প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বিশাখাপট্টনমত ১১ সংখ্যক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসউদযাপনকাৰ্য্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
21 JUN 2025 8:49AM by PIB Guwahati
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল চৈয়দ আব্দুল নাজিৰ ডাঙৰীয়া, এই ৰাজ্যৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী, মোৰ মৰমৰ বন্ধু চন্দ্ৰবাবু নাইডু ডাঙৰীয়া, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সতীৰ্থকে. ৰামমোহন নাইডু ডাঙৰীয়া, প্ৰতাপৰাও যাদৱ ডাঙৰীয়া, চন্দ্ৰশেখৰ ডাঙৰীয়া, ভূপতি ৰাজু শ্ৰীনিবাস বাৰ্মা ডাঙৰীয়া, ৰাজ্যৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী পৱন কল্যাণ ডাঙৰীয়া, আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল! আপোনালোক সকলোকে নমস্কাৰ জনালোঁ!
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উপলক্ষে দেশৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ জনতালৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আজি ১১ সংখ্যক বাৰৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বই ২১ জুনত একেলগে যোগাসন কৰিছে। যোগৰ অৰ্থ হৈছে কেৱল সংযোগ আৰু যোগে কেনেকৈ সমগ্ৰ বিশ্বখনক সংযোগ কৰিছে, সেয়া আশ্চৰ্য্যকৰ। যোৱা দশকত যোগৰ পৰিক্ৰমালৈ উভতি চালে বহু কথা মনত পৰে। যিদিনা ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰসংঘত ২১ জুনক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হওঁক বুলি প্ৰস্তাৱ জনাইছিল আৰু তাৰ পিছতে কম সময়ৰ ভিতৰতে বিশ্বৰ ১৭৫খন দেশে আমাৰ প্ৰস্তাৱলৈ সমৰ্থন জনাইছিল, সেয়া এক বিৰল ঘটনা আছিল। এনে সংহতি আৰু সমৰ্থন আজিৰ বিশ্বত এক সাধাৰণ পৰিঘটনা নহয়। এয়া কেৱল এটা প্ৰস্তাৱলৈ সমৰ্থন জনোৱা কাৰ্য্য নাছিল, বৰঞ্চ মানৱতাৰ মংগলৰ বাবে বিশ্বৰ এক সামূহিক প্ৰচেষ্টা আছিল। আজি ১১ বছৰৰ পাছত আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে যোগাসন বিশ্বৰ লক্ষ-লক্ষলোকৰ জীৱনশৈলীৰ এক অংশ হৈ পৰিছে। আমাৰ দিব্যাংগজনে ব্ৰেইল মাধ্যমত যোগশাস্ত্ৰ পঢ়িছে, বিজ্ঞানীসকলে মহাকাশত যোগাসন কৰিছে, গাঁৱৰ ডেকা বন্ধুসকলে যোগ অলিম্পিয়াডত অংশগ্ৰহণ কৰা দেখি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছোঁ। ইয়াত চাওঁকচোন, নৌসেনাৰ সকলো জাহাজতে যোগাসনৰ কাৰ্য্যসূচী অব্যাহত আছে। ছিডনী অপেৰা হাউছেই হওঁকবা এভাৰেষ্ট শৃংগই হওঁকবা সাগৰৰ বিস্তৃতিয়েই হওঁক, সকলোৱেএটাইবাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে – যোগাসন সকলোৰেআৰু সকলোৰে বাবে। যোগ সকলোৰে বাবে, ইসীমা, পটভূমি, বয়স বা সামৰ্থ্যৰ উৰ্ধত।
বন্ধুসকল,
আজি আমি সকলোৱে বিশাখাপট্টনমত থাকিবলৈ পাই সন্তোষ পাইছোঁ। এই চহৰখন প্ৰকৃতি আৰু প্ৰগতি উভয়ৰে মিলনভূমি। ইয়াৰ জনসাধাৰণেসৰ্বাংগসুন্দৰভাৱে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে। মই চন্দ্ৰবাবু নাইডু আৰু পৱন কল্যাণক অভিনন্দন জনাইছোঁ, আপোনালোকৰ নেতৃত্বত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশে যোগান্ধ্ৰ অভিযান নামেৰে এক বৃহৎ উদ্যোগ হাতত লৈছিল। লগতে নাৰা লোকেশৰ এই প্ৰচেষ্টাক বিশেষভাৱে প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰিছোঁ। যোগৰ সামাজিক উদযাপন কেনেকুৱা হ’ব লাগে, সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণী ইয়াৰে কেনেকৈ সংযুক্ত হ’ব লাগে, যোৱা ডেৰ মাহজোৰা যোগান্ধ্ৰ অভিযানত তেওঁ এই কথা দেখুৱাইছেআৰু ইয়াৰ বাবে ভাই লোকেশ বহু অভিনন্দনৰ যোগ্য। আৰু মই মোৰ দেশবাসীকো লোকেশ ভাইটিয়ে কৰা কামক, এনে সুযোগক কেনেকৈ গভীৰভাৱে সামাজিক স্তৰলৈ লৈ যাব পাৰি, তাৰ উদাহৰণ হিচাপে চাবলৈ আহ্বান জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
