গৃহ মন্ত্ৰালয়
লক্ষ্ণৌ, তিৰুৱনন্তপুৰম, ত্ৰিচি, কোজিকোড়ে আৰু অমৃতসৰ বিমানবন্দৰত ফাষ্ট ট্ৰেক ইমিগ্ৰেচন- ট্ৰাষ্টেড ট্ৰেভেলাৰ প্ৰগ্ৰেম (এফটিআই-টিটিপি) ভাৰ্চুৱেলী উদ্বোধন কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ গতি, মাত্ৰা আৰু পৰিসৰৰ দৃষ্টিভংগীক ফাষ্ট ট্ৰেক ইমিগ্ৰেচন–ট্ৰাষ্টেড ট্ৰেভেলাৰ প্ৰগ্ৰেম (এফটিআই–টিটিপি)ৰে সংযুক্ত কৰাৰ লগতে যাত্ৰীসকলৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ প্ৰচেষ্টা আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে
এফটিআই–টিটিপিয়ে যাত্ৰীসকলৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰাই নহয় ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাও শক্তিশালী কৰিব
এফটিআই–টিটিপিৰ প্ৰৱৰ্তনৰ লগে লগে যাত্ৰীসকলে দীঘলীয়া শাৰী, মানুহৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা কৰা, আৰু বিলম্বতাৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰিব আৰু মাত্ৰ ৩০ ছেকেণ্ডতে ইমিগ্ৰেচন ক্লিয়াৰেন্স লাভ কৰিব পাৰিব
২০১১ চনত মোদী চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছৰে পৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যাত্ৰী আহ-যাহ বৃদ্ধি পাইছে
11 SEP 2025 3:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি লক্ষ্ণৌ, তিৰুৱনন্তপুৰম, ত্ৰিচি, কোঝিকোড়ে আৰু অমৃতসৰ বিমানবন্দৰত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ফাষ্টট্ৰেক ইমিগ্ৰেচন-ট্ৰাষ্টেড পৰ্যটক প্ৰগ্ৰেম (এফটিআই-টিটিপি) উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব আৰু চোৰাংচোৱা ব্যুৰোৰ সঞ্চালককে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানত আগবঢ়োৱা ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই পদক্ষেপে যাত্ৰীসকলৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, দেশত ঘটি থকা পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়েও তেওঁলোকক পৰিচয় কৰাই দিয়াৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ গতি, মাত্ৰা আৰু পৰিসৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পৰ্যটকৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায় আজিৰে পৰা এই কাৰ্যসূচীৰে আৰম্ভ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সদায় এই কথাত গুৰুত্ব দি আহিছে যে প্ৰযুক্তিগত সঁজুলিৰ লগতে আমি আস্থা বহুগুণক হিচাপেও কাম কৰিব লাগিব আৰু আজিৰ কাৰ্যসূচী সেই দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ফাষ্ট ট্ৰেক ইমিগ্ৰেচন-ট্ৰাষ্টেড পৰ্যটক প্ৰগ্ৰেম (এফটিআই-টিটিপি)ৰ জৰিয়তে আজিৰে পৰা বিমানবন্দৰসমূহত পৰ্যটকৰ নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰৱেশৰ সুবিধা উপলব্ধ হ’ব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে কেৱল সুবিধা প্ৰদান কৰাটোৱেই যথেষ্ট নহয়; আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক সংখ্যক পৰ্যটক উপকৃত হয়। ইয়াৰ বাবে পাছপ’ৰ্ট আৰু অ’চিআই কাৰ্ড প্ৰদানৰ সময়ত পঞ্জীয়ন সম্ভৱপৰ কৰি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা হাতত ল’ব লাগে। তেওঁ কয় যে যদি এইটো কাৰ্যকৰী কৰিব পৰা যায় তেন্তে পৰ্যটকসকলে আঙুলিৰ ছাপ বা নথিপত্ৰৰ বাবে ঘূৰি অহাৰ প্ৰয়োজন নহ’ব আৰু তেওঁলোকে যেতিয়াই ইচ্ছা তেতিয়াই পাছপ’ৰ্ট ব্যৱহাৰ কৰি যাত্ৰা কৰিব পাৰিব। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই কাৰ্যসূচীৰ দ্বাৰা সৰ্বাধিক সংখ্যক লোক যাতে উপকৃত হয় তাৰ বাবে সকলো কাৰিকৰী সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতীয় নাগৰিকসকল নিশ্চিতভাৱে লাভৱান হ’ব যদিও অ’চিআই কাৰ্ডধাৰীয়ে সৰ্বাধিক লাভৱান হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ফাষ্ট ট্ৰেক ইমিগ্ৰেচন-ট্ৰাষ্টেড পৰ্যটক প্ৰগ্ৰেম (এফটিআই-টিটিপি) এনে এক কাৰ্যসূচী যিয়ে সুবিধা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা দুয়োটাকে বৃদ্ধি কৰে। তেওঁ কয় যে ২০২৪ চনত দিল্লীৰ পৰা এই কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছিল, তাৰ পিছত মুম্বাই, চেন্নাই, কলকাতা, বেংগালুৰু, কোচি, আহমেদাবাদ বিমানবন্দৰত কাৰ্যকৰী কৰা হৈছিল আৰু আজি পাঁচটা নতুন বিমানবন্দৰ সংযোজন কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰক্ৰিয়া এতিয়া একেলগে মুঠ ১৩টা বিমানবন্দৰত কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে। তেওঁ লগতে কয় যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে এই কাৰ্যসূচীক আগন্তুক নৱী মুম্বাই আৰু জেৱাৰ বিমানবন্দৰৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে এতিয়ালৈকে এই সুবিধা ব্যৱহাৰ কৰা সকলোৱে ইয়াৰ প্ৰশংসা কৰিছে। পৰ্যটকসকলে এতিয়া কোনো দীঘলীয়া শাৰী পাতিব নালাগে বা তেওঁলোকক মানুহৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা কৰিব নালাগে, মাত্ৰ ৩০ ছেকেণ্ডতে পলম নকৰাকৈ প্ৰৱেশৰ অনুমতি লাভ কৰে। তেওঁ কয় যে এই পৰ্টেলত প্ৰায় ৩ লাখ পৰ্যটকে পঞ্জীয়ন কৰিছে, ইয়াৰে ২.