প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী ভাবনগরদা পাংথোকপা ‘সমুদ্র সে সমৃদ্ধি’ থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
20 SEP 2025 2:33PM by PIB Imphal
গুজরাতকী পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপশিং, সর্বানন্দ সোনোৱলজী, সি.আর. পতিল, মনসুখ ভাই মন্দাবিয়া, শান্তনু থাকুর, নিমুবেন বভানিয়া, লৈবাক অসিগী মফম ৪০ হেনবদগী, মরু ওইবা হীথাংফম পুম্নমক্ত, থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবশিং, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী মন্ত্রীশিং, মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং, অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং, অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, পুম্নমকপু খুরুমজরি।
ঐখোয়গী ভাবনগরনা সেন্সসন অমা থোকহল্লে, হোয়, ইলেক্ত্রিসিতী লাকপদা ঙাইরি। ঐহাক্না পন্দলগী মপান্দা মীওই কয়া অমা উবা ফংই। ঐখোয়বু য়াইফ-মঙ্গোল পীনবা মশিং য়াম্না লাকপীরিবা পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
থৌরম অসি ভাবনগরদা পাংথোক্লি, অদুবু মসি লৈবাক পুম্বগী প্রোগ্রাম অমনি। ঙসি, ভাবনগর অসি থৌরম অদুনি, অমসুং ভাবনগর অসি ভারত পুম্বদা সমুদ্রদগী চাউখৎপা পুরক্নবা ঐখোয়গী লম্বী অসিবু উৎনবগীদমক মরুওইবা প্রোগ্রাম অসিগী সেন্তর ওইনা খনখ্রে। গুজরাতকী মীয়াম অমসুং ভাবনগরগী মীয়ামদা হরাও-তয়াম্বা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
হন্দক্তা সেপ্তেম্বর ১৭দা, ময়াম পুম্নমক্না ময়ামগী নরেন্দ্র ভাইদা য়াইফ-মঙ্গোল পীরিবসি, লৈবাক অসিদগী অমসুং মালেমগী মফমশিংদগী ঐহাক্না ফংলকপা য়াইফ-মঙ্গোলশিং অসিগীদমক ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা থাগৎপা ফোংদোকপা ঙমদ্রে অদুবু ভারত অমসুং মালেমগী মফম খুদিংমক্তগী ঐহাক্না ফংলকপা নুংশিবা, য়াইফ-পাউজেলশিং অসি, মসি ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা এসেৎনি, মসি ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলনি অমসুং মরম অসিনা ঙসি লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী অথোইবা মীওই পুম্নমক্তা ঐহাক্না মীয়ামদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মফম অসিদা ইচানুপী অমনা ফোতো অমা পুরক্লি, মফম অসিদা ইচানুপী অমনা ফোতো অমা পুরক্লি, অদোম্না মদু লৌশিনবিয়ু, ঐহাক্না অঙাংশিং অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসি পুরক্লিবা মীওইশিংদা ঐহাক্না থাগৎচরি। অদোমগী নুংশিবা অদুগীদমক ঐহাক্না ময়ামগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ময়াম্না য়াম্না কন্না হোৎনখি। থাগৎচরি সর, থাগৎচরি মচা, থাগৎচরি মরুপ।
মরুপশিং,
বিশ্বকর্মা জয়ন্তীদগী হৌরগা গান্ধী জয়ন্তী ফাওবা, হায়বদি সেপ্তেম্বর ১৭দগী ওক্তোবর ২ ফাওবা, লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই মিলিয়ন কয়ানা সেবা পখৱারা পাংথোক্লি। গুজরাতসু হৌজিক নুমিৎ ১৫নিগী সেবা পখৱারা পাংথোক্লি হায়না ঐনা খঙলে। অদুম ওইনমক, হৌখিবা নুমিৎ নিনি নৎত্রগা হুমনি অসিদা, সেবা পখৱারাগী থৌরম কয়া অমা পাংথোকখি। মফম চাম্মরোমদা ব্লদ দোনেসন কেম্পশিং পাংথোকখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা মীওই লাখ অমা হেন্না ব্লদ দোনেসন তৌখ্রে। ঐহাক্না গুজরাতকী মরমদা ফংলকপা পাউ খক্তমক শেয়র তৌরি। শহর কয়াদা ক্লিনলিনেস দ্রাইবশিং পাংথোকখি অমসুং মীওই লাখ কয়ানা মসিগী ক্লিনলিনেস দ্রাইবশিংদা শরুক য়াখি। রাজ্য অসিগী মফম ৩০,০০০ হেনবদা হেল্থ কেম্পশিং লিংখৎখ্রে। মসি য়াম্না চাউবা মশীং অমনি। মফম অসিদা নুপীশিংগী হকশেলদা মরুওইবা মীৎয়েং থমদুনা, তেস্তিং অমসুং লাইয়েংবদা মীওইশিংদা মতেং পাংলি। লৈবাক শিনবা থুংনা সেবাগী থবকশিং অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক্তা ঐনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, থৌরম অসিদা, ঐহাক্না কৃষ্ণ কুমার সিংহজীবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। সরদার সাহেবকী মিসনদা য়াওদুনা, মহাক্না ভারতকী অপুনবগীদমক্তা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। ঙসিদি, অসিগুম্বা অচৌবা লৈবাক নীংবশিং অসিদগী ইথিল লৌদুনা, ঐখোয়না ভারতকী অমত্তা ওইববু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং "এক ভারত শেস্ত্র ভারত"কী ৱাখল্লোন অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐহাক ভাবনগরদা লাক্লি, নবরত্রিগী অশেংবা কুমহৈ হৌগদৌরিবা অসিদা অসিগুম্বা থৌরম অসিদা, জি.