ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ୧୧ତମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 JUN 2025 8:49AM by PIB Bhubaneswar
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ସୟଦ ଅବଦୁଲ ନାଜିର, ଏହି ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ଗାରୁ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, କେ. ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ, ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର, ଭୂପତି ରାଜୁ ଶ୍ରୀନିବାସ ବର୍ମା, ରାଜ୍ୟର ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପବନ କଲ୍ୟାଣ ଗାରୁ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ! ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର !
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସରେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା। ଆଜି, ୧୧ତମ ଥର ପାଇଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ୨୧ ଜୁନରେ ଏକାଠି ଯୋଗ କରୁଛି। ଯୋଗର ସିଧାସାଧା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଯୋଗ କିପରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଯୋଡ଼ିପାରିଛି ତାହା ଦେଖିବା ଆନନ୍ଦଦାୟକ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଯୋଗର ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଖେ, ମୋତେ ଅନେକ କଥା ମନେ ପଡ଼େ। ଯେଉଁଦିନ ଭାରତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲା ଯେ ଜୁନ୍ ୨୧କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ତା’ପରେ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ୧୭୫ଟି ଦେଶ ଆମ ପ୍ରସ୍ତାବ ସହିତ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଆଜିର ବିଶ୍ୱରେ, ଏପରି ଏକତା, ଏପରି ସମର୍ଥନ ଏକ ସାଧାରଣ ଘଟଣା ନୁହେଁ। ଏହା କେବଳ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମର୍ଥନ ନଥିଲା, ଏହା ମାନବତାର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା। ଆଜି, ୧୧ ବର୍ଷ ପରେ, ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଯୋଗ ବିଶ୍ୱର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆମର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବନ୍ଧୁମାନେ ବ୍ରେଲିରେ ଯୋଗ ଶାସ୍ତ୍ର ପଢ଼ୁଛନ୍ତି, ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ମହାକାଶରେ ଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ଗାଁରେ ଯୋଗ ଅଲିମ୍ପିଆଡରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଦେଖନ୍ତୁ, ନୌସେନାର ସମସ୍ତ ଜାହାଜରେ ଏକ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିଛି। ସେ ସିଡନୀ ଅପେରା ହାଉସର ପାହାଚ ହେଉ, କିମ୍ବା ଏଭରେଷ୍ଟର ଶିଖର ହେଉ, କିମ୍ବା ସମୁଦ୍ରର ବିସ୍ତାର, ସବୁଠି ସମାନ ବାର୍ତ୍ତା ଆସୁଛି - ଯୋଗ ସମସ୍ତଙ୍କର, ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଅଛୁ। ଏହି ସହର ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଉଭୟର ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳ। ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ଗାରୁ ଏବଂ ପବନ କଲ୍ୟାଣ ଗାରୁଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଯୋଗାନ୍ଧ୍ର ଅଭିଯାନର ଏକ ମହାନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ମୁଁ ନାରା ଲୋକେଶ ଗାରୁଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଯୋଗର ସାମାଜିକ ଉତ୍ସବ କିପରି ହେବା ଉଚିତ, ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ କିପରି ଯୋଡ଼ି ହେବା ଉଚିତ, ସେ ଗତ ଦେଢ଼ ମାସର ଯୋଗାନ୍ଧ୍ର ଅଭିଯାନରେ ଏହା ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଭାଇ ଲୋକେଶ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନର ପାତ୍ର। ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଲୋକେଶ ଭାଇଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ ଯେ ଏପରି ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ସାମାଜିକ ସ୍ତରକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ନିଆଯାଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଦୁଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯୋଗାନ୍ଧ୍ର ଅଭିଯାନ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହା ହେଉଛି ଜନଭାଗୀଦାରୀର ଆତ୍ମା ଯାହା ବିକଶିତ ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର। ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣ ନିଜେ ଆଗକୁ ଆସି ଏକ ଅଭିଯାନ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟର ମାଲିକ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରୁ ଆମକୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଏହି ସଦ୍ଭାବନା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସବୁଠି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବର୍ଷର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ'। ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏକ ଗଭୀର ସତ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପୃଥିବୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାଣୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡିତ। ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ଆମର ଖାଦ୍ୟ ବଢ଼ାଉଥିବା ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ, ଆମକୁ ପାଣି ଦେଉଥିବା ନଦୀ ଉପରେ, ଆମର ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମକୁ ବାଣ୍ଟୁଥିବା ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ, ଆମକୁ ପୋଷଣ କରୁଥିବା ଉଦ୍ଭିଦ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଯୋଗ ଆମକୁ ଏହି ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତି ଜାଗ୍ରତ କରେ। ଯୋଗ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଏକତା ଆଡକୁ ଯାତ୍ରାରେ ନେଇଯାଏ। ଏହା ଆମକୁ ଶିଖାଏ ଯେ ଆମେ ପୃଥକ ବ୍ୟକ୍ତି ନୁହଁ ବରଂ ପ୍ରକୃତିର ଅଂଶ। ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଆମେ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାର ଭଲ ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ଶିଖୁ। ଧୀରେ ଧୀରେ, ଆମର ଯତ୍ନ ଏବଂ ଚିନ୍ତା ଆମର ପରିବେଶ, ସମାଜ ଏବଂ ଗ୍ରହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ ହୁଏ। ଯୋଗ ଏକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଶୃଙ୍ଖଳା। ସେହି ସମୟରେ, ଏହା ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାହା ଆମକୁ ମୋଠାରୁ ଆମେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
'ମୁଁ ରୁ ଆମେ' ଏହି ଭାବନା ଭାରତର ଆତ୍ମାର ମୂଳ। ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ସମାଜ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରେ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ଉପକୃତ ହୁଏ। ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଆମକୁ ଶିଖାଏ, ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖିନଃ, ଅର୍ଥାତ୍, ସମସ୍ତଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ମୋର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। 'ମୁଁ' ରୁ 'ଆମେ' ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯାତ୍ରା ସେବା, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସହ-ଅସ୍ତିତ୍ୱର ଆଧାର। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏକ ପ୍ରକାର ବିଷମ ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଶାନ୍ତି ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯୋଗ ଆମକୁ ଶାନ୍ତିର ଦିଗଦର୍ଶନ ଦିଏ। ଯୋଗ ହେଉଛି ଏକ ବିରାମ ବଟନ୍ ଯାହା ମାନବଜାତିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ସନ୍ତୁଳନ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ନିଶ୍ୱାସ ନେବାକୁ ପଡିବ।
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟକୁ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି ଯୋଗ ଦିବସ ମାନବତା ପାଇଁ ଯୋଗ 2.O ର ଆରମ୍ଭ ହେଉ, ଯେଉଁଠାରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶାନ୍ତି ବିଶ୍ୱ ନୀତିରେ ପରିଣତ ହେଉ। ଯେଉଁଠାରେ ଯୋଗ କେବଳ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭ୍ୟାସ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଯାଏ। ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ ଯୋଗକୁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତିର ଏକ ଅଂଶ କରିଥାଏ। ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଏକାଠି ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉ। ଯେଉଁଠାରେ ଯୋଗ ବିଶ୍ୱକୁ ସଂଘର୍ଷରୁ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ତେଜନାରୁ ସମାଧାନକୁ ନେଇଯାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ଆଧୁନିକ ଗବେଷଣା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଆହୁରି ମଝବୁତ କରୁଛି। ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗ ଉପରେ ଗବେଷଣାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରକୃତିକୁ ସ୍ଥାନ ଦେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ। ଆମେ ଦେଶର ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ଚିକିତ୍ସାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଦିଲ୍ଲୀର ଏମ୍ସ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛି। ଏମ୍ସ ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଯୋଗ ହୃଦ୍‌ରୋଗ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁଗତ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜାତୀୟ ଆୟୁଷ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାର ମନ୍ତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଯୋଗ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ଯୋଗାନ୍ଧ୍ର ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ, ସାରା ଦେଶରେ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏତେ ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯୋଗର ପରିସର କେତେ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ସୁସ୍ଥତାର ମନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଉଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସୁସ୍ଥତାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଥିରେ ଯୋଗର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଅଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଯୋଗ ପ୍ରମାଣନ ବୋର୍ଡର ୬.