Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Global Investors Summit 2025 in Bhopal, Madhya Pradesh
24 FEB 2025 3:30PM by PIB Delhi
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shri Mohan Yadav ji, all other esteemed dignitaries, ladies, and gentlemen!
First of all, I apologise for the delay in my arrival here. The delay occurred because, when I arrived here yesterday, I realised that today, the 10th and 12th-grade students have their exams. The timing of their exams was clashing with my departure from the Raj Bhavan. There was a possibility that if roads were closed due to security reasons, students might face difficulties in reaching their examination centres. To avoid any inconvenience for the students, I decided to leave Raj Bhavan only after ensuring that all students had reached their examination centres. Therefore, I intentionally delayed my departure by 15-20 minutes, which in turn caused some inconvenience to you all. I sincerely apologise to all of you once again.
Friends,
It is a matter of pride for me to welcome you all to this sacred city of Raja Bhoj. Many colleagues from various industries and sectors have gathered here today. Today's event holds great significance in the journey from a ‘Viksit Madhya Pradesh’ (Developed Madhya Pradesh) to a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I extend my heartfelt congratulations to Mohan ji and his entire team for organising this grand event.
Friends,
For the first time in the history of Bharat, the entire world is so optimistic about Bharat. Whether it is common people, economic experts, different nations, or global institutions—everyone has high expectations from Bharat. The comments made in the past few weeks have boosted the enthusiasm of every investor in Bharat. Just a few days ago, the World Bank stated that Bharat will continue to be the world’s fastest-growing economy in the coming years. A key representative of the OECD remarked that the future of the world is in India. Recently, a UN organisation on climate change referred to Bharat as a superpower in solar energy. This institution also noted that while many countries merely talk, Bharat delivers results. A recent report highlighted how Bharat is emerging as an excellent supply chain hub for global aerospace firms. Many see Bharat as the solution to global supply chain challenges. I can quote numerous such examples that reflect the world’s growing confidence in Bharat. This confidence is also strengthening the confidence of every Indian state. Today, we can see and feel this optimism here at this Global Summit in Madhya Pradesh.
Friends,
Madhya Pradesh is Bharat’s fifth-largest state in terms of population. It is one of the top states in agriculture and also ranks among the top five states in mineral resources. MP is blessed by the life-giving Maa Narmada. The state has all the potential and possibilities to become one of the top five states in the country by GDP as well.
Friends,
In the past two decades, Madhya Pradesh has witnessed a new era of transformation. There was a time when the state faced major challenges related to electricity and water supply. The law and order situation was even worse, making industrial development very difficult. However, in the last 20 years, with the support of the people, the BJP government in MP has focused on good governance. Two decades ago, investors were hesitant to invest in MP. But today, MP has positioned itself among the top investment destinations in the country. There was a time when poor road conditions made even bus transport difficult in MP. But today, MP is among the leading states in Bharat’s EV revolution. By January 2025, nearly 2 lakh electric vehicles have been registered in the state, reflecting a growth of about 90%. This shows that MP is rapidly emerging as an attractive destination for new manufacturing sectors. I congratulate Mohan ji and his team for declaring this year as the Year of Industry and Employment.
Friends,
In the past decade, Bharat has witnessed a boom in infrastructure development. I can confidently say that Madhya Pradesh has greatly benefited from this. The Delhi-Mumbai Expressway, which connects two of the country’s largest cities, passes significantly through MP. This means that, on one hand, MP is getting fast connectivity to Mumbai’s ports, and on the other, it is also connecting North Indian markets. Today, Madhya Pradesh has a road network of over 5 lakh kilometres. The state's industrial corridors are being integrated with modern expressways, ensuring rapid growth in the logistics sector in MP.
Friends,
Talking about air connectivity, the terminals of Gwalior and Jabalpur airports have been expanded. But we haven’t stopped there—MP’s extensive railway network is also being modernised. The state has achieved 100% railway electrification. The Rani Kamlapati Railway Station in Bhopal continues to impress everyone with its world-class design. Following this model, 80 railway stations in MP are being modernised under the Amrit Bharat Station Scheme.
