তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
সেৱা পৰ্ব উদযাপনৰ অংশ হিচাপে ডিডি নেচনেল আৰু ডিডি নিউজত বিশেষ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱৰ
তথ্যচিত্ৰসমূহে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ প্ৰতি আজীৱন সমৰ্পণ আৰু কৰ্মযোগৰ উদ্যম প্ৰদৰ্শন কৰে: অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
তথ্যচিত্ৰ আৰু ভাৰতৰ গ্ৰাম্য পৰিৱৰ্তনৰ ধাৰাবাহিক ‘মেৰা গাওঁ আজ’ মুক্তিৰ বাবে বিশেষ অনুষ্ঠান
17 SEP 2025 4:52PM by PIB Guwahati
আজি নতুন দিল্লীত সেৱা পৰ্ব উদযাপনৰ অংশ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ডিডি নেচনেল আৰু ডিডি নিউজত এক বিশেষ অনুষ্ঠানৰ উন্মোচন কৰে। উন্মোচনৰ সময়ত তথ্যচিত্ৰসমূহৰ প্ৰমোও মুকলি কৰা হয়।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে আলোকপাত কৰে যে দূৰদৰ্শন আৰু প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে মুক্তি দিয়া তথ্যচিত্ৰসমূহে কৰ্মযোগৰ মনোভাৱ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰদৰ্শন কৰা আজীৱন সমৰ্পণৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। প্রথমৰে পৰাই প্রধানমন্ত্রীয়ে সম্পূর্ণৰূপে ৰাষ্ট্ৰ-সমাজৰ সেৱাত নিয়োজিত হৈ ব্যক্তিগত স্বার্থক একাষৰীয়া কৰি ৰাষ্ট্ৰ-নির্মাণ অভিযানৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আহিছে৷ এই প্ৰতিশ্ৰুতি, তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশৰ বাবে এক বৃহৎ আশীৰ্বাদ আৰু ই আজি সমগ্ৰ ভাৰততে দেখা পোৱা উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনসমূহৰ ব্যাখ্যা কৰে।
শ্ৰী বৈষ্ণৱে লগতে পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে বিগত ১১ বছৰত ভাৰতে ইয়াৰ সুদূৰ গাঁওসমূহতো স্পষ্ট অগ্ৰগতিৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে, ইয়াৰ পূৰ্বে যিসমূহত কেইবাটাও দশক সময় লাগিছিল সেইখিনি এটা দশকত লাভ কৰিছে। বিশ্বজুৰি ভাৰতে প্ৰযুক্তি, সৃষ্টিশীলতা, সামাজিক ন্যায়, আৰু সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত এক নতুন পৰিচয় আৰু স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। সেৱা পৰ্বৰ সময়ত তেওঁ সেৱাৰ মনোভাৱ উদযাপন কৰিবলৈ সকলোকে আমন্ত্ৰণ জনায়, সেৱাৰ কাৰ্য্যত অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰে, এই উপলক্ষে ৰক্তদানেৰে দিনটোৰ আৰম্ভণি কৰা বুলি উল্লেখ কৰে।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে এই সময়ছোৱাত জনসেৱা আৰু সুশাসনক পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হিচাপে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ৰাষ্ট্ৰখনৰ পৰিৱৰ্তনশীল যাত্ৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশৰ সকলো প্ৰান্তৰ পৰা প্ৰগতি আৰু উন্নয়নৰ কাহিনী উন্মোচিত হৈছে আৰু এই কাৰ্যসূচীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতে বিকশিত ভাৰতৰ দিশত আগবঢ়োৱা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি প্ৰতিফলিত কৰে বুলি জোৰ দিয়ে।
সেৱা পৰ্বৰ অধীনত অনুষ্ঠিত হোৱা বিশেষ কাৰ্যসূচীত সেৱাৰ মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব আৰু বৈচিত্ৰময় পদক্ষেপৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰা হ’ব। দূৰদৰ্শনত কিউৰেট কৰা বিষয়বস্তুৱে জনসেৱা, উন্নয়ন, আৰু সামূহিক দায়বদ্ধতাৰ প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনী উত্থাপন কৰিব। ডিডি নিউজে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত তিনিখন তথ্যচিত্ৰ, লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ গাঁওসমূহৰ উন্নয়ন আৰু ৰূপান্তৰৰ কাহিনী বন্দী কৰা ধাৰাবাহিক মেৰা গাওঁ আজ প্ৰদৰ্শন কৰিব। ডিডি নেচনেলত প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব তথ্যচিত্ৰ স্ব সে সমগ্ৰ টক। ডিডি নিউজৰ আঞ্চলিক চেনেলত আঞ্চলিক ভাষাতো তথ্যচিত্ৰ মুক্তি পাব।
প্ৰেছ তথ্য ব্যুৰোৰ প্ৰধান সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী ধীৰেন্দ্ৰ ওঝা; অধ্যক্ষ, প্ৰসাৰ ভাৰতী, শ্ৰী নৱনীত কুমাৰ ছেহগল; প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া, শ্ৰী গৌৰৱ দ্বিবেদী, প্ৰখ্যাত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু চিত্ৰনাট্যকাৰ ড° চন্দ্ৰপ্ৰকাশ দ্বিবেদী; আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ মিডিয়া ইউনিটৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু কৰ্মচাৰীসকলো এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানত উন্মোচন কৰা তথ্যচিত্ৰ/ধাৰাবাহিক
