Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during ‘Samudra se Samriddhi’ programme in Bhavnagar, Gujarat
20 SEP 2025 2:33PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Council of Ministers, Sarbananda Sonowal ji, C.R. Paatil, Mansukhbhai Mandaviya, Shantanu Thakur, Nimuben Bambhaniya, the dignitaries connected to this programme from more than 40 places across the country, Ministers from various States connected with all the major ports, senior officials, other distinguished guests, and my dear brothers and sisters, I extend my greetings to you all!
Bhavnagar has created an electrifying atmosphere. I can see before me that outside the pandal there is a sea of people. Such a large gathering has come to shower blessings. I am deeply grateful to you all.
Friends,
Though this programme is being held in Bhavnagar, it is an event for the entire nation. Today Bhavnagar has become the medium, and to mark how Bharat moves in the direction of 'Samudra Se Samriddhi', Bhavnagar has been chosen as the focal point of this important event. Heartiest congratulations to the people of Gujarat and the people of Bhavnagar.
Friends,
On 17th September, the good wishes you all sent to your Narendra Bhai, and the greetings I received from across the nation and the world—personally it is impossible to thank each one. Yet, the love and blessings I have received from every corner of Bharat and from across the globe are my greatest wealth and strength. Therefore, publicly, I wish to express my heartfelt gratitude to all the people of my country and the world. Here, a daughter has brought a drawing, and there a son has brought one as well. Please collect them, my friends. My blessings to these children. Thank you to those who have brought them. I am grateful for your affection. You have made such effort—thank you, my child, thank you my friend.
Friends,
From Vishwakarma Jayanti to Gandhi Jayanti—that is, from 17th September to 2nd October—lakhs of people across the country are observing the Seva Pakhwada (Fortnight of Service). I have been informed that in Gujarat too, although it is a 15-day Seva Pakhwada, in just the past two or three days many events have been organised. Hundreds of blood donation camps have been set up, and one lakh people have already donated blood. This is just the information I have received about Gujarat. In numerous cities, cleanliness drives have been organised, and lakhs of people have joined these efforts. More than 30,000 health camps have been organised across the State, a remarkable number, where people are being provided with diagnosis and treatment, especially focusing on women’s health. I applaud and express my gratitude to everyone engaged in these activities across the country.
Friends,
At the outset of this gathering, I remember with reverence Shri Krishna Kumar Singh ji. Joining Sardar Patel’s mission, he made a great contribution to the unity of Bharat. Inspired by such patriots, today we are strengthening Bharat's unity and reinforcing the spirit of “Ek Bharat, Shrestha Bharat”.
Friends,
I have come to Bhavnagar at a time when the sacred festival of Navratri is about to begin. This time, due to the reduction in GST, the markets will be more vibrant, and in this festive spirit, today we are celebrating this grand festival of 'Samudra Se Samriddhi'. Brothers of Bhavnagar, forgive me, I must speak in Hindi today because people from all across the country are connected with this programme. When lakhs of people across the nation are part of an event, I must seek your pardon and speak in Hindi.
Friends,
Bharat of the 21st century views the sea as a great opportunity. Just a short while ago, to accelerate port-led development, projects worth thousands of crores have been inaugurated and foundation stones laid. To promote cruise tourism in the country, the International Cruise Terminal has been inaugurated in Mumbai today. Many projects linked to the development of Bhavnagar and Gujarat have also been launched. My best wishes to all citizens of the nation and the people of Gujarat.
Friends,
Bharat today is moving forward with the spirit of “Vasudhaiva Kutumbakam”—the world is one family. We have no great enemy in the world. In truth, our only enemy is our dependence on other countries. That is our greatest adversary. Together, we must overcome this enemy of dependence. We must always remind ourselves—greater foreign dependence means greater national failure. For peace, stability, and prosperity in the world, the country with the largest population must become self-reliant. If we remain dependent on others, our self-respect will be wounded. We cannot leave the future of 140 crore Indians at the mercy of others. We cannot allow the nation’s development goals to rest on dependence on others. We cannot risk the future of our coming generations.
Therefore, brothers and sisters,
In Gujarati we say—there is one cure for a hundred ailments. That cure is self-reliant Bharat. But for this, we must face challenges head-on and continuously reduce our dependence on other countries. Bharat must stand strong before the world as a self-reliant nation.
Brothers and sisters,
There is no dearth of capability in Bharat. But after Independence, the Congress ignored all of Bharat's potential. Therefore, even after six or seven decades of Independence, Bharat could not achieve the success it truly deserved. There were two major reasons. For a long time, Congress governments entangled the nation in the licence-quota raj, isolating us from the world’s markets. And with globalisation, they merely opened the doors to imports. On top of this, scams worth thousands of crores were committed. These policies caused immense loss to the youth of the country and prevented Bharat's real strength from emerging.
