ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୋପାଳରେ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ 2025ର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
24 FEB 2025 3:30PM by PIB Bhubaneshwar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମାଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ !
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ବିଳମ୍ବ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କ୍ଷମା ମାଗୁଛି। ବିଳମ୍ବ ହେଲା କାରଣ ଗତକାଲି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଲି, ମୋ ମନରେ ଗୋଟିଏ କଥା ଆସିଲା ଯେ ଆଜି ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଏକା ସମୟରେ ବାହାରିବା ବହୁତ ଭିଡ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ, ଏକ ସମ୍ଭାବନା ଥିଲା ଯେ ଯଦି ସୁରକ୍ଷା କାରଣରୁ ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଯିବାରେ ଅସୁବିଧା ହେବ। ଏବଂ ମୁଁ ଭାବିଲି ଯେ ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ହିଁ ମୁଁ ରାଜଭବନରୁ ବାହାରିବି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ପ୍ରସ୍ଥାନରେ 15-20 ମିନିଟ୍ ବିଳମ୍ବ କଲି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ହୋଇଥିବା ଅସୁବିଧା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କ୍ଷମା ମାଗୁଛି।
ସାଥିମାନେ
ରାଜା ଭୋଜଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଧରିତ୍ରୀରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା। ଏଠାରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତରୁ, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଅନେକ ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରାରେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମୁଁ ମୋହନଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ
ଭାରତ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ଏକ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ନେଇ ଏତେ ଆଶାବାଦୀ। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ, ସେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆର୍ଥିକ ନୀତି ବିଶେଷଜ୍ଞ ହୁଅନ୍ତୁ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦେଶ ହୁଅନ୍ତୁ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ଭାରତଠାରୁ ବହୁତ ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି। ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଥିବା ମନ୍ତବ୍ୟ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ କହିଛି, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇ ରହିବ। OECDର ଜଣେ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ କହିବା ଅନୁଯାୟୀ – ଦୁନିଆରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତରେ ଅଛି, କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଏକ ସଂସ୍ଥା ଭାରତକୁ ସୌର ଶକ୍ତି ସୁପର ପାୱାର ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଏହି ସଂସ୍ଥା ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛି ଯେ ଅନେକ ଦେଶ କେବଳ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବାବେଳେ ସେଠାରେ ଭାରତ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ନିକଟରେ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି। ବୈଶ୍ୱିକ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଭାରତ କିପରି ଏକ ବଡ଼ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି, ତାହା ଏଥିରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି। ସେମାନେ ଭାରତରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆହ୍ୱାନର ଉତ୍ତର ଦେଖୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏଠାରେ ଏପରି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବି, ଯାହା ଭାରତ ଉପରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଏହି ବିଶ୍ୱ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏହା ଦେଖୁଛୁ, ଅନୁଭବ କରୁଛୁ।
ସାଥିମାନେ
ଜନସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭାରତର ପଞ୍ଚମ ସର୍ବବୃହତ୍ ରାଜ୍ୟ। କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଭାରତର ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ-5ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଜୀବନ ଦାୟିନୀ ମାଁ ନର୍ମଦାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ. ପାଖରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଜି. ଡି. ପି. ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ-5ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଣିପାରିବ।
ସାଥିମାନେ
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଖିଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ବିଜୁଳି, ପାଣିର ଅନେକ ସମସ୍ୟା ଥିଲା। ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଖରାପ ଥିଲା। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଏଠାରେ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଗତ 2 ଦଶନ୍ଧି, 20 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏଠାକାର ବିଜେପି ସରକାର ଶାସନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥିଲା। ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ, ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲେ। ଆଜି, ନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଖରାପ ରାସ୍ତା କାରଣରୁ କେବେବି ବସ୍ ସୁବିଧା ପାଇ ନ ଥିବା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଆଜି ଭାରତର ଇ. ଭି. ବିପ୍ଳବର ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଜାନୁଆରୀ 2025 ସୁଦ୍ଧା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି। ଏହା ପାଖାପାଖି 90 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଆଜି ବିନିର୍ମାଣର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ପାଲଟିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ମୋହନ ଜୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ତାଙ୍କ ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ଚଳିତବର୍ଷକୁ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଏକ ସମୟ ଦେଖିଛି। ମୁଁ କହିପାରିବି, ସାଂସଦମାନେ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି। ଦେଶର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଗୋଟିଏ ପଟେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ମୁମ୍ବାଇ ବନ୍ଦର ସହିତ ଦ୍ରୁତ ସଂଯୋଗ ମିଳୁଛି, ଅନ୍ୟ ପଟେ ଏହା ଉତ୍ତର ଭାରତର ବଜାରକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ 5ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ରହିଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପ କରିଡରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିଶ୍ଚିତ।