১) সংকল্প কি শক্তি, সুশাসন কা সমাৰ্থ্য – প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১১ বছৰত ভাৰতত শাসন ব্যৱস্থাৰ ৰূপান্তৰ ঘটিছে, যিয়ে নাগৰিকক সৱল কৰি তুলিছে আৰু উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰত স্থান দিছে। বিশেষকৈ দৰিদ্ৰ, কৃষক, মহিলা, যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ অধীনত শাসন ব্যৱস্থাই “সংস্কাৰ, পৰিবেশন, ৰূপান্তৰ” নীতি অনুসৰণ কৰে। সম্পিক্তকৰণ পদ্ধতিৰ লক্ষ্য হৈছে সামাজিক ন্যায় ব্যাপকভাৱে লাভৰ বাবে শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যকে ধৰি বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে সকলো যোগ্য লোকক সামৰি লোৱা। তথ্যচিত্ৰখনে এই ব্যাপক পন্থা আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ বিকশিত ভাৰতৰ আকাংক্ষাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।
২) বিশ্ব পাতাল পৰ নেতৃত্ব কা শংখনাদ – বিগত ১১ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিশ্বৰ নেতা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰি গ্ল’বেল চাউথৰ উদ্দেশ্যক জয় কৰি, জলবায়ু পৰিৱৰ্তনক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি, শান্তিৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে পোষকতা কৰি আহিছে। ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা আৰু দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ মিত্ৰজোঁটকে ধৰি কেইবাটাও বিশ্বব্যাপী পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে আৰু ২১ জুনক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে গ্ৰহণ কৰাটোৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ বিশ্ব নেতৃত্বক আৰু অধিক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। তথ্যচিত্ৰখনত তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীয়ে কেনেকৈ বিশ্বজুৰি প্ৰশংসা লাভ কৰিছে তাক প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।
৩) কৰ্ম্যোগ – এক অন্তহীন যাত্ৰা – এই তথ্যচিত্ৰখন ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনত প্ৰতিফলিত হোৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, নিষ্ঠা, আৰু দায়বদ্ধতাৰ অদম্য যাত্ৰাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। ইয়াত যোৱা ১১ বছৰত মহাকাশ, ষ্টাৰ্ট-আপ, সৌৰশক্তি, মহিলা সৱলীকৰণ, সাংস্কৃতিক সজীৱতা, আধ্যাত্মিকতা, আৰু বহুতো ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা কৃতিত্ব প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সাক্ষাৎকাৰৰ কিছু অংশ ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীক উজ্জ্বল কৰি তুলিবলৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, য’ত ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ দিশত অদম্য কৰ্মৰ কাহিনী চিত্ৰিত কৰা হৈছে।
৪) স্ব সে সমগ্ৰ টক — কংগনা ৰানাৱতৰ দ্বাৰা উপস্থাপিত আৰু ড° চন্দ্ৰপ্ৰকাশ দ্বিবেদীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই দুটা খণ্ডৰ বিশেষ ধাৰাবাহিকখন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰেৰণাদায়ক জীৱন যাত্ৰাৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত। বদনগৰৰ লেনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ঐতিহাসিক লালকিল্লালৈকে এয়া এজন দূৰদৰ্শী নেতাৰ কাহিনী যিয়ে নিজৰ প্ৰগতিশীল নেতৃত্বৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ এক প্ৰেৰণাদায়ক যাত্ৰা হাতত লৈছে।
৫) আঞ্চলিক পৰ্যায়ত তথ্যচিত্ৰ – ডিডি নিউজৰ আঞ্চলিক চেনেলত কেইবাখনো আঞ্চলিক তথ্যচিত্ৰ প্ৰচাৰ কৰা হ’ব, য’ত বিগত ১১ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ৰাজ্য নিৰ্দিষ্ট অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।
৬) মেৰা গাঁও আজ – মেৰা গাঁও আজে বিগত ১১ বছৰত ভাৰতৰ গাঁওসমূহত হোৱা পৰিৱৰ্তনৰ কাহিনী কয়। ধাৰাবাহিকখনত ৭৫খন গাঁৱৰ স্থলভাগৰ প্ৰতিবেদন প্ৰদৰ্শিত হৈছে, যিবোৰৰ বৰ্ণনা গাঁওবুঢ়া, গাঁৱৰ বিষয়া, আৰু পৰিৱৰ্তন প্ৰত্যক্ষ কৰা বাসিন্দাসকলে কৰিছে। ই সংযোগ, সুযোগ, আৰু সামগ্ৰিক অগ্ৰগতিৰ উন্নতি ধৰি ৰাখি, ভাৰতৰ গাঁওসমূহ কেনেকৈ পূৰ্বতকৈ দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে তাক প্ৰদৰ্শন কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw Launches Special Programmes on DD National & DD News as Part of Seva Parv Celebrations
Documentaries Showcase Prime Minister Modi’s Lifelong Dedication to Nation-Building and spirit of Karmayog: Ashwini Vaishnaw
Special Event Marks Release of Documentaries and ‘Mera Gaon Aaj’ Series on India’s Rural Transformation
17 SEP 2025 4:52PM by PIB Delhi
Union Minister of Information and Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, launched a special bouquet of programmes on DD National and DD News as part of the Seva Parv celebrations today in New Delhi. Promos of the documentaries were also released during the launch.