Friends,
The magnitude of the loss suffered by the nation can be seen clearly in our shipping sector. You know well that Bharat has for centuries been a great maritime power. We were once among the largest ship-building centres in the world. Ships built in Bharat's coastal States drove trade and commerce both within the country and with the world. Even fifty years ago, we were using ships made in Bharat. At that time, more than 40% of Bharat's imports and exports were carried on Indian-built ships. But the shipping sector too fell victim to Congress’s flawed policies. Instead of strengthening ship-building in Bharat, Congress preferred to pay rental charges to foreign ships. As a result, Bharat's ship-building ecosystem collapsed, and dependence on foreign vessels became our compulsion. Where once 40% of our trade was carried on Indian ships, today that share has fallen to just 5%. That means for 95% of our trade we depend on foreign ships—a dependence that has cost us dearly.
Friends,
I wish to place some figures before the nation. Citizens will be shocked to learn that every year Bharat pays nearly 75 billion dollars—around six lakh crore rupees—to foreign shipping companies for their services. This is almost equal to Bharat's current defence budget. Imagine how much money we have paid to other countries over seven decades. With our money, lakhs of jobs have been created abroad. If earlier governments had invested even a small portion of this money in our shipping industry, today the world would have been using our ships. We would have been earning lakhs of crores in shipping services—and on top of that, we would have saved enormous amounts.
Friends,
If Bharat is to become a developed nation by 2047, when we celebrate 100 years of Independence, then self-reliance is the only way. There is no alternative. The resolve of 140 crore Indians must be one—whether it is a chip or a ship, we must make it in Bharat. With this vision, Bharat's maritime sector is undertaking next-generation reforms. From today, every major port in the country will be freed from countless documents and varied processes. “One Nation, One Document” and “One Nation, One Port Process” will simplify trade further. As our Minister Sarbananda Sonowal ji mentioned, in the recent Monsoon Session of Parliament we amended many archaic colonial laws. We have begun a series of reforms in the maritime sector. Our government has introduced five maritime laws in a new form. These will bring significant changes in the shipping sector and in port governance.
Friends,
Bharat has for centuries been expert in building large ships. The next-generation reforms will help revive this forgotten glory. In the past decade, we have inducted more than 40 ships and submarines into the Navy. With the exception of one or two, all of these were built in Bharat. You must have heard of INS Vikrant—this mighty vessel was built entirely in Bharat. The high-quality steel used in it was also manufactured in Bharat. This proves we have the capability and no shortage of skill. What is required for building large ships is political willpower, and I assure my fellow citizens of this determination.
Friends,
To strengthen Bharat's maritime sector, a historic decision was taken yesterday. We have made a major policy change: the Government has now recognised large ships as infrastructure. When any sector is recognised as infrastructure, it gains immense benefits. Ship-building companies will now find it easier to obtain bank loans, they will receive lower interest rates, and will enjoy all other advantages of infrastructure financing. This decision will ease the burden on Indian shipping companies and help them compete globally.
Friends,
To make Bharat a great maritime power, the government is also working on three major schemes. These schemes will make financial support for the ship-building sector easier, help our shipyards adopt modern technology, and improve design and quality. More than Rs 70,000 crore will be spent on these in the coming years.
Friends,
I recall that in 2007, when I was serving you as Chief Minister here, Gujarat organised a major seminar on ship-building opportunities. At that time we supported the ship-building ecosystem in Gujarat. Now, we are taking comprehensive steps for ship-building across the country. Experts here know that ship-building is no ordinary industry. Across the world it is called the “Mother of All Industries.” This is because it is not just about making a ship—numerous associated industries expand alongside: steel, machinery, electronics, textiles, paints, IT systems, and many more. The shipping industry supports countless sectors, including small and medium enterprises and MSMEs. Research shows that every rupee invested in ship-building generates almost double investment in the economy. Each job created in a shipyard leads to six to seven new jobs in the supply chain. That means if 100 jobs are created in ship-building, more than 600 jobs are generated in related sectors. Such is the multiplier effect of ship-building.
Friends,
We are also focusing on essential skill sets for ship-building. Our ITIs will play a role, and the role of our Maritime University will expand. In recent years we have established new systems in coastal areas through coordination between the Navy and the NCC. These NCC cadets will be prepared not only for the Navy but also for roles in the commercial sector.
Friends,
Today’s Bharat is advancing with a new spirit. The goals we set, we now achieve ahead of time. In the solar Bharat has been meeting its targets four to five years in advance. Similarly, in port-led development, the goals we set 11 years ago are being achieved with great success. We are building major ports for large ships and enhancing port connectivity through schemes like Sagarmala.
Friends,
In the last 11 years, Bharat has doubled its port capacity. Before 2014, the average ship turnaround time in Bharat was two days. Today it is less than one day. We are constructing new, large ports. Recently, Bharat's first deep-water container trans-shipment port was inaugurated in Kerala. In Maharashtra, the Vadhavan Port is being built at a cost of over 75,000 crore rupees. It will be among the world’s top ten ports.
Friends,
At present, Bharat's share in global maritime trade is just 10 percent. We must increase this. By 2047, we aim to triple our share in global maritime trade. And we shall achieve this.
Friends,
As our maritime trade grows, so too is the number of our seafarers. These hardworking professionals operate ships at sea, manage engines and machinery, and oversee loading and unloading. A decade ago, Bharat had fewer than 1.25 lakh seafarers. Today their number has crossed 3 lakh. Bharat now ranks among the top three countries supplying seafarers to the world. This is creating new employment opportunities for our youth. Thus, Bharat’s growing shipping industry is also strengthening the world.
