেশ হোৱাৰ লক্ষ্যৰ দিশত সামূহিকভাৱে কাম কৰি আছে আৰু এই দৃষ্টিভংগী তেতিয়াহে বাস্তৱায়িত হ’ব, যেতিয়া প্ৰতিখন ৰাজ্যই ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আগবাঢ়িব। এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰি থকাত তেওঁ সন্তুষ্টি প্রকাশ কৰে৷ শক্তি খণ্ডক এক উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত সৌৰ, বতাহ, জল শক্তিকে ধৰি অগতানুগতিক উৎসৰ পৰা ৫০০ গিগাৱাট বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। অৰুণাচল প্ৰদেশে এই অভিযানত সক্ৰিয়ভাৱে অৱদান আগবঢ়োৱা বুলি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ দুটা নতুন শক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰে যিয়ে অৰুণাচলৰ শক্তি উৎপাদক হিচাপে স্থিতি শক্তিশালী কৰিব, হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি কৰিব আৰু উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ বাবে সুলভ মূল্যৰ বিদ্যুৎ যোগান ধৰিব। দীৰ্ঘদিন ধৰি কঠিন উন্নয়নমূলক কাম-কাজ পৰিহাৰ কৰাৰ প্ৰৱণতাৰে অৰুণাচলৰ লগতে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিৰূপ প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ বাবে বিৰোধী দলটোক শ্ৰী মোদীয়ে সমালোচনা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰত্যাহ্বানমূলক ভূখণ্ড—পাহাৰীয়া অঞ্চল, বনাঞ্চল—প্ৰায়ে পিছপৰা বুলি ঘোষণা কৰা হোৱাৰ লগতে বিৰোধী দলে অৱহেলা কৰিছিল। উত্তৰ-পূবৰ জনজাতীয় অঞ্চল আৰু জিলাসমূহ আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা বুলি প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে সীমান্তৰ ওচৰৰ গাঁওসমূহক ‘প্ৰান্তীয় গাঁও’ হিচাপে উচ্ছেদ কৰাৰ জৰিয়তে পূৰ্বৰ ব্যৱস্থাসমূহে দায়িত্ব এৰাই চলি নিজৰ ব্যৰ্থতাসমূহ লুকুৱাবলৈ সক্ষম হৈছিল। এই অৱহেলাৰ ফলত জনজাতীয় আৰু সীমান্ত অঞ্চলৰ পৰা অবিৰত প্ৰব্ৰজন হৈছিল।
তেওঁলোকৰ চৰকাৰে আঞ্চলিক উন্নয়নৰ দিশত পূৰ্বৰ দৃষ্টিভংগীক সলনি কৰা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ ব্যৱস্থাসমূহে পূৰ্বতে ‘পিছপৰা’ আখ্যা দিয়া জিলাসমূহক ‘অভিলাসী জিলা’ হিচাপে পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছে আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। এসময়ত ‘প্ৰান্তীয় গাঁও’ বুলি অবহেলা কৰা সীমান্তৰ গাঁওসমূহে এতিয়া দেশৰ ‘প্ৰথম গাঁও’ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। সীমান্ত অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত হোৱাটো লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই পৰিবৰ্তনৰ ইতিবাচক ফলাফলৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজছ প্ৰগ্ৰেমৰ সফলতাই জীৱনৰ মান যথেষ্ট উন্নত কৰিছে। কেৱল অৰুণাচল প্ৰদেশতে এনে ৪৫০ খনতকৈও অধিক সীমান্ত গাঁৱে দ্ৰুত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, এতিয়া এই অঞ্চলসমূহত পথ, বিদ্যুৎ, ইণ্টাৰনেটৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় আন্তঃগাঁথনি উপলব্ধ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সীমান্ত অঞ্চলৰ পৰা চহৰলৈ প্ৰব্ৰজন এসময়ত সাধাৰণ আছিল যদিও এই গাঁওসমূহ এতিয়া পৰ্যটনৰ নতুন কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
অৰুণাচল প্ৰদেশত পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে নতুন অঞ্চললৈ সংযোগ সম্প্ৰসাৰিত হোৱাৰ লগে লগে পৰ্যটন ক্ৰমাগতভাৱে ত্বৰান্বিত হৈছে। বিগত দশকত অৰুণাচললৈ অহা পৰ্যটকৰ সংখ্যা দুগুণ বৃদ্ধি পোৱাত তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। কনফাৰেন্স আৰু কনচাৰ্ট পৰ্যটনৰ বিশ্বব্যাপী উত্থানৰ দিশটোলৈ আঙুলিয়াই দি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে অৰুণাচলৰ পৰ্যটন শক্তি প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ পৰিধি নেওচি গৈছে। এই প্ৰেক্ষাপটত শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে শীঘ্ৰে টাৱাঙত স্থাপন হ’বলগীয়া আধুনিক কনভেনচন চেণ্টাৰে ৰাজ্যখনৰ পৰ্যটনৰ পৰিবেশত এক নতুন মাত্ৰা সংযোজন কৰিব। তেওঁ আৰু কয় যে ভাৰত চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচীয়ে সীমান্তৰ কাষত অৱস্থিত গাঁওসমূহৰ বাবে এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে, যিয়ে অৰুণাচলৰ উন্নয়নত যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
