প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না হিমাচল প্রদেশকী ঈশিং-ঈচাউ অমসুং নোংনা শোকহল্লবা মফমশিং এরিএল সর্ভে তৌখ্রে
পি.এম.না কাঙ্গরাদা মীফম পাংথোক্তুনা য়েংশিনখ্রে অমসুং থোকখিবা অমাং-অতাশিং অদুবু এসেস তৌখ্রে
পি.এম.না হিমাচল প্রদেশকী ঈশিং-ঈচাউ অমসুং নোংনা শোকহল্লবা মফমশিংগীদমক লুপা কোতি ১৫০০গী শেল-থুমগী তেংবাং পীরগনি হায়না লাউথোকখ্রে
পি.এম.না লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা লুপা লাখ ২গী এক্স-গ্রেসিয়া অমসুং অশোক-অপন নংলবশিংগীদমক লুপা ৫০,০০০গী এক্স-গ্রেসিয়া পীরগনি হায়না লাউথোকখ্রে
পি.এম.না শোকহল্লবা ইমুং-মনুংশিংগা উনখ্রে অমসুং মখোয়গী অৱাবদা শরুক য়াখ্রে
পি.এম.না এন.দি.আর.এফ., এস.দি.আর.এফ. অমসুং অপদা মিত্রাগী ভোলুন্তিয়রশিংগা উনদুনা মখোয়গী থবকশিং অদুবু থাগৎখ্রে
কেন্দ্র সরকারনা শোকহল্লবা মফমশিংদা মহৌশাগুম্না হঞ্জিনহনবদা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর নৌনা শেমগৎনবগীদমক্তা মতেং পাংলগনি হায়না থাজবা পীরকখ্রে
09 SEP 2025 3:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হিমাচল প্রদেশকী ঈশিং-ঈচাউগী ফিভম অমসুং হিমাচল প্রদেশকী শোকহল্লবা মফমশিংদা ক্লাউদবর্সত, নোং অমসুং লেন্দস্লাইদনা মরম ওইদুনা থোকহনখিবা অমাং-অতাশিং অদুবু য়েংশিন্নবা ২০২৫, সেপ্তেম্বর ৯দা হিমাচল প্রদেশতা চৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা অহানবদা হিমাচল প্রদেশকী চম্বা, ভারমুর, কাঙ্গরা অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা শোকহল্লবা মফমশিংগী এরিএল সর্ভে অমা পাংথোকখি। মদুগী মতুংদা, পি.এম. মোদীনা হিমাচল প্রদেশতা থোকখিবা মাং-তাকপগী চাং য়েংশিন্নবা অমসুং লৌখৎলিবা রিলীফ অমসুং রিহেবিলিতেসনগী খোঙথাংশিং য়েংশিন্নবা কাঙ্গরাদা ওফিসিএল ওইবা মীফম অমা পাংথোকখি। পি.এম. মোদীনা হিমাচল প্রদেশকীদমক লুপা কোতি ১৫০০গী শেন-থুমগী তেংবাং পীরগনি হায়না লাউথোকখি। এস.দি.আর.এফ. অমসুং পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী অনিশুবা ইন্সতোলমেন্ত অদু মাংজৌননা থাদোক্লগনি। পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা তৌবা সেঙ্কসন, নেস্নেল হায়ৱেশিং নৌনা হন্না শেমজিনবা, পি.এম.এন.আর.এফ.কী মখাদা রিলীফ পীবগা লোইন-লোইননা শা-শনগীদমক মিনি কিৎশিং থাদোক্লগনি।
লৌউ-শিংউগী লমদা মতেং পীবগী তঙাই ফদবা অদু খঙলদুনা, হৌজিক্তি মৈ ফংদ্রিবা লৌমীশিংগীদমক্তা অখন্ননা অহেনবা মতেং পীরগনি।
পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা, শোকহল্লবা য়ুমশিংগী জিওতেগিং তৌরগনি। মসিনা শোকহল্লবা মীওইশিংদা মখোয়গী অমাং-অতাশিং অদুবু চপ চানা খঙবদা অমসুং মখোয়গী মতেং পাংবদা হেন্না য়াংনা পাংথোকপা ঙমহল্লগনি।
তঙাইফদনা মহৈ-মশিং তম্বদা অথিংবা-অপনবা লৈতনা ফংহন্নবগীদমক, স্কুলশিংনা থোক্লিবা অমাং-অতাশিং রিপোর্ত তৌবা অমসুং জিওতেগ তৌবা ঙম্লগনি। মসিনা সমগ্র শিক্ষা অভিয়ানগী মখাদা মতম চানা তেংবাং পীবা ঙহল্লগনি।
ঈশিং খোমজিনবা অমসুং ঈশিং তুংশিনবদা মতেং পাংনবা ঈশিং খোমজিনবগীদমক রিচার্জ স্ত্রকচরশিং শাবগী থবক পায়খৎলগনি। হায়রিবা হোৎনরিবা থবকশিং অসিনা গ্রাউন্দ ৱাতরগী থাক হেনগৎহল্লগনি অমসুং ঈশিংবু হেন্না ফবা মওংদা মেনেজ তৌবদা মতেং পাংলগনি।
কেন্দ্র সরকারনা থোক্লিবা অমাং-অতাশিং অদুগী চাং য়েংশিন্নবা হিমাচল প্রদেশতা চৎনবা মাংজৌননা ইন্তর-মিনিস্ত্রীয়েল সেন্ত্রেল তীমশিং থাখ্রে, অমসুং মখোয়গী পীরকপা অকুপ্পা মরোলগী মতুং ইন্না মখা তানা মতেং পীনবা খন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা অসিনা শোকহল্লবা ইমুং মনুংশিংগসু উনখি। মহাক্না লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা মহাক্কী অৱাবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা অরুবা মতম অসিদা রাজ্য সরকারগা লোইননা থবক তৌমিন্নগনি অমসুং অঙম্বা মতেং পাংগনি হায়খি।
পি.এম. মোদীনা ঈশিং-ঈচাউ অমসুং মহৌশাগী ওইবা অৱা-অনা অসিনা মরম ওইরগা লৈখিদ্রবশিংগী নক্নবা ইমুং-মনুংশিংদা লুপা লাখ ২ অমসুং শাথীনা শোকহল্লবশিংদা লুপা ৫০,০০০গী এক্স-গ্রেসিয়া পীরগনি হায়নসু লাউথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্কী ঈশিং-ঈচাউ অমসুং লেন্দস্লাইদ থোকখিবা অদুনা মরম ওইরগা পু-পাং শুদ্রবা অঙাংশিংবু পি.এম. কেয়র্স ফোর চিলদ্রেন স্কীমগী মখাদা মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না লাউথোকখ্রে। মসিনা মখোয়গী তুংগী য়াইফ-থৌরাংগী থবক পাইখৎপদা মতেং পাংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী কাংলোনশিংগী মখাদা রাজ্যশিংদা এদভান্স দিসবর্সমেন্তশিং য়াওনা তেংবাং পুম্নমক পীরি। মহাক্না এন.দি.আর.এফ., এস.দি.আর.এফ., আর্মী, স্তেত এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং অতোপ্পা সর্বিস ওরিয়েন্তেদ ওর্গনাইজেসনশিংগী পর্সোনেলশিংনা খুদক্তা তেংবাং পীনবা হোৎনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যগী মেমোরেন্দম অমসুং কেন্দ্রগী তীমশিংগী রিপোর্তকী মতুং ইন্না এসেসমেন্ত অদু মখা তানা য়েংশিল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফিভম অসিগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা ফিভম অসিবু কোকহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা অঙমন্বা হোৎনগনি হায়না থাজবা পীখি।