Friends,
The past decade has been a period of unprecedented growth in Bharat’s energy sector. Especially in green energy, Bharat has achieved what once seemed unimaginable. In the last 10 years, over 70 billion dollars i.e., 5 trillion rupees, has been invested exclusively in the renewable energy sector. This has created over ten lakh jobs in the clean energy space just last year. Madhya Pradesh has also greatly benefited from this energy boom. Today, MP is a power-surplus state, with an electricity generation capacity of around 31,000 megawatts, of which 30% comes from clean energy sources. The Rewa Solar Park is one of the largest solar parks in the country. Just recently, a floating solar plant was inaugurated in Omkareshwar. Additionally, the government has invested 50,000 crore rupees in the Bina Refinery Petrochemical Complex, which will help establish Madhya Pradesh as a hub for petrochemicals. To support this growing infrastructure, the MP government is backing it with modern policies and specialised industrial infrastructure. The state already has over 300 industrial zones, and large investment zones covering thousands of acres are being developed in Pithampur, Ratlam, and Dewas. This means that for all investors, Madhya Pradesh offers immense opportunities for high returns.
Friends,
We all know how important water security is for industrial development. To ensure this, we are focusing on water conservation on one hand and moving forward with a mega mission of river interlinking on the other. Madhya Pradesh's agriculture and industries will be major beneficiaries of this initiative. Recently, work has begun on the Ken-Betwa River Interlinking Project with an investment of 45,000 crore rupees. This project will enhance the productivity of around 10 lakh hectares of agricultural land. It will also significantly strengthen water management in Madhya Pradesh. Such initiatives will unlock huge potential in the food processing, agro-industry, and textile sectors.
Friends,
After the formation of a double-engine government in Madhya Pradesh, the pace of development has also doubled. The central government is working shoulder to shoulder with the MP for the development of the state and the country. During the elections, I had said that we would work three times faster in our third term. We have already seen this speed in the first 50 days of 2025. This month, our budget was presented. In this budget, we have energised every catalyst for Bharat’s growth. Our middle class is the largest taxpayer and also creates demand for services and manufacturing. Several steps have been taken in this budget to empower the middle class. We have made income up to 12 lakh rupees tax-free and restructured tax slabs. The RBI has also reduced interest rates after the budget.
Friends,
The budget emphasises the creation of a local supply chain so that we can become completely self-reliant in manufacturing. There was a time when previous governments limited the potential of MSMEs, which prevented the local supply chain in Bharat from developing to its full capacity. Today, we are prioritising the development of an MSME-led local supply chain. The definition of MSMEs has been further improved, credit-linked incentives are being provided, access to credit has been made easier, and support for value addition and exports has been increased.
Friends,
For the past decade, we have been accelerating major reforms at the national level. Now, reforms are also being encouraged at the state and local levels. I want to highlight the State De-Regulation Commission, which was mentioned in the budget. We have been continuously engaging with states. Over the past few years, we have reduced more than 40,000 compliances in collaboration with state governments. In recent years, around 1,500 outdated laws have been repealed which have lost their purpose. Our aim is to identify regulations that hinder the ease of doing business. The De-Regulation Commission will help create an investment-friendly regulatory ecosystem in the states.
Friends,
In this budget, we have also simplified the Basic Customs Duty structure. The rates for several essential industry inputs have been reduced. A time limit is also being set for the assessment of custom cases. In addition, new sectors are continuously being opened for private entrepreneurship and investment. This year, we have opened up several new avenues for investment, including nuclear energy, bio-manufacturing, critical minerals processing, and lithium battery manufacturing. This demonstrates the government's intent and commitment.
Friends,
Three sectors will play a crucial role in shaping Bharat’s developed future. These three sectors will create millions of new jobs. They are textiles, tourism, and technology. If we look at the textile sector, Bharat is the second-largest producer of cotton, silk, polyester, and viscose. The textile industry provides employment to millions of people. Bharat has a strong tradition, skilled workforce, and entrepreneurial spirit in textiles. Madhya Pradesh, in particular, is considered the cotton capital of Bharat. Around 25 percent of Bharat’s organic cotton supply comes from Madhya Pradesh. The state is also the largest producer of mulberry silk in the country. The famous Chanderi and Maheshwari sarees from here are highly popular and have been awarded the GI tag. Your investment in this sector will significantly help Madhya Pradesh’s textiles make a global impact.