আজি অৰুণাচল প্ৰদেশত দেখা পোৱা দ্ৰুত উন্নয়ন তেওঁলোকৰ চৰকাৰে দিল্লী আৰু ইটানগৰ দুয়ো স্থানতে কাম কৰাৰ ফল বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে উন্নয়নৰ দিশত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ সংযুক্ত শক্তি সমন্বিত কৰা হৈছে। তেওঁ কেন্সাৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ লগতে অঞ্চলটোত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত অসংখ্য নাগৰিকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই কৃতিত্বসমূহ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ জৰিয়তে সম্ভৱ হৈছে।
কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে অৰুণাচল প্ৰদেশে কৃষি আৰু উদ্যান শস্যৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰা বুলি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে স্থানীয় উৎপাদিত সামগ্ৰী যেনে কিৱি, কমলা, ইলাচি, আনাৰস আদিয়ে ৰাজ্যখনক এক নতুন পৰিচয় দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিখনে অঞ্চলটোৰ কৃষকৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হোৱা বুলিও তেওঁ প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাক সবলীকৰণ কৰাটো তেওঁৰ চৰকাৰৰ বাবে এক ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। তেওঁ সমগ্ৰ দেশতে তিনি কোটি ‘লাখপতি দিদি’ সৃষ্টিৰ অভিযান পুনৰাবৃত্তি কৰি মুখ্যমন্ত্ৰী পেমা খাণ্ডু আৰু তেওঁৰ দলে এই অভিযানক সক্ৰিয়ভাৱে আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। লগতে ৰাজ্যত অসংখ্য কৰ্মৰত মহিলা হোষ্টেল আৰম্ভ হোৱাৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে, যাৰ ফলত যুৱতীসকল যথেষ্ট উপকৃত হ’ব।
অনুষ্ঠানত মহিলাৰ বৃহৎ উপস্থিতিৰ শলাগ লৈ জি এছ টি সঞ্চয় মহোৎসৱৰ বাবে পুনৰবাৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি সংস্কাৰৰ সুবিধাই তেওঁলোকৰ ওপৰত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলাব। তেওঁ কয় যে পৰিয়ালসমূহে এতিয়া মাহিলী বাজেটত যথেষ্ট সকাহ লাভ কৰিব। পাকঘৰৰ সামগ্ৰী, শিশুৰ বাবে শিক্ষামূলক সামগ্ৰী, জোতা আৰু কাপোৰৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী অধিক সুলভ হৈ পৰিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
সেই সময়ত সন্মুখীন হোৱা অসংখ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি নাগৰিকসকলক ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ সময়ছোৱাৰ কথা মনত পেলাবলৈ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সেই কালছোৱাত মুদ্ৰাস্ফীতি আকাশলংঘী হৈছিল, বৃহৎ কেলেংকাৰী হোৱাৰ লগতে তেতিয়াৰ চৰকাৰে জনসাধাৰণৰ ওপৰত কৰ বোজা বৃদ্ধি কৰি আহিছিল। তেওঁ আঙুলিয়াই দিলে যে বাৰ্ষিক ২ লাখ টকা আয়ৰ ওপৰতো আয়কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল আৰু বহু অত্যাৱশ্যকীয় বস্তুৰ ওপৰত ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ শাসন ব্যৱস্থাত ৩০ শতাংশতকৈ অধিক হাৰত কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল।
নাগৰিকৰ আয় আৰু সঞ্চয় দুয়োটা বৃদ্ধিৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাক স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বছৰ বছৰ ধৰি বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পিছতো তেওঁৰ চৰকাৰে আয়কৰৰ হাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে হ্ৰাস কৰিছে। এইবাৰ ১২ লাখ টকাপৰ্যন্ত বাৰ্ষিক আয় সম্পূৰ্ণৰূপে কৰমুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে জি এছ টি এতিয়া মাত্ৰ দুটা স্তৰলৈ সৰল কৰা হৈছে—৫ শতাংশ আৰু ১৮ শতাংশ। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে বহু বস্তু কৰমুক্ত হৈ পৰিছে আৰু অন্যান্য সামগ্ৰীৰ ওপৰত কৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা, স্কুটাৰ বা বাইক ক্ৰয় কৰা, বাহিৰত খাদ্য খোৱা, ভ্ৰমণ কৰা আদি সকলোবোৰ অধিক সুলভ হৈ পৰিছে। জি এছ টি সঞ্চয় মহোৎসৱ ৰাইজৰ বাবে এক স্মৰণীয় মাইলৰ খুঁটি হ’ব বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়।