এস.তি.দা হন্থরকপনা মরম ওইদুনা, কৈথেলশিং অসি হেন্না মরাং কায়না লৈরগনি, অমসুং থৌরম অসিগী ফিবম অসিদা, ঐখোয়না সমুদ্রদগী লাকপা চাউখৎপগী অচৌবা থৌরম অসি পাংথোক্লি। ভাবনগরগী ইচিল-ইনাওশিং, লৈবাক শিনবা থুংবদগী মীওইশিং শরুক য়াদুনা লাক্লিবা অসিদা হিন্দীদা ঙাংবগীদমক ঐহাকপু ঙাকপীয়ু। লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই মিলিয়ন কয়া প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াবা মতমদা, ঐহাক্না হিন্দীদা ৱা ঙাংবগীদমক ঙাকপীয়ু।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাগী ভারতনা সমুদ্রবু অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইনা উরি। ঙল্লিঙৈ মতম খরা অসিদা, হীথাংফমশিংনা লমজিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী খোংজেল য়াংশিলহন্নবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। লৈবাক অসিদা ক্রুইজ তুরিজম প্রমোৎ তৌনবা মুম্বাইদা ইন্তর্নেস্নেল ক্রুইজ তর্মিনেলসু ঙসি হৌদোকখ্রে। ভাবনগর অমসুং গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া অমসু হৌদোকখ্রে। ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়াম অমসুং গুজরাতকী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা মালেমগী ওইবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মালেম অসিদা ঐখোয়গী অচৌবা য়েক্নবশিং লৈতে। করিগুম্বা ঐখোয়গী অশেংবা য়েক্নবা অমা লৈরবদি, মদুদি অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মখা পোনবনি। মসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা য়েক্নবনি। অমসুং পুন্না, ঐখোয়না ভারতকী য়েক্নবশিং, মখা পোনবগী য়েক্নবশিং অসি মাইথিবা পীনবা তাই। ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা অমুক হন্না হায়গদবনি: মপান লমদা মখা পোনবা হেনগৎলক্লিবমখৈ, লৈবাক অমগী মাইথিবা হেনগৎলকই। মালেমগী শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা ফংনবগীদমক্তা, মালেমগী খ্বাইদগী মীশিং য়াম্বা লৈবাক অসিনা মশা মরোমদোম লেপচগদবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না অতোপ্পদা মখা পোল্লবদি, ঐখোয়গী ইশাগী ইকাই খুম্নবা অদু হন্থরক্কনি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীওই বিল্লিয়ন ১.৪গী তুংলমচৎপু অতোপ্পশিংগী খুৎতা থাদোকপা য়ারোই। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী ৱারেপ অসি অতোপ্পদা মখা পোল্লি থম্বা য়ারোই। ঐখোয়না তুংগী মীরোনগী তুংলমচৎপু খুদোংথীবা নংহল্লোইদবনি।
অমসুং মরম অসিনা ইচিল-ইনাওশিং,
গুজরাতিদা ঐখোয়না হায়নবা অমা লৈ, "সমস্যা চামাগীদমক কোকহন্নবা উপাই অমা খক্তমক লৈ।" খুদোংচাদবা চাম্মগী কোকহন্নবা পাম্বৈ অমা খক্তমক লৈ, অমসুং মদুদি মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমনি। অদুবু মসি ফংনবগীদমক্তা ঐখোয়না অৱাবা কয়া মায়োক্নগদবনি অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী মখা পোনবা অসি লেপ্তনা হন্থহনগদবনি। অমসুং হৌজিক, ভারত অসি মশা-মরোমদোম লেপচগদবনি অমসুং মালেমগী মমাংদা মপাঙ্গল কন্না লেপকদবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভারতকী ওইথোকপা য়াবা কয়া লৈরি। অদুবু নীংতম্লবা মতুংদা, কংগ্রেস পার্তীনা ভারতকী মপাঙ্গল খুদিংমক নাথৈদুনা থমখি। মরম অদুনা, নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি তরাগী খুজিং তরুক ফাওবা লৈরবসু, ভারতনা মাগী ফংফম থোকপা মায়পাকপা অদু ফংবা ঙমখিদে। মসিগী মরুওইবা মরম অনি লৈরম্মি: মতম শাংনা, কংগ্রেস সরকারনা লৈবাক অসিবু মালেমগী কৈথেলদগী তোখাইনা থমদুনা লাইসেন্স-কোতা রাজকী মনুংদা লৈহল্লম্মি। অমসুং মদুদগী, গ্লোবেলাইজেসনগী মতম য়ৌরকপা মতমদা, ইম্পোর্তকী অমত্তা ঙাইরবা লম্বী অদু লৌখৎখি। অমসুং মদুগী মনুংদা, লুপা করোর লিশিং কয়া অমসুং লাখ কয়াগী স্কেমশিং চত্থখি। কংগ্রেস সরকারশিংগী থৌশিল-থৌরাংশিং অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা অৱাবা কয়া থোকহনখি। অসিগুম্বা পোলিসীশিং অসিনা ভারতকী অশেংবা শক্তি অদু ফোংদোকপা ঙমখিদে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী শিপ্পিং সেক্তর অসি লৈবাক অসিনা