ସାଥିମାନେ
ବିମାନ ସଂଯୋଗର କଥା କହିବାକୁ ଗଲେ, ଗ୍ୱାଲିୟର ଏବଂ ଜବଲପୁର ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲକୁ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକି ନାହୁଁ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ର ଏକ ବଡ଼ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ, 100% ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କରାଯାଇଛି। ଭୋପାଳର ରାଣୀ କମଲାପତି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଫଟୋ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି। ସେହିଭଳି ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର 80ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭାରତ ପାଇଁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି। ବିଶେଷ କରି ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଯାହା କଳ୍ପନା କରିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା, ଭାରତ ତାହା କରିଛି। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଖାପାଖି 70 ବିଲିୟନ ଡଲାର ବା 5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା କେବଳ ଗତ ବର୍ଷ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ 10 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହୋଇଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବଳକା। ଏହାର ପାଖାପାଖି 31 ହଜାର ମେଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରୁ 30 ପ୍ରତିଶତ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି। ରେୱା ସୌର ଉଦ୍ୟାନ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ୍ ଉଦ୍ୟାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଓମକାରେଶ୍ୱରରେ ଭାସମାନ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ବିନା ବିଶୋଧନାଗାର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ସରକାର ପ୍ରାୟ 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଧୁନିକ ନୀତି ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ହେଉଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ 300 ରୁ ଅଧିକ ଶିଳ୍ପ ଜୋନ୍ ଅଛି, ପିଥମପୁର, ରତଲାମ ଏବଂ ଦେୱାସରେ ହଜାର ହଜାର ଏକର ନିବେଶର ଜୋନ୍ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି | ଅର୍ଥାତ୍, ଆପଣ ସମସ୍ତ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଲାଭର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଥିପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଅନ୍ୟ ପଟେ ଆମେ ନଦୀ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗର ମେଗା ମିଶନ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କୃଷି, ଏଠାକାର ଶିଳ୍ପ, ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ। ନିକଟରେ 45 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍-ବେତ୍ୱା ନଦୀ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ପାଖାପାଖି 10 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର କୃଷି ଜମିର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଜଳ ପରିଚାଳନାକୁ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଶକ୍ତି ମିଳିବ। ଏଭଳି ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, କୃଷି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ସାଥିମାନେ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ବିକାଶର ଗତି ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆମେ ତିନି ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବୁ। 2025 ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ 50 ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହି ଗତି ଦେଖୁଛୁ। ଚଳିତ ମାସରେ ଆମର ବଜେଟ୍ ଆସିଛି। ଏହି ବଜେଟରେ ଆମେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତପ୍ରେରକକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଆମର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବଂ ସର୍ବବୃହତ୍ ଟିକସଦାତା, ଏହା ସେବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଏହି ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଆମେ 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରିଛୁ, ଟିକସ ସ୍ଲାବକୁ ପୁନଃ ସଂରଚିତ କରିଛୁ। ବଜେଟ୍ ପରେ ଆରବିଆଇ ମଧ୍ୟ ସୁଧ ହାର ହ୍ରାସ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ
ବଜେଟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିବୁ। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୀମିତ ଥିଲା। ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସେହି ସ୍ତରରେ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ। ଆଜି ଆମେ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ର ସଂଜ୍ଞାକୁ ଆହୁରି ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଋଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି, ଋଣ ପ୍ରାପ୍ତି ସହଜ କରାଯାଉଛି, ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ, ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଆସୁଛୁ। ଏବେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି। ରାଜ୍ୟ ଡି-ରେଗୁଲେସନ୍ କମିଶନ ବିଷୟରେ, ଯାହା ବିଷୟରେ ବଜେଟ୍ରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବି। ଆମେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିରନ୍ତର କଥାବାର୍ତ୍ତା ଜାରି ରଖିଛୁ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମିଶି, ଆମେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ ହ୍ରାସ କରିଛୁ। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏଭଳି 1500ଟି ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସେହି ନିୟମାବଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଯାହା ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ମାର୍ଗରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସାଜିଥାଏ। ଡି-ରେଗୁଲେସନ୍ କମିଶନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ ନିୟାମକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ସାଥିମାନେ