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ দেশপ্ৰেমমূলক মনোভাৱৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইয়াত মানুহে নিজতকৈও ৰাষ্ট্ৰক অগ্ৰাধিকাৰ দি ‘নমস্কাৰ’ৰ আগতেই ‘জয় হিন্দ’ বুলি কয়। দেশখনে সামূহিকভাৱে বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে চলোৱা প্ৰয়াসৰ সমান্তৰালকৈ স্বাৱলম্বিতাৰ এক জাতীয় প্রত্যাশা আছে৷ তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰত স্বাৱলম্বী হ’লেহে বিকশিত হ’ব আৰু তাৰ বাবে ‘স্বদেশী’ মন্ত্ৰ অপৰিহাৰ্য। ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ ক্ৰয়-বিক্ৰয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বদেশী গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু গৌৰৱেৰে স্বদেশী বুলি ঘোষণা কৰিবলৈ নাগৰিকসকলক আহ্বান জনায়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰিলে অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰৰো উন্নয়ন ত্বৰান্বিত হ’ব। তেওঁ নতুনকৈ আৰম্ভ হোৱা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি সামৰণি মাৰে।
অনুষ্ঠানত অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল, লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল কে টি পাৰ্নাইক (অৱসৰপ্ৰাপ্ত), অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডু, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজুৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
অঞ্চলটোৰ বিশাল জলবিদ্যুৎ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰাৰ জৰিয়তে বহনক্ষম শক্তি উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইটানগৰত ৩,৭০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ দুটা বৃহৎ জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ছিয়ম উপ-অববাহিকাত হেও হাইড্ৰ’ ইলেক্ট্ৰিক প্ৰজেক্ট (২৪০ মেগাৱাট) আৰু টাটো-আই হাইড্ৰ’ ইলেক্ট্ৰিক প্ৰজেক্ট (১৮৬ মেগাৱাট) উন্নয়ন কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টাৱাঙত অত্যাধুনিক কনভেনচন চেণ্টাৰৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। সীমান্তৱৰ্তী জিলা টাৱাংত ৯,৮২০ ফুটতকৈও অধিক উচ্চতাত অৱস্থিত এই কেন্দ্ৰটোৱে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন, সাংস্কৃতিক উৎসৱ আৰু প্ৰদৰ্শনী আয়োজনৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুবিধা হিচাপে কাম কৰিব। ১,৫০০ৰো অধিক প্ৰতিনিধিক আতিথ্য দিয়াৰ ক্ষমতাৰে এই কেন্দ্ৰটোৱে বিশ্ব মান পূৰণ কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক সম্ভাৱনাক সমৰ্থন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১,২৯০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পও আৰম্ভ কৰে, য’ত সংযোগ, স্বাস্থ্য, অগ্নিনিৰ্বাপক, কৰ্মৰত মহিলাৰ হোষ্টেল আদিকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। এই পদক্ষেপসমূহে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব, জীৱনৰ মান উন্নত কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ যোগাযোগ বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ব্যৱসায় কৰাত সূচলতা নিশ্চিত কৰা আৰু এক সজীৱ উদ্যোগীকৰণ পৰিবেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় কৰদাতা, ব্যৱসায়ী আৰু উদ্যোগ প্ৰতিনিধিৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰি শেহতীয়াকৈ জিএছটিৰ হাৰ সংস্কাৰৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।