মায়োক্নখিবা অমাংবশিংগী অচৌবা অচৌবা খুদম অমনি। ভারত অসি চহি চা কয়াগী মমাংদগী মরু ওইবা সমুদ্রগী শক্তি অমা ওইদুনা লাক্লি, অমসুং ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শিপ বিল্দিং সেন্তর অমা ওইরম্মি। ইন্দিয়াগী কোস্তেল স্তেৎশিংদা শাবা জহাজশিংনা নেস্নেল অমসুং গ্লোবেল ত্রেদতা মতেং পাংখি। চহি ৫০গী মমাং ফাওবদা ঐখোয়না ভারত্তা শাবা জহাজশিং শীজিন্নখি। মতম অদুদা, ভারতকী ইম্পোর্ত অমসুং এক্সপোর্তকী চাদা ৪০ হেনবনা লৈবাক অসিদা শাবা জহাজশিংনা পাংথোকখি। অদুবু, লৈবাক অসিগী শিপ্পিং সেক্তর অসিসু কংগ্রেস পার্তীগী ফত্তবা লালোংশিংগী ভিক্তিম ওইখি। ভারত্তা শিপ বিল্দিংদা মীৎয়েং চংবগী মহুত্তা, কংগ্রেসনা মপানগী জহাজশিংদা চার্তর পীবদা হেন্না পামখি। মসিনা ভারতকী শিপ বিল্দিংগী ইকোসিস্তেমবু মপাঙ্গল শোন্থহনখি, অমসুং মপানগী জহাজশিংদা মখা পোনবা অসি তঙাইফদবা অমা ওইখি। মসিনা মরম ওইদুনা চহি ৫০গী মমাংদা, ললোন-ইতিক্কী চাদা ৪০দি ভারতকী জহাজশিংনা পুথোক পুশিন তৌরম্মি, অদুগা মসিগী শরুক অসি চাদা মঙাদা খক্তদা হন্থরে। মসিনা তাকপদি ঐখোয়না ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী চাদা ৯৫দি মপানগী জহাজশিংদা মখা পোল্লি হায়বনি। মপানগী জহাজশিংদা মখা পোল্লিবা অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না অচৌবা মাংজবা কয়া মায়োক্নখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐনা লৈবাক অসিগীদমক্তা স্তেতিস্তিক্স খরা উৎচরি। ভারতনা চহি খুদিংগী চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন ৭৫, নৎত্রগা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ তরুক, মপান লৈবাক্কী শিপ্পিং কম্পনীশিংদা শিপ্পিং সর্ভিসকীদমক্তা শেল থাদৈ হায়বসি খঙবদা লৈবাক্কী মীওইশিংদি য়াম্না থম্মোয় শোক্লগনি। হায়রিবা শেনফম অসি ভারতকী ঙাকশেলগী বজেৎ অদুগা চাউরাক্না মান্নৈ। ঐখোয়না অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চহি তরাগী খুজিং তরেৎ অসিদা ফ্রেৎতা শেল কয়া পীখ্রে হায়বসি খল্লু। ঐখোয়গী শেনফম অসিনা মপান লৈবাক্তা থবক মিলিয়ন কয়া শেমগৎলে। করিগুম্বা মমাংগী সরকারশিংনা মসিগী শেনফম অসিগী অপীকপা শরুক অমা ফাওবা মখোয়গী শিপ্পিং ইন্দস্ত্রীদা শেল থাদরম্বা তারবদি, মালেম অসিনা ঙসি ঐখোয়গী জহাজশিং শীজিন্নরমগনি, ঐখোয়না শিপ্পিং সর্ভিসশিংদা লুপা করোর কয়া ফংলমগনি, অমসুং ঐখোয়না শেনফম অসি য়াম্না কনবা ঙম্লমগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎপা পাম্লবদি, মদুদি ভারতকী নীংতম্বা চহি ১০০নি, মদুদি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমগদবনি। ভারতনা মশা-মরোমদোম লেপচবা নত্তনা অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা লৈতে। নাগরিক বিলিয়ন ১.৪না অমত্তা ঙাইরবা ৱারেপ লৌগদবনি: মসি চিপশিং ওইরো নত্রগা জহাজশিং ওইরো, ঐখোয়না মখোয়শিং অসি ভারত্তা শাজগদবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ভারতকী মেরিতাইম সেক্তরনা নেক্স জেনরেসনগী রিফোর্মশিং পায়খৎলি। ঙসিদগী হৌরগা, লৈবাক অসিগী মরুওইবা পোর্ত খুদিংমক তোঙান-তোঙানবা দোক্যুমেন্তশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা প্রোসেসশিংদগী ফ্রী ওইরগনি। ৱান নেসন, ৱান দোক্যুমেন্ত অমসুং ৱান নেসন, ৱান পোর্ত অমা হায়রিবা থৌওংশিং অসিনা ত্রেদ অমসুং বিজিনেস হেন্না লাইথোকহল্লগনি। হন্দক্তা, ঐখোয়গী মন্ত্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা হায়খিবগুম্না, পার্লিয়ামেন্তকী নোংজু মীফম মনুংদা, ঐখোয়না ব্রিতিশকী মতমদগী চৎনরক্লবা চৎনদ্রবা আইন কয়া অমা শেমদোকখি। ঐখোয়না মেরিতাইম সেক্তরদা রিফোর্ম কয়া অমা হৌদোক্লে। ঐখোয়গী সরকারনা অনৌবা মওংদা লৈবাক অসিদা মেরিতাইম লো মঙা পুথোকখ্রে। হায়রিবা আইনশিং অসি অমসুং মসিগী আইনশিং অসি হৌদোকপা অসিনা শিপ্পিং সেক্তর অমসুং পোর্ত গবর্নান্সতা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি
মরুপশিং,
