প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অহমদাবাদকী কন্যা ছাত্রালয়দা সরদারধাম ফেস-IIগী উরেপ-উয়ুং তম্বদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
24 AUG 2025 10:24PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐহাক্কী মরুপশিং, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, মফম অসিদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ এম.পি.শিং, এম.এল.এ. পুম্নমক, সরদারধামগী মকোক থোংবা ইয়াম্বা শ্রী গাগজী ভাই, ত্রস্তী ভি.কে. পতেল, দিলিপ ভাই, অতৈ মীহুৎ পুম্নমক, অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, মরু ওইনা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচানুপীশিং।
সরদারধামগী মমিং অসি মাগী থবকশিং অসিগুম্না শেংই। ঙসি নুপীমচাশিংগী সেবা, মখোয়গী মহৈ-মশিং তম্বগীদমক হোস্তেল অমা শঙ্গাখ্রে। হোস্তেল অসিদা লৈগদবা নুপীমচাশিংনা মখোয়গী এস্পিরেসনশিং অমসুং মঙলানশিং ফংলগনি, অমসুং মখোয়শিং অদু মপুং ফাহন্নবা মখোয়দা খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি। অমসুং মসিতা নত্তনা, করিগুম্বা নুপীমচাশিং অসিনা মরোমদোম লেপ্লবদি, মতিক চাবা ওইরকপা মতমদা, মখোয়না মহৌশানা লৈবাক শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংদসু মতিক ময়াই লৈরক্কনি। মরম অদুনা, অহানবদা, ঐহাক্না হোস্তেল অসিদা লৈবগী খুদোংচাবা ফংগদবা ইচানুপী খুদিংমক্তা মখোয়গী অফবা তুংলমচৎকীদমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মখোয়গী ইমুং-মনুংদসু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
নুপীমচাশিংগী হোস্তেল ফেজ ২গী য়ুম্ফম থোনবগী খুদোংচাবা অসি অদোম্না ঐঙোন্দা পীবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবা অমনি। ঙসিদি, খুন্নাই অসিগী অচৌবা খোংথাংশিংনা মরম ওইদুনা, নুপীমচা ৩০০০দা অফবা খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা অচৌবা বিলদিং অমা ফংহল্লে। বরোদাদা মহৈরোই ২০০০ লৈনবা হোস্তেল অমা শাবগী থবক চত্থরি অমসুং লোইশিনগদৌরিবনি হায়না ঐনা খঙলে । সুরত, রাজকোৎ অমসুং মেহসানাদা, এজুকেসন, লর্নিং অমসুং ত্রেনিংগী সেন্তর কয়া অমসু মফম অসিদা শেমগৎলি। হোৎনরিবশিং অসিদা থৌদাং লৌরিবা মীওই খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি মরমদি ঐখোয়গী লৈবাক অসি খুন্নাইগী মপাঙ্গলগা লোয়ননা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঙসি, মসিগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না সরদার সাহেবকী খুয়া খাদা খুরুমজরি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাং অসি তঙাইফদে হায়না ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা হায়নরম্মি। ঙসিদি, ঐহাক্না গুজরাত্তগী তম্বীরম্বা অদু অমসুং ঐহাক্না গুজরাত্তগী তমখিবশিং অদু লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক শীজিন্নরকপা অসি য়াম্না লাইবক থিবনি। চহি ২৫-৩০গী মমাংদা গুজরাত্তা পেরামিতর কয়াদা অৱাবা কয়া লৈরম্বা অদু অদোম্না খংলি। চাউখৎ-থৌরাংগা লোয়ননা, গুজরাতনা খুদোংচাদবা কয়া থেংনবদা অমসুং খুন্নাইগী লমদা থেংনরিবা শিংনবশিং থেংনবদা