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ, ପ୍ରାୟ ୧୩୦ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ୧୦-ଦିନିଆ ଯୋଗ ମଡ୍ୟୁଲ୍, ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସାରା ଦେଶରେ ଆମର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଯୋଗ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି। ଭାରତର ଏହି ସୁସ୍ଥତା ପରିବେଶରୁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଯେପରି ଲାଭ ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଇ-ଆୟୁଷ ଭିସା ଦିଆଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯୋଗ ଦିବସରେ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମେଦବହୁଳତା ପ୍ରତି ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମେଦବହୁଳତା ବୃଦ୍ଧି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ। ମୁଁ ମନ କୀ ବାତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି। ଏଥିପାଇଁ, ମୁଁ ଆମ ଖାଦ୍ୟରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ତେଲ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶବାସୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ନିବେଦନ କରୁଛି। ଆମକୁ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମେ କିପରି ଆମ ଖାଦ୍ୟରେ ତେଲ ବ୍ୟବହାରକୁ ଅତି କମରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିପାରିବା। ତେଲ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା, ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ପରିହାର କରିବା ଏବଂ ଯୋଗ କରିବା ହେଉଛି ଉତ୍ତମ ଫିଟନେସର ଚାବିକାଠି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି ଯୋଗକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିବା। ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ଶାନ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ଆଡକୁ ନେଇଯାଏ। ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ସହିତ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ଏବଂ ଜୀବନରେ ସନ୍ତୁଳନ ପାଆନ୍ତି। ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ ଯୋଗ ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ଚାପମୁକ୍ତ। ଯେଉଁଠାରେ ଯୋଗ ମାନବତାକୁ ଏକତ୍ର ବାନ୍ଧିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଯାଏ। ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ' ଏକ ବିଶ୍ୱ ସଂକଳ୍ପ ହୋଇଯାଏ। ପୁଣି ଥରେ, ଆନ୍ଧ୍ରର ନେତୃତ୍ୱକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ, ଆନ୍ଧ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିସ୍ତାରିତ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ ଏବଂ ଯୋଗ ପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଧନ୍ୟବାଦ!
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at 11th International Day of Yoga celebrations in Visakhapatnam, Andhra Pradesh
21 JUN 2025 8:49AM by PIB Delhi
Andhra Pradesh Governor Syed Abdul Nazir Ji, the popular Chief Minister of this state, my dear friend Chandrababu Naidu Garu, my colleagues in the Union Cabinet, K. Rammohan Naidu Ji, Prataprao Jadhav Ji, Chandrashekhar Ji, Bhupati Raju Srinivas Verma Ji, the state's Deputy CM Pawan Kalyan Garu, other dignitaries and my dear brothers and sisters! Namaskar to all of you!
Best wishes to everyone in the country and across the world on International Yoga Day. Today, for the 11th time, the whole world is doing yoga together on 21 June. Yoga simply means to connect and it is wonderful to see how yoga has connected the whole world. When I look back at the journey of yoga over the past decade, I remember many things. The day when India proposed in the United Nations that 21 June be recognised as International Yoga Day and then in the shortest time 175 countries of the world stood with our proposal. Such solidarity and support are not a common occurrence in today's world. This was not just support for a proposal, it was a collective effort of the world for the good of humanity. Today, after 11 years, we see that yoga has become a part of the lifestyle of millions of people around the world. I feel proud when I see that our Divyang friends read Yoga Shastras in Braille, scientists do yoga in space, young friends in villages participate in Yoga Olympiad. Look here, a very wonderful yoga program is going on in all the Navy ships. Be it the steps of the Sydney Opera House, or the peak of Everest, or the expanse of the ocean, the message everywhere is the same – Yoga belongs to all, and is for all. Yoga is for everyone, beyond boundaries, beyond backgrounds, beyond age or ability.
Friends,
Today I am happy that we all are in Visakhapatnam. This city is a confluence of both nature and progress. The people here have organised this event so well. I congratulate Chandrababu Naidu Garu and Pawan Kalyan Garu, under your leadership Andhra Pradesh took a great initiative of YogAndhra Abhiyan. I would also like to specially praise the efforts of Nara Lokesh Garu. How should be the social celebration of yoga, how should every section of the society be connected, he has shown this in the YogAndhra campaign of the last one and a half months, and for this brother Lokesh deserves many congratulations. And I would also like to tell my countrymen that the work done by Lokesh brother should be seen as an example of how such opportunities can be taken deeply to the social level.
