ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
17ତମ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 APR 2025 1:52PM by PIB Bhubaneshwar
ମୋର କ୍ୟାବିନେଟରେ ସହଯୋଗୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଶକ୍ତିକାନ୍ତ ଦାସ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ସୋମନାଥନ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ, ସମଗ୍ର ଦେଶର ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଗଣ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ସାଥିମାନେ,
ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଚଳିତ ବର୍ଷର ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଦିବସ ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନର 75ତମ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଏହା ସହିତସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ 150ତମ ଜୟନ୍ତୀବର୍ଷ। 1947 ମସିହା ଏପ୍ରିଲ 21 ତାରିଖରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ "ଭାରତର ଇସ୍ପାତ ଢାଞ୍ଚା" ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ। ସେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଜଣେ ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀ ଯିଏ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବାକୁ ନିଜର ସର୍ବୋଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ। ଯିଏ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରଶାସନ ଚଳାନ୍ତି। ଯିଏ ସଚ୍ଚୋଟତା, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ସମର୍ପଣରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ | ଯିଏ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ଦିନ ରାତି କାମ କରନ୍ତି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ନିର୍ମାଣର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଶବ୍ଦ ଆହୁରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ମୁଁ ଆଜି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ। ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉପାୟରେ ଦେଖିବା, ତେବେ ଏହି ସହସ୍ରାବ୍ଦର 25 ବର୍ଷ ବିତିସାରିଛି। ଏହା ନୂତନ ଶତାବ୍ଦୀର 25ତମ ବର୍ଷ, ଏବଂ ନୂତନ ସହସ୍ରାବ୍ଦର ମଧ୍ୟ 25ତମ ବର୍ଷ । ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ, ତାହା ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ରୂପ ଦେବ। ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି, କେବଳ ଗୋଟିଏ ଚକ୍ରରେ ରଥ ଗତି କରିପାରିବ ନାହିଁ, ସେହିପରି କେବଳ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ବିନା ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆମର 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଗତିର ରଥର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚକ୍ରକୁ ଏକାଠି ଚାଲିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମକୁ ପ୍ରତିଦିନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଅତୁଟ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛୁ। ଏପରିକି ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ-ଯଦି 10 କିମ୍ବା 15 ବର୍ଷର ପିଲା ଅଛି, ଏବଂ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ପୁରୁଣା ଅନୁଭବ କରିପାରନ୍ତି | ସମୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବାରୁ ଏପରି ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରତି 2ରୁ 3 ବର୍ଷରେ ଗ୍ୟାଜେଟ୍ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଆମେ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବୁଝିବା କିମ୍ବା ଶିଖିବା ପୂର୍ବରୁ, କିଛି ନୂଆ ଆସିଥାଏ। ଆମର ଛୋଟ ପିଲାମାନେ ଏହି ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ବଡ଼ ହେଉଛନ୍ତି। ଆମର ଅମଲାତନ୍ତ୍ର, ଆମର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ, ଆମର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଆଉ ପୁରୁଣା ଢାଞ୍ଚାକୁ ଅନୁସରଣ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ 2014 ମସିହାରୁ ଦେଶରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆମେ ଏହି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଜକୁ ଖାପଖୁଆଇ ନେଉଛୁ। ଆଜି ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାଜ-ଆମର ଯୁବକ, ଆମର କୃଷକ, ଆମର ମହିଳା-ଯେଉଁ ଶିଖରରେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ତାହା ବାସ୍ତବରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏବଂ ଏହି ଅସାଧାରଣ ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଅସାଧାରଣ ଗତି ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିବ-ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, କ୍ରୀଡ଼ା, ମହାକାଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମକୁ ଦେଶର ପତାକାକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଉଠାଇବାକୁ ହେବ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏ ବିଷୟରେ କହୁଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏହାର କଳ୍ପନା କରୁଛି-ସମସ୍ତ ଆଖି ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି, ବିଶ୍ୱାସ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି, ଏବଂ ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଆପଣଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ରହିଛି, ମୋର ସହକର୍ମୀମାନେ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ହେବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଯେପରି ବିଳମ୍ବ ନହୁଏ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆପଣଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଦିବସର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ"। ଏହା କେବଳ ଏକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନୁହେଁ, ଏହା ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଏହି ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି। ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, କୌଣସି ଗାଁ ପଛରେ ନାହିଁ, କୌଣସି ପରିବାର ପଛରେ ନାହିଁ, କୌଣସି ନାଗରିକ ପଛରେ ନାହାଁନ୍ତି। ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଗତିର ଅର୍ଥ ସାମାନ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ, ଏହା ହିଁ ପ୍ରକୃତରେ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଅର୍ଥ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଶାସନରେ ଗୁଣବତ୍ତା କେବଳ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆସି ନଥାଏ। ବରଂ, ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏହା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥାଏ ଯେ କୌଣସି ଯୋଜନା ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ କେତେ ଗଭୀର ଭାବେ ପହଞ୍ଚୁଛି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଭାବ କଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆଜି ରାଜକୋଟ ହେଉ, ଗୋମତୀ ହେଉ, ତିନସୁକିଆ ହେଉ, କୋରାପୁଟ ହେଉ, ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା ଏହି ପ୍ରଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଉପସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୌର ଶକ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଆଜି ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଦଳକୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଡକୁ ଯାତ୍ରା କରିଛି। ଆଜି ଭାରତର ଶାସନ ମଡେଲ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ। ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅଭିନବ ଅଭ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ବନ୍ଦ କରୁଛୁ। ଏହାର ପ୍ରଭାବ କେବଳ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଅନେକ ସମୟରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ବିଷୟରେ କହିବାର ଶୁଣିଥିବେ। କିନ୍ତୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାନୁଆରୀ 2023ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ମାତ୍ର ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ। ଏବଂ ଏହି ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପୁଷ୍ଟିସାଧନ, ସାମାଜିକ ବିକାଶ ଏବଂ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଳି ସୂଚକାଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସେମାନେ ରାଜ୍ୟ ହାରକୁ ମଧ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ରାଜସ୍ଥାନର ଟୋଙ୍କ ଜିଲ୍ଲାର ପିପ୍ଲୁ ବ୍ଲକ୍ରେ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରରେ କେବଳ 20 ପ୍ରତିଶତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ମାପ କରାଯାଉଥିଲା। ଏବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 99 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବିହାରର ଭାଗଲପୁରର ଜଗଦୀଶପୁର ବ୍ଲକ୍ରେ ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ମାତ୍ର 25 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ଏବେ ଏହା 90 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ମାରୱା ବ୍ଲକ ରେ ସଂସ୍ଥାଗତ ପ୍ରସବ 30 ପ୍ରତିଶତରୁ 100% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଗୁରୁଦି ବ୍ଲକ୍ରେ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ସଂଯୋଗ 18 ପ୍ରତିଶତରୁ 100% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ-ଏହା ଶେଷ-ମାଇଲ ଡେଲିଭରି ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ପରିପୂରଣକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ସେମାନେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସଠିକ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ, ସର୍ବାଧିକ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଇଛାଧୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ଭବ |
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଏବଂ ସଫଳତାର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଶାସନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା।
ଆମର ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ। 60 ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ 200 ରୁ ଅଧିକ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ-ଜି-20 ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ ବିଶାଳ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଘଟିଥିଲା | ଏବଂ ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ। ଜନ ଭାଗିଦାରୀର ଆମର ମଡେଲ ଆମକୁ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ଦେଶ ତୁଳନାରେ 10-11 ବର୍ଷ ଆଗରେ ରଖିଛି। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ବିଳମ୍ବ କରିବାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ। ଆମେ ନୂଆ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସମୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରିଛୁ। ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ, ଆମେ 40,000ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛୁ ଏବଂ 3,400ରୁ ଅଧିକ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିଛୁ। ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଅନୁପାଳନର ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲୁ, ଏବଂ ନିୟମିତ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମୟରେ ଘଟୁଥିବା କେତେକ ଭୁଲକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲି ଯେ କିଛି କୋଣରେ ତଥାପି ବିରୋଧର ସ୍ୱର ଥିଲା। କିଛି ଲୋକ କହିଲେ "ଏହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ କରାଯାଇ ନାହିଁ, ଆପଣ କାହିଁକି କରୁଛନ୍ତି? ଏହା ହେଉ-ଏହା ଯେମିତି ଅଛି ସେମିତି ଭଲ କାମ କରେ | କାହିଁକି ଅସୁବିଧା ହେଉଛି? ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନୁପାଳନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ। ଆପଣ କାହିଁକି ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟଭାର ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି? "ସବୁ ଦିଗରୁ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଆସିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ଚାପ ପ୍ରତିରୋଧର ଚାପ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଚାପ ଆଗରେ ହାର ମାନି ନ ଥିଲୁ-ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥିଲୁ। ଯଦି ଆମେ ପୁରୁଣା ପଥ ଅନୁସରଣ କରିବା, ତେବେ ନୂଆ ଫଳାଫଳ ପାଇବା କଷ୍ଟକର ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ କିଛି ଭିନ୍ନ କରୁ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଆମେ ଭିନ୍ନ ଫଳାଫଳ ପାଇଥାଉ। ଏବଂ ଆଜି, ଏହି ମାନସିକତା କାରଣରୁ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ, ଏବଂ ଏହା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଆମେ ଏହି ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ହାତଛଡ଼ା ନ କରିବା। ଆମକୁ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ, ଆମକୁ ଲାଲ ଫିତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିହ୍ନକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପଡିବ। କେବଳ ସେତେବେଳେ ହିଁ ଆପଣ ଏହି ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ 10-11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି, ତାହା ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ବହୁତ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି। ଏବେ ଦେଶ ଏହି ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ଏକ ଭବ୍ୟ ଅଟ୍ଟାଳିକାର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। କିନ୍ତୁ ନିର୍ମାଣର ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ। ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆପଣ ସବୁବେଳେ ଶେଷ-ସ୍ଥାନରେ ଡେଲିଭରି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସମୟ ସହିତ, ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ଉଭୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛନ୍ତି। ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସାମୟିକ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିଜକୁ ଖାପଖୁଆଇବା ଆବଶ୍ୟକ-କେବଳ ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିପାରିବେ | ଆମକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ନିଜ ପାଇଁ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ସଫଳତାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଚାବିକାଠି ହେଉଛି ନିଜକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବା। ଗତକାଲି ଯାହା ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ସନ୍ତୋଷଜନକ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ-ଏହା ନିଜକୁ ଆହୁରି ଆହ୍ୱାନ କରିବାର ଏକ କାରଣ ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆସନ୍ତାକାଲି ଆମେ ଆହୁରି ଅଧିକ ହାସଲ କରିପାରିବା। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହ ନିଜକୁ ତୁଳନା କରି ଆମେ ଆଉ ଆମର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଆକଳନ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ। "ଜିଲ୍ଲାରେ ମୋର ପୂର୍ବସୂରୀ ଏହା ବହୁତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଅଧିକ କରିଛି" ଆଉ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ | ଏବେ ଆମକୁ ନିଜସ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ପଚାରିବା ଉଚିତ 2047 ସୁଦ୍ଧା 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ ଆମେ କେତେ ଦୂରରେ ଅଛୁ? ପଛକୁ ଫେରି ଦେଖିବା ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା କରିବାର ସମୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି, ଆଜି ମୁଁ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ତା 'ଠାରୁ ମୋତେ ଆଉ କେତେ ଦୂର ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ? ସେହି ଦୂରତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୋର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ କ? ମୋର ଗତି କ? 2047ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମୁଁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ କିପରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହାସଲ କରିପାରିବି? ଏହା ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ, ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ଉଚିତଃ ଆମେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ଗତି ଯଥେଷ୍ଟ କି? ଯଦି ନୁହେଁ, ତେବେ ଆମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ପାଖରେ ସେହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ନ ଥିଲା-ଆମକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 4 କୋଟି ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମର ଆହୁରି 3 କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। 5 ରୁ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ 12 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଘରକୁ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ସଂଯୋଗ କରିଛୁ। ଏବେ ଆମକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମୀଣ ଘରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ହେବ। 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 11 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ଏବେ ଆମକୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ। କେହି କଳ୍ପନା କରିନଥାନ୍ତେ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇବେ। ଏବେ ଆମକୁ ସାରା ଦେଶରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତଃ 100% କଭରେଜ୍, 100% ପ୍ରଭାବ। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 25 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏହି ସମାନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରର ଭୂମିକା ମୁଖ୍ୟତଃ ଏକ ନିୟାମକଙ୍କର ଥିଲା, ଯାହା ଶିଳ୍ପାୟନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତାର ଗତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଦେଶ ଏବେ ସେହି ମାନସିକ ସ୍ଥିତିରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଆଜି ଆମେ ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ ଯାହା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ତେଣୁ, ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ କେବଳ ନିୟମ ପୁସ୍ତକର ରକ୍ଷକ ନୁହେଁ, ବରଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସକ୍ରିୟ ସହାୟକ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ଦେଶ 'ମିଶନ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ "ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ମିଶନର ସଫଳତା ମୁଖ୍ୟତଃ ଆମ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟରେ, ଆମର ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଗୁଡିକ ଏବଂ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏବେ ଏକ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ, ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଆମେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି। ଯଦି ଏକ ଛୋଟ ଦେଶ ନିଜର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁପାଳନ କରିବାରେ ଅଧିକ ସହଜତା ପ୍ରଦାନ କରେ, ତେବେ ଏହା ଆମ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ରହିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ଆକଳନ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କେଉଁଠି ଅଛୁ। ଯଦି ଭାରତର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତର ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସହଜ-ଅନୁପାଳନ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଚାଳିତ ବିଶ୍ୱରେ, ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଏପରି କୌଶଳର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଶାସନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଉପଯୋଗ କରିବ। "ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯୁଗରେ, ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ଏହା ସମ୍ଭାବନାର ବହୁଗୁଣିତ କରିବା ବିଷୟରେ |" ଆମକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସଚେତନ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନା ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସୁଲଭ ହୋଇପାରିବ | ଆମକୁ ତଥ୍ୟ-ପରିଚାଳିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନୀତି ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଅଧିକ ସଠିକ୍ ହୋଇପାରିବ। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଫିଜିକ୍ସ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି ତାହା ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାରରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆସିବ, ଯାହା ଆଜି ଆମେ ପରିଚିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ସୂଚନା ଯୁଗରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯାଉଛି | ଭବିଷ୍ୟତର ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜକୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବା। ଆମକୁ ଆମର ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବା। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ଏବଂ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି, ଯାହାର ମୁଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ଏହି ଯୁଗରେ, ଆମକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିବାକୁ ହେବ। ଯେପରି ଆପଣ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି, ଖାଦ୍ୟ, ଜଳ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି-ବିଶେଷ କରି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ପାଇଁ, ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକ ଏକ ଗୁରୁତର ସଙ୍କଟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଚାଲୁଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ବିବାଦ ଅନେକ ଦେଶରେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ଖରାପ କରିଦେଇଛି। ଏହା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ବ୍ୟାଘାତ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଆମକୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ବୁଝିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଆମର ନୀତି ଏବଂ ରଣକୌଶଳକୁ ଖାପଖୁଆଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହେଉ, ମହାମାରୀ ହେଉ, କିମ୍ବା ସାଇବର ବିପଦ ହେଉ, ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନେବାରେ ଦଶ ପାଦ ଆଗକୁ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରର ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ନମନୀୟ ବିକାଶ ମଡେଲ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ 'ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ "ବିଷୟରେ କହିଥିଲି-ପାଞ୍ଚଟି ଶପଥ' ବିକସିତ ଭାରତ" ପାଇଁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ; ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକ ସ୍ଥିତିରୁ ମୁକ୍ତି; ଆମର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ; ଏକତା ଏବଂ ଏକତା; ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ଶପଥର ମୁଖ୍ୟ ବାହକ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସୁବିଧା ଉପରେ ଅଖଣ୍ଡତା, ନିଷ୍କ୍ରିୟତା ଉପରେ ନବସୃଜନ, କିମ୍ବା ସ୍ଥିତି ଉପରେ ସେବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି, ଆପଣ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ନିକଟରେ ନିଜର ବୃତ୍ତିଗତ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଯୁବ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହେଁ ସମାଜରେ ଏପରି କେହି ନାହାଁନ୍ତି ଯିଏ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମର୍ଥନ ବିନା ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ସମାଜର ଯୋଗଦାନ ବିନା, କାହା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର। ସେଥିପାଇଁ ସମସ୍ତେ ନିଜ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ସମାଜକୁ ଫେରସ୍ତ ଦେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟବାନ, କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଫେରସ୍ତ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଚମତ୍କାର ସୁଯୋଗ ଅଛି। ଦେଶ, ସମାଜ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛି-ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଫେରାଇବା।