Friends,
Bharat has a rich maritime heritage. Our fishermen, our ancient port cities are its symbols. This Bhavnagar, this Saurashtra, is a great example of it. We must pass this heritage on to future generations and showcase our strength to the world. That is why we are building a grand Maritime Museum at Lothal. This too will be the largest Maritime Museum in the world. Just like the Statue of Unity, it will become a new identity of Bharat. Shortly, I shall be going there as well.
Friends,
Bharat's coasts will become gateways of prosperity. With pride I can say—and I can see far ahead—that Bharat's seacoasts are destined to be the entryways of our wealth. I am glad that Gujarat’s coastline is once again becoming a blessing for this region. This entire area is showing the nation a new path of port-led development. Today, 40% of the cargo handled by Indian ports comes through Gujarat’s ports. Soon, these ports will also benefit from the Dedicated Freight Corridor. This will enable goods to be transported rapidly across the country and further enhance the efficiency of our ports.
Friends,
Here too, a major ship-breaking ecosystem is taking shape. The ship-breaking yard of Alang is a remarkable example of this, providing large-scale employment opportunities for our youth.
Friends,
To build a Viksit Bharat, we must work rapidly in every field, in every sector. And we all know that the path to a Viksit Bharat runs through a Atmanirbhar Bharat (self-reliant India). Therefore, we must remember: whatever we buy should be indigenous, whatever we sell should be indigenous. I urge all shopkeepers to display a poster in their shops reading—“Say with pride: this is Swadeshi.” This effort will make every festival a festival of Bharat's prosperity. With this spirit, I once again extend greetings to you all on Navratri.
A small child has been standing here for long, holding a drawing; his hands must be aching. Please collect it from him. Well done, my son. Come, my child, your picture has been received. No need to cry, my boy—it has been received. If your address is written on it, I shall surely write you a letter.
Friends,
What greater treasure in life can there be than the love of such little children? Once again, I thank you for the grand welcome, hospitality, and honour accorded to me. I know well, when Operation Sindoor was carried out, the entire Bhavnagar was in the field. I am aware of your spirit, and I am deeply grateful for it. Brothers and sisters of Bhavnagar, raise your voices from the mandavi (mandap) of Navratri, so that the message of Atmanirbhar Bharat resonates across the nation.
Thank you very much, my brothers!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ ভাৱনগৰত সমুদ্ৰ ছে সমৃদ্ধি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
20 SEP 2025 2:33PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহযোগী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, চি আৰ পাটিল, মনসুখভাই মাণ্ডবিয়া, শান্তনু ঠাকুৰ, নিমুবেন বম্বানীয়া, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ৪০ টাতকৈও অধিক স্থানৰ পৰা এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰা লোকসকল, প্ৰধান বন্দৰৰ সৈতে জড়িত লোকসকল, বিভিন্ন ৰাজ্যৰ মন্ত্ৰী, জ্যেষ্ঠ বিষয়া, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন।
আমাৰ ভাৱনগৰখনে এক চাঞ্চল্যৰ সৃষ্টি কৰিছে। পেণ্ডেলৰ বাহিৰত মানুহৰ সাগৰসদৃশ পৰিৱেশ প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। ইমান বৃহৎ সংখ্যক লোকে আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহাৰ বাবে আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