Prime Minister's Office
PM undertakes aerial survey of flood and rain affected areas of Himachal Pradesh
PM conducts review and assesses damage through meeting in Kangra
PM announces financial assistance of Rs. 1500 crore for flood and rain affected areas in Himachal Pradesh
PM announces Rs.2 lakh ex-gratia for the next of kin of the dead and Rs.50,000 for the injured
PM meets affected families and offers his condolences
PM also meets personnel of NDRF, SDRF and Aapda Mitra volunteers and appreciates their efforts
Central Government assures all help for restoration and rebuilding of infrastructure in the affected areas
09 SEP 2025 3:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi visited Himachal Pradesh on 9th September 2025 to review the flood situation and damage caused due to cloudbursts, rains and landslides in affected areas of Himachal Pradesh.
Prime Minister first conducted an aerial survey of flood affected areas of Himachal Pradesh. Thereafter, PM Modi had an official meeting in Kangra to review the relief and rehabilitation measures undertaken as well as assess the damage that has occurred in Himachal Pradesh. PM Modi announced a financial assistance of Rs. 1500 crore for Himachal Pradesh. There will be advance release of the second instalment of SDRF and PM Kisan Samman Nidhi.
PM asked for a Multi-dimensional view to be taken to get the entire region and people back on its feet. These would be done through multiple ways, like rebuilding homes through PM Awas Yojana, restoration of national highways, rebuilding schools, provision of relief under PMNRF along with release of Mini Kits for livestock.
Recognizing the critical need to support the agricultural community, additional assistance will be provided specifically targeted at farmers who currently lack power connections.
Under the PM Awas Yojana, geotagging of damaged houses will be done. This will help in accurate damage assessment and faster delivery of aid to those affected.
To ensure uninterrupted education, schools will be able to report and geotag damages, enabling timely assistance under the Samagra Shiksha Abhiyan.
Construction of recharge structures for water harvesting to help collect and store rainwater will be done. These efforts will improve groundwater levels and support better water management.
The Union Government has already sent Inter-Ministerial Central teams to visit Himachal Pradesh to assess the extent of damage, and based on their detailed report further assistance will be considered.
Prime Minister also met families who were affected by the calamity. He expressed his condolences and deep sorrow to the family members of those who have lost their lives. He stated that the Union Government will work closely with the State Government at this difficult time and extend all possible assistance.
PM Modi also announced an ex-gratia of Rs.2 lakh to the next of kin of the deceased and Rs.50,000 to the seriously injured in the floods and natural calamity.
The Prime Minister announced that children orphaned due to the recent floods and landslides will be extended comprehensive support under the PM CARES for Children scheme. This will ensure their long-term welfare.
Prime Minister also stated that all assistance under disaster management rules are being made including advance disbursements to the States. He appreciated the efforts of the personnel of NDRF, SDRF, Army, State administration and other service-oriented organisations for making efforts in immediate relief and response. The Central government will further review the assessment based on the memorandum of the State as well as the report of the Central teams.
Prime Minister acknowledged the gravity of the situation and assured that the Central Government will make all efforts to address the situation.