মসিগী মপাঙ্গল অসি শীজিন্নবা মথৌ তাই। অমসুং ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, অহানবা ওইনা ইচানুপীশিংনা মহৈ তম্বগী লমদা শোত্থনা লৈ হায়না ঐহাক্কী ৱাখলদা লাকখি, অমসুং মসিনা ঐহাকপু ৱাখলদা অৱাবা ওইহনখি। ইমুং কয়ানা মখোয়গী মচানুপীশিংবু স্কুল চৎহনখিদে। স্কুলদা মিং চনবা ফংলবশিং, মখোয়সু স্কুল থুনা তোকখি, দ্রোপ আউৎ তৌখি। চহি ২৫গী মমাংদা, ময়াম পুম্নমক্না ঐবু শৌগৎখি অমসুং ফীভম অসি হোংখি। ঐখোয় কন্যা শিক্ষাগী রথযাত্রা পাঙথোকপদা অদু ময়াম পুম্নমক্না নীংশিংলমখিগনি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি জুন ১৩, ১৪, ১৫দা তেম্পরেচর অসি দিগ্রী ৪০-৪২ ওইরম্মি, খুঙ্গংদা চৎপা হায়বদি য়ুম অমদগী য়ুম অমদা চৎপা, ইচানুপীশিংবু স্কুলদা মখোয়গী মখুৎ শমদুনা পুরকই। ঐখোয়না স্কুলগী প্রভেশোৎসবকীদমক চাউরবা প্রোগ্রাম কয়া অমা পাংথোকখি। অমসুং মসিগী থবক অসিনা ঐখোয়দা চাউনা কান্নবা ফংহনখিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মদুগী মতুং ইন্না, ঙসিদি স্কুলশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে, স্কুলশিংদা মোদর্ন ফেসিলিতীশিং ফংলে, মখল খুদিংমক্কী সিস্তেমশিং শেমগৎলে, ওজাশিং লৌশিল্লে। অমসুং খুন্নাই অসিনা মসিগী থৌদাং অসি মপুং ফানা লৌদুনা য়াম্না কন্না শরুক য়াখি। অমসুং মসিগী মহৈদি ঙসি ঐখোয়না স্কুলদা এদমিসন পীখিবা ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিং অদু দোক্তর, ইঞ্জিনীয়র ওইরে, স্কুল তোকপগী চাং হন্থরে অমসুং মসি খক্তা নত্তে, গুজরাতকী মফম খুদিংমক্তা মহৈ তম্বগী অপাম্বা পোকহল্লে।
অনিশুবা অচৌবা খন্ননিংঙাই ওইবা ৱাফমদি পুকনুংদা লৈরিবা অঙাং হাৎপগী পাপ অসিনি। মসি ঐখোয়দা য়াম্না চাউবা স্তিগমা অমা ওইখি মদুদি ঐখোয়গী খুন্নাই অসিনা মসিগী মতাংদা খনবা হৌরকখি, অদুবু খুন্নাই অসিনা ঐবু শৌগৎখি অমসুং খোঙজং অমা হৌদোকখি। ঐখোয়না সুরত্তগী খোঙচৎ অমা হৌদুনা উমিয়া মাতাদা চৎখি। ইচানুপা অমসুং ইচানুপী অসি চপ মান্নৈ - মসিগী ৱাখল্লোন অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐখোয়গী গুজরাত অসি শক্তীবু ইকাই খুম্নরিবা গুজরাত অমনি। মফম অসিদা উমিয়া মাতা, মা খোদাল, মা কালি, মা অম্বা, মা বহুচার অমসুং মখোয়গী য়াইফ-মঙ্গোল লৈরি। অসিগুম্বা খুন্নাই অমদা অঙাং হাৎপা অসি স্তিগমা অমনি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি লৈরকপা মতমদা অমসুং মীপুম খুদিংমক্না মসিদা মতেং পাংলকপা মতমদা, ঙসি ঐখোয়না গুজরাত্তা ইমচানুপা অমসুং ইচানুপীগী মশীংদা লৈরিবা অচৌবা খেন্নবা অসি তপ্না তপ্না হন্থহনবদা মায়পাক্লে।
মরুপশিং,
খুন্নাই অসিবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক অচৌবা পান্দমগা লোয়ননা অমসুং অশেংবা মওংদা হোৎনবা মতমদা, ঈশ্বরসু মতেং পাংই, অমসুং ঈশ্বরগী মওংদা খুন্নাইসু মতেং পাংই। অমসুং ফলশিংসু ফংলি। ঙসিদি, খুন্নাই অসিদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা লাক্লে। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইচানুপীশিংবু মহৈ তম্বদা, মখোয়গী ইকায় খুম্নবা হেনগৎহনবদা, মখোয়গীদমক খুদোংচাবশিং শেমগৎলি, অচৌবা হোস্তেলশিং শাগৎলি। গুজরাত্তা ঐখোয়না থারম্বা মরু অদু ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়ামগী খোংজং অমা ওইরক্লি - বেতি-বচাও, বেতি পরাও। লৈবাক অসিদা নুপীশিংগী সেফতী, নুপীশিংগী এম্পাৱরমেন্তকীদমক পুৱারী ওইরবা থবকশিং পায়খৎলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইচানুপীশিং, ওপরেসন সিন্দুরগী মতাংদা ৱারী শারবদি, ঐখোয়না ইচানুপীশিংগী খোঞ্জেলগী তাবা ফংলি, মখোয়গী মপাঙ্গলগী মতাংদা তারি, খুঙ্গংশিংদা লাখপতি দিদী, পান্দম অসি করোর ৩ ওই, ঐখোয়না করোর ২ য়ৌরে, দ্রোন দিদী অসিনচিংবা অসিনা খুঙ্গং পুম্বদা ইচানুপীশিংগী ৱাখল্লোন হোংলে। বেঙ্ক সাখি, ইন্সুরেন্স সাখি, অসিগুম্বা স্কিম কয়া অসি ঐখোয়গী নুপীশিংনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা পুক্নিং থৌগৎনবা পায়খৎলি।
মরুপশিং,
এজুকেসনগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দমদি খুন্নাইদা অফবা থৌদাং লৌবা মীওইশিং শেমগৎপা, অসিগুম্বা মীওইশিংগী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহনবা অসিনি। ঙসিদি, ঐখোয়না মসিগী মরমদা ঙাংনবা য়াম্না হেনগৎলক্লি, মসি মরু ওইরক্লি। হৌজিক ঐখোয়গী মরক্তা স্কিলগী কম্পিতিসন লৈগদবনি, তেলেন্তগী কম্পিতিসন লৈগদবনি। অমরোমদা হায়রবদা, খুন্নাই অসিগী মপাঙ্গল অসি তেলেন্ত অদুনি। ঙসিদি মালেম পুম্বদা ভারতকী হৈ-শিংলবা মীওইশিংগী দিমান্দ হেনগৎলক্লি। মমাংগী দিকেদশিংদা, সরকারনা এজুকেসন সিস্তেমগী মায়কৈদা ৱারেপ লৌনীংদবগী ৱাখল্লোন লৈরম্মি, ঐখোয়না মসিদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লে, হান্নগী সিস্তেম অসিদগী হোংদোক্তুনা, ঐখোয়না ফীভম অসি হোংহল্লে। অমসুং ঐখোয়না পায়খৎলিবা অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিদা, মসিগী নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিদা, স্কিলদা, তেলেন্তদা খ্বাইদগী চাউনা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না স্কিল ইন্দিয়া মিসন হৌদোক্লে। মসিগী মখাদা ঐখোয়না তোঙান তোঙানবা লমশিংদা নহারোল করোর কয়াগীদমক হৈ-শিংলবা মেন পৱার শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। মালেম অসিদা অচৌবা দিমান্দ অমা লৈরি। ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শরুক অমা চহি য়াম্লবা মীওইশিংগী প্রোব্লেমনা কোইশিল্লি। মসিদা নহাশিং মথৌ তাই। অমসুং ভারতনা মালেমদা পীবা ঙম্বগী মপাঙ্গল লৈ। ঐখোয়গী নহাশিংনা হৈ-শিংলবদি মখোয়গীদমক থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া লৈ। মখোয়গী থাজবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা, অমসুং মসিগীদমক তৌবা ঙম্বা অসি মদুদগী লাকপনি। সরকার অসিনা নহারোলশিংগীদমক্তা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং, থবক ফংহন্নবগী খ্বাইদগী ফবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি। চহি ১১গী মমাংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা স্তার্ত অপ খরা খক্তমক লৈরম্মি, ঙসিদি ভারত্তা স্তার্ত অপ মশিং লাখ ২ য়ৌরক্লে। মসিদসু, স্তার্ত-অপশিং অসি তায়র অনি, তায়র অহুমগী অপীকপা শহরশিংদা থোরকপা হৌরে। ঐখোয়না মুদ্রা য়োজনা অমা