ସାଥିମାନେ,
ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାରର ପୁନର୍ବିଚାର କରିବାର ଏହା ହେଉଛି ସମୟ। ଆମକୁ ସଂସ୍କାରର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ହେଉ, ଦୁର୍ନୀତି ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉ, ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ହେଉ, କିମ୍ବା କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ-ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମକୁ ନୂତନ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଯାହା ହାସଲ କରିଛୁ ତାହା ପ୍ରଶଂସନୀୟ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମକୁ ତା 'ଠାରୁ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ, ଆମକୁ ସର୍ବଦା ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ "ବିଶ୍ୱ ଯେତେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପରିଚାଳିତ ହେଉନା କାହିଁକି, ଆମେ ମାନବ ବିଚାରର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ କଦାପି ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।" ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରୁହନ୍ତୁ, ଗରିବଙ୍କ କଥା ଶୁଣନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ବୁଝନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନକୁ ନିଜର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା କରନ୍ତୁ। ଯେପରି ଆମେ 'ଅତିଥି ଦେଵୋ ଭବ "(ଅତିଥି ହେଉଛନ୍ତି ଭଗବାନ) କହୁ, ସେହିଭଳି ଆମକୁ' ନାଗରିକ ଦେଵୋ ଭବ" (ନାଗରିକ ହେଉଛନ୍ତି ଭଗବାନ) ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଆପଣମାନେ ନିଜକୁ କେବଳ ଜଣେ ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀ ଭାବେ ନୁହେଁ, ବରଂ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ଜଣେ ସ୍ଥପତି ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ।
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ହୋଇଥିଲେ, ସେହି ଭୂମିକାରେ ବଢ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ସମାନ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସମୟ ବଦଳିଛି, ସାଥିମାନେ, ଭାରତ ପାଇଁ ମୋର ଯେଉଁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ରହିଛି, 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆଖିରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି, ତାହା ମୋତେ ଏହା କହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରୁଛି ଆପଣମାନେ ଆଉ କେବଳ ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀ ନୁହନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ସ୍ଥପତି। ସ୍ଥପତି ଭାବେ ସେହି ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ନିଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ, ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସମୟ ଦେବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନିଜର କରିବାକୁ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ତାହା କରିବୁ, ଆମେ ନିଜ ଆଖିରେ ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ଉତ୍ଥାନ ଦେଖିବୁ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କଥା କହୁଛି, ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ଏଠାରେ ବସିଥିବା ଏକ ଛୋଟ ଝିଅ ଉପରେ ପଡ଼ୁଛି, ଏକ ଛୋଟ କଣ୍ଢେଇ ଭଳି ପିଲା। ବୋଧହୁଏ, 2047 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା, ସେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ବସିବେ। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ଯାହାର ମାଲିକ ଆମେ ହେବା ଉଚିତ। ଏହା ହିଁ ଆମର 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the 17th Civil Services Day
21 APR 2025 1:52PM by PIB Delhi
My cabinet colleague Dr. Jitendra Singh ji, Shri Shaktikanta Das ji, Dr. Somanathan ji, other senior officials, all colleagues from Civil Services across the country, ladies and gentlemen!
Friends,
Many congratulations to all of you on Civil Services Day! This year’s Civil Services Day is special for several reasons. This year, we are celebrating the 75th year of our Constitution, and it is also the 150th birth anniversary year of Sardar Vallabhbhai Patel. On 21st April 1947, Sardar Vallabhbhai Patel referred to you all as the “Steel Frame of India.” He set new standards for the bureaucracy of independent Bharat. A civil servant who considers serving the nation as their highest duty. One who runs the administration in a democratic manner. One who is filled with honesty, discipline, and dedication. One who works day and night for the goals of the country. Today, as we move forward with the resolve to build a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), the words of Sardar Vallabhbhai Patel become even more relevant. I pay homage to Sardar Patel’s vision today and offer him my heartfelt tribute.
