প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ভূপালত বিশ্ব বিনিয়োগকাৰী সন্মিলন ২০২৫ উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
24 FEB 2025 3:30PM by PIB Guwahati
এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন যাদৱ জী, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভদ্ৰ মহিলা আৰু ভদ্রলোকসকল!
সৰ্বপ্ৰথমে ইয়াত পলমকৈ উপস্থিত হোৱাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত ক্ষমা বিচাৰিছো। পলম হৈছিল কাৰণ কালি যেতিয়া মই ইয়ালৈ আহিলো, মোৰ মনলৈ এটা কথা আহিছিল যে আজি দশম আৰু দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ পৰীক্ষা আৰু ইয়াৰ সময় আৰু ৰাজভৱনৰ পৰা মোৰ প্ৰস্থানৰ সময় একে আছিল। আৰু সেই কাৰণে এটা সম্ভাৱনা আছিল যে যদি নিৰাপত্তাৰ বাবে পথটো বন্ধ কৰা হয়, তেন্তে শিক্ষাৰ্থীসকলে পৰীক্ষাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ অসুবিধা পাব। আৰু মই ভাবিছিলো যে শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ পৰীক্ষা কেন্দ্ৰত উপস্থিত হোৱাৰ পাছতহে মই ৰাজভৱনৰ পৰা ওলাই যাম, যাৰ বাবে মই মোৰ প্ৰস্থানত ১৫-২০ মিনিট সময় পলম কৰিছিলো আৰু আপোনালোকৰ বাবে হোৱা অসুবিধাৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ ক্ষমা বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল,
ৰাজা ভোজৰ এই পবিত্ৰ চহৰলৈ আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনোৱাটো মোৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। ইয়াত উদ্যোগৰ পৰা বিভিন্ন খণ্ডৰ বহু বন্ধু আহিছে। উন্নত মধ্যপ্ৰদেশৰ পৰা উন্নত ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আজিৰ অনুষ্ঠানটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই বিশাল অনুষ্ঠানৰ বাবে মই মোহনজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে এক সুযোগ আহিছে, যি সময়ত সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতক লৈ অত্যন্ত আশাবাদী। সমগ্ৰ বিশ্বতে সাধাৰণ মানুহৰ পৰা অৰ্থনৈতিক নীতি বিশেষজ্ঞ, বিভিন্ন দেশ বা প্ৰতিষ্ঠান, সকলোৰে ভাৰতৰ প্ৰতি উচ্চ আশা আছে। যোৱা কেইসপ্তাহমানৰ ভিতৰত অহা মন্তব্যসমূহে ভাৰতৰ প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰীক উৎসাহিত কৰিব। মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে বিশ্ব বেংকে কৈছিল যে আগন্তুক বছৰবোৰত ভাৰত বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি হিচাপে থাকিব। মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ এটা সংস্থাই ভাৰতক সৌৰ শক্তিৰ মহাশক্তি বুলি অভিহিত কৰিছিল। সংস্থাটোৱে লগতে কয় যে বহু দেশে কেৱল কথাহে কয়, ভাৰতে ফলাফল প্ৰদান কৰে। শেহতীয়াকৈ এখন প্ৰতিবেদন আহিছে। ইয়াত কোৱা হৈছে কেনেদৰে ভাৰত বিশ্বৰ এৰ’স্পেচ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগান শৃংখল হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। গোলকীয় যোগান শৃংখলৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ উত্তৰ তেওঁলোকে ভাৰতত বিচাৰে। মই ইয়াত এনে বহুতো উদাহৰণ উল্লেখ কৰিব পাৰো, যিয়ে ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বৰ আস্থা প্ৰদৰ্শন কৰে। এই আত্মবিশ্বাসে ভাৰতৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰিছে। আৰু আজি আমি মধ্যপ্ৰদেশৰ এই বিশ্ব সন্মিলনত সেয়া দেখিছো আৰু অনুভৱ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