ବଜେଟରେ ହିଁ ଆମେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଢାଞ୍ଚାକୁ ମଧ୍ୟ ସରଳ କରିଛୁ। ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନେକ ନିବେଶ ଉପରେ ଦର ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। କଷ୍ଟମ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ଏକ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରାଯାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିବାର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି, ଜୈବ ଉତ୍ପାଦନ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଲିଥିୟମ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି ନିବେଶ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛୁ। ଏହା ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ସାଥିମାନେ
ଭାରତର ବିକଶିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ର କୋଟି କୋଟି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ବୟନଶିଳ୍ପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା। ଆପଣ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଭାରତ ହେଉଛି କପା, ରେଶମ, ପଲିୟେଷ୍ଟର୍ ଏବଂ ଭିସ୍କୋସ୍ର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଉତ୍ପାଦକ। ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ଭାରତରେ ବୟନଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଉଦ୍ୟମୀତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଭାରତର କପା ରାଜଧାନୀ। ଭାରତର ଜୈବିକ କପା ଯୋଗାଣର ପ୍ରାୟ 25 ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଆସିଥାଏ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ୍ ମଲବେରୀ ରେଶମ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ। ଚନ୍ଦେରୀ ଏବଂ ମାହେଶ୍ୱରୀ ଶାଢ଼ୀ ଏଠାରେ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ | ସେମାନଙ୍କୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣଙ୍କର ନିବେଶ ଏଠାକାର ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ସାଥିମାନେ
ପାରମ୍ପରିକ ବସ୍ତ୍ର ବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଅନ୍ୱେଷଣ କରୁଛି। ଆମେ କୃଷି ବୟନଶିଳ୍ପ, ମେଡ଼ିକାଲ ବୟନଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଜିଓ ବୟନଶିଳ୍ପ ଭଳି ବୈଷୟିକ ବୟନଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ପିଏମ ମିତ୍ର ଯୋଜନା ସହିତ ମଧ୍ୟ ପରିଚିତ। ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦେଶରେ 7ଟି ବଡ଼ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏହା ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେବାକୁ ଯାଉଛି। ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଘୋଷିତ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ
ବୟନଶିଳ୍ପ ଭଳି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଡ଼ିଚାଲିଛି। ଏକଦା, ଏମ୍. ପି. ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ଅଭିଯାନ ଥିଲା, ଏମ୍. ପି. ଅଜବ ହୈ, ସବସେ ମଜବୂର ହୈ। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନର୍ମଦା ଜୀଙ୍କ ଆଖପାଖର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବହୁତ ବିକାଶ ହୋଇଛି। ଏଠାରେ କେତେଗୁଡ଼ିଏ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ରହିଛି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଭାରତରେ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରନ୍ତୁ, ଏହାର ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ପସନ୍ଦ କରୁଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଏଥିରେ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା, ଆୟୁଷକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି। ଆମେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆୟୁଷ ଭିସା ମଧ୍ୟ ଦେଉଛୁ। ଏହି ସବୁରୁ ସାଂସଦଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ
ଯଦି ଆପଣ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତେବେ ଉଜ୍ଜୟିନୀର ମହାକାଳ ମହାଲୋକକୁ ଦେଖିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ମହାକାଳର ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ, ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଦେଶ କିପରି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି-ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ, ସଠିକ ସମୟ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିବେଶ କରିବା ଏବଂ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ। ପୁଣି ଥରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Global Investors Summit 2025 in Bhopal, Madhya Pradesh
24 FEB 2025 3:30PM by PIB Delhi
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shri Mohan Yadav ji, all other esteemed dignitaries, ladies, and gentlemen!
First of all, I apologise for the delay in my arrival here. The delay occurred because, when I arrived here yesterday, I realised that today, the 10th and 12th-grade students have their exams. The timing of their exams was clashing with my departure from the Raj Bhavan. There was a possibility that if roads were closed due to security reasons, students might face difficulties in reaching their examination centres. To avoid any inconvenience for the students, I decided to leave Raj Bhavan only after ensuring that all students had reached their examination centres. Therefore, I intentionally delayed my departure by 15-20 minutes, which in turn caused some inconvenience to you all. I sincerely apologise to all of you once again.