হৌদোকখি, বেঙ্কশিংদগী লোন পীখি, গেরেন্তী য়াওদনা লোন পীখি, মসিনা মরম ওইদুনা লুপা করোর লাখ ৩৩, খল্লু, লুপা করোর লাখ ৩৩ অসি নহারোলশিংদা সেল্ফ-এমপ্লোয়মেন্তকীদমক পীখি। মসিগী মহৈ ওইনা ঙসি নহারোল লাখ কয়ানা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমখ্রে অমসুং মখোয় মশাগী মথক্তা অতোপ্পা মীওই অমা নত্রগা অনি থবক ফংহল্লে। অমসুং অদোম্না খঙলে, হন্দক ওগস্ত ১৫দা ঐহাক্না স্কিম অমা হায়খি অমসুং লাউথোকখি, অমসুং ওগস্ত ১৫দা মসি ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। প্রধান মন্ত্রী বিকাসিত ভারত রোজগার য়োজনা অসি লুপা করোর লাখ অমগী স্কিম অমনি। মসিগী মখাদা, করিগুম্বা নহাক্না প্রাইবেৎ সেক্তরদা কনাগুম্বা অমবু থবক পীরবদি, অহানবা তোলোপ ওইনা সরকারনা লুপা লিশিং ১৫ পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী থবকশিং রেকোর্দকী খোঙজেলদা চংশিল্লি। পি.এম. সুর্য় ঘর মুফ বিজলি য়োজনাগী মখাদা সোলর সিস্তেমশিং ইনস্তোল তৌবগী থবক পাক-শন্না পায়খৎলি। দ্রোন অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রীশিং ভারত্তা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। সরকারনা মিসন মেনুফেকচরিংদা খ্বাইদগী হেন্না মীৎয়েং চংলি। মসিগী কেম্পেন পুম্নমক অসিনা গুজরাত্তা থবক ফংবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমসু পীরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম অসিনা ভারতকী শিন্মীশিংবু ইকাই খুম্নরি অমসুং ভারতকী তেলেন্তশিংবুসু ইকাই খুম্নরি অমসুং মখোয়গী মরুওইবা অদু খঙলি। মসিনা মরম ওইদুনা মালেমগী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈরি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা হেল্থকেয়র, এজুকেসন, স্পেস অসিনচিংবা সেক্তর কয়াদা মখোয়গী পর্ফোমেন্সনা মালেম অসিবু থাগৎলি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী নীংতম্বা নুমিৎ অসিদা, ঐহাক্না লাল কিল্লাদগী স্বদেশীদা য়াম্না মরুওইবা পীখি। ঐহাক্না ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ওইহনগদবনি হায়না য়াম্না কন্না তকশিনখি। অমসুং ঙসি খুন্নাইগী মীপুম খুদিংমক ঐগী মমাংদা লৈরি। মমাংদা ঐহাক্না অদোমদা থবক পুম্নমক শন্দোক্না তাকপগী থৌনা ফংলম্বা য়াই, অদুবু ঙসিদি অদোম্না থবক পুম্নমক পাংথোকখ্রে অমসুং থবকশিং অদু মপুং ফাহনখ্রে হায়না ঐহাক্না হায়জনীংই। অমসুং ঐহাক্কী চহি ২৫গী এক্সপরিয়েন্সনা তাক্লি মদুদি ঐহাক্কী অপাম্বশিং অমত্তবু ময়ামনা মপুং ফাহনখিদবা লৈতে, অদুনা ঐহাক্কী অপাম্বা অসিসু হেনগৎলকই। থবক খরা পীনবগী অপাম্বা অসি মতম চুপ্পদা হেনগৎলকই। ঙসি ঐহাক্না অখন্ননা করিগুম্বা অমা হায়জনীংই, ঙসিগী মালেমগী চয়েৎনবগী মতম অসিদা, ভারতকী খ্বাইদগী ফবা লম্বীদি মশা-মরোমদোম লেপচবনি। মশা-মরোমদোম লেপচবা হায়বসিনা হায়রিবদি ঐখোয়না লমদমসিগী পোৎলমশিংদা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। মেক ইন ইন্দিয়াগীদমক ঐখোয়গী ইথিল অসি হেনগৎহনগদবনি।