Friends,
Apart from traditional textiles, Bharat is also exploring new avenues. We are promoting agro textiles, medical textiles, and geotextiles, which fall under the category of technical textiles. A national mission has been launched for this, and we have provided incentives for it in the budget. You must also be aware of the PM MITRA scheme, under which seven major textile parks are being developed across the country. One of these parks is being established in Madhya Pradesh, which will further boost the growth of the textile sector. I urge you all to take full advantage of the PLI scheme announced for the textile industry.
Friends,
Just like in textiles, Bharat is also adding new dimensions to its tourism sector. There used to be a campaign for MP Tourism that said, “MP ajab bhi hai, Sabse Gajab bhi hai” (MP is unique and the most incredible). In Madhya Pradesh, there has been significant development in tourism infrastructure around the Narmada River and tribal areas. The state is home to many national parks and offers immense opportunities for health and wellness tourism. The mantra "Heal in India" is gaining global recognition. Investment opportunities in the health and wellness sector are continuously expanding, and that is why our government is encouraging public-private partnerships in this field. Bharat is also promoting its traditional treatments and AYUSH on a large scale. We are even offering special AYUSH visas. All of these initiatives will greatly benefit Madhya Pradesh as well.
By the way, friends,
Since you are here, I encourage you to visit Mahakal Mahalok in Ujjain. You will receive Mahakal's blessings and also experience how the country is expanding its tourism and hospitality sector.
Friends,
I have said from the Red Fort: "This is the time, the right time." This is also the right time for you to invest and expand investments in Madhya Pradesh. Once again, my best wishes to all of you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মধ্য প্রদেশকী ভোপালদা গ্লোবেল ইনভেস্তর্স সম্মিৎ ২০২৫ হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
24 FEB 2025 3:30PM by PIB Imphal
মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মোহন য়াদবজী, অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং!
অহানবদা, ঐহাক্না মফম অসিদা য়ৌরকপদা থেংখিবা অসিগীদমক ঙাকপিনবা হায়জরি। ঙরাং ঐহাক মফম অসিদা লাকপদা, ঙসি ক্লাস ১০ অমসুং ১২গী মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী একজামশিং পাংথোক্কদৌরি হায়বসি ঐহাক্না ঙলকপদগী থেংখিবনি। মখোয়গী একজামগী মতম অসি ঐহাক্না রাজ ভবন থাদোকপগা মান্নৈ। করিগুম্বা সেক্যুরিতীনা মরম ওইদুনা লম্বীশিং থিংলবদি মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী একজামিনেসন সেন্তরশিংদা চৎপদা খুদোংচাদবা মায়োক্নবগী ওইথোকপা য়াবা লৈ। মহৈরোইশিংগীদমক খুদোংচাদবা অমত্তা লৈহন্দনবা, মহৈরোই পুম্নমক মখোয়গী একজামিনেসন সেন্তরশিংদা য়ৌরে হায়বা খঙদোক্লবা মতুংদা ঐহাক্না রাজ ভবন থাদোক্নবা ৱারেপ লৌখি। মরম অদুনা, ঐহাক্না ঐহাক্কী খোঙচৎকী মতম অদু মিনিত ১৫-২০ থেংথহনখি। মসিনা ময়াম পুম্নমক্তা খুদোংচাদবা খরা থোকহনখি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা ঙাকপিনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
