Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of various development projects in Purnea, Bihar
15 SEP 2025 7:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Honourable Governor Shri Arif Mohammad Khan ji, our popular Chief Minister Shri Nitish Kumar ji, other distinguished dignitaries present on the stage, and my dear brothers and sisters!
My greetings to you all. Purnia is the land of Goddess Puran Devi, Bhakt Prahlad, and the workplace of Maharshi Mehi Baba. This soil has also given birth to novelists like Phanishwar Nath Renu and Satinath Bhaduri. It is the ‘karmabhoomi’ of ‘karmayogis’ like Vinoba Bhave. I bow again and again to this sacred land.
Before I begin, I seek your forgiveness. My program got stretched in Kolkata, and, as a result, I was late in reaching here. Despite this, such a large number of you have come here to bless me, you have waited for such a long time, I express my heartfelt gratitude to you. And once again, I bow at the feet of the people to seek forgiveness for arriving late.
Friends,
Today, development projects worth around 40,000 crore rupees for Bihar have been inaugurated and foundation stones have been laid. These projects related to railways, airports, electricity, and water will help fulfil the dreams of Seemanchal. Today, more than 40,000 beneficiaries have also received pucca (permanent) houses under the PM Awas Yojana. Today marks a new beginning for these 40,000 families. Getting a pucca house and entering your own home just before Dhanteras, Diwali, and Chhath Puja is truly a blessing. I congratulate these families and extend my best wishes to them.
Friends,
Today’s occasion is also about assuring my homeless brothers and sisters. The day will come when they too will get a pucca house and this is Modi’s guarantee. Our government has built and provided more than 4 crore pucca houses for the poor in the last 11 years. Now, we are working on building 3 crore more houses. Modi will not stop or rest until every poor person gets a pucca house. Priority to the backward and service to the poor is Modi’s mission.
Friends,
Today, we are celebrating Engineers’ Day on the birth anniversary of Sir M. Visvesvaraya ji. Engineers play a vital role in building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) and a ‘Viksit Bharat’ (Developed Bihar). I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all engineers of the country on this occasion. The hard work and skills of engineers are visible even in today’s program. The terminal building of Purnia Airport has been constructed in a record time of less than five months. Today, this terminal has been inaugurated, and the first commercial flight has also been flagged off. Our Aviation Minister, Shri Naidu ji, is also present here; let us give him a big round of applause, because he is the one ensuring flights from here. With this new airport, Purnia is now on the aviation map of the country. From now on, Purnia and the Seemanchal region will have direct connectivity with major cities and trade centres across the country.
Friends,
The NDA government is also connecting this entire region with modern hi-tech rail services. Today also, I flagged off Vande Bharat, Amrit Bharat, and passenger trains. The new Araria–Galgalia rail line has been inaugurated, and the foundation stone of the new Vikramshila–Kataria rail line has also been laid.
Friends,
Just a few days ago, the Government of Bharat took another major decision. The Mokama–Munger section of the Buxar–Bhagalpur high-speed corridor has been approved. This will greatly benefit industrial hubs like Munger, Jamalpur, and Bhagalpur. The government has also approved the doubling of the Bhagalpur–Dumka–Rampurhat rail line.
Friends,
Bihar’s development is essential for the nation’s development. And for Bihar’s development, the development of Purnia and Seemanchal is necessary. It is this region that suffered the most due to the misrule of RJD and Congress governments. But now, the NDA government is changing the situation. This region is now at the centre of development.
Friends,
Work is also underway to make Bihar self-reliant in the field of electricity. A 2,400-megawatt thermal power project has been launched in Pirpainti, Bhagalpur.
Friends,
The double-engine government of Bihar is committed to increasing the income of farmers and livestock rearers. Today, the foundation stone of the first phase of the Kosi–Mechi intra-state river link project has also been laid. This will expand the Eastern Kosi main canal, provide irrigation to lakhs of hectares of land, and make it easier to deal with the challenge of floods.