স্বদেশীগী খোংজং অসি চহি ১০০গী খোংজং নত্তে, মসি ঐখোয়গী তুংলমচৎপু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা খোংজং অমনি। অমসুং অদোম্না মসিবু লুচিংগদবনি। ঐখোয়গী খুন্নাইগী নহারোল, ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিংনা মসিবু লুচিংগদবনি। ঐখোয়গী ইমুং-মনুং, য়ুমদা মপানগী পোৎশক অমত্তা চঙহল্লোইদবনি। ঐহাক্না ৱেদ ইন ইন্দিয়া হায়খি, অদুগা মীওই কয়ানা মপান লমদা মখোয়গী লুহোংবশিং কেন্সেল তৌদুনা ভারত্তা লাকখি, হোলশিং বুক তৌখি অমসুং মফম অসিদা লুহোংখি। করিগুম্বা অদোম্না মদুগী মতাংদা খল্লবদি, লৈবাক অসিগীদমক্তা নুংশিবা পোকপা অসি মশা মথন্তা লাকচরকই। মেক ইন ইন্দিয়া, আত্মনির্ভর ভারত অসি ঐখোয়গী মায়পাকপা, ঐখোয়গী পাঙ্গলনি। মসিদা ঐখোয়গী লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনগী তুংলমচৎ অসি য়াওরি। মরম অদুনা, মরুপশিং, ভারতকী পোত্থোকশিং মতম পুম্নমক্তা য়োনবা হৌগদবনি, মদুগী মতুংদা মগুন অসি মশানা ফগৎলগনি। মরমদি কৈথেলদা হিংনবগীদমক্তা, মীপুম খুদিংমক্না অফবা পোৎ-চৈ পুথোক্কনি, অফবা পোৎ-চৈ পেকেজ তৌগনি, অমসুং মমল হন্থনা য়োল্লগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী শেল অসি মপান লমদা থাদোকপা অসি ঐখোয়গীদমক অফবা নত্তে। অমসুং ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীরিবা থবক অসি, ময়াম্না খুন্নাই অসিদা এৱারনেস পুরক্তুনা মপুং ফাহনগনি অমসুং লৈবাক অসিদা অনৌবা শক্তি পীরগনি।
ঐহাক্না ললোন-ইতিক তৌরিবশিংদা হায়জরি মদুদি হৌজিক ঐখোয়গী খুন্নাই অসি লৌমীশিং খক্তগী ওইদ্রে, মসি ললোন-ইতিক তৌরিবশিংগী খুন্নাই অমসু ওইরে। ললোন-ইতিক তৌরিবা অমা ওইনা ঐহাক্না হায়জরি মদুদি ঐহাক্কী দুকানদা লৈবাক অসিগী পোত্থোক খক্তমক লৈ, লৈবাক অসিগী পোত্থোকশিং লৈনবা মীওই অমা হেক্তনা ঐখোয়দা লাকপীবা য়াগনি হায়না বোর্দ অমা থেৎকদবনি অমসুং ঐখোয়না লৈবাক অসিগী পোত্থোক খক্তমক য়োনগদবনি। মসিসু পেত্রিওতিজমনি। ওপরেসন সিন্দুর খক্তনা লৈবাক নুংশিবা নত্তে, মসিসু লৈবাক নুংশিবা অমনি। ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱাখল্লোন অসি ময়ামদা ফোংদোকচরি। ময়াম্না ৱাশকপীয়ু, ময়াম্না মসিদা শরুক য়াদুনা মপুং ফাহনগনি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্কী মরক্তা লাকপগী খুদোংচাবা ফংজরে। ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা পোকচৈ। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অমসুং ইচানুপীশিংদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। খুরুমজরি।
খঙহঞ্জবা – প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অসি গুজরাতী লোলদা পীখি, মসি মহাক্কী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক অদুনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the foundation stone laying ceremony of Sardardham Phase-II, Kanya Chhatralaya, Ahmedabad
24 AUG 2025 10:24PM by PIB Delhi
All my colleagues from the Union Cabinet, all the Ministers of the Gujarat Government, all the fellow MPs present, all the MLAs, the head brother of Sardardham Shri Gagji Bhai, Trustee V.K. Patel, Dilip Bhai, all other dignitaries, and my dear brothers and sisters, especially my dear daughters.