৬৫ লাখ পৰ্যটক ভ্ৰমণৰ সময়ত ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিছে আৰু এই সংখ্যা নিৰন্তৰ বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১১ বছৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যাত্ৰী যাতায়ত যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনত বিদেশলৈ যোৱা পৰ্যটকৰ সংখ্যা আছিল ৩.৫৪ কোটি, যিটো ২০২৪ চনত প্ৰায় ৭৩ শতাংশ বৃদ্ধি পাই ৬.১২ কোটি হৈছিল। একেদৰে ২০১৪ চনত ভাৰত ভ্ৰমণ কৰা বিদেশী পৰ্যটকে সংখ্যা আছিল ১.৫৩ কোটি, যিটো ২০২৪ চনত প্ৰায় ৩১ শতাংশ বৃদ্ধি পাই প্ৰায় ২ কোটি হৈছিল পৰিসংখ্যা অনুসৰি ২০১৪ চনত মুঠ যাত্ৰীৰ সংখ্যা আছিল ৫.০৭ কোটি, যিটো ২০২৪ চনত ৮.১২ কোটি আছিল, যিয়ে হয় বিদেশৰ পৰা অহা বা বিদেশ ভ্ৰমণ কৰা যাত্ৰীসকলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, যিয়ে সামগ্ৰিকভাৱে ৬০ শতাংশ বৃদ্ধিৰ ইংগিত দিয়ে। শ্ৰী শ্বাহে জোৰ দি কয় যে আমাৰ লক্ষ্য হ’ব লাগে যাতে সকলো ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু অ’চিআই কাৰ্ডধাৰীয়ে এই সুবিধাৰ দ্বাৰা উপকৃত হয়।
https://ftittp.mha.gov.in নামৰ অনলাইন পৰ্টেলৰ জৰিয়তে এফটিআই-টিটিপি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীত নামভৰ্তি কৰিবলৈ আবেদনকাৰীয়ে তেওঁলোকৰ সবিশেষ পূৰণ কৰি আৰু প্ৰয়োজনীয় নথি-পত্ৰ আপলোড কৰি পৰ্টেলত অনলাইন পঞ্জীয়ন কৰিব লাগিব। পঞ্জীয়নভুক্ত আবেদনকাৰীৰ বায়’মেট্ৰিক্স বিদেশী আঞ্চলিক পঞ্জীয়ন কাৰ্যালয়ত বা বিমানবন্দৰৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱাৰ সময়ত সংগ্ৰহ কৰা হয়। পঞ্জীয়নভুক্ত পৰ্যটকসকলে ই-গেটত বিমান সংস্থাটোৱে প্ৰদান কৰা বৰ্ডিং পাছ স্কেন কৰিব লাগিব আৰু তাৰ পিছত পাছপ’ৰ্ট স্কেন কৰিব লাগিব। আগমন আৰু প্ৰস্থান স্থানত স্থাপন কৰা ই-গেটত পৰ্যটকৰ বায়’মেট্ৰিক পৰীক্ষা কৰা হয়। সফল পৰীক্ষণৰ পিছত ই-গেট স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে খোল খায় আৰু প্ৰৱেশৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হয়।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates Fast Track Immigration - Trusted Traveller Programme (FTI-TTP) at Lucknow, Thiruvananthapuram, Trichy, Kozhikode, and Amritsar airports virtually
Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Speed, Scale, and Scope has been integrated into Fast Track Immigration – Trusted Traveler Programme (FTI–TTP), and the next phase of efforts to enhance passengers' convenience begins today
FTI–TTP will not only improve passengers' convenience but also strengthen national security
With the introduction of FTI–TTP, passengers can avoid long queues, manual checking, and delays, and get immigration clearance in just 30 seconds
Since Modi government came to power in 2014, international passenger traffic has increased
11 SEP 2025 3:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the Fast Track Immigration - Trusted Traveller Programme (FTI-TTP) at Lucknow, Thiruvananthapuram, Trichy, Kozhikode, and Amritsar airports through video conferencing. On this occasion, several dignitaries including the Union Home Secretary and the Director of the Intelligence Bureau were present.
On this occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that this facility will not only enhance the convenience of travellers but also provide an opportunity to introduce them to the changes taking place in the country. He said that the next stage of enhancing travellers’ convenience, aligning with Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Speed, Scale, and Scope, starts today with this programme. Shri Shah added that Prime Minister Modi has always emphasized that, along with technological tools, we must also act as a trust multiplier, and today’s programme is a significant step in that direction.
