ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶର ଆହୁରି ୫ଟି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ‘ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ଇମିଗ୍ରେସନ୍–ଟ୍ରଷ୍ଟେଡ୍ ଟ୍ରାଭେଲର୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍’ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
11 SEP 2025 3:01PM by PIB Bhubaneswar
ଏବେ ଲକ୍ଷ୍ଣୌ, ଥିରୁଅନନ୍ତପୁରମ, ତ୍ରିଚି, କୋଝିକୋଡ ଓ ଅମୃତସର ବିମାନବନ୍ଦରରେ ମିଳିବ ଏଫ୍‍ଟିଆଇ-ଟିଟିପି ସୁବିଧା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ‘ଗତି, ଉଚ୍ଚତା ଓ ପରିସର’କୁ ଏକୀକୃତ କରି FTI–TTPରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ
ଏଫଟିଆଇ-ଟିଟିପି କେବଳ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ
ଏଫଟିଆଇ-ଟିଟିପି ପ୍ରଚଳନ ସହିତ, ଯାତ୍ରୀମାନେ ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ି, ହାତରେ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ବିଳମ୍ବକୁ ଏଡ଼ାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ମାତ୍ର ୩୦ ସେକେଣ୍ଡରେ ଇମିଗ୍ରେସନ୍ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପାଇପାରିବେ
୨୦୧୪ ରେ ମୋଦୀ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରଠାରୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଥିରୁଅନନ୍ତପୁରମ, ତ୍ରିଚି, କୋଝିକୋଡ ଏବଂ ଅମୃତସର ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ଇମିଗ୍ରେସନ୍-ଟ୍ରଷ୍ଟେଡ୍ ଟ୍ରାଭେଲର୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ (ଏଫଟିଆଇ-ଟିଟିପି)କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାଇବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଗତି, ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ ପରିସର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସର୍ବଦା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି- ବୈଷୟିକ ଉପକରଣ ସହିତ ଆମକୁ ବହୁଗୁଣିତ ବିଶ୍ୱାସ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ଇମିଗ୍ରେସନ୍-ଟ୍ରଷ୍ଟେଡ୍ ଟ୍ରାଭେଲର୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ (ଏଫଟିଆଇ-ଟିଟିପି) ଜରିଆରେ ଆଜିଠାରୁ ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଇମିଗ୍ରେସନ୍ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ; ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଯାତ୍ରୀ ଯେଭଳି ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ପାସପୋର୍ଟ ଏବଂ ଓସିଆଇ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସମୟରେ ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇପାରିବ, ତେବେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ୍‍ କିମ୍ବା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ପାଇଁ ଫେରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ଚାହିଁବେ ପାସପୋର୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରି ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଯେପରି ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ବୈଷୟିକ ସମ୍ଭାବନାର ଅନ୍ୱେଷଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଉପକୃତ ହେବେ, ଓସିଆଇ କାର୍ଡଧାରୀମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ଇମିଗ୍ରେସନ୍-ଟ୍ରଷ୍ଟେଡ୍ ଟ୍ରାଭେଲର୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ (ଏଫଟିଆଇ-ଟିଟିପି) ହେଉଛି ଏପରି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯାହା ଉଭୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୦୨୪ରେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ତା 'ପରେ ମୁମ୍ବାଇ, ଚେନ୍ନାଇ, କୋଲକାତା, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, କୋଚି ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଆଉ ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଯୋଡ଼ା ଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକକାଳୀନ ମୋଟ ୧୩ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଜେୱାର ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସୁବିଧାର ଉପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଯାତ୍ରୀମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ କୌଣସି ଲମ୍ବା ଧାଡି କିମ୍ବା ହସ୍ତଚାଳିତ ଯାଞ୍ଚ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ବିନା ବିଳମ୍ବରେ ମାତ୍ର ୩୦ ସେକେଣ୍ଡରେ ଇମିଗ୍ରେସନ୍ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପାଆନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୨.୬୫ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଏହାର ଉପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ୨୦୧୪ରେ ବିଦେଶ ଯାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୩.୫୪ କୋଟି ଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୪ରେ ପାଖାପାଖି ୭୩ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୬.୧୨ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେହିଭଳି, ୨୦୧୪ରେ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିବା ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧.୫୩ କୋଟି ଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୪ରେ ପାଖାପାଖି ୩୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପାୟ ୨ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ସଂଖ୍ୟାକୁ ମିଶାଇ ଦେଖିଲେ, ୨୦୧୪ରେ ମୋଟ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୫.୫୭ କୋଟି ଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୪ରେ ୮.୧୨ କୋଟି ଥିଲା, ଯାହାକି ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା କିମ୍ବା ବିଦେଶ ଯାତ୍ରା କରିଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସୂଚାଇ ଥାଏ, ଯାହାକି ମୋଟାମୋଟି ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ଓସିଆଇ କାର୍ଡଧାରୀ ଯେପରି ଏହି ସୁବିଧାର ଲାଭ ଉଠାଇବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ।
ଏଫଟିଆଇ-ଟିଟିପି କୁ ଏକ ଅନଲାଇନ୍‍ ପୋର୍ଟାଲ https://ftittp.mha.gov.in ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଆବେଦନକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବିବରଣୀ ପୂରଣ କରି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ କାଗଜପତ୍ର ଅପଲୋଡ୍ କରି ପୋର୍ଟାଲରେ ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ପଞ୍ଜୀକୃତ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ସ ବିଦେଶୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ପଞ୍ଜୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଏଫଆରଆରଓ) ରେ କିମ୍ବା ବିମାନବନ୍ଦର ଦେଇ ଯିବା ସମୟରେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ । ପଞ୍ଜୀକୃତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଇ-ଗେଟ୍‍ ରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ସେମାନଙ୍କ ବୋର୍ଡିଂ ପାସ୍ ସ୍କାନ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ତା 'ପରେ ସେମାନଙ୍କ ପାସପୋର୍ଟ ସ୍କାନ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଗମନ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ଥାପିତ ଇ-ଗେଟ୍‍ ରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ସ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥାଏ। ସଫଳ ଯାଞ୍ଚ ପରେ, ଇ-ଗେଟ୍ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ଖୋଲିଯାଏ, ଏବଂ ଇମିଗ୍ରେସନ୍ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ମଞ୍ଜୁର ହୁଏ |