As sacred as the name of Sardardham is, equally sacred is its work. Today a hostel is being inaugurated for the service of daughters and for their education. The daughters who will stay in this hostel will have aspirations and dreams and they will get many opportunities to fulfil them. And not only this, when these daughters stand on their own feet and become capable, then they will naturally play an important role in nation building and their families will also become capable. Therefore, first of all, I wish all those daughters who will get the opportunity to stay in this hostel, all the best for their bright future and I also wish all the best to their families.
Friends,
It is my good fortune that you have given me the opportunity to lay the foundation stone of Girls Hostel Phase 2. Today, due to the herculean efforts of the society, 3 thousand girls are getting a grand building with excellent arrangements and excellent facilities. I have been told that in Baroda too, the construction of a hostel for 2 thousand students is underway and is about to be completed. Many centers for this type of education, learning and training are being built in Surat, Rajkot and Mehsana too. All those who are contributing to these efforts deserve to be congratulated, because our country progresses only with the strength of society. Today on this occasion, I bow at the feet of Sardar Saheb. When I was the Chief Minister, I always used to say that the development of Gujarat is essential for the development of India and today it is a coincidence that what Gujarat has taught me, what I have learnt from Gujarat, is being used for the development of the country. You all know that 25-30 years ago, there were some worrisome things in many parameters in Gujarat. Along with development, Gujarat had to use its strength in many crises in social areas as well, had to face challenges. And when I had just become the Chief Minister, for the first time it came to my notice that daughters are lagging far behind in the field of education, and that thing affected my mind. Many families did not send their daughters to school. Those who got enrolled in school would also soon leave the school and drop out. 25 years ago, you all supported me and the entire situation changed. You all might remember that we used to take out a Rath Yatra for Kanya Shiksha (girls’ education). I remember that the temperature used to be 40-42 degrees, on 13th, 14th, 15th June, going to the village meant going, going from house to house meant going, we used to bring the daughters to school by holding their fingers. We organised such big programmes for the school's Praveshotsav. And it is my good fortune that this work has given us great benefits. Due to that, today the infrastructure of schools was built as per the need, schools got modern facilities, all kinds of systems were developed and teachers were recruited. And the society also participated with great enthusiasm and fulfilled its responsibility. And the result is that today the sons and daughters whom we admitted to school have become doctors, engineers, the dropout ratio has reduced and not only this, the hunger for education has awakened in every corner of Gujarat.
The second major concern was the sin of foeticide. This was such a big stigma on us that many times our society used to worry about this, but the society supported me and started a movement. We had taken out a procession from Surat and took it to Umiya Mata. Son and daughter are equal - this sentiment was strengthened. Our Gujarat is a Gujarat that worships Shakti. Here we have Umiya Mata, Maa Khodal, Maa Kali, Maa Amba, Maa Bahuchar and their blessings. In such a society, foeticide was a stigma. When this feeling arose and we got everyone’s support, then today we have been successful in gradually reducing the huge gap between the number of sons and daughters in Gujarat.
Friends,
When efforts are made with great objectives and are done with purity, for the betterment of the society, then God also supports and the society in the form of God also supports. And results are also achieved. Today a new awakening has come in the society. We come forward on our own to educate our daughters, to increase their respect and honour, we are creating facilities for them, building grand hostels. The seed that we sowed in Gujarat has today become a mass movement across the country – Beti-Beti, Beti Padhao. Historical work is being done in the country for the safety of women and for women empowerment. When we talk about our daughters, Operation Sindoor, we hear the voice of our daughters, their potential reaches our ears, Lakhpati Didi in villages, the target was 3 crores, we reached 2 crore, Drone Didi etc. has changed the outlook towards our sisters in the entire rural area. Bank Sakhi, Insurance Sakhi, many such schemes are being implemented by our women power to give impetus to the rural economy.
Friends,
The biggest objective of education is to create people who make positive contributions to society, to increase the capabilities of such people. Today, when we are talking about all this at a very fast pace, it has become relevant. Now there should be competition of skills among us, there should be competition of talent. In any case, skill is the strength of a society. Today, the demand for skilled manpower of India has increased all over the world. For decades in the past, the government maintained this indecisive attitude towards the education system; we have brought about a big change in it; by moving out of the old system, we are changing that situation. And the new National Education Policy that we have implemented, the biggest emphasis in this National Education Policy is on skill, on talent. We have launched the Skill India Mission. Under this, we are working on preparing skilled manpower for crores of youth in different fields. There is a huge demand in the world – today a large part of the world is surrounded by the problem of ageing, it needs youth, and India has the capability to give this to the world. If our youth are skilled, then many employment possibilities are created for them. Their confidence, self-reliance, capability comes from that. The government's emphasis is on providing employment to the youth and creating maximum employment opportunities for it. 11 years ago, there were only a few startups in our country, today the number of startups in India is about to reach 2 lakhs. In this too, these startups have started emerging in Tier 2, Tier 3 and small cities here. We started a Mudra Yojana, loans were available from banks, loans were available without guarantee, due to which 33 lakh crore rupees, just think 33 lakh crore rupees have been given to the youth for self-employment, as a result of which today lakhs of youth have become self-reliant and are providing employment to one or two other people along with themselves. And you know, this time on 15th August I had said and announced a scheme, and on 15th August it was implemented. Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojana is a scheme of one lakh crore rupees. Under this, if you give a job to anyone in the private sector, then the government will give him 15 thousand rupees in the first salary.
Friends,
Today, the infrastructure development work going on in the country is going on at a record pace. Under the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme, work of installing solar systems is being done on a large scale. Drone and defence industries are growing continuously in India. And the biggest focus and emphasis of the government is on Mission Manufacturing. All these campaigns also create new employment opportunities in Gujarat.
Friends,
Today the world respects India's labour as well as India's talent and understands its importance. That is why many opportunities are being created in different countries of the world. Our youth are surprising the world with their excellence in various sectors like healthcare, education and space.
Friends,
This time on Independence Day, from the Red Fort, I have put a lot of emphasis on Swadeshi, I have urged a lot, India should become self-reliant, brother. And today all the people of the society are sitting in front of me. Although in the past I may have earned the blessings for telling you all about the work, but today I must say that you have done all the work and have shown me all those tasks by completing them. And my experience of 25 years is that it has never happened that you have not fulfilled any of my expectations, hence my hunger also increases a bit. Every time, the desire to delegate some work increases. Today I want to say one thing in particular, that in the instability of today's world, the best path for India is to become self-reliant. To become self-reliant means that we should become insistent on indigenous things. Our enthusiasm for Make in India should increase.
The movement of Swadeshi is not 100 years old; it is a movement that will strengthen our future. And you should lead it. The youth of our society, our sons and daughters should do it. It must be ensured that not even a single foreign thing will enter our family, our house. In between, I had said Wed in India, then many people cancelled their marriages abroad and came to India, booked halls and got married here. Once you think about it, feelings for the country arise automatically. Make in India, Aatmanirbhar Bharat is our success, our strength. The future of our coming generations lies in it. So, friends, you must ensure that you always start buying Indian products, then the quality will automatically improve. Because to survive in the market, everyone will make good products, do good packaging, and sell them at a low price. Therefore, it is not good for us if our money goes abroad. And I am confident that you will complete this small task that I have assigned to you by creating awareness in the society and will give new strength to the country.
I also request the traders that now our society is not just of farmers, it has also become a society of traders. As a trader, I say that we should put up a board that only indigenous products are available in my shop, whoever wants to buy indigenous products should come to us and we should also sell only indigenous goods. This is also patriotism. It is not that only Operation Sindoor is patriotism, this is also patriotism. I am conveying this sentiment of mine to you people; you promise that you will definitely complete it by contributing to it. I am very grateful that I have had the opportunity to be amongst you all. I give you all many good wishes. And many blessings to the daughters. Namaskar.
Disclaimer: The speech delivered by the Prime Minister is originally in Gujarati language and has been translated here.