ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ତ୍ରିପୁରା ଗସ୍ତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
21 SEP 2025 9:54AM by PIB Bhubaneswar
୩,୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଦୁଇ ନୂଆ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଯୋଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ତ୍ରିପୁରାରେ ମାତା ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀ ମନ୍ଦିର ପରିସର ବିକାଶର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ତ୍ରିପୁରା ଗସ୍ତ କରିବେ । ସେ ଇଟାନଗରରେ ୫,୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି ଜନସଭାକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଏହା ପରେ, ସେ ତ୍ରିପୁରା ଗସ୍ତ କରି ପୂଜା କରିବେ ଏବଂ ମାତାବାରିରେ 'ମାତା ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀ ମନ୍ଦିର ପରିସର'ର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ କରିବେ।
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିପୁଳ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷମତାର ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଟାନଗରରେ ୩,୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ହିଓ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ (୨୪୦ ମେଗାୱାଟ) ଏବଂ ଟାଟୋ-୧ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ (୧୮୬ ମେଗାୱାଟ) ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସିୟୋମ ଉପ-ବେସିନରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତୱାଙ୍ଗରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲା ତୱାଙ୍ଗରେ ୯,୮୨୦ ଫୁଟରୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚରେ ଥିବା ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମ୍ମିଳନୀ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳ ଭାବେ କାମ କରିବ । ୧୫ ଶହରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ଦେବାର କ୍ଷମତା ସହିତ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନାଙ୍କ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ଭାବନାରେ ସହଯୋଗ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୨୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ଯାହା ସଂଯୋଗୀକରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଛାତ୍ରାବାସ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବାଣିଜ୍ୟରେ ସୁଗମତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦ୍ୟମଶୀଳତା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ନିଜସ୍ୱ କଳ୍ପନା ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ କରାଦାତା,ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଜିଏସଟି ଦର ସଂଶୋଧନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିବେ ।
ତ୍ରିପୁରାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା କାୟାକଳ୍ପ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ଅଭିଯାନ (ପ୍ରସାଦ) ଯୋଜନାରେ ମାତାବାଡ଼ିରେ ମାତା ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ତ୍ରିପୁରାର ଗୋମତୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଉଦୟପୁର ସହରରେ ଥିବା ପ୍ରାଚୀନ ୫୧ଟି ଶକ୍ତିପୀଠରୁ ଅନ୍ୟତମ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରୁ କଚ୍ଛପ ଆକାରର ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିରେ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ସୁଧାର, ନୂତନ ରାସ୍ତା, ପୁନଃନିର୍ମିତ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଏବଂ ପ୍ରାଚୀର, ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଷ୍ଟଲ, ଧ୍ୟାନ କକ୍ଷ, ଅତିଥି ନିବାସ, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କୋଠରୀ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ତିନି ମହଲା ବିଶିଷ୍ଠ କୋଠା ସାମିଲ ରହିଛି । ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ, ରୋଜଗାର ଓ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM to visit Arunachal Pradesh and Tripura on 22nd September
Harnessing the vast hydroelectric potential of Arunachal Pradesh, PM to lay the foundation stone of two major hydropower projects worth over Rs 3,700 crore in Itanagar
PM to launch projects related to connectivity, health and other development initiatives aimed at enhancing quality of life
In Tripura, PM to visit and inaugurate development work of Mata Tripura Sundari Temple Complex
21 SEP 2025 9:54AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Arunachal Pradesh and Tripura on 22nd September. He will lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 5,100 crore at Itanagar. He will also address a public function.
Thereafter, he will visit Tripura and perform Pooja and Darshan and inaugurate development work of ‘Mata Tripura Sundari Temple Complex’ at Matabari.
PM in Arunachal Pradesh
Harnessing the vast hydroelectric potential and promoting sustainable energy generation in the region, Prime Minister will lay the foundation stone of two major hydropower projects worth over Rs 3,700 crore in Itanagar. The Heo Hydro Electric Project (240 MW) and Tato-I Hydro Electric Project (186 MW) will be developed in the Siyom sub-basin of Arunachal Pradesh.
Prime Minister will also lay the foundation stone of a state-of-the-art Convention Center at Tawang. Located at over 9,820 feet in the frontier district of Tawang, the centre will serve as a landmark facility to host national and international conferences, cultural festivals, and exhibitions. With a capacity to host over 1,500 delegates, the Center will meet global standards and support the tourism and cultural potential of the region.
Prime Minister will also launch multiple key infrastructure projects worth over Rs 1,290 crore, catering to various sectors including connectivity, health, fire safety, working women hostels among others. These initiatives are expected to catalyze economic activity, improve quality of life, and enhance connectivity in the region.
In line with his vision of ensuring ease of doing business and fostering a vibrant entrepreneurial ecosystem, Prime Minister will also interact with local taxpayers, traders, and industry representatives to discuss the impact of the recent GST rate rationalisation.
PM in Tripura
In line with his commitment to promote and preserve the spiritual and cultural heritage of India, Prime Minister will inaugurate the development work of ‘Mata Tripura Sundari Temple Complex’ at Matabari under Pilgrimage Rejuvenation And Spiritual Heritage Augmentation Drive (PRASAD) scheme. It is one of the ancient 51 Shakti Peethas located in Udaipur town of Gomati district in Tripura.
The project, given the shape of tortoise view from above, includes modifications in the temple premises, new pathways, renovated entrances and fencing, drainage system, a new three-storied complex consisting of stalls, meditation hall, guest accommodations, office rooms, among others. It will play a significant role in boosting tourism, creating employment and business opportunities and leading to overall socio-economic development of the region.