ভারত অসি চহি চা কয়াদগী অচৌবা জহাজশিং শাবদা হৈথোই-শিংথোইবা ওইদুনা লাক্লি। নেক্স জেনরেসনগী রিফোর্মশিংনা অসিগুম্বা কাউথোকলুরবা মতিক ময়াই অদু অমুক হন্না শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ঐখোয়না নেভীদা জহাজ অমসুং সবমেরিন ৪০ হেন্না য়াওহনখ্রে। অমা নৎত্রগা অনি খক্তা নত্তনা মখোয় পুম্নমক অসি ভারত্তা শাবনি। আই.এন.এস. বিক্রান্ত, ভারত্তসু শাখিবা অচৌবা আই.এন.এস. বিক্রান্তগী মরমদা নখোয়না খঙলমগনি। মসিবু শাবদা শীজিন্নরিবা অৱাংবা থাক্কী স্তীল অসিসু ভারত্তা পুথোকপনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং লৈরে, ঐখোয়গী হৈশিংবশিংগী অৱাৎপা লৈতে। ঙসি, ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামদা অচৌবা জহাজশিং শাবদা মথৌ তাবা পোলিতিকেল ৱিল লৈরে হায়না থাজবা পীজরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মেরিতাইম সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঙরাং পুৱারী ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখি। ঐখোয়না নেস্নেল পোলিসীদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লে। সরকারনা হৌজিক অচৌবা জহাজশিংবু ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইনা মশক খঙলে। সেক্তর অমবু ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ওইনা শকখঙবা মতমদা, মসিনা য়াম্না কান্নবা ফংই। হৌজিক্তি, অচৌবা শিপ বিল্দিং কম্পনীশিংনা বেঙ্কতগী লোন লৌবদা হেন্না লায়না ফংলগনি, মখোয়না শেন্দোইগী চাং হন্থহল্লগনি, অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাইনান্সিংগী অতোপ্পা কান্নবা পুম্নমকসু শিপ বিল্দিং কম্পনীশিং অসিদা ফংলগনি। সরকারগী ৱারেপ অসিনা ভারতকী শিপ্পিং কম্পনীশিংদা অৱাবা হন্থহল্লগনি অমসুং মালেমগী অথোই-অহেন তান্নবা অসিদা মখোয়বু মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ভারতপু মালেমগী মরুওইবা সমুদ্রগী শক্তি ওইহন্নবা, ভারত সরকারনা মরুওইবা স্কিম অহুমদা থবক পায়খৎলি। স্কিম অহুম অসিনা শিপ বিল্দিং সেক্তরদা শেলগী তেংবাং পীনবা, ঐখোয়গী শিপয়ার্দশিংদা মোদর্ন তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি, অমসুং দিজাইন অমসুং ক্বালিতী য়াম্না ফগৎহনগনি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা স্কিমশিং অসিদা লুপা করোর লিশিং তরেৎ হেন্না চাদিং তৌরগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ২০০৭দা, ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইনা অদোমগী সেবা তৌরিঙৈদা, গুজরাতনা শিপ বিল্দিংগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা অচৌবা সেমিনার অমা পাংথোকখি। মতম অদুদা, ঐখোয়না গুজরাতকী শিপ বিল্দিং ইকোসিস্তেমদা মতেং পাংখি। হৌজিক্তি, লৈবাক শিনবা থুংনা শিপ বিল্দিং প্রমোৎ তৌনবা ঐখোয়না পাক শন্না থবক পায়খৎলি। মফমসিদা লৈরিবা এক্সপর্তশিংনা খঙই মদুদি শিপ বিল্দিং অসি মহৌশাগা মান্নবা ইন্দস্ত্রী নত্তে। শিপ বিল্দিং ইন্দস্ত্রী অসি ইন্দস্ত্রী পুম্নমক্কী মমা, ইন্দস্ত্রী পুম্নমক্কী মমা হায়না মালেম শিনবা থুংনা খঙনৈ। মসিনা জহাজ শাবা খক্তদগী হেন্না চংই মরমদি, মসিগা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিং অসি পাকথোক চাউথোক্লি। স্তীল, মেছিনরী, ইলেক্ত্রোনিক্স, তেক্সতাইল, পেন্ত, আই.তি. সিস্তেমশিং অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিং অসি শিপ্পিং ইন্দস্ত্রীনা মতেং পাংলি। মসিনা অপীকপা অমসুং মাইক্রো-স্কেল ইন্দস্ত্রীশিং, এম.এস.এম.ই.শিংদা কান্নবা ফংহল্লি। রিসর্চনা উৎলি মদুদি শিপ বিল্ দিংদা শেল থাদবা রুপি খুদিংমক্না শেন্মিৎলোনদা শেল থাদবা অদু শরুক অনি হেনগৎহল্লি। অমসুং শিপয়ার্দ অমদা শেম্লিবা থবক খুদিংমক্না সপ্লাই চেনগী মনুংদা অনৌবা থবক তরুক নৎত্রগা তরেৎ শেম্মি। মসিনা তাক্লিবদি, শিপ বিল্দিং ইন্দস্ত্রীদা থবক ১০০ শেম্লবদি, মসিগা মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা থবক ৬০০ হেন্না শেম্মী। মসিনি শিপ বিল্দিংগী অচৌবা মলতিপ্লাইয়র ইফেক্ত।
মরুপশিং,
ঐখোয়না শিপ বিল্দিংগীদমক মথৌ তাবা স্কিল সেৎতা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী মতাংদা ঐখোয়গী আই.তি.আই.শিং অসি কান্নবা ওইগনি, অমসুং মেরিতাইম য়ুনিভর্সিতীশিংগী থৌদাং অসি পাকথোক চাউথোক্লগনি। হৌখিবা চহিশিংদা, ঐখোয়না নেভী অমসুং এন.সি.সি.গী মরক্তা কোওর্দিনেসন তৌদুনা কোস্তেল এরিয়াশিংদা অনৌবা সিস্তেমশিং লিংখৎলে। হায়রিবা এন.সি.