কেবিনেট
পিএম ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰ আত্মনিৰ্ভৰ নিধি (পিএম স্বনিধি) আঁচনিৰ পুনৰ গঠন আৰু ২০২৪ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰৰ পিছত ঋণৰ কাৰ্যকাল বৃদ্ধিত অনুমোদন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ
পদপথৰ বিক্ৰেতা আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে উন্নত ঋণ, ইউপিআইসংযুক্ত ক্ৰেডিট কাৰ্ড, ডিজিটেল শাসন আৰু সামগ্ৰিক আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নৰ সুবিধা
27 AUG 2025 2:49PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰ আত্মনিৰ্ভৰ নিধি (পিএম স্বনিধি) আঁচনি’ৰ পুনৰ গঠন আৰু ২০২৪ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰৰ পিছত ঋণৰ সময়সীমা বৃদ্ধিৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে।এই ঋণৰ সময়সীমা এতিয়া ২০৩০ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।এই আঁচনিৰ মুঠ ব্যয় হৈছে ৭,৩৩২ টকা কোটি টকা। পুনৰ গঠিত আঁচনিখনৰ জৰিয়তে ৫০ লাখ নতুন হিতাধিকাৰীকে ধৰি ১.১৫ কোটি হিতাধিকাৰীক উপকৃত কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে।
এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু বিত্তীয় সেৱা বিভাগ (ডিএফএছ)ৰ ওপৰত যৌথভাৱে দায়িত্ব ন্যস্ত কৰা হৈছে। ডিএফএছৰ ভূমিকা হ’ব বেংক/বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু তেওঁলোকৰ তৃণমূল পৰ্যায়ৰ বিষয়াৰ জৰিয়তে ঋণ/ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
পুনৰ গঠন কৰা আঁচনিখনৰ মূল বৈশিষ্ট্যসমূহ হ’ল প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় কিস্তিত ঋণৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি, দ্বিতীয় ঋণ পৰিশোধ কৰা হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে ইউপিআইসংযুক্ত ৰুপে ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ ব্যৱস্থা আৰু খুচুৰা আৰু পাইকাৰী লেনদেনৰ বাবে ডিজিটেল কেছবেক প্ৰদানৰ উদগনি। এই আঁচনিৰ পৰিসৰ পৰ্যায়ক্ৰমে বৃদ্ধি কৰি লোকপিয়ল নগৰ আৰু অৰ্ধনগৰীয়া অঞ্চল ইত্যাদিলৈ প্ৰসাৰ কৰা হৈছে।
উন্নত ঋণৰ গাঁথনিত প্ৰথম কিস্তিৰ ঋণ ১৫,০০০ টকা (১০,০০০ টকাৰ পৰা) আৰু দ্বিতীয় কিস্তিৰ ঋণ ২৫,০০০ টকালৈ (২০,০০০ টকাৰ পৰা) বৃদ্ধি কৰাৰ বিপৰীতে তৃতীয় কিস্তি পূৰ্বৰ দৰে ৫০,০০০ টকাই ৰখা আছে।
ইউপিআইসংযুক্ত ৰুপে ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ প্ৰৱৰ্তনৰ ফলত পদপথৰ বিক্ৰেতাসকলে যিকোনো উদীয়মান ব্যৱসায়িক আৰু ব্যক্তিগত প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ ঋণৰ তৎক্ষণাত সুবিধা লাভ কৰিব পাৰিব।
তদুপৰি, ডিজিটেলাইজেশ্যনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ পদপথৰ বিক্ৰেতাসকলে খুচুৰা আৰু পাইকাৰী লেনদেনত ১৬০০ টকা পৰ্যন্ত কেছবেকৰ উদগনি লাভ কৰিব পাৰিব।
ডিজিটেল দক্ষতাৰ জৰিয়তে উদ্যোগীকৰণ, বিত্তীয় সাক্ষৰতা আৰু বিপণনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পদপথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ ওপৰতো আঁচনিখনে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতীয় খাদ্য সুৰক্ষা আৰু মানক প্ৰাধিকৰণ(FSSAI)ৰ সহযোগত পদপথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে মানক স্বচ্ছতা আৰু খাদ্য সুৰক্ষা প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
পদপথৰ বিক্ৰেতা আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সামগ্ৰিক কল্যাণ আৰু উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ মাহেকীয়া লোক কল্যাণ মেলাৰ জৰিয়তে ‘স্বনিধি ছে সমৃদ্ধি’ পদক্ষেপক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰা হ’ব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন আঁচনিৰ সুবিধাসমূহ যাতে হিতাধিকাৰী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ সম্পূৰ্ণৰূপে লাভ কৰে।
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত অভূতপূৰ্ব কষ্টৰ সন্মুখীন হোৱা পথ বিক্ৰেতাসকলক সহায়ৰ বাবে চৰকাৰে ১ জুন, ২০২০ তাৰিখে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনা আৰম্ভ কৰে। আৰম্ভণিৰে পৰাই এই আঁচনিখনে পদপথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে কেৱল আৰ্থিক সাহায্যতকৈও অধিক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে আৰু অৰ্থনীতিলৈ আগবঢ়োৱা অৱদানৰ বাবে তেওঁলোকক এক পৰিচয় আৰু আনুষ্ঠানিক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছে।
ইতিমধ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাই উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। ২০২৫ চনৰ ৩০ জুলাইলৈকে ৬৮ লাখৰো অধিক পথৰ বিক্ৰেতাক ১৩,৭৯৭ কোটি টকাৰ ৯৬ লাখৰো অধিক ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰে প্ৰায় ৪৭ লাখ ডিজিটেলী সক্ৰিয় হিতাধিকাৰীয়ে ৬.০৯ লাখ কোটি টকাৰ ৫৫৭ কোটিৰো অধিক ডিজিটেল লেনদেন কৰি মুঠ ২৪১ কোটি টকা কেছবেক লাভ কৰিছে। ‘স্বনিধি ছে সমৃদ্ধি’ পদক্ষেপৰ অধীনত ৩,৫৬৪টা নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থাৰ ৪৬ লাখ হিতাধিকাৰীক প্ৰফাইল কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ১.৩৮ কোটিৰো অধিক আঁচনি অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
এই আঁচনিখনে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। অৰ্থনীতি আৰু জীৱিকাৰ উন্নতি, আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি উন্নত কৰা আৰু ডিজিটেল সৱলীকৰণৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত অসাধাৰণ অৱদানৰ বাবে ইয়াক ৰাজহুৱা প্ৰশাসনৰ উৎকৃষ্টতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বঁটা (২০২৩) (কেন্দ্ৰীয় পৰ্যায়) আৰু ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ বাবে চৰকাৰী প্ৰক্ৰিয়া পুনৰ অভিযান্ত্ৰিকীকৰণৰ উৎকৃষ্টতাৰ বাবে ৰূপালী বঁটা (২০২২) লাভ কৰা হৈছে।
