প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আকাশমাৰ্গেৰে হিমাচল প্ৰদেশৰ বান আৰু বৃষ্টিপাত প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাংগ্ৰাত এখনি বৈঠকত ক্ষয়-ক্ষতিৰ পৰ্য্যালোচনা আৰু মূল্যায়ন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিমাচল প্ৰদেশৰ বান আৰু বৃষ্টিপাত প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহলৈ ১৫০০ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য ঘোষণা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মৃতকৰ নিকট আত্মীয়লৈ ২ লাখ টকাকৈ আৰু আহতসকললৈ ৫০,০০০ টকাকৈ সাহায্য ঘোষণা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালসমূহক সাক্ষাতেৰে সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনডিআৰএফ, এছডিআৰএফ-ৰ জোৱান আৰু আপদ মিত্ৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলকো সাক্ষাতেৰে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয়
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলসমূহৰ আন্তঃগাঁথনি পুনৰুদ্ধাৰ আৰু পুনৰ নিৰ্মাণৰ বাবে সকলো সহায় আগবঢ়োৱাৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰে
09 SEP 2025 3:01PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি হিমাচল প্ৰদেশ ভ্ৰমণেৰে ৰাজ্যখনৰ বান পৰিস্থিতি আৰু ইয়াৰ পৰিণতিত তথা ডাৱৰ বিস্ফোৰণ, বৃষ্টিপাত আৰু ভূমিস্খলনৰ বাবে ক্ষয়-ক্ষতিৰ পৰ্য্যালোচনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰথমে আকাশমাৰ্গেৰে হিমাচল প্ৰদেশৰ বানপীড়িত অঞ্চলসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে। ইয়াৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কাংগ্ৰাত এখনি চৰকাৰী বৈঠকত ভাগ লৈ গ্ৰহণ কৰা সাহায্য আৰু পুনৰ্বাসন ব্যৱস্থাৰ পৰ্য্যালোচনাৰ লগতে ক্ষয়-ক্ষতিৰ মূল্যায়ন কৰে। ইয়াতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে হিমাচল প্ৰদেশলৈ ১৫০০ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য ঘোষণা কৰে। তেখেতে এছডিআৰএফ আৰু পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ দ্বিতীয় কিস্তিৰ ধনৰাশি আগতীয়াকৈ মোকলাই দিয়া হ’ব বুলি ঘোষণা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ অঞ্চলটো আৰু জনসাধাৰণৰ জীৱন-যাত্ৰাক স্বাভাৱিক অৱস্থালৈ ঘূৰাই আনিবলৈ বহু-মাত্ৰিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। ইয়াৰ উপায়সমূহ হৈছেঃ পিএম আৱাস যোজনাৰ জৰিয়তে গৃহসমূহৰ পুনৰ নিৰ্মাণ, ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথসমূহৰ পুনৰ নিৰ্মাণ, বিদ্যালয়সমূহৰ পুনৰ নিৰ্মাণ, পিএমএনআৰএফ-ৰ অধীনত সাহায্য প্ৰদানৰ লগতে পশুধনৰ বাবে মিনি কিট বিতৰণ আদি।
এই সময়ত কৃষক ৰাইজলৈ সহায় আগবঢ়োৱাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা অনুধাৱনেৰে বৰ্তমান বিদ্যুৎ যোগান ব্যাহত হোৱা কৃষকসকললৈ অতিৰিক্ত সাহায্য আগবঢ়োৱা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ক্ষতিগ্ৰস্ত গৃহসমূহৰ জিঅ’টেগিং কৰা হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে ক্ষয়-ক্ষতিৰ সঠিক মূল্যায়ন আৰু ক্ষতিগ্ৰস্তসকলক ক্ষীপ্ৰতাৰে সাহায্য প্ৰদানত সহায়ক হ’ব।
অবিৰত শিক্ষাদান কাৰ্য্য নিশ্চিত কৰিবলৈ বিদ্যালয়সমূহে ক্ষয়-ক্ষতিৰ ৰিপৰ্ট আৰু জিঅ’টেগ কৰিব পাৰিব, ইয়াৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ শিক্ষা অভিযানৰ অধীনত সময়মতে সাহায্য প্ৰদান কৰিব পৰা যাব।
বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ আৰু সংৰক্ষণত সহায়ক হোৱাকৈ পানী সংগ্ৰহৰ বাবে ৰিচাৰ্জ গঠন স্থাপন কৰা হ’ব। এনে প্ৰচেষ্টাৰাজিয়ে ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰ উন্নত কৰিব আৰু উন্নত পানী ব্যৱস্থাপনাত সহায় কৰিব।
ইতিমধ্যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আন্তঃমন্ত্ৰালয় কেন্দ্ৰীয় টীমসমূহক হিমাচল প্ৰদেশ ভ্ৰমণলৈ প্ৰেৰণ কৰিছে আৰু তেওঁলোকে ক্ষয়-ক্ষতিৰ মূল্যায়ন কৰিছে। তেওঁলোকৰ বিশদ প্ৰতিবেদনৰ ভিত্তিত অধিক সহায়ৰ কথা বিবেচনা কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দুৰ্য্যোগত ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা পৰিয়ালসমূহকো সাক্ষাৎ কৰে। তেওঁ ইয়াত প্ৰাণহানি হোৱা লোকসকলৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন আৰু গভীৰ শোক প্ৰকাশ কৰে। তেখেতে এই কঠিন সময়ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি যাব আৰু সম্ভৱপৰ সকলো সহায় আগবঢ়াব বুলি আশ্বাস প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে বানপানী আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্য্যাগত মৃত্যু হোৱা লোকসকলৰ নিকট আত্মীয়লৈ ২ লাখ টকাকৈ আৰু গুৰুতৰভাৱে আহতসকললৈ ৫০,০০০ টকাকৈ সাহায্য ঘোষণা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে শেহতীয়া বানপানী আৰু ভূমিস্খলনৰ ফলত অনাথ হৈ পৰা শিশুসকলক পি এম কেয়াৰছ ফৰ চিলড্ৰেন আঁচনিৰ অধীনত ব্যাপক সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ দীৰ্ঘম্যাদী কল্যাণ নিশ্চিত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে দুৰ্য্যাগ ব্যৱস্থাপনা নিয়মৰ অধীনত ৰাজ্যসমূহলৈ সকলো সাহায্য আগতীয়াকৈ আগবঢ়োৱা হৈছে। তেওঁ এনডিআৰএফ, এছডিআৰএফ, সেনা, ৰাজ্যিক প্ৰশাসন আৰু আন-আন সেৱা-মুখী সংগঠনৰ কৰ্মীসকলে তাৎক্ষণিক সাহায্য আৰু সঁহাৰিৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ শলাগ লয়। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যৰ স্মাৰকপত্ৰৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় টীমসমূহৰ প্ৰতিবেদনৰ ভিত্তিত মূল্যায়নৰ অধিক পৰ্য্যালোচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰিস্থিতিৰ ভয়াৱহতাৰ কথা স্বীকাৰেৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই পৰিস্থিতিৰে মোকাবিলাকৰণৰ অৰ্থে সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব বুলি আশ্বাস প্ৰদান কৰে।