Friends,
I have been told that more than two crore people are associated with the YogAndhra campaign. This is the spirit of public participation which is the main basis of developed India. When the public itself comes forward and takes up a campaign, owns a goal, then no one can stop us from achieving that goal. This good will of the people and your efforts are visible everywhere in this event.
Friends,
The theme of this year’s International Day of Yoga is ‘Yoga for One Earth, One Health’. This theme reflects a deep truth. The health of every entity on Earth is interconnected. Human well-being depends on the health of the soil that grows our food, on the rivers that give us water, on the health of the animals that share our eco-systems, on the plants that nourish us. Yoga awakens us to this inter-connected-ness. Yoga leads us on a journey towards oneness with the world. It teaches us that we are not isolated individuals but part of nature. Initially we learn to take good care of our own health and wellness. Gradually, our care and concern extend to our environment, society and planet. Yoga is a great personal discipline. At the same time, it is a system that takes us from Me to We.
Friends,
This sentiment of ‘Me to We’ is the essence of the soul of India. When a person thinks about the society above his own interests, only then the entire humanity is benefited. Indian culture teaches us, सर्वे भवन्तु सुखिनः, that is, the welfare of all is my duty. This journey from ‘Me’ to ‘We’ is the basis of service, dedication and co-existence. This thinking promotes social harmony.
Friends,
Unfortunately, today the entire world is going through some kind of tension. Unrest and instability are increasing in many areas. In such a situation, yoga gives us direction to peace. Yoga is the pause button that humanity needs to breathe to balance to become whole gain.
I would like to make a request to the world community on this important occasion. Let this Yoga Day mark the beginning of Yoga for Humanity 2.O, where Inner Peace becomes Global Policy. Where yoga is not just a personal practice but becomes a medium of global partnership. Where every country, every society makes yoga a part of lifestyle and public policy. Where we together give impetus to a peaceful, balanced and sustainable world. Where yoga takes the world from conflict to cooperation and from tension to solution.
Friends,
To spread yoga in the world, India is further strengthening the science of yoga through modern research. Major medical institutions of the country are engaged in research on yoga. It is our endeavour to ensure that the scientific nature of yoga finds a place in the modern medical system. We are also encouraging evidence-based therapy in the field of yoga in the country's medical and research institutions. AIIMS, Delhi has also done very good work in this direction. AIIMS research has revealed that yoga plays an important role in the treatment of cardiac and neurological disorders and in women's health and mental well-being.
Friends,
The mantra of yoga and wellness is also being promoted through the National Ayush Mission. Digital technology has also played a big role in this. Through the Yoga Portal and YogAndhra Portal, more than 10 lakh events have been registered across the country. Today, events are being organised at so many places in every corner of the country. This also shows how much the scope of yoga is expanding.
Friends,
We all know that today the mantra of Heal in India is also becoming very popular in the world. India is becoming the best destination for healing for the world. Yoga also has a big role in this. I am happy that a Common Yoga Protocol has been created for yoga. More than 6.5 lakh trained volunteers of Yoga Certification Board, 10-day yoga module in about 130 recognized institutes and medical colleges, many such efforts are creating a holistic ecosystem. Trained yoga teachers are being deployed in our Ayushman Arogya Mandirs across the country. Special e-AYUSH visas are being given so that people from all over the world can benefit from this wellness ecosystem of India.
Friends,
Today on Yoga Day, I would like to draw everyone's attention towards obesity once again. Increasing obesity is a big challenge for the whole world. I had also discussed this in detail in Mann Ki Baat programme. For this, I had also started a challenge to reduce 10 percent oil in our food. I once again appeal to the countrymen and people across the world to join this challenge. We need to spread awareness on how we can reduce oil consumption in our food by at least 10 percent. Reducing oil consumption, avoiding unhealthy diet and doing yoga is the key to better fitness.
Friends,
Let us together make Yoga a mass movement. A movement that takes the world towards peace, health and harmony. Where every person starts the day with yoga and finds balance in life. Where every society is connected to yoga and is free from stress. Where yoga becomes a medium to bind humanity together. And where 'Yoga for One Earth, One Health' becomes a global resolution. Once again, while congratulating the leadership of Andhra, congratulating the people of Andhra and congratulating the yoga practitioners and yoga lovers spread across the world, I wish you all a very Happy International Yoga Day. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.