রাজা ভোজকী শেংলবা শহর অসিদা ময়াম পুম্নমক্না তরাম্না ওকপিবা অসি ঐহাক্কীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা অমনি। তোঙান তোঙানবা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং সেক্তরশিংদগী ইচিল-ইনাও কয়া অমা ঙসি মফম অসিদা পুনখ্রে। ঙসিগী থৌরম অসি 'ভিক্সিৎ মধ্য প্রদেশ' (চাউখৎলবা মধ্য প্রদেশ) দগী 'ভিক্সিৎ ভারত' (চাউখৎলবা ভারত) ফাওবগী খোঙচৎ অসিদা য়াম্না মরু ওই। মোহন জী অমসুং মহাক্কী তীম পুম্নমকপু মসিগী অচৌবা থৌরম অসি শীনবগীদমক ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ভারতকী পুৱারীদা ইহান হানবা ওইনা, মালেম পুম্বনা ভারতকীদমক অফবা ৱাখল্লোন ফোংদোক্লি। মীচম প্রজা, শেন্মিৎলোনগী এক্সপর্ত, তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিং নৎত্রগা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিং ওইরো, ভারত অসিদগী মীপুম খুদিংমক্না অৱাংবা থাক্কী আশা তৌরি। হৌখিবা চয়োল খরা অসিদা ফোংদোকখিবা ৱাফমশিং অসিনা ভারত্তা ইনভেস্তর খুদিংমক্কী মীৎয়েং চংলক্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ৱার্ল্দ বেঙ্কনা হায়খি মদুদি ভারত অসি লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মালেমগী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমী অমা ওইদুনা লৈগনি। ও.ই.সি.দি.গী মরুওইবা মীহুৎ অমনা হায়খি মদুদি মালেমগী তুংলমচৎ অসি ভারত্তা লৈরি। হন্দক্তা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মতাংদা য়ু.এন. ওর্গানাইজেসন্না ভারতপু সোলার ইনর্জীদা সুপর পৱার অমা ওইনা শকখঙখি। লৈবাক কয়ানা শুপ্নগী ঙাংবা খক্তা ওইনা তৌরবসু, ভারতনা ফলশিং উবা ফংহল্লি হায়নসু ইন্সতিত্যুসন অসিনা পনখি। মালেমগী এয়রোস্পেস ফার্মশিংগীদমক ভারতনা মতৌ করম্না অফবা সপ্লাই চেন হব অমা ওইরক্লি হায়বদু হন্দক্কী রিপোর্ত অমনা তাক্লি। মালেমগী সপ্লাই চেনগী শিংনবশিং অসি কোকহন্নবা ভারতনা পাম্বৈ অমনি হায়না মীওই কয়ানা উরি। মালেমনা ভারতকীদমক থাজবা হেনগৎলক্লিবা অসি উৎলিবা অসিগুম্বা খুদম কয়া ঐহাক্না থমজগে। হায়রিবা থাজবা অসিনা ভারতকী রাজ্য খুদিংমক্কী থাজববুসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঙসি, ঐখোয়না গ্লোবেল সম্মিৎ অসিদা, মধ্য প্রদেশতা, ওপতিমিজম অসি উবা অমসুং ফাওবা ফংলি।
মরুপশিং,