জনসংখ্যাৰ হিচাপত মধ্যপ্ৰদেশ ভাৰতৰ পঞ্চম সৰ্ববৃহৎ ৰাজ্য। কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত মধ্য প্ৰদেশ ভাৰতৰ শীৰ্ষ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰতো মধ্যপ্ৰদেশ দেশৰ শীৰ্ষ ৫ খন ৰাজ্যৰ ভিতৰত আছে। ৰাজ্যখনে জীৱনদানকাৰী মাতৃ নৰ্মদাৰ আশীৰ্বাদো লাভ কৰিছে। মধ্যপ্ৰদেশত প্ৰতিটো সম্ভাৱনা আছে, প্ৰতিটো সক্ষমতা আছে, যিয়ে মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰতো দেশৰ শীৰ্ষ ৫ খন ৰাজ্যৰ ভিতৰত মধ্যপ্ৰদেশক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দুটা দশকত মধ্যপ্ৰদেশে পৰিবৰ্তনৰ এক নতুন পৰ্যায় প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ইয়াত বিদ্যুৎ, পানীৰ বহুতো সমস্যা আছিল। আইন-শৃংখলাৰ অৱস্থাও বেয়া আছিল। এনে পৰিস্থিতিত ইয়াত উদ্যোগৰ বিকাশ ঘটোৱাটো অতি কঠিন হৈ পৰিছিল। যোৱা দুটা দশক, ২০ বছৰত মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ সমৰ্থনত বিজেপি চৰকাৰে ইয়াত শাসনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। দুই দশক আগলৈকে, জনসাধাৰণে মধ্যপ্ৰদেশত বিনিয়োগ কৰিবলৈ ভয় কৰিছিল। আজি মধ্যপ্ৰদেশে বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ সকলো ৰাজ্যৰ ভিতৰত শীৰ্ষ ৰাজ্যৰ স্থান লাভ কৰিছে। দুৰ্বল পথৰ বাবে সঠিকভাৱে বাছৰ চলাচল নোহোৱা মধ্যপ্ৰদেশ আজি ভাৰতৰ বৈদ্যুতিক বাহনৰ বিপ্লৱৰ অন্যতম আগশাৰীৰ ৰাজ্য। ২০২৫ চনৰ জানুৱাৰী মাহলৈকে মধ্যপ্ৰদেশত প্ৰায় ২ লাখ বৈদ্যুতিক বাহন পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। এয়া হৈছে প্ৰায় ৯০ শতাংশ বৃদ্ধি। এইটোৱে দেখুৱাইছে যে মধ্যপ্ৰদেশো আজি উৎপাদনৰ নতুন খণ্ডৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ গন্তব্য স্থল হৈ পৰিছে। আৰু মই মোহনজীক অভিনন্দন জনাইছো, তেওঁৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো যে তেওঁলোকে এই বছৰটো উদ্যোগ আৰু নিযুক্তিৰ বছৰ হিচাপে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত ভাৰতে আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নতি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। মই ক’ব পাৰো যে ইয়াৰ পৰা মধ্যপ্ৰদেশ যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। দেশৰ দুখন প্ৰধান চহৰক সংযোগ কৰা দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে’ মধ্যপ্ৰদেশৰ এক বৃহৎ অংশৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। অৰ্থাৎ এফালে মধ্যপ্ৰদেশে মুম্বাই বন্দৰৰ সৈতে দ্ৰুত সংযোগ লাভ কৰিছে, আনহাতে ই উত্তৰ ভাৰতৰ বজাৰসমূহকো সংযোগ কৰি আছে। আজি মধ্যপ্ৰদেশত ৫ লাখ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক পথৰ নেটৱৰ্ক আছে। মধ্য প্ৰদেশৰ ঔদ্যোগিক কৰিডৰসমূহ আধুনিক এক্সপ্ৰেছৱে’ৰে সংযুক্ত কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ মধ্যপ্ৰদেশত লজিষ্টিক খণ্ডৰ দ্ৰুত বিকাশ নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