মই জানিব পাৰিছোঁ যে যোগান্ধ্ৰ অভিযানত দুই কোটিৰো অধিক লোক জড়িত হৈছে। এয়াই হৈছে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ মনোভাৱ, যি হৈছে এখনি উন্নত ভাৰতৰ মূল আধাৰ। জনসাধাৰণ নিজেই আগবাঢ়ি আহি এটা অভিযান হাতত লোৱা, এটা লক্ষ্যৰ অংশীদাৰ হোৱামাত্ৰেকে সেই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত আমাক কোনেও বাধা দিব নোৱাৰে। ৰাইজৰ এই সদিচ্ছা আৰু আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টা এই অনুষ্ঠানৰ সকলোতে দেখা গৈছে।
বন্ধুসকল,
এইবাৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘এক বিশ্ব, এক স্বাস্থ্যৰ বাবে যোগ’। এই বিষয়বস্তুৱে এক গভীৰ সত্যকে প্ৰতিফলিত কৰিছে। পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো জীৱনৰ স্বাস্থ্য আন্তঃসংযোগী। মানুহৰ মংগল নিৰ্ভৰ কৰে আমাৰ খাদ্যৰউৎপাদনকৰা ভূমিৰ গুণাগুণৰ ওপৰত, আমাক পানীৰ যোগান ধৰা নৈসমূহৰ ওপৰত, আমাৰ পৰিবেশ তন্ত্ৰৰ অংশীদাৰ জীৱ-জন্তুৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত, আমাক পুষ্টি প্ৰদান কৰা উদ্ভিদৰ ওপৰত। যোগে আমাক এই আন্তঃসংযোগৰ প্ৰতি সজাগ কৰি তোলে। যোগে আমাক বিশ্বখনৰ সৈতে একতাৰ দিশত এক যাত্ৰাত ধাৱমান কৰে, ই আমাক বিচ্ছিন্ন ব্যক্তিৰ বিপৰীতে প্ৰকৃতিৰ অংশ হোৱা কথাটো শিকাইছে। প্ৰথম অৱস্থাত আমি নিজৰ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ ভালদৰে যত্ন ল’বলৈ শিকোঁ। লাহে-লাহে আমাৰ যত্ন আৰু চিন্তা আমাৰ পৰিবেশ, সমাজ আৰু গ্ৰহলৈ বিয়পি পৰে। যোগ হৈছে এক মহান ব্যক্তিগত অনুশাসন। একে সময়তে ই এনে এক ব্যৱস্থা, যিয়ে আমাক মোৰ পৰা আমালৈ লৈ যায়।
বন্ধুসকল,
‘মইৰ পৰাআমি’ৰ এই আৱেগেই হৈছে ভাৰতৰ আত্মাৰ সাৰমৰ্ম। এজন ব্যক্তিয়ে নিজৰ স্বাৰ্থৰ কথা পৰিহাৰেৰে সমাজৰ কথা চিন্তা কৰামাত্ৰেকে সমগ্ৰ মানৱতা লাভান্বিত হয়। ভাৰতীয় সংস্কৃতিয়ে আমাক শিকাইছে, সৰ্বে ভৱন্তু সুখিনঃ, অৰ্থাৎ সকলোৰে কল্যাণ সাধনেই হৈছে মোৰ কৰ্তব্য। ‘মই’ৰ পৰা ‘আমি’লৈ এই যাত্ৰাই হৈছে সেৱা, নিষ্ঠা আৰু সহ-অৱস্থানৰ ভিত্তি। এই চিন্তাধাৰাই সামাজিক সম্প্ৰীতিৰ প্ৰসাৰ ঘটায়।
বন্ধুসকল,
দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আজি সমগ্ৰ বিশ্বখনে কিবা এক উত্তেজনাৰ মাজতসময় কটাবলগীয়া হৈছে। বহু ক্ষেত্ৰত অশান্তি আৰু অস্থিৰতাবৃদ্ধি পাইছে। এনে পৰিস্থিতিত যোগে আমাক প্ৰশান্তিৰ দিশেধাৱমান কৰে। যোগ হৈছে শ্বাস ল’বলৈ, সন্তুলন ৰক্ষা কৰিবলৈ, পুনৰ সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ মানৱতাৰ প্ৰয়োজনীয় পজ বুটাম।
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষত মই বিশ্ব সমাজলৈ এটা অনুৰোধ জনাব খুজিছোঁ। এই যোগ দিৱস মানৱতাৰ বাবে যোগ ২.০-ৰ আৰম্ভণি হওঁক, য’ত অভ্যন্তৰীণ শান্তি বিশ্ব নীতি হৈ পৰে। য’ত যোগ কেৱল ব্যক্তিগত অনুশীলনেই নহয়, বৰঞ্চ বিশ্ব অংশীদাৰিত্বৰ এক মাধ্যম হৈ পৰে। য'ত প্ৰতিখন দেশ, প্ৰতিখন সমাজে যোগক জীৱনশৈলী আৰু ৰাজহুৱা নীতিৰ অংগ কৰি তোলে। য’ত আমি একেলগে এখনি শান্তিপূৰ্ণ, সুষম আৰু বহনক্ষম বিশ্বক গতি প্ৰদান কৰিব পাৰোঁ। য’ত যোগে পৃথিৱীখনক সংঘাতৰ পৰা সহযোগিতালৈ আৰু উত্তেজনাৰ পৰা সমাধানৰ বাটলৈ লৈ যায়।
বন্ধুসকল,