মীশিং য়াম্বগী মতুং ইন্না মধ্য প্রদেশ অসি ভারতকী মঙাশুবা খ্বাইদগী চাউবা রাজ্যনি। মসি লৌউ-শিংউদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমনি অমসুং মিনরেল রিসোর্সতা খ্বাইদগী মকোক থোংবা রাজ্য মঙাগী মনুংদা লৈ। এম.পি. অসি পুন্সি পীবা মা নর্মদাগী মঙাল ফংলি। রাজ্য অসিদা জি.দি.পি.গী লমদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফবা রাজ্য মঙাগী মনুংদা অমা ওইনবগী পোতেন্সিএল অমসুং ওইথোকপা য়াবা পুম্নমক লৈ।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অনি অসিদা, মধ্য প্রদেশনা অহোংবা লাকপগী অনৌবা য়ুগ অমা উবা ফংলে। রাজ্য অসিনা মৈ অমসুং ঈশিং সপ্লাইগা মরী লৈনবা অচৌবা শিংনবশিং থেংনখিবা মতম অমা লৈখি। লো এন্দ ওর্দরগী ফিভম অসি হেন্না ফৎখিদে, মসিনা ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্তবু য়াম্না অৱাবা ওইহল্লি। অদুম ওইনমক, হৌখিবা চহি ২০ অসিদা, মীয়ামগী মতেংগা লোয়ননা, এম.পি.দা লৈরিবা বিজেপি সরকারনা অফবা লৈঙাক্লোনদা মীৎয়েং থম্লি। চহি তরাগী খুজিং অনিগী মমাংদা, ইনভেস্তরশিংনা এম.পি.দা ইনভেস্ত তৌনিংলমদে। অদুবু ঙসিদি, এম.পি.না লৈবাক অসিগী শিংথানিংঙাই ওইরবা ইনভেস্তমেন্তকী মফমশিংগী মরক্তা য়াওরে। লম্বীগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইদুনা এম.পি.দা বস ত্রান্সপোর্ত ফাওবা অৱাবা ওইরকখিবা মতম অমা লৈখি। অদুবু ঙসিদি, এম.পি.না ভারতকী ই.ভি. রিভোলুসনদা মকোক থোংবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। জনুৱারী ২০২৫ ফাওবদা, ইলেক্ত্রিক ভেহিকল লাখ ২ রোম রাজ্য অসিদা রেজিস্তর তৌখ্রে। মসিনা চাউরাক্না চাদা ৯০গী গ্রোথ অমা উৎলি। মসিনা তাক্লি মদুদি এম.পি.না অনৌবা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরশিংগীদমক্তা য়াম্না থুনা অফবা দেস্তিনেসন অমা ওইরক্লি। চহি অসি ইন্দস্ত্রী অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী চহি ওইনা লাউথোকখিবগীদমক মোহন জী অমসুং মহাক্কী তীমবু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতনা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী লমদা চাউখৎপা অমা উবা ফংলে। ঐহাক্না থাজবগা লোয়ননা হায়জবা য়াই মদুদি মধ্য প্রদেশনা মসিগী কান্নবা য়াম্না ফংলে। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা শহর অনি শম্নহল্লিবা দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেনা এম.পি.দা চাউনা ফাওদুনা চৎলি মসিনা তাকপদি, অমরোমদা, এম.পি.না মুম্বাইগী পোর্তশিংদা য়াম্না থুনা কনেক্তিবিতী ফংহল্লি, অমসুং অতোপ্পা অমরোমদা, মসিনা অৱাং ভারতকী কৈথেলশিংসু শম্নহল্লি। ঙসিদি, মধ্য প্রদেশতা কিলোমীতর লাখ ৫ হেনবগী লম্বী নেৎৱার্ক লৈরে। রাজ্য অসিগী ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং অসি মোদর্ন এক্সপ্রেসৱেশিংগা পুনশিন্নবা হোৎনরি। মসিনা এম.পি.দা লোজিস্তিক্স সেক্তরদা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা ঙমহল্লি।
মরুপশিং,
এয়র কনেক্তিবিতীগী মতাংদা, গৱালিয়র অমসুং জবলপুর এয়রপোর্তকী তর্মিনেলশিং পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। অদুবু ঐখোয়না মসিদা লেপখিদে, পাক চাউবা রেলৱেজ নেৎৱার্কসু মোদর্নাইজ তৌরি। রাজ্য অসিনা রেলৱেজ ১০০% ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌখ্রে। ভোপালদা লৈবা রানী কমলাপতি রেলৱে স্তেসন অসিনা মালেমগী থাক্কী দিজাইনগা লোয়ননা মীপুম খুদিংমকপু অঙকপা পোকহল্লি। মোদেল অসিবু মখা চত্থদুনা অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমগী মখাদা এম.পি.দা রেলৱে স্তেসন ৮০ মোদর্নাইজ তৌরি।
মরুপশিং,