সি. কেদেৎশিং অসি নেভী অমসুং কম্মর্সিএল সেক্তর অনিমক্তা থৌদাং লৌনবগীদমক শেম-শারগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারত অসি তোঙানবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঐখোয়না হৌজিক ঐখোয়গী পান্দমশিং অদু মতমগী মাংওইননা ফংলি হায়বা উৎলি। সোলর সেক্তরদা, ভারতনা মাংজৌননা লেপখিবা মতমদগী চহি মরিদগী মঙা ফাওবগী মনুংদা মাংজৌননা পান্দমশিং ফংলি। ভারতনা পোর্ত-লেদ দিবেলপমেন্তকীদমক ঐখোয়না চহি ১১গী মমাংদা থমখিবা পান্দমশিং অদুদা চাউনা মাই পাক্লি। ঐখোয়না অচৌবা জহাজশিংগীদমক লৈবাক শিনবা থুংনা অচৌবা পোর্তশিং শেমগৎলি অমসুং সাগরমালাগুম্বা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা পোর্ত কনেক্তিবিতী হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১দা ভারতনা পোর্ত কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। ২০১৪গী মমাংদা, ভারত্তা শিপ তর্ন-এরাউন্দ তৌবগী চাংচৎকী মতম অসি নুমিৎ অনি ওইরম্মি। ঙসিদি, ভারত্তা শিপ তর্ন-এরাউন্দ তৌবগী মতম অসি নুমিৎ অমদগী হন্থরে। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা অনৌবা অমসুং হেন্না চাউবা পোর্তশিংসু শেমগৎলি। লৈবাক অসিগী অহানবা দীপ-ৱাতর কন্তেনর ত্রান্সশিপমেন্ত পোর্ত অসি কেরলাদা হৌদোকখ্রে। ভাধবন পোর্ত অসি মহারাস্ত্রাদা লুপা করোর ৭৫,০০০ হেন্না চাদিং তৌদুনা শেমগৎলি। মসি মালেমগী খ্বাইদগী ফবা পোর্ত ১০গী মনুংদা অমা ওইগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি সমুদ্রগী ললোন-ইতিক্তা ভারতকী শরুক অসি ১০% খক্তনি। ঐখোয়না মসিবু মখা তানা হেনগৎহনগদবনি। ঐখোয়না ২০৪৭ ফাওবদা মালেমগী মেরিতাইম ত্রেদতা ঐখোয়গী শরুক অসি শরুক অহুম্লক হেনগৎহনবা পাম্মি। অমসুং ঐখোয়না মসি পাংথোক্কনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সমুদ্রগী ললোন-ইতিক হেনগৎলকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী সমুদ্রগী মীওইশিংগী মশিংসু হেনগৎলক্লি। মখোয়শিং অসি সমুদ্রদা জহাজ ওপরেৎ তৌবা, ইঞ্জিনশিং অমসুং মেকানিজমশিং মেনেজ তৌবা, অমসুং লোদিং অমসুং অনলোদিং তৌবদা য়েংশিনবা কন্না হোৎনজবা প্রোফেস্নেলশিংনি। চহি তরাগী মমাংদা, ঐখোয়না সমুদ্রগী মীওই ১২৫,০০০গী মখাদা লৈরম্মি। অদুবু ঙসিদি, মখোয়গী মশিং অসি ৩০০,০০০ হেনখ্রে। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা সমুদ্র চৎপা মীওইশিং পুথোক্লিবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা লৈরে অমসুং মসিনা ভারতকী নহারোলশিংদা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লি। মসিনা তাকপদি ভারতকী চাউখৎলক্লিবা শিপ্পিং ইন্দস্ত্রীনা মালেমগী থাক্তা মসিগী শক্তি অসিসু হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
ভারতকী ইনাক খুল্লবা মেরিতাইল হেরিতেজ অমা লৈজৈ। ঐখোয়গী ঙামীশিং অমসুং ঐখোয়গী অরিবা পোর্ত সিতীশিং অসি হেরিতেজ অসিগী খুদম্নি। ঐখোয়গী ভাবনগর, সৌরাস্ত্রা অসি মসিগী অচৌবা খুদম অমনি। ঐখোয়না মসিগী হেরিতেজ অসি তুংগী মীরোনশিংদা পীরমগদবনি অমসুং মালেমদা ঐখোয়গী পাঙ্গল উৎকদবনি। মরম অদুনা ঐখোয়না লোথালদা য়াম্না ফজবা মেরিতাইম ম্যুজিয়ম অমা শাগৎলি। মসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মেরিতাইম ম্যুজিয়ম ওইগনি। স্তেচু ওফ য়ুনিতীগুম্না, মসি ভারতকী অনৌবা মশক অমা ওইগনি। ঐহাক্না ঙসি মফম অদুদা চৎকনি।
মরুপশিং,
ভারতকী কোস্তলাইন অসি ভারতকী চাউখৎপগী লম্বী ওইগনি। অমসুং ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকচৈ, অমসুং ঐহাক্না ভারতকী কোস্তলাইন অসি ভারতকী চাউখৎপগী থোঙজং ওইরগনি হায়না মাংজৌননা উবা ফংলি। গুজরাতকী কোস্তলাইন অসি লমদম অসিগীদমক্তা অমুক্কা হন্না খুদোংচাবা অমা ওইরক্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঙসিদি, লমদম অসিনা লৈবাক অসিদা পোর্ত-লেদ দিবেলপমেন্তকী অনৌবা লম্বী অমা উৎলি। ঙসিদি, গুজরাতকী পোর্তশিংনা সমুদ্রগী লম্বীদা লৈবাক অসিদা লাকপা কার্গোগী চাদা ৪০বু পায়খৎলি। হৌজিক্তি হায়রিবা পোর্তশিং অসিদসু দেদিকেতেদ ফ্রাইৎ কোরিদোরগী কান্নবা ফংলগনি। মসিনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদা পোৎলমশিং থুনা পুথোক-পুশিন তৌবা হেন্না লায়থোকহল্লগনি। মসিনা পোর্তশিংগী ইফিসেন্সী হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা অচৌবা শিপ ব্রেকিং ইকোসিস্তেম অমসু শেমগৎলি। অলং শিপ ব্রেকিং য়ার্দ অসি মসিগী মরুওইবা খুদম অমনি, মসিনা নহা কয়া অমা থবক পীরি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক ঐখোয়না লম খুদিংমক্তা, সেক্তর খুদিংমক্তা খোঙজেল য়াংনা থবক তৌগদবনি। অমসুং ঐখোয়না পুম্নমক্না খঙই মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমগী লম্বী অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী খুত্থাংদা ওইগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না লৈরিবা পোৎলম খুদিংমক লমদমসিগী ওইগদবনি হায়বসি ঐখোয়না নীংশিংগদবনি। ঐখোয়না য়োল্লিবা খুদিংমক লমদমসিগী ওইগদবনি। ঐনা ঐখোয়গী দুকান মপু পুম্নমকপু মখোয়গী দুকানশিংদা, "মসি লমদমসিগীনি হায়না চাউথোক্না হায়বিয়ু" হায়না ইবা পোস্তর অমা থেৎনবা হায়জবা পাম্মি। মসিগী হোৎনবা অসিনা কুমহৈ খুদিংমকপু ভারতকী চাউখৎপগী কুমহৈ অমা ওইহল্লগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নখোয় পুম্নমকপু নুঙাই য়াইফরবা নবরত্রি অমগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি! অপিকপা ইচানুপা অমনা ফোতো অমা পুরক্লি। মহাক্না মফম অদুদা মতম শাংনা লেপ্লি, মহাক্কী খুৎনা নারম্লগনি। কনাগুম্বা অমনা মদু লোইশিনবিয়ু। মহাক অসি অঙাং অমনি। য়াম্না ফৈ, ইচানুপা। য়াম্না ফৈ, ইচানুপা, ঐহাক্না অদোমগী ফোতো অদু ফংলে। নুংঙাইতবা তৌরনু, ইচানুপা, ঐহাক্না মসি ফংলে, ঐহাক্না অদোমগী ফোতো ফংলে। অদোমগী এদ্রেস অদু মদুদা ইখ্রবদি, ঐহাক্না অদোমদা শোইদনা চিথী ইরক্কনি।
মরুপশিং,
পুন্সিদা অসিগুম্বা অঙাংশিংগী নুংশিবা অসিদগী হেন্না চাউবা পোৎলম করি লৈবগে? ঙসি ঐহাকপু তরাম্না ওকপগী অমসুং ইকায় খুম্নবা উৎপা অসিগীদমক ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়ামগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমসুং ঐহাক্না খঙই মদুদি ওপরেসন সিন্দুর পাংথোকপা মতমদা, ভাভনগর পুম্নমক ফিল্দদা লৈখি। ঐহাক্না নখোয়গী তেম্পরমেন্ত অদু খঙই, অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক্না ময়ামদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ভাবনগরগী ইচিল-ইনাওশিং, নবরত্রিগী মান্দবীদা মীৎয়েং চংবিয়ু, মদুনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী পাউজেল অসি লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্তা নখোয়গী মান্দবীগী খুত্থাংদা য়ৌহল্লু। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি, ইচিল-ইনাওশিং!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during ‘Samudra se Samriddhi’ programme in Bhavnagar, Gujarat
20 SEP 2025 2:33PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Council of Ministers, Sarbananda Sonowal ji, C.R. Paatil, Mansukhbhai Mandaviya, Shantanu Thakur, Nimuben Bambhaniya, the dignitaries connected to this programme from more than 40 places across the country, Ministers from various States connected with all the major ports, senior officials, other distinguished guests, and my dear brothers and sisters, I extend my greetings to you all!
Bhavnagar has created an electrifying atmosphere. I can see before me that outside the pandal there is a sea of people. Such a large gathering has come to shower blessings. I am deeply grateful to you all.
Friends,
Though this programme is being held in Bhavnagar, it is an event for the entire nation. Today Bhavnagar has become the medium, and to mark how Bharat moves in the direction of 'Samudra Se Samriddhi', Bhavnagar has been chosen as the focal point of this important event. Heartiest congratulations to the people of Gujarat and the people of Bhavnagar.
Friends,
On 17th September, the good wishes you all sent to your Narendra Bhai, and the greetings I received from across the nation and the world—personally it is impossible to thank each one. Yet, the love and blessings I have received from every corner of Bharat and from across the globe are my greatest wealth and strength. Therefore, publicly, I wish to express my heartfelt gratitude to all the people of my country and the world. Here, a daughter has brought a drawing, and there a son has brought one as well. Please collect them, my friends. My blessings to these children. Thank you to those who have brought them. I am grateful for your affection. You have made such effort—thank you, my child, thank you my friend.