Friends,
It is a matter of pride for me to welcome you all to this sacred city of Raja Bhoj. Many colleagues from various industries and sectors have gathered here today. Today's event holds great significance in the journey from a ‘Viksit Madhya Pradesh’ (Developed Madhya Pradesh) to a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I extend my heartfelt congratulations to Mohan ji and his entire team for organising this grand event.
Friends,
For the first time in the history of Bharat, the entire world is so optimistic about Bharat. Whether it is common people, economic experts, different nations, or global institutions—everyone has high expectations from Bharat. The comments made in the past few weeks have boosted the enthusiasm of every investor in Bharat. Just a few days ago, the World Bank stated that Bharat will continue to be the world’s fastest-growing economy in the coming years. A key representative of the OECD remarked that the future of the world is in India. Recently, a UN organisation on climate change referred to Bharat as a superpower in solar energy. This institution also noted that while many countries merely talk, Bharat delivers results. A recent report highlighted how Bharat is emerging as an excellent supply chain hub for global aerospace firms. Many see Bharat as the solution to global supply chain challenges. I can quote numerous such examples that reflect the world’s growing confidence in Bharat. This confidence is also strengthening the confidence of every Indian state. Today, we can see and feel this optimism here at this Global Summit in Madhya Pradesh.
Friends,
Madhya Pradesh is Bharat’s fifth-largest state in terms of population. It is one of the top states in agriculture and also ranks among the top five states in mineral resources. MP is blessed by the life-giving Maa Narmada. The state has all the potential and possibilities to become one of the top five states in the country by GDP as well.
Friends,
In the past two decades, Madhya Pradesh has witnessed a new era of transformation. There was a time when the state faced major challenges related to electricity and water supply. The law and order situation was even worse, making industrial development very difficult. However, in the last 20 years, with the support of the people, the BJP government in MP has focused on good governance. Two decades ago, investors were hesitant to invest in MP. But today, MP has positioned itself among the top investment destinations in the country. There was a time when poor road conditions made even bus transport difficult in MP. But today, MP is among the leading states in Bharat’s EV revolution. By January 2025, nearly 2 lakh electric vehicles have been registered in the state, reflecting a growth of about 90%. This shows that MP is rapidly emerging as an attractive destination for new manufacturing sectors. I congratulate Mohan ji and his team for declaring this year as the Year of Industry and Employment.
Friends,
In the past decade, Bharat has witnessed a boom in infrastructure development. I can confidently say that Madhya Pradesh has greatly benefited from this. The Delhi-Mumbai Expressway, which connects two of the country’s largest cities, passes significantly through MP. This means that, on one hand, MP is getting fast connectivity to Mumbai’s ports, and on the other, it is also connecting North Indian markets. Today, Madhya Pradesh has a road network of over 5 lakh kilometres. The state's industrial corridors are being integrated with modern expressways, ensuring rapid growth in the logistics sector in MP.
Friends,
Talking about air connectivity, the terminals of Gwalior and Jabalpur airports have been expanded. But we haven’t stopped there—MP’s extensive railway network is also being modernised. The state has achieved 100% railway electrification. The Rani Kamlapati Railway Station in Bhopal continues to impress everyone with its world-class design. Following this model, 80 railway stations in MP are being modernised under the Amrit Bharat Station Scheme.
Friends,
The past decade has been a period of unprecedented growth in Bharat’s energy sector. Especially in green energy, Bharat has achieved what once seemed unimaginable. In the last 10 years, over 70 billion dollars i.e., 5 trillion rupees, has been invested exclusively in the renewable energy sector. This has created over ten lakh jobs in the clean energy space just last year. Madhya Pradesh has also greatly benefited from this energy boom. Today, MP is a power-surplus state, with an electricity generation capacity of around 31,000 megawatts, of which 30% comes from clean energy sources. The Rewa Solar Park is one of the largest solar parks in the country. Just recently, a floating solar plant was inaugurated in Omkareshwar. Additionally, the government has invested 50,000 crore rupees in the Bina Refinery Petrochemical Complex, which will help establish Madhya Pradesh as a hub for petrochemicals. To support this growing infrastructure, the MP government is backing it with modern policies and specialised industrial infrastructure. The state already has over 300 industrial zones, and large investment zones covering thousands of acres are being developed in Pithampur, Ratlam, and Dewas. This means that for all investors, Madhya Pradesh offers immense opportunities for high returns.
Friends,
We all know how important water security is for industrial development. To ensure this, we are focusing on water conservation on one hand and moving forward with a mega mission of river interlinking on the other. Madhya Pradesh's agriculture and industries will be major beneficiaries of this initiative. Recently, work has begun on the Ken-Betwa River Interlinking Project with an investment of 45,000 crore rupees. This project will enhance the productivity of around 10 lakh hectares of agricultural land. It will also significantly strengthen water management in Madhya Pradesh. Such initiatives will unlock huge potential in the food processing, agro-industry, and textile sectors.