এই কাৰ্যসূচী ভাৱনগৰত অনুষ্ঠিত হৈছে যদিও সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষৰ বাবে এক কাৰ্যসূচী। আজি ভাৱনগৰ এই উপলক্ষ্য আৰু সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষতে সমুদ্ৰ ছে সমৃদ্ধিলৈ আমাৰ দিশ প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যসূচীৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে ভাৱনগৰ বাছনি কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ ৰাইজ আৰু ভাৱনগৰবাসীলৈ অশেষ অভিনন্দন।
বন্ধুসকল,
১৭ ছেপ্টেম্বৰত আপোনালোক সকলোৱে আমাৰ নৰেন্দ্ৰ ভাইলৈ পঠোৱা শুভেচ্ছা আৰু সমগ্ৰ দেশ আৰু বিশ্বৰ পৰা পোৱা শুভেচ্ছাৰ বাবে সকলোকে ব্যক্তিগতভাৱে ধন্যবাদ জনোৱাটো অসম্ভৱ। অৱশ্যে ভাৰত আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা পোৱা মৰম আৰু আশীৰ্বাদ মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সম্পদ, মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। সেয়ে আজি মই ৰাজহুৱাভাৱে দেশৰ লগতে বিশ্বৰ সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ইয়াত এজনী ছোৱালীয়ে এখন ছবি আনিছিল, এজন পুত্ৰইও আনিছিল এখন ছবি। অনুগ্ৰহ কৰি ফটোকেইখন সংগ্ৰহ কৰক। এই শিশুসকললৈ মোৰ আন্তৰিক আশীৰ্বাদ দিছো। আপোনাৰ মৰমৰ বাবে মই কৃতজ্ঞ। আপুনি ইমান কষ্ট কৰিছে। ধন্যবাদ। ধন্যবাদ বন্ধু।
বন্ধুসকল,
বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ পৰা গান্ধী জয়ন্তীলৈকে অৰ্থাৎ ১৭ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈকে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ লোকে সেৱা পখৱাড়া উদযাপন কৰিছে। মোক কোৱা হৈছে যে গুজৰাটত বৰ্তমান ১৫ দিনীয়া সেৱা পখৱাড়া পালন কৰা হৈছে। কিন্তু বিগত দুই-তিনি দিনত সেৱা পখৱাড়াৰ সময়ত অসংখ্য ঘটনা সংঘটিত হৈছে। শ শ স্থানত ৰক্তদান শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে আৰু এতিয়ালৈকে এক লাখৰো অধিক লোকে ৰক্তদান কৰিছে। গুজৰাটৰ বিষয়ে পোৱা তথ্যখিনিহে শ্বেয়াৰ কৰিছো। বহু চহৰত চাফাই অভিযান চলোৱা হৈছিল আৰু লাখ লাখ লোকে এই চাফাই অভিযানত যোগদান কৰিছিল। ৰাজ্যজুৰি ৩০ হাজাৰৰো অধিক স্থানত স্বাস্থ্য শিবিৰ স্থাপন কৰা হৈছে—এটা উল্লেখযোগ্য পৰিসংখ্যা। লোকসকলক পৰীক্ষা আৰু চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰা হৈছে, মহিলাৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত মূল গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে সেৱাৰ কামৰ লগত জড়িত সকলোকে অভিনন্দন আৰু কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি এই অনুষ্ঠানত প্ৰথমে কৃষ্ণ কুমাৰ সিং জীক স্মৰণ কৰিছোঁ। চৰ্দাৰ চাহেবৰ মিছনত যোগদান কৰি তেওঁ ভাৰতৰ ঐক্যত বিপুল অৱদান আগবঢ়াইছিল। আজি এনে মহান দেশপ্ৰেমিকসকলৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি ভাৰতৰ ঐক্য মজবুত কৰি এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱক সুদৃঢ় কৰি তুলিছো।
বন্ধুসকল,
আজি মই ভাৱনগৰলৈ আহিছো যি সময়ত নৱৰাত্ৰিৰ পবিত্ৰ উৎসৱ আৰম্ভ হ’বলৈ ওলাইছে। এইবাৰ জি এছ টি হ্ৰাস পোৱাৰ বাবে বজাৰবোৰ আৰু অধিক জীপাল হৈ পৰিব আৰু এই উৎসৱমুখৰ পৰিৱেশত আমি সমুদ্ৰৰ পৰা উদযাপন কৰিছো সমৃদ্ধিৰ মহান উৎসৱ। ভাৱনগৰৰ ভাইসকল হিন্দী ভাষাত কথা কোৱাৰ বাবে মোক ক্ষমা কৰিব কাৰণ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। যেতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ লোক এই কাৰ্যসূচীত জড়িত হয় তেতিয়া মই ক্ষমা বিচাৰি হিন্দী ভাষাত কথা ক’বলগীয়া হয়।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতবৰ্ষই আজি সাগৰক এক বৃহৎ সুযোগ হিচাপে দেখিছে। কিছু সময়ৰ পূৰ্বে আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে বন্দৰ নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হয়। দেশৰ ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আজি মুম্বাইত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল উদ্বোধন কৰা হয়। গুজৰাটৰ ভাৱনগৰৰ উন্নয়নৰ লগত জড়িত কেইবাটাও প্ৰকল্পও আৰম্ভ হৈছে। মোৰ সকলো দেশবাসী আৰু গুজৰাটবাসীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