দিকেদ অসি ভারতকী ইনর্জী সেক্তরদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎলকপগী মতম অমা ওইখি। মরুওইনা গ্রীন ইনর্জীদা, ভারতনা থাজবা ঙমদবা অদু ফংলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, দোল্লর বিল্লিয়ন ৭০ হেনবা হায়বদি লুপা ত্রিল্লিয়ন ৫, রিন্যুএবল ইনর্জী সেক্তরদা খক্তদা ইনভেস্ত তৌখ্রে। মসিনা হৌখিবা চহি খক্তদা ক্লিন ইনর্জীগী লমদা থবক লাখ ১০ হেন্না ফংহনখ্রে। মসিগী ইনর্জী চাউখৎপা অসিদগী মধ্য প্রদেশসু চাউনা কান্নবা ফংলি। ঙসিদি, এম.পি. অসি ইলেক্ত্রিসিতী জেনরেসন কেপাসিতী মেগাৱাৎ ৩১,০০০ রোম লৈবা ওইরে, মদুনা চাদা ৩০দি ক্লিন ইনর্জী সোর্সশিংদগী লাকপনি। রীৱা সোলার পার্ক অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা সোলার পার্কশিংগী মনুংদা অমনি। হন্দক্তা ওমকারেশ্বরদা ফ্লোতিং সোলর প্লান্ত অমা শঙ্গাখি। মসিগী মথক্তা, সরকারনা বিনা রিফাইনরী পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্সতা লুপা করোর ৫০,০০০ ইনভেস্ত তৌখ্রে। মসিনা মধ্য প্রদেশপু পেত্রোকেমিকেলশিংগী হব অমা ওইহনবদা মতেং পাংগনি। ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিবু মতেং পাংনবা, এম.পি. সরকারনা অনৌবা পোলিসীশিং অমসুং অখন্নবা ইন্দস্ত্রীএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা মতেং পাংলি। রাজ্য অসিদা ইন্দস্ত্রীএল জোন ৩০০ হেন্না লৈরে অমসুং পীথমপুর, রতলাম অমসুং দেৱাসতা একর লিশিং কয়া কোনশিনবা অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত জোনশিং শেমগৎলি। মসিনা তাক্লিবদি ইনভেস্তর পুম্নমক্কী ওইনা, মধ্য প্রদেশনা অৱাংবা রিতর্নগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা পীরি।
মরুপশিং,
ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্তকীদমক ৱাতর সেক্যুরিতী অসি কয়া মরুওইবগে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। মসি ফংনবগীদমক ঐখোয়না নাকল অমরোমদা ঈশিং কঞ্জার্বেসনদা মীৎয়েং থম্লি অমসুং অতোপ্পা নাকল অমরোমদা তুরেলশিং শম্নহন্নবগী অচৌবা মিসন অমা পায়খৎলি। মধ্য প্রদেশকী লৌউ-শিংউ অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং অসি মসিগী খোংথাং অসিগী মরুওইবা কান্নবা ফংলগনি। হন্দক্তা, লুপা করোর ৪৫,০০০গী শেনফমগা লোয়ননা কেন-বেৎৱা রিভর ইন্তরলিঙ্কিং প্রোজেক্তকী থবক হৌখ্রে। প্রোজেক্ত অসিনা লৌউ-শিংউগী লম হেক্তর লাখ ১০ রোমগী পোত্থোক হেনগৎহনগনি। মসিনা মধ্য প্রদেশতা ঈশিংগী মেনেজমেন্তসু য়াম্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। অসিগুম্বা ইনিসিএতিবশিংনা ফুদ প্রোসেসিং, এগ্রো-ইন্দস্ত্রী অমসুং তেক্সতাইল সেক্তরশিংদা অচৌবা পোতেন্সিএল অমা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
মধ্য প্রদেশতা দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অমা শেম্লবা মতুংদা, চাউখৎপগী খোঙজেলসু শরুক অনি হেনগৎলে। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক এম.পি.গা খুৎশম্নদুনা থবক তৌরি। ইলেক্সনগী মতমদা, ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্মদা শরুক অহুম হেন্না য়াংনা থবক তৌগনি। ঐখোয়না অসিগুম্বা খোঙজেল অসি ২০২৫গী অহানবা নুমিৎ ৫০দা উবা ফংলে। থা অসিদা, ঐখোয়গী বজেৎ অদু পুথোকখি। মসিগী বজেৎ অসিদা, ঐখোয়না ভারতকী চাউখৎপগীদমক কেতালাইজর খুদিংমক পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়গী মিদ্দল ক্লাস অসি খ্বাইদগী চাউবা তেক্সপেয়রনি অমসুং সর্ভিসশিং অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী দিমান্দসু শেম্মি। মিদ্দল ক্লাসকী শক্তি হেনগৎহন্নবা মসিগী বজেৎ অসিদা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। ঐখোয়না লুপা লাখ ১২ ফাওবগী ইনকম অসি তেক্স ফ্রী ওইহল্লে অমসুং তেক্স স্লেবশিং শেমদোক্লে। আর.বি.আই.নসু বজেৎকী মতুংদা শেন্দোইগী চাং হন্থহনখ্রে।
মরুপশিং,
বজেৎ অসিদা লোকেল সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপদা মরুওইবা পীরি। মসিনা ঐখোয় মেনুফেকচরিংদা মপুং ফানা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি। মমাংগী সরকারশিংনা এম.এস.এম.ই.শিংগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু অথিংবা থমখিবা মতম অমা লৈখি। মসিনা ভারত্তা লোকেল সপ্লাই চেন অসি মপুং ফানা চাউখৎহনবদা অথিংবা থমখি। ঙসিদি, ঐখোয়না এম.এস.এম.ই.না লুচিংবা লোকেল সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। এম.এস.এম.ই.শিংগী ৱাহন্থোক অসি মখা তানা ফগৎহনখ্রে, ক্রেদিৎ লিঙ্ক তৌরবা ইন্সেন্তিবশিং ফংহল্লে, ক্রেদিৎ ফংহনবদা হেন্না লায়থোকহল্লে, অমসুং ভেল্যু এদিসন অমসুং এক্সপোর্তশিংদা মতেং পীবা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ঐখোয়না নেস্নেল লেবেলদা অচৌবা রিফোর্মশিং অথুবা মতমদা পাংথোক্লি। হৌজিক্তি, রিফোর্মশিং অসি স্তেত অমসুং লোকেল লেভেলদসু পুক্নিং থৌগৎলি। ঐহাক্না স্তেত দি-রেগুলেসন কম্মিসনবু মরুওইনা পননিংই, মসি বজেত্তা পনখি। ঐখোয়না রাজ্যশিংগা লেপ্পা লৈতনা ৱারী শানদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, রাজ্য সরকারশিংগা খুৎশম্নদুনা ঐখোয়না কমপ্লাইএন্স ৪০,০০০ হেন্না হন্থহনখ্রে। হৌখিবা চহিশিংদা, মখোয়গী কান্নফম খঙদ্রবা মতমগা চুনদ্রবা আইন চাউরাক্না ১৫০০ লৌথোকখ্রে। ঐখোয়গী পান্দমদি ললোন-ইতিক তৌবদা লায়থোকহল্লিবা কাংলোনশিং মশক খঙদোকপনি। দি-রেগুলেসন কম্মিসন অসিনা রাজ্যশিংদা ইনভেস্তমেন্ত-ফ্রেন্দলী রেগুলেতরী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
হায়রিবা বজেৎ অসিদা, ঐখোয়না বেসিক কস্তম দ্যুতী স্ত্রকচরসু লাইথোক্লে। মরুওইবা ইন্দস্ত্রী ইনপুত কয়াগী রেৎশিং হন্থখ্রে। কাস্তমগী কেসশিং য়েংশিন্নবগীদমক মতমগী অকক্নবা মতমসু লেপকনি। মসিগী মথক্তা, প্রাইবেৎ ওন্তপ্রিনরশিপ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকীদমক অনৌবা সেক্তরশিং লেপ্তনা হাংদোক্লি। ন্যুক্লিয়র ইনর্জী, বাইও-মেনুফেকচরিং, ক্রিতিকেল মিনরেল প্রোসেসিং অমসুং লিথিয়ম বেতরী মেন্যুফেকচরিং য়াওনা চহি অসিদা, ঐখোয়না ইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা লম্বী কয়া অমা হাংদোক্লে। মসিনা সরকারগী অপাম্বা অমসুং ফিরেপ উৎলি।
মরুপশিং,
সেক্তর অহুম্না ভারতকী চাউখৎলবা তুংলমচৎ শেমগৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। সেক্তর অহুম অসিনা অনৌবা থবক মিলিয়ন কয়া অমা শেমগনি। মখোয় অসি তেক্সতাইল, তুরিজম অমসুং তেক্নোলোজীনি। ঐখোয়না তেক্সতাইল সেক্তরদা য়েংলবদি, ভারত অসি কতন, সিল্ক, পলিস্তর অমসুং ভিস্কোজ পুথোকপা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরি। তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীনা মীওই মিলিয়ন কয়াদা থবক পীরি। ভারতনা তেক্সতাইলদা মপাঙ্গল কনবা চৎনবী, হৈ-শিংলবা শিন্মীশিং অমসুং ওন্তপ্রিনরশিপ স্পিরিৎ লৈরি। মরু ওইনা, মধ্য প্রদেশ অসি ভারতকী কতন কেপিতেলনি হায়না লৌনৈ। ভারতকী ওর্গানিক কতন সপ্লাইগী চাউরাক্না চাদা ২৫দি মধ্য প্রদেশতগী লাক্লি। রাজ্য অসি লৈবাক অসিদা মলবেরী সিল্ক খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা মফম অমসুনি। মফমসিগী মমিং চৎলবা চান্দরী অমসুং মহেশ্বরী সারিশিং অসি য়াম্না পাম্নৈ অমসুং জি.আই. তেগ ফংখ্রে। সেক্তর অসিদা অদোমগী ইনভেস্তমেন্তনা মধ্য প্রদেশকী তেক্সতাইলশিংনা মালেমগী থাক্তা ইথিল পীবদা চাউনা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ত্রেদিস্নেল তেক্সতাইলগী মথক্তা, ভারতনা অনৌবা লম্বীশিংসু থিরি। ঐখোয়না এগ্রো তেক্সতাইল, মেদিকেল তেক্সতাইল, অমসুং জিওতেক্সতাইলশিং প্রমোৎ তৌরি, মখোয়শিং অসি তেক্নিকেল তেক্সতাইলগী কাংলুপকী মনুং চল্লি। মসিগীদমক্তা নেস্নেল মিসন অমা হৌদোক্লে, অমসুং ঐখোয়না মসিগীদমক বজেত্তা ইন্সেন্তিবশিং পীরি। পি.এম. মিত্র স্কিমগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা অচৌবা তেক্সতাইল পার্ক তরেৎ শেমগৎলিবা অসিসু খঙজিনবীয়ু। অসিগুম্বা পার্ক অমা মধ্য প্রদেশতা লিংখৎলি, মসিনা তেক্সতাইল সেক্তরদা মখা তানা খুমাং চাউশিলহল্লগনি। তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগীদমক লাওথোকখিবা পি.এল.আই. স্কিমগী মপুং ফানা কান্নবা লৌনবা ঐনা ময়াম পুম্নমকপু হায়জরি।
মরুপশিং,
তেক্সতাইলদা তৌবগুম্না, ভারতনা তুরিজম সেক্তরদা অনৌবা দাইমেন্সনশিংসু হাপচিল্লি। এম.পি. তুরিজমগীদমক্তা কেম্পেন অমা লৈরম্মি মদুদা হায়রম্মি, এম.পি. অজাব ভী হাই, সবসে গজব ভী হাই; (এম.পি. অসি তোপ তোপ্পা অমসুং খ্বাইদগী থোইদোকপা অমনি) । মধ্য প্রদেশতা, নর্মদা তুরেলগী অকোইবদা অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংদা তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা চাউখৎপা উবা ফংলে। রাজ্য অসিদা নেস্নেল পার্ক কয়া লৈরি অমসুং হেল্থ অমসুং ৱেলনেস তুরিজমগী অচৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈরি। "হিল ইন ইন্দিয়া"গী মন্ত্র অসি মালেমগী ওইনা শকখঙনরক্লি। হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেক্তরদা ইনভেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকার অসিনা হিরম অসিদা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপশিং পুক্নিং থৌগৎলি। ভারতনা মসিগী ত্রেদিস্নেল ত্রিৎমেন্তশিং অমসুং আয়ুশপু পাক-শন্না প্রমোৎ তৌরি। ঐখোয়না অখন্নবা অয়ুশ ভিজা ফাওবা পীরি। মসিগী খোঙথাং পুম্নমক অসিনা মধ্য প্রদেশতা চাউনা কান্নবা ফংহনগনি।
মরুপশিং,
অদোম মফমসিদা লৈরিঙৈদগী, ঐহাক্না অদোমবু উজেনগী মহাকল মহোলোক চৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি। অদোম্না মহাকলগী য়াইফ পাউজেল ফংগনি অমসুং লৈবাক অসিনা তুরিজম অমসুং হোস্পিতেলিতী সেক্তর পাকথোক চাউথোকহনবদসু অদোম্না শরুক য়াবিয়ু।
মরুপশিং,
রেদ ফোর্ৎতগী ঐহাক্না হায়খি: "হৌজিক অসি মতমনি, অচুম্বা মতমনি।" মসি অদোমগীদমক মধ্য প্রদেশতা শেল থাদবা অমসুং শেল থাদবা হেনগৎহনবগী অচুম্বা মতমসু ওইরি। অমুক্কা হন্না, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।