বিশ্বখনত যোগৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ভাৰতে আধুনিক গৱেষণাৰ জৰিয়তে যোগ বিজ্ঞানক অধিক সমৃদ্ধ কৰি তুলিছে। দেশৰ প্ৰধান চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠানসমূহ যোগ সন্দৰ্ভত গৱেষণাত নিয়োজিত হৈছে। যোগৰ বিজ্ঞানসন্মত স্বৰূপে যাতে আধুনিক চিকিৎসা ব্যৱস্থাত স্থান লাভ কৰে,তাৰ অৰ্থে আমি প্ৰয়াস গ্ৰহণ কৰিছোঁ। লগতে আমি দেশৰ চিকিৎসা আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত যোগৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰমাণভিত্তিক চিকিৎসাক উৎসাহিত কৰিছোঁ। এই দিশত এইমছ, দিল্লীয়েও বহুখিনি ভাল কাম কৰিছে। এইমছৰ গৱেষণাৰ পৰা জানিব পৰা গৈছে যে হৃদযন্ত্ৰ আৰু স্নায়ুজনিত বিকাৰৰ চিকিৎসা তথা মহিলাৰ স্বাস্থ্য আৰু মানসিক সুস্থতাত যোগে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ অভিযানৰ জৰিয়তেও যোগ আৰু সুস্থতাৰ মন্ত্ৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। ইয়াত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিয়েও এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। যোগ পৰ্টেল আৰু যোগান্ধ্ৰ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে দেশজুৰি ১০ লাখৰো অধিক কাৰ্য্যসূচীৰ পঞ্জীয়ন সম্পন্ন হৈছে। আজি দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে ইমানখিনি অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ইয়াৰ পৰা যোগৰ পৰিসৰ কিমান সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, সেয়াও বুজা যায়।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সকলোৰেজ্ঞাত যে আজি হিল ইন ইণ্ডিয়া মন্ত্ৰটোও বিশ্বত অতিশয় জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। ভাৰত বিশ্বৰ বাবে নিৰাময় লাভৰ সৰ্বোত্তম গন্তব্যস্থান হৈ পৰিছে। ইয়াত যোগৰো এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। যোগৰ বাবে এটা কমন যোগ প্ৰট’কল যুগুত হোৱাত মই সন্তোষ পাইছোঁ। যোগ প্ৰমাণীকৰণ ব’ৰ্ডৰ ৬.৫ লাখৰো অধিক প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত স্বেচ্ছাসেৱক,প্ৰায় ১৩০ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত প্ৰতিষ্ঠান আৰু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ত১০-দিনীয়া যোগ মডিউল আদিএকাধিক প্ৰচেষ্টাই এক সামগ্ৰিক বাতাবৰণৰ সৃষ্টি কৰিছে। সমগ্ৰ দেশৰে আমাৰ আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰসমূহত প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত যোগ শিক্ষক নিয়োগ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ এই সুস্থতা ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকসকল উপকৃত হ’ব পৰাকৈ বিশেষ ই-আয়ুষভিছা প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি যোগ দিৱসৰ দিনা আকৌ এবাৰ মেদবহুলতাৰ প্ৰতিসকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছোঁ। ক্ৰমবৰ্ধমান মেদবহুলতা সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক বিৰাট প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰিছে। মই মন কী বাত অনুষ্ঠানতো এই বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰিছিলোঁ। ইয়াৰ বাবে মই আমাৰ খাদ্যাভাসত ১০ শতাংশ তেল হ্ৰাসৰ প্ৰচেষ্টাও আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। মই পুনৰবাৰ সমগ্ৰ বিশ্ব তথা দেশৰ জনসাধাৰণক এই প্ৰচেষ্টাত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। আমি আমাৰ খাদ্যত তেলৰ ব্যৱহাৰ কমেও ১০ শতাংশ কেনেকৈ হ্ৰাস কৰিব পাৰোঁ, সেই সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টি কৰিব লাগিব। তেলৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস, অ-স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য পৰিহাৰ আৰু যোগাসন কৰাই হৈছে উন্নত স্বাস্থ্যৰ চাবিকাঠি।
বন্ধুসকল,