বিশ্ব ভাতৃত্ববোধৰ মনোভাৱেৰে ভাৰত আজি আগবাঢ়িছে। পৃথিৱীত আমাৰ কোনো ডাঙৰ শত্ৰু নাই। প্ৰকৃতাৰ্থত যদি আমাৰ কোনো শত্ৰু আছে তেন্তে সেয়া হ’ল আমাৰ আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা। এয়া আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু। আৰু একেলগে আমি ভাৰতৰ এই শত্ৰু, নিৰ্ভৰশীলতাৰ শত্ৰুক পৰাস্ত কৰিব লাগিব। আমি সদায় পুনৰ ক’ব লাগিব যে বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতা যিমানেই বেছি, দেশৰ বিফলতা সিমানেই বেছি। বিশ্ব শান্তি, সুস্থিৰতা, সমৃদ্ধিৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্বাধিক জনসংখ্যা থকা দেশখন স্বাৱলম্বী হ’ব লাগিব। যদি আমি আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকোঁ তেন্তে আমাৰ আত্মসন্মানত আঘাত পাব। আমি ১৪ত কোটি দেশবাসীৰ ভৱিষ্যত আনৰ ওপৰত এৰি দিব নোৱাৰো, দেশৰ উন্নয়নৰ সংকল্প আমি আনৰ নিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত এৰি দিব নোৱাৰো, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যত বাজিত পেলাব নোৱাৰো।
আৰু সেইবাবেই ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ গুজৰাটী ভাষাত এটা কথা আছে, "এশটা সমস্যাৰ বাবে মাত্ৰ এটা ঔষধ আছে।" ১০০টা সমস্যাৰ বাবে মাত্ৰ এটা ঔষধ, সেয়া হ’ল স্বাৱলম্বী ভাৰত। কিন্তু ইয়াক লাভ কৰিবলৈ আমি প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব, আমি আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা অবিৰতভাৱে হ্ৰাস কৰিব লাগিব। আৰু এতিয়া ভাৰত স্বাৱলম্বী হৈ বিশ্বৰ আগত সবল হৈ থিয় দিব লাগিব।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ অভাৱ নাই। কিন্তু স্বাধীনতাৰ পাছত কংগ্ৰেছ দলে ভাৰতৰ প্ৰতিটো শক্তিক আওকাণ কৰিলে। গতিকে স্বাধীনতাৰ ৬-৭ দশকৰ পাছতো ভাৰতে আমাৰ প্ৰাপ্য সফলতা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাই। ইয়াৰ দুটা ডাঙৰ কাৰণ হ’ল- দীৰ্ঘদিন ধৰি কংগ্ৰেছ চৰকাৰে দেশখনক অনুজ্ঞাপত্ৰ কোটা ৰাজত আবদ্ধ কৰি ৰাখি বিশ্ব বজাৰৰ পৰা বিচ্ছিন্ন কৰি ৰাখিছিল। আৰু তাৰ পিছত যেতিয়া বিশ্বায়নৰ যুগ আহিল, তেতিয়া আমদানি একমাত্ৰ পথ গ্ৰহণ কৰা হ’ল। আৰু তাৰ ভিতৰতো হাজাৰ হাজাৰ কোটি কোটিৰ কেলেংকাৰী সংঘটিত হৈছিল। কংগ্ৰেছ চৰকাৰসমূহৰ এই নীতিসমূহে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ যথেষ্ট ক্ষতি কৰিছিল। এই নীতিসমূহে ভাৰতৰ প্ৰকৃত শক্তি প্ৰকাশ কৰাত বাধা দিছিল।
বন্ধুসকল,
দেশত কিমান লোকচান হৈছে তাৰ এক উদাহৰণ হৈছে জাহাজ খণ্ড। আপুনি এইটোও জানে যে যুগ যুগ ধৰি ভাৰত বিশ্বৰ এখন প্ৰধান সামুদ্ৰিক শক্তি আছিল আৰু আমি আগতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ আছিলোঁ। ভাৰতৰ উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহত নিৰ্মিত জাহাজসমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্ব বাণিজ্যত ইন্ধন যোগাইছিল। আনকি ৫০ বছৰ আগতেও আমি ভাৰতত নিৰ্মিত জাহাজ ব্যৱহাৰ কৰিছিলোঁ। সেই সময়ত ভাৰতৰ ৪০ শতাংশতকৈও অধিক আমদানি আৰু ৰপ্তানি ঘৰুৱাভাৱে নিৰ্মিত জাহাজেৰে চম্ভালিছিল। কিন্তু তেতিয়া দেশৰ জাহাজ পৰিবহণ খণ্ডও কংগ্ৰেছৰ ধূৰ্ত নীতিৰ বলি হ’ল। ভাৰতত জাহাজ নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ পৰিৱৰ্তে কংগ্ৰেছে বিদেশী জাহাজক চাৰ্টাৰ দিয়াটোহে বেছি পছন্দ কৰিছিল। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ জাহাজ নিৰ্মাণৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ পংগু হৈ পৰিল, বিদেশী জাহাজৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা বাধ্যতামূলক হৈ পৰিল। ফলত ৫০ বছৰ পূৰ্বে ভাৰতীয় জাহাজত ৪০ শতাংশ বাণিজ্য চলিছিল যদিও সেই অংশ মাত্ৰ পাঁচ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে। অৰ্থাৎ আমি এতিয়া আমাৰ বাণিজ্যৰ ৯৫ শতাংশ বিদেশী জাহাজৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। বিদেশী জাহাজৰ ওপৰত এই নিৰ্ভৰশীলতাই আমাৰ যথেষ্ট পৰিমাণৰ ক্ষতিসাধন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি মই দেশবাসীৰ আগত কিছু পৰিসংখ্যা দাঙি ধৰিব বিচাৰিছো। আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব যে ভাৰতে বছৰি প্ৰায় ৭৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ বা প্ৰায় ছয় লাখ কোটি টকা বিদেশী জাহাজ কোম্পানীক জাহাজ সেৱাৰ বাবে দিয়ে। এই ধনৰাশি ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা বাজেটৰ প্ৰায় সমান। কল্পনা কৰকচোন, সাত দশকত আমি কেৱল মালবাহীৰ ক্ষেত্ৰত আন দেশক কিমান টকা দিছো। আমাৰ ধনে বহিঃৰাজ্যত লাখ লাখ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিছে। কল্পনা কৰকচোন, পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে যদি এই ধনৰ সামান্য অংশও নিজৰ জাহাজ উদ্যোগত বিনিয়োগ কৰিলেহেঁতেন, আজি বিশ্বই আমাৰ জাহাজসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিলেহেঁতেন, আমি জাহাজ সেৱাত লাখ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিলোঁহেঁতেন, আৰু আমি এক সৌভাগ্য ৰাহি কৰিলোঁহেঁতেন।