Friends,
From Vishwakarma Jayanti to Gandhi Jayanti—that is, from 17th September to 2nd October—lakhs of people across the country are observing the Seva Pakhwada (Fortnight of Service). I have been informed that in Gujarat too, although it is a 15-day Seva Pakhwada, in just the past two or three days many events have been organised. Hundreds of blood donation camps have been set up, and one lakh people have already donated blood. This is just the information I have received about Gujarat. In numerous cities, cleanliness drives have been organised, and lakhs of people have joined these efforts. More than 30,000 health camps have been organised across the State, a remarkable number, where people are being provided with diagnosis and treatment, especially focusing on women’s health. I applaud and express my gratitude to everyone engaged in these activities across the country.
Friends,
At the outset of this gathering, I remember with reverence Shri Krishna Kumar Singh ji. Joining Sardar Patel’s mission, he made a great contribution to the unity of Bharat. Inspired by such patriots, today we are strengthening Bharat's unity and reinforcing the spirit of “Ek Bharat, Shrestha Bharat”.
Friends,
I have come to Bhavnagar at a time when the sacred festival of Navratri is about to begin. This time, due to the reduction in GST, the markets will be more vibrant, and in this festive spirit, today we are celebrating this grand festival of 'Samudra Se Samriddhi'. Brothers of Bhavnagar, forgive me, I must speak in Hindi today because people from all across the country are connected with this programme. When lakhs of people across the nation are part of an event, I must seek your pardon and speak in Hindi.
Friends,
Bharat of the 21st century views the sea as a great opportunity. Just a short while ago, to accelerate port-led development, projects worth thousands of crores have been inaugurated and foundation stones laid. To promote cruise tourism in the country, the International Cruise Terminal has been inaugurated in Mumbai today. Many projects linked to the development of Bhavnagar and Gujarat have also been launched. My best wishes to all citizens of the nation and the people of Gujarat.
Friends,
Bharat today is moving forward with the spirit of “Vasudhaiva Kutumbakam”—the world is one family. We have no great enemy in the world. In truth, our only enemy is our dependence on other countries. That is our greatest adversary. Together, we must overcome this enemy of dependence. We must always remind ourselves—greater foreign dependence means greater national failure. For peace, stability, and prosperity in the world, the country with the largest population must become self-reliant. If we remain dependent on others, our self-respect will be wounded. We cannot leave the future of 140 crore Indians at the mercy of others. We cannot allow the nation’s development goals to rest on dependence on others. We cannot risk the future of our coming generations.
Therefore, brothers and sisters,
In Gujarati we say—there is one cure for a hundred ailments. That cure is self-reliant Bharat. But for this, we must face challenges head-on and continuously reduce our dependence on other countries. Bharat must stand strong before the world as a self-reliant nation.
Brothers and sisters,
There is no dearth of capability in Bharat. But after Independence, the Congress ignored all of Bharat's potential. Therefore, even after six or seven decades of Independence, Bharat could not achieve the success it truly deserved. There were two major reasons. For a long time, Congress governments entangled the nation in the licence-quota raj, isolating us from the world’s markets. And with globalisation, they merely opened the doors to imports. On top of this, scams worth thousands of crores were committed. These policies caused immense loss to the youth of the country and prevented Bharat's real strength from emerging.
Friends,
The magnitude of the loss suffered by the nation can be seen clearly in our shipping sector. You know well that Bharat has for centuries been a great maritime power. We were once among the largest ship-building centres in the world. Ships built in Bharat's coastal States drove trade and commerce both within the country and with the world. Even fifty years ago, we were using ships made in Bharat. At that time, more than 40% of Bharat's imports and exports were carried on Indian-built ships. But the shipping sector too fell victim to Congress’s flawed policies. Instead of strengthening ship-building in Bharat, Congress preferred to pay rental charges to foreign ships. As a result, Bharat's ship-building ecosystem collapsed, and dependence on foreign vessels became our compulsion. Where once 40% of our trade was carried on Indian ships, today that share has fallen to just 5%. That means for 95% of our trade we depend on foreign ships—a dependence that has cost us dearly.
Friends,
I wish to place some figures before the nation. Citizens will be shocked to learn that every year Bharat pays nearly 75 billion dollars—around six lakh crore rupees—to foreign shipping companies for their services. This is almost equal to Bharat's current defence budget. Imagine how much money we have paid to other countries over seven decades. With our money, lakhs of jobs have been created abroad. If earlier governments had invested even a small portion of this money in our shipping industry, today the world would have been using our ships. We would have been earning lakhs of crores in shipping services—and on top of that, we would have saved enormous amounts.
Friends,
If Bharat is to become a developed nation by 2047, when we celebrate 100 years of Independence, then self-reliance is the only way. There is no alternative. The resolve of 140 crore Indians must be one—whether it is a chip or a ship, we must make it in Bharat. With this vision, Bharat's maritime sector is undertaking next-generation reforms. From today, every major port in the country will be freed from countless documents and varied processes. “One Nation, One Document” and “One Nation, One Port Process” will simplify trade further. As our Minister Sarbananda Sonowal ji mentioned, in the recent Monsoon Session of Parliament we amended many archaic colonial laws. We have begun a series of reforms in the maritime sector. Our government has introduced five maritime laws in a new form. These will bring significant changes in the shipping sector and in port governance.