আহকচোন, আমি সকলোৱে মিলি যোগক এক গণ আন্দোলন কৰি তোলোঁ। বিশ্বখনক শান্তি, সু-স্বাস্থ্য আৰু সম্প্ৰীতিৰ দিশত ধাৱমান কৰোৱা এক আন্দোলন গঢ়োঁ। যি বাতাবৰণত প্ৰতিজন ব্যক্তিয়েই যোগাসনেৰে দিনটো আৰম্ভ কৰে আৰু জীৱনৰসন্তুলন ৰক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম হয়। য'ত প্ৰতিখন সমাজ যোগৰ সৈতে জড়িত আৰু মানসিক চাপৰ পৰা মুক্ত হৈ পৰিব। য'ত যোগ মানৱতাৰ ঐক্য ৰক্ষাৰ এক মাধ্যম হৈ পৰে। আৰু য’ত ‘এক বিশ্ব, এক স্বাস্থ্যৰ বাবে যোগ’ হৈ পৰে এক বৈশ্বিক সংকল্প। আকৌ এবাৰ অন্ধ্ৰৰ নেতৃত্ব আৰু অন্ধ্ৰবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপনৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ যোগ সাধক আৰু যোগপ্ৰেমীসকলকো অভিনন্দন জনাই আপোনালোক সকলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা যাচিলোঁ। অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at 11th International Day of Yoga celebrations in Visakhapatnam, Andhra Pradesh
21 JUN 2025 8:49AM by PIB Delhi
Andhra Pradesh Governor Syed Abdul Nazir Ji, the popular Chief Minister of this state, my dear friend Chandrababu Naidu Garu, my colleagues in the Union Cabinet, K. Rammohan Naidu Ji, Prataprao Jadhav Ji, Chandrashekhar Ji, Bhupati Raju Srinivas Verma Ji, the state's Deputy CM Pawan Kalyan Garu, other dignitaries and my dear brothers and sisters! Namaskar to all of you!
Best wishes to everyone in the country and across the world on International Yoga Day. Today, for the 11th time, the whole world is doing yoga together on 21 June. Yoga simply means to connect and it is wonderful to see how yoga has connected the whole world. When I look back at the journey of yoga over the past decade, I remember many things. The day when India proposed in the United Nations that 21 June be recognised as International Yoga Day and then in the shortest time 175 countries of the world stood with our proposal. Such solidarity and support are not a common occurrence in today's world. This was not just support for a proposal, it was a collective effort of the world for the good of humanity. Today, after 11 years, we see that yoga has become a part of the lifestyle of millions of people around the world. I feel proud when I see that our Divyang friends read Yoga Shastras in Braille, scientists do yoga in space, young friends in villages participate in Yoga Olympiad. Look here, a very wonderful yoga program is going on in all the Navy ships. Be it the steps of the Sydney Opera House, or the peak of Everest, or the expanse of the ocean, the message everywhere is the same – Yoga belongs to all, and is for all. Yoga is for everyone, beyond boundaries, beyond backgrounds, beyond age or ability.
Friends,
Today I am happy that we all are in Visakhapatnam. This city is a confluence of both nature and progress. The people here have organised this event so well. I congratulate Chandrababu Naidu Garu and Pawan Kalyan Garu, under your leadership Andhra Pradesh took a great initiative of YogAndhra Abhiyan. I would also like to specially praise the efforts of Nara Lokesh Garu. How should be the social celebration of yoga, how should every section of the society be connected, he has shown this in the YogAndhra campaign of the last one and a half months, and for this brother Lokesh deserves many congratulations. And I would also like to tell my countrymen that the work done by Lokesh brother should be seen as an example of how such opportunities can be taken deeply to the social level.