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰীয়া জয়ন্তী ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত যদি ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব লাগে তেন্তে ই আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব লাগিব। আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ বাহিৰে ভাৰতৰ হাতত আন উপায় নাই। ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ এটাই সংকল্প থাকিব লাগে যে সেয়া চিপেই হওক বা জাহাজেই হওক, আমি ইয়াক ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব। এই দৃষ্টিভংগীৰে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ কামত নামিছে। আজিৰ পৰা দেশৰ প্ৰতিটো ডাঙৰ বন্দৰ বিভিন্ন নথি-পত্ৰ আৰু বিভিন্ন প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা মুক্ত হ’ব। এক দেশ, এক নথি আৰু এক দেশ, এক বন্দৰ প্ৰক্ৰিয়াই বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায় আৰু অধিক সৰল কৰি তুলিব। শেহতীয়াকৈ আমাৰ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে উল্লেখ কৰা মতে সংসদৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনৰ সময়ত আমি ব্ৰিটিছ যুগৰ পৰা চলি থকা কেইবাখনো পুৰণি আইন সংশোধন কৰিলোঁ। আমি সামুদ্ৰিক খণ্ডত ধাৰাবাহিক সংস্কাৰৰ সূচনা কৰিছো। আমাৰ চৰকাৰে নতুন অৱতাৰত পাঁচখন সামুদ্ৰিক আইন দেশৰ সন্মুখত দাখিল কৰিছে। এই আইনসমূহে, আৰু ইয়াৰ কাৰ্যকৰীকৰণে জাহাজ খণ্ড আৰু বন্দৰ শাসনত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতবৰ্ষ যুগ যুগ ধৰি বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণৰ বিশেষজ্ঞ। পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰে দেশৰ এই পাহৰি যোৱা গৌৰৱ পুনৰুদ্ধাৰ কৰাত সহায় কৰিব। যোৱা দশকত আমি ৪০খনতকৈও অধিক জাহাজ আৰু চাবমেৰিনক নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছো। এখন বা দুখনৰ বাহিৰে এই সকলোবোৰ ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আপুনি হয়তো শুনিছে ভাৰতত নিৰ্মিত বৃহৎ আইএনএছ বিক্ৰান্তৰ কথা। ইয়াক নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা উচ্চমানৰ তীখাও ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। অৰ্থাৎ আমাৰ সামৰ্থ্য আছে, দক্ষতাৰ অভাৱ নাই। আজি মোৰ দেশবাসীক বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ আশ্বাস দিছো।
বন্ধুসকল,
কালি দেশৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক অতি ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়। আমি ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিছো। এতিয়া চৰকাৰে বৃহৎ জাহাজক আন্তঃগাঁথনি হিচাপে স্বীকৃতি দিছে। যেতিয়া কোনো খণ্ডক আন্তঃগাঁথনি হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হয়, তেতিয়া ইয়াৰ যথেষ্ট লাভ হয়। এতিয়া বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণ কোম্পানীসমূহে বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰাত সহজ হ’ব, তেওঁলোকে সুতৰ হাৰৰ ৰেহাইও লাভ কৰিব আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ আন সকলো সুবিধা এই জাহাজ নিৰ্মাণ কোম্পানীসমূহৰ বাবে উপলব্ধ হ’ব। এই চৰকাৰী সিদ্ধান্তই ভাৰতীয় জাহাজ কোম্পানীসমূহৰ ওপৰত বোজা কমাই দিব আৰু বিশ্ব প্ৰতিযোগিতাত আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতক বিশ্বৰ এক বৃহৎ সামুদ্ৰিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে আৰু তিনিটা বৃহৎ আঁচনিৰ কাম কৰি আছে। এই তিনিখন আঁচনিয়ে জাহাজ নিৰ্মাণ খণ্ডলৈ আৰ্থিক সহায়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব, আমাৰ জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাসমূহক আধুনিক প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰাত সহায় কৰিব, লগতে ডিজাইন আৰু গুণগত মান উন্নত কৰাতো যথেষ্ট সহায় কৰিব। আগন্তুক বছৰবোৰত এই আঁচনিসমূহৰ বাবে সত্তৰ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনত আছে, ২০০৭ চনত