Addressing the event, Shri Ashwini Vaishnaw highlighted that the documentaries released by Doordarshan and Prasar Bharati reflect the spirit of Karmayog and lifelong dedication demonstrated by Prime Minister Modi. From the very beginning, the Prime Minister has devoted himself entirely to serving the nation and society, setting aside personal interests and working tirelessly for the nation-building mission. This commitment, he noted, is a great blessing for the country and explains the significant transformations visible across India today.
Shri Vaishnaw further observed that in the past 11 years, India has witnessed tangible progress even in its remotest villages, achieving in a decade what earlier took several decades. Globally, India has earned a new identity and recognition in areas such as technology, creativity, social justice, and inclusive growth. He invited everyone to celebrate the spirit of service during Seva Parv, encouraging participation in acts of service, noting that he began the day with a blood donation as a mark of the occasion.
Secretary, Ministry of Information and Broadcasting, Shri Sanjay Jaju, highlighted the transformative journey of the nation under the visionary leadership of Prime Minister Modi, emphasizing public service and good governance as guiding principles during this period. He noted that stories of progress and development are emerging from all parts of the country and stressed that the programme reflects the significant strides India has made towards a Viksit Bharat by 2047.
The special programming under Seva Parv will showcase the spirit of service and highlight Prime Minister Shri Narendra Modi’s commitment towards nation-building through diverse initiatives. The curated content on Doordarshan will bring forth inspiring stories of public service, development, and collective responsibility. DD News will showcase three documentaries at the national level, as well as the series Mera Gaon Aaj, which captures the story of development and transformation in India’s villages under the leadership of Prime Minister Modi. DD National will showcase the documentary Swa se Samagra Tak. Documentaries will also be released in regional languages on the regional channels of DD News.
Shri Dhirendra Ojha, Principal Director General, Press Information Bureau,; Chairman, Prasar Bharati, Shri Navneet Kumar Sehgal; CEO, Prasar Bharati, Shri Gaurav Dwivedi, Renowned Filmmaker & Scriptwriter Dr Chandraprakash Dwivedi; and senior officials and staff of the media units of Ministry of Information and Broadcasting were also present at the event.
Documentaries/Series launched at the event
1. Sankalp Ki Shakti, Sushasan Ka Samarthya – Governance in India has been transformed in the last 11 years under the leadership of Prime Minister Modi, which has empowered citizens and placed them at the centre of development. The Government is committed to all-round, inclusive development of people, particularly poor, farmers, women, and youth. Governance under Prime Minister Modi follows the principle of “Reform, Perform, Transform”. The saturation approach aims to cover all eligible people through various programmes, including education and health, for achieving social justice comprehensively. The documentary highlights this comprehensive approach and India’s aspiration for a Viksit Bharat by 2047.
2. Vishwa Patal par Netritva ka Shankhnaad – Over the last 11 years, Prime Minister Modi has emerged as a global leader, championing the cause of the Global South, voicing concerns about climate change, and consistently advocating for peace. India has launched several global initiatives, including the International Solar Alliance and the Coalition of Disaster Resilient Infrastructure, and the adoption of June 21 as International Day of Yoga further highlights Prime Minister Modi’s global leadership. The documentary showcases how his vision has earned worldwide appreciation.
3. Karmyog – Ek Antheen Yatra – This documentary is a tribute to Prime Minister Modi’s relentless journey of hard work, dedication, and commitment reflected in India’s transformations. It showcases achievements in space, start-ups, solar power, women empowerment, cultural rejuvenation, spirituality, and more over the past 11 years. Excerpts from the Prime Minister’s interviews are included to highlight his vision for India’s growth, portraying a tale of relentless action toward national development.
4. Swa Se Samagra Tak— Presented by Kangana Ranaut and directed by Dr. Chandraprakash Dwivedi, this two-part special series is dedicated to the inspiring life journey of Prime Minister Shri Narendra Modi. From the lanes of Vadnagar to the historic Red Fort, this is the story of a visionary leader who, through his progressive leadership, has undertaken an inspiring journey of nation-building.
5. Documentaries at the Regional Level – Several regional documentaries will be telecast on the regional channels of DD News, focusing on state-specific economic and social progress under Prime Minister Modi’s leadership in the last 11 years.
6. Mera Gaon AajMera Gaon Aaj tells the story of transformation in India’s villages over the past 11 years. The series features on-ground reports from 75 villages, narrated by sarpanches, village officials, and residents who have witnessed the changes firsthand. It captures improvements in connectivity, opportunities, and overall progress, showcasing how India’s villages are changing faster than ever before.