এই আঁচনিখনে পদপথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ ব্যৱসায়িক সম্প্ৰসাৰণ আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ সুযোগক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ বিত্তীয়ৰ এক নিৰ্ভৰযোগ্য উৎস প্ৰদান কৰি তেওঁলোকৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ কল্পনা কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা কেৱল পদপথৰ বিক্ৰেতাসকলক সৱলীকৰণ কৰাই নহয়, সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, পথ বিক্ৰেতা আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ আৰ্থ-সামাজিক উত্থান, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ জীৱিকা বৃদ্ধি পাব আৰু চহৰ অঞ্চলসমূহ সজীৱ আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব।

Cabinet
Cabinet approves restructuring & extension of lending period beyond 31.12.2024 of PM Street Vendors AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) Scheme
Enhanced Credit, UPI-linked Credit Cards, Digital Adoption, and Holistic Socio-Economic Development for Street Vendors and Their Families
27 AUG 2025 2:49PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the “Restructuring and extension of the lending period beyond 31.12.2024 of Prime Minister Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) Scheme”. The lending period has now been extended until March 31, 2030. The total outlay for the scheme is ₹7,332 crore. The restructured scheme aims to benefit 1.15 crore beneficiaries including 50 lakh new beneficiaries.
Implementation of the scheme would be the joint responsibility of Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) and Department of Financial Services (DFS), with DFS being responsible for facilitating access to loan/ credit cards through banks/financial institution and their ground level functionaries.
The key features of the restructured scheme include enhanced loan amount across first & second tranche, provision of UPI-linked RuPay Credit Card for beneficiaries who have repaid the second loan, and digital cashback incentives for retail & wholesale transactions. The scheme’s coverage is being expanded beyond statutory towns to census towns, peri-urban areas etc. in graded manner.
The enhanced loan structure includes first tranche loans increased up to ₹15,000 (from ₹10,000) and second tranche loans increased up to ₹25,000 (from ₹20,000), while the third tranche remains unchanged at ₹50,000.
The introduction of UPI-linked RUPAY Credit Card would provide immediate access of credit to the street vendors in order to meet any emergent business and personal requirements.
Further, in order to give boost to digital adoption, the street vendors can avail cashback incentives upto ₹1,600 on making retail & wholesale transactions.
The scheme also focuses on building the capacity of the street vendors with a focus on entrepreneurship, financial literacy, digital skills, and marketing through convergence. Standard hygiene and food safety trainings would be conducted for street food vendors, in partnership with FSSAI.
In order to ensure holistic welfare & development of the street vendors and their families, the ‘SVANidhi se Samriddhi’ component will be further strengthened, through monthly Lok Kalyan Melas. The intent is to ensure that benefits under various GoI schemes reach the beneficiaries and their families in a saturation approach.
The Government had initially launched PM SVANidhi Scheme on 1st June 2020 to support street vendors who faced unprecedented hardships during the COVID-19 pandemic. However, since the inception of the scheme it has proved to be more than financial support for street vendors and has given them a sense of identity & formal recognition for their contribution to the economy.
The celebrated PM SVANidhi scheme has already achieved significant milestones. As of July 30, 2025, over 96 lakh loans amounting to ₹13,797 crore have been disbursed to more than 68 lakh street vendors. Nearly 47 lakh digitally active beneficiaries have conducted over 557 crore digital transactions worth ₹6.09 lakh crore, earning a total cashback of ₹241 crore. Under the ‘SVANidhi se Samriddhi’ initiative, 46 lakh beneficiaries across 3,564 Urban Local Bodies (ULBs) have been profiled, leading to over 1.38 crore scheme sanctions.
The scheme has received national recognition, winning the Prime Minister’s Award for Excellence in Public Administration (2023) for Innovation (Central Level) for its outstanding contribution to boosting the economy, promoting livelihoods, advancing financial inclusion, and driving digital empowerment and the Silver Award for Excellence in Government Process Re-engineering for Digital Transformation (2022).
The extension of the scheme envisages the holistic development of street vendors by offering a reliable source of finance to support business expansion and opportunities for sustainable growth. This will not only empower street vendors but will also foster inclusive economic growth, socio-economic upliftment of street vendors and their families enhancing their livelihoods, and ultimately transforming urban spaces into a vibrant, self-sustaining ecosystem.