বিমান সংযোগৰ কথা ক’বলৈ গ’লে ইয়াত গোৱালিয়ৰ আৰু জবলপুৰ বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেলবোৰৰো সম্প্ৰসাৰণ ঘটোৱা হৈছে। আৰু আমি ইয়াতেই থমকি ৰোৱা নাই, মধ্যপ্ৰদেশৰ এক বৃহৎ ৰে’ল নেটৱৰ্কৰো আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে। মধ্যপ্ৰদেশত ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকীকৰণ কৰা হৈছে। ভূপালৰ ৰাণী কমলাপতি ৰে’ল ষ্টেচনৰ ছবিসমূহে আজিও সকলোকে আকৰ্ষিত কৰে। একেধৰণে অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশৰ ৮০ টা ৰে’ল ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকটো ভাৰতৰ বাবে শক্তি খণ্ডত এক অভূতপূৰ্ব বিকাশ হৈছে। বিশেষকৈ সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে কল্পনা কৰিব নোৱাৰা কাম কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত কেৱল নৱীকৰণযোগ্য শক্তি খণ্ডত প্ৰায় ৭০ বিলিয়ন ডলাৰ বা ৫ ত্ৰিলিয়ন টকাতকৈ অধিক বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কেৱল যোৱা বছৰতে প্ৰদূষণহীন শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ১ নিযুতৰো অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। শক্তি খণ্ডৰ এই উত্থানৰ জৰিয়তে মধ্যপ্ৰদেশো যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। আজি মধ্যপ্ৰদেশ হৈছে বিদ্যুৎ উদ্বৃত্ত। ইয়াত প্ৰায় ৩১ হাজাৰ মেগাৱাট বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতা আছে, যাৰ ভিতৰত ৩০ শতাংশ হৈছে প্ৰদূষণহীন শক্তি। ৰেৱা সৌৰ উদ্যান দেশৰ অন্যতম বৃহৎ উদ্যান। মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে ওমকাৰেশ্বৰত ভাসমান সৌৰ প্ৰকল্পও আৰম্ভ হৈছে। চৰকাৰে বিনা শোধনাগাৰ পেট্ৰোকেমিকেল কমপ্লেক্সত প্ৰায় ৫০ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে। ই মধ্যপ্ৰদেশক পেট্ৰোকেমিকেলৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব। মধ্যপ্ৰদেশৰ এই আন্তঃগাঁথনি আধুনিক নীতি আৰু বিশেষ ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ দ্বাৰা সহায় কৰা হৈছে। মধ্যপ্ৰদেশত ৩০০ৰো অধিক ঔদ্যোগিক অঞ্চল আছে, পিথামপুৰ, ৰতলাম আৰু দেৱাসত হাজাৰ হাজাৰ একৰ বিনিয়োগ অঞ্চল হিচাপে বিকাশ ঘটোৱা হৈছে। অৰ্থাৎ আপোনালোক সকলো বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে উন্নত লাভৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ বাবে জল সুৰক্ষা কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ বাবে এফালে আমি পানী সংৰক্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, আনটো ফালে আমি নদী আন্তঃসংযোগৰ বৃহৎ অভিযানৰ সৈতেও আগবাঢ়িছো। মধ্যপ্ৰদেশৰ কৃষি, ইয়াৰ উদ্যোগ, ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী। শেহতীয়াকৈ ৪৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেন-বেটৱা নদী আন্তঃসংযোগ প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ই প্ৰায় ১০ লাখ হেক্টৰ কৃষি ভূমিৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব। ই মধ্যপ্ৰদেশত পানী ব্যৱস্থাপনাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। এনে সুবিধাসমূহে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, কৃষি উদ্যোগ আৰু বস্ত্ৰ খণ্ডত বৃহৎ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিব।
বন্ধুসকল,