Prime Minister's Office
PM undertakes aerial survey of flood and rain affected areas of Himachal Pradesh
PM conducts review and assesses damage through meeting in Kangra
PM announces financial assistance of Rs. 1500 crore for flood and rain affected areas in Himachal Pradesh
PM announces Rs.2 lakh ex-gratia for the next of kin of the dead and Rs.50,000 for the injured
PM meets affected families and offers his condolences
PM also meets personnel of NDRF, SDRF and Aapda Mitra volunteers and appreciates their efforts
Central Government assures all help for restoration and rebuilding of infrastructure in the affected areas
09 SEP 2025 3:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi visited Himachal Pradesh on 9th September 2025 to review the flood situation and damage caused due to cloudbursts, rains and landslides in affected areas of Himachal Pradesh.
Prime Minister first conducted an aerial survey of flood affected areas of Himachal Pradesh. Thereafter, PM Modi had an official meeting in Kangra to review the relief and rehabilitation measures undertaken as well as assess the damage that has occurred in Himachal Pradesh. PM Modi announced a financial assistance of Rs. 1500 crore for Himachal Pradesh. There will be advance release of the second instalment of SDRF and PM Kisan Samman Nidhi.
PM asked for a Multi-dimensional view to be taken to get the entire region and people back on its feet. These would be done through multiple ways, like rebuilding homes through PM Awas Yojana, restoration of national highways, rebuilding schools, provision of relief under PMNRF along with release of Mini Kits for livestock.
Recognizing the critical need to support the agricultural community, additional assistance will be provided specifically targeted at farmers who currently lack power connections.
Under the PM Awas Yojana, geotagging of damaged houses will be done. This will help in accurate damage assessment and faster delivery of aid to those affected.
To ensure uninterrupted education, schools will be able to report and geotag damages, enabling timely assistance under the Samagra Shiksha Abhiyan.
Construction of recharge structures for water harvesting to help collect and store rainwater will be done. These efforts will improve groundwater levels and support better water management.
The Union Government has already sent Inter-Ministerial Central teams to visit Himachal Pradesh to assess the extent of damage, and based on their detailed report further assistance will be considered.
Prime Minister also met families who were affected by the calamity. He expressed his condolences and deep sorrow to the family members of those who have lost their lives. He stated that the Union Government will work closely with the State Government at this difficult time and extend all possible assistance.
PM Modi also announced an ex-gratia of Rs.2 lakh to the next of kin of the deceased and Rs.50,000 to the seriously injured in the floods and natural calamity.
The Prime Minister announced that children orphaned due to the recent floods and landslides will be extended comprehensive support under the PM CARES for Children scheme. This will ensure their long-term welfare.
Prime Minister also stated that all assistance under disaster management rules are being made including advance disbursements to the States. He appreciated the efforts of the personnel of NDRF, SDRF, Army, State administration and other service-oriented organisations for making efforts in immediate relief and response. The Central government will further review the assessment based on the memorandum of the State as well as the report of the Central teams.
Prime Minister acknowledged the gravity of the situation and assured that the Central Government will make all efforts to address the situation.