Friends,
Makhana (fox nut) cultivation has also been an important source of income for farmers in Bihar. But previous governments neglected makhana and the farmers who cultivated it. And I can confidently say that those who now roam around here had not even heard the word makhana before my government came. It is our government that has given makhana the priority it deserves.
Friends,
I had promised the people of Bihar that a National Makhana Board would be set up. Just yesterday, the Central Government issued a notification for the establishment of the National Makhana Board. The National Makhana Board will continuously work to ensure that makhana farmers get fair prices and that modern technology is adopted in this sector. Our government has approved a scheme of nearly 450 crore rupees for the development of the makhana sector.
Friends,
This pace of development in Bihar, this progress of Bihar, does not sit well with some people. Those who exploited Bihar for decades, who betrayed this soil, are not ready to accept that Bihar too can achieve new milestones. You can see thousands of crores worth of development projects are underway in every sector of Bihar. Major events like Rajgir hosting the Hockey Asia Cup, historic construction works like the Aunta–Simaria bridge, and Made in Bihar locomotives being exported all the way to Africa are happening. But Congress and RJD cannot digest this progress. Every time Bihar moves forward, these people start insulting Bihar. You must have seen recently that the Congress, which is an ally of RJD, compared Bihar to a ‘bidi’ on social media. Such is their hatred for Bihar! They ruined Bihar’s reputation through scams and corruption. And now, seeing Bihar’s progress, Congress and RJD are once again determined to defame the state.
Brothers and sisters,
People with such a mindset can never do any good for Bihar. Those who were only concerned with filling their own coffers, why would they ever care about the homes of the poor? Even a Congress Prime Minister had once admitted that when the Congress government sent 100 paise, 85 paise were looted in the middle. Now you tell me did money ever reach directly into the poor man’s account during the Congress-RJD government? By lighting the lantern (RJD’s symbol), their hands and feet grabbed that money, and they swallowed up 85 paise. Since the Corona pandemic, every poor family has been receiving free ration. Would Congress-RJD governments have ever provided you free food grain? Today, every poor family has the facility of free medical treatment worth up to 5 lakh rupees because of the Ayushman Bharat scheme. Could they ever have provided you free medical treatment when they could not even build hospitals for you? I want to ask you whether they could provide free medical treatment? Could they ever have cared for you?
Friends,
Congress and RJD are not only a threat to the honour of Bihar, but also to the very identity of Bihar. Today, a huge demographic crisis has happened in Seemanchal and across eastern Bharat because of infiltrators. People in Bihar, Bengal, Assam, and many other states are deeply worried about the safety of their sisters and daughters. That is why I announced the Demography Mission from the Red Fort. But look at the selfishness of their vote-bank politics. The Congress, RJD, and their entire ecosystem are busy advocating for infiltrators, protecting them, shamelessly raising slogans, and organising marches to defend those who have come illegally from abroad. These people want to gamble away both the resources and the security of Bihar and the country. But today, I want to make one thing very clear to them from the soil of Purnia. The RJD and Congress should listen carefully: every single infiltrator will have to leave. Putting a lock on infiltration is NDA’s firm responsibility. And I challenge those leaders who are standing up in defence, those who have come forward to shield the infiltrators. No matter how much effort you put in to protect infiltrators, we will continue to act on our resolve to remove them. Those who try to become a shield for infiltrators, listen carefully. Bharat’s law will prevail in Bharat and not the whims of infiltrators. This is Modi’s guarantee. Action will be taken against infiltrators, and the country will witness its positive results. For the noise that Congress and RJD are making in support of infiltrators, the people of Bihar and of the nation are going to give them a fitting reply.
Friends,
Congress and RJD have been out of power in Bihar for the last two decades. And undoubtedly, the biggest role in this belongs to the mothers and sisters of Bihar. Today, I bow especially to the mothers and sisters of Bihar. The worst sufferers of open killings, rapes, and kidnappings were my mothers and sisters of Bihar, the women of this land, in the RJD era. But under the double-engine government, those same women are becoming ‘Lakhpati Didis’ and ‘Drone Didis’. We are creating ‘Drone Didis’ today. Women are leading a massive revolution through Self-Help Groups. Especially under Nitish ji’s leadership, the success of the ‘Jeevika Didi’ movement has been unprecedented. Bihar has become an inspiration for the entire country.
Friends,
Even today, the Community Investment Fund worth nearly 500 crore rupees has been released for our sisters. 500 crore rupees! This amount will reach the cluster-level federations, which will empower self-help groups across villages. This will give women the opportunity to expand their potential.
Friends,
The only concern of RJD and Congress has always been their own family. They will never care for your families. But for Modi, you all are Modi’s family. That is why Modi says: ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. And what do these people do? Support for their family, and development for their family!
Therefore, brothers and sisters,
Modi cares about your expenses, Modi cares about your savings. Many festivals are around the corner in the coming days. This time, our government has given a very big gift to the poor and the middle class before Diwali and Chhath. Today is 15th September and exactly a week later, on 22nd September, the first day of Navratri, GST across the country will be drastically reduced. GST has been significantly lowered on most of the items of your daily needs. I especially want to tell my mothers and sisters present here that the cost of running the kitchen will become much less because of the reduced GST. Everything will become cheaper from toothpaste, soap, and shampoo to ghee and many food items. The prices of stationery needed for children’s studies will also go down. Buying new clothes and shoes for children during this festive season will also become easier, because these too are going to be cheaper. When there is a government that cares for the poor, it works exactly in this way for the welfare of the poor.
Friends,
The sons of Purnia had shown the British the strength of Bharat in the freedom struggle. Today, once again, we have shown that same strength of the nation to the enemy through Operation Sindoor. And the brave son of Purnia also played a big role in this strategy. Be it the defence of the nation or the development of the nation, Bihar has always had a major contribution in Bharat’s progress. We must continue to accelerate this campaign of Bihar’s development in the same way. Once again, I extend my heartfelt congratulations to my brothers and sisters of Bihar for all the development projects. I commend the leadership of Nitish ji. I thank you all very much. Now, join me in saying with full strength:
Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai! Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ପୁର୍ଣ୍ଣିୟାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
15 SEP 2025 7:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ୍ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍ ଜୀ, ଆମର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ କୁମାର ଜୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା। ପୂର୍ଣ୍ଣିୟା ହେଉଛି ମା’ ପୁରଣ ଦେବୀ, ଭକ୍ତ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଏବଂ ମହର୍ଷି ମେହି ବାବାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ । ଏହି ମାଟି ଫନୀଶ୍ୱର ନାଥ ରେଣୁ ଏବଂ ସତୀନାଥ ଭାଦୁଡ଼ିଙ୍କ ଭଳି ଉପନ୍ୟାସକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି । ଏହା ବିନୋବା ଭାବେଙ୍କ ଭଳି କର୍ମଯୋଗୀମାନଙ୍କର କର୍ମଭୂମି । ମୁଁ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ବାରମ୍ବାର ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି କୋଲକାତାରେ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଟିକେ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିଗଲା, ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ମୁଁ ଏଠାକୁ ପହଞ୍ଚିବାରେ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଗଲା, ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ-ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ବିଳମ୍ବରେ ପହଞ୍ଚି ଥିବାରୁ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିହାର ପାଇଁ ପାଖାପାଖି 40 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ରେଳ, ବିମାନ ବନ୍ଦର, ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସୀମାଞ୍ଚଳର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପକ୍କା (ସ୍ଥାୟୀ) ଘର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏହି 40,000 ପରିବାର ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଧନତେରସ୍, ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଟ୍ ପୂଜା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ପକ୍କା ଘର ପାଇବା ଏବଂ ନିଜ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ । ମୁଁ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଅବସର ମୋର ଗୃହହୀନ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବାର ମଧ୍ୟ ଏମିତି ଏକ ଦିନ ଆସିବ। ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପକ୍କା ଘର ମିଳିବ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆମ ସରକାର ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 4 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ଏବେ ଆମେ ଆହୁରି 3 କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ନମିଳିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଦି ଅଟକିବେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ବିଶ୍ରାମ ନେବେ ନାହିଁ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ସେବା କରିବା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ସାର୍ ଏମ୍. ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରାୟା ଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ । 'ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ “ବିକଶିତ ଭାରତ" ନିର୍ମାଣରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି।ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ପୂର୍ଣ୍ଣିୟା ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂ ପାଞ୍ଚ ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଏହି ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉଡ଼ାଣକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଆମର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ତାଙ୍କୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରଶଂସା କରିବା, କାରଣ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଏଠାରୁ ଉଡ଼ାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି । ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ, ପୂର୍ଣ୍ଣିୟା ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ଏବଂ ସୀମାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ସହର ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନ୍ ଡି ଏ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆଧୁନିକ ହାଇ-ଟେକ୍ ରେଳ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ୁଛନ୍ତି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୁଁ 'ବନ୍ଦେ ଭାରତ’, ' ଅମୃତ ଭାରତ’ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି । ନୂତନ ଆରାରିଆ-ଗଲଗାଲିଆ ରେଳ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ବିକ୍ରମଶିଳା-କଟାରିଆ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ସରକାର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ବକ୍ସର-ଭାଗଲପୁର ହାଇସ୍ପିଡ କରିଡରର ମୋକାମା-ମୁଙ୍ଗେର ସେକ୍ସନକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ମୁଙ୍ଗେର, ଜମାଲପୁର ଏବଂ ଭାଗଲପୁର ଭଳି ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ । ସରକାର ଭାଗଲପୁର-ଦୁମକା-ରାମପୁରହାଟ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିହାରର ବିକାଶ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣିୟା ଏବଂ ସୀମାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଆବଶ୍ୟକ । ଆର୍ ଜେ ଡି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ କୁଶାସନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏନ୍ ଡି ଏ ସରକାର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏବେ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିହାରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଭାଗଲପୁରର ପୀରପୋତିରେ 2400 ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର କୃଷକ ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଆଜି କୋଶି-ମେଚି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବ କୋଶି ମୁଖ୍ୟ କେନାଲର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେବ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ବନ୍ୟା ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବା ସହଜ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଖାନାର(ଶିଆଳ ବାଦାମ) ଚାଷ ମଧ୍ୟ ଆୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ମଖାନା ଏବଂ ଏହାକୁ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ଏଠାରେ ବୁଲୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମୋ ସରକାର ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ 'ମଖାନ’ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ ଶୁଣି ନଥିଲେ ଏହା ହେଉଛି ଆମ ସରକାର ଯିଏ ମାଖନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହାର ସେ ଯୋଗ୍ୟ ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ଏକ ଜାତୀୟ ମଖାନା ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରାଯିବ ଗତକାଲି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜାତୀୟ ମଖାନା ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ମଖାନା ଚାଷୀ ଯେପରି ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ । ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ମଖାନା ବୋର୍ଡ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଆମ ସରକାର ମଖାନା କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି 450 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଯୋଜନାକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରର ବିକାଶର ଏହି ଗତି, ବିହାରର ଏହି ପ୍ରଗତି, କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଭଲ ଲାଗୁନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିହାରକୁ ଶୋଷଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ମାଟିକୁ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ବିହାର ମଧ୍ୟ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିପାରିବ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହଁନ୍ତି। ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ହକି ଏସିଆ କପ୍ ଆୟୋଜନ କରୁଥିବା ରାଜଗିର, ଅଣ୍ଟା-ସିମାରିଆ ସେତୁ ଭଳି ଐତିହାସିକ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାକୁ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଉଥିବା ମେଡ୍ ଇନ୍ ବିହାର ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆର୍ ଜେ ଡି ଏହି ପ୍ରଗତିକୁ ହଜମ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ ବି ବିହାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ, ଏହି ଲୋକମାନେ ବିହାରକୁ ଅପମାନିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥାନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ନିକଟରେ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆର୍ ଜେ ଡି ର ସହଯୋଗୀ କଂଗ୍ରେସ ବିହାରକୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ 'ବିଡ଼ି’ ସହ ତୁଳନା କରିଛି।ବିହାର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଏଭଳି ଘୃଣା! ସେମାନେ ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରର ସୁନାମ ନଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏବେ ବିହାରର ପ୍ରଗତି ଦେଖି କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆର୍ ଜେ ଡି ପୁଣିଥରେ ରାଜ୍ୟକୁ ବଦନାମ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏଭଳି ମାନସିକତାର ଲୋକମାନେ କେବେ ବି ବିହାର ପାଇଁ କିଛି ଭଲ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ନିଜ ଖଜଣା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ, ସେମାନେ ଗରିବଙ୍କ ଘର ବିଷୟରେ କାହିଁକି ଚିନ୍ତା କରିବେ? ଏପରିକି ଜଣେ କଂଗ୍ରେସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଥରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର 100 ପଇସା ପଠାଇଥିଲେ, ମଝିରେ 85 ପଇସା ଲୁଟ କରାଯାଇଥିଲା ଏବେ ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, କଂଗ୍ରେସ-ଆର୍ ଜେ ଡି ସରକାର ସମୟରେ କେବେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିଥିଲା କି? ଲଣ୍ଠନ (ଆର୍ ଜେ ଡି ର ପ୍ରତୀକ) ଜଳାଇ, ସେମାନଙ୍କ ହାତ ଏବଂ ପାଦ ସେହି ଟଙ୍କା ଧରିଲା, ଏବଂ ସେମାନେ 85 ପଇସା ଗିଳି ନେଲେ। କୋରୋନା ମହାମାରୀ ପରଠାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ମାଗଣା ରାସନ ମିଳୁଛି । କ’ଣ କଂଗ୍ରେସ-ଆର୍ ଜେ ଡି ସରକାର କେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥାନ୍ତେ? ଆଜି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା କାରଣରୁ , ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳୁଛି ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିନଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ କ’ଣ କେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେଇପାରିଥାନ୍ତେ? ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସେମାନେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ପାରିବେ କି? ସେମାନେ କେବେ ଆପଣଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେଇପାରିଥାନ୍ତେ କି?
ସାଥିମାନେ,
କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆର୍ ଜେ ଡି କେବଳ ବିହାରର ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ବିପଦ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିହାରର ପରିଚୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିପଦ। ଆଜି, ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ କାରଣରୁ ସୀମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଏକ ବିରାଟ ଜନସାଂଖିକୀୟ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ବିହାର, ବଙ୍ଗଳା, ଆସାମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ନେଇ ଗଭୀର ଚିନ୍ତିତ ଅଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଡେମୋଗ୍ରାଫି ମିଶନର ଘୋଷଣା କଲି କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିର ସ୍ୱାର୍ଥପରତାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ, ଆରଜେଡି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ, ଲଜ୍ଜାହୀନ ଭାବରେ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେବାରେ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ବେଆଇନ ଭାବେ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପଦଯାତ୍ରା ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଲୋକମାନେ ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ଉଭୟ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଜୁଆ ଖେଳିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆର ମାଟିରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କଥା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଆର୍ ଜେଡି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଶୁଣିବା ଉଚିତ; ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଚାଲିଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଉପରେ କଟକଣା ଲଗାଇବା ଏନଡିଏର ଦୃଢ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ନେତାମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି, ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ, ଆପଣ ଯେତେ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ । ଯେଉଁମାନେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଢାଲ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି, ଧ୍ୟାନର ସହ ଶୁଣନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଭାରତର ଆଇନର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ରହିବ, ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଇଚ୍ଛାକୁ ନୁହେଁ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଦେଶ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରି କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆର୍ ଜେ ଡି ଯେଉଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରୁଛନ୍ତି, ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିହାରରେ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆର୍ ଜେ ଡି କ୍ଷମତାରୁ ବାହାରେ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଃସନ୍ଦେହ, ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭୂମିକା ବିହାରର ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ରହିଛି ଆଜି ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ବିହାରର ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଖୋଲାଖୋଲି ହତ୍ୟା, ବଳାତ୍କାର ଏବଂ ଅପହରଣର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ ବିହାରର ମୋର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀ।, ଏହି ଦେଶର ମହିଳାମାନେ, ଆର୍ ଜେ ଡି ଯୁଗରେ କିନ୍ତୁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଅଧୀନରେ ସେହି ମହିଳାମାନେ 'ଲଖପତି ଦିଦି "ଏବଂ' ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି" ହେଉଛନ୍ତି । ଆମେ ଆଜି 'ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି "ତିଆରି କରୁଛୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାମାନେ ଏକ ବିରାଟ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି ନିତୀଶ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ 'ଜୀବିକା ଦିଦି "ଆନ୍ଦୋଳନର ସଫଳତା ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିହାର ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି 500 କୋଟି ଟଙ୍କାର କମ୍ୟୁନିଟି ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଛି । 500 କୋଟି ଟଙ୍କା! ଏହି ରାଶି କ୍ଲଷ୍ଟର ସ୍ତରୀୟ ଫେଡେରେସନରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆର୍ ଜେ ଡି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସର ଏକମାତ୍ର ଚିନ୍ତା ସର୍ବଦା ନିଜ ପରିବାର ହିଁ ରହିଛି ସେମାନେ କଦାପି ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ଯତ୍ନ ନେବେ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିବାର ସେଥିପାଇଁ ମୋଦି କହନ୍ତିଃ 'ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ’ ଏହି ଲୋକମାନେ କ’ଣ କରନ୍ତି? ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ସମର୍ଥନ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ବିକାଶ!
ତେଣୁ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କର ସଞ୍ଚୟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅନେକ ପର୍ବ ପାଖେଇ ଆସୁଛି ଏଥର ଆମ ସରକାର ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି ଆଜି ସେପ୍ଟେମ୍ବର 15 ଏବଂ ଠିକ୍ ଏକ ସପ୍ତାହ ପରେ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର 22 ତାରିଖରେ, ନବରାତ୍ରିର ପ୍ରଥମ ଦିନ, ସାରା ଦେଶରେ ଜିଏସଟି ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଆପଣଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଆବଶ୍ୟକତାର ଅଧିକାଂଶ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସଟି ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମୋର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ହେତୁ ରୋଷେଇ ଘର ଚଳାଇବାର ଖର୍ଚ୍ଚ ବହୁତ କମ୍ ହୋଇଯିବ । ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସାବୁନ ଏବଂ ସାମ୍ପୁ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଘିଅ ଏବଂ ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ଶସ୍ତା ହୋଇଯିବ । ପିଲାମାନଙ୍କ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଷ୍ଟେସନାରୀର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ପୋଷାକ ଏବଂ ଜୋତା କିଣିବା ମଧ୍ୟ ସହଜ ହୋଇଯିବ, କାରଣ ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଶସ୍ତା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଉଥିବା ସରକାର ଥାଏ, ସେ ଠିକ୍ ଏହିପରି ଭାବେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ପୂର୍ଣ୍ଣିୟାର ପୁତ୍ରମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଆମେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଜରିଆରେ ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ସେହି ସମାନ ଶକ୍ତି ଦେଖାଇଛୁ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣିୟାଙ୍କ ସାହସୀ ପୁତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏହି ରଣକୌଶଳରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ହେଉ କିମ୍ବା ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ, ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ବିହାରର ସର୍ବଦା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ବିହାରର ବିକାଶର ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆମକୁ ସେହିଭଳି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ହେବ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ବିହାରର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ନିତୀଶ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଏବେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର କୁହନ୍ତୁ , ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ ।
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