ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଞ୍ଚମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଜଭାଷା ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
14 SEP 2025 4:55PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାରୀ ଭାଷା ଭାବେ ହିନ୍ଦୀ ସମେତ ଭାଷା ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଅନୁଭାଗ ସ୍ଥାପନ - ହିନ୍ଦୀ ଓ ଅନ୍ୟ ଭାଷାକୁ ଯୋଡ଼ୁଛି ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେରଣା
ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନାହିଁ; ସେମାନେ ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ
ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ନ୍ୟାୟରେ ମଧ୍ୟ ହିନ୍ଦୀକୁ ମୂଳ ଭାଷା କରିବା ଉଚିତ
ନୂଆ ‘ସାରଥି’ ବ୍ୟବସ୍ଥା: ହିନ୍ଦୀରୁ ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ସହଜ ଅନୁବାଦ
୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଶବ୍ଦକୋଷ ହେବ ହିନ୍ଦୀ ଶବ୍ଦସିନ୍ଧୁ
ସଂସ୍କୃତ ଆମକୁ ଜ୍ଞାନର ନଦୀ ଦେଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ସେହି ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା
ଅତୀତରୁ ଭବିଷ୍ୟତ: ହିନ୍ଦୀ ଓ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ନୂଆ ଯୁଗ
ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ୨୦୨୫ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ, ଗୁଜରାଟର ରାଜଧାନୀ ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ଆୟୋଜିତ ପଞ୍ଚମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଜଭାଷା ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ। ଏହି ସମାରୋହରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଶାହ ବହୁ ପ୍ରକାଶନର ଉନ୍ମୋଚନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ହିନ୍ଦୀ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ସାଥୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ବିବାଦ ନାହିଁ। ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଗୁଜରାଟ। ଗୁଜରାଟରେ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ କେ. ଏମ. ମୁନ୍‍ସୀଙ୍କ ଭଳି ବିଦ୍ୱାନମାନେ ହିନ୍ଦୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଚାର ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାର ସହାବସ୍ଥାନ ଗୁଜରାଟକୁ ଉଭୟ ଭାଷାର ବିକାଶର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ହିନ୍ଦୀ ଗୁଜରାଟର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଗୁଜରାଟର ପିଲାମାନଙ୍କ ପ୍ରସାର ସାରା ଦେଶରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତା ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ଶିଖାଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ହିନ୍ଦୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଗୁଜରାଟର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇ ସହଜରେ ବ୍ୟବସାୟ ପରିଚାଳନା କରିବା ସହିତ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିପାରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଧରି ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଜଭାଷା ସମ୍ମିଳନୀ ଦିଲ୍ଲୀ ବାହାରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଆସୁଛି, ଯାହା ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଏକ ବହୁତ ଭଲ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ଚାରୋଟି ସମ୍ମିଳନୀର ଅଭିଜ୍ଞତା ହେଉଛି ଯେ ଏଭଳି ସମ୍ମିଳନୀ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ହିନ୍ଦୀ କେବଳ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ଭାଷା ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ପୁଲିସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭାଷା ହେବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ କରାଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ଛାଏଁ ଛାଏଁ ଭାବେ ଗଭୀର ହୋଇଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାରଥି ଅନୁବାଦ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହିନ୍ଦୀରୁ ସମସ୍ତ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ସହଜ ଅନୁବାଦ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ଭାଷାରେ ଚିଠି ପଠାନ୍ତୁ ଏବଂ ସମାନ ଭାଷାରେ ଉତ୍ତର ପଠାଯିବ ବୋଲି ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସାରଥି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେକୌଣସି ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବା ଏବଂ ହିନ୍ଦୀରୁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାପକଙ୍କ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସାରଥି ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଯୋଗ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱରାଜ ପାଇଁ ଲଢ଼େଇରେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ : ସ୍ୱରାଜ, ସ୍ୱଧର୍ମ ଏବଂ ସ୍ୱଭାଷ, ଯାହା ସବୁ ଜାତୀୟ ଗର୍ବ ସହିତ ଆନ୍ତଃସଂଯୁକ୍ତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଦେଶରେ କଥିତ ଭାଷା ନିଜର ନୁହେଁ, ସେହି ଦେଶ ପ୍ରକୃତରେ ସ୍ୱାଧୀନତା କିମ୍ବା ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଆମ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକରେ ଗର୍ବ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ଶବ୍ଦ ସିନ୍ଧୁ ଅଭିଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ୫୧,୦୦୦ ଶବ୍ଦରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ୭ ଲକ୍ଷ ଶବ୍ଦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଭାଷାରେ ସର୍ବବୃହତ ଅଭିଧାନରେ ପରିଣତ ହେବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଧାନ ହିନ୍ଦୀକୁ ଅଧିକ ନମନୀୟ କରୁଛି, ଯାହା ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଏକ କଥିତ ଭାଷା ହେବା ପାଇଁ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ। ଶବ୍ଦ ସିନ୍ଧୁର ବ୍ୟବହାର ହିନ୍ଦୀକୁ ବହୁମୁଖୀ, ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣୀୟ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଗୁଜରାଟୀ ଅଭିଧାନର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରି ଯେ ଏକ ସମାଜ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ବିନା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଏକ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ-ଚାଳିତ ଚଷମା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ଚଷମା ଦ୍ୱାରା, ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପଢ଼ିପାରିବେ, ଏବଂ ସେମାନେ ଯାହା ପଢ଼ିବେ ତାହା ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏ.ଆଇ.) ଚାଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ଶୁଣାଯାଇପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କହୁଥିଲେ ହିନ୍ଦୀ ହେଉଛି ସେହି ଭାଷା ଯାହା ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ ରଖିଥାଏ। ସଂସ୍କୃତ ଆମକୁ ଜ୍ଞାନର ନଦୀ ଦେଇଛି, ହିନ୍ଦୀ ସେହି ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପହଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ମାତୃଭାଷା ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ନିକଟରେ ବିସ୍ତାର କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସରକାରୀ ଭାଷା ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଅନୁଭାଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହି ବିଭାଗ କେବଳ ହିନ୍ଦୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ ଦେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାରୀ ଭାଷା ବିଭାଗ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସରକାରୀ ଭାଷା କମିଟି ତିନୋଟି ଖଣ୍ଡ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି, ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଖଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୫୩୯ଟି ସହରରେ ସରକାରୀ ଭାଷା କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି।
ଅନ୍ୟ ଭାଷା ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ୨୮ ହଜାର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ହିନ୍ଦୀରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେଥିସହିତ, ୪୦,୦୦୦ କର୍ମଚାରୀ ଟାଇପିଙ୍ଗ୍, ୧,୯୧୮ କର୍ମଚାରୀ ସର୍ଟହାଣ୍ଡ୍ ଏବଂ ୧୩,୦୦୦ କର୍ମଚାରୀ ଅନୁବାଦରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୨ଟି ଭାଷାରେ ଜେଇଇ., ଏନ୍ଇଇଟି ଏବଂ ୟୁଜିସି ପରୀକ୍ଷାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାର ସୁବିଧା ଦେଇ, ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତାର ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୨ଟି ଭାଷାରେ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ସ୍ମରଣ କରାଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୦ ଦଶକରେ ଅନେକେ ହିନ୍ଦୀକୁ ଅତୀତର ଭାଷା ବୋଲି ମନେ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଗର୍ବର ସହ କୁହିପାରିବା ଯେ, ଆମର ସରକାରୀ ଭାଷା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ଭବିଷ୍ୟତର ଭାଷା। ଏହିଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀଦିନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟର ଭାଷା ମଧ୍ୟ ହେବ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attends the Fifth Akhil Bhartiya Rajbhasha Sammelan held in Gandhinagar (Gujarat) as the Chief Guest on the occasion of Hindi Diwas 2025
Prime Minister Shri Narendra Modi lays special emphasis on preservation, promotion, and development of all Indian languages, including Hindi as the official language
Inspired by Modi Ji, the Bharatiya Bhasha Anubhag was established, which is enhancing exchanges between Hindi and other major Indian languages
There is no competition between Hindi and other Indian languages; they complement each other
Hindi should not be only the language of conversation and administration, but also the language of science, technology, judiciary, and policing
From today, the newly launched Saarthi Translation System will make it possible to easily translate from Hindi into all major Indian languages
The Hindi Shabdsindhu dictionary, which began with 51,000 words, now contains over 7 lakh words, and by 2029 it will become the world’s largest dictionary
Sanskrit gave us the river of knowledge, while Hindi and other Indian languages channelized that knowledge to reach every individual
Once it was said that Hindi is becoming a thing of the past, but today Hindi and Indian languages are becoming the languages of the future
A country cannot feel the sense of pride if their own people do not speak their native language
We urge all parents to communicate with their children in their mother tongue, teach your children to speak, read, and write in their native language
14 SEP 2025 4:55PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attended 5th Akhil Bhartiya Rajbhasha Sammelan in Gandhinagar, the capital of Gujarat, on the occasion of Hindi Diwas 2025 as the Chief Guest. On this occasion, Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel, Union Minister Shri Arjun Ram Meghwal, Union Minister of State for Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar and several other dignitaries were also present. Union Home Minister and Minister of Cooperation also released several publications.