Friends,
Some time ago, I had said from the Red Fort that today’s Bharat must lay a strong foundation for the next thousand years. If we look at it a certain way, 25 years of this millennium have already passed. This is the 25th year of the new century, and also the 25th year of the new millennium. The policies we are working on today, the decisions we are making, will shape the future for the next thousand years. Our scriptures say: यथा हि एकेन चक्रेण न रथस्य गतिर्भवेत्। एवं पुरूषकारेण विना दैवं न सिध्यति॥ Which means: just as a chariot cannot move with only one wheel, success cannot be achieved by relying on fate alone, without hard work. To achieve our goal of a ‘Viksit Bharat’, every wheel of the chariot of progress must move together. We must work with unwavering determination every day, every moment. We must live for this goal, and devote our lives to achieving it.
Friends,
We are witnessing a rapidly changing world. Even within your families, you must have noticed—if there is a 10 or 15-year-old child, and you talk to them, you might feel outdated. This happens because time is changing very fast. Gadgets are evolving every 2-3 years. Before we can fully understand or learn one thing, something new arrives. Our young children are growing up with these rapid changes. Our bureaucracy, our working style, our policymaking cannot follow outdated patterns anymore. That is why, since 2014, a major transformation of the system has begun in the country. We are adapting ourselves to this fast pace. Today, Bharat’s aspirational society—our youth, our farmers, our women—the height at which their dreams are soaring is truly unprecedented. And to meet these extraordinary aspirations, extraordinary speed is also required. In the coming years, Bharat will pass through many major milestones—goals related to energy security, clean energy, sports, space, and many others. In every sector, we must raise the country’s flag to new heights. And when I speak about this, when the nation envisions it—all eyes are on you, the trust is in all of you, and a great responsibility rests on your shoulders, my colleagues. You must make Bharat the world’s third-largest economy as soon as possible. It is your responsibility to ensure that there is no delay in achieving this goal.
Friends,
I am pleased that the theme for this year's Civil Services Day is "Holistic Development of India." This is not just a theme—it is our commitment, our promise to the people of this country. Holistic Development of India means: No village left behind, no family left behind, no citizen left behind. True progress doesn't mean minor changes—it means full-scale impact. Clean water in every home, quality education for every child, financial access for every entrepreneur, and digital economy benefits reaching every village—this is what holistic development truly means. I believe that quality in governance doesn’t come just by launching schemes. Rather, quality in governance is defined by how deeply a scheme reaches the people and what real impact it creates. Today, whether it's Rajkot, Gomati, Tinsukia, or Koraput—so many districts are showcasing this impact. From increasing school attendance to adopting solar power, many districts have done remarkable work, achieving their goals. Several of these districts have been awarded today. I extend special congratulations to all the teams involved in these districts and schemes.
Friends,
In the past 10 years, Bharat has moved beyond incremental change and witnessed a journey toward impactful transformation. Today, Bharat’s governance model is focused on Next Generation Reforms. Through technology, innovation, and innovative practices, we are closing the gap between the government and the citizens. The impact of this is visible not only in rural and urban areas but also in remote regions. You have heard me talk about Aspirational Districts often. But the success of the Aspirational Blocks program is equally remarkable. You know this program was launched in January 2023, just two years ago. And in these two years, the changes seen in these blocks are unprecedented. These blocks have made outstanding progress in indicators such as health, nutrition, social development, and basic infrastructure. In some cases, they have even surpassed the state averages. Two years ago, only 20% of children in Anganwadi centers were being measured properly in the Piplu block of Tonk district, Rajasthan. Now, that figure has gone up to over 99%. In the Jagdishpur block of Bhagalpur, Bihar, registration of pregnant women in the first trimester was just 25%. Now, it has increased to more than 90%. In the Marwah block of Jammu & Kashmir, institutional deliveries have risen from 30% to 100%. In the Gurdi block of Jharkhand, tap water connections have jumped from 18% to 100%. These aren’t just numbers—they represent the fulfilment of our pledge for last-mile delivery. They show that with the right intent, planning, and execution, desired transformation is possible even in the most remote areas.