Friends,
I have been told that more than two crore people are associated with the YogAndhra campaign. This is the spirit of public participation which is the main basis of developed India. When the public itself comes forward and takes up a campaign, owns a goal, then no one can stop us from achieving that goal. This good will of the people and your efforts are visible everywhere in this event.
Friends,
The theme of this year’s International Day of Yoga is ‘Yoga for One Earth, One Health’. This theme reflects a deep truth. The health of every entity on Earth is interconnected. Human well-being depends on the health of the soil that grows our food, on the rivers that give us water, on the health of the animals that share our eco-systems, on the plants that nourish us. Yoga awakens us to this inter-connected-ness. Yoga leads us on a journey towards oneness with the world. It teaches us that we are not isolated individuals but part of nature. Initially we learn to take good care of our own health and wellness. Gradually, our care and concern extend to our environment, society and planet. Yoga is a great personal discipline. At the same time, it is a system that takes us from Me to We.
Friends,
This sentiment of ‘Me to We’ is the essence of the soul of India. When a person thinks about the society above his own interests, only then the entire humanity is benefited. Indian culture teaches us, सर्वे भवन्तु सुखिनः, that is, the welfare of all is my duty. This journey from ‘Me’ to ‘We’ is the basis of service, dedication and co-existence. This thinking promotes social harmony.
Friends,
Unfortunately, today the entire world is going through some kind of tension. Unrest and instability are increasing in many areas. In such a situation, yoga gives us direction to peace. Yoga is the pause button that humanity needs to breathe to balance to become whole gain.
I would like to make a request to the world community on this important occasion. Let this Yoga Day mark the beginning of Yoga for Humanity 2.O, where Inner Peace becomes Global Policy. Where yoga is not just a personal practice but becomes a medium of global partnership. Where every country, every society makes yoga a part of lifestyle and public policy. Where we together give impetus to a peaceful, balanced and sustainable world. Where yoga takes the world from conflict to cooperation and from tension to solution.
Friends,
To spread yoga in the world, India is further strengthening the science of yoga through modern research. Major medical institutions of the country are engaged in research on yoga. It is our endeavour to ensure that the scientific nature of yoga finds a place in the modern medical system. We are also encouraging evidence-based therapy in the field of yoga in the country's medical and research institutions. AIIMS, Delhi has also done very good work in this direction. AIIMS research has revealed that yoga plays an important role in the treatment of cardiac and neurological disorders and in women's health and mental well-being.
Friends,
The mantra of yoga and wellness is also being promoted through the National Ayush Mission. Digital technology has also played a big role in this. Through the Yoga Portal and YogAndhra Portal, more than 10 lakh events have been registered across the country. Today, events are being organised at so many places in every corner of the country. This also shows how much the scope of yoga is expanding.
Friends,
We all know that today the mantra of Heal in India is also becoming very popular in the world. India is becoming the best destination for healing for the world. Yoga also has a big role in this. I am happy that a Common Yoga Protocol has been created for yoga. More than 6.5 lakh trained volunteers of Yoga Certification Board, 10-day yoga module in about 130 recognized institutes and medical colleges, many such efforts are creating a holistic ecosystem. Trained yoga teachers are being deployed in our Ayushman Arogya Mandirs across the country. Special e-AYUSH visas are being given so that people from all over the world can benefit from this wellness ecosystem of India.
Friends,
Today on Yoga Day, I would like to draw everyone's attention towards obesity once again. Increasing obesity is a big challenge for the whole world. I had also discussed this in detail in Mann Ki Baat programme. For this, I had also started a challenge to reduce 10 percent oil in our food. I once again appeal to the countrymen and people across the world to join this challenge. We need to spread awareness on how we can reduce oil consumption in our food by at least 10 percent. Reducing oil consumption, avoiding unhealthy diet and doing yoga is the key to better fitness.
Friends,
Let us together make Yoga a mass movement. A movement that takes the world towards peace, health and harmony. Where every person starts the day with yoga and finds balance in life. Where every society is connected to yoga and is free from stress. Where yoga becomes a medium to bind humanity together. And where 'Yoga for One Earth, One Health' becomes a global resolution. Once again, while congratulating the leadership of Andhra, congratulating the people of Andhra and congratulating the yoga practitioners and yoga lovers spread across the world, I wish you all a very Happy International Yoga Day. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.