While addressing the conference, the Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Hindi is the companion of Indian languages and that there is no conflict between Hindi and other Indian languages. Shri Shah said that the biggest example of this is Gujarat. In Gujarat, scholars like Swami Dayanand Saraswati, Mahatma Gandhi, Sardar Vallabhbhai Patel, and K.M. Munshi accepted Hindi and also promoted it. He said that the coexistence of Gujarati and Hindi made Gujarat an excellent example of the development of both languages. Shri Shah said that Hindi is a part of education system of Gujarat, and because of this, the reach of Gujarat’s children has expanded greatly across the country. He added that many visionary leaders taught Indian languages to communicate with each other and urged the promotion of Hindi in every state, as a result of which a person from Gujarat can go anywhere in the country and easily conduct business as well as gain acceptance.
Shri Amit Shah said that for the last five years, the Akhil Bhartiya Rajbhasha Sammelan has been held outside Delhi in different parts of the country, which has provided a very good opportunity to strengthen dialogue between Hindi and other Indian languages. He said that the experience of the past four conferences has been that such conferences provide new perspectives, energy, and inspiration. Shri Shah added that Hindi should not remain just a language of conversation and administration, but should also become the language of science, technology, justice, and policing. He added that when all work is done in Indian languages, the bonding with the people automatically deepens.
Union Home Minister said that the Sarathi translation system facilitates easy translation from Hindi to all recognized Indian languages. Shri Shah urged all state Chief Ministers to send him letters in their respective languages, assuring that responses would be sent in the same language. He emphasized that the Sarathi system is equipped to translate in any language and also translate responses from Hindi into the recipient's language. He added that, in the coming days, communication through Sarathi will be in one's native language.
Shri Amit Shah said that Chhatrapati Shivaji Maharaj emphasized three key principles in the fight for Swaraj: Swaraj, Swadharma amd Swabhasha, all of which are interconnected with national pride. He said that a country where the spoken language is not its own cannot truly experience freedom or pride. To foster pride in our languages, the Shabd Sindhu dictionary was created, starting with 51,000 words and now exceeding 7 lakh words. Shri Shah expressed confidence that by 2029, it will become the largest dictionary in all languages of the world. He highlighted that this dictionary is making Hindi more flexible, which is essential to become a widely used spoken language. The use of Shabd Sindhu will make Hindi versatile, adaptable, and widely accepted.
Union Home Minister also mentioned that Mahatma Gandhi made significant contributions to the development of the Gujarati dictionary, recognizing that a society cannot stand tall globally without a strong native language. He added that Prime Minister Shri Narendra Modi has done extensive work for the welfare of differently-abled individuals. Shri Shah emphasized the need to leverage science and technology to fully harness their potential. He highlighted an AI-powered pair of glasses showcased at the event, which will greatly assist visually impaired individuals. With these glasses, even those who are completely visually impaired can read, and whatever they read will be audible in their native language through the AI-powered system.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Mahatma Gandhi used to say that Hindi is the language that keeps the nation united. He said that Sanskrit gave us the river of knowledge, Hindi carried that knowledge into every home, and mother tongues spread it to every individual.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi has done a lot through technology to strengthen our local languages. He mentioned that, inspired by Prime Minister Modi, the Ministry of Home Affairs has created the Bhartiya Bhasha Anubhag under the Department of Official Language. This division will not only strengthen Hindi but also support and promote all Indian languages. Shri Shah also said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Department of Official Language has advanced many initiatives. Over the past four years, the Official Language Committee has presented three volumes, and the fourth volume has also been prepared. He noted that Official Language Committees have been established in nearly 539 cities across the country.
About 3 lakh 28 thousands government employees from other language backgrounds have been trained in Hindi. In addition, 40,000 employees have been trained in typing, 1,918 in shorthand, and 13,000 in translation. He added that Prime Minister Modi has introduced JEE, NEET, and UGC examinations in 12 languages, which has increased the chances of success for students who study in their mother tongue. Shri Shah said that examinations for the Central Armed Police Forces (CAPFs) are now also conducted in 12 languages. He recalled that in the 1970s, people used to say that Hindi was becoming a thing of the past, but today we can proudly say that the official language and our Indian languages are the languages of the future, and they will also become the languages of technology, science, and justice.