মধ্যপ্ৰদেশত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত উন্নয়নৰ গতিও দুগুণ হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মধ্যপ্ৰদেশৰ উন্নয়ন আৰু দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰি আছে। নিৰ্বাচনৰ সময়ত মই কৈছিলো যে মোৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত আমি তিনিগুণ দ্ৰুতগতিত কাম কৰিম। আমি ২০২৫ বৰ্ষৰ প্ৰথম ৫০ দিনতো এই গতি দেখিবলৈ পাইছো। এই মাহত আমাৰ বাজেট আহিছে। এই বাজেটত আমি ভাৰতৰ বিকাশৰ প্ৰতিটো অনুঘটকক শক্তি প্ৰদান কৰিছো। আমাৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীও সৰ্ববৃহৎ কৰদাতা, ই সেৱা আৰু উৎপাদনৰ চাহিদা সৃষ্টি কৰে। এই বাজেটত মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সবলীকৰণৰ বাবে বহুতো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমি ১২ লাখ টকাপৰ্যন্ত উপাৰ্জন কৰ-মুক্ত, পুনৰ গঠন কৰা কৰ শ্ৰেণী কৰিছো। বাজেটৰ পিছত ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকেও সুতৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বাজেটত স্থানীয় যোগান শৃংখলা গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে যাতে আমি উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত সম্পূৰ্ণৰূপে আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব পাৰো। এটা সময় আছিল যেতিয়া এমএছএমইৰ সম্ভাৱনা পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে সীমিত কৰি ৰাখিছিল। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ স্থানীয় যোগান শৃংখল সেই স্তৰত বিকশিত হ’ব পৰা নাছিল। আজি আমি অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত এমএছএমই নেতৃত্বাধীন স্থানীয় যোগান শৃংখলা নিৰ্মাণ কৰি আছো। ইয়াৰ বাবে এমএছএমইৰ সংজ্ঞা অধিক সংশোধন কৰা হৈছে। এমএছএমইসমূহক ঋণ সংযুক্ত সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে, ঋণ প্ৰৱেশাধিকাৰ সহজ কৰা হৈছে, মূল্য সংযোজন আৰু ৰপ্তানিৰ বাবেও সমৰ্থন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত আমি এটাৰ পিছত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ ত্বৰান্বিত কৰি আহিছো। ৰাজ্যিক আৰু স্থানীয় পৰ্যায়তো এতিয়া সংস্কাৰক উৎসাহিত কৰা হৈছে। মই আপোনালোকৰ সৈতে বাজেটত আলোচনা কৰা ৰাজ্যিক নিয়ন্ত্ৰণ আয়োগৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব লাগিব। আমি ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে নিৰন্তৰ আলোচনা চলাই আছো। ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে একেলগে, আমি বছৰ বছৰ ধৰি ৪০ হাজাৰতকৈও অধিক চৰকাৰী প্ৰয়োজনীয়তা হ্ৰাস কৰিছো। বছৰ বছৰ ধৰি এনে ১,৫০০ খন আইন বিলুপ্ত কৰা হৈছে, যিবোৰে নিজৰ গুৰুত্ব হেৰুৱাইছিল। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ব্যৱসায় কৰাৰ সূচলতাত বাধা দিয়া নিয়মাৱলী চিনাক্ত কৰা। ডি-ৰেগুলেশ্যন কমিছনে ৰাজ্যসমূহত বিনিয়োগ-অনুকূল নিয়ামক পৰিবেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
বাজেটতে আমি মৌলিক শুল্কৰ গাঁথনিও সৰলীকৰণ কৰিছো। উদ্যোগৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় কেইবাটাও ইনপুটৰ হাৰ হ্ৰাস কৰা হৈছে। শুল্ক গোচৰৰ মূল্যায়নৰ বাবেও এক সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ব্যক্তিগত উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগৰ বাবে নতুন খণ্ড মুকলি কৰাৰ পৰ্যায়ো চলি আছে। এই বছৰ আমি পাৰমাণৱিক শক্তি, জৈৱ-উৎপাদন, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, লিথিয়াম বেটাৰি নিৰ্মাণৰ দৰে বিনিয়োগৰ বাবে বহুতো নতুন পথ মুকলি কৰিছো। ই চৰকাৰৰ অভিপ্ৰায় আৰু দায়বদ্ধতাক প্ৰদৰ্শন কৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিকশিত ভৱিষ্যতত তিনিটা খণ্ডই এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব। এই তিনিটা খণ্ডই কোটি কোটি নতুন নিয়োগৰ সৃষ্টি কৰিব। এই খণ্ডসমূহ হ’ল বস্ত্ৰ, পৰ্যটন আৰু প্ৰযুক্তি। যদি আপুনি বস্ত্ৰ খণ্ডৰ ফালে লক্ষ্য কৰে, ভাৰত হৈছে কপাহ, ৰেচম, পলিয়েষ্টাৰ আৰু ভিস্ক’জৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক। ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ডই লাখ লাখ লোকক নিযুক্তি দিয়ে। ভাৰততো বস্ত্ৰৰ সৈতে জড়িত এক সম্পূৰ্ণ পৰম্পৰা আছে, দক্ষতা আছে আৰু উদ্যমিতা আছে। আৰু মধ্যপ্ৰদেশ এক প্ৰকাৰে ভাৰতৰ কপাহৰ ৰাজধানী। ভাৰতৰ জৈৱিক কপাহৰ যোগানৰ ২৫ শতাংশ মধ্যপ্ৰদেশৰ পৰা আহে। মধ্যপ্ৰদেশ হৈছে দেশৰ সৰ্ববৃহৎ নুনি ৰেচম উৎপাদক। চান্দেৰী আৰু মহেশ্বৰী শাৰী ইয়াত অতি জনপ্ৰিয়। তেওঁলোকক জিআই টেগ দিয়া হৈছে। এই খণ্ডত আপোনাৰ বিনিয়োগে ইয়াৰ বস্ত্ৰশিল্পক বিশ্বব্যাপী এক ছাপ সৃষ্টিত যথেষ্ট সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
পৰম্পৰাগত বস্ত্ৰৰ উপৰিও ভাৰতে নতুন পথৰো অন্বেষণ কৰি আছে। আমি কৃষি-বস্ত্ৰ, চিকিৎসা-বস্ত্ৰ আৰু ভূ-বস্ত্ৰৰ দৰে কাৰিকৰী বস্ত্ৰৰ প্ৰচাৰ কৰি আছো। এই উদ্দেশ্যে এটা ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমি বাজেটতো ইয়াক উৎসাহিত কৰিছো। আপোনালোক সকলো চৰকাৰৰ পিএম মিত্ৰ আঁচনিৰ সৈতেও পৰিচিত। বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বাবেই দেশত ৭ খন বৃহৎ বস্ত্ৰ উদ্যান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰে এখন মধ্যপ্ৰদেশতো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বিকাশে এক নতুন মাত্ৰা লাভ কৰিব। মই আপোনালোককো বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বাবে ঘোষণা কৰা পি এল আই আঁচনিৰ সুবিধা ল’বলৈ অনুৰোধ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বস্ত্ৰৰ দৰে ভাৰতে ইয়াৰ পৰ্যটন খণ্ডতো নতুন মাত্ৰা যোগ কৰিছে। এসময়ত মধ্যপ্ৰদেশ পৰ্যটনৰ এটা প্ৰচাৰ অভিযান আছিল, এম পি অজব হে, সবসে গজব হে। ইয়াত মধ্যপ্ৰদেশৰ নৰ্মদাৰ আশে-পাশে থকা জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনিৰ যথেষ্ট বিকাশ হৈছে। ইয়াত ইমানবোৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আছে, স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা পৰ্যটনৰ বাবেও যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। ভাৰতত ৰোগ নিৰাময় কৰক, ইয়াৰ মন্ত্ৰটো বিশ্বই পচন্দ কৰিছে। স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা খণ্ডত বিনিয়োগৰ সুযোগো ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে। সেয়েহে আমাৰ চৰকাৰে ইয়াত ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বক উৎসাহিত কৰি আছে। ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা আয়ুষৰো অতি বৃহৎ পৰিসৰত প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। আমি বিশেষ আয়ুষ ভিছাও দিছো। এই সকলোবোৰৰ পৰা মধ্যপ্ৰদেশো যথেষ্ট লাভৱান হ’ব।
হয় বন্ধুসকল,
যদি আপুনি ইয়ালৈ আহে, উজ্জয়িনীৰ মহাকাল মহালোকলৈ যাওক, আপুনি মহাকালৰ আশীৰ্বাদো লাভ কৰিব আৰু দেশখনে কেনেদৰে পৰ্যটন আৰু আতিথ্য খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে, সেয়াও আপুনি অনুভৱ কৰিব।
বন্ধুসকল,
মই লালকিল্লাৰ পৰা কৈছিলো-এইটোৱেই সময়, সঠিক সময়। আপোনালোকৰ বাবে মধ্যপ্ৰদেশত বিনিয়োগ কৰা আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে এইটোৱেই সঠিক সময়। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Global Investors Summit 2025 in Bhopal, Madhya Pradesh