Friends,
After the formation of a double-engine government in Madhya Pradesh, the pace of development has also doubled. The central government is working shoulder to shoulder with the MP for the development of the state and the country. During the elections, I had said that we would work three times faster in our third term. We have already seen this speed in the first 50 days of 2025. This month, our budget was presented. In this budget, we have energised every catalyst for Bharat’s growth. Our middle class is the largest taxpayer and also creates demand for services and manufacturing. Several steps have been taken in this budget to empower the middle class. We have made income up to 12 lakh rupees tax-free and restructured tax slabs. The RBI has also reduced interest rates after the budget.
Friends,
The budget emphasises the creation of a local supply chain so that we can become completely self-reliant in manufacturing. There was a time when previous governments limited the potential of MSMEs, which prevented the local supply chain in Bharat from developing to its full capacity. Today, we are prioritising the development of an MSME-led local supply chain. The definition of MSMEs has been further improved, credit-linked incentives are being provided, access to credit has been made easier, and support for value addition and exports has been increased.
Friends,
For the past decade, we have been accelerating major reforms at the national level. Now, reforms are also being encouraged at the state and local levels. I want to highlight the State De-Regulation Commission, which was mentioned in the budget. We have been continuously engaging with states. Over the past few years, we have reduced more than 40,000 compliances in collaboration with state governments. In recent years, around 1,500 outdated laws have been repealed which have lost their purpose. Our aim is to identify regulations that hinder the ease of doing business. The De-Regulation Commission will help create an investment-friendly regulatory ecosystem in the states.
Friends,
In this budget, we have also simplified the Basic Customs Duty structure. The rates for several essential industry inputs have been reduced. A time limit is also being set for the assessment of custom cases. In addition, new sectors are continuously being opened for private entrepreneurship and investment. This year, we have opened up several new avenues for investment, including nuclear energy, bio-manufacturing, critical minerals processing, and lithium battery manufacturing. This demonstrates the government's intent and commitment.
Friends,
Three sectors will play a crucial role in shaping Bharat’s developed future. These three sectors will create millions of new jobs. They are textiles, tourism, and technology. If we look at the textile sector, Bharat is the second-largest producer of cotton, silk, polyester, and viscose. The textile industry provides employment to millions of people. Bharat has a strong tradition, skilled workforce, and entrepreneurial spirit in textiles. Madhya Pradesh, in particular, is considered the cotton capital of Bharat. Around 25 percent of Bharat’s organic cotton supply comes from Madhya Pradesh. The state is also the largest producer of mulberry silk in the country. The famous Chanderi and Maheshwari sarees from here are highly popular and have been awarded the GI tag. Your investment in this sector will significantly help Madhya Pradesh’s textiles make a global impact.
Friends,
Apart from traditional textiles, Bharat is also exploring new avenues. We are promoting agro textiles, medical textiles, and geotextiles, which fall under the category of technical textiles. A national mission has been launched for this, and we have provided incentives for it in the budget. You must also be aware of the PM MITRA scheme, under which seven major textile parks are being developed across the country. One of these parks is being established in Madhya Pradesh, which will further boost the growth of the textile sector. I urge you all to take full advantage of the PLI scheme announced for the textile industry.
Friends,
Just like in textiles, Bharat is also adding new dimensions to its tourism sector. There used to be a campaign for MP Tourism that said, “MP ajab bhi hai, Sabse Gajab bhi hai” (MP is unique and the most incredible). In Madhya Pradesh, there has been significant development in tourism infrastructure around the Narmada River and tribal areas. The state is home to many national parks and offers immense opportunities for health and wellness tourism. The mantra "Heal in India" is gaining global recognition. Investment opportunities in the health and wellness sector are continuously expanding, and that is why our government is encouraging public-private partnerships in this field. Bharat is also promoting its traditional treatments and AYUSH on a large scale. We are even offering special AYUSH visas. All of these initiatives will greatly benefit Madhya Pradesh as well.
By the way, friends,
Since you are here, I encourage you to visit Mahakal Mahalok in Ujjain. You will receive Mahakal's blessings and also experience how the country is expanding its tourism and hospitality sector.
Friends,
I have said from the Red Fort: "This is the time, the right time." This is also the right time for you to invest and expand investments in Madhya Pradesh. Once again, my best wishes to all of you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.