Friends,
Over the past 10 years, Bharat has demonstrated many transformative changes and reached new heights of achievement. Today, Bharat is not only known for its growth, but also for setting new benchmarks in governance, transparency, and innovation.
Our G20 Presidency is a prime example of this. Hosting over 200 meetings across more than 60 cities—such a massive and inclusive footprint happened for the first time in G20 history. And this is exactly what a holistic approach is. Our model of public participation has placed us 10–11 years ahead of many other nations. Over the past 11 years, we have tried to eliminate the culture of delay. We’ve built new processes and used technology to reduce turnaround time. To promote ease of business, we have eliminated over 40,000 compliances and decriminalized more than 3,400 legal provisions. I remember, when we were working to reduce the burden of compliance, and decriminalizing certain mistakes that happen during regular business operations, I was surprised that there were still voices of opposition in some corners. Some people said: “It has never been done before, why are you doing it? Let it be—it works fine as it is. Why bother? Let people keep doing compliance. Why are you increasing your workload?” Discussions happened from all directions. Responses came, but the pressure of achieving our goals was greater than the pressure of resistance. That’s why we didn’t give in to the pressure—we stayed focused on the goal. If we keep following the old paths, new results will be hard to come by. It is only when we do something different, that we get different results. And today, because of this mind-set, Bharat has significantly improved in the Ease of Doing Business rankings. Today, the world is eager to invest in Bharat, and it is our responsibility to make sure we do not miss these opportunities. We must take full advantage of them. At the state, district, and block levels, we must eliminate every trace of red tape. Only then will you be able to achieve your goals at all these levels.
Friends,
The successes that the country has achieved over the past 10–11 years have laid a very strong foundation for a ‘Viksit Bharat’. Now, the country has begun the construction of a grand edifice of ‘Viksit Bharat’ on this solid foundation. But in this process of building, we also face many challenges. Bharat has now become the most populous country in the world. In such a situation, saturation of basic facilities must be our top priority. You must constantly focus on last-mile delivery. Over time, both the needs and aspirations of our citizens are changing rapidly. Civil Services must now adapt themselves to contemporary challenges—only then can they remain relevant. We must also set new benchmarks for ourselves regularly and continue to meet and exceed them. The biggest key to success is to keep challenging yourself. What was achieved yesterday should not be a point of satisfaction—it should be a reason to challenge ourselves further, so that tomorrow we can achieve even more. We can no longer measure our performance by comparing ourselves to previous governments. “My predecessor in the district did this much and I’ve done more” is not enough anymore. We must now create our own standards. We must ask: How far are we from the goals of ‘Viksit Bharat’ by 2047? The time for looking back and taking stock is over. Now the question is: How far do I still have to go from where I stand today? What is my roadmap to bridge that distance? What is my pace? How can I reach the goals of 2047 faster than others? This must be our dream, our purpose, and our goal.
We must evaluate every sector: is our current speed sufficient to achieve the targets we’ve set? If not, we must accelerate. We must remember that we now have access to technologies that didn’t exist before—we must move forward with the power of technology. In 10 years, we built 4 crore permanent houses for the poor. But now, we have the goal of building 3 crore more houses. In 5–6 years, we have connected over 12 crore rural homes with tap water. Now, we must connect every rural home as soon as possible. In 10 years, we constructed more than 11 crore toilets for the poor. Now, we must achieve new goals related to waste management. No one could have imagined that millions of poor people would get free medical treatment up to 5 lakh rupees. Now, we must fulfil new commitments for nutrition across the country. Our single goal should be: 100% coverage, 100% impact. This very approach has helped bring 25 crore people out of poverty in the past 10 years. And this same approach will lead to a poverty-free Bharat.
Friends,
There was a time when the role of the bureaucracy was primarily that of a regulator, one that controlled the pace of industrialization and entrepreneurship. But the country has now moved far beyond that mind-set. Today, we are creating an environment that promotes enterprise among citizens and helps them overcome every barrier. Therefore, the Civil Service must become an enabler—not merely the keeper of rule books, but an active facilitator of growth. Let me give you the example of the MSME sector. As you know, the country has launched the Mission Manufacturing initiative. The success of this mission largely depends on our MSME sector. Amidst the changes happening globally, our MSMEs, start-ups, and young entrepreneurs now have a historic and unprecedented opportunity. In such a scenario, it's crucial that we become more competitive in the global supply chain. We must also remember that MSMEs are not just competing with small entrepreneurs—they are competing globally. If a small country offers better ease of compliance to its industries, then it will be in a better position to compete with start-ups from our country. That’s why we must constantly assess where we stand among global best practices. If Bharat’s industries aim to create globally best products, then Bharat’s bureaucracy must aim to offer the best ease-of-compliance environment in the world.
Friends,
In today's tech-driven world, civil servants need skills that help them not only understand technology, but also use it for smart and inclusive governance. “In the age of technology, governance is not about managing systems, it is about multiplying possibilities.” We must become tech-savvy, so that every policy and scheme can be made more efficient and accessible through technology. We must become experts in data-driven decision-making, so that policy design and implementation become more accurate. You're already witnessing how rapidly Artificial Intelligence and Quantum Physics are evolving. Soon, there will be a new revolution in the use of technology—one that goes far beyond the digital and information age we're familiar with today. You must prepare yourselves—and the entire system—for this future technology revolution, so we can deliver the best services to citizens and meet their aspirations. We must enhance the capabilities of our civil servants, so we can build a future-ready civil service. That is why I place great importance on Mission Karmayogi and the Civil Service Capacity Building Programme, which I just mentioned.
Friends,
In this rapidly changing era, we must keep a close watch on global challenges. As you can see, food, water, and energy security continue to pose significant challenges—especially for the Global South, where these issues have become a serious crisis. Ongoing global conflicts have further worsened conditions in many countries. This impacts people and disrupts their everyday lives. We must understand the growing interconnection between domestic and external affairs, and adapt our policies and strategies accordingly. Be it climate change, natural disasters, pandemics, or cyber threats, Bharat must stay ten steps ahead in taking action. We must design local-level strategies and build resilient development models.
Friends,
I have spoken from the Red Fort about the ‘Panch Pran’—the five vows: A resolve for a ‘Viksit Bharat’; freedom from the mind-set of slavery; pride in our heritage; unity and solidarity; and performing our duties with honesty. You all are the chief carriers of these five vows. Every time you prioritize integrity over convenience, innovation over inertia, or service over status, you are moving the nation forward. I have full faith in all of you. To the young officers who are just beginning their professional journey, I would like to say one more thing: There is no one in society who has achieved success without the support of the community. Without the contribution of society, it is difficult for anyone to move even one step forward. That is why everyone wishes to give back to society in whatever way they can. You are all very fortunate, because you have a tremendous opportunity to give back. The country, the society has given you this great responsibility—to serve and to return the most to the people.
Friends,
This is the time to re-imagine reforms in the civil services. We need to accelerate the pace of reforms, and also scale them up. Whether it's infrastructure, renewable energy targets, internal security, our mission to eliminate corruption, social welfare schemes, or sports and Olympic goals—in every sector, we must introduce new reforms. What we have achieved so far is commendable, but now we must achieve several times more than that. And amidst all this, we must always remember one thing: "No matter how technology-driven the world becomes, we should never forget the importance of human judgment." Stay sensitive, listen to the voice of the poor, understand their pain, and make solving their problems your top priority. Just as we say ‘Atithi Devo Bhava’ (The guest is god), we must move forward with the mantra of ‘Nagrik Devo Bhava’ (The citizen is god). You must prepare yourself not just as a civil servant, but as an architect of a ‘Viksit Bharat’.
There was a time when one became a civil servant, grew in that role, and continued serving in the same capacity. But times have changed, friends. The vision I have for Bharat, the dreams I see in the eyes of 140 crore Indians, compel me to say this: You are not just civil servants anymore. You are the architects of a new Bharat. To fulfil that responsibility as architects, we must empower ourselves, dedicate our time to national goals, and make the dreams of every common citizen our own. When we do that, we will witness the rise of a ‘Viksit Bharat’ with our own eyes. As I speak today, my gaze falls on a young girl sitting here—a small doll-like child. Perhaps, by 2047, she will be sitting in your place. These are the dreams we must own. This should be the goal of our ‘Viksit Bharat’. Wishing you all the very best. Thank you so much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.