24 FEB 2025 3:30PM by PIB Delhi
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shri Mohan Yadav ji, all other esteemed dignitaries, ladies, and gentlemen!
First of all, I apologise for the delay in my arrival here. The delay occurred because, when I arrived here yesterday, I realised that today, the 10th and 12th-grade students have their exams. The timing of their exams was clashing with my departure from the Raj Bhavan. There was a possibility that if roads were closed due to security reasons, students might face difficulties in reaching their examination centres. To avoid any inconvenience for the students, I decided to leave Raj Bhavan only after ensuring that all students had reached their examination centres. Therefore, I intentionally delayed my departure by 15-20 minutes, which in turn caused some inconvenience to you all. I sincerely apologise to all of you once again.
Friends,
It is a matter of pride for me to welcome you all to this sacred city of Raja Bhoj. Many colleagues from various industries and sectors have gathered here today. Today's event holds great significance in the journey from a ‘Viksit Madhya Pradesh’ (Developed Madhya Pradesh) to a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I extend my heartfelt congratulations to Mohan ji and his entire team for organising this grand event.
Friends,
For the first time in the history of Bharat, the entire world is so optimistic about Bharat. Whether it is common people, economic experts, different nations, or global institutions—everyone has high expectations from Bharat. The comments made in the past few weeks have boosted the enthusiasm of every investor in Bharat. Just a few days ago, the World Bank stated that Bharat will continue to be the world’s fastest-growing economy in the coming years. A key representative of the OECD remarked that the future of the world is in India. Recently, a UN organisation on climate change referred to Bharat as a superpower in solar energy. This institution also noted that while many countries merely talk, Bharat delivers results. A recent report highlighted how Bharat is emerging as an excellent supply chain hub for global aerospace firms. Many see Bharat as the solution to global supply chain challenges. I can quote numerous such examples that reflect the world’s growing confidence in Bharat. This confidence is also strengthening the confidence of every Indian state. Today, we can see and feel this optimism here at this Global Summit in Madhya Pradesh.
Friends,
Madhya Pradesh is Bharat’s fifth-largest state in terms of population. It is one of the top states in agriculture and also ranks among the top five states in mineral resources. MP is blessed by the life-giving Maa Narmada. The state has all the potential and possibilities to become one of the top five states in the country by GDP as well.