যেতিয়া মই আপোনালোকক মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে সেৱা আগবঢ়াই আছিলো, তেতিয়া গুজৰাটত জাহাজ নিৰ্মাণৰ সুযোগৰ ওপৰত এখন বৃহৎ আলোচনা চক্ৰ অনুষ্ঠিত হৈছিল। সেই সময়ছোৱাত আমি গুজৰাটৰ জাহাজ নিৰ্মাণৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক সহায় কৰিছিলোঁ। এতিয়া, আমি সমগ্ৰ দেশতে জাহাজ নিৰ্মাণক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে বিস্তৃত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। ইয়াৰ বিশেষজ্ঞসকলে জানে যে জাহাজ নিৰ্মাণ কোনো সাধাৰণ উদ্যোগ নহয়। জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগটোক বিশ্বজুৰি সকলো উদ্যোগৰ মাতৃ, সকলো উদ্যোগৰ মাতৃ হিচাপে পৰিচিত। যিহেতু ইয়াত কেৱল জাহাজ নিৰ্মাণ কৰাতকৈও অধিক জড়িত, ইয়াৰ লগত জড়িত উদ্যোগসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটে। তীখা, যন্ত্ৰপাতি, ইলেক্ট্ৰনিকছ, বস্ত্ৰশিল্প, ৰং, আই টি ব্যৱস্থা—এনে বহুতো উদ্যোগ—জাহাজ উদ্যোগৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। ইয়াৰ ফলত ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, এম এছ এম ইয়ে লাভৱান হয়। গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে জাহাজ নিৰ্মাণত বিনিয়োগ কৰা প্ৰতিটো টকাই অৰ্থনীতিৰ বিনিয়োগ প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি কৰে। আৰু জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাত সৃষ্টি হোৱা প্ৰতিটো চাকৰিৰ ফলত যোগান শৃংখলত ছয়ৰ পৰা সাতটা নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হয়। অৰ্থাৎ জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগত যদি ১০০টা চাকৰিৰ সৃষ্টি হয়, তেন্তে আন আন আন আন আন আন খণ্ডত ৬০০ৰো অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি হয়। জাহাজ নিৰ্মাণৰ ইমান বৃহৎ বহুগুণক প্ৰভাৱ আছে।
বন্ধুসকল,
আমি জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিছো। ইয়াত আমাৰ আই টি আই উপযোগী হ’ব আৰু সামুদ্ৰিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ভূমিকা বৃদ্ধি পাব। বিগত বছৰবোৰত আমি নৌসেনা আৰু এনচিচিৰ সমন্বয়ৰ জৰিয়তে উপকূলীয় অঞ্চলত নতুন ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰিছো। এই এন চি চি কেডেটসকলে নৌসেনা আৰু বাণিজ্যিক খণ্ড দুয়োটাতে ভূমিকা গ্ৰহণৰ বাবে সাজু থাকিব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতবৰ্ষই এক সুকীয়া মানসিকতাৰে আগবাঢ়িছে। আমি নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্য আগতেই লাভ কৰো। সৌৰ খণ্ডত ভাৰতে এতিয়া চাৰি-পাঁচ বছৰ আগতীয়াকৈ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। বন্দৰ নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বাবে আমি ১১ বছৰ পূৰ্বে যি লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিলো, সেই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে প্ৰচণ্ড সফলতা লাভ কৰিছে। সাগৰমালাৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে আমি দেশজুৰি বৃহৎ জাহাজ ৰখাৰ বাবে বৃহৎ বন্দৰ নিৰ্মাণ কৰি আছো আৰু বন্দৰৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিছো।
বন্ধুসকল,
বিগত ১১ বছৰত ভাৰতে বন্দৰ ক্ষমতা দুগুণ বৃদ্ধি কৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতত জাহাজ চলাচলৰ গড় সময় আছিল দুদিন। আজি ভাৰতত জাহাজৰ চলাচলৰ সময় এদিনতকৈও কমলৈ হ্ৰাস পাইছে। আমি দেশজুৰি নতুন আৰু বৃহৎ বন্দৰো নিৰ্মাণ কৰি আছো। শেহতীয়াকৈ কেৰালাত দেশৰ প্ৰথমটো গভীৰ পানীৰ কণ্টেইনাৰ ট্ৰেন্সশ্বিপমেণ্ট বন্দৰ উদ্বোধন কৰা হয়। মহাৰাষ্ট্ৰত ৭৫,০০০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয়ৰে বাধৱন বন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ই বিশ্বৰ শীৰ্ষ দহটা বন্দৰৰ ভিতৰত অন্যতম হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি সাগৰীয় বাণিজ্যত ভাৰতৰ অংশ মাত্ৰ ১০ শতাংশ। আমি ইয়াক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগিব। আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক বাণিজ্যত আমাৰ অংশ প্ৰায় তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰো।আৰু আমি কৰিম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সামুদ্ৰিক বাণিজ্য যিমানেই বৃদ্ধি পাইছে, সিমানেই আমাৰ নাৱিকৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। এইসকল কঠোৰ পৰিশ্ৰমী পেছাদাৰী যিয়ে জাহাজ চলায়, ইঞ্জিন আৰু যন্ত্ৰপাতি পৰিচালনা কৰে, আৰু লোডিং আৰু আনলোডিং চোৱাচিতা কৰে। এক দশক পূৰ্বে আমাৰ ১ লাখ ২৫ হাজাৰতকৈও কম নাৱিক আছিল। কিন্তু আজি তেওঁলোকৰ সংখ্যাই তিনি লাখ অতিক্ৰম কৰিলে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন দেশৰ ভিতৰত অন্যতম, সৰ্বাধিক সংখ্যক নাৱিকৰ যোগান ধৰা আৰু ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি পায়। অৰ্থাৎ ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান জাহাজ উদ্যোগেও বিশ্ব শক্তি বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য আছে। আমাৰ মাছমৰীয়া আৰু আমাৰ প্ৰাচীন বন্দৰ চহৰসমূহ এই ঐতিহ্যৰ প্ৰতীক। আমাৰ ভাৱনগৰ সৌৰাষ্ট্ৰ ইয়াৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ। আমি এই ঐতিহ্য ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ আগবঢ়াই নিব লাগিব আৰু আমাৰ শক্তিসমূহ বিশ্ববাসীৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগিব। সেইবাবেই আমি লোথালত এটা ভয়ংকৰ সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰিছো। ই হৈ পৰিব বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয়। ষ্টেছ্যু অৱ ইউনিটিৰ দৰেই ই ভাৰতৰ নতুন পৰিচয় হৈ পৰিব। আজি পিছত তালৈ যাম।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ উপকূল ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰমুখ হৈ পৰিব। আৰু মই অতি গৌৰৱেৰে চাব পাৰো আৰু মই আগতেই অনুমান কৰিব পাৰো যে ভাৰতৰ উপকূল ভাৰতৰ বাবে পুনৰবাৰ এক আশীৰ্বাদ হৈ পৰিছে। মই আনন্দিত যে গুজৰাটৰ এই সমগ্ৰ উপকূল পুনৰবাৰ অঞ্চলটোৰ বাবে আশীৰ্বাদ হৈ পৰিছে। আজি এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱে দেশখনক বন্দৰ নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ এক নতুন পথ দেখুৱাইছে। আজি গুজৰাটৰ বন্দৰসমূহে দেশৰ ৪০% সাগৰীয় সামগ্ৰী পৰিচালনা কৰে। এতিয়া এই বন্দৰসমূহেও ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ দ্বাৰা লাভৱান হ’ব। ইয়াৰ ফলত দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তলৈ সামগ্ৰীৰ দ্ৰুত পৰিবহণ সুবিধা হ’ব। ইয়াৰ ফলত বন্দৰসমূহৰ কাৰ্যক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
ইয়াত এটা বৃহৎ জাহাজ ভাঙি যোৱা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰও গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়েও কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত, প্ৰতিটো খণ্ডতে দ্ৰুতগতিত কাম কৰিব লাগিব। আৰু আমি সকলোৱে জানো যে উন্নত ভাৰতৰ পথ স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ মাজেৰেই নিহিত হৈ আছে। গতিকে আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে আমি যি কিনো থলুৱা হ’ব লাগে। আমি যি বিক্ৰী কৰো থলুৱা হ’ব লাগে। আমাৰ সকলো দোকানীকে আহ্বান জনাব বিচাৰিছো যে তেওঁলোকে নিজৰ দোকানত এখন পোষ্টাৰ লগাওক য'ত লিখা আছে, "গৌৰৱেৰে কওক, এইটো থলুৱা।" এই প্ৰচেষ্টাই প্ৰতিটো উদযাপনক ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ উৎসৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব। এই মনোভাৱেৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে নৱৰাত্ৰিৰ শুভেচ্ছা জনালোঁ! সৰু ল'ৰা এটাই ছবি এখন লৈ আহিছে। ইমান সময় থিয় হৈ আছে, হাত দুখন নিশ্চয় বিষাইছে। কোনোবাই অনুগ্ৰহ কৰি সংগ্ৰহ কৰক। সি সৰু ল'ৰা, ভাল কাম কৰিছা। তোমাৰ ছবিখন পাইছোঁ। নাকান্দিবা। পাইছোঁ, তোমাৰ ছবিখন পাইছোঁ। আপোনাৰ ঠিকনা যদি তাত লিখা আছে তেন্তে নিশ্চয় চিঠি লিখি দিম।
বন্ধুসকল,
এই সৰু ল’ৰা-ছোৱালীবোৰৰ মৰমতকৈ জীৱনত ইয়াতকৈ ডাঙৰ সম্পদ কি হ’ব পাৰে? আজি মোক দিয়া ভব্য আদৰণি আৰু সন্মানৰ বাবে আকৌ এবাৰ আপোনালোকক ধন্যবাদ জনাইছো। মই জানো যে যেতিয়া অপাৰেচন সিন্দূৰ হৈছিল তেতিয়া সকলো ভাৱনগৰ উপস্থিত আছিল। আপোনালোকৰ স্বভাৱটো মই জানো আৰু ইয়াৰ বাবেও মই গভীৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। ভাৱনগৰৰ ভাই-ভনীসকল আপোনাৰ নৱৰাত্ৰী মাণ্ডৱী (পাণ্ডল)ৰ ওপৰত কিছু গুৰুত্ব দিয়ক যাতে আপোনালোকৰ মাণ্ডৱী (পণ্ডল)ৰ জৰিয়তে স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ বাৰ্তা দেশৰ সকলোৰে মাজলৈ যায়। সলকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ!