গৃহ মন্ত্ৰালয়
২০২৫ চনৰ হিন্দী দিৱস উপলক্ষে গান্ধীনগৰ (গুজৰাট)ত অনুষ্ঠিত পঞ্চম অখিল ভাৰতীয় ৰাজভাষা সন্মিলনত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে হিন্দীক চৰকাৰী ভাষা হিচাপে লৈ সকলো ভাৰতীয় ভাষাৰ সংৰক্ষণ, প্ৰসাৰ, আৰু বিকাশৰ বিষয়ত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
মোদী জীৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ ভাৰতীয় ভাষা অনুভাগ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হয়, যিয়ে হিন্দী আৰু অন্যান্য প্ৰধান ভাৰতীয় ভাষাৰ মাজত আদান-প্ৰদান বৃদ্ধি কৰি আহিছে
হিন্দী আৰু অন্যান্য ভাৰতীয় ভাষাৰ মাজত কোনো প্ৰতিযোগিতা নাই; এইবোৰ ইটোৱে সিটোৰ পৰিপূৰক
হিন্দী কেৱল কথা-বতৰাৰ বাবে ব্যৱহৃত আৰু প্ৰশাসনৰ ভাষা হৈ থকা উচিত নহয়, ই বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, ন্যায়পালিকা আৰু পুলিচিঙৰ ভাষাও হ’ব লাগে
আজিৰে পৰা নতুনকৈ আৰম্ভ কৰা সাৰথি অনুবাদ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে হিন্দীৰ পৰা ভাৰতীয় প্ৰধান সকলো ভাষালৈ সহজে অনুবাদ সম্ভৱ হ’ব
৫১ হাজাৰ শব্দৰে আৰম্ভ হোৱা হিন্দী শব্দসিন্ধু অভিধানখনত এতিয়া ৭ লাখৰো অধিক শব্দ আছে আৰু ২০২৯ চনৰ ভিতৰত ই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ অভিধান হিচাপে পৰিগণিত হ’ব
সংস্কৃতে আমাক জ্ঞানৰ নদী দিছে, আনহাতে হিন্দী আৰু অন্যান্য ভাৰতীয় ভাষাই সেই জ্ঞানক প্ৰৱাহিত কৰি প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ লৈ গৈছে
14 SEP 2025 4:55PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে গুজৰাটৰ ৰাজধানী গান্ধীনগৰত অনুষ্ঠিত পঞ্চম অখিল ভাৰতীয় ৰাজভাষা সন্মিলনত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল, কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত বন্দী সঞ্জয় কুমাৰকে ধৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেইবাখনো প্ৰকাশনো উন্মোচন কৰে।
সন্মিলনত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে হিন্দী ভাৰতীয় ভাষাৰ সংগী আৰু হিন্দী তথা অন্যান্য ভাৰতীয় ভাষাৰ মাজত কোনো সংঘাত নাই। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ গুজৰাট। গুজৰাটত স্বামী দয়ানন্দ সৰস্বতী, মহাত্মা গান্ধী, চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল, কে.এম. মুন্সীয়ে হিন্দী মানি লৈছিল আৰু প্ৰচাৰো কৰিছিল। তেওঁ কয় যে গুজৰাটী আৰু হিন্দীৰ সহাৱস্থানে গুজৰাটক দুয়োটা ভাষাৰ বিকাশৰ এক উৎকৃষ্ট নিদৰ্শন কৰি তুলিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে হিন্দী গুজৰাটৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ এক অংশ, আৰু ইয়াৰ বাবেই সমগ্ৰ দেশতে গুজৰাটৰ শিশুসকলৰ প্ৰসাৰতা বহু পৰিমাণে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে বহু দূৰদৰ্শী নেতাই ইজনে সিজনৰ লগত যোগাযোগ কৰিবলৈ ভাৰতীয় ভাষা শিকাইছিল আৰু প্ৰতিখন ৰাজ্যতে হিন্দী ভাষাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে আহ্বান জনাইছিল, যাৰ ফলত গুজৰাটৰ এজন ব্যক্তিয়ে দেশৰ যিকোনো ঠাইলৈ গৈ সহজে ব্যৱসায় চলাব পৰাৰ লগতে গ্ৰহণযোগ্যতা অৰ্জন কৰিব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিগত পাঁচ বছৰ ধৰি দিল্লীৰ বাহিৰত , দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত অখিল ভাৰতীয় ৰাজভাষা সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈ আহিছে, যাৰ ফলত হিন্দী আৰু অন্যান্য ভাৰতীয় ভাষাৰ মাজত সংযোগ সবল কৰি তোলাৰ এক অতি উত্তম সুযোগ পোৱা গৈছে। তেওঁ কয় যে বিগত চাৰিখন সন্মিলনৰ অভিজ্ঞতা হৈছে এনে যে এই সন্মিলনে নতুন দৃষ্টিভংগী, শক্তি, আৰু প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰাত সক্ষম হৈছে । শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে হিন্দী কেৱল কথোপকথন আৰু প্ৰশাসনৰ ভাষা হৈ থাকিব নালাগে, বৰঞ্চ ই বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, ন্যায়, আৰু পুলিচিঙৰ ভাষাও হ’ব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়া সকলো কাম ভাৰতীয় ভাষাত কৰা হয় তেতিয়া ৰাইজৰ সৈতে বন্ধন স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে গভীৰ হৈ পৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সাৰথি অনুবাদ ব্যৱস্থাই হিন্দীৰ পৰা সকলো স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ভাৰতীয় ভাষালৈ সহজ অনুবাদৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে ৰাজ্যৰ সকলো মুখ্যমন্ত্ৰীক নিজ নিজ ভাষাত চিঠি প্ৰেৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় লগতে একে ভাষাতে সঁহাৰি প্ৰেৰণ কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ আশ্বাস দিয়ে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সাৰথি ব্যৱস্থা যিকোনো ভাষাত অনুবাদ কৰিব পৰাকৈ সজ্জিত আৰু লগতে হিন্দীৰ পৰা পোৱা সঁহাৰিসমূহ গ্ৰহণকাৰীৰ ভাষালৈ অনুবাদ কৰিব পৰা যায়। তেওঁ লগতে কয় যে, অনাগত দিনত সাৰথিৰ জৰিয়তে যোগাযোগ নিজৰ মাতৃভাষাত কৰাটো সম্ভৱ হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজে স্বৰাজৰ যুঁজত তিনিটা মূল নীতিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল: স্বৰাজ, স্বধৰ্ম আৰু স্বভাষ, যিবোৰ জাতীয় গৌৰৱৰ সৈতে আন্তঃসংলগ্ন। তেওঁ কয় যে যিখন দেশত কথিত ভাষা নিজৰ নহয়, সেইখন দেশে প্ৰকৃততে স্বাধীনতা বা গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব নোৱাৰে। আমাৰ ভাষাসমূহৰ প্ৰতি গৌৰৱৰ পোষকতা কৰিবলৈ ৫১,০০০ শব্দৰে আৰম্ভ কৰি এতিয়া ৭ লাখ শব্দতকৈও অধিক শব্দৰে শব্দসিন্ধু অভিধানৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে । শ্ৰী শ্বাহে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ২০২৯ চনৰ ভিতৰত ই বিশ্বৰ সকলো ভাষাৰ ভিতৰত সৰ্ববৃহৎ অভিধান হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই অভিধানখনে হিন্দীক অধিক নমনীয় কৰি তুলিছে, যিটো বহুলভাৱে ব্যৱহৃত কথিত ভাষা হ’বলৈ অতি প্ৰয়োজনীয় কথা । শব্দসিন্ধুৰ ব্যৱহাৰে হিন্দী ভাষাক বহুমুখী, সকলোতে খাপ খোৱা আৰু বহুলভাৱে গ্ৰহণযোগ্য কৰি তুলিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে মহাত্মা গান্ধীয়ে গুজৰাটী অভিধানৰ বিকাশত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছিল, এই কথা স্বীকাৰ কৰি যে এখন সমাজ শক্তিশালী থলুৱা ভাষা অবিহনে বিশ্বজুৰি মূৰ দাঙি থিয় দিব নোৱাৰে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিশেষভাবে সক্ষম ব্যক্তিৰ কল্যাণৰ বাবে ব্যাপকভাবে কাম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহায় লৈ তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনাক সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ এই অনুষ্ঠানত প্ৰদৰ্শিত এআই চালিত চছমাৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে, যিয়ে দৃষ্টিহীন ব্যক্তিসকলক বহুখিনি সহায় কৰিব। এই চছমাৰে সম্পূৰ্ণ দৃষ্টিশক্তিহীন লোকেও পঢ়িব পাৰিব, আৰু যি পঢ়ে সেয়া এআই চালিত ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ মাতৃভাষাত শুনা যাব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়- মহাত্মা গান্ধীয়ে কৈছিল যে হিন্দী ভাষাই দেশখনক একত্ৰিত কৰি ৰাখিছে। তেওঁ কয় যে সংস্কৃতে আমাক জ্ঞানৰ নদী দিছে, হিন্দীয়ে সেই জ্ঞান প্ৰতি ঘৰলৈ কঢ়িয়াই লৈ গৈছে আৰু মাতৃভাষাই সেই জ্ঞান প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ মাজত বিয়পাই দিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আমাৰ স্থানীয় ভাষাসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বহু কাম কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে চৰকাৰী ভাষা বিভাগৰ অধীনত ভাৰতীয় ভাষা অনুভাগ সৃষ্টি কৰিছে। এই অনুভাগে কেৱল হিন্দীক শক্তিশালী কৰাই নহয়, সকলো ভাৰতীয় ভাষাকে সমৰ্থন আৰু প্ৰচাৰ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰী ভাষা বিভাগে বহু পদক্ষেপ আগুৱাই লৈ গৈছে। যোৱা চাৰি বছৰত চৰকাৰী ভাষা সমিতিয়ে তিনিটা খণ্ড উপস্থাপন কৰিছে আৰু চতুৰ্থ খণ্ডটোও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰায় ৫৩৯খন চহৰত চৰকাৰী ভাষা সমিতি গঠন কৰা হৈছে।
অন্য ভাষাৰ প্ৰায় ৩ লাখ ২৮ হাজাৰ চৰকাৰী কৰ্মচাৰীক হিন্দী ভাষাত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ৪০,০০০ কৰ্মচাৰীক টাইপিং, ১,৯১৮ জন চৰ্টহেণ্ড আৰু ১৩,০০০ গৰাকী কৰ্মচাৰীক অনুবাদৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ১২টা ভাষাত জেইই , এনইইটি , ইউজিচি পৰীক্ষাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে, যাৰ ফলত মাতৃভাষাত পঢ়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সফলতাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ বাবেও এতিয়া ১২টা ভাষাত পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত হয়। তেওঁ লগতে কয় যে সত্তৰৰ দশকত মানুহে হিন্দী অতীতৰ বিষয় হৈ পৰিছে বুলি কৈছিল, কিন্তু আজি আমি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে চৰকাৰী ভাষা আৰু আমাৰ ভাৰতীয় ভাষাবোৰ ভৱিষ্যতৰ ভাষা তথা সেইবোৰো প্ৰযুক্তি, বিজ্ঞান, ন্যায়ৰ ভাষা হৈ পৰিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attends the Fifth Akhil Bhartiya Rajbhasha Sammelan held in Gandhinagar (Gujarat) as the Chief Guest on the occasion of Hindi Diwas 2025
Prime Minister Shri Narendra Modi lays special emphasis on preservation, promotion, and development of all Indian languages, including Hindi as the official language
Inspired by Modi Ji, the Bharatiya Bhasha Anubhag was established, which is enhancing exchanges between Hindi and other major Indian languages
There is no competition between Hindi and other Indian languages; they complement each other
Hindi should not be only the language of conversation and administration, but also the language of science, technology, judiciary, and policing
From today, the newly launched Saarthi Translation System will make it possible to easily translate from Hindi into all major Indian languages
The Hindi Shabdsindhu dictionary, which began with 51,000 words, now contains over 7 lakh words, and by 2029 it will become the world’s largest dictionary
Sanskrit gave us the river of knowledge, while Hindi and other Indian languages channelized that knowledge to reach every individual
Once it was said that Hindi is becoming a thing of the past, but today Hindi and Indian languages are becoming the languages of the future
A country cannot feel the sense of pride if their own people do not speak their native language
We urge all parents to communicate with their children in their mother tongue, teach your children to speak, read, and write in their native language
14 SEP 2025 4:55PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attended 5th Akhil Bhartiya Rajbhasha Sammelan in Gandhinagar, the capital of Gujarat, on the occasion of Hindi Diwas 2025 as the Chief Guest. On this occasion, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel, Union Minister Shri Arjun Ram Meghwal, Union Minister of State for Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar and several other dignitaries were also present. Union Home Minister and Minister of Cooperation also released several publications.
While addressing the conference, the Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Hindi is the companion of Indian languages and that there is no conflict between Hindi and other Indian languages. Shri Shah said that the biggest example of this is Gujarat. In Gujarat, scholars like Swami Dayanand Saraswati, Mahatma Gandhi, Sardar Vallabhbhai Patel, and K.M. Munshi accepted Hindi and also promoted it. He said that the coexistence of Gujarati and Hindi made Gujarat an excellent example of the development of both languages. Shri Shah said that Hindi is a part of education system of Gujarat, and because of this, the reach of Gujarat’s children has expanded greatly across the country. He added that many visionary leaders taught Indian languages to communicate with each other and urged the promotion of Hindi in every state, as a result of which a person from Gujarat can go anywhere in the country and easily conduct business as well as gain acceptance.
Shri Amit Shah said that for the last five years, the Akhil Bhartiya Rajbhasha Sammelan has been held outside Delhi in different parts of the country, which has provided a very good opportunity to strengthen dialogue between Hindi and other Indian languages. He said that the experience of the past four conferences has been that such conferences provide new perspectives, energy, and inspiration. Shri Shah added that Hindi should not remain just a language of conversation and administration, but should also become the language of science, technology, justice, and policing. He added that when all work is done in Indian languages, the bonding with the people automatically deepens.
Union Home Minister said that the Sarathi translation system facilitates easy translation from Hindi to all recognized Indian languages. Shri Shah urged all state Chief Ministers to send him letters in their respective languages, assuring that responses would be sent in the same language. He emphasized that the Sarathi system is equipped to translate in any language and also translate responses from Hindi into the recipient's language. He added that, in the coming days, communication through Sarathi will be in one's native language.
Shri Amit Shah said that Chhatrapati Shivaji Maharaj emphasized three key principles in the fight for Swaraj: Swaraj, Swadharma amd Swabhasha, all of which are interconnected with national pride. He said that a country where the spoken language is not its own cannot truly experience freedom or pride. To foster pride in our languages, the Shabd Sindhu dictionary was created, starting with 51,000 words and now exceeding 7 lakh words. Shri Shah expressed confidence that by 2029, it will become the largest dictionary in all languages of the world. He highlighted that this dictionary is making Hindi more flexible, which is essential to become a widely used spoken language. The use of Shabd Sindhu will make Hindi versatile, adaptable, and widely accepted.
Union Home Minister also mentioned that Mahatma Gandhi made significant contributions to the development of the Gujarati dictionary, recognizing that a society cannot stand tall globally without a strong native language. He added that Prime Minister Shri Narendra Modi has done extensive work for the welfare of differently-abled individuals. Shri Shah emphasized the need to leverage science and technology to fully harness their potential. He highlighted an AI-powered pair of glasses showcased at the event, which will greatly assist visually impaired individuals. With these glasses, even those who are completely visually impaired can read, and whatever they read will be audible in their native language through the AI-powered system.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Mahatma Gandhi used to say that Hindi is the language that keeps the nation united. He said that Sanskrit gave us the river of knowledge, Hindi carried that knowledge into every home, and mother tongues spread it to every individual.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi has done a lot through technology to strengthen our local languages. He mentioned that, inspired by Prime Minister Modi, the Ministry of Home Affairs has created the Bhartiya Bhasha Anubhag under the Department of Official Language. This division will not only strengthen Hindi but also support and promote all Indian languages. Shri Shah also said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Department of Official Language has advanced many initiatives. Over the past four years, the Official Language Committee has presented three volumes, and the fourth volume has also been prepared. He noted that Official Language Committees have been established in nearly 539 cities across the country.
About 3 lakh 28 thousands government employees from other language backgrounds have been trained in Hindi. In addition, 40,000 employees have been trained in typing, 1,918 in shorthand, and 13,000 in translation. He added that Prime Minister Modi has introduced JEE, NEET, and UGC examinations in 12 languages, which has increased the chances of success for students who study in their mother tongue. Shri Shah said that examinations for the Central Armed Police Forces (CAPFs) are now also conducted in 12 languages. He recalled that in the 1970s, people used to say that Hindi was becoming a thing of the past, but today we can proudly say that the official language and our Indian languages are the languages of the future, and they will also become the languages of technology, science, and justice.