Friends,
In the past two decades, Madhya Pradesh has witnessed a new era of transformation. There was a time when the state faced major challenges related to electricity and water supply. The law and order situation was even worse, making industrial development very difficult. However, in the last 20 years, with the support of the people, the BJP government in MP has focused on good governance. Two decades ago, investors were hesitant to invest in MP. But today, MP has positioned itself among the top investment destinations in the country. There was a time when poor road conditions made even bus transport difficult in MP. But today, MP is among the leading states in Bharat’s EV revolution. By January 2025, nearly 2 lakh electric vehicles have been registered in the state, reflecting a growth of about 90%. This shows that MP is rapidly emerging as an attractive destination for new manufacturing sectors. I congratulate Mohan ji and his team for declaring this year as the Year of Industry and Employment.
Friends,
In the past decade, Bharat has witnessed a boom in infrastructure development. I can confidently say that Madhya Pradesh has greatly benefited from this. The Delhi-Mumbai Expressway, which connects two of the country’s largest cities, passes significantly through MP. This means that, on one hand, MP is getting fast connectivity to Mumbai’s ports, and on the other, it is also connecting North Indian markets. Today, Madhya Pradesh has a road network of over 5 lakh kilometres. The state's industrial corridors are being integrated with modern expressways, ensuring rapid growth in the logistics sector in MP.
Friends,
Talking about air connectivity, the terminals of Gwalior and Jabalpur airports have been expanded. But we haven’t stopped there—MP’s extensive railway network is also being modernised. The state has achieved 100% railway electrification. The Rani Kamlapati Railway Station in Bhopal continues to impress everyone with its world-class design. Following this model, 80 railway stations in MP are being modernised under the Amrit Bharat Station Scheme.
Friends,
The past decade has been a period of unprecedented growth in Bharat’s energy sector. Especially in green energy, Bharat has achieved what once seemed unimaginable. In the last 10 years, over 70 billion dollars i.e., 5 trillion rupees, has been invested exclusively in the renewable energy sector. This has created over ten lakh jobs in the clean energy space just last year. Madhya Pradesh has also greatly benefited from this energy boom. Today, MP is a power-surplus state, with an electricity generation capacity of around 31,000 megawatts, of which 30% comes from clean energy sources. The Rewa Solar Park is one of the largest solar parks in the country. Just recently, a floating solar plant was inaugurated in Omkareshwar. Additionally, the government has invested 50,000 crore rupees in the Bina Refinery Petrochemical Complex, which will help establish Madhya Pradesh as a hub for petrochemicals. To support this growing infrastructure, the MP government is backing it with modern policies and specialised industrial infrastructure. The state already has over 300 industrial zones, and large investment zones covering thousands of acres are being developed in Pithampur, Ratlam, and Dewas. This means that for all investors, Madhya Pradesh offers immense opportunities for high returns.
Friends,
We all know how important water security is for industrial development. To ensure this, we are focusing on water conservation on one hand and moving forward with a mega mission of river interlinking on the other. Madhya Pradesh's agriculture and industries will be major beneficiaries of this initiative. Recently, work has begun on the Ken-Betwa River Interlinking Project with an investment of 45,000 crore rupees. This project will enhance the productivity of around 10 lakh hectares of agricultural land. It will also significantly strengthen water management in Madhya Pradesh. Such initiatives will unlock huge potential in the food processing, agro-industry, and textile sectors.
Friends,
After the formation of a double-engine government in Madhya Pradesh, the pace of development has also doubled. The central government is working shoulder to shoulder with the MP for the development of the state and the country. During the elections, I had said that we would work three times faster in our third term. We have already seen this speed in the first 50 days of 2025. This month, our budget was presented. In this budget, we have energised every catalyst for Bharat’s growth. Our middle class is the largest taxpayer and also creates demand for services and manufacturing. Several steps have been taken in this budget to empower the middle class. We have made income up to 12 lakh rupees tax-free and restructured tax slabs. The RBI has also reduced interest rates after the budget.
