প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ চাইপ্ৰাছ গণৰাজ্য , কানাডা আৰু ক্ৰ'ৱেচিয়া ভ্ৰমণ (১৫-১৯ জুন, ২০২৫)
14 JUN 2025 7:22PM by PIB Guwahati
চাইপ্ৰাছ গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীযুত নিকোছ ক্রিষ্টোডুলিডেছৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে ২০২৫ চনৰ ১৫-১৬ জুনত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে চাইপ্ৰাছ ভ্ৰমণ কৰিব। এয়া হ'ব এগৰাকী ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত দুটা দশকৰ ভিতৰত কৰা প্ৰথম চাইপ্ৰাছ ভ্ৰমণ। নিক’ছিয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি ক্রিষ্টোডুলিডেছৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হ'ব আৰু লিমাছোলত ব্যৱসায় ক্ষেত্ৰত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ সভাত ভাষণ দিব। এই ভ্ৰমণে দুয়ো খন দেশৰ মাজৰ সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব আৰু ভাৰতৰ ভূমধ্যসাগৰীয় অঞ্চল তথা ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে থকা সম্পৰ্কক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক অধিক দৃঢ় কৰি তুলিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাৰ্ক কাৰ্নীৰ আমন্ত্ৰণ মৰ্মে ১৬-১৭ জুনত কানাডাৰ কানানাস্কিছলৈ যাব আৰু জি-৭ শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব। এয়া হ’ব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জি-৭ শীৰ্ষ সন্মিলনত একেৰাহে ষষ্ঠবাৰৰ বাবে কৰিবলগীয়া অংশগ্ৰহণ। এই সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জি-৭ দেশৰ শীৰ্ষ নেতা, অন্যান্য আমন্ত্ৰিত দেশৰ নেতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাৰ মুৰব্বীসকলৰ সৈতে শক্তি সুৰক্ষা, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, বিশেষকৈ এআই-শক্তিৰ সংযোগ আৰু কোৱাণ্টাম সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহকলৈ মত বিনিময় কৰিব। শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাখনো দ্বিপাক্ষিক বৈঠকতো অংশগ্ৰহণ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ অন্তিম পৰ্যায়ত ক্ৰ’ৱেচিয়া গণৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আন্দ্ৰেজ প্লেংকোভিচৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে ২০২৫ চনৰ ১৮ জুনত ক্ৰ’ৱেচিয়া ভ্ৰমণ কৰিব। এয়া হ’ব এগৰাকী ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰা প্ৰথম ক্ৰ’ৱেচিয়া ভ্ৰমণ। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ এই ভ্ৰমণে দুয়োখন দেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক উন্নত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰ’ৱেচিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী প্লেংকোভিচৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হ’ব আৰু ক্ৰ’ৱেচিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমান জোৰান মিলানোভিচৰ সৈতেও বৈঠকত মিলিত হব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ এই ক্ৰ’ৱেচিয়া ভ্ৰমণে ইউৰোপীয় সংঘৰ অংশীদাৰ দেশসমূহৰ সৈতে ভাৰতৰ যোগাযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
Visit of Prime Minister to Republic of Cyprus, Canada and Croatia (15-19th June, 2025)
14 JUN 2025 7:22PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the Republic of Cyprus, H.E. Mr. Nikos Christodoulides, Prime Minister Shri Narendra Modi will pay an official visit to Cyprus on 15-16 June, 2025. This will be the first visit of an Indian Prime Minister to Cyprus in over two decades. While in Nicosia, Prime Minister will hold talks with President Christodoulides and address business leaders in Limassol. The visit will reaffirm the shared commitment of the two countries to deepen bilateral ties and strengthen India’s engagement with the Mediterranean region and the European Union.
In the second leg of his visit, at the invitation of the Prime Minister of Canada, H.E. Mr. Mark Carney, Prime Minister will travel to Kananaskis in Canada on June 16-17 to participate in the G-7 Summit. This would be Prime Minister’s 6th consecutive participation in the G-7 Summit. At the Summit, Prime Minister will exchange views with leaders of G-7 countries, other invited outreach countries and Heads of International Organisations on crucial global issues, including energy security, technology and innovation, particularly the AI-energy nexus and Quantum-related issues. Prime Minister will also hold several bilateral meetings on the side-lines of the Summit.
In the final leg of his tour, at the invitation of the Prime Minister of the Republic of Croatia, H.E. Mr. Andrej Plenković, Prime Minister will undertake an official visit to Croatia on 18 June 2025. This will be the first ever visit by an Indian Prime Minister to Croatia, marking an important milestone in the bilateral relationship. Prime Minister will hold bilateral discussions with Prime Minister Plenković and meet the President of Croatia, H.E. Mr. Zoran Milanović. The visit to Croatia will also underscore India's commitment to further strengthening its engagement with partners in the European Union.