Friends,
Bharat has for centuries been expert in building large ships. The next-generation reforms will help revive this forgotten glory. In the past decade, we have inducted more than 40 ships and submarines into the Navy. With the exception of one or two, all of these were built in Bharat. You must have heard of INS Vikrant—this mighty vessel was built entirely in Bharat. The high-quality steel used in it was also manufactured in Bharat. This proves we have the capability and no shortage of skill. What is required for building large ships is political willpower, and I assure my fellow citizens of this determination.
Friends,
To strengthen Bharat's maritime sector, a historic decision was taken yesterday. We have made a major policy change: the Government has now recognised large ships as infrastructure. When any sector is recognised as infrastructure, it gains immense benefits. Ship-building companies will now find it easier to obtain bank loans, they will receive lower interest rates, and will enjoy all other advantages of infrastructure financing. This decision will ease the burden on Indian shipping companies and help them compete globally.
Friends,
To make Bharat a great maritime power, the government is also working on three major schemes. These schemes will make financial support for the ship-building sector easier, help our shipyards adopt modern technology, and improve design and quality. More than Rs 70,000 crore will be spent on these in the coming years.
Friends,
I recall that in 2007, when I was serving you as Chief Minister here, Gujarat organised a major seminar on ship-building opportunities. At that time we supported the ship-building ecosystem in Gujarat. Now, we are taking comprehensive steps for ship-building across the country. Experts here know that ship-building is no ordinary industry. Across the world it is called the “Mother of All Industries.” This is because it is not just about making a ship—numerous associated industries expand alongside: steel, machinery, electronics, textiles, paints, IT systems, and many more. The shipping industry supports countless sectors, including small and medium enterprises and MSMEs. Research shows that every rupee invested in ship-building generates almost double investment in the economy. Each job created in a shipyard leads to six to seven new jobs in the supply chain. That means if 100 jobs are created in ship-building, more than 600 jobs are generated in related sectors. Such is the multiplier effect of ship-building.
Friends,
We are also focusing on essential skill sets for ship-building. Our ITIs will play a role, and the role of our Maritime University will expand. In recent years we have established new systems in coastal areas through coordination between the Navy and the NCC. These NCC cadets will be prepared not only for the Navy but also for roles in the commercial sector.
Friends,
Today’s Bharat is advancing with a new spirit. The goals we set, we now achieve ahead of time. In the solar Bharat has been meeting its targets four to five years in advance. Similarly, in port-led development, the goals we set 11 years ago are being achieved with great success. We are building major ports for large ships and enhancing port connectivity through schemes like Sagarmala.
Friends,
In the last 11 years, Bharat has doubled its port capacity. Before 2014, the average ship turnaround time in Bharat was two days. Today it is less than one day. We are constructing new, large ports. Recently, Bharat's first deep-water container trans-shipment port was inaugurated in Kerala. In Maharashtra, the Vadhavan Port is being built at a cost of over 75,000 crore rupees. It will be among the world’s top ten ports.
Friends,
At present, Bharat's share in global maritime trade is just 10 percent. We must increase this. By 2047, we aim to triple our share in global maritime trade. And we shall achieve this.
Friends,
As our maritime trade grows, so too is the number of our seafarers. These hardworking professionals operate ships at sea, manage engines and machinery, and oversee loading and unloading. A decade ago, Bharat had fewer than 1.25 lakh seafarers. Today their number has crossed 3 lakh. Bharat now ranks among the top three countries supplying seafarers to the world. This is creating new employment opportunities for our youth. Thus, Bharat’s growing shipping industry is also strengthening the world.
Friends,
Bharat has a rich maritime heritage. Our fishermen, our ancient port cities are its symbols. This Bhavnagar, this Saurashtra, is a great example of it. We must pass this heritage on to future generations and showcase our strength to the world. That is why we are building a grand Maritime Museum at Lothal. This too will be the largest Maritime Museum in the world. Just like the Statue of Unity, it will become a new identity of Bharat. Shortly, I shall be going there as well.
Friends,
Bharat's coasts will become gateways of prosperity. With pride I can say—and I can see far ahead—that Bharat's seacoasts are destined to be the entryways of our wealth. I am glad that Gujarat’s coastline is once again becoming a blessing for this region. This entire area is showing the nation a new path of port-led development. Today, 40% of the cargo handled by Indian ports comes through Gujarat’s ports. Soon, these ports will also benefit from the Dedicated Freight Corridor. This will enable goods to be transported rapidly across the country and further enhance the efficiency of our ports.
Friends,
Here too, a major ship-breaking ecosystem is taking shape. The ship-breaking yard of Alang is a remarkable example of this, providing large-scale employment opportunities for our youth.
Friends,
To build a Viksit Bharat, we must work rapidly in every field, in every sector. And we all know that the path to a Viksit Bharat runs through a Atmanirbhar Bharat (self-reliant India). Therefore, we must remember: whatever we buy should be indigenous, whatever we sell should be indigenous. I urge all shopkeepers to display a poster in their shops reading—“Say with pride: this is Swadeshi.” This effort will make every festival a festival of Bharat's prosperity. With this spirit, I once again extend greetings to you all on Navratri.
A small child has been standing here for long, holding a drawing; his hands must be aching. Please collect it from him. Well done, my son. Come, my child, your picture has been received. No need to cry, my boy—it has been received. If your address is written on it, I shall surely write you a letter.
Friends,
What greater treasure in life can there be than the love of such little children? Once again, I thank you for the grand welcome, hospitality, and honour accorded to me. I know well, when Operation Sindoor was carried out, the entire Bhavnagar was in the field. I am aware of your spirit, and I am deeply grateful for it. Brothers and sisters of Bhavnagar, raise your voices from the mandavi (mandap) of Navratri, so that the message of Atmanirbhar Bharat resonates across the nation.
Thank you very much, my brothers!