Friends,
The budget emphasises the creation of a local supply chain so that we can become completely self-reliant in manufacturing. There was a time when previous governments limited the potential of MSMEs, which prevented the local supply chain in Bharat from developing to its full capacity. Today, we are prioritising the development of an MSME-led local supply chain. The definition of MSMEs has been further improved, credit-linked incentives are being provided, access to credit has been made easier, and support for value addition and exports has been increased.
Friends,
For the past decade, we have been accelerating major reforms at the national level. Now, reforms are also being encouraged at the state and local levels. I want to highlight the State De-Regulation Commission, which was mentioned in the budget. We have been continuously engaging with states. Over the past few years, we have reduced more than 40,000 compliances in collaboration with state governments. In recent years, around 1,500 outdated laws have been repealed which have lost their purpose. Our aim is to identify regulations that hinder the ease of doing business. The De-Regulation Commission will help create an investment-friendly regulatory ecosystem in the states.
Friends,
In this budget, we have also simplified the Basic Customs Duty structure. The rates for several essential industry inputs have been reduced. A time limit is also being set for the assessment of custom cases. In addition, new sectors are continuously being opened for private entrepreneurship and investment. This year, we have opened up several new avenues for investment, including nuclear energy, bio-manufacturing, critical minerals processing, and lithium battery manufacturing. This demonstrates the government's intent and commitment.
Friends,
Three sectors will play a crucial role in shaping Bharat’s developed future. These three sectors will create millions of new jobs. They are textiles, tourism, and technology. If we look at the textile sector, Bharat is the second-largest producer of cotton, silk, polyester, and viscose. The textile industry provides employment to millions of people. Bharat has a strong tradition, skilled workforce, and entrepreneurial spirit in textiles. Madhya Pradesh, in particular, is considered the cotton capital of Bharat. Around 25 percent of Bharat’s organic cotton supply comes from Madhya Pradesh. The state is also the largest producer of mulberry silk in the country. The famous Chanderi and Maheshwari sarees from here are highly popular and have been awarded the GI tag. Your investment in this sector will significantly help Madhya Pradesh’s textiles make a global impact.
Friends,
Apart from traditional textiles, Bharat is also exploring new avenues. We are promoting agro textiles, medical textiles, and geotextiles, which fall under the category of technical textiles. A national mission has been launched for this, and we have provided incentives for it in the budget. You must also be aware of the PM MITRA scheme, under which seven major textile parks are being developed across the country. One of these parks is being established in Madhya Pradesh, which will further boost the growth of the textile sector. I urge you all to take full advantage of the PLI scheme announced for the textile industry.
Friends,
Just like in textiles, Bharat is also adding new dimensions to its tourism sector. There used to be a campaign for MP Tourism that said, “MP ajab bhi hai, Sabse Gajab bhi hai” (MP is unique and the most incredible). In Madhya Pradesh, there has been significant development in tourism infrastructure around the Narmada River and tribal areas. The state is home to many national parks and offers immense opportunities for health and wellness tourism. The mantra "Heal in India" is gaining global recognition. Investment opportunities in the health and wellness sector are continuously expanding, and that is why our government is encouraging public-private partnerships in this field. Bharat is also promoting its traditional treatments and AYUSH on a large scale. We are even offering special AYUSH visas. All of these initiatives will greatly benefit Madhya Pradesh as well.
By the way, friends,
Since you are here, I encourage you to visit Mahakal Mahalok in Ujjain. You will receive Mahakal's blessings and also experience how the country is expanding its tourism and hospitality sector.
Friends,
I have said from the Red Fort: "This is the time, the right time." This is also the right time for you to invest and expand investments in Madhya Pradesh. Once again, my best wishes to all of you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.