Shri Amit Shah said that with the Fast Track Immigration - Trusted Traveller Programme (FTI-TTP), seamless immigration facilities will be available at the airports, starting today. He emphasized that merely providing convenience is not enough; we must ensure that the maximum number of travellers benefit from it. To achieve this, efforts should be made to enable registration at the time of issuing passports and OCI cards. He said that if this can be implemented, traveller’s will not need to return for fingerprinting or documentation, and they can travel using their passports whenever they wish. Union Home Minister said that all technical possibilities should be explored to ensure that maximum number of people benefit from this programme. He added that while Indian citizens will certainly benefit, OCI cardholders will benefit the most.
Union Home Minister said that the Fast Track Immigration - Trusted Traveller Programme (FTI-TTP) is a programme that enhances both convenience and national security. He said that the programme was launched in 2024 from Delhi, followed by its implementation at Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru, Kochi, and Ahmedabad airports, and today, five new airports have been added. Shri Shah stated that this process is now operational at a total of 13 airports simultaneously. He added that the Ministry of Home Affairs has planned to integrate this programme with the upcoming Navi Mumbai and Jewar airports. Shri Shah mentioned that all those who have used this facility so far have praised it. Travellers now experience no long queues or manual checking, receiving immigration clearance in just 30 seconds without delays. He said that approximately 3 lakh travellers have registered on this portal, of which 2.65 lakh have utilized it during travel, and efforts should be made to continuously increase this number.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Shri Narendra Modi, over the past 11 years, there has been significant increase in international passenger traffic. He said that in 2014, the number of travellers going abroad was 3.54 crore, which increased by approximately 73 percent to 6.12 crore in 2024. Similarly, the number of foreign travellers visiting India was 1.53 crore in 2014, which rose by about 31 percent to approximately 2 crore in 2024. He said that combining both figures, the total number of passengers in 2014 was 5.07 crore, compared to 8.12 crore in 2024, representing those who either arrived from abroad or travelled overseas, indicating an overall increase of 60 percent. Shri Shah emphasized that our goal should be to ensure that all Indian citizens and OCI cardholders benefit from this facility.
The FTI-TTP has been implemented through an online portal, https://ftittp.mha.gov.in. To enroll in this program, applicants must register online on the portal by filling in their details and uploading the required documents. The biometrics of registered applicants are collected at the Foreigners Regional Registration Office (FRRO) or while passing through the airport. Registered travellers need to scan their boarding pass, issued by the airline, at the e-Gate and then scan their passport. The traveller's biometrics are verified at the e-Gates installed at arrival and departure points. Upon successful verification, the e-Gate automatically opens, and immigration clearance is granted.