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates Fast Track Immigration - Trusted Traveller Programme (FTI-TTP) at Lucknow, Thiruvananthapuram, Trichy, Kozhikode, and Amritsar airports virtually
Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Speed, Scale, and Scope has been integrated into Fast Track Immigration – Trusted Traveler Programme (FTI–TTP), and the next phase of efforts to enhance passengers' convenience begins today
FTI–TTP will not only improve passengers' convenience but also strengthen national security
With the introduction of FTI–TTP, passengers can avoid long queues, manual checking, and delays, and get immigration clearance in just 30 seconds
Since Modi government came to power in 2014, international passenger traffic has increased
11 SEP 2025 3:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the Fast Track Immigration - Trusted Traveller Programme (FTI-TTP) at Lucknow, Thiruvananthapuram, Trichy, Kozhikode, and Amritsar airports through video conferencing. On this occasion, several dignitaries including the Union Home Secretary and the Director of the Intelligence Bureau were present.
On this occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that this facility will not only enhance the convenience of travellers but also provide an opportunity to introduce them to the changes taking place in the country. He said that the next stage of enhancing travellers’ convenience, aligning with Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Speed, Scale, and Scope, starts today with this programme. Shri Shah added that Prime Minister Modi has always emphasized that, along with technological tools, we must also act as a trust multiplier, and today’s programme is a significant step in that direction.
Shri Amit Shah said that with the Fast Track Immigration - Trusted Traveller Programme (FTI-TTP), seamless immigration facilities will be available at the airports, starting today. He emphasized that merely providing convenience is not enough; we must ensure that the maximum number of travellers benefit from it. To achieve this, efforts should be made to enable registration at the time of issuing passports and OCI cards. He said that if this can be implemented, traveller’s will not need to return for fingerprinting or documentation, and they can travel using their passports whenever they wish. Union Home Minister said that all technical possibilities should be explored to ensure that maximum number of people benefit from this programme. He added that while Indian citizens will certainly benefit, OCI cardholders will benefit the most.
Union Home Minister said that the Fast Track Immigration - Trusted Traveller Programme (FTI-TTP) is a programme that enhances both convenience and national security. He said that the programme was launched in 2024 from Delhi, followed by its implementation at Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru, Kochi, and Ahmedabad airports, and today, five new airports have been added. Shri Shah stated that this process is now operational at a total of 13 airports simultaneously. He added that the Ministry of Home Affairs has planned to integrate this programme with the upcoming Navi Mumbai and Jewar airports. Shri Shah mentioned that all those who have used this facility so far have praised it. Travellers now experience no long queues or manual checking, receiving immigration clearance in just 30 seconds without delays. He said that approximately 3 lakh travellers have registered on this portal, of which 2.65 lakh have utilized it during travel, and efforts should be made to continuously increase this number.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Shri Narendra Modi, over the past 11 years, there has been significant increase in international passenger traffic. He said that in 2014, the number of travellers going abroad was 3.54 crore, which increased by approximately 73 percent to 6.12 crore in 2024. Similarly, the number of foreign travellers visiting India was 1.53 crore in 2014, which rose by about 31 percent to approximately 2 crore in 2024. He said that combining both figures, the total number of passengers in 2014 was 5.07 crore, compared to 8.12 crore in 2024, representing those who either arrived from abroad or travelled overseas, indicating an overall increase of 60 percent. Shri Shah emphasized that our goal should be to ensure that all Indian citizens and OCI cardholders benefit from this facility.
The FTI-TTP has been implemented through an online portal, https://ftittp.mha.gov.in. To enroll in this program, applicants must register online on the portal by filling in their details and uploading the required documents. The biometrics of registered applicants are collected at the Foreigners Regional Registration Office (FRRO) or while passing through the airport. Registered travellers need to scan their boarding pass, issued by the airline, at the e-Gate and then scan their passport. The traveller's biometrics are verified at the e-Gates installed at arrival and departure points. Upon successful verification, the e-Gate automatically opens, and immigration clearance is granted.